Log in
updated 1:16 PM UTC, Jun 11, 2021
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2020

ΘΡΑΚΗ: Ποιος δουλεύει τελικά για ποιον;

Γράφει ο Κώστας Καραΐσκος
Το πρόσφατο στημένο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα έγινε αφορμή να ξανάρθει με τρόπο αρνητικό η Θράκη στο προσκήνιο. Έγινε πάλι λόγος για την γενική κατάσταση, δόθηκαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, διατυπώθηκαν ευχολόγια, όμως πάλι όλα έμειναν σε ένα επιφανειακό – επικοινωνιακό επίπεδο. Τα πραγματικά ζητήματα μένουν εκτός ατζέντας γιατί άλλοτε δεν υπάρχει βούληση κι άλλοτε δυνατότητα για να λυθούν. Ένα εξ αυτών – από τα σημαντικότερα – είναι το θέμα των μουφτειών: όχι φυσικά αν θα δεχθούμε τον κάθε ανδρείκελο της Άγκυρας ως θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής κοινωνίας αλλά πώς θα στελεχωθεί ο νόμιμος θεσμός με πρόσωπα που διαθέτουν νομιμοφροσύνη, κύρος και επάρκεια. Γιατί ό,τι και να λέμε, οι τοποτηρητές των τριών μουφτειών (άλλος λίγο, άλλος πολύ) έφεραν σε δύσκολη θέση την ελληνική πολιτεία που τους στηρίζει, με μακράν χειρότερη περίπτωση τον εδρεύοντα στην Κομοτηνή Τζιχάτ Χαλήλ.
Η μουφτεία Κομοτηνής είναι το σημαντικότερο θεσμικό όπλο της Ελλάδας στν μειονοτικό χώρο. Αυτό που κατά τα τελευταία χρόνια επί του συγχωρεμένου πρώην μουφτή Μέτσο Τζεμαλή είχε αλλάξει το κλίμα στην περιοχή και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Σήμερα λειτουργεί ως μπούμεραγκ, όπως το επισημάναμε ήδη προ οκταμήνου (https://slpress.gr/ethnika/o-moyftis-komotinis-ta-dielyse-kai-perase-quot-apenanti-quot-i-athina-koimatai/) και μάλιστα με ρυθμό ολοένα και καταστροφικότερο. Το αν ως προσωπικότητα ο κάθε Τζιχάτ Χαλήλ υπολείπεται των απαιτήσεων της θέσης δεν έχει να κάνει μόνο με την κορυφή του θεσμού αλλά και με όλο το προσωπικό του οποίου προΐσταται: τους ιεροδιδασκάλους, τους μουεζίνηδες, τους μουτεβελήδες... Αν κάποιος είναι γενναιόδωρος, μεγαλόψυχος, αγαπητός ως άνθρωπος είναι προφανώς διαφορετικό σε πολλά επίπεδα από το να είναι φραγκοφονιάς, κομπλεξικός και ανθρωποδιώκτης.
Ανθολογώ κατωτέρω μερικά ενδεικτικά περιστατικά, αφού πρώτα σημειώσω πως μεταξύ του νόμιμου μουφτειακού θεσμού και του παρακρατικού κυκλώματος της «αιρετής» τουρκομουφτείας γίνεται μία μάχη για τον έλεγχο των τεμενών της πόλης και των γύρω χωριών. Οφείλει να γίνεται δηλαδή μια τέτοια μάχη, εφόσον ο νόμιμος μουφτής καλείται να αποδείξει την αποδοχή του θεσμού από την μουσουλμανική κοινωνία. Τι βλέπουμε όμως; Πρόσφατο δελτίο Τύπου της πρακτόρικης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης» κατηγορούσε τη χώρα μας για την αντικατάσταση δύο ιμάμηδων από ισάριθμα τεμένη της Ροδόπης (Σάπες και συνοικισμός Χάρμανλη Κομοτηνής). Με την ελπίδα πως κάποιο έδαφος κερδήθηκε ψάξαμε τις δύο περιπτώσεις αλλά ...άνθρακας ο θησαυρός. Στη μεν πρώτη το μόνο που κερδίσαμε ως αποτέλεσμα προσωπικής κόντρας τοποτηρητή – ιμάμη ήταν το απόλυτο μηδέν, ενώ στο Χάρμανλη ο ένας ιμάμης του τουρκομουφτή Σερήφ (ο Νιχάτ Καπλάν) αντικαταστάθηκε από ...άλλον ομόσταβλό του (Καμπέρ Μεχμέτ)! Οι λόγοι και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν να κάνουν με οποιοδήποτε εθνικό συμφέρον αλλά με πράγματα πολύ απτά και μετρήσιμα... Επίσης στο παραδοσιακά φιλελληνικό χωριό της Χλόης, ο νυν ιμάμης πρόσκειται επίσης στον Σερήφ, αφού τον προκάτοχό του τον είχε διορίσει ο Τζεμαλή και ο Τζιχάτ τον απέπεμψε! Δεν θα επωφελείτο το προξενικό κύκλωμα από τέτοιο δώρο; Στα Παγούρια ο νόμιμος και αγαπητός ιεροδιδάσκαλος Ισμαήλ Μπας έχασε τη θέση του για να σταλεί εκεί άλλος, απόφοιτος δημοτικού σχολείου, που δεν έγινε αποδεκτός από τους χωρικούς και ουσιαστικά η θέση έμεινε κενή. Σε άλλη περίπτωση άνθρωπος από την προξενική πλευρά ήρθε με την δική μας αλλά σκέφτεται να ξαναλλάξει εξαιτίας της μεροληπτικής αντιμετώπισής του από τον τοποτηρητή. Στον Ασώματο η θέση του ιμάμη επίσης κενή, τα ίδια και στον Δοκό, παρότι οι μεν κάτοικοι αναμένουν κάποιον, οι δε ιεροδιδάσκαλοι (που τους πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες) μένουν επί της ουσίας αργόμισθοι, χωρίς θέση να υπηρετήσουν αυτό για το οποίο αμοίβονται! Ακόμα και στο κεντρικότερο τέμενος της θρακικής πρωτεύουσας, στο Εσκί Τζαμί, όπου ήταν η έδρα του τουρκομουφτή Σερήφ αλλά κερδήθηκε χάρη στις ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) και του προέδρου της Σελήμ Ισά, η θέση του μουεζίνη δεν έχει καλυφθεί εδώ και έναν χρόνο! Έχει άραγε να κάνει με το γεγονός ότι ο Τζιχάτ κρατάει τη θέση του στο τέμενος αυτό και πιθανόν να επιστρέψει;
Εμείς δεν αναμένουμε λύση ή απαντήσεις σε τοπικό επίπεδο, το τι συμβαίνει είναι γνωστό στους πάντες. Την λύση καλείται να τη δώσει η Κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη και η οποία επίσης γνωρίζει. Το σύστημα στην (κομβική) Ροδόπη συνεχίζει να αποσυντίθεται, οι συνειδητοί Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος αποθαρρύνονται και όσοι αυτοπροσφέρονται για πράκτορες της Βαρβαρίας επιχαίρουν. Ό,τι ακόμα λειτουργεί οφείλεται στην μοναδικά παραγωγική και δημοφιλή ΔΕΜΠ – που ευτυχώς η θητεία της προ ημερών ανανεώθηκε! – αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η παρανοϊκή συνύπαρξη δύο θεσμών που ο ένας πασχίζει να κατεδαφίσει ό,τι χτίζει ο άλλος. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα λέγαμε σε όσους αναμένουν συνολική και ταυτόχρονη ρύθμιση της στελέχωσης των τριών μουφτειών. Ούτε στην Ξάνθη ούτε στο Διδυμότειχο διακυβεύεται κάτι τόσο κρίσιμο όσο στην Κομοτηνή, είναι άμεση ανάγκη να εισακουστούν οι αναφορές των αρμοδίων υπηρεσιών, η κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε ως χορηγοί της υπονόμευσης της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη!

