Log in
updated 6:02 PM CDT, Aug 18, 2017
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2017

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ζωή Λάσκαρη προσωποποίησε μια  ολόκληρη εποχή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αισιόδοξη φάση της

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια της Ζωής Λάσκαρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ζωής Λάσκαρη.

Ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η Ζωή Λάσκαρη με το ταλέντο και τη λάμψη της προσωποποίησε μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αισιόδοξη φάση της.

Κατόρθωσε να μείνει ουσιωδώς παρούσα στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας επενδύοντας στο θέατρο και στηρίζοντας με γενναιοδωρία νεότερους ηθοποιούς.

Είναι βέβαιο ότι οι ταινίες της, με τις οποίες μεγάλωσαν δύο γενιές Ελλήνων, θα μας συντροφεύουν για πολλά ακόμα χρόνια. 

Θα μας λείψει.

Στον σύζυγό της Αλέξανδρο Λυκουρέζο και στις κόρες της Μαρία - Ελένη και Μάρθα, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Η παράσταση "ο ΣΥΡΙΖΑ φιλικός προς τις επενδύσεις" μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η παράσταση "ο ΣΥΡΙΖΑ φιλικός προς τις επενδύσεις" μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου που δυσφημεί τη χώρα διεθνώς και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.  

Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στην πιο μεγάλη, άμεση ξένη επένδυση στη χώρα για τους δικούς της ιδεοληπτικούς λόγους. 

Έφτασε στο σημείο η εταιρία να ζητάει από τον εξαφανισμένο από τις πυρκαγιές κ. Καμμένο, με εξώδικο, να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά  είπε.  

Και μετά θα πάει ο κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. και θα μιλήσει για ανάπτυξη.  

Ας τα πει και στους χιλιάδες εργαζόμενους στις Σκουριές που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης».

Δήλωση Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, για την απώλεια της Ζωής Λάσκαρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η είδηση για τον ξαφνικό χαμό της Ζωής Λάσκαρη με γεμίζει μεγάλη θλίψη. 

 Η Ζωή ήταν μια από τις πιο λαμπερές παρουσίες του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. 

 Μια σπουδαία ηθοποιός γεμάτη φως, ενέργεια και δυναμισμό. 

 Μια μοναδική προσωπικότητα με συγκροτημένες απόψεις, ξεχωριστές ευαισθησίες και ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

 Η Ζωή θα μας λείψει πολύ.   

 Οι κινηματογραφικές της ταινίες όμως, θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές και να προσφέρουν το χαμόγελο και την ομορφιά της.   

 Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Σοκ και δέος από τις μειώσεις των νέων συντάξεων

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης για τις μειώσεις των νέων συντάξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, τα στοιχεία από τις πρώτες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και εκδίδονται με βάση τον Ν. 4387/2016, αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν πλέον στην πράξη, τις προβλέψεις μας για ένα Ασφαλιστικό χωρίς προοπτική και μέλλον, που ενσωματώνει:

• Εξοντωτικές εισφορές

• Εξοντωτικές και άδικες μειώσεις, αδιάκριτα για όλους τους συνταξιούχους

• Απουσία ανταποδοτικότητας και κατάφωρες  αδικίες

• Ιδεοληψίες και ισοπεδωτικές αντιλήψεις.

Οι μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους φθάνουν μέχρι και 40%, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέποντάς το εκτός από φορολογικό και σε προνοιακό, ευνοώντας την εισφοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. 

Δυστυχώς, στην ίδια μοίρα με τους νέους βρίσκονται και οι παλαιοί συνταξιούχοι, καθώς η περιβόητη προσωπική διαφορά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη πολιτική απάτη.

Τα χειρότερα δηλαδή, για τους παλαιούς συνταξιούχους έρχονται… 

Καθώς, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οδηγεί σε απώλεια 2 - 3 συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Τα χειρότερα είναι πίσω και για τους ελεύθερους επαγγελματίες… 

Καθώς, οι σημερινές εξοντωτικές εισφορές, μετά και την αλλαγή του υπολογισμού τους, θα μετατραπούν από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλεθρο.

Είναι εμφανές, ότι το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που κόστισε 10 δις ευρώ, μέσα από τις αδικίες, τις ισοπεδωτικές λογικές και τις αντιφάσεις του, θα οδηγηθεί σύντομα σε νέες ανισορροπίες και στην ανάγκη νέων περικοπών των συντάξεων.

