Log in
updated 5:21 PM UTC, Feb 21, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στον Δ.Ο.Λ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της.

Η στάση της προς τους εκδότες: 

Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. 

Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους.

Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. 

Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αυγής” στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της Κυβέρνησης». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: 9 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

«Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Προτού η χώρα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και με μόνη εναλλακτική ένα τέταρτο πρόγραμμα, οφείλουμε να δώσουμε τώρα τη διέξοδο. Κύριε Τσίπρα, σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Βουλή, κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τα αγροτικά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συγκροτήσει Κυβέρνηση άξιων και ικανών ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική Kυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση … Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία ... Μια Κυβέρνηση βαθιά απομονωμένη από τον ελληνικό λαό, χωρίς πυξίδα για το αύριο της πατρίδας μας … Κι αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Έχουμε τη γνώση, το σχέδιο. Έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης … Σήμερα, συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και δεν επιτρέπεται να υφίσταται … Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα, που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση … Η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου. Ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Με μια Κυβέρνηση άξιων και ικανών. Με πρόσωπα και δυνάμεις, με διαφορετικές πορείες από εμάς. Αλλά με τις οποίες μας ενώνουν κοινοί στόχοι. Μας ενώνει η περήφανη, σύγχρονη, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Ελλάδα». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές, ότι υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει και ότι όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα.

Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Και ανέπτυξε 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους: 

«1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού. 

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. 

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.  

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά - επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε “μπλόκα αγροτών”.  

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα». 

Δήλωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την εκλογή του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Αντόνιο Ταγιάνι ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι, ενός πιστού φίλου της Ελλάδος, για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα σταθούν δίπλα του στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Του εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του».

Ερώτηση της Άννας Καραμανλή για τον διορισμό αθλητών

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, σχετικά με τον διορισμό αθλητών που έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν για την χρήση απαγορευμένων ουσιών. 
 

Για το θέμα αυτό, η κυρία Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την μία πλευρά εκφράζει τη βούλησή της να περιορίσει δραστικά τα προνόμια των αθλητών – συμφώνα με το νομοσχέδιο που η ίδια έθεσε στη διαβούλευση - και από την άλλη διορίζει αθλητές που σύμφωνα με δημοσιεύματα  έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο διορισμός τιμωρηθέντων αθλητών – πέρα από την ελεγχόμενη τυπική νομιμότητά του – δεν είναι ούτε ηθικός ούτε σύμφωνος με το πνεύμα του νόμου.


Η επιβράβευση αθλητών που κατέφυγαν στη φαρμακοδιέγερση για να φτάσουν σε επιτυχίες, όχι μόνο εκπέμπει λάθος μηνύματα στους νέους αθλητές, αλλά και αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία».

Κεραμέως και Ανδριανός συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη K. Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Ανδριανός, συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο.

Μετά τη συνάντηση, η κυρία Νίκη Κεραμέως και ο κ. Γιάννης Ανδριανός έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε σήμερα την τιμή και τη χαρά να επισκεφθούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και να συνομιλήσουμε μαζί του για σειρά κρίσιμων θεμάτων. 

Εκφράσαμε την αναγνώριση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, του διαχρονικού, καίριου ρόλου της Εκκλησίας στη χώρα και την κοινωνία μας, ιδιαίτερα εν καιρώ κρίσης, καθώς και τη βούλησή μας για περαιτέρω προσέγγιση και συνεργασία, μέσω της ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας μας. 

Εξήραμε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, που συχνά καλύπτει υπαρκτά κενά της Πολιτείας, και τονίσαμε την ανάγκη προαγωγής του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης και μέσω της εκπαίδευσης. Υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει στο δημόσιο διάλογο και ζητήματα που δεν είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας, αλλά αφορούν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, όπως οι υιοθεσίες και η δωρεά οργάνων, στα οποία επιθυμούμε και την ενεργό συνδρομή της Εκκλησίας. 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας ενημέρωσε εκτενώς για το μάθημα των Θρησκευτικών και την πορεία του - μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης - διαλόγου, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται με ενδιαφέρον, το προσεχές διάστημα».

Σταύρος Καλαφάτης: Η εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι ως Προέδρου του Ε.Κ. μήνυμα για την Ευρώπη, ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στην εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι ως νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μήνυμα για την Ευρώπη, αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ως ομοϊδεάτες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήριά μας, καθώς επιβεβαιώνεται η πεποίθηση και ενισχύεται το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας, πως η Ευρώπη – και μαζί της η Ελλάδα – χρειάζεται φιλελεύθερες επιλογές, για να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις της συγκυρίας που διανύουμε. 

