Log in
updated 7:29 PM UTC, Feb 15, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2019

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου (14-02-2019)
Το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι φετινές εξελίξεις στην Ελλάδα θα έχουν σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους.
Γυρνώντας το ρολόι πίσω στο 2009, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Έγινε δυστυχώς το παράδειγμα μιας προβληματικής ευρωπαϊκής χώρας, ένας τίτλος που πραγματικά πιστεύω ότι δεν της αξίζει. Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Ήταν παράλληλα η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, το 2015, η οποία παρόλο που προερχόταν από την Αριστερά, σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα που προερχόταν από τη Δεξιά. Δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Παρόλο που είναι υπαρκτή μια ξεκάθαρη προοπτική ισχυρής ανάκαμψης, δυστυχώς αυτή δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: Η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί.
Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα μας και ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της. Έχω πολύ σαφές σχέδιο το μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του Α.Ε.Π. της. Πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί ήρθαν στη Γερμανία, στη Βαυαρία. Εκπαιδεύουμε εξαιρετικούς γιατρούς τους οποίους χαρίζουμε απλόχερα σε γερμανικά νοσοκομεία γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αρκετά καλές δουλειές.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις.
Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη.
Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξουμε το αφήγημα: Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά το μέλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες, το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση.
Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι ένα συνεχές αφήγημα για την απειλή του λαϊκισμού, είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά.
Και από αυτή την άποψη η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια «μπροστά» από τις υπόλοιπες χώρες. Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Γι’ αυτό σε περίπτωση που θελήσετε να πειραματιστείτε αναλόγως, να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ «πολιτική του μετα-λαϊκισμού». Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες. Όλες αυτές τις αξίες που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, και αποτελούν επίσης τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές.
Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ώρα για συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ώρα να επαναδιατυπώσουμε το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Και ελπίζω ότι μετά τις επόμενες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ειδικά στα πεδία της άμυνας και της μετανάστευσης, στα οποία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στηv Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου. Στο πλαίσιο αυτό είχε διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) κ. Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ.
Κατά τη συνάντησή του με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τα εξής:
«Η ομιλία σας έδειξε ότι έχετε όραμα το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές. Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».
Από την πλευρά της η κ. Κραμπ - Καρενμπάουερ τόνισε:
«Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο Ε.Λ.Κ. στις επερχόμενες ευρωεκλογές».
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, κ. Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του E.S.M., κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερώτηση 30 Βουλευτών της ΝΔ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δίκτυο φωτισμού στην ακριτική Ψέριμο
Ερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δίκτυο φωτισμού στην ακριτική Ψέριμο, με αποτέλεσμα, εδώ και δύο μήνες, να μην υπάρχει φωτισμός στους δρόμους του νησιού.
«Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης ενός ακριτικού νησιού, μας προσβάλλει όλους. Οι 24 κάτοικοι της Ψερίμου είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και δικαιούνται το ελάχιστο και το αυτονόητο. Το να μην υπάρχει ρεύμα στους δρόμους ενός ακριτικού νησιού, εν έτει 2019, είναι μια τραγική εικόνα. Καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα ακριτικό νησί και τους κατοίκους του», επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο Καλύμνου για να βελτιωθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης της Ψερίμου.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Στο σκοτάδι οι δρόμοι της ακριτικής Ψέριμου εδώ και δύο μήνες»
Κύριε Υπουργέ,
Η Ψέριμος, εδώ και δύο μήνες, έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.
Η ηλεκτροδότηση περιορίζεται μόνο στα σπίτια ενώ δεν λειτουργεί το δημοτικό δίκτυο φωτισμού αλλά και τα φώτα στους δρόμους του νησιού.
Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης ενός ακριτικού νησιού, μας προσβάλλει όλους.
Οι εικοσιτέσσερις (24) κάτοικοι της Ψερίμου είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και δικαιούνται το ελάχιστο και το αυτονόητο.
Το να μην υπάρχει ρεύμα στους δρόμους ενός ακριτικού νησιού, εν έτει 2019, είναι μια τραγική εικόνα.
Καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα ακριτικό νησί και τους κατοίκους του.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Σε ποιους λόγους οφείλεται το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους του νησιού;
2. Τι έχουν πράξει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, η ΔΕΗ αλλά και η αυτοδιοίκηση αφού η Ψέριμος ανήκει στο Δήμο Καλύμνου;
3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Δήμο Καλύμνου για να βελτιωθούν οι υποδομές ηλεκτροδότησης της Ψερίμου;
Αθήνα, 14.02.2019/ Αρ.Πρ.: 5658
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
1. Αυγενάκης Ελευθέριος
2. Κόνσολας Εμμανουήλ
3. Σκρέκας Κωνσταντίνος
4. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
5. Αθανασίου Χαράλαμπος
6. Αντωνιάδης Ιωάννης
7. Αραμπατζή Φωτεινή
8. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ
9. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
10. Βούλτεψη Σοφία
11. Γεωργαντάς Γεώργιος
12. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
13. Δαβάκης Αθανάσιος
14. Δήμας Χρήστος
15. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
16. Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος
17. Καρασμάνης Γεώργιος
18. Κατσανιώτης Ανδρέας
19. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
20. Κυριαζίδης Δημήτριος
21. Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα)
22. Μπουκώρος Χρήστος
23. Μπούρας Αθανάσιος
24. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
25. Πλακιωτάκης Ιωάννης
26. Στύλιος Γεώργιος
27. Τασούλας Κωνσταντίνος
28. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
29. Τσιάρας Κωνσταντίνος
30. Χαρακόπουλος Μάξιμος

Δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, ότι σήμερα συζητά με την Ελλάδα τα σύνορα και ότι ανάλογες συζητήσεις πρέπει να γίνουν για την ευρύτερη περιοχή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στον αέρα βρίσκονται οι βοσκήσιμες γαίες της χώρας, μετά τη σκανδαλώδη τροπολογία για νέα παράταση, μέχρι το 2021, στα διαχειριστικά σχέδια. Η Κυβέρνηση ναρκοθετεί τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επόμενη Κ.Α.Π. 2021-2027».
Πλήρης δήλωση
«Σκάνδαλο και ομολογία αποτυχίας συνιστά η χθεσινή, αιφνιδιαστική, κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με την οποία δίνει ακόμη δύο χρόνια παράταση στην εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών.
Τέσσερα χρόνια πλήρους απραξίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι το πρώτο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ Ν. 4351/2015 ήταν η ψήφιση της δίχρονης παράτασης ολοκλήρωσης των κρίσιμων αυτών σχεδίων, που έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι 31/01/17! Από το ‘17 στο ‘19 και από το ‘19, προεκλογικά, στο ‘21!
Η Κυβέρνηση των παρατάσεων και του μηδενικού έργου, που μέχρι πριν λίγο δήλωνε έτοιμη στις σχετικές επανειλημμένες οχλήσεις της Ν.Δ., επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας. Ναρκοθετεί έτσι, χωρίς ντροπή, τα οριστικά δικαιώματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επόμενη Κ.Α.Π. 2021-2027. Και το κάνει σε μια χρονική συγκυρία, που οι επιλέξιμες εκτάσεις μας, η βάση δηλαδή για την ενεργοποίηση των επιδοτήσεων, απαγορεύεται να τίθενται εν αμφιβόλω.
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, όταν μάλιστα οι συζητήσεις βρίσκουν την χώρα μας αντιμέτωπη αφενός με την επικείμενη μείωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, αφετέρου με τις γνωστές πιέσεις για απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, την “Εξωτερική Σύγκλιση”- ευθεία απειλή για τη χώρα μας- η Κυβέρνηση εγκληματεί!
Ας μας απαντήσει ο κ. Αραχωβίτης με πόσα εκατομμύρια επιλέξιμους βοσκοτόπους προσέρχεται η χώρα μας στη νέα Κ.Α.Π.; Γιατί ήταν η Κυβέρνηση της Ν.Δ., που της παρέδωσε το 2014 με το Ν. 4264/2014 μια τεράστια εθνική διαπραγματευτική επιτυχία πολλαπλασιασμού των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας μας, σύννομου προς το δίκαιο της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας για πάντα φθηνή και ανέξοδη βοσκή, απρόσκοπτη ροή επιδοτήσεων, χωρίς πρόστιμα. Και από τη διαπραγματευτική αυτή επιτυχία, φτάνουμε σήμερα σε ένα μνημείο ανικανότητας και αβελτηρίας, αλλά και υπονόμευσης του μέλλοντος του Αγροτικού τομέα».

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με το νέο Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση γνωριμίας με το νέο Γενικό Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη κ. Gregory W. Pfleger Jr. είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Ο κ. Μέτιος εξέθεσε στον κ. Pfleger τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού της Διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ, δηλαδή την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τον τουρισμό και τις επενδύσεις στην ενέργεια.
Ο κ. Pfleger από την πλευρά του επεσήμανε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας και τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.
Οι κ. Μέτιος και Pfleger συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία και εξέφρασαν την ευχή για μια εποικοδομητική συνεργασία.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexander Shcherbakov είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Ο κ. Shcherbakov βρέθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο του ετήσιου διημέρου κατά το οποίο οι υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης», στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, προκειμένου να διεκπεραιωθούν υποθέσεις κατοίκων της Ροδόπης και της Ξάνθης που έχουν ρωσική υπηκοότητα.
Ο κ. Shcherbakov ευχαρίστησε τον κ. Μέτιο για τη συμβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Προξενείου, ενώ ο κ. Μέτιος διαβεβαίωσε πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Με 14 θέματα συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου

Η πρόσκληση και τα θέματα της συνεδρίασης:
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου, σας καλεί να συμμετέχετε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 20η Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Εύλαλο (Δημαρχείο), με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
1ο ΘΕΜΑ Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος οικ. έτους 2019. (Εισηγητής: Ιωάννης Σιαμίδης)
2ο ΘΕΜΑ 2η Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. έτους 2019. (Εισηγήτρια: Έλλη Πάλλα)
3ο ΘΕΜΑ Έγκριση απολογιστικών καταστάσεων εσόδων – εξόδων Δ΄ τριμήνου οικ. έτους 2018. (Εισηγήτρια: Έλλη Πάλλα)
4ο ΘΕΜΑ Έγκριση και διάθεση πιστώσεων για τις δαπάνες εορτασμού των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου (Εισηγήτρια: Έλλη Πάλλα)
5ο ΘΕΜΑ Διαγραφή ποσού προστίμου ΚΟΚ λόγω λανθασμένης βεβαίωσης (Εισηγήτρια: Έλλη Πάλλα)
6ο ΘΕΜΑ Έγκριση 1ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ.έτους 2019 του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Φ.Α. Δήμου Τοπείρου. (Εισηγητής: Άγγελος Γιοβανόπουλος)
7ο ΘΕΜΑ Έγκριση 1ης αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 του Ν.Π.Δ.Δ. «Π.Π.Α.Π. »Δήμου Τοπείρου(Εισηγητής: Χαράλαμπος Σπυριδόπουλος)
8ο ΘΕΜΑ Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες οικ. έτους 2019 σύμφωνα με τον Ν.4412/2016. (Εισηγητής: Δήμαρχος)
9ο ΘΕΜΑ Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Τοπείρου και του νόμιμου αναπληρωτή του για τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων. (Εισηγητής: Δήμαρχος)
10ο ΘΕΜΑ Λήψη απόφασης για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας με σύμβαση παραχώρησης προς τρίτους έναντι ανταλλάγματος. (Εισηγητής: Κουτσομιχάλης Χαράλαμπος)
11ο ΘΕΜΑ Έγκριση πρακτικού της τριμελούς επιτροπής για τον καθορισμό του τιμήματος για απευθείας αγορά από τον Δήμο Τοπείρου ιδιωτικής έκτασης στους Τοξότες για διαπλάτυνση οδού σύμφωνα με τις υπ΄αρ. 132/2018 και 11/2019 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τοπείρου. (Εισηγητής: Σιαμίδης Ιωάννης)
12ο ΘΕΜΑ Έγκριση απολογισμών οικονομικού έτους 2018 των Σχολικών Εφοριών του Δήμου Τοπείρου (Εισηγητής: Τζελεπάκης Θεόδωρος)
13ο ΘΕΜΑ Έγκριση του υπ΄αριθμ.1/2019 Πρακτικού της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. (Εισηγητής: Κουτσομιχάλης Χαράλαμπος)
14ο ΘΕΜΑ Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη Διακήρυξη του Αναπηρικού Κινήματος για την 3η Δεκεμβρίου 2018. (Εισηγητής: Γιουβαντζίκ Κωνσταντίνος)
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Απαγόρευση αλιείας καραβίδας μέχρι τις 15 Μαΐου

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανακοινώνονται τα εξής:
“Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [ΒΔ 142/71 (ΦΕΚ 49Α΄ 1971)], απαγορεύεται απολύτως σε όλες τις λίμνες και ποταμούς της επικράτειας, η αλιεία καραβίδας από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαΐου εκάστου έτους. Η απαγόρευση αλιείας στα ιχθυοτρόφα ύδατα μας είναι επιβεβλημένη για την προστασία της αναπαραγωγής και των φυσικών πληθυσμών της αυτόχθονης καραβίδας του γλυκού νερού (πετροκαραβίδαAustropotamobiustorrentium).
Παρακαλούμε για την τήρηση της απαγόρευσης γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις σύμφωνα με το αρθ. 9 παρ. 2 και 3 του Ν. 2040/92, όπως επιβολή προστίμου, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομα αλιευμένων προϊόντων, των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.”
Ε.Π.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ
Γεωπόνος Α'

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (14-2-2019) το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορμενίου - Αρδανίου, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας και του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 28χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Αναλυτικότερα, στην παραπάνω Εθνική Οδό, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 28χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού.
Τελικά, στο ύψος του οικισμού Αρδανίου το όχημα ακινητοποιήθηκε και άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 28χρονο, ενώ όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου .

Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 660 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
Συνελήφθη χθες (14-2-2019) το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 33χρονο, διότι τον εντόπισαν να κατέχει στην οικία του, τέσσερις (4) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 660 γραμμαρίων.
Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης ο Πασχάλης Λύρατζης - ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ ονομάζεται ο συνδυασμός του

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες,
Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών και θεσμών, σε μία εποχή που ο δημότης αμφισβητεί τις προθέσεις όλων αυτών που ασχολούνται με τα κοινά, αποφασίσαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Δήμου μας.
Η Ξάνθη μας χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, χρειάζεται νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες, νέες απόψεις, χρειάζεται νέο όραμα και πολύ δουλειά.
Χρειάζεται ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να δουλεύουν και πολύ περισσότερο ότι ξέρουν να ακούν.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι ο Πασχάλης Λύρατζης ως επικεφαλής του συνδυασμού μας μπορεί να αλλάξει την πόλη μας, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος γιατί έχει αποδείξει ότι ξέρει να δουλεύει.
Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που έχει εντιμότητα , ειλικρίνεια και εμπειρία.
Αντίπαλος μας, τα καθημερινά προβλήματα του δημότη.
Σύμμαχός μας , η όρεξη μας για δουλειά και η παρουσία μας σε κάθε γειτονιά δίπλα στον δημότη.
Αυτό που λείπει σε όλους μας, είναι μία πόλη καθαρή, μία πόλη ανθρώπινη , μία πόλη με υποδομές, με κολυμβητήριο, με πρόνοια για τα αδέσποτα, με σεβασμό για την φύση, με νέες τεχνολογίες, μια πόλη που θα ανήκει στους δημότες της .
Στηρίζουμε τον Πασχάλη Λύρατζη γιατί σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μία ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ, να δημιουργήσουμε την ΞΑΝΘΗ που όλοι αναπολούμε και όλοι ονειρευόμαστε .
Έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε για εμάς και τα παιδιά μας .

Τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης επισκέφθηκε ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφθηκε ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ υποδέχθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στο Δημαρχείο Ξάνθης και εντάσσεται στο πλαίσιο της γνωριμίας του κ. Φλέγκερ με την περιοχή, ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα διμερούς συνεργασίας και συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης, αφού καλωσόρισε τον Πρόξενο, αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας και επικεντρώθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή σε διάφορους τομείς. «Συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Φλέγκερ θέματα που σχετίζονται με τον πλούτο της θρακικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού, καθώς ο Δήμος Ξάνθης παρέχει τη δυνατότητα υποδοχής επισκεπτών όλο τον χρόνο, και διερευνήσαμε επίσης τις προοπτικές προσέλκυσης επενδυτών και τουριστών, όπως και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα» επισήμανε ο κ. Δημαρχόπουλος, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Φλέγκερ για το ενδιαφέρον του για την περιοχή και για τη διάθεσή του να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου.
Από την πλευρά του ο Πρόξενος ευχαρίστησε αρχικά τον Δήμαρχο Ξάνθης για τη θερμή υποδοχή και δεν παρέλειψε να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την όμορφη Ξάνθη, η οποία, όπως είπε, του θυμίζει γεωγραφικά την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Νιού Τζέρσεϊ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές προώθησης πολιτιστικής και επιχειρηματικής συνέργειας, ενώ δεσμεύθηκε για καλή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Τόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης όσο και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν ότι από τη συνάντηση αυτή αποκόμισαν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για σταθερή και εποικοδομητική επικοινωνία, η οποία διαχρονικά άλλωστε διατηρείται και ενισχύεται μεταξύ της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Προξενείου στην Ελλάδα με τον Δήμο Ξάνθης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ κ. Γκρέγκορι Φλεγκερ.
Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο Πρόξενος των ΗΠΑ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι προοπτικές οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και συγκεκριμένα οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ξάνθης, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και οι νέες τεχνολογίες. Ο Αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε να ανταποδώσει την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη.

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης για την επιχειρηματικότητα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Ξάνθης, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με θέμα «« ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»: ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΣΤΙΑΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και «ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», όπου την παρουσίαση πραγματοποίησε ο κύριος Μιχάλης Πουσπουρίκας και συνεργάτης, από την ΦΜ-Επιχειρείν.
Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση μέλη των Σωματείων-Μελών της ΟΕΒΕ καθώς και πολλοί επαγγελματίες της Ξάνθης, οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες τους, σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα, ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Τσιακίρογλου, σημείωσε ότι στόχος της ΟΕΒΕ, είναι η συνεχής ενημέρωση των τοπικών επαγγελματιών σε θέματα που αφορούν κάθε κλάδο.
Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Μαρία Τσιακίρογλου
Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης