Log in
updated 11:34 AM CDT, Jul 20, 2017
Ροή ειδήσεων :
Super User

Με δυο νέος Δημοτικούς Συμβούλους η Κοινωνία Δημοτών

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ορκωμοσία νέων Δημοτικών Συμβούλων 

Η πορεία συνεχίζεται 

 Η Κοινωνία των Δημοτών ανανεωμένη, με δύο νέα μέλη της στο Δημοτικό Συμβούλιο την Χαριτωνίδου Ειρήνη και τον Ρεκάρη Μιχάλη συνεχίζει τη μάχιμη και δημιουργική πορεία της με σκοπό την πλήρη δικαίωση των στόχων της.

Για ανατροπή όλων εκείνων των πολιτικών και πρακτικών που έχουν φέρει την πόλη μας σε αυτή τη δυσμενή, από άποψη καθημερινότητας, ποιότητας ζωής και ανάπτυξης  θέση,  σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου, αυτοί που βρίσκονται ή θα έπρεπε να βρίσκονται στο πιο παραγωγικό επίπεδο της ζωής τους, πρέπει επιτέλους να βρεθούν στο προσκήνιο.

Να πάρουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους και όλοι μαζί να διαγράψουμε παντελώς όλα εκείνα τα φαινόμενα των «επαγγελματιών» της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης που βρίσκουν πάντα θέση στα ψηφοδέλτια και στην παράταξη της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Που μοναδικό σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν κάθε φορά τις προσωπικές τους επιδιώξεις και με τον τρόπο αυτόν να συνεχίζουν σταθερά και αταλάντευτα την καθοδική και καταστροφική πορεία της πόλης μας, για την οποία είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι.

Όλοι εμείς, τα μέλη της Κοινωνίας των Δημοτών, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, επιζητούμε μαζί και με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου μας, αλλά και νέους μεμονωμένους πολίτες που ασπάζονται τις θέσεις και τη φιλοσοφία μιας ανεξάρτητης από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις δημοτικής κίνησης, να έρθουν μαζί μας και μαζί να δημιουργήσουμε μία μεγάλη πλατφόρμα δημιουργικής ανατροπής όλων εκείνων των παθογενειών και πρακτικών που μαστίζουν την πόλη μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια τώρα…

Η Κοινωνία των Δημοτών, απόλυτα πιστή το θεσμικό της ρόλο σύμφωνα πάντα με τη βούληση του Ξανθιώτικου λαού, δε θα πάψει να αγωνίζεται γι αυτή τη νέα, εναλλακτική, πολυφωνική και συνθετική αντίληψη λειτουργίας ενός Δήμου, σύγχρονου προς τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της νέας εποχής!!!

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Την πεποίθησή του ότι «μια φερέγγυα, αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία θα αγκαλιάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί αυτές επιβάλλονται από το Μνημόνιο, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα» μπορεί να πετύχει μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου, σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Γύθειο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Λακωνίας.

«Ο κ. Τσίπρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «δέσμευσε τη χώρα σε εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κάτω από ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και δεν μπορούμε να κόψουμε τους φόρους όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο».

«Πληρώσαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης «πολύ ακριβά το λαϊκισμό στη χώρα μας… Τρία χαμένα χρόνια, με πόνο και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι προτάσεις μας και το σχέδιό μας θα είναι καλά μελετημένα και καλά κοστολογημένα. Θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στη δέσμευσή του για μείωση των φόρων, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι αυτή μπορεί να εξισορροπηθεί δημοσιονομικά «από μια λελογισμένη και στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών… Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι παρότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες δεν υπάρχει περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης σπατάλης στο Κράτος... Δεν πρόκειται να κάνουμε στις δικές σας πλάτες πελατειακή πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «μια δημόσια τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν θα λειτουργεί ως όργανο προπαγάνδας. Αυτή η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να λειτουργήσει με το μισό τέλος από αυτά που πληρώνουμε όλοι ήμερα. Και αυτό είναι δέσμευσή μας. Θα λειτουργεί με όρους κόστους – οφέλους».

