Log in
updated 7:16 PM CST, Dec 11, 2017
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δεκέμβριος 2017

Κοινωνία Δημοτών: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κολυμβητηρίου

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Μετά  λοιπόν από 3,5 περίπου χαμένα χρόνια ο Δήμαρχος Ξάνθης έφερε επιτέλους σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης προς συζήτηση και ψήφιση πρόταση με θέμα:

«Έργα βελτίωσης και αποκατάστασης κολυμβητηρίου Δήμου Ξάνθης -  Α΄Φάση» !!!!!!!!!

Εκτιμώμενος χρόνος δημοπράτησης της Α΄ Φάσης 5-6 μήνες και τελικής ολοκλήρωσης του έργου το συντομότερο σε 18 μήνες από σήμερα!!!!

Δυστυχώς όμως δεν τελειώνουμε εδώ……

Διότι για να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης και τελικής αποκατάστασης υπάρχει και Β Φάση που αφορά ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, θέρμανση και αλλά πολλά, για την οποία ( Β Φάση) η μελέτη θα προκηρυχτεί μετά από 6 μήνες…..

Η δε  δημοπράτηση;

….έχει ο Θεός….

Ως μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τη συνολική αποπεράτωση όλων των εργασιών και την τελική παράδοση του Κολυμβητήριου στους πολίτες της Ξάνθης θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι θα ήταν τα μέσα ή τέλος του 2019 ……!!!!

 5 χαμένα χρόνια λοιπόν για μια υπόθεση που αφορά την ποιότητα και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης…

Το ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού, αδυναμίας, ανικανότητας, προχειρότητας αλλά  και υποκρισίας εκ μέρους του Δημάρχου Ξάνθης και συνολικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και προσβάλει πια την αισθητική και την εικόνα της πόλης μας Πανελληνίως….

Αυτό που ακόμα δε γνωρίζουμε, μαζί με το ερώτημα για τον ακριβή χρόνο παράδοσης του Κολυμβητηρίου μας, είναι πιο θα είναι το τέλος αυτού του κατήφορου που καθημερινά βιώνουμε για μια πόλη που κάποτε είχε την εικόνα μιας αναπτυσσόμενης κοινωνίας και σήμερα με την καθοριστική ευθύνη αυτής της Δημοτικής Αρχής μοιάζει με μια σκοτεινή, ερημωμένη επαρχιακή κωμόπολη …..

Τα όνειρά μας γι αυτήν την πόλη είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθος κάποιων μικρών και ανίκανων ανθρώπων που επιθυμούν να καθορίζουν τις τύχες της!!!!

Για την "Κοινωνία Δημοτών"

ΦΑΝΟΥΡΆΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ

ΚΑΡΆ ΑΧΜΈΤ

ΜΥΛΩΝΆΣ ΓΙΏΡΓΟΣ

ΡΕΚΆΡΗΣ ΜΙΑΧΉΛ

ΤΖΕΝΑΝ ΤΣΑΡΕΚΤΣΗ

ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ ΕΙΡΉΝΗ

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Οννεδίτισες και Οννεδίτες, Δαπίτισες και Δαπίτες,

Κατ’ αρχάς θερμά συγχαρητήρια. Δεν είναι απλά μια συμβατική κουβέντα αυτό το οποίο σας λέω, διότι έχω εκπλαγεί θετικά από την ενέργεια που έχει δείξει η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της. Και κυρίως από την διάθεσή της να ξεφύγει από τις κλασσικές, στεγανές λογικές των πολιτικών νεολαιών, να ανοιχθεί στην κοινωνία, να κάνει αυτό το οποίο το ίδιο το όνομά της υποδηλώνει. Να είναι μια οργάνωση νέων - του μεγαλύτερου πολιτικού Κόμματος σήμερα στην Ελλάδα - που θα εκφράζει όμως τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ελπίδες των νέων ανθρώπων. Διότι η πραγματικότητα αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, δυστυχώς είναι αυτή που μας παρουσίασες Κώστα. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται, πιστεύουν, ότι θα ζήσουν χειρότερα από τη γενιά των γονιών τους. Στο χέρι σας είναι να μην το επιτρέψετε. Στο χέρι σας είναι να αντιληφθείτε ότι πολιτική πάνω από όλα είναι συμμετοχή. Όταν εσείς δεν συμμετέχετε στα κοινά θα συμμετέχουν κάποιοι άλλοι για λογαριασμό σας. Ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται μόνο από αυτούς οι οποίοι είναι παρόντες και όχι από αυτούς που είναι απόντες. Από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Από αυτούς που στέκονται απέναντι στον κυνισμό μιας γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και που επιλέγουν σήμερα, κόντρα στις αντιξοότητες, να δημιουργούν, να παράγουν, να δραστηριοποιούνται, να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Η δική μας δουλειά είναι να μην αισθάνεται σήμερα κάποιος στην Ελλάδα, ειδικά ένας νέος άνθρωπος, ότι πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκδικήσει απλά τα αυτονόητα. Διότι οι ιστορίες πολλών νέων ανθρώπων τους οποίους συναντήσατε είναι ιστορίες καθημερινών ηρώων. 

Είναι ιστορίες ανθρώπων που αισθάνονται ότι πρέπει να ξεπεράσουν απίστευτες αντιξοότητες για να μπορούν να δημιουργήσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ακριβώς αυτά τα εμπόδια θέλουμε εμείς να βγάλουμε από τη μέση. Και θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να μπορείτε να υλοποιήσετε τα όνειρά σας με θάρρος, με τόλμη, με ελπίδα ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ένα καλύτερο αύριο. Καμία χώρα δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά, η δική σας γενιά δεν πιστέψει πρώτα απ’ όλα στο δικό της μέλλον. Και δυστυχώς ο κυνισμός με τον οποίο πολλοί νέοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σήμερα την πολιτική και την πολιτική δράση είναι μια πραγματικότητα. Και εν πολύς έχει τη ρίζα της στο γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση - που ήρθε ως νέα Κυβέρνηση - διέψευσε πρωτίστως τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Ήρθε ένας νέος πολιτικός Αρχηγός, ένας νέος πρωθυπουργός ο οποίος υποτίθεται ότι θα μιλούσε τη δική σας τη γλώσσα με πιο πειστικό, με πιο ουσιαστικό τρόπο. Και πολλοί νέοι άνθρωποι τον πίστεψαν και πολλοί νέοι άνθρωποι τον εμπιστεύθηκαν μόνο και μόνο για να δουν έναν άνθρωπο, ο οποίος  όμως αναπαρήγαγε τις χειρότερες παθογένειες του πελατειακού συστήματος το οποίο ο ίδιος υποτίθεται ότι θα πολεμούσε. Δεν είναι λοιπόν παράξενο γιατί η ίδια η διαδικασία της Δημοκρατίας αντιμετωπίζεται σήμερα με μεγάλη καχυποψία από τους νέους ανθρώπους. Διότι έχουμε δυστυχώς φτάσει στο σημείο πράγματα αδιανόητα να μας φαίνονται τελείως κανονικά. Και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός. Να αποδεικνύεται παραδείγματος χάρη σήμερα, ότι ο κ. Παπαδόπουλος, εθνικός μεσάζων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι άνθρωπος ο οποίος έχει πουλήσει όπλα στον ISIS στην πιο ακραία τρομοκρατική οργάνωση την οποία έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης. Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Παρατηρούμε και σήμερα ακόμα θεσμικές επιθέσεις στην ίδια τη Δικαιοσύνη που δεν σέβονται τη βασική αρχή του Κράτους δικαίου που είναι η διάκριση των εξουσιών και όλα αυτά να τα θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά. 

Αυτή φίλες και φίλοι, είναι μια διαρκής φθορά του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Μια φθορά εν πολλοίς πιο ανησυχητική και απ’ την ίδια την οικονομική κρίση. Η οικονομία αγαπητέ Πρόεδρε, κάνει κύκλους αν όμως πριονίσουμε το κλαδί της Δημοκρατίας πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε, αν εξασθενίσουν κι άλλο οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, εάν οι λειτουργίες της Δημοκρατίας, απαξιώνονται με τον τρόπο που τις απαξιώνουν οι κυβερνώντες τότε το μέλλον της χώρας και συνολικά το μέλλον της δικής της γενιάς προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο. 

Αλλά εκτός από τις προτάσεις, τις οποίες έχετε συμπεριλάβει σε αυτό το εξαιρετικά καλοδουλεμένο τευχίδιο, μην ξεχάσετε ποτέ ότι η δική σας πρώτη ευθύνη είναι η ευθύνη της πολιτικής συμμετοχής. Και είναι η ευθύνη της διατήρησης των θεσμικών αρμών της Δημοκρατίας μας. Η Δημοκρατία μπορεί να έχει πολλά μειονεκτήματα, αλλά όπως είπε και ο Τσόρτσιλ, είναι το χειρότερο Πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα υπόλοιπα που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Και η ίδια η πολιτική συμμετοχή μέσα από μια πολιτική νεολαία, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι, ναι, εσείς θέλετε να πάρετε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας. Με τη δική σας συμμετοχή, με τη δική σας δράση, με τη δική σας αντίδραση. Μια αντίδραση στον κυνισμό και στην απαξίωση, μια αντίδραση στην αφόρητη ισοπέδωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Μια αντίδραση στην εξισωτική  λογική ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας και ότι όλα θα καθορίζονται από κάποιους εκτός Ελλάδος, διότι λίγο - πολύ όποιοι κι αν έρθουν στα πράγματα, τα ίδια θα κάνουν. Διότι αυτή είναι η μοίρα του τόπου μας, προδιαγεγραμμένη και γραμμένη σε κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων. 