Ως Έλληνες δικαιούμαστε να χαιρόμαστε διπλά για την εκλογή του. 

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αποτελεί έναν δεδηλωμένο θαυμαστή της Ελλάδας, του πολιτισμού της και της ιστορίας της. Εκτός από φίλος της χώρας μας, μπορεί να είναι και πολύτιμος σύμμαχος μιας αξιόπιστης ελληνικής προσπάθειας ανάκαμψης, που δεν θα αυτοαναιρείται από ιδεοληπτικές εμμονές».

Επίσκεψη Βουλευτών της ΝΔ στην ΕΣΕΕ

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους Αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, βουλευτή Επικρατείας, και κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, βουλευτή Ημαθίας, στο πλαίσιο συναντήσεων με τις διοικήσεις φορέων της οικονομίας, πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, την δεύτερη επίσκεψη, στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στα γραφεία της στην Αθήνα.

Κατά την επίσκεψη, έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, υπό τον Πρόεδρό της, κ. Βασίλη Κορκίδη. Συζητήθηκαν θέματα της Ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα θέματα που απασχολούν τον κόσμο του εμπορίου και τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως η υποτονικότητα της αγοράς την εορταστική περίοδο, η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, το παρεμπόριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και Δημοσίου, οι αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζουν:

1ον. Στη στήριξη της ανταγωνιστικής εμπορικής δραστηριότητας, στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εμπορικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ον. Στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε ρευστότητα για τις βιώσιμες εμπορικές επιχειρήσεις.

3ον. Στην ενδυνάμωση της διασύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με την εμπορική δραστηριότητα, τόσο για την εσωτερική, όσο και για τη διεθνή αγορά.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και στην προώθηση δράσεων για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 

Οι επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουν τη συστηματική συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων της οικονομίας, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης στρατηγικής και πέραν των Μνημονίων για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας.  

Με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Εξετάσθηκαν οι κοινές ανησυχίες ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων στην ήπειρό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών  συναινέσεων για την ρεαλιστική  και υπεύθυνη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με έμφαση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Επισημάνθηκε, επίσης, η σημασία διασφάλισης της εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί η χώρα αυτή να ακολουθήσει το δρόμο εκείνο που θα την οδηγήσει εγγύτερα στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. 

Παράλληλα, καταγράφηκε από την πλευρά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, προβληματισμός για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη σεβασμού, εκ μέρους της Άγκυρας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής.  

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ιταλό Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη σταθερή στήριξή μας στην προοπτική μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. 

Από την πλευρά του, ο κ. Mattarella έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας, τονίζοντας επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε ιστορική εξέλιξη για την περιοχή μας και θα εξέπεμπε ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τον κόσμο περίοδο. 

Ερώτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη σχετικά με το ζήτημα της επιλογής οικονομικών - διοικητικών Διευθυντών στα κρατικά θέατρα της χώρας

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της επιλογής οικονομικών - διοικητικών Διευθυντών στα κρατικά θέατρα της χώρας. 

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας είναι η διαφάνεια στα οικονομικά θέματα, η συνέπεια ως προς την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η υπεύθυνη λογοδοσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η άμεση τοποθέτηση των οικονομικών - διοικητικών Διευθυντών του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι επιβεβλημένη.

Από τον Οκτώβριο 2016, δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του Οικονομικού - Διοικητικού Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, με λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος τα τέλη Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει δημοσιευθεί το αποτέλεσμα ενώ αναμένεται η διενέργεια διαδικασίας επιλογής και για το ΚΒΘΕ.

Ο θεσμός αυτός, όχι μόνο πρέπει να στηριχθεί, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί σ’ όλους τους φορείς που εποπτεύει και χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ.

Είναι ένα μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των φορέων του πολιτισμού.

Οι καιροί αυτό απαιτούν. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει να μην μπορεί ή να μην θέλει να ανταποκριθεί».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τον Πρωτογενή Τομέα, στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την σημερινή μου τοποθέτηση από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στον Δ.Ο.Λ. Οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλλο συκής και αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση και τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της Κυβέρνησης. 

Ανεβήκατε στην εξουσία παριστάνοντας τους αδιάφθορους, που θα άλλαζαν το πολιτικό κατεστημένο. Και μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική Κυβέρνηση που έχει γνωρίζει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση. 

Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Το αποδείξατε με το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, όταν πήγατε να ελέγξετε πλήρως το τοπίο. Με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής, με βοσκοτόπια για εγγυήσεις, με πιέσεις, συναλλαγές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ κ. Τσίπρα; Γιατί, με όσα είπατε σήμερα νομίζω ότι δεν την έχετε διαβάσει. 