«Οι μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα.  Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει κόψιμο μισθών, μείωση συντάξεων και αύξηση των φόρων... Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο σημαίνει περιορισμός της γραφειοκρατίας. Σημαίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων... Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη πρόοδο στο Δημόσιο. Πραγματική μεταρρύθμιση είναι να έχουμε μια Δικαιοσύνη, η οποία αποδίδεται γρήγορα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

«Εμεί προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές μας… Έτσι, θα μπορέσουν και αυτοί να δουν με άλλη οπτική γωνία το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και λίγο δημοσιονομικό χώρο να κερδίσουμε, ακόμη και ένα 1% να κερδίσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, η επιστροφή αυτού του ποσοστού στην πραγματική οικονομία μέσω της μείωσης φόρων θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης… Με συστηματικότητα και μεθοδικότητα. Χωρίς εκβιασμούς και χωρίς – λυπάμαι που θα το πω – τα καραγκιοζιλίκια, τα οποία είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Για τα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα που θέλουμε ως χώρα είναι εκείνο που θα κάνει πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς τις μικρές επιχειρήσεις μας. «Τα προϊόντα μας θα ανταγωνιστούν με γνώμονα την ποιότητά τους. Μόνο μέσα από το μέγεθος, από καινούργιες συνενώσεις και με επαγγελματικό μάνατζμεντ θα μπορέσουν να κερδίσουν τη θέση που τους αρμόζει στις αγορές», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι όταν το Κράτος διαθέτει καλή πρωτοβάθμια φροντίδα, «οι διακομιδές στα νοσοκομεία και η επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτό είναι στο κέντρο του δικού μας σχεδίου. Για να μπορέσει η χώρα να έχει ένα δίκτυο που θα παρέχει την πρώτη φροντίδα στους ασθενείς».

Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία για τις προσλήψεις στους Ο.Τ.Α.

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ ανακοινώνονται συνεχώς προσλήψεις - όπως αυτές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή - ο Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρνείται να δώσει εξηγήσεις για τον προγραμματισμό προσλήψεων στους Ο.Τ.Α.   

Αποφεύγει - παρά τις σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή - να απαντήσει αν οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων υπάγονται ή όχι στο δεσμευτικό κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων. 

Δεν δίνει επίσης απάντηση στο ερώτημα πώς θα ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε πριν δυο μήνες με την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο οι μοναδικές προσλήψεις για τα επόμενα τρία έτη στους Ο.Τ.Α. είναι 1.963.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η σελίδα της απογραφής έχει ενημέρωση για το προσωπικό μόνο μέχρι το Μάρτιο.

Είναι αναγκαίο η Κυβέρνηση, με επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο, να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων αυτών και να σταματήσει τον λαϊκισμό, που ούτε στις αγωνίες των εργαζόμενων απαντά ούτε τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων καλύπτει. Απλά επιβαρύνει τους φορολογούμενους».

Ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την ασχετοσύνη της Κυβέρνησης

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για όλες τις σοβαρές Κυβερνήσεις στον κόσμο είναι αυτονόητη η προετοιμασία των αγορών και η προαναγγελία για το χρονοδιάγραμμα που θα προσφύγουν σε αυτές για δανεισμό. 

Το να θεωρεί ο κ. Τζανακόπουλος αυτονόητο το ακριβώς αντίθετο, επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την ασχετοσύνη αυτής της Κυβέρνησης».

Με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου, στις 12:15 με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Hoyt Brian Yee.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Geoffrey Ross Pyatt.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαταλείπει τους σιτοπαραγωγούς της χώρας μας στη μοίρα τους

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” για τη χώρα μας να διεκδικήσει κοινοτική στήριξη για τους σιτοπαραγωγούς, που πλήττονται από το φαινόμενο της εκτεταμένης ξηρασίας.

Την ίδια ώρα, που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπήκε καν στον κόπο να παρευρεθεί στη σχετική χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι Υπουργοί του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – χώρες που υπέστησαν παρόμοιες με την Ελλάδα καταστροφές – διεκδίκησαν και πέτυχαν για τις χώρες τους.

