Log in
updated 8:25 AM CST, Nov 20, 2017
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Νοέμβριος 2017

Φθινοπωρινές αιμοδοσίες ΑΓΑΠΗΣ - Απολογισμός

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» απευθύνει τις θερμότατες ευχαριστίες του σε όλους όσους βοήθησαν και έφεραν σε πέρας τις ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ 2017. Σε συνδιοργάνωση με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και Ν. Καβάλας, τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και τους Δήμους Μύκης και Αβδήρων, προσπαθήσαμε να συλλέξουμε για ακόμη μια φορά αρκετές μονάδες αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης και της επαρχίας Νέστου, προκειμένου με τη δράση μας αυτή να ενισχυθούν και ανακουφιστούν κυρίως οι ανάγκες μετάγγισης των παιδιών ηλικίας από λίγων ημερών έως 14 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα (ανάμεσά τους και κάποια ξανθιωτάκια) που «φιλοξενούνται» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» της Αθήνας. 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους διευθυντές όλων των Λυκείων της περιοχής μας (Γενικά Ενιαία Λύκεια , Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές και ΙΕΚ όπως και το Μειονοτικό Λύκειο «Μουζαφέρ Σαλήχογλου») για τη συμπαράστασή τους και για την ενεργό συμμετοχή τους. Ειδικές ευχαριστίες απευθύνουμε και πάλι στους μαθητές κυρίως της τρίτης τάξης των Λυκείων, τους καθηγητές και τους δασκάλους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και Καβάλας γιατί «έδωσαν» εξετάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ζωής και εθελοντισμού και πέρασαν με άριστα! 

«Η Εκπαίδευση προσφέρει το αίμα της», οι μαθητές μαθαίνουν από νεαρή ηλικία να προσφέρουν στην αγνότερη μορφή εθελοντισμού που υπάρχει και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό με την αρωγή όλων μας ώστε να δημιουργηθούν υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι αυριανοί πολίτες αλλά και αυριανοί τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Σε συνεργασία κυρίως με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» των Αθηνών αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23 «εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και σε τέσσερις της Καβάλας από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου 2017.

Τις ευχαριστίες μας στα Μ.Μ.Ε. για τη συνεχή ενημέρωση και παρότρυνση των συμπολιτών μας να συμμετέχουν στις δράσεις της «αγάπης».

Τις ευχαριστίες μας στους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής που κατευθύνανε τα μέλη τους στις κατά τόπους αιμοδοσίες και κάθε φορά δίνουν δυναμικότερο παρών.

Τις ευχαριστίες μας στην «αερομεταφερόμενη ταξιαρχία» των εθελοντριών γυναικών του Κενταύρου που και πάλι μετεφέρθηκαν με λεωφορείο από το χωριό τους στην κεντρική αιμοδοσία της Ξάνθης μέσα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης δίνοντας το παράδειγμα ότι όποιος θέλει να προσφέρει βρίσκει τρόπο, βρίσκει χρόνο, βρίσκει και τόπο. 

Τις ευχαριστίες μας στο Δ’ΣΣ για τη συνεχή συμπαράστασή του και για τη διάθεση της αίθουσας της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης στη μεγάλη κεντρική αιμοδοσία της πόλης.

Τις ευχαριστίες μας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ. Παναγιώτη Κεραμάρη που από την πρώτη στιγμή πίστεψε, ενθάρρυνε και υποστήριξε το όλο εγχείρημα των οργανωμένων εθελοντικών αιμοδοσιών στα σχολεία της Ξάνθης και της επαρχίας Νέστου.

Τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης και ιδιαίτερα την οικογένεια Χαλιορή για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στους εργαζομένους της. 

Τις ευχαριστίες μας στις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού του τμήματος νοσηλευτικής για τη συμπαράστασή τους στις κατά τόπους αιμοδοσίες.

Τις ευχαριστίες μας στην επιχείρηση ΡΟΥΣΣΟΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ και στα αδέλφια Αντώνη και Μπενή (Βενέδικτο) για τις όποιες διευκολύνσεις μας προσφέρουν.

Τις ευχαριστίες μας στους χορηγούς, αρωγούς και συμπαραστάτες μας τις εταιρίες ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ «βιομηχανία λειαντικών ειδών», Φανή Δερμετζοπούλου «the bicycle shop», Δ.Γραβουνιώτης-Ι.Σκαρλατίδου Ο.Ε. «βρεφικά είδη ΛΗΤΩ» και Ν.Φραντζίδης-Ν. Σαββαλάκης ΙΚΕ «κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ξάνθης».

Συνολικά προσήλθαν στις εθελοντικές εξορμήσεις 1.087 συνάνθρωποί μας στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι και καταφέρανε τελικά να προσφέρουν το αίμα τους οι 893

Τα στατιστικά στοιχεία για τα μέλη της «ΑΓΑΠΗΣ» έχουν ως εξής : σε σύνολο 893 εθελοντών οι 621 ήταν άντρες και οι 272 γυναίκες. Οι νέοι άνθρωποι από 17 έως 25 ετών ήταν συνολικά 414 -ποσοστό 46,36% επί συνόλου. 

Αιμοδότες από 26 έως 35 ήταν συνολικά 113 -ποσοστό 12,43% επί συνόλου 

Αιμοδότες από 36 έως 50 ήταν συνολικά 256 -ποσοστό 28,67% επί συνόλου

Αιμοδότες από 51 έως 65 ήταν συνολικά 110 -ποσοστό 12,32% επί συνόλου

Ενώ προστέθηκαν στην οικογένεια της «αγάπης» 318 νέα μέλη (ποσοστό 35,61% επί συνόλου).

Το να ζητάς είναι ανθρώπινο…το να προσφέρεις είναι θεικό…

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης

Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Αριστ. Μαθιουδάκης

Συνελήφθησαν 2 Βούλγαροι διακινητές λαθρομεταναστών

Συνελήφθησαν χθες (18-11-2017) το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 41 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Μπανγκλαντές και ένας (1) υπήκοος Μυανμάρ.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν του δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν μια κυβέρνηση της οποίας Βουλευτής καταθέτει υπέρ του Ψευτομουφτή

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Δεν είναι μια, δεν είναι δυο, δεν είναι τρεις, είναι αμέτρητες πλέον οι ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕ των δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως των ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε στις πιο παλιές όπως το «από τους ΑΝΕΛ δεν περνάει τρίτο μνημόνιο» ή το «αν έρθει νέο μνημόνιο θα φύγω από τους ΑΝΕΛ και την πολιτική». Αυτά μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει και ως «περσινά ξινά σταφύλια». 

Πάμε να δούμε τις πιο πρόσφατες ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ των ΑΝΕΛ όπως για παράδειγμα η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη. «Μα το ίδιο ακριβώς πράγμα γίνονταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων» είπαν πάνω κάτω στελέχη των ΑΝΕΛ. Αλήθεια λένε, τα ίδια και χειρότερα βλέπαμε στη Θράκη και με τους προηγούμενους. Μόνο που υποτίθεται πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθαν με την υπόσχεση πως θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους ενώ στην ουσία ομολόγησαν πως είναι ίδιοι. 

Τις τελευταίες μέρες όμως είχαμε ακόμα ένα περιστατικό που μας αναγκάζει να χάσουμε κάθε καλή ιδέα για τους ΑΝΕΛ. Βουλευτής της κυβέρνησης που οι ίδιοι στηρίζουν πήγε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ψευτομουφτή, άσχετα από την τελική έκβαση της υπόθεσης και την καταδικαστική απόφαση. 

Σημασία έχει πως οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να στηρίζουν μια κυβέρνηση Βουλευτής της οποίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης όχι του νόμιμου Μουφτή αλλά ενός ανθρώπου που αυτοαποκαλείται Μουφτής και του οποίου οι θέσεις περί Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη είναι γνωστές. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι εκεί στους ΑΝΕΛ εξακολουθούν να το παίζουν πατριώτες. Δεν ενοχλήθηκαν ούτε ελάχιστα από τη στήριξη του κυβερνητικού Βουλευτή προς τον Ψευτομουφτή ενώ θα έπρεπε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος να ζητήσει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρομαι καν διότι δεν περίμενα να ενοχληθούν από τη στάση που κράτησε ο Βουλευτής τους. Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα τις ξέρουμε καλά. Περιμέναμε όμως κάτι καλύτερο από τους ΑΝΕΛ αλλά όσο υπάρχει ΚΑΡΕΚΛΑ στη μέση μάλλον θα περιμένουμε για πολύ ακόμα.

