Log in
updated 3:51 PM UTC, Oct 19, 2020
Ροή ειδήσεων :

Παρέμβαση Δημοσχάκη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Κύριο Παρέμβαση Δημοσχάκη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Στη χθεσινή του (15/10) παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με συνέπεια και συνέχεια, θέτει τις βάσεις για μία ταχεία ανάκαμψη και μία έξυπνη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής :

?Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους καταρτίζεται σε μία χρονική συγκυρία ρευστότητας και αβεβαιότητας, απότοκο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης!

?Η ασυνήθιστα αβέβαιη κατάσταση εντείνεται περαιτέρω από τις προκλήσεις που απορρέουν από την τουρκική προκλητικότητα, τις μεταναστευτικές ροές και τις συνεχείς φυσικές καταστροφές.

? Ο Προϋπολογισμός θέτει ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους, όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αναμένεται να παρέχει οικονομική στήριξη στους επαγγελματίες, στους αγρότες, στους ιδιωτικούς Υπαλλήλους κ.ά.

?Στην αισιόδοξη και αναπτυξιακή του διάσταση, συμβάλλει το χρήσιμο εργαλείο χρηματοδότησης, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί το ώριμο έργο αρδευτικού συστήματος στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου Αλεξ/πολης για άμεση υλοποίηση.

?Επίσης υπογράμμισε ότι ο Έβρος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, δύναται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα αν βέβαια αξιοποιηθεί ο πλούτος που διαθέτει.

?Χαρακτηριστικά, τα τελωνεία της περιοχής, χρειάζονται νέες σύγχρονες υποδομές μέσω ΣΔΙΤ, ικανό στελεχιακό δυναμικό και εκχώρηση, όπου απαιτείται, των αρμοδιοτήτων ήσσονος σημασίας στον ιδιωτικό τομέα.

?Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί πελατεία, επιβάτες, εμπορεύματα, κυκλοφοριακοί φόρτοι και κέρδη, στην κοστοβόρα νέα Εγνατία & δεν θα χάνονται χάριν της λεγόμενης γειτονικής παραεγνατίας...

?Μάλιστα, επισήμανε ότι στο πλαίσιο εργασιών της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, προσβλέπει, όχι μόνο στη βελτίωση των υποδομών των σημείων εισόδου-εξόδου, αλλά και στη χάραξη ευεργετικών και πρωτοποριακών πολιτικών.

?Χωρίς ερασιτεχνισμούς και ουτοπικούς σχεδιασμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, κρατά όρθια την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ :

 

https://www.youtube.com/watch?v=KLUiv_RP8Qs&t=7s&fbclid=IwAR1XhWiDR5MaQmitOXLRU6mAcylHGNKutzhN-k6NbF2njZ15J9gbqWvI8Cc


Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση :

Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021, καταρτίζεται σε μία χρονική συγκυρία που διέπεται από ρευστότητα και αβεβαιότητα. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία προστίθενται και οι εξωγενείς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Εμείς στα σύνορα το νιώθουμε εντονότερα. Προκλήσεις οι οποίες απορρέουν από τις τουρκικές παρελκυστικές πολιτικές, τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και τις συνεχείς φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε αποσκοπεί στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία να βρίσκεται σε λειτουργία και την κοινωνία να παραμένει όρθια. Εδράζεται στις επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές που δρομολόγησε η κυβέρνηση, τις οποίες αναγνωρίζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και πάνω απ’ όλα που εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός.

Επίσης και στις μεταρρυθμίσεις, κύριε Πρόεδρε οι οποίες διασφαλίζουν οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα. Τα μέτρα που περιγράφονται στο προσχέδιο είναι απτά και δεν επηρεάζονται ούτε από την υγειονομική κρίση ούτε από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για παράδειγμα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν είναι εικονική πραγματικότητα, αλλά γίνεται πράξη από τον Ιανουάριο του 2021. Το θετικό αυτό μέτρο, μάλιστα, θα σημάνει τη σημαντική έμμεση αύξηση των κερδών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, αλλά και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Συνάμα, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό συνέπειας, αλλά και συνέχειας. Συνέπειας ως προς τις πολιτικές που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνέχειας στο σταθερό βηματισμό της ελληνικής οικονομίας όπως ήδη είχε αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 με την εφαρμογή ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής. Ένα μείγμα πολιτικής που στηρίχθηκε κυρίως σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο προϋπολογισμός φέρει αναπτυξιακό και αισιόδοξο πρόσημο. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει σημαντικά, κύριε Υφυπουργέ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο χρηματοδότησης, που μπορεί να συνδράμει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και στην τόνωση της απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων τα 19,3 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους.