 Το επιχειρήσατε όταν πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ξεσηκώθηκε το σύμπαν εναντίον σας. Το κάνετε σήμερα με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλαχθήκατε μαζί τους. Τους συναντούσατε στα κρυφά. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της Κυβέρνησης. Άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας δικαστικές εκκρεμότητες. Χρησιμοποιήσατε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε στα χέρια σας το έλεγχο του συγκροτήματος, βάζοντας ως τοποτηρητή, τον κ. Μουλόπουλο. Πρώην βουλευτή σας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής», τον οποίο μάλιστα είχατε το θράσος να προτείνετε και για αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τις ανεξάρτητες Αρχές. 

Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι κ. Τσίπρα. Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό. Είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και των μεθοδεύσεων. Είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία.

Κύριε Τσίπρα, 

Πάρτε το χαμπάρι, όμως, και εσείς και οι Υπουργοί σας: Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία είναι ισχυρότερες από εσάς. Στην προσπάθειά σας να φέρετε την Ελλάδα και τη Δημοκρατία στα μέτρα σας, θα μας βρείτε απέναντι. Τα σχέδιά σας θα καταρρεύσουν. Και θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα. Το μόνο που θα μείνει από αυτή την ιστορία είναι ένα βαρύ προσωπικό στίγμα, σε εσάς προσωπικά, αλλά και σε όποιον βουλευτή ή Κόμμα εξακολουθεί να ανέχεται αυτή την κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Τσίπρας μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Μια καθημαγμένη κοινωνία σε κατάθλιψη. Μία χώρα σε απογοήτευση. Μια Κυβέρνηση βαθιά απομονωμένη από τον ελληνικό λαό,  χωρίς πυξίδα για το αύριο της πατρίδας μας. Σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές με πολλά εθνικά μέτωπα ανοιχτά. Ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια, από τη στιγμή που η κρίση χτύπησε με ορμή την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για το σκάφος της Ελλάδας.

Ξεκινώ την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, για το 2017, με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ένα πέπλο απαισιοδοξίας, κατήφειας και φόβου πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Η κοινωνία, εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης και της ματαιότητας, κλείνεται στον εαυτό της. Συχνά γίνεται εύκολη βορά στις πιο παρανοϊκές θεωρίες συνομωσίας. Η άγρια υπερφορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Η πραγματική οικονομία παραπαίει. Οι στόχοι του προϋπολογισμού ως προς το σκέλος της ανάπτυξης είναι ήδη φανερό ότι, με τους ρυθμούς που ακολουθείτε, πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πλέον τεράστιοι. Η Κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν τους αντιλαμβάνεται. Εξακολουθεί να μην μπορεί ή να μην θέλει να ξεχωρίσει την αμείλικτη πραγματικότητα από τις βολικές ψευδαισθήσεις.

Ο κ. Τσίπρας μας έλεγε με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 12 Νοεμβρίου, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με μέτρα για το χρέος για να ενταχθούν στη συνέχεια τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, σε ένα σπάνιο ξέσπασμα ειλικρίνειας, παραδέχθηκε, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ότι οι συνέπειες αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως θα είναι καταστροφικές. Το τι έγινε από τότε είναι γνωστό.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί, στην καλύτερη περίπτωση, για τον Μάρτιο. Μιας αξιολόγησης που – υπενθυμίζω – θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από μόνη της, καθιστά δυσκολότερη την εφαρμογή του Προγράμματος. Αυτό το καταλαβαίνουν πλέον όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό όταν ακούν ότι καθυστερούμε διότι δήθεν διαπραγματεύεστε σκληρά, ξέρουν ότι νέα άδικα μέτρα, νέες άδικες θυσίες βρίσκονται ήδη προ των πυλών. Και το χειρότερο, οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν πιάνουν τόπο, γιατί δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. 

Όμως, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον εκτροχιασμό του προγράμματος. Κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις στιγμές του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Και ενώ ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει τι ζημιά γίνεται με τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις σας, εσείς συνεχίζετε την ίδια τακτική. Διαπραγματεύεστε με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες σας. Διαβάζετε λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Δεν ξέρετε τι θέλετε. Τη μία στέλνετε επιστολές στο Δ.Ν.Τ., ζητώντας την παραμονή του και την άλλη βγάζετε non paper προκρίνοντας την αποχώρησή του. Για να διαπιστώσετε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δίνει λαβή στους πιο σκληρούς κύκλους να εισηγηθούν ακόμα πιο επώδυνα μέτρα.

Και το χειρότερο. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας, διαρρέοντας ανυπόστατες θεωρίες για από μηχανής θεούς, που θα δώσουν λύση στο ελληνικό αδιέξοδο. Για να διαπιστώσετε ότι, κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει.