Σκληρή ανακοίνωση της παράταξης «ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ» για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Κύριε Μπούτο ενώ εδώ και πολύ καιρό διαφαίνεται ότι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προ covid-19, δεν μπορείτε να εκτελέσετε με επιτυχία τα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ξαφνικά ό ρόλος σας αναβαθμίστηκε, όπου σύμφωνα με την επιστολή σας εκτελείτε χρέη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ακυρώνοντας αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απαγγέλλεται κατηγορίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα εκτελώντας χρέη εισαγγελέα και φυσικά βγάζετε και αποφάσεις δικαστηρίου εκτελώντας και χρέη δικαστή.
Μήπως κάνουμε λάθος ή απλά όλα αυτά έχουν σκοπό να μας εκφοβίσετε;
Γκαφατζής ; ή απλά εκτελών χρέη του υπογράφοντος των ανακοινώσεων που σας δίνουν έτοιμες να υπογράψετε.
Όπως και να έχει κύριε Μπούτο, εμείς δεν υποκύπτουμε στις άναρχες κραυγές σας και δεν εκφοβιζόμαστε. Προσπαθήστε να εκτελείτε σωστά τα καθήκοντά σας ως οφείλετε και σύμφωνα με τον νόμο.
Σταματήστε να αυτό εξευτελίζεστε και να ευτελίζετε τον θεσμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, διαβάστε και λίγο το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάνει κακό, παραδειγματιστείτε από τον Αντιδήμαρχο κ. Φανουράκη που τον τελευταίο καιρό μας εκπλήσσει για την άρτια κατάρτιση του στα αρχαία ρητά.
Διαβάστε λίγο επιτέλους αφού έτσι και αλλιώς ο δάσκαλός σας είναι ο ίδιος.
“ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ”
Ο Επικεφαλής ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ
Δημοτικοί Σύμβουλοι
ΠΑΠΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΦΦΕΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Αρχίζει η επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων αρμοδιότητας του ΚΥ Αβδήρων

ΠΙ Διομήδειας και Μαγικού, Εξοχής και Ευμοίρου, Ερασμίου και Μαγγάνων, Ευλάλου και Αβάτου, Ηλιόπετρας, Γενισέας και Βαφέικων, Κουτσού και Συδινής, Σέλινου, Νέας Κεσσάνης και Πορτο Λάγους
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του Νομού Ξάνθης ότι στα πλαίσια της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά από οδηγίες της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Μαίου 2020 η επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) αρμοδιότητας του ΚΥ Αβδήρων δηλαδή των ΠΙ Διομήδειας (και Μαγικού), Εξοχής (και Ευμοίρου), Ερασμίου (και Μαγγάνων), Ευλάλου (και Αβάτου, Ηλιόπετρας), Γενισέας (και Βαφέικων), Κουτσού (και Συδινής, Σέλινου, Νέας Κεσσάνης και Πορτο Λάγους) ενώ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του το ΠΙ Δροσερού. Επίσης ξεκινά η λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Αβδήρων και ο εργαστηριακός και ακτινολογικός έλεγχος στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα αντίστοιχα.
Η προσέλευση των πολιτών ή ασθενών στα ΠΙ και στο ΚΥ Αβδήρων θα γίνεται αυστηρά μόνο μετά από τηλεφωνική συνεννόηση και ραντεβού εκτός από τα επείγοντα περιστατικά.
Οι χρήστες υπηρεσιών υγείας όταν προσέρχονται στα ΠΙ και στο ΚΥ Αβδήρων οφείλουν να φέρουν προστατευτικό κάλυμα προσώπου όπως μάσκα χειρ/γική μιας χρήσεως ή υφασμάτινη πολλαπλών χρήσεων ή κάποιο μαντήλι.
Για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η παρουσία συνοδών εκτός των περιπτώσεων που χρειάζονται υποστηρικτική παρουσία ενώ για τα παιδιά επιτρέπεται η παρουσία ενός γονέα. Παρακαλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν χρήση της άυλης συνταγογράφησης και να προσέρχονται στις δομές υγείας μόνο για την παρακολούθηση των χρόνιων προβλημάτων υγείας τους.
Για ραντεβού για τους δημότες Αβδήρων και Τοπείρου παρακαλώ επικοινωνείστε στα τηλέφωνα του ΚΥ Αβδήρων : 2541355401 και 2541355400 όπου δίνοντας το ΑΜΚΑ σας μπορείτε να συνεχίσετε να συνταγογραφείστε τη φαρμακευτική σας αγωγη και να παραλάβετε τις συνταγές σας είτε στο κινητό τηλέφωνό σας είτε οι ίδιοι από τη γραμματεία του Κέντρου Υγείας καθώς και για τα ραντεβού σας. Τα τηλέφωνα των ΠΙ είναι: ΠΙ Διομήδειας 2541091322, ΠΙ Εξοχής 2541094270, ΠΙ Ερασμίου 2541061395, ΠΙ Ευλάλου 25410 41208, ΠΙ Γενισέας 2541081485, ΠΙ Κουτσού 2541096315, ΠΙ Δροσερού 2541083361.
Όλοι εμείς οι επαγγελματίες της Πρωτοβαθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με μόνο στόχο την εξασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας. Απο σας το μόνο που ζητάμε ειναι ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και την κοινωνική απόσταση!
Ανδρέου Μάρθα
Συντονίστρια Δ/ντρια ΚΥ Αβδήρων