Αποτελεί κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα ο εξορθολογισμός και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σε νέες βάσεις, που θα διασφαλίζουν ανταποδοτικότητα, κίνητρα για παραμονή στο σύστημα, διαφάνεια, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα».

Χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη η Βόρεια Ελλάδα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή πληροφορίες για την αποδυνάμωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Βόρεια Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σοβαρή ανησυχία για την αντιπυρική ασφάλεια της Βόρειας Ελλάδας προκαλούν οι πληροφορίες ότι αυτήν τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει επιχειρησιακά διαθέσιμα μόνον τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη!

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το σύνολο των επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου "Καναντέρ", που σταθμεύουν και εξυπηρετούν την αντιπυρική προστασία του βορειοελλαδικού χώρου, τα τρία βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος, γιατί χρειάζονται ανταλλακτικά για τις επισκευές τους και ένα ακόμη βρίσκεται επί πολλές εβδομάδες για συντήρηση… Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες τα δύο από τα τρία επιχειρησιακά διαθέσιμα "Καναντέρ" εστάλησαν στην Ανατολική Αττική προκειμένου να βοηθήσουν εκεί στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

 Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα στην πιο κρίσιμη στιγμή για της αντιπυρικής περιόδου, έχει μείνει με ένα μόνο πυροσβεστικό αεροσκάφος! 

 Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό, εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, να πράξει αυτά που δεν έπραξε εγκαίρως για την αποτελεσματική προστασία ολόκληρης της χώρας, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, που στο παρελθόν έχει πληγεί επανειλημμένως από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές.

 Η αυτοθυσία και το απαράμιλλο σθένος και θάρρος των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών, εάν δεν συνοδεύονται από τα κατάλληλα μέσα, που οφείλει να εξασφαλίζει στο Σώμα η εκάστοτε ηγεσία του. 

 Με ευχολόγια, όπως αυτά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές.

Ας μη θρηνήσουμε το φετινό καλοκαίρι άλλες τραγικές καταστροφές στα ελληνικά δάση, στο φυσικό και ζωικό πλούτο της χώρας και στις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη πολιτική τρικυμία. 

Προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την ανευθυνότητα της τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως Κυβέρνηση. 

Δημοσιεύματα, αναδεικνύουν την πλήρη αποτυχία και τη σύγχυσή της στο ζήτημα της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. 

Ένα κομβικό ζήτημα που αποτέλεσε την κορωνίδα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση το συνέδεσε ψευδώς με τις απολύσεις στο Δημόσιο. 

Τώρα, έρχεται αντιμέτωπη με τα ίδια της τα ψέματα.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη σημασία της αξιολόγησης των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στη βάση συγκεκριμένων στόχων με αντικειμενικές διαδικασίες, είναι γνωστή σε όλους.  

Παρουσιάστηκε, μάλιστα, συνοπτικά πριν λίγες ημέρες από τον Πρόεδρό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέδειξε την πραγματική αξία της αξιολόγησης στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού Κράτους. 

Μια πρόταση που εστιάζει στη μισθολογική και βαθμολογική επιβράβευση των ικανών και εργατικών υπαλλήλων, που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Μια πρόταση που θεσμοθετεί  το ατομικό πλάνο ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων, με έμφαση στην επιμόρφωσή τους, για να μη μένει κανείς πίσω. 

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να μελετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να σταματήσει να πελαγοδρομεί ανάμεσα στην ιδεοληψία και την ανικανότητά της».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Φάμελλος ως αρμόδιος Υπουργός για το περιβάλλον οφείλει να εγκαταλείψει τις ανόητες θεωρίες συνωμοσίας και να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά, αν μπορεί, με το αντικείμενό του.

Του συνιστούμε να μελετήσει και να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια αποτελεσματική αντιπυρική πολιτική».

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, αναφορικά με την πληρωμή των συντάξεων των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε “μαύρο σκοτάδι” εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην Ο.Γ.Α., γεννηθέντες το 1950, για το πότε επιτέλους θα πληρωθούν τις συντάξεις, που δικαιούνται.

Οι ... δεσμευτικές ημερομηνίες έρχονται και παρέρχονται, παρατείνοντας την αναμονή και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης. 

