Log in
updated 7:28 PM UTC, Feb 25, 2020
Ροή ειδήσεων :

Τα θετικά και τα αρνητικά των πρώτων δέκα ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα
Πολύ αρνητική εντύπωση προκάλεσε ακόμα και σε σταθερούς ψηφοφόρους της ΝΔ η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη των άνθρωπο που απομακρύνθηκε από τη θέση του Αρχηγού της ΕΛΛΑΣ μετά την τραγωδία στο Μάτι όπως επίσης και η τοποθέτηση του Ποταμίσιου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αθλητισμού ο οποίος μάλιστα ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω για ποιούς λόγους πήρε μια τέτοια απόφαση ο κ. Μητσοτάκης αλλά το μυαλό μου πάει σε εξόφληση γραμματίων. Φυσικά και η τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε αυτές τις θέσεις αποτελεί λάθος επιλογή και μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Για τις θέσεις αυτές πρέπει να υπάρχει αξιοκρατική επιλογή ώστε να μπαίνουν οι πραγματικά άξιοι, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν.
Από εκεί και πέρα όμως η συνολική εικόνα της νέας κυβέρνησης μοιάζει παραπάνω κι από εντυπωσιακή αυτές τις πρώτες μέρες. Μια κυβέρνηση απόλυτα προετοιμασμένη και καλά διαβασμένη που έπιασε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα και ήδη έχουν γίνει σημαντικές και απόλυτα αποδεκτές από τους πολίτες παρεμβάσεις.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ίσως η θετικότερη παρέμβαση της νέας κυβέρνησης αφού όλοι μας θέλουμε ένα ασφαλές για τα παιδιά μας πανεπιστήμιο. Η δυνατότητα εισόδου της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, αντιεξουσιαστών, αναρχικών κλπ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια.
Θετικά είναι τα πρώτα βήματα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η απόφαση του νέου Υπουργού να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που μέχρι τώρα ήταν στην ασφάλεια των Υπουργών και των Βουλευτών είναι πιστεύω αποδεκτή απ' όλους αν και κατά την άποψη μου, είναι πολλοί οι 4 αστυνομικοί για τον κάθε Υπουργό, έφταναν και οι 2. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι θετικό το γεγονός πως εκατοντάδες αστυνομικοί επιστρέφουν στους δρόμους και τις περιπολίες.
Πολύ σημαντική επίσης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να πάμε σε καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας έτσι ώστε να δίνεται άσυλο μόνο σε όσους μετανάστες το δικαιούνται αν και αυτό πρέπει να το δούμε να γίνεται και στην πράξη.
Για τις ανακοινώσει περί μείωσης φόρων δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Ίσα ίσα που θα περίμενε κανείς πιο γενναιόδωρες μειώσεις αλλά από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό. Φτάνει βέβαια αυτές οι ανακοινώσεις να ψηφιστούν άμεσα αν και θα ισχύουν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Εκεί που δε βλέπω ακόμα δουλειά παρά μόνο εφόδους εντυπωσιασμού είναι στο Υπουργείο Υγείας. Ο νέος Υπουργός πρέπει να καταλάβει πως οι λύσεις στα προβλήματα των νοσοκομείων δε θα δοθούν με μεταμεσονύχτιες εφόδους αλλά με αποφάσεις που θα λάβει στο γραφείο του κατά τις πρωινές ώρες.
Σε ότι αφορά τη κατάργηση της 4ης νομικής σχολής δεν έχω ξεκάθαρη άποψη διότι δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο η χώρα μας χρειάζεται μια τέταρτη νομική σχολή. Ίσως να ακούγεται λίγο τοπικιστικό αλλά ξέρω πως η κατάργηση της 4ης νομικής ενισχύει πολύ την αδικημένη σε πολλούς τομείς Θράκη και νομίζω αυτός ήταν και ο στόχος της Υπουργού Παιδείας, να στηρίξει τη Θράκη.
Όχι δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος μιας και οι φοιτητές αποτελούν σίγουρα μια καλή πηγή εσόδων για τις εδώ επιχειρήσεις. Η παρουσία φοιτητών στη Θράκη είναι σημαντική και για άλλους λόγους για την περιοχή μας.
Όσο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιμένω να δω πόσο σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αγρότες ώστε να έχω μια καλύτερη άποψη ως προς την ετοιμότητα του. Οι καταγραφές των ζημιών πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Καταρχήν ξεκαθαρίζω πως είμαι υπέρ του να καταργηθεί αυτή η συμφωνία αλλά δεν έχω τέτοια απαίτηση από τη ΝΔ και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι εξακολουθούν να έχουν τέτοια προσδοκία. Όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και πιο πριν, ποτέ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκαν κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό που υποσχέθηκαν είναι η αυστηρή εποπτεία ώστε η προαναφερόμενη συμφωνία να τηρηθεί κατά γράμμα και να μην πάνε οι Σκοπιανοί από το Βόρεια Μακεδονία στο σκέτο Μακεδονία μιας και εξ αρχής φάνηκε πως αυτός είναι ο στόχος τους. Άρα λοιπόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περιμένω να κάνει κάτι που ποτέ δε μου το υποσχέθηκε.
Περιμένω όμως να κάνει όλα τα υπόλοιπα που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.