Εκτουρκισμός των Πομάκων

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

΄Ενα από τα βασικά θέματα που χαρακτηρίζουν τους νομούς ΄Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης της Ελληνικής Θράκης είναι και η διαβιούσα σ΄αυτούς μουσουλμανική μειονότητα, η οποία συχνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, τόσο σε εθνικοκοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτή η μουσουλμανική μειονότητα αποτελείται βασικά από τρεις πληθυσμιακές κατηγορίες, τους Τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Αθίγγανους. Ωστόσο, κάποιες ξένες προπαγάνδες μέσω του Προξενείου τους και σε συνεργασία με εσωτερικούς πράκτορες, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αποκαλούν αυθαίρετα, παράνομα και κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας ως Τούρκους ή Τουρκογενείς. Παρόλο που η Συνθήκη αναφέρει ρητά και αναγνωρίζει ξεχωριστά τους Πομάκους και τους Αθίγγανους που ζουν στην Ελληνική Θράκη.

Εμείς που υπηρετήσαμε στα Πομακοχώρια της Θράκης, είτε ως ένστολοι είτε ως δάσκαλοι, έχουμε προσωπικά βιώματα και τεκμηριωμένες απόψεις γι αυτό το σοβαρό θέμα που κάποιοι κακόπιστοι και κακόβουλοι επιχειρούν να το κάνουν πρόβλημα για τη χώρα μας. Εμείς και οι ιστορικές πηγές γνωρίζουμε ότι οι Πομάκοι είναι γηγενείς κάτοικοι της Θράκης και έλκουν την καταγωγή τους από τους Αγριάνες, που σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία ελλήνων και ξένων συγγραφέων είναι απόγονοι του αρχαίου Θρακικού φύλου. Μάλιστα, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους τουρκογενείς μουσουλμάνους ή άλλα φύλα, ούτε γενετικά-βιολογικά ούτε φυσιογνωμικά. Απλώς εξισλαμίστηκαν ακούσια όπως και άλλοι λαοί των Βαλκανίων κατά τη γνωστή ιστορική περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

΄Ολοι γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος των ξένων κέντρων αλλά και οι ευθύνες της ελληνικής πολιτείας διαχρονικά. Το έγκλημα του εκτουρκισμού των Πομάκων κορυφώθηκε ιδιαίτερα την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν η ελληνική μειονοτική πολιτική προτιμούσε τον εκτουρκισμό αυτών των ορεσίβιων πληθυσμών, προκειμένου να μην είναι ευάλωτοι στην βουλγάρικη προπαγάνδα του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος.

Από τότε τα παιδιά των Πομάκων ήταν αναγκασμένα να φοιτούν σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία, όπου δεν διδάσκονταν τη μητρική τους γλώσσα (την Πομακική χωρίς γραφή) αλλά αναγκάζονταν να παρακολουθούν μαθήματα στην Τουρκική γλώσσα, για το ήμισυ των μαθημάτων τους, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται απ΄τη μητρική γλώσσα που μιλούσαν στα σπίτια τους και ταυτόχρονα να μαθαίνουν πλημμελώς την Ελληνική. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να συνεχίσουν με σπουδές στην Πατρίδα τους Ελλάδα και να γίνεται μονοδιάστατα σχεδόν η φοίτησή τους σε τουρκικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στην Τουρκία, όπου ήταν ευάλωτοι στην τουρκική προπαγάνδα και κινδύνευαν να καταστούν φερέφωνα της ΄Αγκυρας. ΄Ολα ξεκινούν από τη Γλώσσα και την Παιδεία !!!

Γι αυτούς τους λόγους είχε αρνητικά αποτελέσματα η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των πομακικών πληθυσμών στην ελληνική κοινωνία. Ενώ αντίθετα είχε αποτελέσματα η οργανωμένη προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης από τους εγκάθετους του Προξενείου Κομοτηνής, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, που άργησε-καθυστέρησε να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας και να πάρει ανάλογα μέτρα για να σταματήσει και εξουδετερώσει ως κυματοθραύστης τα αρνητικά αποτελέσματα.

Ο εκτουρκισμός των Πομάκων, των Αθίγγανων και των λοιπών Ελλήνων Μουσουλμάνων, που δεν έχουν την παραμικρή εθνική, γλωσσική και πολιτιστική σχέση και συγγένεια με τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, είναι αναστρέψιμος αλλά απαιτεί σοβαρή εθνική μειονοτική πολιτική. Το κεφάλαιο είναι τεράστιο, το θέμα είναι ζέον και τα ερωτήματα αμέτρητα και αμείλικτα...

Πηγή:  pomakohoria.blogspot.gr

Οι κατασκηνωτές Ξάνθης στο πλευρό των πληγέντων στην Αττική – Μπράβο ρε ΜΑΓΚΕΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την προσφορά βοήθειας: 

Από εχθές γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από ιδιώτες, απλό κόσμο που θέλει να βοηθήσει τους πληγέντες από την θεομηνία της Δυτικής Αττικής, με ότι μπορεί να διαθέσει ο καθένας, κυρίως είδη ρουχισμού αλλά και τρόφιμα. Σε αυτήν την προσπάθεια λοιπόν θα θέλαμε να σας καλέσουμε, βοηθώντας ο καθένας, η καθεμιά όπως μπορεί!

Το συντονιστικό έργο είναι δύσκολο, άλλα ο σκοπός είναι να κάνουμε την ζωή αυτών των ανθρώπων λίγο καλύτερη. Ζωές χάθηκαν, σπίτια, περιουσίες και κόποι μιας ζωής…

Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι το Σπιτάκι Τέχνης & Έκφρασης του Συλλόγου των Κατασκηνωτών θα είναι το σημείο όπου θα μπορείτε να προσφέρετε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορείτε! Πριν λίγο είχαμε ενημέρωση ότι τα ΕΛΤΑ θα διανείμουν τα πράγματα δωρεάν.

Την Κυριακή 19/11 και από τις 10:30 το πρωί θα είμαστε εκεί βάζοντας ο καθένας ότι μπορεί!

Το Σπιτάκι Τέχνης Έκφρασης & Πολιτισμού των Κατασκηνωτών βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στην γωνία των οδών Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη και Ιωακείμ Σγουρού.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική

Οι πληγέντες συμπολίτες μας στην Δυτική Αττική χρειάζονται τη βοήθειά μας. Μέσα στην κακοκαιρία που δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη δεκάδες πολίτες τούτη την ώρα στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. 

Η Νέα Δημοκρατία με εντολή του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από σήμερα μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης με σκοπό να συνδράμει όσο μπορεί τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά της.

Συγκεκριμένα συγκεντρώνουμε: 

1. Εμφιαλωμένα νερά

2. Ρύζι και μακαρόνια

3. Τρόφιμα στερεά και υγρά μακράς διάρκειας που δεν χρειάζονται μαγείρεμα 

4. Ρούχα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες (καθαρά και περιποιημένα).

5. Φάρμακα (αναλγητικά και παραφαρμακευτικά προιόντα)

6. Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας (χαρτικά, σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, πάνες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κ.λπ).

Η συγκέντρωση των αγαθών θα γίνεται από αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρες 10:00 – 21:00 στα κάτωθι Γραφεία των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων της ΝΔ.

Τα πρώτα 21 Σημεία Συγκέντρωσης των αγαθών: 

1. BEΪKOY - KOYKAKIOY, Βείκου 61, 11741 Αθηνα

2. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, Λουΐζης Ριανκούρ 28Α, 11523 Αμπελόκηποι

3. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Αγίου Δημητρίου 151, 1ος όροφος,17343 Αγ. Δημήτριος

4. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, Σιβιτανείδου 20 & Λυκούργου (1ος όροφος) 17676 Καλλιθέα

5. ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Αθανάτου 22, 16561 Γλυφάδα

6. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Μαρίνου Αντύπα 99 & Μπουμπουλίνας 2, 16341 Ηλιούπολη

7. ΑΛΙΜΟΥ, Θουκυδίδου 32, 17455 Άλιμος 

8. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Σοφοκλή Βενιζέλου 70,15232 Κ. Χαλάνδρι 

9. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Πλαπούτα 67, 14121 Νέο Ηράκλειο

10. ΚΗΦΙΣΙΑΣ, Λ. Κηφισίας 228, 14562 Κηφισιά

11. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, Νικηταρά 16 & 28ης Οκτωβρίου, 14231, Νέα Ιωνία 

12. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ -ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, Δεκελείας 58,14343 Ν. Χαλκηδόνα 

13. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, Βουτσάλη 83 & 25ης Μαρτίου 157,(3ος όροφος) 13231, Πετρούπολη 

14. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, Παναγή Τσαλδάρη 35, 12134 Περιστέρι

15. ΑΙΓΑΛΕΩ, Φωκαίας 2 & Θηβών 

16. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, Στρατάρχου Καραϊσκάκη & Κολοκοτρώνη (1ος Όροφος), 12461, Χαϊδάρι 

17. ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Σωτήρου Διός 51, 18535 Πειραιάς

18. ΑΧΑΡΝΩΝ-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, Κεντρική Πλατεία 6, (Πρώην 2) 13674 Κεντρικό Μενίδι

19. ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ, Πετρίδου 14, 11143 Αγ. Ελευθέριος 

20. ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ, Σολωμού 4-6 (1ος Όροφος), Νέο Ψυχικό

21. Κεντρικά Γραφεία ΝΔ, Πειραιώς 62, Μοσχάτο

Καλούμε όχι μόνον τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους πολίτες που αισθάνονται μακριά από το κόμμα μας να ανταποκριθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην έκκλησή μας.

Επιπλέον διοργανώνουμε συναυλία την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού "Μίκης Θεοδωράκης" (Περικλέους 55) και καλούμε τους πολίτες αντί εισιτηρίου να προσφέρουν κάποια από παραπάνω αγαθά πρώτης ανάγκης.

Τη δράση συντονίζουν οι Γραμματείες:

- Γυναικείων Θεμάτων

- Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων

- Οργανωτικού

- Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων

- Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος

Πρόλογος της Ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο 5ο Προσυνέδριο του Κόμματος στη Λάρισα

Κυρίες και κύριοι πριν επιχειρήσω να συνοψίσω τα συμπεράσματα του 5ου Προσυνεδρίου επιτρέψτε μου δυο λόγια για την πολύ μεγάλη καταστροφή την οποία βίωσε η πατρίδα μας αυτές τις τελευταίες μέρες. Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 19. Θέλω και εδώ από τη Λάρισα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, την αμέριστη στήριξή μας σε όλους τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο που επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Είπα και πριν από δύο μέρες ότι εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν.

 Όμως, όσο περνάει ο χρόνος και όσο αποτυπώνεται στο συνολικό υποσυνείδητο το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει. Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν  τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα και και συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. 

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα - γνωστά εδώ και καιρό - όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες; 

Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά - όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα - ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα. 

Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη; 

Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά  και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές.  Επιθεώρησε μόνο  - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό - πριν από λίγες εβδομάδες - και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή. 

Θέλω να αντιδιαστείλετε αυτή την συμπεριφορά με το τι κάναμε εμείς ως υπεύθυνη και σοβαρή Αντιπολίτευση - που όπως σας είπα και πριν -  δεν κουνάμε απλά το δάκτυλο να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού  για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία. Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής. 

Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς  - στο μέτρο του δυνατού - στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν  από τη μια στιγμή στην άλλη   το βιός τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

 Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στη Χίο: Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην  Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα  μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως - για άλλη μια φορά -  είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση. 

Επιτρέψτε μου πριν μπω στο κύριο αντικείμενο της Προσυνεδριακής διαδικασίας μια ακόμα επισήμανση για την τρέχουσα επικαιρότητα. Χθες είχαμε ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης. Μια εισβολή των γνωστών -  αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο.  Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε. Αυτές είναι οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την Κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που  προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως «επαναστάτες». 

Θέλω λοιπόν εδώ και από την Λάρισα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει. 

Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας φίλες και φίλοι. Δεν θα τα κλείσουμε και δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Και έχουμε τον τρόπο και την θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την εκάστοτε Κυβέρνησή τους - πάνω από όλα -  να τους εξασφαλίζει την ασφάλεια τους, της δυνατότητα του ανθρώπου να πηγαίνει στη δουλειά του, του ηλικιωμένου να βγάλει βόλτα το εγγόνι του, του επιχειρηματία να ανοίξει το κατάστημά του χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα του το σπάσει ή κάποιος μπορεί να μπει μέσα να τον ληστέψει. 

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σχεδίασε η ομάδα Προγράμματος της ΝΔ

Με την έναρξη των εργασιών του 5ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σχεδίασε η ομάδα Προγράμματος του Κόμματος.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 10.317 πολίτες, καταθέτοντας τις απόψεις τους. 

Με βάση τις απαντήσεις τους:

▪ Θεωρούν ότι έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού πλήττει τόσο την Περιφέρεια όσο και την Αθήνα.

▪ Υπογραμμίζουν την τεράστια σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ της Κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.

▪ Επιθυμούν περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

▪ Υποδεικνύουν τόσο τους δήμους και τις περιφέρειες όσο και την Κυβέρνηση ως συνυπεύθυνους για το πρόβλημα των χωματερών.

▪ Επισημαίνουν τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν το εισόδημα των αγροτών.

▪ Προτάσσουν την προώθηση των εξαγωγών, την παροχή κινήτρων και την επαγγελματική κατάρτιση για Νέους Αγρότες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

▪ Εκτιμούν ότι οι φόροι στα καύσιμα και το κόστος των διοδίων είναι αυτά που δυσκολεύουν τις εγχώριες μετακινήσεις.

▪ Αναδεικνύουν τα μαθήματα οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία και την καλύτερη και συστηματική αστυνόμευση ως τους αποτελεσματικότερους τρόπους για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι το ερωτηματολόγιο δεν αποτελεί ασφαλώς επιστημονική δημοσκόπηση. 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων, αναδεικνύει για άλλη μια φορά, το θερμό ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα και αυτού του Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο 5ο Προσυνέδριο του Κόμματος στη Λάρισα

Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Θα ήθελα ένα ακόμα θερμό χειροκρότημα για όλους τους ομιλητές μας. Γιατί - όπως διαπιστώσατε στα πλαίσια αυτών των Προσυνεδριακών διαδικασιών - κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Δεν παρελαύνουν απλά εδώ κομματικά στελέχη, βουλευτές μας να αναπαράγουν τον ίδιο ξύλινο πολιτικό λόγο. Δίνουν το βήμα στην κοινωνία των πολιτών, σε επιστήμονες, σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδιαμορφώνουμε από κοινού το προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα. Γιατί, ναι, η Νέα Δημοκρατία θα είναι η δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από αυτό το αδιέξοδο που δυστυχώς έχουμε περιέλθει. 

Θα το κάνουμε όχι μόνο στα λόγια. Θα το κάνουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με κοστολογημένες δράσεις σε  όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης που μας αφορούν. Το έχουμε κάνει στα 4 Προσυνέδρια μέχρι σήμερα και αυτό κάναμε και σήμερα. Αυτό θα κάνουμε και στα υπόλοιπα Προσυνέδρια και αυτό θα κάνουμε και στο Τακτικό μας Συνέδριο, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, που θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του Προγράμματός μας και τολμώ να πω την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε την μεγάλη μας Παράταξη πάλι σε μια μεγάλη εκλογική νίκη. 

Κυρίες και κύριοι πριν επιχειρήσω να συνοψίσω τα συμπεράσματα του 5ου Προσυνεδρίου επιτρέψτε μου δυο λόγια για την πολύ μεγάλη καταστροφή την οποία βίωσε η πατρίδα μας αυτές τις τελευταίες μέρες. Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 19. Θέλω και εδώ από τη Λάρισα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, την αμέριστη στήριξή μας σε όλους τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο που επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Είπα και πριν από δύο μέρες ότι εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν.

 Όμως, όσο περνάει ο χρόνος και όσο αποτυπώνεται στο συνολικό υποσυνείδητο το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει. Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν  τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. 

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα - γνωστά εδώ και καιρό - όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες; 

Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά - όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα - ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα. 

Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη; 

Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά  και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές.  Επιθεώρησε μόνο  - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από αέρος. Ήταν τελείως απών από την μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό - πριν από λίγες εβδομάδες - και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή. 

