Log in
updated 3:10 PM UTC, Nov 25, 2021
Ροή ειδήσεων :

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ Ι.Θ.Τ.Π.

Κύριο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ Ι.Θ.Τ.Π.

(Σεμιναριακά μαθήματα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης)
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ (19ος -20ος Αιώνας)
Γενικές Πληροφορίες
Η μελέτη της τοπικής ιστορίας στις επιστήμες, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας έχει αποδώσει πολύπλευρη και συνολική γνώση για τις μικρότερες κοινωνίες και τον πολιτισμό τους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας σε ένα θεωρητικά και μεθοδολογικά οριοθετημένο πεδίο έρευνας και διδασκαλίας της ιστορικής επιστήμης σηματοδότησε μια στροφή του ερευνητικού ενδιαφέροντος των ιστορικών στην μελέτη του τοπικού. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ιστορικούς να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία ενός τόπου και να διερευνήσουν την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την εξέταση μιας σειράς γεγονότων και φαινομένων στην μικρή κλίμακα.
Βασικός στόχος αυτού του εργαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης (19ος – 20ος αι), είναι η γνωριμία μας με το παρελθόν του τόπου στον οποίο ζούμε. Μέσα από την προσέγγιση ενός ολόκληρου κόσμου ο οποίος έχει πια χαθεί (τοπικά επαγγέλματα, ανθρωπογεωγραφία της πόλης, περιβάλλον, νοοτροπίες κ.λ.π.), όψεις του οποίου θα προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου, μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί ένα πλήθος ετερόκλητων ιστορικών πηγών (αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, μαρτυρίες τόσο προφορικές όσο και γραπτές, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά κείμενα) έτσι ώστε αφενός να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία του μαθήματος και αφετέρου να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της ιστορικής επιστήμης. Παράλληλα με τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και ορισμένες περιηγήσεις στην πόλη, ένα πρωτότυπο εγχείρημα με το οποίο θα μεταφέρουμε τη διαδικασία του μαθήματος στους χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καθώς και σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Περιοδολόγηση του Μαθήματος
• Οθωμανική περίοδος της πόλης. Θα εστιάσουμε κυρίως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν και πραγματοποιείται η μεταφορά της διοικητικής έδρας της περιοχής στην Ξάνθη από την Γενισέα που βρίσκονταν μέχρι τότε, ένα γεγονός που μαζί με το καπνεμπόριο συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης εκείνη την εποχή.
• Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912 – 1913)
• Βουλγαρική Κατοχή (1913 – 1919)
• Η περίοδος του Μεσοπολέμου: Διασυμμαχική Διοίκηση της Θράκης (1919 – 1920), ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος (οικονομική, κοινωνική, πολεοδομική εξέλιξη της πόλης) ανθρωπογεωγραφία (προσφυγική εγκατάσταση και εθνοθρησκευτικές ομάδες).
• Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανοβουλγαρική Κατοχή (1941 – 1944)
• Εμφύλιος Πόλεμος (1946 – 1949)
Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022
Στο Εργαστήρι θα διδάξει ο Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός με ειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (Μ.Α. Παντείου Πανεπιστημίου) ο οποίος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή την οποία εκπονεί στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα την εμπειρία του πολέμου και της κατοχής στην πόλη της Ξάνθης (1940 – 1944)
Μαθήματα
Τα Σεμινάρια θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, για 2 ώρες, τα απογεύματα της Δευτέρας, 18:00-20:00Ω.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2021 19:36