Μένουμε ασφαλείς. Συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου γίνεται και στην πατρίδα μας το πρώτο βήμα για επάνοδο στην κανονικότητα, μια κανονικότητα όμως που σε καμιά περίπτωση δε θα είναι σαν αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα.
Θα είναι μια ΝΕΑ κανονικότητα που λογικά θα έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το περιβόητο εμβόλιο για τον κορονοϊό το οποίο θεωρώ πως θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας διότι ο κορονοϊός είτε φυσικός είτε κατασκευασμένος, είναι υπαρκτός κι αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάμε.
Από Δευτέρα ναι, θα βγούμε έξω, θα πάμε να δούμε συγγενείς. Αργότερα θα βγούμε και για καφέ, θα πάμε και σε μια ταβέρνα, θα πάμε και στη θάλασσα. Όλα αυτά όμως με πολύ προσοχή και κυρίως με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Συνεχίζουμε να κρατάμε μια ασφαλή απόσταση από τους γύρω μας, συνεχίζουμε να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και με λίγα λόγια συνεχίζουμε να φερόμαστε σωστά και υπεύθυνα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τους υπόλοιπους.
Φεύγει η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός. Αυτός είναι ακόμα εδώ και παραμένει το ίδιο επικίνδυνος.
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Εθελοντικές αιμοδοσίες σε ολόκληρη την ΑΜΘ και στην πόλη των Σερρών την Τρίτη 5 Μαΐου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΑΣΑΜΑΘ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 05/05/2020
Η Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ. θέλοντας να συμβάλλει κι αυτή από τη μεριά της με την αμέριστη συμπαράσταση όλων των Αθλητικών Σωματείων της δύναμής της καθώς και των Συνδέσμων Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Σερρών στην πρόσκληση του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το πρόγραμμα " Ζήσε Αθλητικά" καλεί όλα τα σωματεία μέλη της και του Συνδέσμους Διαιτητών Μπάσκετ όπως μέσα από τις ιστοσελίδες τους και με προσωπικές επαφές των μελών τους κάνουν γνωστό στους αθλητές, τους διαιτητές , τους γονείς αυτών αλλά και στους φιλάθλους, φίλους τους ότι θα διενεργηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία .
Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιοχές ευθύνης της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ. την
Τρίτη 05/05/2020 στις εξής πόλεις:

1. Αλεξανδρούπολη στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ του Δήμου Αλεξ/πολης και από ώρα 10:00 έως 14:00.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια, όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Θράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

2..Δράμα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ-ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ και από ώρα 09:00 έως 13:00.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Ανατ. Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

