Log in
updated 4:42 PM UTC, Oct 27, 2021
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης

Κυριακή 05-09-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Εἰρήνης Ξάνθης. Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο τῆς Μακαριστῆς Γεροντίσσης Σεργίας.

Τετάρτη 08-09-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Ἀβάτου.

Πέμπτη 09-09-2021 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Θεοπατόρων Ἰωακείμ καί Ἄννης Θερμῶν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου φέρει εις γνώσιν των ευσεβών χριστιανών ότι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10:00 π.μ. θα τελεστεί στην Ιερα Μονή Αγίας Ειρηνης Ξάνθης το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της κεκοιμημένης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μοναχής Σεργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Η παρουσία του πιστού λαού θα αποτελέσει έκφραση τιμής προς την κεκοιμημένη Γερόντισσα καθώς και ηθική ενίσχυση στην απορφανισθείσα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Με παραβολή μιλά σήμερα ο Χριστός μας, θέλοντας μέσα από μία ιστορία, να προσδιορίσει την πραγματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και να υποδείξει την επιθυμητή και πλέον συμφέρουσα για τον άνθρωπο οδό. Ένας δούλος βρήκε στον δρόμο του έναν σύνδουλο του, στον οποίο είχε δανείσει ένα ευτελές ποσό, που όμως ακόμη δεν του είχε επιστραφεί. Όρμησε λοιπόν επάνω του και τον έπνιγε, απαιτώντας την επιστροφή του οφειλόμενου μικροδανείου. Παρά τις ικεσίες του οφειλέτη, ο οποίος γονατιστός τον παρακαλούσε για μία πίστωση χρόνου, μέχρι να βρει το οφειλόμενο ποσό, ο δανειστής δούλος έσυρε τον σύνδουλο του και τον έκλεισε στη φυλακή.
Τι ξεχνά όμως ο δανειστής δούλος; Τι καθιστά την συμπεριφορά του προς τον οφειλέτη σύνδουλο του απαράδεκτη; Ότι την αμέσως προηγούμενη στιγμή, όχι άλλος σύνδουλος του, αλλά ο ίδιος ο Κύριός του, του είχε χαρίσει ένα πολύ μεγάλο πόσο, που χρωστούσε και δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αποπληρώσει, ακόμη κι αν ξεπουλούσε όλα τα υπάρχοντά του, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς του και τον εαυτό του τον ίδιο. Μάλιστα του το χάρισε συγκατανεύοντας στη σχετική, έντονη παράκληση και ικεσία του οφειλέτη δούλου.
Με άλλα λόγια, ο Χριστός έρχεται να μας θυμίσει τις άπειρες ευεργεσίες του Αγίου Θεού προς εμάς. Ευεργεσίες που όντας πλούσιες μας δωρήθηκαν χωρίς να τις αξίζουμε. Ήμασταν χρεώστες σε τέτοιο σημείο, που τίποτε δεν θα ήταν ικανό να αντισταθμίσει την αμαρτητική αποστασία μας και να δώσει κάποια ελπίδα σωτηρίας. Κι όμως, ο Πλάστης δεν παροργίστηκε με το πλάσμα του.
Ο κάθε δημιουργός –ένας ζωγράφος, ένας ποιητής, ένας τεχνίτης, ένας συνθέτης, ένας γλύπτης, ένας συγγραφέας, όταν δεν του αρέσει το δημιούργημά του, όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, όταν κάπου αστοχήσει, έχει το δικαίωμα να το καταστρέψει και να ξεκινήσει κάτι άλλο. Ο Θεός μας όμως δεν έκανε το ίδιο όταν το δημιούργημά του δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και τον πολέμησε επαναστατώντας.
Έστειλε τον Μονογενή του Υιό και Λόγο ώστε με την ενανθρώπησή του ν’ ανασκευάσει την ανθρώπινη φύση, όχι απλώς παρέχοντας άφεση αμαρτιών, αλλά κάτι πολύ ανώτερο, τον αγιασμό, τη θέωση, την αιώνια αποκατάσταση στη Βασιλεία των ουρανών.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 02 Σεπτέμβριος 2021 15:05