Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Κυριακή 25-7-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δρυμιᾶς.
ΩΡΑ: 19:30-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

Δευτέρα 26-7-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Γαλάνης.

Τρίτη 27-7-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Γίνεται γνωστό ὅτι τήν Τρίτη 27η Ἰουλίου ἐ.ἔ, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί Ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων θά ἱερουργήσει εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος, λόγῳ καί τῶν ἐφετινῶν εἰδικῶν συνθηκῶν, καί τηρουμένων ὅλων τῶν ἀπαραίτητων μέτρων, θά δεχθεῖ τίς εὐχές τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΥΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»
Μια από τις λίγες φορές που οι δαίμονες είπαν την αλήθεια ήταν στην έρημο των Γεργεσηνών. Εκεί τυραννούσαν δυό δυστυχισμένες υπάρξεις. Πραγματικά ράκη, τους είχαν απομονώσει από την κοινωνία και τους είχαν καταντήσει τα φόβητρα της περιοχής.
Μόλις ο Κύριος παρουσιάσθηκε, τα δαιμόνια πανικοβλήθηκαν. Κάτω από την ανθρώπινη όψη Του αναγνώρισαν τον Λυτρωτή του κόσμου και αναγκάσθηκαν να προβούν σε μια ομολογία: Ποιά σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σε μας, Ιησού Χριστέ, τρέμουμε την παρουσία σου, τι έχουμε να κάνουμε μαζί σου. Εσύ και εμείς βρισκόμαστε στα δύο αντίθετα άκρα.
Η αντίθεση ανάμεσα στον Πονηρό και στον Χριστό είναι συνέπεια της βαθειάς και ουσιαστικής αλλαγής, την οποία υπέστη ο διάβολος μετά την ανταρσία του εναντίον του Θεού και την πτώση του. Αγγελική ύπαρξη ήταν πριν. Μπορούσε να ακούει τον Θεό, να τον νοιώθει, να τον υπηρετεί και έπειτα βυθίστηκε στην πονηρία. Έγινε η πηγή και ο εκπρόσωπος του κακού. Αυτόματα δημιουργήθηκε το χάσμα.
«Εγώ ειμί η αλήθεια» βεβαιώνει με το θεϊκό Του κύρος ο Χριστός. Μιλάει την γλώσσα της απόλυτης αλήθειας και απαιτεί σαν ανταπόκριση την ολοπρόθυμη προφορά της. Στο άλλο άκρο ο διάβολος. Έμπνευσή του είναι το ψέμα. «Είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψεύδους». Αυτός γεμίζει τις κοινωνίες μας με το ψέμα και την απάτη και το καμουφλάρει και το παρουσιάζει στα μάτια των ανθρώπων σαν την πιο καθαρή και αναμφισβήτητη πραγματικότητα. «Ο Θεός φως εστί». Ο Θεός ορίζεται με αυτό το όνομα που δηλώνει καθαρότητα, αστραφτερή αγνότητα και γλυκειά θαλπωρή. Αντίθετα, το βασίλειο του διαβόλου απλώνεται στο σκοτάδι. Το φως το μισεί. Αγωνίζεται να απλώσει στις κοινωνίες μας το σκοτάδι της συγχύσεως.
«Ο Θεός αγάπη εστί». Η τέλεια αγάπη. Ο διάβολος, αντίθετα, είναι η προσωποποίηση του μίσους, εστία και πηγή του. Μισεί και μόνο μισεί. Τον είδαμε στην αφήγηση του Ιερού Ευαγγελίου να βασανίζει τα θύματά του. Ανάλογα ταλαιπωρεί τον κάθε άνθρωπο και επιδιώκει να κουρελιάσει την ψυχική του ακμή, να φθείρει την πνευματική του υπόσταση. Ο διάβολος «ανθρωποκτόνος ην απ’ αρχής» και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το ίδιο άσπονδο μίσος για το λογικό δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο.
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αποκαλύπτει με τρόπο συνταρακτικό την πραγματικότητα του διαβόλου, ο οποίος καταδυναστεύει την ανθρώπινη ψυχή και σπρώχνει στην απομόνωση. Αποκαλύπτει ότι ούτε παντοδύναμος είναι ο πονηρός, ούτε τον τελευταίο λόγο έχει. Πιο δυνατός από αυτόν είναι ο Χριστός. Ακριβώς «εις τούτο εφανερώθει ο υιός του Θεού, ίνα λύσει τα έργα του διαβόλου».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 22 Ιούλιος 2021 16:35
Copyright @ www.xanthinet.gr 2015