Δεν είναι χρονικά μεταθέσιμες. Τα όρια, για άλλη μια φορά, εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Μπορεί να διασφαλίστηκαν από την Ε.Κ.Τ. λίγοι ακόμη μήνες, προκειμένου να καταφέρουμε να καρπωθούμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, όμως, όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα, ρισκάρουμε την απώλεια αυτού του καθοριστικής σημασίας εργαλείου, το οποίο με αποκλειστική σας ευθύνη έχετε καθυστερήσει ήδη δύο χρόνια να αξιοποιήσετε. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν θα κριθεί μόνο η μοίρα του 3ου προγράμματος. Θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το 2018.

Και εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος.

Κύριε Τσίπρα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος. 

Δεν μπορείτε να οδηγήσετε την πατρίδα μας στην έξοδο από την κρίση και την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια. Και το κυριότερο, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018, η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες.

Αν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο, στην καλύτερη περίπτωση θα παραμένει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους πιστωτές και τους εταίρους μας - στο βαθμό πάντα που εκείνοι θα εξακολουθούν να επενδύουν σε ένα σενάριο ανάκαμψης της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη. Ούτε αυτό, όμως, είναι σήμερα δεδομένο.  

Ο συνδυασμός μιας αναμενόμενης εσωστρέφειας στις προτεραιότητες των εταίρων μας μαζί με μια κούραση για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, ίσως αφαιρέσει κάθε προοπτική περαιτέρω στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Θα οδηγούσε νομοτελειακά στην αναβίωση των σεναρίων του Grexit. Αυτό είναι το τραγικό δίλλημα, στο οποίο μας έχετε εγκλωβίσει. Τέταρτο Μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά των σχεδίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός σας διευκολύνει ακραίες φωνές στην Ευρώπη - και όχι μόνο -  που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και σήμερα η πολιτική αλλαγή είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Και το αίτημα για εκλογές περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Σας το ξαναλέω για να το ξανακούσουν οι πολίτες. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης στο πρόβλημα της χώρας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική και η βούληση του ελληνικού λαού. Την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια Κυβέρνηση που θα οχυρώσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και θα την καταστήσει, από παρία, ισάξιο μέλος. Με πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, αλλά και με συγκεκριμένη άποψη για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες. Έγιναν τόσες θυσίες τα τελευταία χρόνια, που όμως κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν αν η πολιτική αλλαγή δεν συντελεστεί εγκαίρως.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τολμηρό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εισόδου της χώρας σε έναν σταθερό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές σας και θα δώσει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Έχουμε τη γνώση, το σχέδιο. Έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης. Η κοινωνία είναι ώριμη να στηρίξει ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια. Που θα αφορά τους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας. Ένα σχέδιο που θα φέρει ελπίδα και σιγουριά στην ελληνική οικογένεια. 

Το 2015, το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον απέτυχε παταγωδώς, αλλά ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά το μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.  Εσείς ούτε θέλετε, ούτε ξέρετε, ούτε μπορείτε να το κάνετε. Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση. Η μόνη χρησιμότητά σας ήταν η οριστική αποκαθήλωση του τοτέμ του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.

Σήμερα, συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, Κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και ούτε μπορεί να υφίσταται. 

Μην κουράζεστε, προσπαθώντας να οικοδομήσετε ψεύτικα διλλήματα. Το δίλλημα δεν είναι από τη μία οι υπερήφανοι αγωνιστές των συμφερόντων του λαού και από την άλλη εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. ή του κ. Σόιμπλε. Το πραγματικό δίλλημα είναι αν συντάσσεται κανείς με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της νέας διαπλοκής και της αποτυχίας, των ατελείωτων διορισμών στο Δημόσιο ή με την Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της προκοπής, της ελπίδας, της αλήθειας. Αυτό είναι το δίλλημα κ. Τσίπρα. Αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή με την Ελλάδα κάθε νέου παιδιού που θέλει να ξέρει ότι, αν δουλέψει σκληρά, θα έχει δικαίωμα να προκόψει στη ζωή του. Σε αυτήν την καθοριστική, για το μέλλον του τόπου, αντιπαράθεση θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης να επιλέξει στρατόπεδο. Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα Κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας. Και δεν έχω καμία αμφιβολία για την τελική έκβασή της.

Η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου. Ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Με μια Κυβέρνηση άξιων και ικανών. Με πρόσωπα και δυνάμεις, με διαφορετικές πορείες από εμάς. Αλλά με τις οποίες μας ενώνουν κοινοί στόχοι. Μας ενώνει η περήφανη, σύγχρονη, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Ελλάδα. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Προτού η χώρα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και με μόνη εναλλακτική ένα 4ο πρόγραμμα, οφείλουμε να δώσουμε τώρα τη διέξοδο. 