3.Καβάλα στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου και από ώρα 09:00 έως 13:00.
Παρακαλούνται οι εθελοντές όπως τηλεφωνήσουν υποχρεωτικά στο τηλέφωνο 2510 291357
εργάσιμες ώρες έως και την Δευτέρα 04-05-2020 προκειμένου να κλειστούν ραντεβού προς αποφυγή συνωστισμού.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Ανατ. Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

4.Ξάνθη στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης και από ώρα 09:00 έως
13:30.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Θράκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

5.Κομοτηνή στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής και από ώρα 10.00 έως 15.00.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια, όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και οΣύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Θράκης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

6. Σέρρες στην αίθουσα «ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» -Διοικητήριο και από ώρα 09:00 έως 13:00. Παρακαλούνται οι εθελοντές όπως τηλεφωνήσουν στο τηλέφωνο 6974670284 κα ΜΕΛΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ τις εργάσιμες ώρες έως και την Δευτέρα 04/05/2020 προκειμένου να
κλειστούν ραντεβού προς αποφυγή συνωστισμού.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

7.Διδυμότειχο στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και από ώρα 10:00 έως 13:00.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια, όλα τα Σωματεία Καλαθοσφαίρισης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Μπάσκετ Θράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Σας γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει υπό την αιγίδα των κατά τόπους αρμόδιων Υγειονομικών Αρχών των Νοσοκομείων, και θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής καθώς και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που έχουν εφαρμογή κατά του COVID-19.
Ευχαριστούμε θερμά για τη Συμμετοχή Σας.

Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους. Με τους μαθητές τι θα γίνει;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν όχι με το κατά πόσο παρέχει προστασία η μάσκα αλλά κυρίως με τον τρόπο που πρέπει να τη χρησιμοποιεί ο καθένα μας.
Καταρχήν θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι ειδικοί πόσο διαρκεί η μάσκα μιας χρήσεως. 1 ώρα; 2 ώρες. Υπάρχει λόγος που θέτω αυτό το ερώτημα αφού ναι μεν οι περισσότεροι από εμάς, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να είμαστε με μάσκα για πάνω από μια ώρα, υπάρχουν κι εκείνοι που θα πρέπει να είναι με μάσκα για αρκετές ώρες. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους. Όλοι αυτοί πόσες μάσκες θα χρειάζονται τη μέρα;
Από την άλλη βέβαια υπάρχει το εξίσου σοβαρό θέμα με την τιμή της μάσκας μιας χρήσεως. Προσωπικά πλήρωσα πρόσφατα τη μία 0.8 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως ένας μαθητής από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που θα σχολάσει χρειάζεται 4 μάσκες, τότε οι γονείς του μαθητή θα πρέπει να δίνουν 3.2 ευρώ τη μέρα για μάσκες κι εκείνοι που έχουν 2 παιδιά σε σχολείο θα δίνουν 6.4 ευρώ τη μέρα.
Δε θα έπρεπε λοιπόν τουλάχιστον στους μαθητές οι μάσκες να δίνονται δωρεάν;
Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα άμεσα.
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου και Δράμας 3 ημεδαποί κατηγορούμενοι για διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 21 φυτά κάνναβης και 155 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης


Συνελήφθησαν χθες (28-4-2020) , στους νομούς Έβρου και Δράμας, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Δράμας, ένας ημεδαπός και δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί τελωνιακού κώδικα, κατά περίπτωση.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι στη Δράμα , αστυνομικοί των Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών και ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας συνέλαβαν έναν ημεδαπό, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του, εντόπισαν είκοσι ένα (21) φυτά κάνναβης, ύψους από 5 έως 25 εκατοστά .
Στη δεύτερη περίπτωση , χθες το απόγευμα στον Έβρο, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, μετά από αξιοποίηση στοιχείων σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών, συνέλαβαν τις δύο ημεδαπές , διότι στο πλαίσιο επιχείρησης εντόπισαν την μια από αυτές να επιβαίνει σε λεωφορείο και να μεταφέρει μια συσκευασία με 155 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και την δεύτερη δράστιδα να αναμένει σε στάση λεωφορείου προκειμένου να παραλάβει τα ναρκωτικά.
Επιπλέον, στην κατοχή της δράστιδας που επέβαινε στο λεωφορείο βρέθηκαν 16 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί .
Κατασχέθηκαν τα φυτά κάνναβης, οι ποσότητα ναρκωτικών και τα λαθραία πακέτα τσιγάρων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (28-4-2020) το απόγευμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας ημεδαπός διακινητής , ο οποίος προωθούσε, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, στην Εθνική οδό Αμφίπολης - Καβάλας, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια, το όχημα εισήλθε σε χωμάτινη οδό όπου ακινητοποιήθηκε και οι επιβάτες του τράπηκαν πεζή σε φυγή, σε παρακείμενη δασική περιοχή. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον οδηγό - διακινητή και τους δύο μη νόμιμους μετανάστες, ενώ ο συνοδηγός - διακινητής διέφυγε και αναζητείται.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