Μιας Κυβέρνησης, που τους έταξε πληρωμή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2017 κατ’ εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Ενός αρμόδιου Υφυπουργού, που τους διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής την ίδια στιγμή, που τους απέστελνε παρατύπως ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Μιας Κυβέρνησης, που 6 μήνες μετά στις 16 Ιουνίου, τους ανακοίνωνε, χωρίς ντροπή, νέα ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης την 1η Ιουλίου και τους υποσχόταν επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών!

Επειδή όμως η αναξιοπιστία και τα ψέματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος, με νέα εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ επεφύλαξε μια ακόμη ψυχρολουσία.

Ψυχρολουσία που προβλέπει την τμηματική καταβολή των πρώτων 1.000 δικαιούχων τον Αύγουστο και των υπολοίπων 13.000 ... ”καλό Χειμώνα”.

Χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, προφανώς κατά την προσφιλή, πλέον, τακτική της κλήρωσης.

Καθώς όμως και αυτή η δέσμευση “ξεφτίζει” επικίνδυνα, αφού δυστυχώς πέρασε άπρακτος ήδη ο μισός Αύγουστος, καλούμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό ν’ απαντήσουν:

•         Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι πρώτοι 1.000 και πότε συγκεκριμένα οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του πρώην Ο.Γ.Α., γεννηθέντες το 1950;

•         Ποια είναι τα κριτήρια της τμηματικής, επιλεκτικής καταβολής;

•         Πότε θα πάρουν τα αναδρομικά τους;

•         Τί ποσά προέκυψαν από παρατύπως εισπραχθείσες ασφαλιστικές εισφορές και πότε τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στους δικαιούχους;

•         Γιατί στερεί έως 6 συντάξεις από τους γεννηθέντες το 1950 και πιθανότατα από τους μελλοντικούς συνταξιούχους του πρώην Ο.Γ.Α., καταστρατηγώντας την ενιαιοποίηση του Νόμου Κατρούγκαλου αφού ορίζει τελικά μέχρι νεωτέρας, ως ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης την 1η Ιουλίου; Πρόκειται μήπως για επιχείρηση κάλυψης της “μαύρης τρύπας” του νέου, φαραωνικού ταμείου του ΕΦΚΑ εις βάρος των συνταξιούχων – ασφαλισμένων αγροτών;

Τα ερωτήματα αμείλικτα. 

Η Νέα Δημοκρατία εδώ και μήνες ζητά απαντήσεις. “Στου κουφού την πόρτα”, όπως, δυστυχώς, αποδεικνύεται».

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 3 ημεδαποί στους νομούς Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας, κατηγορούμενοι για καλλιέργεια φυτών κάνναβης, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 3 φυτά κάνναβης, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 8 μαχαίρια

Συνελήφθησαν χθες (17-8-2017) το μεσημέρι, στους νομούς Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 58, 38 (άντρες) και 40 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για καλλιέργεια φυτών κάνναβης, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, συνέλαβαν τον 58χρονο, διότι εντόπισαν στον αύλειο χώρο της οικίας του τρία (3) φυτά κάνναβης, ύψους από 80 έως 110 εκατοστά, τα οποία και κατέσχεσαν.

Στη δεύτερη περίπτωση αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι, σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του εντόπισαν και κατέσχεσαν:

• 1 νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 25 γραμμαρίων

• 48 ναρκωτικά δισκία

• 1 μεταλλικό θρυμματιστή

• 7 αβολίδωτα φυσίγγια

• 6 μαχαίρια, συνολικού μήκους από 22,5 εώς 37,5 εκατοστών

• 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια

Στην τρίτη περίπτωση οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνέλαβαν την 40χρονη, διότι προ επικείμενου ελέγχου απέρριψε στο έδαφος μία (1) συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα (1) αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση ενήργησαν τα Τμήματα Ασφάλειας Δράμας, Κομοτηνής και Καβάλας.

Σύλληψη ημεδαπού διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη χθες (17-8-2017) το πρωί, στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 32χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, από τις Αρχές της Γερμανίας, για απάτες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

Εξιχνιάστηκαν 2 κλοπές από οικίες, τετελεσμένη και σε απόπειρα, στην πόλη της Καβάλας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 18χρονης ημεδαπής

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και τις έρευνες των αστυνομικών, δύο (2) κλοπές από οικίες, τετελεσμένη και σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν, τον μήνα Απρίλιο και Μάιο του 2017, στην πόλη της Καβάλας.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας σε βάρος 18χρονης ημεδαπής, για κλοπή.

Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι, η δράστιδα κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, διέρρηξε δύο (2) οικίες στην πόλη της Καβάλας, αφαιρώντας από το εσωτερικό της μίας μικρό χρηματικό ποσό, 2 δαχτυλίδια και 2 κινητά τηλέφωνα, ενώ από τη δεύτερη οικία δεν αφαίρεσε οτιδήποτε.

Σημειώνεται ότι η 18χρονη έχει απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Σύλληψη 3 υπηκόων Μπανγκλαντές για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια

Συνελήφθησαν χθες (17-8-2017) το απόγευμα, σε παραλιακή περιοχή της Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, τρείς (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Μπανγκλαντές, ηλικίας 38,36 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι, τους εντόπισαν να ασκούν πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση συνολικά 1.489 είδη παρεμπορίου, στερούμενοι των απαιτούμενων αδειών.

Συγκεκριμένα, κατείχαν και διέθεταν προς πώληση τα κάτωθι αντικείμενα :

• 1143 βραχιόλια

• 165 γυαλιά ηλίου

• 142 κρεμαστά λαιμού

• 30 αξεσουάρ παραλίας

• 9 αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν στους δράστες τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου Καβάλας.

Οδηγίες για τη σφαγή ζώων (ΚΟΥΡΜΠΑΝ) από τους μουσουλμάνους για τη θρησκευτική τους γιορτή

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής:

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας λαμβάνοντας  υπόψη ότι:  

1) Η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία  είναι δυνατή η τέλεση θρησκευτικών σφαγών χωρίς αναισθησία, υπό την  προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο.

2) ότι κατά τη θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας (Κουρμπάν Μπαϊράμ), που για το έτος 2017 εορτάζεται στις 1 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να σφαγεί μεγάλος αριθμός βοοειδών  και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος και ως εκ τούτου  οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος. 

3) Στις εγκαταστάσεις πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος(μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου και των ζωικών υποπροϊόντων και απόρριψή τους πιθανά στο περιβάλλον κλπ), και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνει  πως κατά την περίοδο εορτασμού του «Κουρμπάν-Μπαϊράμ» πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω: 

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

α) Απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων  από εκμεταλλεύσεις εκτός της Περιφέρειας χωρίς την έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών 

β) Τα ζώα που μετακινούνται φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (έγγραφα κυκλοφορίας, διαβατήρια,  σήμανση)

γ) Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων

δ) Στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και οι νομοθετικές διατάξεις για την Οζώδη Δερματίτιδα

ε) Τα ζώα προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά

Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ

α) Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

β)  Θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο  σφαγείο 

γ)  Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς αυτά τα ζώα δεν εξετάζονται  για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές.  

δ) Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση

ε) Από ζώα μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή: 

• ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο, 

• ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, ο σπλήνας (και στα αμνοερίφια).

στ)Σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης θα πρέπει να οδηγούνται και όλα τα λοιπά, εκτός των παραπάνω, παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα(πλην των δερμάτων) 

Γ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

• Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των Μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και  του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων στο έδαφος της Περιφέρειας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα  

• Στους παραβάτες θα επιβληθούν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με σεβασμό στις ατομικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, 

Παρακαλούμε όλες  τις Πολιτειακές , Περιφερειακές και Θρησκευτικές Αρχές της ΠΑΜΘ, τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στα πλαίσια του «Κουρμπάν_Μπαϊράμ» και την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος  με τον καλύτερο τρόπο. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τα τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής.

Κομοτηνή 18/08/2017

Αντιμετωπίστηκε άμεσα η πυρκαγιά στον Πλαταμώνα Δήμου Νέστου – Δημόσιο ευχαριστήριο του Δημάρχου

Αναλυτικά η ευχαριστήρια ανακοίνωση:

Ο Δήμαρχος Νέστου ευχαριστεί θερμά τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των δημοτών, όλους τους φορείς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε, χθες, την 17η Αυγούστου, κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή του Πλαταμώνα Δήμου Νέστου.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και συνεχή προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, επετεύχθη σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα εντός κάποιων ωρών η κατάσβεση της φωτιάς καθώς και η έγκαιρη αποτροπή της επέκτασης της.