Κύριε Τσίπρα,

Σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό ελεύθερο να αποφασίσει για το μέλλον του. Όμως, σας προειδοποιώ. Μην διανοηθείτε να διαφύγετε, παίζοντας νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Τα δοκιμάσατε αυτά τα κόλπα και αποτύχατε παταγωδώς. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Και οι αμέσως επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το νόμο, που η νέα Βουλή θα ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία στις πρώτες εβδομάδες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ένα νόμο που θα στηρίξουν όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης και της ευθύνης. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που θα εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Θα μάθετε κ. Τσίπρα, ότι μέσα στους κανόνες της Δημοκρατίας είναι και η ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Ευτυχώς η χώρα διαθέτει επαρκή θεσμικά αναχώματα για να την εξασφαλίσει. Να μάθετε να χάνετε, κ. Τσίπρα. Έτσι είναι η Δημοκρατία. Κι άλλοι έχουν χάσει εκλογές. Σημαντικότεροι από εσάς. Δεν διανοήθηκαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα βυθίζοντας την στην ακυβερνησία και στην αστάθεια. Και για να παραφράσω λίγο τον Κωνσταντίνο Καβάφη «Αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας όπως την θέλετε, τούτο προσπαθήστε όσο μπορείτε. Μην την εξευτελίζετε μες τις πολλές κινήσεις και ομιλίες».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχομαι τώρα στο αντικείμενο της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, για τον αγροτικό τομέα και τον αγροτικό κόσμο. Ενός τομέα που έχει σημαντικές δυνατότητες και οφείλει να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση. Αλλά που, δυστυχώς, έχει πέσει και αυτός θύμα μιας Κυβέρνησης, που επιμένει να υπερφορολογεί αντί να μεταρρυθμίζει.

Αξίζει να επισημάνει κανείς ότι η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην συνολική οικονομική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη. Τόσο σε ποσοστό προστιθέμενης αξίας, όσο και σε αριθμό απασχολουμένων. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης, αρκετοί συμπολίτες μας είτε από ανάγκη είτε από επιλογή επέστρεψαν στην πρωτογενή παραγωγή.

Όμως, και εδώ ισχύει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ: Όλα προς το χειρότερο. Δεν υπάρχει κανείς τομέας της οικονομίας, καμία πληθυσμιακή ομάδα που να είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν στο τέλος του 2014. Με μοναδική εξαίρεση τα κομματικά σας στελέχη, που σιτίζονται παρασιτικά στην πλάτη των υπερφορολογημένων πολιτών. 

Και για να μη μένουμε μόνο στην τελική διαπίστωση, ας θυμηθούμε λίγο τι κάναμε εμείς, τι παραλάβατε και πού είμαστε σήμερα. Τι είχαμε κάνει εμείς: Προκειμένου και οι αγρότες να συμβάλλουν στην δημοσιονομική προσαρμογή και να στηρίξουν την συνολική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, επιδιώξαμε την ομαλή και σταδιακή προσέγγισή τους με τα ισχύοντα άλλων κοινωνικό-επαγγελματικών ομάδων, που τα κέρδη τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Ειδικότερα: Επιδιώχτηκε η αύξηση του ποσοστού των αγροτών που ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. Είχαμε θεσπίσει 7 κλάσεις ασφάλισης για τους αγρότες και εργόσημο για τους απασχολουμένους στην αγροτική παραγωγή. Θεσπίστηκε, το 2013 – κόντρα σε σημαντικές τότε αντιδράσεις - η φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, που αντιστοιχεί στα επιχειρηματικά κέρδη (έσοδα- έξοδα). Θεσπίστηκε φορολογικός συντελεστής 13%, από τα εισοδήματα της χρήσης 2014. Εξαιρέθηκαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις από τη φορολόγηση. Μειώθηκαν άλλα ειδικά προνόμια των αγροτών, όπως η μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α. και η μείωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης για τα αγροτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την αγροτική παραγωγή. Με την πολιτική μας καταφέραμε, στο τέλος του 2014, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. να μην ζητούν τη λήψη κανενός νέου μέτρου για τους αγρότες.

Με άλλα λόγια, καταστήσαμε σαφές στους αγρότες ότι πρέπει και αυτοί να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Χωρίς, όμως, σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενούς τομέα και να διαταράξουμε την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.