Δεν είναι έτσι φίλες και φίλοι. Και εσείς έχετε πάνω απ’ όλα την υποχρέωση να διαψεύσετε αυτές τις Κασσάνδρες. Και θα το κάνετε. Πως; Το κάνετε καταρχάς βγαίνοντας από τα γραφεία σας, βγαίνοντας από τις αίθουσες των Πανεπιστημίων, συνομιλώντας με την πραγματική κοινωνία. Ακούγοντας αυτούς τους ανθρώπους, με τους οποίους συνομιλήσατε, ρωτώντας τους για τα πραγματικά τους προβλήματα και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι αυτό είναι το κεντρικό νόημα της πολιτικής. Να απελευθερώνουμε τις δυνάμεις των ατόμων, να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες, να τους επιτρέπουμε να φτάσουν εκεί που οι ίδιες οι δυνατότητές τους, τους το επιτρέπουν. Ευκαιρίες και αξιοκρατία. Μην ξεχνάτε ποτέ αυτές τις δύο λέξεις. Ευκαιρίες να πάρετε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σας. Αξιοκρατία που θα σας οδηγήσει τελικά εκεί που εσείς πραγματικά αξίζετε. Χωρίς, όμως, περιττά εμπόδια, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες, χωρίς ένα Κράτος - δυνάστη που σας παίρνει πολλά περισσότερα από τη μία τσέπη για να σας γυρίσει πολύ λίγα από την άλλη. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε και δεν είναι και η Ελλάδα αυτή η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αξίες της Παράταξής μας, έτσι όπως αυτές προδιαγράφηκαν από τον Ιδρυτή μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και έτσι όπως τις υπηρέτησαν όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και έτσι όπως έχω κι εγώ χρέος και ευθύνη να τις υπηρετήσω. Αλλάζει η Νέα Δημοκρατία, όπως αλλάζει και η ΟΝΝΕΔ. Διότι τα Κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει πάντα να έχουν το δάχτυλό τους πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας. 

Και, ναι, η Ελλάδα του 2017, του 2018 σε λίγες εβδομάδες από τώρα, δεν είναι η ίδια με την Ελλάδα του 2008 ή την Ελλάδα του 1998 ή την Ελλάδα του 1988, όταν εγώ βρισκόμουν στην δική σας ηλικία. Γι’ αυτό έχουμε κι εμείς υποχρέωση να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε. Και να μην τη φοβόμαστε την αλλαγή. Εσείς κατεξοχήν, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει να μας οδηγήσετε σε αυτόν το δρόμο. Και θα πρέπει να είστε και πιο τολμηροί από εμάς, από την προηγούμενη γενιά. Και να ταράξετε τα νερά και να καταθέτετε προτάσεις οι οποίες είναι ρηξικέλευθες. Δεν θα δεχθούμε, κατ’ ανάγκη όλες τις προτάσεις, τις οποίες η ΟΝΝΕΔ καταθέτει. Πολλές, όμως, από τις προτάσεις τις οποίες έχω δει, είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον κεντρικό πυρήνα των βασικών μας επιλογών. Είναι προτάσεις για το πως θα μπορέσουμε αυτήν τη στιγμή να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Για το πως θα μειώσουμε τη φορολογία. Για το πως θα χτίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό. Για το πως θα αισθανθείτε, με άλλα λόγια, εσείς ως νέα γενιά ότι κάποια στιγμή θα πάρετε μια σύνταξη η οποία θα αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες θα πληρώσετε. Για το πως θα μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την Παιδεία μας και να την φέρουμε πιο κοντά στην παραγωγή. Για το πως θα αισθάνεστε ότι τα χρόνια τα οποία περνάτε στο Πανεπιστήμιο, είναι χρόνια γόνιμα, χρήσιμα, δημιουργικά. Είναι χρόνια τα οποία θα σας επιτρέψουν από τη μια να αναζητήσετε τη γνώση για την αξία της γνώσης αυτή καθ’ αυτή και από την άλλη θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε δεξιότητες. Δεξιότητες χρήσιμες και απαραίτητες για μια κοινωνία και έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει δραματικά. 

Η τεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το αποπαίδι της εκπαίδευσης, ούτε μπορεί όλοι οι νέοι άνθρωποι να προσδοκούν ότι θα πάρουν ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, άνω του 60% των αποφοίτων Λυκείου κατευθύνονται τελικά στην τεχνική εκπαίδευση, δεν πάνε στο Πανεπιστήμιο. Κι όμως αυτοί είναι οι νέοι που έχουν σήμερα τις περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Γιατί; Γιατί, η τεχνική εκπαίδευση είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Διότι η αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις προδιαγραφές της τεχνικής εκπαίδευσης και όχι κάποιοι καρεκλοκένταυροι κλεισμένοι σε κάποιο γραφείο στο Υπουργείο Παιδείας. Τέτοιες περισσότερες προτάσεις λοιπόν χρειαζόμαστε και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και εμείς στις προτάσεις, στις οποίες θα καταθέσουμε, θα είμαστε τολμηροί. 

Ολοκληρώσαμε πριν λίγες μέρες τον κύκλο των Προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Επτά Προσυνέδρια και δύο ξεχωριστές θεματικές ημερίδες, πάνω από 100 προσκεκλημένοι ομιλητές, πάνω από 100.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτηματολόγια τα οποία τους θέσαμε και μας είπαν τη γνώμη τους για τις πολιτικές επιλογές τις οποίες τους προτείναμε. Γιατί η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να είμαστε πλούσιοι και υγιείς και όχι φτωχοί και άρρωστοι. Δεν απαντάμε σε τέτοιου είδους αυτονόητα ερωτήματα. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα  διλλήματα την επόμενη μέρα. Η κεντρική όμως κατεύθυνση παραμένει αδιαπραγμάτευτη: Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύουμε στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, πιστεύουμε στη δυνατότητα να απελευθερώσουμε τον καλύτερο εαυτό των Ελλήνων και πιστεύουμε ταυτόχρονα σε ένα Κράτος, το οποίο θα μπορεί να αναδιανέμει την ανάπτυξη την οποία θα δημιουργήσει με πιο δίκαιο τρόπο, πιστεύουμε στην έννοια της αλληλεγγύης. Δεν είμαστε, φίλες και φίλοι, ένα άθροισμα ατόμων. Είμαστε κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγάλο λαϊκό Κόμμα.  Και όταν μιλάμε για λαϊκό Κόμμα, μιλάμε για ένα Κόμμα που δεν έχει ταξικό πρόσημο. Μιλάμε για ένα Κόμμα το οποίο στον πυρήνα του έχει την έννοια των ίσων ευκαιριών και  της κοινωνικής κινητικότητας.  Και καλύτερος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας από την Παιδεία δεν υπάρχει. Το ξέρετε, όλοι εσείς που φοιτάτε σήμερα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, η Παιδεία είναι το εισιτήριο για ένα καλύτερο αύριο.  Όχι κατ΄ ανάγκη η Παιδεία που έχουμε. Η Παιδεία όμως που θέλουμε να αποκτήσουμε. Η Παιδεία που σας αξίζει. Η Παιδεία που θα αξίζει στα παιδιά σας, στα δικά μας εγγόνια, μια Παιδεία που θα σας δώσει πραγματικά εφόδια για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ζωή και έναν κόσμο που αλλάζει με αυτοπεποίθηση. 

Έρχεστε, συμμετέχετε στην πολιτική δράση σε μια εποχή μεγάλων και κοσμογονικών αλλαγών. Ο κόσμος σε δέκα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό κόσμο. Σε 20 χρόνια δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τις αλλαγές οι οποίες θα έχουν συντελεστεί, αλλά ένα είναι βέβαιο: Θα είναι πολύ γρηγορότερες οι αλλαγές σε σχέση με τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αυτές οι προκλήσεις μας υποχρεώνουν να κοιτάμε μακριά και να προγραμματίζουμε με μέθοδο και συστηματικότητα. Τεχνολογική επανάσταση από τη μια, κλιματική αλλαγή από την άλλη, τεράστιες προκλήσεις για την ίδια την ανθρωπότητα. 

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τη ζωή μας, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο μας χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Εσείς όμως θα μας δείξετε το δρόμο. Γιατί εσείς είστε και πρέπει να είστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αλλαγών. Προσβλέπω πραγματικά αγαπητέ Πρόεδρε σε μια ΟΝΝΕΔ δραστήρια, τολμηρή, ρηξικέλευθη. Σε μια ΟΝΝΕΔ η οποία, όπως το έχει δείξει ήδη, θα τολμήσει να αλλάξει και να αλλάξει ακόμα περισσότερο,  για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πάνω από όλα όμως πιστεύω στην καθεμία και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Να πιστεύετε όμως και εσείς. Να πιστεύετε πάνω από όλα στις δικές σας δυνατότητες. Να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να βάλει όρια στις δικές σας φιλοδοξίες. 