Θέλω να αντιδιαστείλετε αυτή την συμπεριφορά με το τι κάναμε εμείς ως υπεύθυνη και σοβαρή Αντιπολίτευση - που όπως σας είπα και πριν -  δεν κουνάμε απλά το δάκτυλο να ζητάμε παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού  για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία. Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής. 

Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς  - στο μέτρο του δυνατού - στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν  από τη μια στιγμή στην άλλη   το βιός τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

 Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στη Χίο: Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην  Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα  μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως - για άλλη μια φορά -  είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση. 

Επιτρέψτε μου πριν μπω στο κύριο αντικείμενο της Προσυνεδριακής διαδικασίας μια ακόμα επισήμανση για την τρέχουσα επικαιρότητα. Χθες είχαμε ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης. Μια εισβολή των γνωστών -  αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο.  Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε. Αυτές είναι οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την Κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που  προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως «επαναστάτες». 

Θέλω λοιπόν εδώ και από την Λάρισα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει. 

Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας φίλες και φίλοι. Δεν θα τα κλείσουμε και δεν θα ανεχθούμε άλλο τέτοιες συμπεριφορές. Και έχουμε τον τρόπο και την θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την εκάστοτε Κυβέρνησή τους - πάνω από όλα -  να τους εξασφαλίζει την ασφάλεια τους, της δυνατότητα του ανθρώπου να πηγαίνει στη δουλειά του, του ηλικιωμένου να βγάλει βόλτα το εγγόνι του, του επιχειρηματία να ανοίξει το κατάστημά του χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα του το σπάσει ή κάποιος μπορεί να μπει μέσα να τον ληστέψει. 

Έρχομαι, φίλες και φίλοι, τώρα, μετά από αυτήν την εισαγωγή, στο αντικείμενο του σημερινού Προσυνεδρίου. Και χαίρομαι πράγματι που σήμερα βρίσκομαι για άλλη μία φορά εδώ στη Λάρισα για να μιλήσουμε για τρεις πυλώνες της Περιφερειακής ανάπτυξης έτσι όπως εμείς τους αντιλαμβανόμαστε και να τους δώσουμε τη σημασία που πραγματικά τους αξίζει.

Τον πρωτογενή τομέα, τα μεγάλα έργα υποδομής και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς τις υποδομές. Και βέβαια την περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα μέρος μόνο της τελικής συζήτησης, το ζήτημα της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς το θεσμικό και τον αναπτυξιακό της ρόλο, αγαπητέ Περιφερειάρχα, αγαπητοί Δήμαρχοι, αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής πρότασης. 

Έρχομαι σύντομα, διότι θα μπορούσα να μιλήσω πάρα πολύ ώρα για το ζήτημα αυτό, διότι παρότι ο ίδιος δεν είμαι αγρότης έχω ένα προσωπικό πάθος και ένα ενδιαφέρον για τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του ως αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα. Ξέρετε, είναι πολυφορεμένη η συζήτηση αυτή για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του πρωτογενούς τομέα. Για το πώς θα αποκτήσουμε ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά πραγματικά, για το πώς θα διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει στις διεθνείς αγορές. Ερχόμενος στη Λάρισα και αυτήν τη φορά θυμήθηκα μία ομιλία την οποία είχα κάνει το 2005 ή το 2006 στην Αγιά σε μία κοπή πίτας που είχα προσκληθεί από την Τοπική Οργάνωση. Ήμουν τότε ακόμα ένας απλός βουλευτής και είχα μιλήσει τότε με πάθος σε μία κομματική οργάνωση για την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας του πρωτογενούς τομέα και από μία λογική ενός πρωτογενούς τομέα ο οποίος θα ρίχνει όλο το βάρος στις επιδοτήσεις να πάμε στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων που θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Λυπάμαι, πέρασαν 10 χρόνια από τότε και η συζήτηση αυτή σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη. 

Θέλω να πω ότι εμείς ως Κυβέρνηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, έκανε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Και το σημαντικότερο το οποίο έκανε είναι ότι ολοκλήρωσε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 - 2020 το οποίο ήταν και καινοτόμο,  ουσιαστικό και έδινε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τρόπο με τον οποίο ο πρωτογενής τομέας θα κάνει αυτήν την πολύ σημαντική μετάβαση, η οποία είναι συνθήκη επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα και συνολικά της ελληνικής Περιφέρειας. 

Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω, το γνωρίζετε καλά, ποιοι είναι οι πραγματικοί βαθμοί απορρόφησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πόσα χρήματα, με εξαίρεση τις συνηθισμένες αποζημιώσεις, έχουν πάει πραγματικά στους αγρότες, κυρίως για τις καινοτόμες δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Όπως δεν χρειάζεται νομίζω να σας θυμίσω και ποιες ήταν συνολικά οι υποσχέσεις τις οποίες έδινε ο κ. Τσίπρας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εδώ στη Θεσσαλία όταν διεκδικούσε την εκλογική του νίκη το 2014 σε αυτό το απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού.  Είχε υποσχεθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, μειωμένα τιμολόγια στη Δ.Ε.Η., ρύθμιση αγροτικών χρεών, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, φοροαπαλλαγή για πενταετία για νέους αγρότες. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πράξη και οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί είναι και αυτοί θύματα της υπερφορολόγησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Και γνωρίζουν σήμερα καλύτερα από οποιονδήποτε πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα για αυτούς, το 2014 ή το 2017 και πότε το δικό τους εισόδημα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. 

Έρχομαι λοιπόν συνοπτικά για να μην μακρηγορήσω ιδιαίτερα, στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματός μας. Σύμφωνα με τις ομάδες παραγωγών, είχαμε την ευκαιρία και σήμερα να ακούσουμε μία σειρά από καινοτόμους συνεταιρισμούς, για το τι είναι αυτό το οποίο έκαναν και κατάφεραν να διακρίνονται ακόμα και σήμερα και να μπορούν να αναβιώνουν παραγωγικές μονάδες και να παράγονται προϊόντα τα οποία βρίσκουν τη θέση τους στις ελληνικές και στις διεθνείς αγορές. Δεν μπορούμε, θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές εδώ από τη Θεσσαλία, δεν μπορούμε να πάμε μακριά εάν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο και μια καινούρια λογική για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυνατότητα ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, ο κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ανταγωνιστεί μόνος του σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι σκληρά ανταγωνιστικός και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι πελάτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού θέτουν.

Θέλουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις Ενώσεις και τις ομάδες παραγωγών. Όταν λέω κάθε εργαλείο, δεν αναφέρομαι μόνο στα κονδύλια τα οποία έχει στη διάθεσή του το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ομάδες παραγωγών, τα οποία δυστυχώς αγαπητή Φωτεινή, λιμνάζουν σήμερα και αυτά μαζί με μία σειρά από καινοτόμες δράσεις, που δεν έχουν καν προκηρυχθεί από την Κυβέρνηση. Αναφέρομαι, όμως, και σε γενναία φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ευνοούν τις Ενώσεις παραγωγών και θα ωθούν στην ουσία περισσότερους παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, να περνάνε την οικονομική τους δραστηριότητα μέσα από τέτοιες Ενώσεις. Αυτό είναι μονόδρομος. Είναι ο κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας για τον πρωτογενή τομέα και αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη βιομηχανία τροφίμων, που είναι το επόμενο στάδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες καθετοποιημένες μονάδες, που να μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και λογικά κόστη. 

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μίας πολύ επιτυχημένης καθετοποιημένης τυροκομικής μονάδας της Μαγνησίας για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν πραγματικά αυτές οι μονάδες να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει σε αγορές του εξωτερικού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προϋποθέτει διεπαγγελματικές ενώσεις. 

Πολύ κουβέντα έγινε για το ζήτημα της φέτας και θέλω να επαναλάβω από τη Λάρισα ότι εμείς στηρίζουμε πλήρως την διεπαγγελματική για τη φέτα. Αλλά από ένα σημείο και πέρα είναι και η δουλειά και η αρμοδιότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων να μπορούν να καθίσουν ,επιτέλους, στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν με γνώμονα το ευρύτερο καλό. Ευρύτερο καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να ανοίξουμε καινούριες αγορές και να προωθήσουμε ένα προϊόν στο οποίο ήδη υπάρχει ζήτηση και για το οποίο ήδη υπάρχουν προστατευμένες αγορές, ειδικά εντός της Ευρώπης. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό και νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε εδώ ακριβώς σε τι αναφέρομαι και αυτός ακριβώς πρέπει να είναι ο ρόλος αυτών των διεπαγγελματικών ενώσεων. 

