Log in
updated 9:50 AM CDT, Oct 20, 2017
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2017

Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Β. Ήπειρο– Χρέος όλων των Ελλήνων & ευθύνες της Πολιτείας

Άρθρο του Ταξίαρχου ε.α. Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, 

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε,με 104 άτομα, για 3η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 12 έως 15 Οκτ.17, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του.

Σκοπός του ταξιδιού ήτανη απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος.Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί,στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σεάλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 76 χρόνιαμε τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή  σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!

Στο ‘’προσκλητήριο μας’’ αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, μεταξύ αυτών ένας Επίτιμος ΓΕΠΣ/ΓΕΣ ,δύο (2) επίτιμοι Υπαρχηγοί ΓΕΣ ,ένας (1) Επίτιμος Διοικητής Δ’ΣΣ, όπως και εκλεκτοί Φίλοι του Παραρτήματος από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες από τα Χανιά, τη Μάνη, μέχρι το Διδυμότειχο και από την Σάμο μέχρι τα Ιωάννινα. Συνολικά 104 προσκυνητές –συνταξιδιώτες με δύο (2) λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00της 12 Οκτ.’17 από την ΑΘΗΝΑμε αρχηγό του τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και το άλλο την ΞΑΝΘΗ, με αρχηγό του τον Αντιπρόεδρο, που αντάμωσαν στο ‘’Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Επισκεφτήκαμε τους τόπους της θυσίας και τους τόπους τα γνωστά Στρατιωτικά νεκροταφεία στην περιοχή στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο υψ.731 στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην ΧΙΜΑΡΑ, τους Αγ.ΣΑΡΑΝΤΑκαι το οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ΔΕΛΒΙΝΟ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο,ως έμπρακτη στήριξη των νέωντης Ελληνικής ομογένειας Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα των επωνύμων και ανωνύμων δωρητών καθώς και αναμνηστικά της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.Τοοδοιπορικόμας,μετιςκύριεςδραστηριότητεςκατάημέρα,ήταν:

1ηΗμέρα: 12 Οκτωβρίου 2017 ( Καλπάκι- Αργυρόκαστρο)

Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσωΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων  συναντηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Εκεί μας υποδέχθηκεο Διοικητής τηςVIII ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Ανδριόπουλος και άλλοι Αξιωματικοί. Επακολούθησε ενημέρωση για την ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ –ΚΑΛΑΜΑ, προβολή VIDEOκαι επίδειξη των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου από στρατιώτες ξεναγούς.

Στη συνέχεια,μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς,όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας την κ. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον Δημήτρη Γκούλιο, εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, με πρώτο σταθμό στο Στρ. Νεκροταφείο στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ.Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμα τους οι 59 έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείοπου είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών.Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό  στρατιωτικό νεκροταφείο και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιός του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Τρισάγιο, επακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τονΕπίτιμο Β’Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγοε.α.Γεώργιο Τσακανίκακαι ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο όπου το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου μεταφέραμε-τοποθετήσαμε την Ελληνική Σημαία και Λάβαρο της ΕΑΑΣ, μας απηύθυνε χαιρετισμό οΑντιπρόξενος Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής και ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείαςκ. Βασίλειος Σωτηρούδας,ενώ ο Πρόεδρος του Παραρτήματος παρουσίασε ‘’ειδική ενημέρωση’’ διάρκειας 60’ με προβολή σπάνιων εικόνων και VIDEO αρχείου του 1940/41 από τηνεπική μάχη στην Β. Ήπειρο, επικεντρώνοντας στον αγώνα του Υψώματος 731, καθώς και εκτενή αναφοράστο θέμα των ‘’άταφων νεκρών‘’Ελλήνων στρατιωτικών. Η παρουσίαση περιλάμβανε και τις ενέργειες που έγιναν διαχρονικά μέχρι σήμερα από την ΙΤΑΛΙΑ, την ΕΛΛΑΔΑ,όπως και τις διμερείς Συμφωνίες Ελλάδος και Αλβανίας, που δεν έχουν εφαρμοστεί από την Αλβανία, με διάφορα προσχήματα 

2η  Ημέρα :13 Οκτωβρίου 2017 (Κλεισούρα - Υψ,731- Τεπελένι)

Λίγα χιλιόμετρα πριν την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, εν μέσω των επιβλητικών και αγρίας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος !!!Τελέσαμε τρισάγιο, ενώ στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού Αντγοε.α. Δημήτριο Λυμπέρη, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά 

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, πουτο όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,τις‘’Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ’’.Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα τα 10 μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27Ιουν2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!, ΗΡΩΕΣΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731 ΤΑΠΕΙΝΑΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΤΗΜΝΗΜΗΣΑΣ».

Τελέσαμε Τρισάγιο, ενώ το τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Επίτιμος Διοικητής του Δ΄Σ.ΣτρατούΑντγοςε.α. Ιωσήφ Μαυράκης και στη συνέχεια ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο. Επακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγοε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9- 26 Μαρ.1941,ενώ στη συνέχεια έγινεεύστοχη επεξήγηση της στρατιωτικής αξίας του υψ.731, από τον Επίτιμο Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, Αντγοε.α. Σταύρο Κουτρή.Επιστρέφοντας περάσαμε από το Τεπελένι.

Τις απογευματινές ώρες επισκεφθήκαμε τον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9χρονο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο, «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε και τα δώρα μας.Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου της καθώς και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αμιγώς Ελληνικό χωριό Δερβιτσάνηόπου συνομιλήσαμε με τους κατοίκους του και φεύγοντας προμηθευτήκαμε παραδοσιακά ποτά και γλυκά, από τον Συνεταιρισμό Γυναικών ενισχύοντας την τοπική μικροοικονομία.Τις βραδινές ώρες διασκεδάσαμε σε κοινή συνεστίαση με ελληνική μουσική σε ταβέρνα στο χωριό Τεριχάτες. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόξενοςτου Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής με τη σύζυγό του, καθώς και η Γραμματέας του Προξενείου κ. Ευγενία Δέδε.

3ηΗμέρα:14 Οκτωβρίου 2017 (Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα)

Άφιξη στην ιστορική Ελληνική πόλη της ΧΙΜΑΡΑΣ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του κος Αθανάσιος Τσαγγαλίδης, δάσκαλοι και μικρά παιδιά του σχολείου προσφέροντας μας γλυκά και αναψυκτικά. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την ομογενή δασκάλα κα Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του.

Ο επόμενος προορισμός ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένους τις σωρούς έξι (6) νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, λίγες μέρες πριν τησύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού και ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της.Τελέσαμεενώ το τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγοε.α Αθανάσιο Στυλιανόπουλο. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας σε ένα χρόνο. Επιστροφή στους Αγίους Σαράντα.

4η Ημέρα 15 Οκτωβρίου 2017 (Δέλβινο- –Ιωάννινα-Ξάνθη ή Αθήνα)

Από τους Αγίους Σαράντα μεταβήκαμε στο ΔΕΛΒΙΝΟ όπου παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τηΘεία Λειτουργία, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κκ Δημήτριος. Στη συνέχεια τελέστηκε Τρισάγιο στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή.Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης Υπτγοςε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής στην Πατρίδα,μέσω Ηγουμενίτσας, φτάσαμε στα Ιωάννινα, όπου αποχωριστήκαμε από τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν προς Ν. Ελλάδα, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα.Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν, στα πεδία των μαχών στη Β. Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μαςνεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας,συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας,αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. 

