Log in
updated 1:16 PM UTC, Jun 11, 2021
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2020

Επιστολή του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αίτημα να φέρει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. το θέμα της επανεξέτασης του ρωσικού εμπάργκο στα κοινοτικά αγροτικά προϊόντα

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας από τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη να φέρει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. το θέμα της επανεξέτασης του ρωσικού εμπάργκο στα κοινοτικά αγροτικά προϊόντα.
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού, ο τομέας της αγροδιατροφής έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο κόσμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή και ποιοτική του διατροφή.
Με τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων να έχει δυσκολέψει αρκετά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι περισσότερες κυβερνήσεις σχεδόν σε κάθε μεριά του πλανήτη, ο ΣΑΣΟΕΕ θεωρεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα πρέπει να ηγηθεί πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επανεξεταστούν τα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2014 και να μπει ένα τέλος στο ρωσικό εμπάργκο προς τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.
Το σχετικό ζήτημα έφερε στο προσκήνιο η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Τερέζα Μπελάνοβα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της, Ντμίτρι Πατρούσεφ.
Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πληρώσει άδικα τα ρωσικά αντίμετρα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αντιδρώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014.
Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θεωρούμε ότι πρέπει να θέσετε στο τραπέζι την επανεξέταση του ρωσικού εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα, καθώς σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους, η άρση του εμπάργκο θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο για τις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων."

Πιο αυστηρά μέτρα στους Δήμους Μύκης και Ξάνθης – Τέλος η άθληση και η βραδινή κυκλοφορία

Επιπλέον, σειρά δρακόντειων μέτρων λαμβάνει η κυβέρνηση για 5 δήμους της χώρας, 3 στις δυτική Μακεδονία και 2 στη Θράκη, κρίνοντας ως «κρίσιμη» την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Για 14 ημέρες στους δήμους αυτούς, απαγορεύεται:
• Η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το άλλο πρωί
• Η χρήση των μετακινήσεων Β4, Β5, Β6 (δηλαδή μεταβίβαση για ανάγκη, εθελοντή, ατομική άσκηση, έξοδος κατοικίδιου)
• Η παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη γίνεται μόνο μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
• Η μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο για κηδεία και μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού
• Η έξοδος για τα κατοικίδια έξω για 15 λεπτά και μόνο πέριξ οικίας.
• Για τα σούπερ μάρκετ η αναλογία διαμορφώνεται 1 πελάτης για 20 τμ και για τις λαϊκές αγορές οι πάγκοι να βρίσκονται σε απόσταση 10 μέτρων και στην ίδια πλευρά.
Παράλληλα, στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές μεταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, που μεταφέρεται στην Σμίνθη, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ενώ 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται στο δήμο Καστοριάς και Μύκης αντίστοιχα, για τη διακομιδή των ασθενών. Καλούμε κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν σπίτι» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προτρέποντάς τους να προβούν σε προμήθειες πολλών ημερών.
Η κρισιμότητα των στιγμών αποτυπώνεται και από τους δραματικούς τόνους του υφυπουργού, ο οποίος προειδοποίησε ότι «σε αυτούς τους 5 δήμους εκπέμπουμε SOS για τις επόμενες 14 ημέρες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος».
ΠΗΓΗ: protothema.g

Άμεση σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων ζητά ο Αθανάσιος Κριτσίνης

Η ανακοίνωση:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εδώ και ένα μήνα η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.
Η επιδημία του ιού Covid-19 ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλές αξίες και συνήθειες.
Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου μας, δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι.
Ζητώ την άμεση σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέματα:
α) Απαλλαγή για το διάστημα που διαρκεί η επιδημία από τα Δημοτικά Τέλη και τα Τέλη Καθαριότητας σε όλες της επιχειρήσεις του Δήμου που έχουν πληγεί από την αναγκαστική παύση λειτουργίας τους ή τη μείωση του κύκλου εργασιών τους.
β) Μείωση 30%, στα οικιακά τιμολόγια, για τα Δημοτικά Τέλη και τα Τέλη Καθαριότητας.
γ) Περικοπή για δύο μήνες του 50% των αμοιβών όλων των εκλεγμένων που κατέχουν έμμισθες θέσεις στο Δήμο Αβδήρων, και κατάθεση τους σε ειδικό λογαριασμό γα την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ο λαός του Δήμου Αβδήρων μας τίμησε με την ψήφο του και εμείς θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.
Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Γι αυτό το λόγο, ζητώ να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των ανωτέρω θεμάτων, ώστε όλοι να διατυπώσουν ξεκάθαρα την άποψή τους.
Με τιμή
Αθανάσιος Κριτσίνης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αβδήρων

«ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: Κάνουμε κουράγιο, μένουμε ενωμένοι, MENOYME ΣΠΙΤΙ