Ειδικότερα με το παρόν ο Δήμαρχος Νέστου ευχαριστεί:

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Καβάλας και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο αυτής κ. Σταύρο Κιβράκη.

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.

Τον Δήμο Καβάλας, που συνέδραμε στο έργο της πυρόσβεσης.

Τους χειριστές και οδηγούς των πετζετέλ και ελικοπτέρων.

Τους εργαζομένους καθαριότητας του Δήμου Νέστου καθώς και τους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Νέστου, για την συνεχή προσπάθεια και τον ανεφοδιασμό νερού με τις υδροφόρες.

Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Περιβάλλοντος και Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Νέστου, κ.Καϊντατζόπουλο Χαράλαμπο.

Τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα, κ.Τουμπεκτσή Δημήτριος

Τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Νέστου, κ.Παναγιωτίδη Γεώργιο.

Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλαταμώνα, κ.Τσεντεμεϊδη Παναγιώτη.

Το έργο όλων των ανωτέρω καθώς και όσων εθελοντικά συμμετείχαν στην κατάσβεση του πύρινου εφιάλτη ήταν πραγματικό πολύ δύσκολο αλλά τελικά χάριν της άμεσης επέμβασης και της αυταπάρνησης τους, κατάφεραν άμεσα να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Χρυσούπολη, 18/8/2017

ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών προς το Δήμο Ξάνθης

Ο Δήμος Ξάνθης, σας γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4483/2017, οι οφειλέτες του Δήμου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που έχουν ήδη βεβαιωθεί, ή που θα βεβαιωθούν έως και 30-9-2017, κατόπιν αιτήσεως η οποία υποβάλλεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από 31-7-2017.

Η ρύθμιση προβλέπει είτε την εφάπαξ καταβολή με απαλλαγή του εκατό τοις εκατό (100%) των προσαυξήσεων, είτε έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις με το ανάλογο ποσοστό απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ήτοι:

με εφάπαξ καταβολή, 100% ποσοστό απαλλαγής

από (2) έως (24) δόσεις, 80% ποσοστό απαλλαγής

από (25) έως (48) δόσεις, 70% ποσοστό απαλλαγής

από (49) έως (72) δόσεις, 60% ποσοστό απαλλαγής

από (73) έως (100) δόσεις, 50% ποσοστό απαλλαγής

Οι δόσεις είναι μηνιαίες με ελάχιστη δόση (20) ευρώ εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται εντός (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης διαφορετικά θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Καθυστέρηση καταβολής δόσεως πέραν της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του αντίστοιχου μήνα, συνεπάγεται επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα εσόδων του Δήμου Ξάνθης και στο τηλ : 2541350827.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ισχύει μέχρι 30-11-2017.

O Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 6 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν σήμερα (17-8-2017) το πρωί, στο νομό Ξάνθης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, ένα 30χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 52χρονος υπήκοος Πακιστάν, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Μπανγκλαντές.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης (κόμβος Ιάσμου), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 30χρονο οδηγό αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, το όχημα εξήλθε από την Εγνατία Οδό και κατευθύνθηκε προς τα Άβδηρα Ξάνθης, όπου ο οδηγός το ακινητοποίησε και μαζί με τον 52χρονο συνοδηγό, τράπηκαν πεζοί σε φυγή, πλην όμως συνελήφθησαν άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει το αδίκημα της αντίστασης σε βάρος του 30χρονου, καθόσον αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Σύλληψη 2 υπηκόων Μπανγκλαντές για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια

Συνελήφθησαν χθες (16-8-2017) το μεσημέρι, σε παραλιακή περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Μπανγκλαντές, ηλικίας 47 και 30 ετών, κατηγορούμενοι για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι, τους εντόπισαν να ασκούν πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση συνολικά 1.050 είδη παρεμπορίου, στερούμενοι των απαιτούμενων αδειών.

Συγκεκριμένα, κατείχαν και διέθεταν προς πώληση τα κάτωθι αντικείμενα :

• 845 βραχιόλια

• 172 γυαλιά ηλίου

• 15 καπέλα

• 12 αξεσουάρ παραλίας

• 2 αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων

• 4 μικροαντικείμενα

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκε στους δράστες τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης.