Χρέος Όλων Των Ελλήνων- Υποχρεώσεις της Πολιτείας

Είναι απορίας άξιονπώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί, να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 76 ολόκληρα χρόνια !!!!.

Τα οστά των ηρωικώς πεσόντων,κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41,στο έδαφος της Αλβανίας,επιβάλλεται,από τους ηθικούς-θρησκευτικούς κανόνες να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους και επιτέλους να ενταφιαστούν,σταΣτρατιωτικά Νεκροταφεία που κατασκευάστηκαν από το 1998-2006, όπως εξάλλου εφαρμόζεται παγκοσμίως.. π.χ. Καλλίπολις, Βατερλώ, κ.α(Η Χώρα μας μόνο, έχει στο εξωτερικό, συνολικά 27 στρ. νεκροταφεία,σε 13 χώρες, από τον Α ΄και Β΄ΠΠ).

Είναι χρέος, της Πολιτείας να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός από μας είναι ,να μην τους ξεχνάμε.

Η δική μας προσδοκία,είναιαπό τα ετησίως διοργανούμενα αυτά Προσκυνηματικάαυτά ταξίδια,να αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι μελλοντικά, να διοργανώνονται αντίστοιχες εκδρομές, τόσο από την ΕΑΑΣ και τα Παραρτήματα της, όσο και από άλλους Φορείς, Συλλόγους και Ενώσεις από κάθε γωνία της Χώρας μας, δραστηριότητες που-ευελπιστούμε ότι τελικά-θα επηρεάσουν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών,να εντείνουν προσπάθειες τους προς την Αλβανία, αφενός για τον ενταφιασμό των οστών που είναι στα οστεοφυλάκια, αφετέρου για τη συνέχιση των ερευνώνανεύρεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες που έχειυπογράψει. 

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ανακοινώνει, ότι : 

Το επόμενο Προσκύνημα(με 2 λεωφορεία) στους ίδιους προορισμούςστη Βόρειο Ήπειρο,είναι 20-23 Σεπ. 2018.(ταυτόχρονεςαναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ)Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής(από τώρα):τηλέφωνα :6937100910 &6937409943.

Θα προσφέρει, σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο/Ένωση, κλπ που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία.

Δύναται επίσηςνα διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή,από τα μέλη του, εφόσον ζητηθεί.

Εκτενές φωτορεπορτάζ και διαρκής πληροφόρηση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.

Γραφει ο :Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης

Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της η προστασία των πολιτών

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα κρούσματα εγκληματικότητας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διαδοχικά κρούσματα δολοφονιών και βίαιων ενεργειών καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος». 

Πλήρης δήλωση

«Οι πολίτες παρακολουθούν απορημένοι τα καθημερινά πλέον κρούσματα βίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν με πρωτοφανή συχνότητα τις τελευταίες ημέρες. 

Διαδοχικά κρούσματα δολοφονιών και βίαιων ενεργειών καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος. 

Δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση, και το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν αποδείξει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους η προστασία των πολιτών από τη δράση εγκληματιών. 

Με τη εν γένει στάση τους, έχουν επιτρέψει τη γιγάντωση της ανομίας. 

Τους καλούμε να συναισθανθούν, επιτέλους, τις αυτονόητες ευθύνες τους και να τις αναλάβουν».

Ενοχλούν τον Υπουργό Παιδείας οι Ανεξάρτητες Αρχές

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την επίθεση του Υπουργού Παιδείας κατά της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποστρέφεται τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των δομών του Κράτους».

Πλήρης δήλωση

 «Σήμερα, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Κυβέρνηση αποστρέφεται και τις Ανεξάρτητες Αρχές και την έννοια της αξιολόγησης.

Ο Υπουργός Παιδείας προέβη σε επίθεση εναντίον της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, στην οποία παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της “Έκθεσης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2016”.

Ο Υπουργός, σε έντονο ύφος, καταφέρθηκε εναντίον της Αρχής, απαξιώνοντας τα αποτελέσματα της Έκθεσης. Η επίθεση κορυφώθηκε, όταν ο Υπουργός, αναφερόμενος σε έγγραφο της ΑΔΙΠ αγνώστου χρονολογίας το οποίο δεν είχε κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ζήτησε από την Πρόεδρο της ΑΔΙΠ να το αποσύρει.

Θυμίζουμε ότι η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνιστά Ανεξάρτητη Αρχή που περιβάλλεται με πλήρη διοικητική αυτονομία, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο της ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία. Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, αποστρέφεται τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των δομών του Κράτους.

Οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχελή, ο οποίος ανερυθρίαστα είπε: “Όσες περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές φτιάχνουμε κατά τη γνώμη μου, τόσο αφαιρείται πολιτικό βάρος από την ελληνική πολιτεία, που μπορεί να αποφασίζει. Ανεξάρτητες Αρχές που δεν λογοδοτούν, που δεν ξέρω πώς αποφασίζουν ή το πώς επιλέγονται που δεν έρχονται και φέρνουν εδώ ουδέτερες εκθέσεις, το λέω με κάθε ειλικρίνεια, αρχίζουν να με φοβίζουν”.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ΑΔΙΠ αποτελεί σε βασικό πυλώνα λειτουργίας του συστήματος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς συνιστά κομβικό θεσμικό όργανο για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ακόλουθη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητάς τους».

Με τον Jean - Claude Juncker συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) είχε σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean - Claude Juncker.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Juncker το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδος σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που αλλάζει γρήγορα. 

Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα την οποία έχει προτάξει ο Πρόεδρος Juncker θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο. 

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα, αυτούς τους 15 μήνες, να βρει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης. 

Ζητήματα που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική φύλαξης των συνόρων, είναι ζητήματα στα οποία η Ελλάδα έχει - και μπορεί - να συνεισφέρει θετικά στο διάλογο, που ανοίγει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θεόδωρος Ζαγοράκης: Η προστασία της Χριστιανικής θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Τουρκία και η προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ημερίδα για την προώθηση της γενοκτονίας των Ποντίων καθώς και του ζητήματος της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στην Τουρκία διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Η εκδήλωση με θέμα  την ελληνοχριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΟΣΕΠΕ (Ομοσπονδία των Ποντίων στην Ευρώπη). Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γερμανός Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του CDU κ. Reiner Wieland, ο επίσης Γερμανός Συντονιστής για τον διεθνή θρησκευτικό διάλογο του Ιδρύματος Konrad Adenauer κ. Otmar Oehring, ο κ. Claudio Monge, Ιταλός ιερέας και θεολόγος από το πολιτιστικό κέντρο DoST-I της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Δημήτριος Κούρτης, νομικός, ειδικός σε θέματα γενοκτονιών και ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, ιστορικός/θεολόγος, ερευνητής Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα έχει ως στόχο την προώθηση του Ποντιακού ζητήματος και της προστασίας της εθνικής μας κληρονομιάς στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή σφαίρα καθώς και την διεθνοποίησή τους σε επίπεδο διεθνών οργανισμών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη επισημάνει το ζήτημα της προστασίας των ελληνοχριστιανικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου και των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετικές ερωτήσεις του. 