Φορολογία και πόροι. Μίλησα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα επαναλάβω, για άλλη μία φορά, εδώ από τη Λάρισα τις δεσμεύσεις μας για τη φορολογία. Εμείς, φίλες και φίλοι, θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Η πρότασή  μας επίσης είναι πως από την στιγμή που έχουμε ψηφισμένο αφορολόγητο, το οποίο από το 2020  θα  κατέβει κάτω από τα 6.000 ευρώ, να έχουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι τις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες ύψους 9%. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία θα το πω για άλλη μία φορά, τη συνοδεύουμε από μία ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και καλύτερης αξιοποίησης των δαπανών που κάνει το Κράτος. Θα έρθω στη συνέχεια λίγο στα ζητήματα αυτά, όταν συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για το κρασί ο φόρος στο  θα καταργηθεί. Και γιατί  πρέπει να καταργηθεί; Πρώτον, γιατί δεν απέφερε σχεδόν τίποτα. Δεύτερον, ότι προσέθεσε ένα μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος, κυρίως στους μικρούς παραγωγούς. Τρίτον, διότι έστρεψε ένα κομμάτι της παραγωγής στη μαύρη οικονομία, από την οποία δεν έχουμε κανένα απολύτως έσοδο. Ήταν ένας παράλογος φόρος, ένας φόρος που χτύπησε έναν κλάδο της οικονομίας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικός. Το ελληνικό κρασί διακρίνεται σήμερα και εντός και εκτός Ελλάδος. Ήταν μία παράλογη φορολογία. Δεσμευόμαστε άμεσα ότι θα την καταργήσουμε, εξάλλου και δημοσιονομικά όπως σας είπα, δεν απέφερε τίποτα ουσιαστικό. 

Θέλω να σταθώ λίγο στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του ρόλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετάβαση - αυτήν την οποία φανταζόμαστε - από μία επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή σε μία ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, όπου οι αγρότες θα αντιμετωπίζουν την δράση τους ως επιχειρηματίες και οι καινούριες Ενώσεις παραγωγών θα πρέπει και αυτές να λειτουργούμε με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια. Διότι αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν. 

Ακούω συχνά από πολλούς εμπλεκόμενους, ιστορίες καθημερινής γραφειοκρατικής τρέλας όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα αλλάξει η δομή του Υπουργείου. Θα απλοποιηθεί ουσιαστικά ο ρόλος του. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια και πρέπει να γυρίσουν στις φάρμες. Δεν τους θέλουμε μέσα στα γραφεία μόνο και μόνο για να καταγράφουν αιτήσεις και να μην είναι κοντά σε αυτόν που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. 

Θα δώσω μεγάλη προσωπική έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών. Έχουμε το λιγότερο εκπαιδευμένο αγροτικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγρότες μας είναι μεγάλοι δυστυχώς. Νέοι αγρότες θέλουν να έρθουν και να μπουν στο χωράφι, πολύ συχνά όμως δεν ξέρουν ούτε πώς να το κάνουν, ούτε που πρέπει να στραφούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ωραία επιτυχημένη ιστορία ενός νέου αγρότη, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ, αλλά λυπάμαι που θα το πω, αυτές οι ιστορίες εξακολουθούν να παραμένουν η εξαίρεση. Δεν είναι ο κανόνας. Πρέπει να γίνουν όμως ο κανόνας, γιατί πρέπει να καταλάβουν τα νέα μας παιδιά ότι έχουν τύχη και μέλλον αν γυρίσουν στον τόπο τους και αν ασχοληθούνε με τη γη, με τη γεωργία, με την κτηνοτροφία, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν τον οποίο μπορεί να είχαν συνηθίσει οι παππούδες  και οι πατεράδες τους. Και αυτό, βέβαια, μας φέρνει και σε ένα ζήτημα, το οποίο εγώ προσωπικά αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αυτό αφορά στο ρόλο της τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια ψηφιακή αλλαγή, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και τον πρωτογενή τομέα. Τα εργαλεία αυτά τα οποία διαθέτουμε για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Nα μειώσουμε τη χρήση των πόρων που χρειαζόμαστε για τον πρωτογενή τομέα, είτε αυτά είναι φυτοφάρμακα, είτε αυτό είναι νερό, το οποίο είναι τόσο πολύτιμο εδώ στη Θεσσαλία. H τεχνολογία μπορεί και πρέπει να μας λύσει πάρα πολλά από αυτά τα προβλήματα και πρωτογενής τομέας είναι έτοιμος για ένα πραγματικό άλμα παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά του. 

Και μιας και μίλησα για νερό, δεν μπορώ να μην κάνω και μία αναφορά στο γεγονός ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει διαχρονικά ένα πραγματικό πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων. Ένα πρόβλημα, το οποίο βέβαια έχει επιδεινωθεί και θέλω να το πω αυτό, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Έχει επιδεινωθεί από την αλόγιστη χρήση του νερού για γεωργικές παραγωγές, έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι τα αρδευτικά μας δίκτυα είναι σε κακά χάλια αυτή τη στιγμή και χάνεται πάρα πολύ νερό, το οποίο θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί. Kαι, βέβαια, έχει επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής στη Θεσσαλία για τη καλύτερη διαχείριση του νερού, δυστυχώς δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν ακόμα στο μέλλον. 

Το ζήτημα του Αχελώου είναι ένα ζήτημα, το οποίο γνωρίζω καλά ότι απασχολεί πολλούς από εσάς. Η πραγματικότητα είναι ότι στο ζήτημα του Αχελώου έχουνε γίνει μία σειρά από σημαντικότατα έργα υποδομής, τα οποία συνολικά έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο παραπάνω από 1 δις ευρώ και τα οποία σήμερα παραμένουν ημιτελή και αυτό σίγουρα δεν τιμά καμία σοβαρή χώρα, η οποία θέλει να κάνει ένα σοβαρό σχεδιασμό. Ολοκλήρωση της μεσοχώρας. Ολοκλήρωση του φράγματος στις Συκιές και μερική - όχι εκτροπή, να τον αφήσουμε αυτόν τον όρο παρακαλώ στην άκρη - λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και ανάλογα με τις μελέτες που θα γίνουν σχετικά με τη λεκάνη απορροής του Αχελώου. Ναι, αυτή είναι μία πρόταση την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και να κοιτάξουμε να ξεπεράσουμε και τα νομικά εμπόδια, τα οποία κρατούνε αυτό το έργο πίσω. 

Έρχομαι τώρα εν συντομία στο δεύτερο πυλώνα της σημερινής συζήτησης. Αφορά τα έργα υποδομής. Ξέρετε, ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίον τα πολιτικά κόμματα και όσοι διεκδικούσαν τη στήριξη του λαού, αντιμετώπιζαν αυτό το ζήτημα, ήτανε πολύ απλός. Ερχόντουσαν σε μία περιοχή. Ρωτούσαν ποια είναι τα σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Τα ανακοίνωναν με πολύ μεγάλη ευκολία στη συνέχεια. Αποσπούσαν ένα εφήμερο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, μέχρι που διαπίστωναν στην πορεία και στη συνέχεια, αυτοί οι οποίο πίστεψαν αυτές τις εξαγγελίες, ότι τα έργα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν, για πολλούς και διαφόρους λόγους. 

Θέλω κατ’ αρχάς να σας πω ότι όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Στέκομαι ιδιαίτερα στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν μέσα από τη μορφή των συμβάσεων παραχώρησης. Είναι εδώ ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ως αρμόδιος Υπουργός τότε είχε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει όλα αυτά τα έργα και το είχε καταφέρει. Και τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο έβγαλε όλα τα έργα από τον προγραμματισμό τους. Και κατέληξαν τα έργα αυτά να στοιχίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 500 εκατομμύρια περισσότερο από ότι θα στοίχιζαν εάν δεν είχε μεσολαβήσει ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Τσίπρας. Και έρχεται η Κυβέρνηση και λέει: «Μα μου ζητούσαν οι εργολάβοι 1,2 δις και εγώ τους έδωσα μόνο 500, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος είναι κερδισμένος». Όχι φίλες και φίλοι. Ο Έλληνας φορολογούμενος είναι χαμένος κατά 500 εκατομμύρια, διότι αυτό είναι το πρόσθετο κόστος το οποίο πληρώσαμε όλοι μας, όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι για την καθυστέρηση και την τραγική οικονομική επιβάρυνση, δυστυχώς, την οποία προκάλεσε στη χώρα οι πολιτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015. 

Εμείς θα εφαρμόσουμε και εδώ πέρα είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, ένα εθνικό σχέδιο υποδομών.  Εθνικό σχέδιο υποδομών σημαίνει ότι τα έργα δεν ανακοινώνονται και δεν εξαγγέλλονται απλά σε επίπεδο Υπουργείου αλλά εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγγελία τους και για την ένταξή τους στο σχεδιασμό την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Είναι το ευκολότερο πράγμα να εξαγγέλλει κανείς έργα χωρίς να γνωρίζει από πού θα βρεθούν τα λεφτά.  Ή να εξαγγέλλει έργα - προσέξτε - τα οποία γίνονται τελικά με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ημιτελή.  Και γιατί είναι ημιτελή;  Διότι αντί να δούμε το έργο σφαιρικά και συνολικά βλέπουμε ένα κομμάτι του διότι το Υπουργείο Υποδομών μπορεί να ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα δρόμο αλλά ποιος ακολουθεί με τα όμβρια; Πολλές φορές φτιάχνουμε λοιπόν το δρόμο - το έχουμε δει πάρα πολλές φορές ειδικά στη δυτική Αθήνα - και τα όμβρια περισσεύουν διότι πολύ απλά κανείς δεν είδε το έργο στο συνολικό του σχεδιασμό.

Εμείς, λοιπόν, για τα μεγάλα έργα θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να εξαγγείλουμε τον κατάλογο των έργων τα οποία θεωρούμε εμείς ότι είναι έργα εθνικής προτεραιότητας. Και για όλα αυτά τα έργα δεν θα τα εξαγγείλουμε απλά αλλά θα είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει απαραίτητη χρηματοδότηση είτε από εθνικούς πόρους, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι γίνεται σήμερα. Διότι θέλω να πω μια κουβέντα για αυτό.  Η λογική του κλασικού δημόσιου έργου για το οποίο βγαίνουν κάποια τεύχη με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, μετά παίρνει πάρα πολύς χρόνος για να προκηρυχθούν, γίνονται ενστάσεις, μειοδοτεί τελικά κάποιος ο οποίος πολύ συχνά δεν μπορεί καν να το εφαρμόσει είναι μια λογική η οποία σιγά-σιγά ανήκει στο παρελθόν.

Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτά τα έργα. Και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών των έργων χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να μεταθέσει ένα βάρος του κόστους από το σήμερα στο αύριο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ενδεδειγμένο και είναι σωστό και εμείς ξέρετε δεν έχουμε ιδεοληψίες ως Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο σημαντικών έργων υποδομής τα οποία εντάσσονται στον εθνικό σχεδιασμό και αφορούν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν Περιφέρειες οι οποίες έχουν προχωρήσει στην περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων. Και υπάρχουν και Περιφέρειες, όπως η Αττική όπου τα μεγάλα έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαχείρισης απορριμμάτων σε συνεργασία με τους ιδιώτες πάγωσαν, σταμάτησαν τελείως επειδή κάποιοι είχαν άλλες ιδεοληψίες και θεωρούσαν ότι τα σκουπίδια μπορούμε όλα να τα διαχειριστούμε σε τοπικό επίπεδο.   Αυτό ήταν εγκληματικό λάθος, που θα το βρούμε μπροστά μας και αυτό είναι ένα παράδειγμα έργου το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιώντας βέλτιστες τεχνικές και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους.

Η Ελλάδα ως ένας διαμετακομιστικός κόμβος σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει αυτή η ορολογία η οποία μερικές φορές μας τρομάζει, είναι αγγλική, λέγεται logistics, οι πιο πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Για να σας το εξηγήσω πάρα πολύ απλά, αυτό το οποίο πρέπει και μπορεί να κάνει η χώρα μας δεν είναι απλά να χρησιμοποιεί τον Πειραιά ή τα άλλα της λιμάνια ως μια πύλη εισόδου για να μεταφέρονται στη συνέχεια προϊόντα κάπου αλλού αλλά να τα χρησιμοποιήσει ώστε να συναρμολογούνται τελικά στην Ελλάδα προϊόντα τα οποία θα κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Γιατί να γίνεται αυτό στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και να μην γίνεται στην Ελλάδα;  Θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει ένα νόμο για τα logistics, τον 4302, εξαιρετικά σύγχρονο που απλοποιούσε πάρα πολύ τις διαδικασίες για δημιουργία τέτοιων εμπορευματικών χώρων, ο οποίος ουδέποτε, δυστυχώς, εφαρμόστηκε και αυτός από τη σημερινή Κυβέρνηση διότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις και κανείς πραγματικά δεν τον πίστεψε.

Λέγαμε στο διπλανό πάνελ και το γνωρίζετε και πολλοί από εσάς όσοι ασχολείστε με το επιχειρείν ότι για να φτιάξει κανείς μια αποθήκη σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται παραπάνω από 30 άδειες. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με τέτοιου είδους γραφειοκρατία. Και ο νόμος, ακριβώς αυτός, αντιμετώπιζε σημαντικά και πολύ αποτελεσματικά τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών όσον αφορά την αδειοδότηση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Και μια κουβέντα ακόμα στο ζήτημα των δικτύων.  Όταν μιλάμε για δίκτυα και μεγάλα έργα υποδομής δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τα ψηφιακά μας δίκτυα. Σκεφτόμαστε μονίμως έργα και θυμόμαστε, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι δρόμοι, γεφύρια, φράγματα και βιολογικοί καθαρισμοί, όλα πολύ σημαντικά αλλά τα δίκτυα του μέλλοντος είναι ψηφιακά δίκτυα. Και, σήμερα, συντελείται στον κόσμο μια τεράστια ψηφιακή επανάσταση την οποία για να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε πρέπει να έχουμε ψηφιακές υποδομές είτε αυτά είναι δίκτυα ασύρματα, είτε είναι δίκτυα ενσύρματα. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επενδύει σημαντικούς πόρους σε αυτά τα δίκτυα χρειάζεται και υποστήριξη κυρίως για να καλυφθεί η περιφερειακή Ελλάδα.  Και να καλυφθούν οι απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν αν δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα να βρεθούν σε καθεστώς ψηφιακής φτώχειας και αναλφαβητισμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται εμείς να το επιτρέψουμε διότι η πρόσβαση σε ποιοτικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, γρήγορα δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να έχουν σήμερα όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, όλες οι επιχειρήσεις. Και τα δίκτυα είναι τόσο σημαντικά διότι μπορεί σε πέντε-δέκα χρόνια να διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται καν να μεταφέρουμε προϊόντα γιατί μπορεί μέσα από τεχνολογίες όπως το 3d printing, η εκτύπωση αντικειμένων να μπορούν να τα φτιάχνουμε στην κυριολεξία στο σπίτι μας.

Με άλλα λόγια, ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα.  Έρχεται μια ψηφιακή επανάσταση της οποίας τις συνέπειες ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί και πρέπει εμείς, οφείλουμε εμείς να είμαστε στην πρώτη γραμμή, να καταλάβουμε πως θα αλλάξει ο κόσμος σε 5 με 10 χρόνια και να σχεδιάσουμε το μέλλον, όχι με όρους παρελθόντος ούτε με όρους παρόντος, με όρους του πως θα είναι ο κόσμος και η Ελλάδα το 2025 και το 2030. 

Έρχομαι, τώρα, στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όλο το πάνελ, άκουσα μόνο κάποιες από τις τοποθετήσεις των δημάρχων αλλά για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλω να πω το εξής. Πιστεύω στην αποκέντρωση και πιστεύω στη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και θα το κάνω πράξη όταν με το καλό έρθουμε στην εξουσία. Αυτό τι σημαίνει;  Να μην βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπητέ Κώστα, αγαπητοί δήμαρχοι, ως ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής ή ως ένα πεδίο διευθέτησης κομματικών εξυπηρετήσεων.  Δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω, είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Είτε μονιμοποιώντας, επιχειρώντας μάλλον να μονιμοποιήσει συμβασιούχους οι οποίοι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν είτε υποχρεώνοντας τους δήμους να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό από ότι χρειάζονται, είτε σταματώντας πειθαρχικούς ελέγχους τους οποίους εγώ είχα ξεκινήσει ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απλά για να κλείσουμε το μάτι και να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους δημάρχους ή σε κάποια στελέχη της Δευτεροβάθμιας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος να οριοθετήσουμε σωστά τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ απλό, το έχω πει πολλές φορές. Να καθορίσουμε τα όρια, τι κάνει το Κράτος, τι κάνει η αποκεντρωμένη. Θέλω να τονίσω ότι στα πλαίσια και της συνταγματικής αναθεώρησης θα προτείνουμε, βλέπω μειωμένο ρόλο για την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενίσχυση των περιφερειών και ενίσχυση των Δήμων.  Καταρχάς να σπάσουμε αυτόν τον βραχνά γραφειοκρατίας ο οποίος δεν επιτρέπει πολύ συχνά στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες απλά να κάνουν τη δουλειά τους και έχουμε «ιστορίες για αγρίους» με έργα τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα, με πόρους οι οποίοι υπάρχουν, με αδειοδοτικές διαδικασίες οι οποίες πηγαινοέρχονται, γίνονται μπαλάκι μεταξύ της αιρετής Περιφέρειας, της αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Να σας δώσουμε με άλλα λόγια τη δυνατότητα και τα εργαλεία να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Είστε εξάλλου υπόλογοι στους δημότες σας, στους πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν για το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, σε αυτούς λογοδοτείτε και αυτοί τελικά θα σας κρίνουν. Όμως με συνθήκες διαφάνειας.  Σε αυτό θα επιμείνω. Δεν θέλω το κεντρικό Κράτος να ελέγχει τη σκοπιμότητα των δαπανών σας.  Θα ελέγχει τη νομιμότητα, ναι με τρόπο, ενδεχομένως πιο απλό. Τη σκοπιμότητα, όμως, θα την κρίνετε εσείς και θα σας κρίνουν τελικά οι δημότες σας για τα έργα τα οποία θα επιλέξετε να κάνετε. 

Δεν είναι η δουλειά του Κράτους να παρεμβαίνει στα χωράφια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ελέγχει τη σκοπιμότητα των έργων. Ναι, η δουλειά είναι ειδικά με τις Περιφέρειες και με τους δήμους να συνεργαζόμαστε ως προς τον Περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Το λέω γιατί οι περιφέρειες είναι σήμερα μεγάλα εργαλεία Περιφερειακής ανάπτυξης σε μικρότερο βαθμό οι δήμοι, αλλά οι Περιφέρειες είναι μεγάλα εργαλεία ανάπτυξης και είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός των περιφερειακών έργων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το μεγάλο, το ευρύτερο καλό της περιφέρειας και όχι για να διευθετούμε μικρές εξυπηρετήσεις δεξιά και αριστερά. Πέρασε, πια, νομίζω, η εποχή όπου για να κάνουμε το χατίρι του κάθε δημάρχου μπορεί να θέλουμε να του φτιάξουμε μια πλατεία εδώ και μια πλατεία εκεί, αυτά δυστυχώς οδήγησαν σε ένα βαθμό και στις καταστροφές που σήμερα βιώνουμε στη δυτική Αττική.Αυτές τις λογικές πρέπει πια ξεκάθαρα να τις αφήσουμε πίσω μας. 

Θέλω να δώσω τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιουσία τους χωρίς δυσκολίες και χωρίς γραφειοκρατικές δυστοκίες και χαίρομαι που άκουσα και από το δήμαρχο ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι χώρος ο οποίος ανήκει στο δήμο και τον οποίο τον εκμεταλλεύτηκε ένας ιδιώτης στη λογική της σύμβασης παραχώρησης. Πρέπει και το κάνουν ήδη οι δήμοι να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, στο ζήτημα παραδείγματος χάρη της αποκομιδής των απορριμμάτων θα το πω ξεκάθαρα. Εάν η αποκομιδή μπορεί να γίνει πιο φτηνά από τον ιδιωτικό τομέα και καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα. Αρκετά πια με τις αγκυλώσεις και με τους εκβιασμούς της κάθε συντεχνίας που μπορεί τελικά να δουλεύουν μόνο προς όφελος δικό τους αλλά όχι προς όφελος των δημοτών από τους οποίους και τελικά πληρώνονται. 

Στο ζήτημα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα θα επιμείνω πολύ. Όπως θα επιμείνω και στη δυνατότητα να μπορούν να πάρουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά οι δήμοι περισσότερες αρμοδιότητες, αγαπητέ Πρόεδρε. Θα γίνει σταδιακά, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύω, όμως, ότι πράγματι ο πολίτης εξυπηρετείται καλύτερα στη γειτονιά του και δεν είναι τυχαίο ότι οι καλοί δήμαρχοι, αυτοί που αφήνουν έργο - γιατί το έργο του καλού δημάρχου φαίνεται αμέσως - είναι και αυτοί οι οποίοι επανεκλέγονται κατά κανόνα με μεγαλύτερο ποσοστό και οι κακοί δήμαρχοι είναι αυτοί που πάνε σπίτι τους για να έρθει κάποιος άλλος να κάνει τη δουλειά τους. Γιατί γίνεται αυτό;  Διότι η λογοδοσία και η σχέση μεταξύ του δημότη και του δημάρχου είναι πολύ πιο άμεση, είναι πολύ πιο βιωματική από τη σχέση την οποία μπορεί να έχει ο πολίτης με το βουλευτή του ή με τα όργανα της κεντρικής εξουσίας. Να συζητήσουμε λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε, και για ζητήματα όπως η διαχείριση των Κέντρων Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Αλλά αφού προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβει τέτοιες αρμοδιότητες.

Το τελευταίο που θέλω είναι να μεταφέρω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς πόρους και χωρίς εργαλεία. Αυτό θα ήταν και αντιπαραγωγικό και θα ήταν τελικά και τελείως αδιέξοδο ως προς το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Όμως, αυτό το οποίο μπορείτε να περιμένετε από εμάς είναι γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σχετικά με το χάρτη της οργάνωσης της χώρας σε κεντρικό, Περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Θα σας κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο ουσιαστική. Και, βέβαια, εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε πολιτικές ακυβερνησίας που κάποιοι θέλουν να προωθήσουν για τη χώρα να τις επεκτείνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εμάς απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απλά δεν υπάρχει.  Δεν μπορώ να φανταστώ δημάρχους οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα, θα εκβιάζονται από μικρές μειοψηφίες εντός των δημοτικών συμβουλίων, όχι.  Όχι, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.  Και σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και επειδή είμαι βέβαιος ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές θα ξανά αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής. 

Κλείνω, φίλες και φίλοι, ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά για την παρουσία σας στο 5ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντάς σας ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι ένα Κόμμα το οποίο αλλάζει, ανανεώνεται, μπολιάζεται με νέες ιδέες.  Και ένα Κόμμα το οποίο σέβεται και τιμά όλα τα παλιά στελέχη και τους παραδοσιακούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Και θα ήθελα για αυτούς ειδικά ένα θερμό χειροκρότημα. Είναι ένα Κόμμα, όμως, το οποίο δεν φοβάται, ταυτόχρονα, να ανοιχτεί.  Να υποδεχθεί στις τάξης της ανθρώπους οι οποίοι δεν μας στήριξαν στο παρελθόν και οι οποίοι σήμερα έλκονται από τη Νέα Δημοκρατία και από τον πολιτικό λόγο τον οποίο αρθρώνει και αυτή είναι η υποχρέωσή μας φίλες και φίλοι να το κάνουμε.  Δεν είμαστε ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα.

Είμαστε η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά Παράταξη αυτής της χώρας.  Είμαστε δύναμη ευθύνης, είμαστε ισχυρή πολιτική δύναμη, είμαστε η δύναμη η οποία θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση που θα δώσει το χαμόγελο πίσω στους Έλληνες, που θα μας επιτρέψει και πάλι με αισιοδοξία να ατενίσουμε το μέλλον για να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ναι εμείς είμαστε αυτοί που δώσαμε το τέλος σε αυτό τον εφιάλτη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ πολύ για το χειροκρότημά σας, να είστε καλά.  Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ανακοίνωση των ΝΟΔΕ Θράκης για το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ένα ακόμη «Αναπτυξιακό συνέδριο» με εξαγγελίες δισεκατομμυρίων τα οποία εξαφανίζονται μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, πανηγύρισε στη Θράκη ο Πρωθυπουργός. Η ίδια κακοστημένη φιέστα επαναλήφθηκε όπως και σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Στο ίδιο έργο θεατές τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε τον κ.Τσίπρα να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις, να εξαγγέλλει έργα που έχουν προαναγγελθεί πολλές φορές νωρίτερα από υπουργούς του και να μιλάει άλλη μια φορά για ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως για εσάς το παραμύθι του «σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια», οι κατηγορίες που εξαπολύσατε για κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι υποσχέσεις που δώσατε για να κρατήσετε τη βιομηχανία ζωντανή στη Θράκη με το νέο παραγωγικό μοντέλο που οραματίζεστε να αναπτυχθεί, συμπίπτει χρονικά, με την αναγγελία κλεισίματος άλλης μίας υγιούς και με εξαγωγική δραστηριότητα επιχείρησης στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της, θεωρεί «ασύμφορη» την λειτουργία της, αφήνοντας στο δρόμο 59 Οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεταφέρουν την δραστηριότητας τους από την Θράκη σε γειτονικές χώρες.

Μόνο που στο τέλος της κυβέρνησης της «κακοδιαχείρησης» 2012-2014 , έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%.

Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%.Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ.

Πώς να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα σε ένα περιβάλλον με την υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων , με τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας να κατρακυλούν, την αποεπένδυση να εντείνεται και ένα νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργεί σύγχυση από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, που βάζουν φρένο στην όποια προσπάθεια επένδυσης.

Tα “fake events”, όπως αυτό που διαδραματίστηκε στο Εράσμιο Ξάνθης, με την «αυθόρμητη» υποδοχή από πολίτες, αποτελούν τη μόνη σας δημιουργική και παραγωγική ικανότητα. Αδυνατώντας να παρουσιάσετε οποιοδήποτε έργο στην κοινωνία, εφευρίσκετε φιέστες κενές περιεχομένου. Η Περιφέρεια μας είναι αυτή που πλήττεται από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας μας, από την οικονομική ανέχεια, την ανεργία και τη μετανάστευσητης νεολαίας, και δυστυχώς αποτελεί για σας πεδίο πανηγυρισμών. Για πολλοστή φορά ο Λαϊκισμός αποδεικνύεται η κύρια πολιτική μιας ηθικά χρεοκοπημένης κυβέρνησης.

Εγκαινιάζετε ημιτελή έργα , εξαγγέλλετε έργα δρομολογημένα εδώ και χρόνια από την Εγνατία Οδό Α.Ε. , μιλήσατε για ενεργειακά έργα (Αγωγός ΤΑΡ) που θα προσδώσουν στην περιοχή μας κύρος και προοπτική, να σας θυμίσουμε όμως ότι αυτά είναι έργα που ωρίμασαν οι προηγούμενες «κακές» κυβερνήσεις, είναι έργα παγκόσμιων συμφερόντων που ξεπερνούν την κυβέρνησή σας. Όσο αφορά το «Εξοικονομώ ΙΙ», ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την περιοχή μας, για πολλοστή φορά τα τελευταία δυο χρόνια δεσμευτήκατε για την έναρξη του μέχρι τέλος του Νοεμβρίου, οψόμεθα.

Ανακοινώσατε νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας όμως κύριε Πρωθυπουργέ σήμερα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας στην Αλεξανδρούπολη υπολειτουργεί, οι χειρουργικές του αίθουσες είναι κλειστές και δεν υπάρχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ελλιπής.

Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία τρία χρόνια από την κυβέρνησή σας που πληγώνουν την ίδια την κοινωνία της Θράκης. Στόχος σας θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση , ο εκσυγχρονισμός και η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον τοπικό παραγωγικό μηχανισμό ώστε να αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης.

Δυστυχώς για όλους μας η πραγματικότητα διαφέρει από την ουτοπία που προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως επιτυχία. Είναι δυσάρεστο γεγονός ότι σε έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, στο δείκτη που περιγράφει την «επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις», η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα σε 137 χώρες, ενώ σε ότι αφορά την «επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για εργασία», η χώρα μας είναι προτελευταία.

Επίσης τα αναπτυξιακά εργαλεία μένουν αδρανή όπως η δυνατότητα δημοπράτησης έργων και η απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Το αναπτυξιακό σας συνέδριο, έκλεισε με μια σειρά από εξαγγελίες και δεσμεύσεις, χωρίς νομοθετικές και πολιτικές λύσεις, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, χωρίς επενδύσεις, με αυξημένους φόρους και εισφορές.

Δεν αποτελεί πρόοδο η κάθε τόσο εξαγγελίες περί χαλάρωσης των capital controls, που επιβλήθηκαν λόγω των παλινωδιών σας στο εξάμηνο της «περήφανης διαπραγμάτευσής σας», ούτε και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όταν όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες.

Και όλα αυτά την στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων. Είναι πλέον προφανές πως χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πολιτικής. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και κανενός είδους ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν είναι βιώσιμη και βασισμένη στην παραγωγή.

Η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Δεν έχουμε ανάγκη από φιέστες……

Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα

Για της ΝΟ.Δ.Ε της Θράκης της Ν.Δ.

Βεζυργιαννίδης Ιωάννης Πρόεδρος Ν.Ροδόπης

 Κιατίπης Νικόλαος Πρόεδρος Ν.Ξάνθης

Παρασκευόπουλος Πολυζώης Πρόεδρος Ν.Έβρου

Εκδήλωση με θέμα Το Σύμβολο τής Ορθόδοξης Πίστης στους Δεσμούς Ελλήνων

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 19.30´μ.μ. στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» στην Θεσσαλονίκη Πασαλίδη 29, Κ. Τούμπα, περιοχή αγ. Φανουρίου ο θεολόγος και συγγραφέας Αθανάσιος Τσακνάκης θα ομιλήσει με θέμα «Το Σύμβολο τής Ορθόδοξης Πίστης (Το "Πιστεύω").

Μία θεολογική προσέγγιση με φιλοσοφικές προεκτάσεις και μυθολογικές αναγωγές».

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει

Πέρας προσελεύσεως 19.25᾽.

Παρακαλούμε φροντίσετ για την έγκαιρη προσέλευσή σας

ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο Αθανάσιος Τσακνάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στα 1971.

Είναι πτυχιούχος τής Θεολογικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Απόκρυφη Χριστιανική Γραμματεία, και πτυχιούχος τού τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού ιδίου Πανεπιστημίου.

Έχει σπουδάσει Παλαιογραφολογία, Πληροφορική και Ξένες Γλώσσες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Διετέλεσε Πρόεδρος τού Οργανισμού Διεθνοποίησης τής Ελληνικής Γλώσσας.

Στα 25 χρόνια του τιμήθηκε με το αξίωμα τού Τακτικού Μέλους τής Ελληνικής Ακαδημίας τής Χώρας των Βάσκων.

Εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στην Ξάνθη και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής ξένων γλωσσών και μεταφραστής.

Το συγγραφικό και μεταφραστικό έργο του περιλαμβάνει περίπου 50 βιβλία, ενώ τα μαθήματά του έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 2 ημεδαπές κατηγορούμενες για πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης

Συνελήφθησαν χθες (17-11-2017) το πρωί, στην Καβάλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, δύο ημεδαπές, ηλικίας 33 και 32 ετών, κατηγορούμενες για πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, η 32χρονη, προσποιούμενη την 33χρονη, μετέβη στο χώρο διεξαγωγής θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών στην Καβάλα. Εκεί, επέδειξε την αστυνομική ταυτότητα και το δελτίο εκπαίδευσης υποψήφιου οδηγού της 33χρονης, προκειμένου να λάβει μέρος στις εξετάσεις αντί αυτής, πλην όμως έγινε αντιληπτή από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Καβάλας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (17-11-2017) το μεσημέρι, στη παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης , ένας 37χρονος υπήκοος Ιράκ και ένας 17χρονος υπήκοος Συρίας, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ερυθραίας.

Αναλυτικότερα, στην παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 17χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δε συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Στον οικισμό Πόρτο Λάγος, ο 17χρονος ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον 37χρονο συνοδηγό, επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθόσον συνελήφθησαν άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι προωθούσαν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.