Να τολμήσετε να κοιτάξετε ψηλά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Και μην τολμήσει κανείς να σας πει ποτέ  ότι δεν αξίζετε ή ότι αξίζετε λιγότερα. Διότι εσείς πάνω από όλα αξίζετε περισσότερα αρκεί να το πιστέψετε πρώτοι από όλους εσείς. Να είστε  καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σας θέλουμε όλους δυνατά παρόντες στο Συνέδριό μας το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες από τώρα και θα σηματοδοτήσει την αφετηρία του αγώνα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.   

Δήλωσης Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Με πρόστιμο 31,4 χιλ. ευρώ τη μέρα κινδυνεύει η Ελλάδα, λόγω της αβελτηρίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θέσει σε ισχύ Κοινοτική Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Πλήρης δήλωση 

 «Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει τη χώρα μας  η Ε.Ε., λόγω της αβελτηρίας  της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θέσει σε ισχύ  Κοινοτική Οδηγία  για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Παραπομπή που συνοδεύεται από πρόταση επιβολής υπέρογκου χρηματικού προστίμου, που  αγγίζει τις 31.416 ευρώ ημερησίως.

Η Κυβέρνηση  αδιαφόρησε επιδεικτικά να ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016 όπως είχε υποχρέωση. Και παρ’ ότι η Ε.Ε. προειδοποίησε στις 13 Ιουλίου του 2017 ότι η μη συμμόρφωση συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε απολύτως τίποτε. 

Η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης οδηγίας είναι επιζήμια όχι μόνο για το υψηλό πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν εν τέλει οι πολίτες, αλλά και γιατί δεν υλοποιείται ο προγραμματισμός για την αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας γεωγραφικής ζώνης. Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας, της αλιείας και βέβαια των υδατοκαλλιεργειών. Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που θα μπορούσε να αναζωογονήσει πολλές απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας. 

Η Κυβέρνηση των φόρων  χρεώνει με την πρωτοφανή της ανεπάρκεια τη χώρα και υπονομεύει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που παλαιότερα είχε κάνει σημαία του την αποφυγή κοινοτικών προστίμων καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις».  

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη

Α. Για σκάνδαλο Καμμένου – Παπαδόπουλου

Β. Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

Γ. Για παραίτηση Κοντονή

Δ. Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Ε. Για τις δηλώσεις Τσίπρα

ΣΤ. Για τα κανάλια

Α. Για σκάνδαλο Καμμένου – Παπαδόπουλου

 «Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας, όπλα του οποίου βρέθηκαν στον ISIS. Ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφεται στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ως κατασκευαστής σφαιρών, που έφυγαν από την Αξιούπολη του Κιλκίς και κατέληξαν στη Ράκα. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο Πεντάγωνο, από κάτω βρίσκεται ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας εξηγήσει εάν ήλεγξε ή όχι τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου όταν τον υποδεχόταν ως εκπρόσωπο άλλης χώρας, ως μεταφορέα και ως επενδυτή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και είναι αυτονόητο ότι ζητάμε, επίσης, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής».

Β. Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

«Για εμάς το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Για εμάς το θέμα αυτό δεν πρόκειται να κλείσει έως ότου διαλευκανθεί ως το τέλος. 

Σήμερα, σας διανείμουμε αυτή την απόδειξη. Eίναι ένα δημόσιο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφηκε από το σύστημα επιτήρησης πιθανού λαθρεμπορίου όπλων της Ε.Ε. και μάλιστα καταγράφηκε η περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς ως η περιοχή από την οποία προέρχονται τα όπλα.

 Είναι σφαίρες, οι οποίες περιλαμβάνονται επίσης ως φωτογραφίες στο report που θα σας δίνουμε».  

«Το σύστημα επιτήρησης της Ε.Ε. είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα το οποίο καταγράφει. Από εκεί και πέρα εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί, εφόσον κάποια Κυβέρνηση ενδιαφερθεί για το μητρώο συγκεκριμένης εταιρίας ή προσώπου, τότε αυτόματα αυτό φαίνεται και αυτόματα ενημερώνεται. 

Γι’ αυτό και το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν η Κυβέρνηση, πριν αρχίσει να έχει οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο, ρώτησε σχετικά την αρμόδια Αρχή της Ε.Ε.

Είναι σύστημα καταγραφής. Και για να είναι σαφές να πούμε ότι η καταγραφή αυτή έγινε την περίοδο έως το τέλος του 2014. Αλλά, όπως ξέρετε,  η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο.

Με τον κ. Παπαδόπουλο δουλειές έκανε η επόμενη Κυβέρνηση. Δουλειές έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί κ. Καμμένου. Δεν κάναμε καμιά δουλειά με τον κ. Παπαδόπουλο. Δεν είχαμε καμία επαφή με τον κ. Παπαδόπουλο. 

Δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο έκανε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κ. Καμμένου. 

Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε έρευνα, δεν είμαστε στην Κυβέρνηση. Ρωτάμε την Κυβέρνηση αν έκανε την απαραίτητη έρευνα ώστε να γνωρίζει τη διαδρομή του ανθρώπου που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος πολλών χωρών, που ενδιαφέρονταν για οπλισμό. Ως μεταφορέας και ως ενδιαφερόμενος να επενδύσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

Θα έχετε στη διάθεσή σας τα έγγραφα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και που η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει διαψεύσει, στα οποία ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να επενδύσει και σε γραμμές παραγωγής στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Όπως θα δείτε από το αποδεικτικό που σας έχουμε διανείμει, πίσω υπάρχει η φωτογραφία της σφαίρας που έχει εντοπιστεί. 

Στο ερώτημα αν είναι ελληνικά όπλα, αν τα έχει πουλήσει η Ελλάδα, η απάντηση είναι: Προφανώς όχι. 

Τα όπλα τα οποία καταγράφονται στο Report προέρχονται από την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου που κατασκευάζει όπλα στην Αξιούπολη του Κιλκίς. 

Γ. Για παραίτηση Κοντονή

Η Δικαιοσύνη, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θεσμικό πρόβλημα. Σας θυμίζω ότι, πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για θεσμικά εμπόδια. 

Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την αποπομπή του κ. Κοντονή.

Δ. Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Αυτό που κυρίως μπορούμε να επισημάνουμε από το λεγόμενο συμπληρωματικό Μνημόνιο είναι ότι περιλαμβάνει ένα στόχο ιδιωτικοποιήσεων, που περιμένουμε να δούμε να τον εκπληρώνει η Κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε, δηλαδή, την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο. 

Όπως μέχρι τώρα όλα δείχνουν, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης . Δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση η Κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζω το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναφέρεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση μάλλον θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, δεδομένου ότι, μέχρι τώρα, το δείγμα γραφής που έχει δώσει είναι ότι τα χρησιμοποιεί ως όχημα προσλήψεων ή ως όχημα υποστήριξης φιλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει και μια σειρά άλλα ζητήματα. Ένα βασικό ζήτημα είναι η υποεκτέλεση των κοινωνικών δαπανών το 2017. Δηλαδή, η Κυβέρνηση περιέκοψε εκ των προτέρων κοινωνικές δαπάνες για το 2018 για να δημιουργήσει τη δυνατότητα να δώσει μέρισμα το 2017. Πήρε από τη μία τσέπη των ανθρώπων, που δεν καταφέρνουν, πολλά, για να τους δώσει πάρα πολύ λίγα στο τέλος του χρόνου.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη το οποίο έπρεπε να κατατεθεί από το Μάρτιο του 2016. Θυμίζω - και είμαι σίγουρη ότι το θυμάστε - ότι είχε συνεδριάσει τότε και το Υπουργικό Συμβούλιο για να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό μετατίθεται στο τέλος του 2017. Είναι ενδεικτικά κάποια στοιχεία. 

Θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριό μας - και θα παρουσιάσουμε και μετά αναλυτικά - τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι κομβικό ζήτημα για μας, να προχωρήσει η Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Και είναι εκφρασμένη η πολιτική βούληση του κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό. 

Ε. Για τις δηλώσεις Τσίπρα

Επειδή σήμερα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διαφοράς για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία - όπως ξέρετε - βρίσκεται στον Ο.Η.Ε. Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes. 

Καλούμε, σήμερα, τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους Έλληνες και ειδικά στους Μακεδόνες τι ακριβώς εννοεί με την δήλωσή του που θα σας διαβάσω. 

«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα.  Αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Aν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και, ταυτόχρονα, αποδεκτεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες». 

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή την φράση ότι «αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΣΤ. Για τα κανάλια

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μεταβιβάσεις Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαιτέρως καναλιών. 

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του πόθεν έσχες των νέων ιδιοκτητών και πιστεύουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει πολύ καλά την δουλειά της.