Ο κ. Oering όπου παράλληλα συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του ΟΑΣΕ στην συμβουλευτική ομάδα για την θρησκευτική ελευθερία, παρουσίασε το ζήτημα στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής καθώς και την διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των Κρατών. Ο κ. Monge, ειδικευμένος στην κοινωνιολογία των θρησκειών ανέπτυξε στοιχεία που αναδεικνύουν την οικουμενικότητα των μνημείων ως χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Κούρτης ως υποψήφιος διδάκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου μίλησε για την γενοκτονία αναλύοντας παράλληλα και τις πολιτισμικές της διαστάσεις. Με την σειρά του, ο κ. Κυριακίδης παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των εκκλησιών, των σχολείων και των μοναστηριών της περιοχής και το καθεστώς που επικρατεί στη σύγχρονη Τουρκία σχετικά με την προστασία και την διαφύλαξή τους.  Ο κ. Οσιπίδης, ως Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, παρουσίασε τις δράσεις και τους σκοπούς της Ομοσπονδίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τον ρόλο των ποντιακών σωματείων ανά τον κόσμο. 

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Ζαγοράκης επεσήμανε την ανάγκη για τη διεθνή προώθηση των ζητημάτων αυτών σε πολιτικά κέντρα όπως οι Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε. και πολλών διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, αλλά και εκτός Ευρώπης. Συνέχισε υπογραμμίζοντας την σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ζητήματα αυτά, καθώς όπως τόνισε «καθημερινά, εκατοντάδες ευρωβουλευτές από όλη την Ε.Ε., από όλες τις πολιτικές ομάδες εργάζονται στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο σκοπό. Αυτοί, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές τόσο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, όσο και της προστασίας της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Η παρουσία των συναδέλφων καθώς και στελεχών από διαφορετικές χώρες το αποδεικνύει περίτρανα». 

Τέλος, ο  ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε τον ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στο σκοπό αυτό, αλλά και την διαχρονική δράση των ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το μέλλον αρχίζει από την Πάτρα

Αφιερωμένο στους Νέους είναι το 2ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στην Πάτρα. Και η επιλογή αυτή, βέβαια, μόνον τυχαία δεν έγινε. Για τη Νέα Δημοκρατία, η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί την πλέον καθοριστική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Ελλάδας του αύριο και βασικό πυλώνα του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου, που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα, στο οποίο την έχει βυθίσει η σημερινή αλλοπρόσαλλη Κυβέρνηση. 

Στη διάρκεια του Προσυνεδρίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει βασικές πτυχές της συνολικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για τη νέα γενιά. Θαρραλέες αλλαγές που σχεδιάζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική αγωγή μέχρι την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλά και κίνητρα που θα προσφέρει στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό για την επιστροφή τους στην Ελλάδα και την αναστροφή του θλιβερού φαινομένου του brain drain, που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να θέσει οριστικό τέλος στους διαρκείς πειραματισμούς που έγιναν στο εκπαιδευτικό σύστημα και κατεξοχήν συνεχίζονται με τις πρόχειρες και ανερμάτιστες παρεμβάσεις των τριών (!) Υπουργών Παιδείας που… πρόλαβε και άλλαξε ο κ. Αλ. Τσίπρας μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Στόχος και κεντρική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, είναι να νομοθετήσει επιτέλους ένα σύγχρονο, καινοτόμο και -κυρίως - σταθερό περιβάλλον σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Ένα περιβάλλον που θα εξοπλίζει τους νέους με εφόδια τα οποία θα τους είναι αληθινά χρήσιμα στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θα διαμορφώνουν αδιάβλητες συνθήκες αξιοκρατίας και αναγνώρισης της προσπάθειάς τους και θα προωθούν τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να δημιουργούνται σύγχρονες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους νέους. 

Τις πτυχές αυτές θα αναδείξει το 2ο Προσυνέδριο στην Πάτρα το οποίο θα περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

9:30-10:00 Προσέλευση

10:00-10:30 Αιθ. Μεσσάτις

Έναρξη Εργασιών -  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Ερωτηματολογίου 

10:30-12:00 Αιθ. Μεσσάτις

Προσχολική Αγωγή. Σύγχρονα, ευρωπαϊκά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Κέλλας Χρήστος Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Νικολαΐδης Ηλίας Senior Editor Διανέοσις. Συντόνισε την έρευνα «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην προσχολική αγωγή»  

Διονάτος Χαράλαμπος Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας

Καπαχτσή Βενετία Διευθύντρια 1ου  Γυμνασίου Πυλαίας-Χορτιάτη, Διδάκτωρ στη Διοίκηση και Οργάνωση της Εκπαίδευσης

Μουζάκης Δημήτριος Διευθυντής Ιδιωτικού Λυκείου, Διδάκτωρ Ιστορίας

Συντονίστρια: Ζαχαράκη Σοφία

10:30-12:00 Αιθ. Πατρεύς

Επαγγελματική εκπαίδευση, Επαγγελματική Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση: Όλα από την αρχή

Ανδριανός Γιάννης Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Κουτούζης Μανώλης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων»

Παΐζης Νίκος Επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ

Καφετζοπούλου Όλγα Χημικός Μηχανικός, Ειδική στην οργάνωση της επαγγελματικής κατάρτισης

Συντονιστής: Βούτσινος Γεώργιος

12:00-12:30 Διάλειμμα

12:30-14:00 Αιθ. Μεσσάτις

Τα Πανεπιστήμια πόλοι έρευνας, καινοτομίας και αριστείας: Η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης

Κεραμέως Νίκη Βουλευτής, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Δοξιάδης Απόστολος Συγγραφέας

Ιωάννου Γιώργος Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Tασιούλα Νατάσα Πολιτικός Μηχανικός - Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια

Γραβάνης Αχιλλέας Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συντονιστής: Πανούτσος Αντώνης

12:30-14:00 Αιθ. Πατρεύς

Αναστρέφοντας τη «Φυγή»: Πολιτικές για να γίνει η Ελλάδα ξανά ελκυστική για τους νέους

Αντωνίου Μαρία Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Κατσαμάνγκου Ελευθερία Ιατρός, Παθολογοανατόμοας, που αποφάσισε να επιστρέψει με την οικογένειά της στην Ελλάδα από το εξωτερικό

Μπαλάσκα Χριστίνα Ασκούμενη Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ

Σίνης Φωκίων Συνιδρυτής πρωτοβουλίας Brain Gain, Διευθυντής σε διεθνή φαρμακευτική εταιρεία 

Συντονιστής: Μαρινάκης Παύλος

14:00-14:30 Αιθ. Μεσσάτις

Κλείσιμο Εργασιών

H Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για το κλείσιμο του εργοστασίου της B.S.H. HELLAS  και την αθέτηση των υποχρεώσεων της Siemens»

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για την πρόθεση της B.S.H. HELLAS (πρώην Πίτσος) να κλείσει μετά από 152 χρόνια λειτουργίας το εργοστάσιό της, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου της B.S.H. HELLAS (πρώην ΠΙΤΣΟΣ) αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Η Κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρία, προκειμένου εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ως εκ τούτου φέρει ακέραιη την ευθύνη για τον κίνδυνο να οδηγηθούν 250 εργαζόμενοι στην ανεργία και η χώρα να χάσει άλλη μία σημαντική μονάδα παραγωγής».