Με φακέλους τεκμηρίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναλυτική καταγραφή επιστημονικών και μετεωρολογικών δεδομένων, κατάφεραν να ανακουφίσουν τους πληγέντες από την ξηρασία παραγωγούς τους: 

α)Με παρέκκλιση από ορισμένους όρους σχετικά με την πληρωμή του πρασινίσματος, εξασφάλισαν κονδύλια για εκτάσεις (ευρισκόμενες σε αγρανάπαυση να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση) που βάσει των κανονισμών δεν θα επιδοτούνταν 

β) Με δυνατότητα καταβολής προκαταβολών έως 70% για τις άμεσες ενισχύσεις και έως 85% για τις ενισχύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 - 2020 

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ράθυμη, αδιάφορη και προκλητικά αμελής.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας από τον Οκτώβρη του 2016, για την κρίση στην αγορά σιτηρών

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, για ανάληψη πρωτοβουλιών από το 1ο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο

Παρά τις παραινέσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαταλείπει τους σιτοπαραγωγούς της χώρας μας στη μοίρα τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η “χαμένη ευκαιρία” της πρόσφατης στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης στις χώρες, που επλήγησαν από θεομηνίες, δεν τον παραδειγμάτισε, δυστυχώς. 

Καλούμε τον βαριά εκτεθειμένο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, να διεκδικήσει ο,τιδήποτε μπορεί από την “έτοιμη” δουλειά, που πέτυχαν με επιχειρήματα, μελέτες και μεθοδευμένη προσπάθεια οι ομόλογοί του. 

Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο Υπουργός, πως “ο ζητών ευρίσκει και ο αιτών λαμβάνει”».

Μαζί με τους πολίτες σχεδιάζουμε το μέλλον της Ελλάδας

Με έμφαση στην επαφή με τους πολίτες ολοκληρώνεται η περιοδεία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομό Λακωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, τη Μονεμβασία, τους Μολάους και τη Σκάλα, όπου είχε συζητήσεις με πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής. Άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η τοπική κοινωνία ενώ διαβεβαίωσε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός του Κόμματος προχωρά με την ενεργό συμμετοχή πολιτών, επιχειρηματικού κόσμου και φορέων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, επίσης, τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση (ΔΗΜΤΟ) Νέας Δημοκρατίας Μονεμβασιάς στους Μολάους, τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας παραδοσιακών βιολογικών προϊόντων «Αδαμαντίνα» στη Γλυκόβρυση και το συσκευαστήριο των χυμών «Λακωνία» στις Αμύκλες.

Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε τοπικούς φορείς στο Γύθειο, υπογράμμισε την ανάγκη «λελογισμένης και στοχευμένης μείωση των κρατικών δαπανών», και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας προκειμένου να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία. Η μείωση των φόρων «θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η πελατειακή λογική που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς την παραμικρή επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, έχει το θράσος να “διαφημίζει” με δεκασέλιδο non paper το νομοθετικό της έργο. 

• Στο Υπουργείο Εσωτερικών και στους Ο.Τ.Α. προετοιμάζουν με ιδιαίτερο ζήλο ρουσφέτια, ανορθολογικές προσλήψεις και αλόγιστες δαπάνες των χρημάτων των φορολογουμένων. 

• Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κρατικοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με περίσσευμα ιδεοληψίας. 

• Στο Υπουργείο Παιδείας, γυρνούν στην άκρατη κομματικοποίηση και υποβάθμιση των Πανεπιστημίων μας και παίζουν με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

• Στο Υπουργείο Υγείας, η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι, δυστυχώς, πασιφανής.  

Πράγματι, σπουδαίο έργο…

Τουλάχιστον οι Έλληνες αισθάνονται ανακούφιση, γιατί από το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι πτήσεις της διαστημικής εταιρείας του κ. Παππά».

Η ανοχή των νησιωτών απέναντι στον κ. Μουζάλα έχει εξαντληθεί

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Μόρια Λέσβου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα και για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι των νησιών του Βόρειο - Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολέθρια κυβερνητική πολιτική απέναντι στο Μεταναστευτικό. Βλέπουν σχεδόν καθημερινά, στα νησιά τους σκηνές “πεδίου μάχης” μεταξύ των παράνομων μεταναστών.

