Log in
updated 3:10 PM UTC, Nov 25, 2021
Ροή ειδήσεων :

Εργαστήρι εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών και εργαστήρι χαρακτικής στο ΙΘΤΠ

Κύριο Εργαστήρι εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών και εργαστήρι χαρακτικής στο ΙΘΤΠ

Εργαστήρι εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας κάθε χρόνο νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια που έχουν σαν στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και την δημιουργία νέων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά.
Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022 θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις μας Εργαστήρι εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών για παιδιά και ενήλικες, με την επίβλεψη της χοροδιδασκάλου κας Κυριακής Σαρηγιάννη.
Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών στα μικρά παιδιά συμβάλει στο να εκφραστούν και να αποκτήσουν μια βαθύτερη σχέση με την πολιτιστική μας παράδοση. Τα παιδιά αποκτούν κριτικό πνεύμα ώστε να μην δέχονται άκριτα τα προϊόντα της μαζικής υποκουλτούρας και μαθαίνουν να καλλιεργούν την αίσθηση του μέτρου, της απλότητας και της αυθεντικότητας που διακρίνει τον παραδοσιακό χορό, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού.
Μέσω των παραδοσιακών χορών, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μυηθούν και στην λαογραφία, καταγράφοντας και ταξινομώντας τις ελληνικές λαϊκές φορεσιές (ορεινές, πεδινές, νησιώτικες, αστικές, καθημερινές, νυφιάτικές, κλπ), ή καταγράφοντας τα τοπικά μας έθιμα που σχετίζονται με παραδοσιακούς χορούς, κινητοποιώντας την ομαδικότητα και την περιέργεια τους, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους ορίζοντες τους.
Στους ενήλικες η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς θα μπορούσε να τους δώσει περισσότερη σταθερότητα και ευλυγισία στην καθημερινή τους ζωή, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τον συντονισμό αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών. Είναι δε αποδεδειγμένο πως οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί λειτουργούν ευεργετικά και στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η κατανόηση του Θρακικού Παραδοσιακού Πολιτισμού, με χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα, καθώς και παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της Θράκης!
Βασικές ενότητες:
1. Αναφορά σε όλη την Θρακική Τέχνη και Παράδοση.
2. Εκμάθηση Παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, ανά περιοχή της Θράκης.
3. Εκμάθηση του Λαϊκό- Παραδοσιακού πολιτισμού της Ανατολικής Θράκης.
4. Εκμάθηση Δρωμένων και αναφορά στις θρακικές περιοχές προέλευσης τους. Μάθημα κεντήματος παραδοσιακών Μαντηλιών, γκιρντανίων και προξένιων.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ/ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15%

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Κάθε χρόνο το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης προσπαθεί με την δημιουργία νέων εκπαιδευτικών εργαστηρίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την διάθεση των κατοίκων για δημιουργική, εποικοδομητική και καλλιτεχνική έκφραση.
Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22 θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις μας Εργαστήρι Χαρακτικής (μαθητές άνω των 15 ετών), με την επίβλεψη του τελειόφοιτου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελου Τάσιου.
Λίγα λόγια:
Η απαρχή της σύγχρονης χαρακτικής εμφανίζεται στην αρχαιότητα. Από τις πρώτες εγχάρακτες πέτρες, έως τα τυπογραφικά στοιχεία και έπειτα στην ψηφιακή εκτύπωση η χαρακτική βρίσκει την θέση της ανάμεσα στις καλές τέχνες.
Πολλοί από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο την έχουν επιλέξει ως ένα από τα κύρια εκφραστικά τους μέσα λόγο της μοναδικότητας και της ποικιλομορφίας που προσφέρει μέσα από τις τεχνικές της.
Το εργαστήριο χαρακτικής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μέσα από πρακτικές και θεωρητικές μεθόδους φιλοδοξεί να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές που θα το παρακολουθήσουν, να εξοικειωθούν με διαφορετικές τεχνικές και εργαλεία, αξιοποιώντας τις γνώσεις που θα αποκτήσουν για την δημιουργία της δικής τους ξεχωριστής καλλιτεχνικής πρότασης.
Ο Ευάγγελος Τάσιος γεννήθηκε το 1996 στην Ξάνθη.
Αποφοίτησε το 2014 από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ξάνθης, με ειδικότητα και πτυχίο στην Γραφιστική.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Εργαστήριο Χαρακτικής του καθηγητή Ξενοφώντα Σαχίνη.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ/ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15%

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 09 Σεπτέμβριος 2021 17:02