Πλήρης Δήλωση 

«Η B.S.H. HELLAS (πρώην ΠΙΤΣΟΣ), μια από τις ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, ανακοίνωσε ότι, εντός του 2018, θα κλείσει το εργοστάσιό της στην περιοχή του Ρέντη, μετά από 152 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα. Έτσι, οι 250 εργαζόμενοι της μονάδας οδηγούνται στην ανεργία και η χώρα χάνει μια σημαντική μονάδα παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση και επέκταση του συγκεκριμένου εργοστασίου αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον επένδυση τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ και την απασχόληση 700 εργαζομένων. Εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Siemens οδηγεί σταδιακά σε λουκέτο την εν λόγω μονάδα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απολύτως επένδυση.

Η Κυβέρνηση, η οποία τελευταίως μιλάει για στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, αδιαφόρησε για την πορεία λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας. Ουσιαστικά, δεν άσκησε καμία πίεση στη μητρική εταιρία, προκειμένου εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί  τα συμφέροντα του Δημοσίου και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Η σημερινή φθίνουσα κατάσταση είναι καταστροφική για την πορεία της χώρας».

Η κοροϊδία της Κυβέρνησης στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης συνεχίζεται

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με θέματα δημόσιας διοίκησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τα δικά της νομοθετήματα».

Πλήρης Δήλωση

 «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να παραπλανά και να εξαπατά στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, νομίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Όλες οι εξαγγελίες της περί μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση είναι κενές περιεχομένου, αφού δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τα δικά της νομοθετήματα.  

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, με έναν πρόχειρο τρόπο, προσπαθεί να δείξει ότι δήθεν προχωρά στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ όλες οι πρωτοβουλίες και οι πρακτικές της αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών έχει μείνει μόνο ως τίτλος. Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ  προβλέπεται ότι οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές  και οι επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων η επιλογή ανήκει στο Δημόσιο, θα επιλέγονται αποκλειστικά από το Μητρώο. Έχουν περάσει είκοσι μήνες από την ψήφιση του νόμου και δεκαπέντε μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου και δεν έχει γίνει ούτε μια επιλογή στελέχους για τις παραπάνω θέσεις από το Μητρώο. Η Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, επιλέγει και τοποθετεί είτε σε νέες θέσεις είτε σε παλιές που μένουν κενές, κομματικά στελέχη ή συγγενείς κυβερνητικών στελεχών.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί  και η κοροϊδία των ψηφιακών οργανογραμμάτων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, που επίσης ψήφισε η Κυβέρνηση, οι φορείς, που απέστειλαν αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και προσωρινή κάλυψη θέσεων με απόσπαση θα έπρεπε, εδώ και καιρό,  να  αποτυπώσουν ολοκληρωμένα και με συγκεκριμένο τρόπο το οργανόγραμμα τους και να το αποστείλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Δέκα ολόκληρους μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου, το Υπουργείο επιχειρεί να συγκεντρώσει κάποια στοιχεία κάποιων μόνον φορέων, με μια μέθοδο ατελή και αποσπασματική, που δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του νόμου, που ψήφισε, προκειμένου να συγκαλύψει πρόχειρα απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Η Νέα Δημοκρατία, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ερωτήσεις, θα συνεχίσει να  αποκαλύπτει το μέγεθος της κοροϊδίας, ζητώντας απαντήσεις».

Το αυριανό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, το eHealth Forum 2017, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη Αθηνών, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Β. και είναι αφιερωμένο στην προαγωγή της ψηφιακής υγείας.

Στις 20:30, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο πολυσυνέδριο «Capital + Vision 2017», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το «Κεφάλαιο» και τo capital.gr και έχει ως θέμα: «Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: Επενδύσεις - Καινοτομία - Ανάπτυξη» και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental Athens.

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθη 23χρονος υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (18-10-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Πέντε (5) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Μπανγκλαντές.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 23χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό παράνομα στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης.

Σύλληψη 32χρονου ημεδαπού για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Ο δράστης είχε εγκαταστήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο της οικίας του σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ακατέργαστη κάνναβη, σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας, 1 δενδρύλλιο κάνναβης και σπόροι κάνναβης

Συνελήφθη χθες (18-10-2017) το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στην οικία του δράστη, όπου εντόπισαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και ένα πλήρες σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο του σπιτιού, στο εσωτερικό του οποίου ο 32χρονος καλλιεργούσε ένα φυτό κάνναβης.

Αναλυτικότερα, κατά την έρευνα οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν:

• 3 γυάλινα βάζα και 4 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 1.918,4 γραμμαρίων

• 1 φυτό κάνναβης, ύψους 80 εκατοστών

• εξοπλισμό για την υδροπονική καλλιέργεια φυτών κάνναβης (ανακλαστήρες, μετασχηματιστές, ανεμιστήρες, χρονοδιακόπτη, πολύπριζα, σύστημα άντλησης νερού κ.α.)

• σπόρους κάνναβης

• 2 μεταλλικούς τρίφτες

• 1 πίπα καπνίσματος

• 1 κινητό τηλέφωνο

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης.

Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί στο νομό Καβάλας, κατηγορούμενοι για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών κατά περίπτωση

Κατασχέθηκαν 12 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 2 δενδρύλλια κάνναβης και μισό κιλό περίπου κλώνοι κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (18-10-2017), το πρωί, στη Χρυσούπολη Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας με συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 49 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών κατά περίπτωση.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί, συνέλαβαν τον 48χρονο, διότι εντόπισαν σε αποθήκη στο θερμοκήπιο ιδιοκτησίας του, δέκα (10) πλαστικά δοχεία με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 11.815 γραμμαρίων και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας .

Στη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί, συνέλαβαν τον 49χρονο, διότι εντόπισαν στο θερμοκήπιο ιδιοκτησίας του, δύο (2) φυτά κάνναβης ύψους 5 μέτρων περίπου, μία (1) συσκευασία με κλώνους κάνναβης στο στάδιο της αποξήρανσης, βάρους 530 γραμμαρίων και μία (1) νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 27 γραμμαρίων .

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω δενδρύλλια κάνναβης, οι ποσότητες ναρκωτικών και η ηλεκτρονική ζυγαριά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον βίο, το έργο και τις διδαχές του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη στο Ι.Θ.Τ.Π.

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στον βίο, το έργο και τις διδαχές του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη.

Ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχισμού στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Ξεχώρισε για τον ασκητικό-οσιακό του βίο και,  τα χαρίσματα τα οποία ανέπτυξε και τα οποία ήταν εμφανή σε όσους τον επισκέπτονταν. Ήταν μικρασιατικής καταγωγής και πέρασε το μεγαλύτερο της μοναχικής του ζωής, στο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια. Εκοιμήθη το 1991, σε ηλικία 71 ετών. Αυτόν τον Γέροντα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως.

Ομιλητές θα είναι:

• ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Δαβίδ Ευβοίας, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: «Διδαχές και θαύματα του Γέροντος Ιακώβου» 

• και ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογίκης Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα:  «Ο π. Ιάκωβος όπως τον γνώρισα».

Συντονίζει ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης,  πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ξάνθης.

Μετά το πέρας τον ομιλιών θα ακολουθήσει εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

1ος Αγώνας δρόμου Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα

Έπεσε η αυλαία μαζί με το ηλιοβασίλεμα το Σάββατο 14/10 το απόγευμα  στον λόφο που εδρεύει το οινοποιείο του Κτήματος Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης . Το εγχείρημα ήταν δύσκολο αλλά άξιζε να ρισκάρουμε . Δυο φίλοι είχαν το όραμα να συνδέσουν δυο παράλληλους κόσμους . Το κρασί με  το ποδήλατο . Δύο διαφορετικές αγάπες με κοινό προορισμό την μοναδική τοποθεσία τα Άβδηρα . Έτσι πήρε σάρκα και οστά  ο 1ος αγώνας δρόμου Κτήμα Βουρβουκέλη . Πολύς ο κόπος πολύ η ένταση πολλές οι κουβέντες αλλά στο τέλος ανακούφιση χαμόγελα και φυσικά δικαίωση.

Όσοι βρέθηκαν εκεί το έζησαν το ένιωσαν και το γεύτηκαν   μέχρι την τελευταία στιγμή … το απόλαυσαν.  Το ποδηλατικό τμήμα της Δόξας Σταυρούπολης Ξάνθης ευχαριστεί για την άψογη συνεργασία κρίνοντας εκ του αποτελέσματος του ιδιοκτήτες του οινοποιείου  Κτήμα Βουρβουκέλη , την Αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης και ιδιαίτερα το τμήμα τροχαίας  για τον συντονισμό και την διευθέτηση της ασφαλής διεξαγωγής του αγώνα . Όλα τα μέλη του αστυνομικού  τμήματος Ξάνθης και Αβδήρων που συμμετείχαν .Τον Δήμο Αβδήρων που από την αρχή αγκάλιασε θετικά αυτή την προσπάθεια προβολής της περιοχής μέσα από τον αθλητισμό . Το ΚΟΙΝΣΕΠ Οξυγόνο για την ενδυματολογική εμφάνιση και την συμμετοχή του στον συντονισμό των εθελοντών.

 

Τους πάντα πρόθυμους να συνεισφέρουν με την παρουσία τους όσο και χρήσιμους για την ασφάλεια των αθλητών   ΜΟΞ Πολυμήχανοι και το κατάστημα ΚΤΜ Αφοί Καρανικολάου . Την διασωστική ομάδα  ΟΔΙΑΚ. Τους χορηγούς του αγώνα  όπου  συνεισέφεραν τα μέγιστα (Γρηγόρη Μικρογεύματα Ξάνθης , Μπεμπεκίδη Candy Snack , Κηπόραμα Άβδηρα Ξάνθης , Σοφίας Γεύσεις , Κτήματα Μανώλη Παπαδόπουλου για τα υπέροχα μήλα ) . Και τέλος τους εθελοντές τις ομάδες και τους μεμονωμένους αθλητές που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμα μια φορά . Την παρουσίαση του αγώνα έκανε η γνωστή φωνή των αγώνων μας της Δόξας Σταυρούπολης μέλος της οργανωτικής επιτροπής και αθλήτρια του συλλόγου μας Έλενα Τάτσιου.

Από την οργανωτική επιτροπή. Δ.Χαντζογλίδου , Δ.Λουκμακιάς , Μ.Παπαδόπουλος, Ε.Τάτσιου, Π.Σαρίκος

Καλή αντάμωση για το 2018 και καλό Χειμώνα .

Εκδήλωση-Συζήτηση για την Παλιά Πόλη: Χαρακτήρας του οικισμού και ήπια ανάπτυξη

Ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, παρούσα κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές για το μέλλον

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 18:00, Ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ

Η Παλιά Ξάνθη αντιμετωπίζειαρκετά προβλήματα, που δεν είναι άλυτα, αλλά η λύση τους χρονίζει. Μερικά από αυτά είναι:

 Οι δυσκολίες στην ανακαίνιση και συντήρηση των κτισμάτων, από την γραφειοκρατία στην έκδοση αδειών, από τις ελλείψεις σε παραδοσιακούς μάστορες, έως το μεγάλο κόστος.

 Η σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα του οικισμού από την άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τον θόρυβο, τα σκουπίδια και τις άλλες οχλήσεις που αυτές συνεπάγονται.

 Η έλλειψη ικανοποιητικού νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων.  

 Ο αριθμόςτων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με πυρήνα την Παλιά Πόλη, έχει αρχίζει να είναι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, οριακός, τόσο σε σχέση με τα επίπεδα όχλησης όσο και σε σχέση με μεσοπρόθεσμες αλλοιώσεις στον χαρακτήρα του οικισμού.

OΣύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, θέλοντας να συμβάλει στην επίλυσητων προβλημάτων αυτών, διοργανώνει εκδήλωση/συζήτηση για την ήπια ανάπτυξη του οικισμού. 

Αφού ακούσουμε κάποιους συμπολίτες μας που η επαγγελματική τους εμπειρία σχετίζεται με διάφορες πτυχές από τα παραπάνω προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και θέματα βιωσιμότητας του ιστορικού οικισμού. Υπάρχουν μικρές ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να αρχίσουμε όλοι μαζί να περπατάμε  σε μια πιο όμορφη Παλιά Ξάνθη. 

Θα χαρούμε αν μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

18:00-18:10 Χαιρετισμοί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Μετά από κάθε 15λεπτη ομιλία, θα υπάρχουν 5 λεπτά διαθέσιμα για ερωτήσεις στον ομιλητή/ομιλήτρια. Στο τέλος όλων των ομιλιών θα υπάρξει πρόσθετος χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

18:10-18:30 κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, Λαογραφικό Μουσείο ΦΕΞ: Η Παλιά Πόλη μέσα από τα μάτια των επισκεπτών. 

18:30-18:50 κ. Τριαντάφυλλος Σφυρής, Πολιτικός Μηχανικός: Η περιπέτεια των αποκαταστάσεων: γραφειοκρατία, κατασκευή, κόστος.

18:50-19:10 κα.  ΑνδριανήΔιαγουμά, Αναπλ. Προϊσταμένη ΥπηρεσίαςΝεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης: Παλιά Πόλη Ξάνθης: αναγνωρίζοντας το διηνεκές ενός Ιστορικού Τόπου.

19:10-19:20 Ανακαινίζοντας και λειτουργώντας παραδοσιακά κτίρια σαν  ξενοδοχεία. Το 1905 και το HappyLiving.

19:20-19:40 Διάλειμμα  

19:40-20:00 κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος: Καπνέμποροι και Παλιά Πόλη.

20:00-20:20 κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνης: Ημέρες Ρεθύμνης και άλλες δράσεις του Συλλόγου. Προβλήματα στην ΠΠ του Ρεθύμνου.

20:20-: Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, συζήτηση

Το προεδρείο θα καταγράφει τις απόψεις και τις ιδέες που θα ακουστούν, πάνω στα παρακάτω θέματα: 

Διατήρηση του χαρακτήρα του οικισμού και ήπια ανάπτυξη δραστηριοτήτων: Τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει. 

Προβλήματα ανακαινίσεων και συντηρήσεων του οικισμού, τι μπορεί να βελτιωθεί.  

Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης: Τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει, τι μπορεί να γίνει καλύτερα.

