Log in
updated 5:35 PM UTC, Sep 28, 2020
Ροή ειδήσεων :

Μήπως τελικά φταίνε οι Υποψήφιοι της ΝΔ για το τραγικό αποτέλεσμα στην Ξάνθη;

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Σήμερα που οι Νεοδημοκράτες όλης της χώρας πανηγυρίζουν για την τεράστια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την άνετη αυτοδυναμία που κατάφερε να εξασφαλίσει, η τοπική ΝΔ στην Ξάνθη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να βρει την αιτία της τόσο ταπεινωτικής ήττας της σε επίπεδο νομού διότι η μια μόνο γαλάζια έδρα αποτελεί κάτι παραπάνω κι από αποτυχία.
Η ευθύνη γι' αυτό το πολύ άσχημο αποτέλεσμα σίγουρα δε ανήκει σε ένα μόνο άτομο, είναι συνολική και βαραίνει τοπικά και κεντρικά μέλη, τους ίδιους τους υποψήφιους και κυρίως εκείνους που τους επέλεξαν για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης που ήταν και ο μοναδικός γαλάζιος που τα κατάφερε στην Ξάνθη φέρθηκε μάλλον αρκετά έξυπνα, έπαιξε περισσότερο μπάλα στα χωριά και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δικαιώθηκε αν και τα πήγε πολύ καλά και στα εκλογικά τμήματα της πόλης. Προφανώς οι Ξανθιώτες είδαν στο πρόσωπο του έναν νέο και άφθαρτο πολιτικό και τον έστειλαν στη Βουλή.
Από την άλλη ο Δημήτρης Σαλτούρος αν τα πήγε αρκετά καλά, δεν προσέφερε από άποψη αριθμού ψήφων τα αναμενόμενα στην παράταξη. Ας μην ξεχνάμε πως προέρχεται από έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο και παρόλο που ενσωματώθηκε στη ΝΔ όχι μόλις μυρίστηκε εξουσία όπως λέει στις ανακοινώσεις του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, δεν κατάφερε να πείσει τους Νεοδημοκράτες. Λάθος επιλογή κατά την ταπεινή μου άποψη.
Η Μαρίνα Παυλίδου που όλοι την περιμέναμε πολύ πιο ψηλά, τερμάτισε τρίτη σε αυτή την κούρσα. ίσως να ήταν λάθος που πόνταρε πολλά στο όνομα της αν και νομίζω πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέλεξε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δηλαδή είναι η κόρη του αείμνηστου Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη. Τεράστιο λάθος να πιστέψουν κάποιοι πως αυτοί που ψήφιζαν Γιώργο Παυλίδη θα ψηφίσουν και την Μαρίνα. Η ίδια θα πρέπει να προβάλει τη δική της προσωπικότητα, να αρθρώσει τον δικό της πολιτικό λόγο και ίσως κάποια στιγμή να τα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ξανθιωτών αν και όχι πολύ δρόμο μπροστά της για να το πετύχει αυτό.
Είναι πάντως λάθος να πιστεύουμε πως αν στη θέση της Μαρίνας ήταν η Μαίρη Τσιακίρογλου ή η Δέσποινα Σταμπουλή τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Πάνω κάτω ίδια θα ήταν η κατάσταση.
Μόνο με την Γεωργία Ανδρέου θα άλλαζε η κατάσταση. Η κα. Ανδρέου είχε πάντα μερικές χιλιάδες σταθερούς ψηφοφόρους και μάλιστα σε εποχές πολύ δύσκολες για τη ΝΔ, πόσο μάλλον τώρα υ συγκυρία ήταν τόσο ευνοϊκή για την γαλάζια παράταξη. Καλή και επιθυμητή η ανανέωση των προσώπων αλλά τους καλούς, όσο παλιοί και να είναι δεν τους πετάμε από το ψηφοδέλτιο στο όνομα αυτής της ανανέωσης.
Ο Χατζή Μεμίς Τουρκές έχει υπάρξει και παλιότερα Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ αλλά ποτέ δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αλήθεια, τι είναι αυτό που έκανε τους ανθρώπους της ΝΔ να πιστέψουν πως μπορεί να τα καταφέρει τώρα. Τον Τουρκές τον γνωρίζω προσωπικά και με το χέρι στην καρδιά σας λέω πως πρόκειται για έναν έντιμο, καλό και ευγενικό άνθρωπο. Είναι από εκείνους που όταν σε δει στο δρόμο όχι μόνο δε θα προσπαθήσει να σε αποφύγει αλλά θα τρέξει να σε συναντήσει. Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όσο και όποτε μπορεί τον συνάνθρωπο του.
Μόνο που όλα τα παραπάνω δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετά για να πάρει τη μια έδρα. Εντός της μειονότητας υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και το τεράστιο λάθος της ΝΔ είναι ότι πάντα προσπαθεί να έχει μουσουλμάνους υποψήφιους οι οποίοι θα έχουν τη στήριξη των προαναφερόμενων μηχανισμών.
Η επιλογή ενός μουσουλμάνου υποψήφιου που θα καταφέρει να πάρει ψήφους και από μουσουλμάνους και από χριστιανούς είναι πλέον μονόδρομος για τη ΝΔ. Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι και ανήκουν κατά κύριο λόγο στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο και σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα τους με την γαλάζια παράταξη, θα έχουν στήριξη και από μουσουλμάνους και από χριστιανούς.
Τελευταία σε ψήφους όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο ήρθε η νεαρή δικηγόρος και εντελώς άπειρη στην πολιτική Αλέβ Σιαμπάν Ογλού. Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ξάνθη φάνηκε ξεκάθαρα η απειρία της αφού με δυσκολία κατάφερε να αρθρώσει 10 λέξεις. Ήταν ξεκάθαρα μια επιλογή ανάγκης ώστε να υπάρχει δεύτερος μουσουλμάνος και φυσικά δεύτερη γυναίκα στο ψηφοδέλτιο μιας και αυτό είναι πλέον υποχρεωτικό.
Ωστόσο με τα παραπάνω δεδομένα, η Αλέβ τα πήγε πολύ καλά και πιστεύω πως έχει μέλλον, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά από τη ΝΔ και φυσικά να μην τη σπρώξουν στην αγκαλιά του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ, ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ.