Log in
updated 10:54 AM UTC, Jan 16, 2021
Ροή ειδήσεων :

Στις λεπτομέρειες διαφέρουν οι δικές μου προτάσεις από αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης

Κύριο Στις λεπτομέρειες διαφέρουν οι δικές μου προτάσεις από αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης

Γράφει ο Σέμπα Καραχότζα
Η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναφέρω με ορισμένες μικρές αλλαγές τις προτάσεις που εδώ και καιρό έχω καταθέσει και τις οποίες έχω στείλει στην τομεάρχη εκπαίδευσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εκ πρώτης όψεως οι δικές μου προτάσεις δε διαφέρουν και πολύ από αυτές του Προέδρου της ΝΔ. Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες στις οποίες κατά την άποψη μου βρίσκεται όλη η ουσία.
Καταρχήν ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης να μιλάνε το ίδιο καλά την ελληνική και την τουρκική γλώσσα όταν τελειώσουν το σχολείο. Εγώ λέω πως όλα τα ελληνόπουλα, άσχετα από τον θεό στον οποίο πιστεύουν, πρέπει πρώτα να μιλάνε καλά την ελληνική γλώσσα και από εκεί και πέρα όχι μόνο τουρκικά αλλά και κινέζικα ας μάθουν εφόσον το επιθυμούν.
Συμφωνώ απόλυτα πως τα υπάρχοντα μειονοτικά δημοτικά σχολεία πρέπει να γίνουν πιο ποιοτικά και η παρεχόμενη εκπαίδευση να γίνει καλύτερη. Ακόμα και η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλάνε εξίσου καλά την ελληνική και την τουρκική γλώσσα τα παιδιά των μουσουλμάνων μπορεί να υλοποιηθεί.
Δε χρειάζονται πολλές αλλαγές. Μόνο μια. Να γίνονται όλα τα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα και η τουρκική να διδάσκεται μόνο σαν γλώσσα καθημερινά επί 2 ώρες. Από τις έξι ώρες δηλαδή του σχολικού ωραρίου, οι 2 να είναι για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και οι υπόλοιπες 4 για τη διδασκαλία των υπόλοιπων μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα και μόνο. Νομίζω πως αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά και την ελληνική γλώσσα να μάθουν καλύτερα αλλά και την τουρκική.
Όσο για την εισαγωγή της τουρκικής ως ξένη γλώσσα και στο δημόσιο σχολείο, αυτό είναι κάτι που δε μπορεί να γίνει σε όλα τα δημόσια σχολεία. Μπορεί να γίνει όμως στα δημόσια δημοτικά σχολεία που πρέπει η ελληνική πολιτεία να ιδρύσει στους αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς της Θράκης.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ
Ίδρυση δημόσιων δημοτικών σχολείων στους αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς της Θράκης όπου τα μαθήματα θα γίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και πρόγραμμα που γίνονται σε όλα τα σχολεία της χώρας με τη διαφορά πως στα σχολεία αυτά θα υπάρχει και η τουρκική γλώσσα.
Ωστόσο η τουρκική γλώσσα θα πρέπει να είναι μάθημα επιλογής και όχι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές, να διδάσκεται σε καθημερινή βάση αλλά μετά το πέρας του κανονικού σχολικού ωραρίου. Έτσι κανένας μουσουλμάνος δε θα μπορεί να πει πως η ελληνική πολιτεία στερεί από το παιδί του το δικαίωμα να διδαχθεί την τουρκική γλώσσα αλλά από την άλλη μεριά κανένας μουσουλμάνος δε θα μπορεί να ισχυριστεί πως η ελληνική πολιτεία διδάσκει στο παιδί του με το ζόρι την τουρκική γλώσσα. Θα υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής.
Αν δείτε αυτά που ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ κοντά σε αυτά που λέω κι εγώ. Ωστόσο η διαφορά σε ορισμένες βασικές λεπτομέρειες είναι ξεκάθαρη αλλά σε αυτές τις λεπτομέρειες κρύβεται όλη η ουσία.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Μητσοτάκη πως κυβέρνηση της ΝΔ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 2007) ήταν αυτή που για πρώτη φορά επιχείρησε να ιδρύσει δημόσια ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία σε ορισμένα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Να λοιπόν η ευκαιρία να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια.
Εγώ μη έχοντας να κερδίσω απολύτως τίποτα, καταθέτω εκ νέου δημόσια τις προτάσεις για την εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης Τα δικά μου παιδιά βρίσκονται πλέον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟ ΑΛΛΟ) και σε λίγα χρόνια στην τριτοβάθμια και φυσικά ποτέ δεν πάτησαν το πόδι τους σε μειονοτικό σχολείο. Γι' αυτό λέω πως δεν έχω να κερδίσω απολύτως τίποτα. Δεν είναι δηλαδή ενδιαφέρον για τα δικά μου παιδιά αλλά για την καλύτερη μόρφωση όλων των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.
Επίσης θα παρακαλούσα τα στελέχη της ΝΔ που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα, να μπουν στον κόπο να στείλουν τις προτάσεις μου αυτές στα αρμόδια όργανα της παράταξης. Όχι πως δε μπορώ να το κάνω και μόνος αλλά όταν πριν από μερικούς μήνες έστειλα τις προτάσεις μου αυτές στην κα. Κεραμέως, δε μπήκαν καν στον κόπο να μου απαντήσουν αν τις παρέλαβαν ή όχι.
Βλέπετε εμένα με λένε Καραχότζα και τις προτάσεις μου τις καταθέτω δωρεάν, μόνο και μόνο από ενδιαφέρον για την καλύτερη μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης. Αν με έλεγαν για παράδειγμα Φραγκουδάκη και ζητούσα χρήματα για να καταθέσω τις προτάσεις μου, όχι μόνο θα μου απαντούσε η Νίκη Κεραμέως αλλά πιθανότατα θα με καλούσε και στην Αθήνα για να τις παρουσιάσω εγώ ο ίδιος.
Γι' αυτό λοιπόν παρακαλώ τη διαδικασία αυτή της αποστολής των προτάσεων μου να στα αρμόδια όργανα της ΝΔ να την αναλάβουν άτομα που ανήκουν στην παράταξη.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 16 Μάρτιος 2019 20:23