Τρεις ερωτήσεις από την Κοινωνική Συμμαχία του Φώτη Καραλίδη

Για  EURONEWS, International French Travel Market – TOP RESA και απλήρωτους προμηθευτές

Προωθητικό μήνυμα για την ΠΑΜΘ μέσω του ειδησεογραφικού δικτύου EURONEWS 

Μετά από έντονες αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων σχετικά με το φιλμ προβολής της ΠΑΜΘ από το κανάλι EURONEWS και την παράλειψη σημαντικών περιοχών και αξιοθέατων της Περιφέρειας μας από το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα,

Επερωτάσθε: 

1. Ποιος φέρει την ευθύνη παραγωγής του συγκεκριμένου φιλμ.

2. Γιατί δεν περιελήφθησαν περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και αξιοθέατων της Περιφέρειας.

3. Ποιο το κόστος και από πού κατεβλήθη η δαπάνη παραγωγής και προβολής.

4. Ποιος το είδε, ποιος το ενέκρινε και ποιος τελικά έδωσε την εντολή προβολής. 

Για την

Κοινωνική Συμμαχία

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ International French Travel Market – TOP RESA 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου μας λέτε ότι η Περιφέρεια συμμετείχε στην συγκεκριμένη έκθεση και μάλιστα ευχαριστείτε την Υπουργό κ. Κουντουρά για την παραχώρηση περιπτέρου.

Παρακαλώ  να μας δώσετε απολογιστικά στοιχεία για την συγκεκριμένη έκθεση καθώς επίσης να μας επιδείξετε φωτογραφικό υλικό με το περίπτερο που διαθέταμε στην εν λόγω έκθεση, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μας παραχωρήθηκε περίπτερο αλλά ήμασταν φιλοξενούμενοι σε τραπεζάκι του καφέ σε περίπτερο άλλης περιφέρειας.

Επερωτάσθε λοιπόν: 

• Γιατί η ΠΑΜΘ ενώ δεν είχε περίπτερο δηλώσατε ότι είχε;

• Ποιοι εκπροσώπησαν την ΠΑΜΘ και ποιο το τελικό κόστος εκπροσώπησης από τα συνολικά 10.000€ της εκτιμώμενης δαπάνης;

Για την

Κοινωνική Συμμαχία

Φώτης Καραλίδης

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

Μετά από σχετικές καταγγελίες και παράπονα που ήρθαν σε γνώση μας από επιχειρήσεις της Ξάνθης και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων για την μη καταβολή και εξόφληση τιμολογίων από εκτέλεση υπηρεσιών προς την ΠΑΜΘ σε σειρά εκδηλώσεων εντός του 2016 (πχ Πανελλήνιο Αντάμωμα Ποντίων στην Ξάνθη, εκδηλώσεις παρόμοιου χαρακτήρα στην ΠΕ Δράμας και ΠΕ Ροδόπης),

Επερωτάσθε: 

1. Για ποιους λόγους δεν ακολουθήσατε από το νόμο τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εκκρεμούν οι πληρωμές.

2. Πως προτίθεστε να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις και

3. ποιοι έχουν την ευθύνη ανάθεσης αυτών των εργασιών χωρίς να χει προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Για την

Κοινωνική Συμμαχία

Φώτης Καραλίδης

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Πέμπτη 19-10-2017  ΩΡΑ: 17:30 Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας, εἰς τήν Ἀστυνομικήν Διεύθυνσιν Ξάνθης.

Παρασκευή 20-10-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Γερασίμου Βαφεΐκων.

ΩΡΑ: 11:00 Δοξολογία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας.

Κυριακή 22-10-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἀποστόλου Παύλου Καβάλας.

Δευτέρα 23-10-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία Ἁγίου Ἰακώβου Ἀδελφοθέου εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

Τετάρτη 25-10-2017  ΩΡΑ: 18:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Κιμμερίων.                                  

Πέμπτη 26-10-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Χρυσουπόλεως.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η Εν Χριστω Ελευθερια»

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός παρουσιάζεται ως ελευθερωτής του ανθρώπου από τα έργα του διαβόλου, που κρατούν τον άνθρωπο αιχμάλωτο και τον δυναστεύουν. Σ’ αυτή την προσφορά ελευθερίας παρατηρούμε δύο τρόπους ανταποκρίσεως του ανθρώπου: η μία εκπροσωπείται από τον δαιμονισμένο που θεραπεύθηκε, η άλλη από τους κατοίκους της περιοχής στην οποία έγινε το θαύμα. Ο πρώτος, μετά τη συνάντησή του με τον Χριστό, μεταβάλλεται ριζικά. Από γυμνός γίνεται «ιματισμένος και σωφρονών», από ακοινώνητος βρίσκεται τώρα σε επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, τους οποίους σπεύδει να συναντήσει για να τους διηγηθεί τη θαυμαστή θεραπεία του.

Ενώ όμως ο πρώην δαιμονισμένος επιθυμεί τη μόνιμη συντροφιά του Ιησού, οι κάτοικοι της περιοχής των Γαδαρηνών ζητούν την απομάκρυνση του ευεργέτη, γιατί τους κυρίεψε ο φόβος. Είδαν τη δύναμη του Χριστού και τρομοκρατήθηκαν. Σκέφθηκαν αμέσως ότι η παρουσία ενός ισχυρού θαυματοποιού ανάμεσά τους μπορεί να συνεπάγεται υλικές ζημιές, όπως ήταν η καταστροφή της αγέλης των χοίρων. Ο «φόβος» τους δεν είναι το δέος και η συντριβή μπροστά στη δύναμη του Θεού, η αρχή της αναγνωρίσεώς Του και της προσκυνήσεως, αλλά ο τρόμος μήπως η παρουσία του Ιησού τους οδηγήσει στην στέρηση των υλικών αγαθών. Τυφλοί ως προς το πνευματικό τους συμφέρον, βλέπουν μπροστά τους μόνο το υλικό. Απορρίπτουν την ελευθερία, προτιμώντας να μείνουν δούλοι.

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν βλέπουμε καθαρά, δεν διακρίνουμε το σωστό, χάνουμε τα μεγάλα για να κερδίσουμε τα μικρά, διώχνουμε τον Χριστό από τη ζωή μας για να ζήσουμε χωρίς φραγμούς. 

Στην περιγραφή του δαιμονισμένου της διηγήσεως έχουμε μια εικόνα του ανθρώπου που είναι αιχμάλωτος των δαιμονικών δυνάμεων της κακίας του μίσους, της καταστροφής, στην περιγραφή του ιδίου ανθρώπου αλλά θεραπευμένου βλέπουμε την τεράστια υπαρξιακή αλλαγή που συντελείται από τη συνάντηση με τον Χριστό, τον σωτήρα και ελευθερωτή.

Η επιθυμία να μείνει κανείς κοντά στον Χριστό, όπως ο θεραπευμένος της περικοπής, ή η αποδίωξη του Χριστού χάρη κάποιου άλλου συμφέροντος, κατά το πρότυπο των Γαδαρηνών, είναι δύο δυνατές τοποθετήσεις του ανθρώπου έναντι της θείας δωρεάς της ελευθερίας. Η πρώτη μπορεί να σημάνει τη σωτηρία του, η δεύτερη την καταστροφή του.

Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Ιάκωβο στις 23 Οκτωβρίου 

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν καί Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν, ὅτι τήν Δευτέραν 23η  Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων θά τελέσει τήν Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μακαριστό Γέροντα Ιάκωβο

Τή Δευτέρα 23 Ὀκτωβρίου καί ὥρα 19:00 ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ξάνθης καί Περιθεωρίου σέ συνεργασία μέ τό Ἵδρυμα Θρακικῆς Τέχνης καί Παράδοσης διοργανώνει ἐκδήλωση ἀφιερωμένη στόν μακαριστό Γέροντα Ἰάκωβο Τσαλίκη, Καθηγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Δαβίδ Εὐβοίας. 