Για μια ακόμη φορά καλούμε τον κ. Μουζάλα να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αφήσει τις δηλώσεις και να αναλάβει ,επιτέλους, δράση. Γιατί, το σημερινό αδιέξοδο φέρει “βαθιά – πλατιά” την υπογραφή του και μόνο. Και, γιατί, η ανοχή τόσο των νησιωτών, όσο και των υπόλοιπων Ελλήνων, απέναντί του έχει προ πολλού εξαντληθεί».

Απαράδεκτες οι υπηρεσίες υποδοχής τουριστών στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη,  σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά το γεγονός ότι η  επιχορήγηση των 35.000.000 ευρώ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016 ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την επιχορήγηση του έτους 2015, δεν προγραμματίστηκαν έγκαιρα οι  προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων.

Ούτε εφαρμόσθηκε πιλοτικά σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είχε προαναγγελθεί.

Για μία ακόμα φορά, διαπιστώνεται η αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκαιρο προγραμματισμό.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα σημαντικότερα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας. 

Η ολιγωρία και η προχειρότητα του Υπουργείου, έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και ειδικότερα, στα έσοδα από τον τουρισμό.

Στις μεγάλες απώλειες, οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και το πλήγμα στην τουριστική φυσιογνωμία της χώρας, που επηρεάζει ευθέως την τουριστική ζήτηση υψηλών προδιαγραφών».

Μια ρεαλιστική προσέγγιση του μειονοτικού ζητήματος

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

(Νομάρχης Ξάνθης 1975-1979, 1989-1990)

Ανάμεσα στις πολιτικές μορφές που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία της Θράκης είναι και αυτή του νομάρχη Κωνσταντίνου Θανόπουλου. Μιλώντας για τον Κ. Θανόπουλο πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι ο άνθρωπος που προφύλαξε την Παλιά Πόλη της Ξάνθης από τη λαίλαπα της αντιπαροχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο χαρακτηρισμό της ως «διατηρητέου οικισμού». Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Διετέλεσε νομάρχης Ξάνθης από τον Ιανουάριο 1975 έως το Δεκέμβριο 1979 καθώς επίσης και από το Σεπτέμβριο 1989 έως το Μάιο 1990. Στα χρόνια αυτά του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει συγκρίσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές περιόδους και να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα. Η υπεύθυνη γνώση των μειονοτικών ζητημάτων τον οδήγησε σε αποκρυσταλλωμένες απόψεις, τις οποίες διατύπωσε σε διάφορα κείμενά του.

Το 2005 εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου «Πορεία Αντίθετα» που αποτυπώνει τους αγώνες του για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.  Ενώ, όμως, είναι γνωστό το έργο του κ. Θανόπουλου για τη σωτηρία του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης, παραμένουν σε πολλούς άγνωστες οι σοφές προσεγγίσεις του στα μειονοτικά ζητήματα. Θα παρουσιάσουμε παρακάτω ένα απάνθισμα των αναλύσεων και των προτάσεων του Κ. Θανόπουλου. Στα κείμενα αυτά φαίνεται η ενάργεια και η οξύνοια του διορατικού νομάρχη, που καταφέρνει να αντιμετωπίζει περίπλοκα ζητήματα με πνεύμα νηφάλιο και αποφασιστικό.

Το μειονοτικό είναι εσωτερικό μας ζήτημα

Στις 2 Ιουλίου 1989 ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος δημοσιεύει στην «Ελευθεροτυπία» άρθρο με τίτλο: «Το χρέος της πολιτείας απέναντι στους Έλληνες μουσουλμάνους», στο οποίο καταλογίζει στους Έλληνες πολιτικούς ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα στο χειρισμό των μειονοτικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, η συντριπτική πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού είναι νομοταγείς και φιλήσυχοι πολίτες που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά στη γη των πατέρων τους και να συμβάλλουν στην ευημερία και την πρόοδό της. Το μειονοτικό πρόβλημα εμφανίζεται από κάποιους ως πρόβλημα «εξωτερικής πολιτικής», αφού το δημιουργεί και το οξύνει μια ξένη χώρα, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής.