Σύνοψη της μελέτης εξειδικευμένων επιστημόνων που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας  για τα αίτια της καταστροφικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή

Η πλημμύρα του Νοεμβρίου 2017, τα πιθανολογούμενα αίτια,  οι επιπτώσεις της και ο περιορισμός τους με μέτρα

Η βροχόπτωση στο Όρος Πατέρας χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική. Η πλημμύρα στη Μάνδρα εκτιμήθηκε ότι είχε περίοδο επαναφοράς τουλάχιστον 100 ετών ή και μεγαλύτερη, δηλ. πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πλημμυρικό γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο. 

1. Τα αίτια της πλημμύρας ήταν τα ακόλουθα:

Η έλλειψη των απαραίτητων έργων ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις του υφιστάμενου υδρογραφικού δικτύου των λεκανών απορροής που δέχθηκαν την έντονη βροχόπτωση και οδήγησαν εξαιρετικά γρήγορα τα νερά στα ρέματα της περιοχής. 

Τα ατελή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών, σε συνδυασμό με την ασυνέχεια, τη μείωση των διατομών ή και την κατάργηση των κύριων ρεμάτων, εξαιτίας π.χ. επιχωματώσεων, καταπατήσεων ή μη-ορθολογικής δόμησης.

Τα χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης, που χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική. 

2. Οι δυνητικές επιπτώσεις από την πλημμύρα αναλύονται σε 4 κατηγορίες: (1) στον πληθυσμό, (2) οικονομικές, (3) περιβαλλοντικές και (4) πολιτιστικές. Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό έχουν προτεραιότητα, και ειδικότερα αυτές που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Στο συγκεκριμένο πλημμυρικό επεισόδιο υπήρξε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, γεγονός που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Όμως, σημαντικότατες ήταν οι επιπτώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες και ιδιαίτερα στις οικονομικές δραστηριότητες.

3. Οι επιπτώσεις της πλημμύρας είναι σημαντικά μικρότερες, όταν γίνεται ορθή διαχείρισή της με κατάλληλα μέτρα που αφορούν τα ακόλουθα: (1) Πρόληψη, (2) Προστασία, (3) Ετοιμότητα, και (4) Αποκατάσταση (ατομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και άλλες μορφές αποκατάστασης). 

Προτάσεις για λύσεις και παρεμβάσεις

Στη διατύπωση των προτάσεων έχει προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, με βάση την οποία προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση των ακολούθων έργων και ενεργειών:

Τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για τη μείωση του υφιστάμενου υψηλού κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου, όπως π.χ. η απομάκρυνση των επιχωματώσεων, ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων, η αποκατάσταση των κατασκευών και υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες κ.α. Τονίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων υγιεινής εξαιτίας της προκληθείσας υποβάθμισης της ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης.

Τα απαραίτητα έργα ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.

Τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ως επείγοντα, οπότε συνιστάται να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής τους με διαδικασίες «επείγοντος» (fast-track), χωρίς καθυστερήσεις, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ώστε να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο σε σύντομο διάστημα. 

Τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας με την ενίσχυση και  οργάνωση της κατάλληλης πολιτικής προστασίας για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: 

Η υλοποίηση όλων των ενεργειών που προβλέπονται στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (ν. 3013/2002, ΥΑ 1299/7-4-2003) και το πρόσφατο έγγραφο 7742/1-11-2017 της ΓΓΠΠ για τις πλημμύρες.

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού Επιχειρησιακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων πρόβλεψης, μέτρησης-καταγραφής, και μαθηματικών μοντέλων υδρολογίας και υδραυλικής (διόδευσης πλημμύρας). 

Η οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης-ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των τοπικών Αρχών, σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε όσες περιοχές κρίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. 

Επίσης, προτείνονται τα ακόλουθα:

Στοχευμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος θα εντοπίσει και θα ιεραρχήσει τυχόντα επιπλέον έργα, τόσο στην ορεινή όσο και στην πεδινή ζώνη. 

Εφαρμογή των Μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν εξειδικευμένες δράσεις στις περιοχές που επλήγησαν.

Αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ – ΥΠΕΝ/ΕΓΥ), η οποία πρέπει να αποτελέσει την ενοποιημένη βάση που θα συγκεντρώνει τα πλέον έγκυρα και πρόσφατα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, από όλους τους Φορείς, με επαρκή χωρική κάλυψη. 

Τέλος, συνιστάται η πραγματοποίηση άμεσων ενεργειών για την επίλυση των διαφόρων χρόνιων προβλημάτων της χώρας που συμβάλλουν, καθένα με τον τρόπο του, σε τραγικά αποτελέσματα. Τέτοια είναι:

Η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ταχεία εξέλιξη των διαδικασιών που σχετίζονται με την παραγωγή έργων. Ειδικότερα, τονίζεται η δυσκολία με την οποία παράγονται οι τεχνικές μελέτες στη χώρα μας, από τη στιγμή που ανακύπτει το πρόβλημα που πρέπει να μελετηθεί μέχρι τη στιγμή που θα «ωριμάσει» ώστε να κατασκευασθούν τα σχετικά τεχνικά έργα. Οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και οφείλονται κυρίως στις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης στην έκδοση εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. 

Ο μη-ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος στις συνήθεις περιπτώσεις στον ελληνικό χώρο ακολουθεί την ανάπτυξη και δεν προηγείται αυτής. Τα ρέματα καλύπτονται για τη δημιουργία δρόμων, προβλέποντας στην καλύτερη περίπτωση κάποιο τεχνικό έργο διόδευσης της ροής που συνέρεε στο ρέμα αυτό. 

Η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η οποία δεν διευκολύνει την απλή και γρήγορη επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν.

Η ευθυνοφοβία, που οδηγεί στην αποφυγή λύσης ενός θέματος, ενόψει ενδεχόμενης κατηγορίας από κάποιον που θίγεται, έστω και καταχρηστικά. 

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατικών φορέων.

Η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Συνήθως, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται τοπικά και αποσπασματικά χωρίς συνολικό σχεδιασμό.

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, ιδίως σχετικά με την ιδιοκτησία και τη χρήση της γης.

Η ανεπαρκής περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι νόμοι της φύσης, άλλοτε από αδιαφορία, άλλοτε από μικροσυμφέροντα, χωρίς συνειδητοποίηση ότι τελικά κάθε πολίτης θα θιγεί από την αντίδραση της φύσης.

Η έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις σε μαθητές και κλίμα τρομοκρατίας στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ και στην ΕΠΑΣ Ξάνθης κατέθεσε η Χρυσή Αυγή

Ολόκληρη η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Άγριες επιθέσεις σε μαθητές και κλίμα τρομοκρατίας στα  ΙΕΚ ΟΑΕΔ και στην ΕΠΑΣ Ξάνθης»

Ομάδες από το Δροσερό περιφέρονται και εξαπολύουν επιθέσεις σε μαθητές με δολοφονικά σύνεργα όπως μαχαίρια, κατσαβίδια και καρφιά στην περιοχή του ΙΕΚ ΟΑΕΔ. Σε καθεστώς φόβου βρίσκονται γονείς και παιδιά που φοιτούν στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ και στην ΕΠΑΣ Ξάνθης. Αρκετά απ’ αυτά έχουν γίνει στόχος επίθεσης ομάδων από το Δροσερό που περιφέρονται ιδίως τις απογευματινές και πρώτες νυχτερινές ώρες στην περιοχή. Η διευθύντρια ΙΕΚ ΟΑΕΔ κ. Δημούδη αναφέρει: «Έχουν γίνει επιθέσεις σε μαθητές μας με μαχαίρια, κατσαβίδια έως και καρφιά…». Επίσης γονέας καταγγέλλει ότι ο 18χρονος γιος του που φοιτά στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ έπεσε θύμα επίθεσης της ομάδας που τον απείλησαν με μαχαίρι και τον λήστεψαν αφαιρώντας κινητό και χρήματα. 

Τόσο τα γραφεία της Διεύθυνσης των ΙΕΚ όσο και οι αίθουσες είχαν υποστεί βανδαλισμούς, ενώ αφαίρεσαν και Η/Υ. Επίσης το κυλικείο του ΟΑΕΔ έχει γίνει στόχος ληστειών ουκ ολίγες φορές. Η κ. Δημούδη ανέφερε ότι λειτουργούν 9 τμήματα με διάφορες ειδικότητες και αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα αποτελούνται από 27-29 παιδιά το καθένα και λειτουργούν από 14.50’ έως τις 19.30’. Έτσι λοιπόν  καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διασφαλίσεως της σωματικής τους ακεραιότητας ειδικώς τη χειμερινή περιόδο που νυχτώνει νωρίς και επιπλέον δεν έχει αστικό λεωφορείο για το ΙΕΚ.\

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποιος ο άμεσος σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτών των φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο μαθητές;

Θα εντατικοποιηθούν οι περιπολίες και θα υπάρξει η αναγκαία στελέχωση στο δυναμικό της αστυνομίας ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα δημοσίας ασφάλειας;

Αθήνα,  8/12/2017

Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Εξιχνιάσθηκαν 4 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, σε βάρος πολιτών στην Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών

Εξιχνιάσθηκαν ύστερα από τις ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, μία απάτη και τρεις απόπειρες απάτης σε βάρος πολιτών, που διαπράχθηκαν την 13 και 14-11-2017, στην Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) ημεδαπών, ενός 40χρονου, έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης της χώρας και μιας 54χρονης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απάτη και απόπειρα απάτης.

Αναλυτικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, το παραπάνω χρονικό διάστημα, άγνωστος δράστης επιχειρεί να εξαπατήσει πολίτες στην Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα.

Ειδικότερα, ο δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος και προφασιζόμενος τη χορήγηση επιδοτήσεων ή εφάπαξ ασφαλιστικού βοηθήματος ή «κούρεμα» καταθέσεων, τους ζητούσε να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων, στη συνεργό του.

Συγκεκριμένα, οι δράστες, με τον προαναφερόμενο τρόπο δράσης, κατάφεραν να εξαπατήσουν μία 67χρονη ημεδαπή στην Αλεξανδρούπολη και να αποσπάσουν από αυτή το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ, καθώς επίσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 61, 57 (άντρες) και 58 (γυναίκα), στην Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα.

Από την αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε ότι ο 40χρονος, ήταν αυτός που επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα ανυποψίαστα θύματα, ενώ η 54χρονη παραλάμβανε τα χρήματα, μέσω της υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις απάτης.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 21 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 38 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

• 1 θανατηφόρο ατυχήματα (όπως επίσης το 2016)

• 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)

• 18 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 32 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 27 παθόντες (έναντι 57 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

• 1 νεκρός (όπως επίσης το 2016)

• 2 βαριά τραυματίες (έναντι 5 το 2016)

• 24 ελαφρά τραυματίες (έναντι 51 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

• Η υπερβολική ταχύτητα

• Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης

• Η παραβίαση προτεραιότητας

• Η παραβίαση σηματοδότη

• Η παραβίαση σημάνσεων

• Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Νοέμβριο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 5.848 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.543 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

• 972 για υπερβολική ταχύτητα

• 106 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

• 119 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

• 37 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

• 51 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

• 120 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

• 104 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

• 5 για αντικανονικό προσπέρασμα

• 24 για φθαρμένα ελαστικά

• 4 για αντικανονικούς ελιγμούς

• 1 για παραβίαση προτεραιότητας

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

• Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

• Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

• Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

• Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

• Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

• Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

• Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

• Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

• Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

• Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

• Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

• Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς

• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Μηνιαία δραστηριότητα αστυνομικών υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2017, από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης:

α. Συνελήφθησαν συνολικά 1.270 άτομα και ειδικότερα:

• Πενήντα τρεις (53) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών

• Εννιακόσια ογδόντα (980) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα

• Σαράντα ένα (41) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

• Έξι (6) άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

• Τριάντα τέσσερα (34) άτομα για κλοπές – διαρρήξεις.

• Πέντε (5) άτομα για απόπειρα κλοπής.

• Ένα (1) άτομο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.

• Τρία (3) άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων.

• Έξι (6) άτομα, για παράβαση της νομοθεσίας «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

• Ένα (1) άτομο, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων – φωτοβολίδων - παιδικών αθυρμάτων.

• Ένα (1) άτομο, για μαστροπεία.

• Τριάντα τέσσερα (34) άτομα διωκόμενα με καταδικαστικές αποφάσεις.

• Εννέα (9) άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

• Ενενήντα έξι (96) άτομα για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα (υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Κ.Ο.Κ. κ.λ.π.).

β. Εξιχνιάσθηκαν ενδεικτικά:

• Εξήντα τέσσερις (64) κλοπές – διαρρήξεις.

• Πέντε (5) απόπειρες κλοπής.

• Δύο (2) απάτες.

γ. Σπείρες:

• Εξαρθρώθηκε μία (1) σπείρα, τα μέλη της οποίας ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες – διαμερίσματα στο νομό Ξάνθης

• Συνελήφθησαν δύο (2) μέλη σπείρας, η οποία δραστηριοποιούνταν στην προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

ε. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

• Κάνναβη 6 κιλά και 156,4 γραμμάρια

• Δενδρύλλια κάνναβης 2

• Ηρωίνη 6,8 γραμμάρια

• Κοκαΐνη 7,6 γραμμάρια

• Ναρκωτικά δισκία 1.157

• Μικροποσότητα MDMA

• Δενδρύλλια 2

• Ζυγαριές 6

• Τρίφτες 3

• Καπνός 1 κιλό και 233,7 γραμμάρια

• Χρηματικά ποσά 16.810 ευρώ και 10 λίρες Αγγλίας

• Κυνηγετικά όπλα 7

• Πιστόλι 1

• Φυσίγγια 138

• Κροτίδες – βεγγαλικά – πυροτεχνήματα 61

• Μαχαίρια 11

• Γκλοπ 2

• Σιδερογροθιά 1

• Ανιχνευτής μετάλλων 1

• Συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων 1

• Συσκευή γεμίσματος τσιγάρων 1

• Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 3

• Διαρρηκτικά εργαλεία

• Οχήματα 48

• Κινητά τηλέφωνα 85

• Είδη παρεμπορίου

στ. Ανευρέθηκαν συνολικά:

• Δεκαέξι (16) κλεμμένα οχήματα (αυτοκίνητα - δίκυκλα).

Εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης στη Δράμα

Συνελήφθη 45χρονη ημεδαπή σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Εξιχνιάσθηκε άμεσα ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, υπόθεση απάτης, σε βάρος 71χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκε στις 9-12-2017 το πρωί, στην πόλη της Δράμας.

Συνελήφθη το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη Δράμα, από τους παραπάνω αστυνομικούς, 45χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Αναλυτικότερα, χθες το πρωί, η 45χρονη μετέβη στην οικία της 71χρονης, στη Δράμα, όπου με το πρόσχημα ενίσχυσης για την κατασκευή τάματος σε εκκλησία κατάφερε να αποσπάσει από αυτήν έναν χρυσό σταυρό.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, με αποτέλεσμα το ίδιο απόγευμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν την δράστιδα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε ο σταυρός που απέσπασε η 45χρονη, ο οποίος κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην 71χρονη.

Σημειώνεται ότι η δράστιδα έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Συνελήφθη 28χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στην ενδοχώρα μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στις 8-12-2017 το πρωί, σε αγροτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης , 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δεκαπέντε (15) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, o 28χρονος ενεργώντας σε συνεργασία με άγνωστο δράστη, έχοντας ο καθένας τον δικό του ρόλο, μετέφεραν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου, δεκαπέντε (15) μη νόμιμους μετανάστες και ακολούθως τους καθοδήγησαν πεζοί σε αγροικία που είχαν διαρρήξει, σε αγροτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου και τους απέκρυπταν μέχρι τη στιγμή της σύλληψης.

Επίσης, εφοδίασαν τους διακινούμενους με πλαστά Υπηρεσιακά Σημειώματα, τα οποία, οι μη νόμιμοι μετανάστες, υπέδειξαν στους αστυνομικούς κατά τον έλεγχο.

Σημειώνεται ότι ο 28χρονος κατά τη σύλληψη του αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, επιχειρώντας να διαφύγει, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Κατασχέθηκαν 15 πλαστά έγγραφα και 1 κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Ξεμένει από στενούς συνεργάτες ο Μέτιος ή απλά του αλλάζει;

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η αντιπαράθεση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον τελευταίο να κάνει λόγο για παντελή αδιαφορία του Μέτιου ως προς τις επιθυμίες και τις ανάγκες των Δραμινών. 

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας του Αντιπερειφερειάρχη Δράμας:

Είμαι στη δυσάρεστη θέση ν' απευθύνω δημόσια την παρούσα διαμαρτυρία προς τον Περιφερειάρχη κ.Μέτιο, με μοναδικό σκοπό να κάνω όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζω κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μου.

Ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή του ως Περιφερειάρχη και παρόλο που όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον ενημέρωνα διαρκώς για τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και τις αποφάσεις των συμπολιτών μου για το μέλλον του τόπου μας, ο κ. Μέτιος επέδειξε παντελή αδιαφορία. Δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας. Αντιθέτως, καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και της καθημερινής λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας, ακόμα και απέναντι στους υπαλλήλους της Π.Ε. Δράμας. Ο κ. Μέτιος λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα. Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ σε δύο κομβικά ζητήματα του τόπου μας που ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να διαμαρτυρηθώ δημόσια.

Εθνική οδός Δράμας – Αμφίπολης

Ο κ. Μέτιος δεν έλαβε υπόψη του τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των φορέων του Νομού Δράμας που ομόφωνα προέταξαν ως έργο προέχουσας σημασίας για τον νομό μας την κατασκευή του δρόμου αυτού. Χωρίς καμία διαβούλευση, έρχεται κόντρα με όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, θεωρώντας πως γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον μας από εμάς τους ίδιους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, σε σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Δράμας να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή της εθνικής οδού Δράμας-Αμφίπολης ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με την Εγνατία Οδό, ο κ. Μέτιος αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση των Δραμινών, επέβαλε τη δική του αντίθετη άποψη, πως πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χιονοδρομική περίοδος για το Φαλακρό, που ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και όλων ημών που πιστέψαμε πως το βουνό της Περιφέρειάς μας μπορεί ν΄ανταγωνιστεί επάξια τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, οδήγησε τον ίδιο τον κ. Μέτιο να δεσμευτεί ρητά πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει κατά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο την τόσο επιτυχημένη προσπάθειά μας.

Για το λόγο αυτό, από τις 27 Απριλίου 2017 και παρόλο που η χιονοδρομική περίοδος 2016 – 2017 δεν είχε καν τελειώσει, ενεργώντας έγκαιρα, βάση ενός σοβαρού σχεδιασμού και όντας σε πλήρη ετοιμότητα, αποστείλαμε το υπ΄αριθμ. 2344/27-4-2017 έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας:

Α. Χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την επόμενη χιονοδρομική περίοδο 2017-2018.

Β. Χρηματοδότηση για την επισκευή των δύο αναβατήρων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας (παππούς, διθέσια)

Γ. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών του.

Έως και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία και παρότι η περσινή Χιονοδρομική περίοδος έκλεισε με πάνω από 26.000 επισκέπτες δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες πως το Μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να φτάσει εκεί που του αξίζει, αναδεικνύοντας την τουριστική δυναμική του τόπου μας αλλά και δίνοντας μία οικονομική ανάσα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από το βουνό.

Δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε από την θέση που υπηρετώ τον Δραμινό λαό, αλλά ούτε και ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, πως οι Δραμινοί είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μας καταδικάζει στη μιζέρια και την αφάνεια. Η πολυετής πορεία μου στα κοινά και η ηθική μου, μου έχουν μάθει να μην συμβιβάζομαι αλλά να διεκδικώ, πάντα με κύριο μέλημά μου το καλό του Δραμινού λαού. Γι΄αυτό και δημοσιοποιώ σήμερα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας από την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και ζητώ τη στήριξη και τη δυναμική παρέμβαση όλων σας, ώστε κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να δώσουν λύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη "ισόρροπη ανάπτυξη" της Περιφέρειάς μας.

Ανακλήθηκαν με απόφαση Μέτιου όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η άσκηση της Διοίκησης οφείλει να γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το κύρος των αποφάσεών της να μην αμφισβητείται και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό που ισχύει για όλους, και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Ήδη από τις 17 Νοεμβρίου 2017, ο κ. Πατακάκης κλήθηκε εγγράφως στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη για εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν προσήλθε ποτέ επικαλούμενος διάφορους λόγους. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που του απευθύνθηκαν και παρά το γεγονός ότι του δόθηκε επαρκής χρόνος, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017, για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας. 

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Περιφερειάρχη χθες το βράδυ, 10 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του.

Όσον αφορά στα ζητήματα που θέτει ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, και για να είναι ενήμεροι οι πολίτες της Δράμας, σημειώνουμε:

1. Για το θέμα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη, ο κ. Περιφερειάρχης έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της Περιφέρειας με δελτίο Τύπου που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης στις 16 Νοεμβρίου 2017.

2. Για το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 €. 

Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.

Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα αυτό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει.

Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της με έγκριση του Περιφερειάρχη 63.410,38 € για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 €.

Τι μας είπε ο Ερντογάν στην Κομοτηνή

Γράφει ο Κώστας Καραϊσκος

Η αλλαγή ύφους του Τούρκου Προέδρου μέσα σε μία μέρα, από την Αθήνα στην Κομοτηνή, ήταν θεαματική και αξίζει μια προσπάθεια να την ερμηνεύσουμε. Πώς από την ιταμότητα περάσαμε στην αλληλοπεριχώρηση και από τις διεκδικήσεις στην αγαπολογία; Και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα στο εξής; Θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε τις απαντήσεις μας επ’ αυτών παρακάτω.

Τρία πράγματα συνέβαλαν, κατά τη γνώμη μας, στην μεταβολή της ερντογανικής ρητορικής.

Πρώτον γιατί στην Αθήνα υπερβαίνοντας κάθε εσκαμμένο ρίσκαρε να γίνει η επίσκεψή του στη Θράκη η τελευταία αν συνέχιζε τοιουτοτρόπως – ακόμα και η ελληνική ανοχή (πρέπει να) έχει τα όριά της.

Δεύτερον δεν υπήρχε λόγος να επιμείνει στην προκλητικότητα, αφού ήδη έθεσε επισήμως θέμα θρακικό στην διμερή ατζέντα και το επόμενο βήμα θα γίνει στο αρμόδιο τραπέζι, όχι στο …τζαμί του Κιρ Μαχαλά.

Τρίτον η ρητορική των υψηλών τόνων δεν είχε στόχο στη Θράκη: αφενός βρήκε ανεξέλεγκτη αντίσταση στην πλειονότητα  (ΣΠΑΡΤΑΚΟΣκτλ) κι αφετέρου δεν έχει καθολική απήχηση στην μουσουλμανική κοινωνία της Κομοτηνής, ενώ αυτό είναι το ζητούμενο για την πολιτική της Άγκυρας. Ας δούμε λοιπόν τι το αξιοσημείωτο μας είπε ο Ταγίπ στην Κομοτηνή, για να μην πανηγυρίζουμε μόνο με μια πρόχειρη ανάγνωση των λεχθέντων.

• Αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης και την αμφισβήτηση των συνόρων, δήλωσε: «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τ.χ. της, αυτό ισχύει καθ′ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».Πρέπει λοιπόν να ησυχάσουμε; Όχι, βέβαια. Πρώτον με την δήλωση αυτή ο πονηρός νεοσουλτάνος, που απέσπασε την πίστη Αμερικανών και Γερμανών στη Συνθήκη, αναφέρθηκε κρυφά στην διατήρηση της ενότητας της ΔΙΚΗΣ του χώρας, αφού η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται και στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας που όντως σήμερα αμφισβητούνται από τις εξελίξεις στο Κουρδικό.Και δεύτερον, σε σχέση με το Αιγαίο, η Άγκυρα παλαιόθεν ισχυρίζεται πως δεν ζητάει ελληνικά εδάφη αλλά κάποια που μείνανε δήθεν υπό ασαφές καθεστώς (γκρίζες ζώνες). Το άμεσο μέλλον θα δείξει την ακρίβεια αυτής της εκτίμησης.

• Για τον πληθυσμό και τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, είπε:«Έχουμε κάπου 150.000 ομογενείς μας εδώ (…) το συντομότερο δυνατό να εξαλείψουν αυτά τα θέματα όλων των Ελλήνων πολιτών - ομογενών μας στην περιοχή, είτε αυτοί είναι Τούρκοι είτε Πομάκοι». Πρώτο στοιχείο το φούσκωμα του πληθυσμού κατά 50%, σε …αρμονία με όλες τις άσχετες αριθμητικές του αναφορές (κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειονότητας, ποσοστά κυπριακού ΟΧΙ…). Βλέπουμε λοιπόν ότι θεωρεί ομογενείς του και τους Πομάκους, με την έννοια του ισλαμικού έθνους, προσπαθώντας έτσι να λύσει το πρόβλημα της εθνοτικής διαφοροποίησης στο εσωτερικό της μειονότητας. Γι’ αυτό ας μην πολυχαιρόμαστε που ανέφερε ρητά και κατ’ επανάληψιν τους Πομάκους και τους Ρομά, τους θέλει και τους εννοεί ως παρακολουθήματα και «ομογενείς» των Τούρκων. Εκτός αυτού η Τουρκία βλέπει ότι η ελληνική επίκληση των μη τουρκογενών μειονοτικών πληθυσμών είναι εντελώς προσχηματική και δεν συνοδεύεται από καμμία προσπάθεια αληθινής χειραφέτησης και συνειδητοποίησής τους. Οπότε αν μπούμε εμείς τώρα στο παιχνίδι του εθνοτικού προσδιορισμού των μουσουλμάνων, επειδή η άλλη πλευρά δείχνει να υποχωρεί αποδεχόμενη την ύπαρξη και μη Τούρκων στο εσωτερικό της μειονοτικής κοινωνίας, θα βρεθούμε πολύ σύντομα χαμένοι. Παράλληλα είπε και άλλα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού:«Αυτό που ζητάμε είναι: το κράτος της Ελλάδας να μην επιδιώκει να αφομοιώσει τους ομογενείς μας. Διότι εμείς μέχρι σήμερα ποτέ δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο, από ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής». Το ακούσαμε κι αυτό, ότι επιδιώκουμε να …αφομοιώσουμε τους μουσουλμάνους της Θράκης! Με ποιον ακριβώς τρόπο, δεν μας είπε…

• Σχετικά με τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των εν Ελλάδι μουσουλμάνων, συνεχάρη τον «αγώνα επιβίωσής» τους, και κάλεσε τους 4 μειονοτικούς βουλευτές «να κάνουν πολλά πράματα στο κοινοβούλιο» και να θέσουν τα θέματά τους. Σαφές το υπονοούμενο, ότι δεν κάνουν αρκετά πράγματα στην κατεύθυνση αυτή… Είπε για τις αποζημιώσεις των ελληνικών βακουφίων της Πόλης (χωρίς, εννοείται, να πει ότι πλήρωσε μετά από σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων) προκειμένου να κάνει καθένας συγκρίσεις με ό,τι – κακό, υποτίθεται - γίνεται στην ελληνική Θράκη.