Εσείς τι κάνατε; Ό,τι με κάθε κοινωνική ομάδα: Υποσχεθήκατε στους πάντες τα πάντα. Και στη συνέχεια τους επιβαρύνατε με βίαιο τρόπο, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Έχω μαζί μου το κυβερνητικό σας πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα. Από τη μία είμαστε τυχεροί που δεν το υλοποιήσατε, καθώς περιείχε απίστευτες αστοχίες. Περιλάμβανε, όμως, και μια σειρά συγκεκριμένων υποσχέσεων προς τους αγρότες.  

Διαλέγω μερικά από αυτά για να σας τα υπενθυμίσω: Επαναφορά του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα. Καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου. Μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. για όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ρύθμιση αγροτικών χρεών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους. Δημόσια αγροτική τράπεζα. Ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

Εσείς ο ίδιος, κ. Τσίπρα, θυμάστε τι λέγατε πάνω στις καρότσες των αγροτικών, τον Φεβρουάριο του 2013 στη Βοιωτία; Λέγατε ότι «Μόλις τελειώσουν οι εκλογές ξεχνάνε τα λόγια και τις δεσμεύσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες με τα Μ.Α.Τ.». Τον εαυτό σας περιγράφατε, κ. Τσίπρα. Εσείς είστε που κρύβεστε πίσω από τις κλούβες των Μ.Α.Τ. Απροσπέλαστη έγινε επί των ημερών σας η Ηρώδου Αττικού.

Θυμάστε εσείς, κ. Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ποια μέτρα ονομάζατε ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα; Ούτε ένα ούτε δύο. Δέκα μέτρα χαρακτηρίζατε ως ταφόπλακα τον Ιούνιο του 2015. Και λίγες μέρες αργότερα, κατάπιατε τη γλώσσα σας και τα υπογράψατε όλα. 

Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, τάξατε τα πάντα και πράξατε ακριβώς τα αντίθετα. Αυξήσατε την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%. Φορολογήσατε από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Θεσπίσατε νέο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο στο κρασί και αυξήσατε το φόρο στην μπύρα, πλήττοντας την αναπτυσσόμενη, εξωστρεφή εγχώρια παραγωγή. Αλήθεια πόσα έσοδα έχει αποδώσει αυτός ο φόρος κ. Τσίπρα; Είχατε υπολογίσει 110.000.000 ευρώ και έχετε πάρει 15.000.000 ευρώ. Συμπεριλάβατε και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, και για να γλιτώσετε την κατακραυγή δώσατε προσωρινή αναστολή για ένα χρόνο. Τριπλασιάσατε σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Καταργήσατε τον Ο.Γ.Α. Αυξήσατε το κόστος παραγωγής, καθώς αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, καταργήθηκε η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και αυξήθηκε – κόντρα σε αυτό που τάξατε - ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια στο 24%, από 13%. Αυξήσατε φόρους και εισφορές που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής, συρρικνώνουν το εισόδημα των αγροτών και αποτελούν μεγάλο αντικίνητρο για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.

Και να ήταν μόνο αυτά; Η διακυβέρνησή σας αφήνει παντού πληγές. Θα σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα. 

Πρώτον, δύο από τα βασικότερα και πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα σε όλες τις αγορές του κόσμου, η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, προστατεύτηκαν από όλες τις Κυβερνήσεις. Και ήρθατε εσείς για να εκχωρήσετε τη χρήση του ονόματος σε τρίτες χώρες σε μια νύχτα. 

Δεύτερον, αντί να προλαμβάνετε επικίνδυνες ζωονόσους που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο, τρέχετε ασθμαίνοντας πίσω από το πρόβλημα όταν αυτό έχει μετατραπεί σε επιδημία. 

Και πως απαντάτε σε όλα αυτά; Με το μόνο που ξέρετε: Με φτηνή προπαγάνδα, για να ρίξετε στάχτη στα μάτια των αγανακτισμένων αγροτών. Είδα ένα ένθετο σε μια κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν θα σταθώ στο πώς βγήκε, πόσο κόστισε και αν αυτό ήταν η προτεραιότητά σας εν μέσω τόσων ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Θα σταθώ στο τι λέει. Για ποιο πράγμα ακριβώς επαίρεστε; Ότι πληρώσατε τις ενισχύσεις στους αγρότες μας; Το αυτονόητο; Αυτό έλειπε να μην καταβάλλετε τους πόρους που προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τα ψέματα που λέτε για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και την απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014 – 2020); Γεμάτο ψέματα είναι το έντυπό σας. Και αν έχετε αντίρρηση ως προς αυτό, πηγαίνετε να τα πείτε στους αγρότες. Σήμερα, τολμάτε να ανεβείτε στις καρότσες, κ. Τσίπρα; 

Ο πρωτογενής τομέας είναι δυστυχώς μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής σας αποτυχίας. Αντί να μεταρρυθμίσετε τη χώρα, αντί να δημιουργήσετε προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής, κάνετε ακριβώς το αντίθετο. 

Έτσι, δύο χρόνια τώρα, δεν έχετε εφαρμόσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας. Δεν κάνετε ούτε καν αυτές για τις οποίες δεσμευτήκατε στο 3ο Μνημόνιο, το δικό σας Μνημόνιο. Να θεσπίσετε μια στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. 

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της χώρας μας για την περίοδο 2014 – 2020, προβλέπει μέτρα, δράσεις και επενδύσεις που στόχο έχουν την οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία. Την προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικού στοιχείου της καινοτόμου αγροτικής επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Όμως, ακόμη και αυτό το τόσο βασικό εργαλείο ανάπτυξης, στοχευμένης χρηματοδότησης και διαθρωτικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, το έχετε καταστήσει τελείως ανενεργό. Στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων η εικόνα είναι απογοητευτική. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα συνολικά 5,9 δις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, έχουν δεσμευθεί – προσοχή, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί στην πραγματική οικονομία – μόλις 485.000.000 ευρώ. Δηλαδή μόλις το 8,2% του διαθέσιμου ποσού. 

Ειδικότερα, έχουν ενεργοποιηθεί τα 2 από τα 16 μέτρα, τα 3 από τα 44 υπομέτρα και 3 από τις 65 δράσεις. Αν ήταν να βρείτε φόρμουλα να εξυπηρετήσετε τίποτα κομματικούς σας πελάτες, θα είχατε εξαντλήσει τη φαντασία σας. Τώρα που πρέπει να κάνετε καμιά δουλειά να πάρει μπρος η αγροτική οικονομία, τα έχετε αφήσει όλα στην τύχη τους.

Όμως, το έχω ξαναπεί: η αποτυχία της Κυβέρνησης δεν είναι αποτυχία της χώρας. Οι δυνατότητες των Ελλήνων ευτυχώς είναι μεγαλύτερες από αυτές του κ. Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα, κόντρα στη φοροεπιδρομή, κόντρα στην έλλειψη ρευστότητας, κόντρα στην απαράδεκτα χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπάρχουν καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα και πέτυχαν. Ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Μετάξι στο Σουφλί, πιπεριές στο Τυμπάκι, κατίκι στο Δομοκό, αμύγδαλο και σουμάδα στον Άγιο Νικόλαο, αρωματικά φυτά στο Βελβεντό, μέλι με βρώσιμο χρυσό στην Εύβοια, μανιτάρια πλευρώτους στο Κιλκίς, βιολογικό μηλόξυδο στην Ελασσόνα, τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, τρούφα στην Πιερία, υδροπονικά θερμοκήπια στον Πυργετό, τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο, ιχθυοτροφείο πέστροφας στις Σέρρες, βιολογικό ελαιόλαδο στην Ηλεία.

Το ξέρω, κ. Τσίπρα, μάλλον δεν σας λένε τίποτα όλα αυτά. Αλλά αποδεικνύουν κάτι. Ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα σχέδιο στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής. Γι’ αυτό και για την ανασυγκρότησή της, είναι επιτακτική η Πολιτική Αλλαγή. Για να μπει μπροστά ένα συνολικό σχέδιο στήριξής της που θα διευκολύνει, θα ενθαρρύνει και θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχημένες, μικρές και μεγάλες, επιχειρηματικές προσπάθειες. Για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων.  

Εμείς σε αυτή την πολιτική πιστεύουμε και αυτή θα υλοποιήσουμε. Μια πολιτική που έχει δύο βασικούς άξονες. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – κυρίως μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής – και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Και θα το πετύχουμε με 9 συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους, που θα εκθέσω αμέσως συνοπτικά: 

1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους - μνημεία του κρατισμού. 

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. 

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.  

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται με την Πολιτεία για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.  Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της κάθε Κυβέρνησης με τα εκάστοτε «μπλόκα αγροτών». 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε τον ειδικό φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα. 

Θυμάμαι, για παράδειγμα, ως βουλευτής τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην Ήπειρο. Σήμερα, η «Δωδώνη» έχει καταστεί μια πετυχημένη επένδυση, ένας πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τις εξαγωγές των πολύ ποιοτικών προϊόντων της. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν καλές τιμές γάλακτος και έχουν κίνητρο να επενδύσουν στο ζωικό τους κεφάλαιο. Αν είχαν επικρατήσει οι δικές σας λογικές, η κτηνοτροφία θα είχε εξαφανισθεί από την Ήπειρο. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω καινοτόμους συνεταιρισμούς, όπως ο «ΘΕΣγάλα» και η «ΘΕΣγη», που κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις των Θεσσαλών αγελαδοτρόφων και γεωργών και να αποτελέσουν ένα σύγχρονο πρότυπο προσέγγισης, οργάνωσης και εφαρμογής της συνεταιριστικής ιδέας.