Είναι λάθος, τονίζει ο νομάρχης Θανόπουλος, να χαρίζουμε τους μουσουλμάνους της Θράκης στην Τουρκία. Είναι, επίσης, αφελές και αβάσιμο να υπερτιμούμε την επιρροή του τουρκικού προξενείου και την ικανότητά του να παραπλανά. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να έχουν εθνική συναίνεση στα ευαίσθητα εθνικά θέματα και όχι να θεωρούν τη μειονότητα ως ένα πεδίο εξαγοράς ψήφων.

Σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας, ο Κ. Θανόπουλος επισημαίνει ότι η γειτονική μας χώρα βαπτίζει «Τούρκους» όλους ανεξαιρέτως τους μουσουλμάνους των περιοχών της σουλτανικής πανσπερμίας και επιχειρεί να ανακηρυχθεί ως προστάτης τους. Όμως εδώ ενυπάρχει μία κραυγαλέα αντίφαση: Ενώ η πολιτική παράδοση της Τουρκίας (Κεμάλ Ατατούρκ) είναι αντίθετη και πολέμια του μουσουλμανισμού, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση της Τουρκίας, στη Θράκη έγινε εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού. Η τακτική της Τουρκίας είναι να «υποχωρεί» φαινομενικά στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, για να πάρει ουσιαστικά ανταλλάγματα σε άλλα που δεν δικαιούται, σε μια τακτική παζαριού και συμψηφισμών που είναι αντιπροσωπευτική της διπλωματικής της δραστηριότητας.

Η ενδεδειγμένη ελληνική πολιτική

Στις 16 Αυγούστου 1990 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δεύτερο άρθρο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου με τίτλο «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης και το ελληνικό κράτος». Εδώ ο εξαίρετος νομικός και πολιτικός παρουσιάζει εδώ αναλυτικότερα την ιστορία των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων στο χώρο της Θράκης και καταλήγει σε αξιοπρόσεκτες προτάσεις.

Ο κ. Θανόπουλος τονίζει στο άρθρο του ότι, από τη στιγμή που ο έλεγχος της ισορροπίας ξέφυγε από τα χέρια της ελληνικής πολιτικής, η Ελλάδα όχι μόνο δε μπόρεσε να αντιδράσει στην εξόντωση του Ελληνισμού της Τουρκίας αλλά συνέβαλε με τον τρόπο της στη διείσδυση της τουρκικής προπαγάνδας στους μουσουλμάνους της Θράκης. Έτσι έφτασε η Τουρκία, η χώρα που διέλυσε και εξανδραπόδισε τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οργάνωσε τον Αττίλα και δεν άφησε δικαίωμα που να μην το παραβιάσει, να εμφανίζεται τώρα ως τιμητής, καταγγέλλοντας ανύπαρκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη. Παρόλα αυτά, το ελληνικό κράτος ουδέποτε στέρησε τους μουσουλμάνους από τα συνταγματικά τους δικαιώματα και ουδέποτε εφάρμοσε την αρχή της αμοιβαιότητας, διότι διακατέχεται διαχρονικά από τις αρχές του ανθρωπισμού.

Τι δέον γενέσθαι, λοιπόν; Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, στο άρθρο του στην Ελευθεροτυπία, καταλήγει σε τολμηρές και ρηξικέλευθες προτάσεις. Γράφει ανάμεσα στα άλλα: Η προστασία των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα στη χάραξη της ενδεδειγμένης ελληνικής πολιτικής στη Θράκη, εφόσον οι Έλληνες της Πόλης προστατεύονται περισσότερο από τις διεθνείς συνθήκες παρά από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η προστασία του Πατριαρχείου – το οποίο όλοι σεβόμαστε και αγαπούμε- δεν εξασφαλίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης ή τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς το Πατριαρχείο η Τουρκία το θεωρεί ως πηγή συναλλάγματος, οι δε απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει εναντίον του αποτελούν καθαρή υποκρισία.