Τι χάσαμε επί της ουσίας με την συγκεκριμένη επίσκεψη; Χάσαμε κάποια σημεία στον «ασύμμετρο» διάλογο Παυλόπουλου – Ερντογάν, κάτι που ανετράπη εν μέρει με την αποστομωτική δευτερολογία Τσίπρα στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο. Χάσαμε που, φέρνοντας τον τελευταίο στην Κομοτηνή, καθιερώσαμε τις τούρκικες περιοδείες στη Θράκη περίπου ως εθιμοτυπία. Χάσαμε που δεχτήκαμε εκόντες άκοντες τις τούρκικες διεκδικήσεις στο μειονοτικό ως θέμα διμερούς συζήτησης στη βάση μιας «αμοιβαιότητας».

Κι από δω και πέρα; Λίγα στοιχειώδη πράγματα αναμένουμε από την εκάστοτε πολιτική μας ηγεσία. Πρώτον να σοβαρευτεί, συνειδητοποιώντας ότι η Τουρκία δεν είναι κάτι σαν το Βέλγιο της Ανατολής.Δεύτερον να πάψει κάθε συζήτηση στη βάση τής (νομικά αβάσιμης και πολιτικά απαράδεκτης) αμοιβαιότητας, με τούτες τις γελοίες παρόλες για τη Χάλκη, την ανακαίνιση της Παναγίας Σουμελά, το σχολείο της Ίμβρου κτλ. Και τρίτον το όποιο ελληνικό κράτος διαθέτουμε να ασχοληθεί σοβαρά με τη Θράκη, αξιοποιώντας την αφορμή που δόθηκε. Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου χαμένο, όπως λένε οι ηττοπαθείς και οι άσχετοι, έχουμε την έκβασή του στα χέρια μας!

Δραστηριότητες Δημάρχου – Δημοτικής Αρχής Νέστου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με θέμα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης μεταξύ της Forum Training & Consulting και Επιστημονικής Ένωσης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Θωμάς Πρασσάς, Μηχανικός-Σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί Αδέσποτων Ζώων και ειδικός Μελετητής, η κα Νίκη Τηλιακού, Δικηγόρος Αθηνών με πολυετή εξειδίκευση στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Η ημερίδα η οποία απευθυνόταν σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος ανέλυσε πρακτικές ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που οφείλουν να εφαρμόζουν οι Δήμοι για τη σύννομη και αποτελεσματική άσκηση της αρμοδιότητάς τους. Παρουσιάσθηκαν ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν θέματα αδέσποτων, νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπισή τους, τη λειτουργία κυνοκομείου, τους χώρους φύλαξης, τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις καθώς και τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νέστου διαθέτει ετησίως 24.000€ σε κτηνιάτρους για την φροντίδα των αδέσποτων, 600€ μηνιαίως για τροφές και φάρμακα ενώ όρισε 5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Στην ημερίδα τον Δήμο Νέστου εκπροσώπησε  ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος.

ΣΥΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Ιδιαίτερης σημασίας η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για την Πολιτική Προστασία. Σε μια τρίωρη συζήτηση παρουσία του κ.Κιβράκη, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας, του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, του Προέδρου της ΔΕΥΑΝ, των Ανιτδημάρχων Καθαριότητας και Ορεινού αλλά και του Δημάρχου Νέστου κ. Τσομπανόπουλου ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ενέργειες όπου πρέπει να προβούν υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοκαιρίας, πλημμυρών, χιονοπτώσεων, σεισμών κ. α.

Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΣ- ΕΛΑΜΨΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Ο Αιμοδοτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμωτής πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση για την γιορτή του Αη Νικόλα προστάτη των ναυτικών. Στο χώρο του Συλλόγου κέρασε σε συντοπίτες και φιλοξενούμενους κρασί και εδέσματα ενώ μουσικές από djs, επίδειξη zumba και πολλές πολλές εκπλήξεις που είχαν ετοιμάσει για παιδιά και μεγάλους δημιούργησαν ένα σκηνικό κατάλληλο των ημερών. Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, η τοπική σύμβουλος κα Σοφιανού Ειρήνη.

Παράλληλα, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος άναψε τα Χριστουγεννιάτικα του φώτα σ’ όλο τον πρώην Δήμο Κεραμωτής ενώ τοποθετήθηκε στην είσοδο και στον κόμβο της διασταύρωσης μια βάρκα όπου στολίσθηκε με λαμπιόνια (σήμα κατατεθέν του τόπου). Μαγική ήταν ακόμη και η εικόνα στην σκάλα Κεραμωτής όπου άναψε κι εκεί το φωτεινό καραβάκι. 

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η λειτουργία για την εορτή του Αγίου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοξολογία  στο εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω στη σκάλα του λιμανιού. Στη λαμπρότητα της στιγμής συνέβαλε και η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, οι τοπικοί σύμβουλοι κα Σοφιανού Ειρήνη, κα Δεληγιάννη Λεμονιά και κ. Αραμπατζάκης Γιάννης.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

Με  μεγάλη επιτυχία η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου που φέτος έχει τίτλο : ‘’ Ο Δήμος Νέστου γιορτάζει τα Χριστούγεννα των αστεριών’’. Εκατοντάδες συμπολίτες μας και παιδιά πλημμύρισαν κυριολεκτικά το σιντριβάνι του κυκλικού κόμβου όπου ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος άναψε τα γιορτινά φώτα της πόλης μέσα από μια μαγική εικόνα με μουσικές , βεγγαλικά κι αστέρια. Λίγο νωρίτερα  η φιλαρμονική του Δήμου περιδιάβηκε τους δρόμους της πόλης με χριστουγεννιάτικες μελωδίες καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο. Την σκυτάλη πήρε αμέσως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάσματος με παραδοσιακά κάλαντα ενώ ακολούθησε η χορωδία των μαθητών  του 1ου και 4ου Δ. Σ. Χρυσούπολης  υπό την επίβλεψη της μουσικού κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινας η οποία έγραψε και στίχους πολλών τραγουδιών που ακούστηκαν .  Η αντίστροφη μέτρηση από τα παιδιά  και το Δήμαρχο έφερε το εορταστικό χρώμα με τα φώτα που άναψαν ενώ δεκάδες μπαλόνια σε σχήμα αστεριού ήρθε να συμπληρώσει με μαγεία τον ήδη έναστρο ουρανό της πόλης. Ακολούθησαν βεγγαλικά ενώ διασκεδαστές , χιονόμπαλες και ξυλοπόδαροι  οδήγησαν το πλήθος στην πλατεία Παπανδρέου όπου τα παιδιά άφησαν στα νερά της λίμνης των αστεριών εκατοντάδες πολύχρωμα και ευφάνταστα καραβάκια με τις ευχές τους. Κάθε παιδάκι δήλωνε τη συμμετοχή του παίρνοντας ένα αστέρι που αν ήταν τυχερό έκρυβε ένα μαγικό δώρο. Ακολούθησε παράσταση από τον μάγο Merlin που έκανε τα παιδιά να γελάσουν και να εντυπωσιαστούν. Η πόλη στολίστηκε απ’ άκρου σ΄ άκρου …Το καρουζέλ ξετρέλανε τα παιδιά με τις μαγικές του σβούρες κλείνοντας τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Λόγω της αναβολής της ημερομηνίας το γνωστό συγκρότημα fasarioso δεν μπόρεσε να παραστεί στη νέα ημερομηνία της εκδήλωσης λόγω υποχρέωσης σε άλλη πόλη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο μάγος merlin επέλεξε 3 τυχερά αστεράκια των παιδιών που δήλωσαν συμμετοχή με το καραβάκι τους για να κερδίσουν 3 πολύ όμορφα δώρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοχωρίου καθώς και το Νηπιαγωγείο επισκέφθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Χατουτσίδου Ελένη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη Νίκο και την Αντιπρόεδρο Πρωτοβάθμιας  Σχολικής Επιτροπής κα Κοσμίδου Λαρίσα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του στα σχολεία.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως τους  στο Δημοτικό Σχολείο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  με την Διευθύντρια κα Κοτσαγκιόζη Ελένη καθώς και με τους εκπαιδευτικούς για θέματα λειτουργικά του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λήφθηκε απόφαση από τον Δήμο για την αλλαγή του καυστήρα του σχολείου ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι για το σχολείο και το νηπιαγωγείο.

Αργότερα, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγιάσματος όπου η Διευθύντρια του σχολείου ανέφερε στον Δήμαρχο για την ανάγκη περίφραξης του σχολείου. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του αιτήματος και ολοκλήρωση τις προσεχείς ημέρες.  Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του σχολείου.