Η ανακοίνωση:
H δημοτική παράταξη “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ”, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μας, συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα «δια περιφοράς» και όχι με τηλεδιάσκεψη, όπως έχουμε κατ ΄ επανάληψη προτείνει.
Συζητήσαμε όλα τα θέματα του δημοτικού μας συμβουλίου, εξετάσαμε όμως και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας με την εξάπλωση του ιού Convid-19.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία της Ξάνθης πως από την πρώτη στιγμή της παγκόσμιας κρίσης, που δυστυχώς φαίνεται να έχει δυσοίωνες προεκτάσεις στο Νομό μας, έχουμε ζητήσει να έχουμε πλήρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, προσπαθώντας να κάνουμε προτάσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Ως Δημοτική Παράταξη ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά 2-3 φορές μέχρι σήμερα – αναλυτικά - για την πορεία των τοπικών πρωτοβουλιών και μέτρων που λαμβάνονται από τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς.
Διαπιστώσαμε θετικές ενέργειες, διαπιστώσαμε όμως και κάποιες ολιγωρίες ή σημαντικές παραλείψεις.
Όλα αυτά όμως δεσμευόμαστε πως θα τα συζητήσουμε αφού ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση.
Σήμερα εκείνο που προέχει είναι η υγεία ΟΛΩΝ μας.
Εμείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ” δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεση των αρχών και του Δήμου Ξάνθης να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί και η οποία θα είναι χρήσιμη για τον τόπο μας, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη μας και το θαυμασμό μας σε όλους αυτούς που εργάζονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, ιδιαίτερα βέβαια στους ανθρώπους των υπηρεσιών υγείας!!
Τέλος, στους συμπολίτες μας που παλεύουν καθημερινά τόσο σκληρά με αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ λέγοντάς τους όμως και το εξής:
Ας πειθαρχήσουμε ΟΛΟΙ ακόμα περισσότερο, ας στηρίξουμε πιο πολύ όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμα κι αν κάποια από αυτά στο μέλλον γίνουν πιο δύσκολα και πιο αυστηρά, αναλαμβάνοντας όλοι ακόμα μεγαλύτερη ατομική ευθύνη.
Κάνουμε κουράγιο, μένουμε ενωμένοι, MENOYME ΣΠΙΤΙ.
Ξάνθη 31/3/2020
“ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ”
Σάββας Μελισσόπουλος
Παναγιώτης Σταυρακάρας
Τιμούρ Χουσεϊνογλου
Θεοφάνης Παπαδάκης
Τζενάν Τσαρεκτσή
Σινάν Τοπ
Ειρήνη Χαριτωνίδου
Γιώργος Καλογερής

Συνεχίζεται η απαγόρευση ομαδικών προσευχών στα τζαμιά

Η ανακοίνωση της Μουφτείας Ξάνθης:
Ενημερώνουμε τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, για την παράταση της ισχύος των μέτρων εναντίον της εξάπλωσης του κορονοϊού, έως τις 11-4-2020, θυμίζουμε ότι, προσωρινά δεν επιτρέπονται οι μαζικές προσευχές στα Ιερά Τεμένη μας, καθώς και σε όλους τους χώρους που τελούνται θρησκευτικές δραστηριότητες.
ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ.

2 ιατροί και 2 νοσηλευτές στο Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Σμίνθης

Η ανακοίνωση του Δήμου Μύκης:
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά Νικόλαο, για την εξαιρετικά άμεση αντίδρασή του στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προσωρινή προληπτική αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Εχίνου.
Μετά την χθεσινή αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Εχίνου στις 30 Μαρτίου 2020, ο Υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς , σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, διαθέτει άμεσα δύο (2) ιατρούς και δύο (2) νοσηλευτές οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες στο Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Σμίνθης, ενώ δε ταυτόχρονα θα είναι σε επιφυλακή διαθέσιμο ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση στην περιοχή μας .
Ευχαριστούμε και πάλι θερμά!
Χαιρόμαστε που ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες, ανταποκρίνεστε με αίσθημα ευθύνης αλλά και εξαιρετικά άμεσα στα προβλήματα της περιοχής μας.
Ο Δήμαρχος Μύκης
Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κρούσμα κορονοΪού στη Σμίνθη του Δήμου Μύκης. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Εκτός Εχίνου και πιο συγκεκριμένα στην έδρα του Δήμου Μύκης, στο χωριό Σμίνθη είναι το νέο κρούσμα κορονοϊοϋ στα πομακοχώρια. Ο άνδρας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του xanthinet.gr έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ο μέσης ηλικίας άνδρας και γνωστός επιχειρηματίας της ορεινής περιοχής είχει υποβληθεί πριν από μερικές ημέρες σε μια μάλλον όχι σοβαρή χειρουργική επέμβαση χωρίς ενώ όπως μας μετέφεραν άτομα που τον γνωρίζουν καλά, δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  