Εξιχνιάστηκαν 1 ληστεία, 8 κλοπές από επιχειρήσεις και οικίες και 2 κλοπές οχημάτων στην πόλη της Ξάνθης

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 4 ημεδαπών
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, μία ληστεία, οχτώ κλοπές από επιχειρήσεις και οικίες και δύο κλοπές οχημάτων, που διαπράχθηκαν στην πόλη της Ξάνθης.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 4 ημεδαπών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία, κλοπές και αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατά περίπτωση.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, σε μία περίπτωση το 2014 σε μία περίπτωση το 2016 και από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, ο ένας από τους δράστες ενεργώντας είτε μόνος του, είτε μαζί με τους άλλους τρεις δράστες, είτε με άγνωστους μέχρις στιγμής συνεργούς του, διέπραξε τις παραπάνω κλοπές στην πόλη της Ξάνθης.
Συγκεκριμένα, οι δράστες εισήλθαν στο εσωτερικό τριών σπιτιών και πέντε επιχειρήσεων, είτε με διάρρηξη είτε από ανασφάλιστη πόρτα - παράθυρο, από όπου μεταξύ άλλων αφαίρεσαν:
• διάφορα χρηματικά ποσά, σε σύνολο 2.000 ευρώ περίπου
• διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα - τιμαλφή
• 1 φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή
• κάρτες τραπέζης και έγγραφα
• 1 κινητό τηλέφωνο
• κλειδιά οικιών και οχημάτων
Επιπλέον, αφαίρεσαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας τα κλειδιά που προηγουμένως είχαν αφαιρέσει από τη διάπραξη των κλοπών από τις παραπάνω οικίες.
Επιπρόσθετα, ο ένας δράστης ενεργώντας μαζί με άλλους δυο άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς του, μετέβησαν στο σπίτι ηλικιωμένης στην Ξάνθη, όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από το εσωτερικό του 35.000 ευρώ, ενώ όταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε την πράξη τους, την έσπρωξαν και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε το ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα οποία παρελήφθησαν από τους ιδιοκτήτες τους.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Στις 30 Απριλίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Πρόσκληση 4ης συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 10 παρ. 1, της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από απόφαση του Προέδρου, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα προβεί σε συνεδρίαση ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του αρ 67 κ παρ1 του αρ 167 του ν 3852/2010 στις 30 Απριλίου 2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα από 12.00 μ.μ. έως 18.00.
Η δια περιφοράς συνεδρίαση κρίνεται αναγκαία, διότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφού η ενδεχόμενη αναβολή λήψης αποφάσεων συνεπάγεται κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας. Για την ορθή πραγματοποίηση της διαδικασίας πρέπει να συμμετάσχει στην δια περιφοράς λήψη αποφάσεων το 1/2 των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Καλείσθε την ως άνω ημέρα και εντός των ωρών από 12.00 μ.μ. έως 18.00, όπως μας αποστείλετε τις θέσεις σας (θετική ή αρνητική ψήφος ή λευκή ψήφος ή αποχή από τη ψηφοφορία) επί εκάστου θέματος της ημερήσιας διάταξης λαμβανομένων υπόψη των σχετικών επισυναπτόμενων εισηγήσεων.
Η αποστολή της ψήφου σας θα γίνει με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σας γνωστοποιούμε ότι για προφανείς λόγους, οι κατατεθείσες επερωτήσεις πρόκειται να απαντηθούν στην πρώτη κανονική Συνεδρίαση που θα λάβει χώρα μετά την κατάργηση των ιδιαίτερων μέτρων που επεβλήθησαν.
Σας γνωστοποιούμε ότι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ανακοινώσει στο σώμα στη πρώτη συνεδρίαση μετά τη λήξη των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, το περιεχόμενο όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν κατά την ως άνω δια περιφοράς διαδικασία.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (σύμφωνα και με της διατάξεις του Ν.3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ) είναι τα εξής:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1. Έγκριση επί της 1ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Οικονομικού Έτους 2020.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Τρύφων Εξάρχου.

