Log in
updated 7:28 PM UTC, Feb 25, 2020
Ροή ειδήσεων :

Δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα


Τελικά δεν ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού
Εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύοντας πως οι αποφάσεις των πρώτων ημερών κάθε άλλο παρά κινήσεις εντυπωσιασμού ήταν. Κι όμως, όταν έδιωξε τις κλούβες των ΜΑΤ από το Μαξίμου, όταν αρνήθηκε τα δυο πρωθυπουργικά αυτοκίνητα αξίας 1.5 εκατομμυρίων ευρώ όλοι μας πιστέψαμε ότι πρόκειται απλά για κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά μέρα με τη μέρα φαίνεται πως δεν ήταν.


Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
Πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον είδαμε να παίρνει εκατοντάδες αστυνομικούς από την ασφάλεια των Υπουργών και των Βουλευτών και να τους βγάζει πάλι στους δρόμους. Τον είδαμε να ξετρυπώνει 1500 βολεμένους σε διάφορες θέσεις αστυνομικούς και να τους επαναφέρει στη φυσιολογική τους θέση, στην προστασία του απλού πολίτη.
Στη συνέχεια ήρθαν οι πρώτες σκληρές δοκιμασίες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον αρκετά μεγάλο σεισμό στην Αττική αλλά ο κρατικός μηχανισμός με εντολές και καθοδήγηση του αρμόδιου Υπουργού στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ασφαλώς αυτός ο κρατικός μηχανισμός δε δημιουργήθηκε μέσα σε 5 μέρες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια αλλά τον χειρίζονταν άσχετα άτομα.


Το πρώτο μεγάλο ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μετά απ' όλα αυτά, φτάσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή όπου εντελώς απρόσμενα ακούσαμε το πρώτο μεγάλο ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που προεκλογικά είχε υποσχεθεί μείωση φόρων από τις αρχές του 20, δεν κράτησε τον λόγο του και χθες μας είπε πως οι μειώσεις αυτές ξεκινάνε από τον επόμενο μήνα. Ομολογώ πως τέτοια ασυνέπεια δεν την περίμενα.


ΕΡΓΑ: Μια άγνωστη λέξη
Μετά από αρκετά χρόνια, ακούσαμε Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλάει από το βήμα της Βουλής και πάλι για έργα. Μια λέξη που κυριολεκτικά την είχαμε σβήσει από το λεξιλόγιο μας τα τελευταία χρόνια. Όσο για την αναφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις, δε νομίζω πως πρόκειται για κάτι καινούριο. Πάντα ήταν υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ΝΔ. Το έλεγαν και προεκλογικά και πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού.
Ρίξτε μια ματιά στη Θράκη, γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ και καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο όσο παρέμεναν συνεταιριστικά εργοστάσια κι από την ώρα που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά αλλά δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.

ΣΥΝΟΡΑ: Έχουμε κι από αυτά αλλά το είχαμε ξεχάσει
Σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ένα ξέφραγο αμπέλι, έρχεται μια κυβέρνηση η οποία όχι απλά μιλάει για σύνορα αλλά μιλάει για κλειστά σύνορα και για άσυλο μόνο σε όσους μετανάστες το δικαιούνται. Με το καλημέρα είδαμε να καταργείται η καθαρά προεκλογική παροχή της προηγούμενης κυβέρνησης για ΑΜΚΑ στους μετανάστες χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα τους πετάξουμε στο δρόμο και δε θα έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Ασφαλέστερα πανεπιστήμια για τα παιδιά μας
Όλοι θυμόμαστε τις θλιβερές εικόνες να καίγονται πανεπιστημιακοί χώροι και η αστυνομία να μη μπορεί να επέμβει. Αυτά πλέον ανήκουν στο μαύρο παρελθόν. Με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, είδαμε την αστυνομία να συλλαμβάνει δεκάδες διακινητές ναρκωτικών και άλλα κακοποιά στοιχεία στο ΑΠΘ ενώ ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για οριστική κατάργηση του ασύλου και κατάργηση του ασύλου δε σημαίνει μη ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των πανεπιστημίων, σημαίνει ασφαλέστερα πανεπιστήμια για τα παιδιά μας.


Τα εθνικά μας θέματα
Υπάρχουν βέβαια και τα εθνικά μας θέματα όπως για παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις μας με την γειτονική Τουρκία κλπ. Ως προς το πρώτο, για πολλοστή φορά λέω πως η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν υποσχέθηκε κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τα στελέχη της ΝΔ πάντα μιλούσαν για αυστηρή εποπτεία ώστε αυτή να τηρηθεί κατά γράμμα από τη μεριά των Σκοπίων ώστε με την πάροδο του χρόνου να μην πάμε από το Β. Μακεδονία στο σκέτο Μακεδονία, κάτι δηλαδή που ήδη το επιδιώκουν οι Σκοπιανοί. Η ΝΔ πάντα μιλούσε για μια κακή, μια επιζήμια αλλά δεσμευτική συμφωνία.
Όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης απλώς επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πάγια θέση της ΝΔ που δεν είναι άλλη από τη συνεργασία των δύο χωρών πάνω σε όρους που θα είναι σεβαστοί και από τις δυο πλευρές. Αλλοίμονο αν ανάμεσα σε δυο γείτονες δεν υπάρχει συνεργασία, αρκεί τη συνεργασία αυτή να μην προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί ο ένας από τους δυο κι αυτό ακριβώς θα πρέπει να προσέξει η ελληνική κυβέρνηση.


Με τη Θράκη δεν παίζουμε Κυριάκο
Όσον αφορά τη Θράκη και τους εδώ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ, περιμένω να δω τους σκοπούς ης νέας κυβέρνησης. Θυμίζω πως ήμουν αν όχι ο μόνος, ένας από τους ελάχιστους που αντέδρασαν δημόσια στην εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ξάνθη κι αν χρειαστεί στο μέλλον, θα με βρει και πάλι απέναντι του γιατί ΜΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.
Για την ώρα πάντως μόνο θετικές είναι οι εντυπώσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη κι αυτό δε μπορώ να κάνω πως δεν το βλέπω. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση στην Ελλάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντα της τόσο καλά προετοιμασμένη και διαβασμένη ώστε να μπορεί να παράξει έργο από την πρώτη κιόλας μέρα. Εδώ είμαστε για να λέμε και τα θετικά και τα αρνητικά. Αν πάντως η νέα κυβέρνηση συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, στην επόμενη Βουλή θα είναι όχι με 158 αλλά με 180 έδρες. Θα συνεχίσει όμως έτσι;