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 32χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 54χρονου ημεδαπού.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 32χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Αναλυτικότερα, ο 54χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με πώληση κινητήρα Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.

Κατά την επικοινωνία τους, ο δράστης κατάφερε να εξαπατήσει τον 54χρονο, πείθοντάς τον να αποστείλει, την 30 και 31-5-2017, με ταχυδρομική επιταγή, συνολικά το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ για την αγορά του παραπάνω κινητήρα, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Σημειώνεται ότι ο 32χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Και ξαφνικά ο ελληνικός στρατός έγινε καλός σύμμαχος για τον Δήμαρχο Μύκης

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Γιατί τον ελληνικό στρατό τον θυμάστε μόνο στα δύσκολα κύριε Δήμαρχε της Μύκης;

Μόλις χθες λάβαμε και φυσικά δημοσιεύσαμε στην XANTHINET την ευχαριστήρια ανακοίνωση του Δήμου Μύκης προς το Δ. Σώμα Στρατού και τη βιομηχανία γάλακτος ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. που διέθεσαν βυτιοφόρα οχήματα προκειμένου με αυτά να μεταφερθεί νερό σε οικισμούς της ορεινής περιοχής. Μια επιστολή που στα τουρκόφωνα και ίσως κα σε ορισμένα ελληνόφωνα ΜΜΕ της περιοχές την είχαν στείλει εδώ και μέρες αλλά εμάς μας θυμήθηκαν μόλις χθες. Ακόμα κι έτσι όμως, όντας ένα μικρό μέσο που προσπαθούμε να δίνουμε φωνή σε όλους δεν αρνηθήκαμε να τη δημοσιεύσουμε.  

Αυτή δεν είναι η πρώτη και προφανώς ούτε η τελευταία φορά που ο ελληνικός στρατός και ειδικότερα το Δ. Σώμα Στρατού στέκεται στο πλευρό των πομάκων της ορεινής Ξάνθης βοηθώντας τους με τα μέσα και το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει. Φυσικά δε μιλάω για στήριξη και βοήθεια προς ορισμένους μόνο κατοίκους κάτω από το τραπέζι αλλά για μια φανερή και τεράστια προσφορά προς το σύνολο των κατοίκων της ορεινής περιοχής. 

Αυτή τη φορά βέβαια τη βοήθεια του ελληνικού στρατού ζήτησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Μύκης και για όσους δεν κατάλαβαν σε ποιόν αναφέρομαι θυμίζω πως είναι ο άνθρωπος που πάντα λείπει (μια φορά μόνο παραβρέθηκε νομίζω) από την  ετήσια εκδήλωση για τους πεσόντες που γίνεται στο χωριό Ωραίο. Τώρα όμως που έπρεπε να βρει άμεσα μια λύση για την έλλειψη νερό στα πομακοχώρια του Δήμου Μύκης θυμήθηκε πως στην περιοχή αυτή υπάρχει και ο ελληνικός στρατός. 

Φυσικά δεν έχω παρά να πω ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ κι ένα απέραντο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Διοικητή και τα υπόλοιπα μέλη του Δ Σώματος Στρατού που για ακόμα μια φορά δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τη βοήθεια τους. Υπάρχουν όμως ορισμένα ερωτήματα προς τον αγαπητό Τζεμίλ Καπζά που ο καθένας θα ήθελε να του θέσει.

Τι θα πεις προεκλογικά στους ψηφοφόρους σου Δήμαρχε; Πως τους έλυσες το πολύ σοβαρό πρόβλημα με το νερό ή θα έχεις το θάρρος να τους πεις πως αν δεν ήταν ο στρατός θα είχαν πεθάνει για μια σταγόνα νερό; 

Η απόφαση σου να ζητήσεις τη βοήθεια του στρατού Δήμαρχε ήταν η πρώτη σου σκέψη ή πρώτα εξάντλησες όλα τα περιθώρια κι αφού δε βρήκες άλλη λύση αναγκάστηκες να ζητήσεις βοήθεια από το Δ Σώμα Στρατού;

Γιατί ως Δήμαρχος της περιοχής δεν έβγαλες ευχαριστήρια ανακοίνωση και για το δρόμο του χωριού Κοτάνη που τον έφτιαξε ο ελληνικός στρατός; 