ΚΥΠΡΟΣ: Νέα αυστηρά μέτρα- Μια φορά τη μέρα η μετακίνηση – Πρόστιμο 300 ευρώ – Mετά τις 9 το βράδυ καθολική απαγόρευση για όλους

Ο μεγάλος αριθμός πολιτών στους δρόμους παρά το διάταγμα και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανάγκασαν το κράτος να λάβει πιο αυστηρά μέτρα.
Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων σε σπίτια πέραν των νόμιμων προσώπων
Περιορίζεται στη μια φορά την ημέρα η κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση.
Η διακίνηση μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί απαγορεύεται η διακίνηση για όλους πλην αυτών που κατέχουν το ΕΝΤΥΠΟ Α και εργάζονται μετά τις εννέα.
Το εξώδικο θα αυξηθεί από 150 σε 300 ευρώ
Θα αξιοποιηθούν οι παρατηρητές της γειτονιάς
Προς περιορισμό διακίνησης όσων είναι θετικοί στον κορωνοϊό θα επιβάλλεται ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Κλείνουν την Κυριακή όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα ήταν ανοιχτές.
Στα ταξί οι επιβαίνοντες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους τρεις.
Οι πολίτες όταν προσεγγίζουν δημόσιο χώρο θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να κρατούν απόσταση δύο μέτρων
Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων σε οικία πέραν την οικία που διαμένουν.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλους εκτός από όσους κατέχουν το έντυπο Α.
Η άδεια για κατ΄ εξαίρεση διακίνηση περιορίζεται σε μια φορά την ημέρα.
Έγγραφη δήλωση θα μπορούν να κατέχουν μόνο όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου
Aσκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει ο περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020, θα εκδωθεί σήμερα διάταγμα με το οποίο καθορίζονται τα εξής:
Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού θα έχουν
Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους.
Είναι φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορωνοϊό, βάσει του Ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας, ημερ. 16 Μαρτίου 2020.
Όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας
Όσοι είναι φοιτητές και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές Ιατροσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.
Όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και εμπίπτουν στην κατηγορία 1 που προανέφερα. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.
Νοείται ότι, με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και ακολούθως θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου.
Επιπλέον, από αύριο, 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:
Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).
Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών.
Οι ακόλουθες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή:
Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες).
Νοείται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
Από αύριο Τρίτη στις 6 το πρωί αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των πιο κάτω:
Τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.
Υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένου αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και των πτήσεων που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων (cargo flights).
Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων).
Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους.
Πέραν του διατάγματος και των όσωνπροανέφερα έχει αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:
Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.
Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.
Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.
Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.
Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση.
Πέραν των πιο πάνω και ανεξάρτητα του σημερινού Διατάγματος, επιθυμώ να δηλώσω τα εξής:
Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της επάρκειας σε ατομικό εξοπλισμό και άλλων αναλωσίμων ειδών για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέλω με υπεύθυνο τρόπο να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Αυτή τη στιγμή έχουμε επαρκείς ποσότητες που μας καλύπτουν για τις επόμενες μέρες. Όπως έχω πει πολλές φορές μεριμνήσαμε εγκαίρως για να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες, αλλά λόγω της παγκόσμιας έλλειψης η προμήθεια είναι δύσκολη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν αποδώσει και όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγο, το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο των αναλωσίμων που παραγγείλαμε, με την ειδική πτήση που παραχωρεί η Aegean σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Με το φορτίο αυτό που θα αγοράσουμε καλύπτουμε τις ανάγκες μας για όλο το κρίσιμο διάστημα. Επιπλέον έχουμε προβλέψει και παραγγείλαμε επιπλέον ποσότητες και εάν χρειαστεί θα ναυλωθεί και δεύτερη πτήση. Ευχαριστούμε επίσης την Κυβέρνηση της Κίνας για τη βοήθεια και τη συμβολική προσφορά μέρους των αναλωσίμων.
Έχω ξεκαθαρίσει τα πιο πάνω με την προσδοκία ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα επικεντρωθούμε όλοι στη μεγάλη προσπάθεια, αντί να αναζητούμε αφορμές για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.
Το δεύτερο θέμα, στο οποίο επιθυμώ να αναφερθώ είναι η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα. Κάνουμε τα πάντα ώστε να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας και τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κανένα νοσοκομείο σε καμιά χώρα δεν έχει την επάρκεια να ανταποκριθεί σε μαζικά περιστατικά. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει τρεις γραμμές άμυνας για τη θωράκιση των νοσοκομείων μας ως εξής:
Όποιος πολίτης δεν αισθάνεται καλά να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα τον παραπέμψει στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε πόλη λειτουργούν αυτή τη στιγμή από δύο Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού. Μέχρι να διευκρινιστεί εάν ένας ασθενής είναι θετικός στον ιό, οδηγείται στο Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας, που έχουμε δημιουργήσει στα νοσοκομεία, ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία.
Περισσότερα για το σχέδιο δράσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τη διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αυτή την κρίσιμη ώρα στηριζόμαστε στους επαγγελματίες υγείας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς ίχνος υπερβολής είναι οι φύλακές μας. Τους ευχαριστώ και πάλι. Τους ευγνωμονώ για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης, της πολιτείας, του κάθε πολίτη. Ως Υπουργός Υγείας, τους υπόσχομαι και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους. Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης. Είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας και δεν περισσεύει κανένας τους. Τους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατέψει, να τους στηρίξει και να τους ανταμείψει.
Θέλω επίσης να αναφερθώ στο θέμα των φαρμάκων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Για το θέμα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα, η Επιτροπή Φαρμάκων, που είναι το αρμόδιο θεσμικό σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων για τον κορωνοϊό. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων χρόνιων παθήσεων, υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Λεπτομέρειες για τα φαρμακεία στα οποία θα υπάρχουν τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθούν σε λίγο.
Καταλήγοντας, θέλω εκφράζω την ευαρέσκειά μου για την συγκινητική κινητοποίηση που παρατηρείται από τις συνεχείς εκκλήσεις εταιρειών, οργανισμών και ατόμων για προσφορά χρημάτων ή για δωρεά εξοπλισμού, αναλωσίμων και φαρμάκων. Τους ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της ψυχής μας. Είναι κάτι που μας τιμά ως λαό και ως κοινωνία και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μεγάλη μάχη.
ΠΗΓΗ: socialista.com

Άμεση η ανταπόκριση της κυβέρνησης για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου Δήμου Μυκης. Δημόσιο ευχαριστήριο από τον Δήμαρχο Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ:
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη και για μια ακόμη φορά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , κ. Χαρδαλιά Νικόλαο, για την αμεσότητα των ενεργειών τους, την ευαίσθητη προσέγγιση και την στάση τους απέναντι μας.
Μετά τα αιτήματα που θέσαμε χθες, 29 Μαρτίου 2020, κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού στην περιοχή μας, με τίτλο «Προτεινόμενες Δράσεις και έργα του Δήμου Μύκης λόγω εξάπλωσης του κορωναοϊου covid19» η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη μας διαβεβαίωσε για την έγκριση χρηματοδότησης των μέτρων αυτών ύψους 200.000,0€.
Τα μέτρα αυτά αφορούν την ημερήσια σίτιση άπορων και ευπαθών ατόμων του Δήμου , την απολύμανση κοινόχρηστων δημόσιων χώρων και κτιρίων, οδών εντός των οικισμών , χώρων συγκέντρωσης των κάδων απορριμμάτων, την συντήρηση και ανακαίνιση των παιδικών χαρών και πάρκων του Δήμου μας και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στην καθαριότητα και ύδρευση για να μας υποστηρίξει στο δύσκολο έργο που κληθήκαμε να ασκήσουμε .
Ευχαριστούμε και πάλι θερμά .Χαιρόμαστε που είστε αρωγοί στο έργο μας και μας δίνεται δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να υπηρετούμε και να φροντίζουμε τους δημότες μας , ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αντιμετωπίσουμε την γενικότερη κατάσταση.
Ο Δήμαρχος Μύκης
Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν

Απαλλαγή επιχειρήσεων από διάφορα τέλη προτείνει ο π. Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Απαλλαγή επιχειρήσεων από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη κοινοχρήστων χώρων, μισθώματα δημοτικών ακινήτων και μισθώματα κυλικείων εντός σχολικών μονάδων.
Κύριε Δήμαρχε,
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωναιού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», η Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, έδωσε την δυνατότητα στους Δήμους και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποφάσεις τους να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε :
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα θα είναι κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους.
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α’ 171) για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
 Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.
 Στη μη είσπραξη από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 των μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων.
Αντιλαμβάνεστε, όπως όλοι μας , ότι το ζήτημα της συνοχής του κοινωνικού ιστού είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, θα πρέπει μετά το τέλος της κρίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Παρακαλώ πολύ, όπως προγραμματιστεί άμεσα Συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου ώστε να πάρουμε αποφάσεις με τα προαναφερθέντα στην επιστολή μου.
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
π. Δήμαρχος Ξάνθης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»
Αντιπρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υ.Γ. Η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στη διάθεση των Δήμων, ή αξιοποιώντας τη λειτουργία του συστήματος Webex Cisco Greece που έθεσε δωρεάν, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη διάθεση όλων των Δήμων.