2. Α. Ανάκληση της υπ’αρ. 153/2019 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.
Β. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , β) την έγκριση του νέου σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης και γ) τον ορισμό μελών εκ μέρους της ΠΑΜΘ για την επιτροπή παρακολούθησης, για την δράση με τίτλο «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού με ΦΠΑ 74.400,00€, του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2020/ ΠΕ Ξάνθης/Τέλη / Κ.Ε. 183601010
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης.

3. Έγκριση σχεδίου και σύναψης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, για την από κοινού εκτέλεση εργασιών συντήρησης των δρόμων πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παγγαίου.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

4. Έγκριση μεταφοράς δικαιούχων του προγράμματος επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους πρώην εργαζομένους της εταιρίας ΘΡΑΚΗ ΑΕ.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς.

5. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). του έργου “Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδιασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) της TERNA A.E. με καύσιμο Φ.Α. Ονομαστικής Μικτής Ισχύος 665 MW, της επιχείρησης TEΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. το οποίο θα εγκατασταθεί στα Ο.Τ. 32 και 37 της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της ΠΕ Ροδόπης.
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης.

6. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). του έργου “ΚΥΤ GIS Κομοτηνής και Διασυνδετικές Γραμμές Μεταφοράς (Γ.Μ.) Ηλεκτρικής Ενέργειας 400KV, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στη ΒΙΠΕ Κομοτηνή.
Εισηγητής: Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης


7. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τα συνοδά έργα αυτού, συνολικής ισχύος 8,8MW στη θέση «ΜΑΚΡΟΜΥΤΗΣ» του Δ. Κομοτηνής και Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης» της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης.

8. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) της ΑΦΟΙ Δερμιτζάκη ΑΒΕΕ για την εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρου εκτάσεως 45.838 τ.μ. στη θέση «Στεγνό» Μακρυχωρίου του Δ. Νέστου Π.Ε. Καβάλας.
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης.

9. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου «Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 166804/11-03-2013 Απόφασης Ε.Υ.ΠΕ. – Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 29,7 στη θέση «Μικρό Δερβένι - Σλίβα» και των συνοδών σε αυτό έργων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου» της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΕΡΒΕΝΙ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Α.Ε.
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης

10. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την κατασκευή και λειτουργία «Αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 7,5MW, στην θέση Ξηροβούνι και των συνοδών έργων αυτού στον δήμο Αλεξανδρούπολης» από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΕ, ως προς τον σχεδιασμό εφαρμογής των αυτοματοποιημένων συστημάτων αποφυγής προσκρούσεων και την ενσωμάτωση πρόσθετων μέτρων για την προστασία της ορνιθοπανίδας.
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης

11. Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) της εταιρείας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΒΕΕ» για την τροποποίηση του εξορυκτικού έργου: «Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών συνολικής έκτασης 421 στρ. περίπου (εντός λατομικής περιοχής) στη θέση ΛΥΓΑΡΙΕΣ Ποντολίβαδου Δήμου Νέστου ως προς την επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης, τα συνοδά έργα, υδραυλικά έργα, μονάδα ΑΕΚΚ.
Εισηγητής : Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Kτηνιατρικής κ. Γεώργιος Ζιμπίδης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