Στην επόμενη ετήσια εκδήλωση για τους πεσόντες που γίνεται στο χωριό Ωραίο θα είσαι εκεί ή μήπως στην περίπτωση αυτή ο ελληνικός στρατός θα είναι ο κακός της υπόθεσης αλά ξαφνικά γίνεται καλός όταν έχεις την ανάγκη του; 

Αλήθεια Δήμαρχε, γιατί δε ζήτησες να σου φέρουν βυτιοφόρα από την Τουρκία; Εδώ ολόκληρο καραβάνι της αφθονίας μας φέρνουν, στα βυτιοφόρα θα κολάσουν; Εγώ πιστεύω πως δε θα σου έλεγαν όχι. Κι αν για κάποιον λόγο δε μπορούσες να το ζητήσεις εσύ θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο «ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΥΣ» του Μίχογλου και καλός σου φίλος Μετέ. 

Όσο για τους κατοίκους των πομακοχωρίων της ορεινής Ξάνθης θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ξυπνήσουν και να δουν ποιος πραγματικά τους νοιάζεται και τους στηρίζει στα δύσκολα.

Για τον Δήμαρχο Μύκης δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Απλά θα του ευχηθώ να τον δούμε και σημαιοφόρο στην επόμενη παρέλαση κάποιας εθνικής μας επετείου. Που ξέρεις, κλήρωση είναι αυτό κι όλα μπορεί να γίνουν.  

Η ΕΛ.ΑΣ επέλεξε τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη Τσίπρα στο χώρο των πυρκαγιών

Αποκλείστηκαν δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 και του ΣΚΑΙ – Επιτράπηκε η κάλυψη σε ΕΡΤ και Alpha

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, στο Πολυδένδρι Αττικής, προκειμένου να συνομιλήσει με το προσωπικό της Πυροσβεστικής, που επί τρεις ημέρες καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όμως, παρόλο που η επίσκεψη καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και πλήθος φωτογράφων, αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μπλόκα γύρω από την περιοχή της Αγίας Κυριακής έκαναν επιλογή των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν το γεγονός. Στο πλαίσιο αυτών των εντολών, δεν επετράπη η κάλυψη της επίσκεψης σε δύο δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και στον Ταμία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστο Μαζανίτη, που απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο της επίσκεψης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της στις δύσκολες στιγμές- όπως αυτές των τελευταίων ημερών με τις πυρκαγιές σε Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία και άλλες περιοχές- είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και όχι η επιλογή των δημοσιογράφων που θα καλύψουν ειδησεογραφικά τα γεγονότα.

Μικρή η ζημιά από τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

Φωτογραφίες από FB Παραδοσιακός Οικισμός Αβδήρων Ξάνθης

Τέλος καλό όλα καλά για τη δασική περιοχή στα Άβδηρα δίπλα στις παιδικές κατασκηνώσεις αφού οι άνδρες της πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο κατάφερα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης πριν αυτή απλωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εστίες ήταν 2 και μάλιστα σε διαφορετικά σημεία γεγονός που δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο του εμπρησμού.  

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αναξιόπιστη η Άγκυρα όταν επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην απαράδεκτη πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος στο Αιγαίο.

Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου είναι νομικά έωλοι και πολιτικά απολύτως αντιπαραγωγικοί. Βλάπτουν τις σχέσεις της Τουρκίας και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη.

Η δε επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά είναι και θα παραμένει  αναξιόπιστη όσο η Άγκυρα θα εμμένει στο "casus belli" κατά της Ελλάδας και για όσο θα αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η θεμελιώδης αυτή διεθνής Σύμβαση ανήκει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεπώς η υιοθέτησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Του υπενθυμίζουμε τέλος, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: 6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, κατέθεσε έξι προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη:

 «Το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.

Ήταν, τότε, ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.

Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.

Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν, τότε, επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν. 

Αυτή την ώρα, δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες - και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές - έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες.  

Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30. 

Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.

Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση.  Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.   

Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν - το καταστροφικό τους έργο. 

Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:

- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα. 

- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.  

- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.  Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές. 

- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.

- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν.  Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.

Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό.  Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση. Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.  

Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες.  

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η απάντηση στη χυδαιότητα της Κυβέρνησης είναι οι έξι προτάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών. 

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό. 

Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα, χρησιμοποιώντας με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο ως σκηνικό τους πυροσβέστες που μοχθούν καθημερινά με αυταπάρνηση».