Χάρηκα πολύ που πρόσφατα ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για τις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, σε αίτημα γραπτής ερώτησής μου για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού συστήματος στο πέταλο του Πέπλου Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου, έργο υποδομής με ώριμη μελέτη, αντί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ζήτησα να συμπεριληφθεί το εν λόγω έργο, είχε να μου αντιπροτείνει σε μία κουβέντα προχθεσινή ότι θα προτιμούσε το γρήγορο χρηματοδοτικό εργαλείο, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνάμα προβλέπονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, ο Έβρος μπορεί να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, εφόσον ληφθούν μέτρα στήριξης, προστασίας και ενίσχυσης των υποδομών των συγκοινωνιών και των δομών παιδείας. Η γεωγραφική μας θέση συνεπάγεται έναν πλούτο ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων όσον αφορά τα έσοδα του Κράτους. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο Έβρος είναι στο σταυροδρόμι Βορά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, είναι εκεί που συναντιούνται δύο θρησκείες και τρεις πολιτισμοί, είναι εκεί που θυμίζει την ωραιότερη ανάμνηση της μεγάλης αυτοκρατορίας και μπορεί το Κράτος αυτό να ωφεληθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω τα ενεργά τελωνεία της περιοχής που δυστυχώς υπολειτουργούν, καθώς υστερούν σε υποδομές και στελεχιακό δυναμικό. Επί παραδείγματι, το Τελωνείο των Κήπων, η πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης προς ανατολάς και αντιστρόφως, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερους διερχόμενους επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και κυκλοφοριακούς φόρτους. Στο πλαίσιο εργασιών της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης προσβλέπουμε όχι μόνο στη βελτίωση των υποδομών των σημείων εισόδου-εξόδου, αλλά και στη χάραξη ευεργετικών και πρωτοποριακών πολιτικών. Δεν μπορεί, κύριε Υφυπουργέ και εσείς το γνωρίζετε καλώς, το πλέον κοστοβόρο έργο που είναι για τα κράτη η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων για ένα κράτος, να μην μπορεί όμως αυτό να μεριμνά, να εξασφαλίσει κυκλοφοριακούς φόρτους. Αυτή είναι η νέα Εγνατία. Είναι παραπονεμένος αυτοκινητόδρομος. Είναι ένας δρόμος που βλέπουμε αυτοκίνητα κάθε 2 χιλιόμετρα. Αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές, τις οποίες έχουμε εφαρμόσει, έχουμε ασκήσει και για αυτό θα πρέπει οραματικά να διεκδικήσουμε κυκλοφοριακούς φόρτους, που προέρχονται από τη γειτονική Τουρκία, από τη Μέση Ανατολή, από την Ασία, από τις υπερκαυκάσιες χώρες από τις ανατολικές χώρες. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να έχουμε απώλεια κυκλοφοριακών φόρτων, υπέρ της λεγόμενης «παραεγνατίας».

Εκφράζω τη βεβαιότητα μου ότι στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού θα υπάρξει μέριμνα για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των ώριμων προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης. Η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης είναι πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο σχεδιασμός και η συνισταμένη πολιτικών που θα προκύψουν από τις εργασίες της Επιτροπής θα συνεπάγονται ασφαλώς οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου να εφαρμοστούν. Ο Έβρος θα επιστρέψει στη Χώρα το πολλαπλάσιο όσων θα επενδυθούν στις υποδομές και στους ανθρώπους της τόσο σε πραγματική συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και προστατεύοντας τα εθνικά και ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το 2021 η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται με σύνεση και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας εφεδρείες. Με γνώμονα τη λογική και το συναίσθημα ευθύνης, με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, χωρίς ουτοπικές προτάσεις θέτουμε τις βάσεις για μία ταχεία ανάκαμψη και μία υψηλή έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει σημαντικό πλεονέκτημα για όλα τα προβλήματα. Είναι μέλος ισότιμο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε μέλος των συγκοινωνούντων δοχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό,τι θα γίνει εξαιτίας της πανδημίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνει και για την πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 16 Οκτώβριος 2020 16:04