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής πρέπει να εκδιωχθεί, γράφει θαρραλέα με την πρωτοπόρα σκέψη του ο Κ. Θανόπουλος, ήδη από το 1990, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως το πρακτορείο της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη. Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης οφείλουν να αντιληφθούν ότι ζουν και θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να λοξοκοιτάζουν προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.  Οφείλουν να απομονώσουν τους εγκάθετους πολιτικούς που τους παρασύρουν παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα αυτοί έχουν σχηματίσει περιουσίες και δεν τους στοιχίζει οποιαδήποτε δίωξη για τις παρανομίες τους, αφού έχουν εξασφαλίσει τη ζωή τους πλουσιοπάροχα.

Ως προς τη συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Θανόπουλος γράφει ότι θα πρέπει να ζητηθεί η αποκοπή των μουσουλμάνων της Θράκης από την ασφυκτική προστασία της συνθήκης αυτής. Εξάλλου, οι Θράκες μουσουλμάνοι ουδέποτε ρωτήθηκαν αν επιθυμούν να τύχουν αυτής της προστασίας.

Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη της Θράκης και την ενίσχυση της παιδείας έτσι ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους μουσουλμάνους της Θράκης με την Τουρκία.

Τουρκικός αλυτρωτισμός και ελληνικός κομματισμός

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος ετοιμάζεται σήμερα να εκδώσει ένα ακόμη αυτοβιογραφικό βιβλίο για τη διαδρομή του στη διοίκηση, το οποίο είναι αφιερωμένο στα χρόνια της νομαρχιακής του θητείας στην Ξάνθη. Μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει τμήμα του υπό έκδοση βιβλίου του και είχαμε έτσι την ευκαιρία να δούμε το καταστάλαγμα της πολύχρονης εμπειρίας του.

Στο υπό έκδοση βιβλίο του ο κ. Θανόπουλος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται το θέμα της θρησκευτικής πίστης των μουσουλμάνων με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες να εκτουρκίσει τους Έλληνες Μουσουλμάνους μέσα από το θεσμό της μειονοτικής εκπαίδευσης και με παράλληλη απόπειρα άμβλυνσης της ιστορικής μας μνήμης και των εθνικών μας αντανακλαστικών. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας εκατοντάδες άτομα που μετέφεραν την τουρκική πολιτική με αμοιβές, εκβιασμούς και απειλές προς τους φιλήσυχους Έλληνες μουσουλμάνους. Οι καθηγητές που έρχονταν από την Τουρκία για να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία ασκούσαν ψυχολογική επιρροή προς τους βλαστούς της μειονότητας σε βάρος της πατρίδας τους της Ελλάδας.

Κύριος στόχος της πολιτικής που προωθούσε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Άγκυρα ήταν να αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κράτος και τη Διεθνή κοινότητα ότι η Δυτική Θράκη κατοικείται κατά το πλείστον από τουρκικής εθνικότητας πολίτες και να καλλιεργηθούν στη μειονότητα αισθήματα αλυτρωτισμού. Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος δεν κρύβει τα λόγια του. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους: η Τουρκία προσπάθησε με πράκτορες να ενσπείρει την ιδέα στους μουσουλμάνους ότι ανήκουν στο τουρκικό έθνος. Και το σχέδιο των πρακτόρων της Τουρκίας, πέτυχε εν πολλοίς, αφ’ ενός εξ αιτίας της καλά οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης εφαρμογής του και αφ’ ετέρου εξ αιτίας της ανεπάρκειας των διοικητικών αρχών που υφίσταντο αυτή την πολιτική επίθεση.

Παρόλη την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, γράφει στο νέο βιβλίο του ο κ. Θανόπουλος, είναι προς τιμήν της χώρας μας και του πολιτισμού της, ότι η Ελλάδα ουδέποτε επέβαλλε μέτρα ανταπόδοσης εις βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων. Έτσι, η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας αυξήθηκε και έζησε με ηρεμία και ευημερία, ενώ οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αποδεκατίστηκαν (από 120.000 έμειναν 2.500).