Στήν ἐκδήλωση, πού θά πραγματοποιηθεῖ στόν χῶρο τοῦ Ἱδρύματος Θρακικῆς Τέχνης καί Παράδοσης (Καπναποθήκη Π), θά ὁμιλήσουν οἱ: Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ, Καθηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Δαβίδ Εὐβοίας, μέ θέμα «Διδαχές καί Θαύματα τοῦ Γέροντος Ἰακώβου» καί Ἐλλογιμώτατος κ. Ἀνέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας καί Ὁμότιμος Καθηγητής Θεολογικῆς Σχολῆς Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέ θέμα: «Ὁ π. Ἰάκωβος ὅπως τόν γνώρισα»

Τόν συντονισμό τῆς ἐκδηλώσεως θά ἔχει ὁ Ἀρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

                                                                               

Τεράστιος ο αριθμός περιστατικών επίθεσης αδέσποτων ή και μη σκυλιών στην Ξάνθη

Ακολουθεί ανακοίνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ξάνθης

«Για να βρεθεί λύση δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Αρκεί να εφαρμόσουμε όλες ανεξαιρέτως τις μεθόδους που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτισμένα κράτη»

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της δύστυχης βρετανίδας στην περιοχή της Μαρώνειας, το οποίο εξέθεσε τη χώρα διεθνώς, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ξάνθης (εκλεγμένο όργανο όπου αντιπροσωπεύεται το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού του Ιδρύματος), με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε ομόφωνα να δημοσιοποιήσει ορισμένα στοιχεία, τα οποία οφείλει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία, και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με τα αρχεία που τηρούνται, οι επίσημα καταγεγραμμένες επιθέσεις αδέσποτων κυρίως, αλλά όχι μόνο, σκύλων με τραυματισμό, από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, που κατέληξαν στο Νοσοκομείο για περιποίηση, ενίοτε νοσηλεία και θεραπεία (συρραφή τραυμάτων, συχνά σοβαρών, που μπορεί να σημαδέψουν μια ζωή, οροί, αντιλυσσική αγωγή όταν χρειάζεται, αντιβιώσεις, αλλαγές, επιπλοκές κοκ) ανήλθαν σε 223 για το 2014, 235 για το 2015, 205 για το 2016 και 193 ήδη για φέτος μέχρι τώρα. Σχεδόν 1000 συμπολίτες μας δηλαδή τα τελευταία 4 χρόνια μόνο! Η (αυθαίρετη μεν, αλλά πάντως ενδεικτική ως τάξη μεγέθους) αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας, προκαλεί δέος. Ακόμη, ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων (πιθανότατα και δυστυχημάτων) με αυτοκίνητα, μηχανές ή ποδήλατα  οφείλονται, είτε σε επίθεση, είτε σε ανεξέλεγκτη παρουσία αδέσποτων στους δρόμους (όχι σπάνια και στην Εγνατία). Πέραν του γεγονότος ότι η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αν συνυπολογιστούν και η οικονομική διάσταση του θέματος (επιβάρυνση ασθενών/οικογενειών, όσο και του Συστήματος Υγείας), αλλά και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια γενικώς (επιθέσεις χωρίς τραυματισμό ή με ελαφρύτερους τραυματισμούς που δεν καταλήγουν στο Νοσοκομείο, ακαθαρσίες, διασκορπισμός σκουπιδιών, μετάδοση ζωοανθρωπονόσων λχ λύσσας, εχινοκοκκίασης, λεπτοσπείρωσης -επιβεβαιωμένο περιστατικό πέρυσι- λεϊσμανίασης κοκ), γίνεται παραπάνω από εμφανής η σοβαρότητα του προβλήματος.

Θεωρήσαμε επιβεβλημένη αυτήν την παρέμβαση, όχι φυσικά για να έρθουμε σε στείρα αντιπαράθεση με φιλοζωϊκά σωματεία, αλλά γιατί κρίναμε ότι δεν δικαιούμαστε να εθελοτυφλούμε άλλο. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ευαισθησίες τους εν πολλοίς (η ευαισθησία εξάλλου στους χώρους δουλειάς μας περισσεύει), αλλά μέχρις ενός ορίου, μετά το οποίο με ρεαλισμό, νηφαλιότητα και παρρησία οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το να ανεχόμαστε να κυκλοφορούν αδέσποτα παντού στους δημόσιους χώρους, δεν είναι ζωοφιλία, είναι αδιαφορία. Μακάρι να μπορούσαν να μαζευτούν όλα σε αξιοπρεπή κυνοκομεία με καλές συνθήκες διαβίωσης ή να δοθούν για υιοθεσία σε ανάδοχες οικογένειες, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό δεν μοιάζει εφικτό. Με δεδομένες τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, φαίνεται πως όχι μόνο δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά μάλλον το διαιωνίζει και το διογκώνει, λειτουργώντας σαν τροχοπέδη τελικά για την αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους των αρμόδιων Δημοτικών Αρχών. Δεν μπορεί η διάταξη του Νόμου που προβλέπει να αφήνονται (μετά τις όποιες ενέργειες) στους «φυσικούς» τους χώρους, να καταλήγει στην πράξη στο να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι σκύλοι παντού σαν ιερές αγελάδες, χωρίς να έχει κανείς το δικαίωμα να τους ενοχλήσει, συχνά σε αγέλες που όλοι αποφεύγουμε στην κεντρική πλατεία, στους κυκλοφοριακούς κόμβους, έξω (ή και μέσα) από τις αυλές των Σχολείων και του Νοσοκομείου. Η Ξάνθη, η πόλη που αυτάρεσκα αποκαλούμε «η πόλη με τα χίλια χρώματα», έχει καταντήσει η πόλη με τους χίλιους αδέσποτους σκύλους. Κάτι δεν πάει καλά.   

Αναζητώντας λύση, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Αρκεί να εφαρμόσουμε όλες ανεξαιρέτως τις μεθόδους που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτισμένα κράτη στα οποία (υποτίθεται ότι θέλουμε να) ανήκουμε, όπου δεν υπάρχει αδέσποτο ούτε για δείγμα. Ας δείξουμε ότι δεν έχουμε απωλέσει πλήρως την αίσθηση του κοινού καλού και ας ενεργήσουμε επιτέλους, σαν σοβαρή, λογική και πολιτισμένη κοινωνία. 

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού να δώσει εξηγήσεις για διορισμό συμβούλου του στην Ε.Π.Ο

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ο νομικός εκπρόσωπος μιας αθλητικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του φορέα που εποπτεύει την αθλητική ομοσπονδία».

Πλήρης Δήλωση

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με πρόσφατη απόφασή της,  προσλαμβάνει στη νομική της υπηρεσία τον ειδικό σύμβουλο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη. Στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ο νομικός εκπρόσωπος μιας αθλητικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του φορέα που εποπτεύει την αθλητική ομοσπονδία. 

Προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται η  Κυβέρνηση την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να περνά μέσα από το βόλεμα ημετέρων. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κομματικό λάφυρο».