Η ΦΑΤΝΗ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ-Η ΠΟΛΗ ΓΕΜΙΣΕ ΑΣΤΕΡΙΑ

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου «Τα Χριστούγεννα των Αστεριών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στην Πλατεία Ηρώων. Τα ιερά πρόσωπα της φάτνης ζωντάνεψαν σεργιανίζοντας την πόλη με βοσκούς και μάγους ώσπου τελικά να βρουν την θέση τους.  Λίγο νωρίτερα η πλατεία Ηρώων γέμισε από αστέρια που εναπόθεσαν στην αγκαλιά της μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς με την επίβλεψη της μουσικού κας Σπυριάδου Κωνσταντίας τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το σκηνικό ήταν γεμάτο κατάνυξη ενώ οι βυζαντινές μελωδίες που συνόδευαν την αναπαράσταση έκαναν τη νύχτα να θυμίζει εκείνη της Βηθλεέμ.  Σε λειτουργία ήταν το τρενάκι του Δήμου καθώς και το καρουζέλ που γέμισαν κυριολεκτικά από παιδιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα λειτουργούν κάθε Σαββατοκύριακο. Στο τέλος κληρώθηκαν από τις συμμετοχές των αστεριών που προμήθευσε ο Δήμος νωρίτερα και φιλοτέχνησαν τα σχολεία με ευφάνταστο τρόπο 2 αστέρια τυχερά με δώρα δύο τηλεοράσεις. Κέρδισαν το Δημοτικό Σχολείο Κεχροκάμπου και το Νηπιαγωγείο Πηγών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

Στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Υλικού Πολέμου της Λαμίας μετέβη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος συνοδευόμενος από την σύζυγό του την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία του γιού τους Αλέξανδρου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΔΑΣ

Στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο λόφο της Ποντιάδος και είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα εκκλησιάστηκαν ανήμερα της εορτής της Αγίας ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με τη σύζυγο του η οποία και γιόρταζε καθώς και η Πρόεδρος ΕΥνεστίας κα Αργυρέλη Ελένη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γεώργιος.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποίησε η ομάδα του ΝΕΣΤΟΥ στο κέντρο ΠΑΡΟΥΣΙΑ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου όπου πλήθος κόσμου διασκέδασε με τα τραγούδια του γνωστού τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Νέστου και πολλοί από τους Δημοτικούς του Συμβούλους.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΥΑ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Φ.Ν.Θ. κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ- ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στην λειτουργία του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Καρυάς χοροστάτησε ο νέος Δεσπότης κ. Στέφανος. Παρόντες στη λειτουργία ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρυσούπολης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γιώργος και ο   πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος.

Ο νέος Δεσπότης θα έρθει επίσημα στον Δήμο Νέστου προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όπου θα λειτουργήσει στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου ενώ θα τελέσει και τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Νέστου στις 11 το πρωί.

Ο Δήμος ετοιμάζει τελετή υποδοχής και απονομής τιμών στο πρόσωπό του.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου τα «Χριστούγεννα των αστεριών» όλες σχεδόν τις Κυριακές του Δεκεμβρίου προβάλλονται μεταγλωττισμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  ήδη τις δύο πρώτες Κυριακές η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από παιδιά.

1ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Φιλανθρωπικό πρωτάθλημα μπάσκετ Πολιτιστικών Συλλόγων την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Λυκείου Χρυσούπολης, Συμμετείχαν ο Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, και οι Πολιτιστικοί  Σύλλογοι  Ζαρκαδιάς, Γέροντα, Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ψυλλίδου Ελένη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Χατουτσίδου Ελένη, η Πρόεδρος ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑ ΜΜΕ

Τον απολογισμό της διοίκησής του για το 2017 θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ»- SOLD OUT ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ένα πραγματικό θρίαμβο γνώρισε το Θεατρικό Εργαστήρι της Αναπτυξιακής του Δήμου με την κωμωδία «Σεσουάρ για δολοφόνους» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Τσομπανόπουλου Γιώργου που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης στις 9 & 10 Δεκεμβρίου. Τα εισιτήρια είχαν ήδη προπωληθεί μέρες πριν ενώ η προσέλευση του κόσμου για την αγορά τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό με την πλοκή του αλλά και την διαδραστικότητά του αφού για πρώτη φορά σε θεατρικό έργο συμμετείχε και το ίδιο το κοινό διαμορφώνοντας το φινάλε του έργου.

Η παράσταση σε κάνει συνένοχο στο γέλιο ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διάλογοι. Ο θεατής δεν έχει καμία ελπίδα να παραμείνει συγκρατημένος από όλα αυτά που συμβαίνουν στο κομμωτήριο του Τόνυ Λέπουρα. Ίσως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών η οποία παρουσιάσθηκε στην Αθήνα με επιτυχία για 13 συνεχή χρόνια.

Το έργο θα ανεβεί για δύο ακόμη παραστάσεις 16 & 17 Δεκεμβρίου όπου ήδη η ζήτηση για τα εισιτήρια είναι πολύ μεγάλη. Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 μέχρι τη 13 για την αγορά των τελευταίων εισιτηρίων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης κ. Τσομπανόπουλος Γιώργος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό για τη μεγάλη ανταπόκριση, την αποδοχή και την αναγνώριση στο έργο του δηλώνοντας πολύ συγκινημένος. Στην πρεμιέρα του έργου παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την σύζυγο του καθώς και σύσσωμη η δημοτική του ομάδα. Παρέστησαν ακόμη ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας με τη σύζυγο του, ο πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης προλόγισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου.

Από το Γραφείο Τύπου

Μάλλον ενοχλούμε πολύ

Οι αναφορές δε μας πτοούν 

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ήταν πριν από 3 μέρες που κατ’ αποκλειστικότητα η XANTHINET σας μετέφερε την είδηση του προσκλητηρίου δια μεγαφώνου από Ιμάμηδες τον οικισμών της ορεινής Ξάνθης προς τους κατοίκους της περιοχής να μεταβούν με δωρεάν λεωφορεία στην Κομοτηνή για να υποδεχτούν του Ερντογάν. Όπως όλες οι ειδήσεις μας έτσι κι αυτή πέραν των άλλων, αναρτήθηκε και στην κλειστή ομάδα XANTHINET https://www.facebook.com/groups/1161286127219485/ που υπάρχει στο FB. 

Ανήμερα όμως της επίσκεψης του Σουλτάνου στην Κομοτηνή λάβαμε μια ειδοποίηση από το FB πως έγινε αναφορά στη συγκεκριμένη ανάρτηση η οποία προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους. Εκ των πραγμάτων δε μπορούμε να ξέρουμε το άτομο που έκανε την αναφορά αλλά είμαστε βέβαιοι πως αυτή έγινε από κάποιον «πολύ δημοκράτη και υπέρμαχο της ελευθεροτυπίας» στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν και την γειτονική μας Τουρκία όπου και πολύ Δημοκρατία υπάρχει και απόλυτη ελευθεροτυπία (αυτό το τελευταίο ήταν το ανέκδοτο της ημέρας) 

Ασφαλώς το FB δεν κατέβασε τη συγκεκριμένη ανάρτηση και δεν είχε και το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο διότι το περιεχόμενο της δεν είναι προσβλητικό, υβριστικό ή ακατάλληλο. Πρόκειται απλώς για τη μετάδοση μιας είδησης που μετέφεραν αποκλειστικά στην XANTHINET κάτοικοι από τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης και μάλλον αυτό είναι που πονάει πολύ. Το γεγονός δηλαδή ότι οι πομάκοι της ορεινής Ξάνθης μας εμπιστεύονται απόλυτα. 

Όσο υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη η οποία φυσικά είναι αμοιβαία, καμία αναφορά δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια μας για σωστή και αντικειμενική ενημέρωση τόσο των πομάκων όσο και των υπόλοιπων συντοπιτών μας. 

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΥΣΜΕΝΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΙ: Μας αναγνώρισε ο Ερντογάν

Το να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν πως η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα μπορώ να το καταλάβω. Το να βλέπω όμως Πομάκους να πανηγυρίζουν και να ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος αναγνωρίζει την ύπαρξη Πομάκων στη Θράκη και δεν τους εντάσσει κι αυτούς στην κατά την άποψη του τουρκική μειονότητα της Θράκης είναι κάτι που με ξεπρνά. 

Είναι αλήθεια πως από το στόμα του Σουλτάνου ακούστηκε η λέξη ΠΟΜΑΚΟΙ. Τι ακριβώς όμως είπε ο Ερντογάν; «Μπορεί η μειονότητα της Θράκης να αποτελείται από Πομάκους, Ρομά και Τούρκους αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα» Αυτό είπε ο κατά τα άλλα φίλος Ερντογάν. Πως δηλαδή Πομάκοι, Ρομά και τουρκογενείς της Θράκης είμαστε το ίδιο πράγμα. Ε όχι, δεν είμαστε κι ούτε θα γίνουμε ποτέ το ίδιο πράγμα κι αυτοί οι Πομάκοι που ακόμα και δημόσια πανηγυρίζουν για τη δήθεν αναγνώριση μας από τον Τούρκο Πρόεδρο ή δεν ερμήνευσαν σωστά τα λεγόμενα του ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Για το ότι μιλώντας στο πλήθος τους αποκάλεσε «ομοεθνείς κα αδέλφια» ούτε λέξη.   

Σ. Καραχότζα