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδος, ο κ. Θανόπουλος καταλήγει ότι συχνά καθορίζονταν από αυτοσχεδιασμούς, προσωπικές πρακτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Το ελληνικό κράτος, καθοδηγούμενο από υπαλλήλους ασθενούς διορατικότητας, όταν έκανε κάτι για τη μειονότητα το έκανε ως παραχώρηση προς την Τουρκία και όχι ως την οφειλόμενη  παροχή στους μουσουλμάνους πολίτες του. Τέτοιου είδους σφάλματα οδήγησαν στην αποθράσυνση της Τουρκίας. Όταν γίνεται οφθαλμοφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την απόσπαση ελληνικού εθνικού εδάφους, η Ελλάδα δικαιούται να αξιώνει από τους πολίτες της «την εκπλήρωση του χρέους τους και της κοινωνικής τους αλληλεγγύης», σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος και να αρνηθεί να συναινέσει σ’ αυτή την αντεθνική πρακτική.

Η γνώση της ιστορίας ως εγγύηση για το μέλλον

Ειδικότερα, σχετικά με τους Πομάκους ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος γράφει στο υπό έκδοση βιβλίο του ότι είναι αυτόχθονες κάτοικοι της Ροδόπης, υπολείμματα θρακικών φυλών, που δέχθηκαν τις φυλετικές και γλωσσικές επιρροές των Σλάβων και των Βουλγάρων, εξισλαμίσθηκαν τελικά το 17ο αιώνα και ως φανατικοί μουσουλμάνοι πολέμησαν τα τέλη του 19ου αιώνα στο πλευρό του Σουλτάνου εναντίον των χριστιανών. Πρόκειται για τους χιλιάδες γενίτσαρους που χρησιμοποιήθηκαν από το στρατιωτικό μηχανισμό του σουλτανικού κράτους και ταυτίστηκαν σταδιακά με αυτό. Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ερμηνεία και κατανόηση του παρόντος.

Ο διορατικός νομάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Θανόπουλος επισημαίνει τόσο με τη διοίκησή του όσο και με τα κείμενά του ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει σήμερα να διευκολυνθούν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας και να ενισχύονται με ειδικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Μόνο έτσι θα διαλυθούν τυχόν αισθήματα ανασφάλειας και δυσπιστίας και μόνο έτσι θα αξιοποιηθούν ως παραγωγική, κοινωνική ομάδα του κράτους μας. Επιπλέον, με την ανάδειξη νέων επιστημόνων, θα ερευνηθεί καλύτερα η τοπική ιστορία και θα μπορέσουν οι ορεινοί μουσουλμάνοι Πομάκοι να προσεγγίσουν το ζήτημα της φυλετικής τους προέλευσης και να αναδείξουν το πολιτιστικό και γλωσσικό τους πλούτο.

Οι επισημάνσεις του νομάρχη Ξάνθης κατά τα έτη 1975-1979, 1989-1990 είναι και σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ. Σε μεγάλο βαθμό τα λόγια του Κωνσταντίνου Θανόπουλου αποδεικνύονται προφητικά. Οι προτάσεις του τολμηρές και ρεαλιστικές. Ας ελπίσουμε οι σημερινοί «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης να επιδείξουν ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα. Το μέλλον της ελληνικής Θράκης δε μπορεί πλέον να χαράζεται ούτε με φοβικά σύνδρομα ούτε με εσκεμμένη άγνοια ή παραχάραξη της ιστορίας. Επιπλέον, αυτό το μέλλον θα πρέπει να προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα.

Νικόλαος Θ. Κόκκας

Πηγή: http://pomakohoria.blogspot.gr

Βρέθηκε 56χρονος με 116 φυτά κάνναβης στη Δράμα

Κατασχέθηκαν 116 φυτά κάνναβης και 880 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη χθες (18-7-2017) το μεσημέρι, στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, 56χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στην οικία του δράστη, όπου εντόπισαν και κατέσχεσαν:

116 φυτά κάνναβης, ύψους 15 εκατοστών έως 1 μέτρο

 2 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους, 880 γραμμαρίων

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.