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Οκτωβρίου, θα έχει τις εξής συναντήσεις: 

Τετάρτη 18/10:

12:30 - 13:30: Γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 6 Επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο Γεύμα Εργασίας θα συμμετέχουν 7 επίτροποι,  συγκεκριμένα οι κύριοι:

Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Υπεύθυνος για ζητήματα   Εργασίας Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα

  Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

 Guenther Oettinger, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων

Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων

Phil Hogan, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης 

Carlos Moedas, Επίτροπος Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας 

Gabriel Mariya, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών

13:30 - 14:00: Συνάντηση με τον Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής,         Υπεύθυνο για Ζητήματα Ευρώ και Κοινωνικού Διαλόγου 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

16:30-17:00: Συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Φορολογία και Τελωνεία, κ. Pierre Moscovici

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

17:00-17:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κ. Karmenu Vella

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

18:00-19:00 ΕΚΟ/ΝΟΔΕ Βρυξελλών

EPP HQ

19:00-19:30 ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών

EPP HQ

Πέμπτη 19/10:

11:00 - 11:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, κ. Joseph Daul

EPP HQ

12:00 - 12:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

12:30 - 16:00: Σύνοδος Κορυφής ΕΛΚ

L'academie Royale de Belgique, Rue Ducale 1

\Δήλωση Προέδρου doorstep (αγγλικά)

Συνάντηση με ΓΓ ΕΛΚ, Antonio Lopez-Isturiz

Συνάντηση TBC με Leo Varadkar - Ιρλανδία 

Συνάντηση TBC με Adrian Delia – Μάλτα

Δήλωση Προέδρου Ε.Ρ.Τ.

Απαιτείται άμεση ενημέρωση της Βουλής για όλες τις πτυχές της συμφωνίας

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος.

Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την επίθεση σε βάρος του τριαντάχρονου φοιτητή στο Ρέθυμνο και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο θύμα και τους οικείους του.

Τέτοιες άθλιες συμπεριφορές μίσους δεν έχουν θέση στη σημερινή Ελλάδα. 

Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και οι υπαίτιοι αυτής της αποτρόπαιας πράξης θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ζητούνται απαντήσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στους υπό κατασκευή σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγίας Σοφίας» του Μετρό της Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Mε  τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων; Ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το έργο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάδειξης των ευρημάτων; Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει άμεσα να μας δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις».

Πλήρης Δήλωση

«Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς έως και τους νεότερους χρόνους, ειδικότερα δε από την Βυζαντινή Εποχή, κινδυνεύουν με αφανισμό γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξή τους.

Για ακατανόητους λόγους, ανατρέπονται αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στοχεύουν στη ρύθμιση του ζητήματος και έχουν πλήρως δικαιωθεί στο ΣτΕ. 

Μέσα σε αυτό το ασαφές τοπίο, ο προϋπολογισμός του σταθμού “Βενιζέλου” διογκώνεται επικίνδυνα, ενώ η αρχικά δημοπρατημένη μελέτη παρουσιάζει ουσιώδεις μεταβολές, λόγω του ζητήματος της διαχείρισης των αρχιαολογικών ευρημάτων.

Τα ερωτήματα ωστόσο που χρήζουν απαντήσης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι τα εξής:

- Mε  τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων; 

- Ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το έργο; 

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάδειξης των ευρημάτων;».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ., είχε σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έξι Επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν οι κύριοι: 

-Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Υπεύθυνος για ζητήματα Εργασίας Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα

-Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

-Guenther Oettinger, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων

-Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων

-Phil Hogan, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

-Carlos Moedas, Επίτροπος Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας

-Gabriel Mariya, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και ότι ήταν πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Σε μια ασυνήθιστα θερμή υποδοχή από τόσο μεγάλο αριθμό Επιτρόπων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Μεταρρυθμίσεις που δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο που θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης  ως αυριανός πρωθυπουργός. Οι Επίτροποι τον υποδέχτηκαν ως τον πολιτικό που θα κερδίσει τις εκλογές και αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει. 

Οι ερωτήσεις των Επιτρόπων αφορούσαν την ουσία των προτάσεών του και δεν έγινε αναφορά στη σημερινή Κυβέρνηση και σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε, επίσης, με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc. 

Σημειώνεται ότι, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Valdis Dombrovskis, οι δύο άνδρες θα έχουν και νέα συνάντηση αύριο, εκτός του αρχικού προγράμματος.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ισοπέδωση και στην Υγεία

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αντικατάσταση της συνέντευξης, ως μέσο επιλογής των γιατρών και η επιβολή της λίστας προτεραιότητας ή της κλήρωσης αποτελεί ξεκάθαρη υποβάθμιση για τις Μ.Ε.Θ. Η επιχείρηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙZΑ - ΑΝΕΛ να εξαφανίσει κάθε ίχνος αξιοκρατίας συνεχίζεται ακάθεκτη».

Πλήρης Δήλωση

«Μετά τους σημαιοφόρους στα σχολεία, ήρθε η σειρά των γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Η αντικατάσταση της συνέντευξης, ως μέσο επιλογής των γιατρών και η επιβολή της λίστας προτεραιότητας ή της κλήρωσης, αποτελεί ξεκάθαρη υποβάθμιση για τις Μ.Ε.Θ. Η επιχείρηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙZΑ - ΑΝΕΛ να εξαφανίσει κάθε ίχνος αξιοκρατίας και αξιολόγησης συνεχίζεται ακάθεκτη.

Η αντικατάσταση της συνέντευξης αποδεικνύει την προσπάθεια ισοπέδωσης των γιατρών και θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επιστημονική εξέλιξή τους. 

Δυστυχώς, ο χώρος της Υγείας ταλανίζεται από μια ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Ο χρόνος της, όμως, τελειώνει».

Ομολογία αποτυχίας στο ΕΣΠΑ

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας,  σχετικά με την άρνηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αρνείται να απαντήσει, εδώ και επτά μήνες, στις διαδοχικές ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, ομολογώντας έτσι την αποτυχία του και παραβιάζοντας κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής».

Η πλήρης δήλωση

«Η αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι πια κάτι περισσότερο από προφανής. Αυτό, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τρόπο που να συνιστά ευθεία υπονόμευση του ρόλου της Βουλής των Ελλήνων.

Ενδεικτικά, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εδώ και επτά μήνες, αρνείται - κατά παράβαση των όσων προβλέπονται - να απαντήσει σε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής “οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών”. 

Συγκεκριμένα, σε διάστημα επτά μηνών, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις έξι ερωτήσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, καθώς η τελευταία φορά που ανταποκρίθηκε ήταν στις 8 Φεβρουαρίου 2017.

Έκτοτε, η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι πρωτοφανής και σχετίζεται ευθέως με το γεγονός πως όλα τα χρονοδιαγράμματα έναρξης των δράσεων έχουν πέσει έξω, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους στόχους που είχαν τεθεί από την παρούσα Κυβέρνηση.

Σήμερα, που χιλιάδες δικαιούχοι βλέπουν τις ιδέες τους να είναι κλειδωμένες σε συρτάρια, είναι ανάγκη να καταλάβουν στην Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αν δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, ας αποχωρήσουν, για να μην προκαλέσουν άλλα τραύματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

Με ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, με ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες. 

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από ευρωπαίους Επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος. 

Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα μας. 

Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πως το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών. 

Και σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».