Αυτά τα παραδείγματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου 9 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που δίνει κίνητρα για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στον πρωτογενή τομέα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αλλά να λειτουργήσουν και οι ενώσεις παραγωγών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ως επιχειρήσεις που πρέπει να τα βγάλουν πέρα στο πέλαγος της ελεύθερης οικονομίας. Και όχι ως αποδέκτες επιδοτήσεων και, ακόμα χειρότερα, δανείων από κρατικές τράπεζες, που τελικά φορτώνονται στις πλάτες των φορολογουμένων. 

Εσείς, μέχρι σήμερα, δεν έχετε βγάλει ούτε μία απόφαση για να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία. Κομβικής σημασίας, επίσης, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες. Στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη δύναμη παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι. Ο τομέας αυτός απασχολεί 10.000 εργαζόμενους και οι δυνατότητές του είναι για διπλάσιο αριθμό. Διπλάσια παραγωγή, διπλάσια κέρδη, διπλάσιες θέσεις εργασίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Δεν έχουν γίνει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση.  

Κρίσιμη είναι, επίσης, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και καινοτομίας με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας. Να επιδιώξουμε επενδύσεις στους τομείς της γεωθερμίας – κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες – και του βιοαερίου, που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και μάλιστα με φιλικούς για το περιβάλλον όρους. Έχουμε 13 αναγνωρισμένα γεωθερμικά πεδία, αλλά, δυστυχώς, οι επενδύσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα των τεράστιων δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις:

Το δικό μας σχέδιο οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι. Από το ράφι του μπακάλικου, του σούπερ μάρκετ, του παντοπωλείου.  Και αυτό το ράφι δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αμερικάνικο, κινέζικο, γερμανικό, γαλλικό, διεθνές. 

Για μας, ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας δημιουργικός επιχειρηματίας. Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Που τολμά, παίρνει ρίσκα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναζητά και στρέφεται σε καλλιέργειες και συνεταιριστικά σχήματα που του επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το Κράτος. Το Κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα.  

Οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν στα χωράφια, είναι πλούτος για την πατρίδα μας. Θα σταθούμε δίπλα τους. Όχι μόνο σε σχέση με την παραγωγή τους, αλλά σε κάθε τομέα που αφορά τη διαβίωση στην ύπαιθρο. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία τους, τις υποδομές που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Να έχουν να παιδιά των αγροτικών οικογενειών ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές παροχές και όλα τα εφόδια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Να τους κάνουμε να αγαπήσουν την ελληνική γη και τον πλούτο που αυτή μπορεί να παράγει. Έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και τα στελέχη για να το κάνουμε πράξη. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό απαιτείται Πολιτική Αλλαγή.

Η Ελλάδα έχει επιτακτική ανάγκη από μια Δυναμική Επανεκκίνηση. Για μια Συμφωνία Αλήθειας ανάμεσα σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Καθαρές κουβέντες, μετρημένα λόγια, όχι πολλές υποσχέσεις, αποτελεσματικές πράξεις. Σε αυτή τη βάση χτίζουμε την ανταγωνιστική Ελλάδα. Της βιώσιμης ανάπτυξης. Του ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα. Μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Αισιόδοξη. Γεμάτη αυτοπεποίθηση. Και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει απολύσεις – Η μόνη απόλυση κ. Τσίπρα θα είναι η δική σας από τον ελληνικό λαό

«Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση» τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στη δευτερολογία του στη Βουλή, σήμερα, Τετάρτη  18 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο τονίζοντας: «Απολύσεις η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει. Θα γίνει μια απόλυση: Η δική σας από τον ελληνικό λαό. Και θα γίνει πολύ σύντομα».

Για το θέμα των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε  την Κυβέρνηση να μην αγνοεί «τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου» και κάλεσε τους Υπουργούς «να μην παρεμβαίνουν στο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνοντας κατευθύνσεις».

«Υπογράψατε κ. Τσίπρα το 3ο πρόγραμμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εσείς που μιλούσατε για μονομερείς ενέργειες συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών … Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε μονομερείς ενέργειες σωστά και μελετημένα. Εσείς κάνατε μονομερείς ενέργειες και μετά από 5 μέρες στέλνατε επιστολές μετάνοιας». 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ψεύδεται όταν μιλάει για 13η σύνταξη και διάβασε σχετικό απόσπασμα από την επιστολή προς τους θεσμούς στην οποία ο Τσακαλώτος αναφέρει: «Όσον αφορά το σχετικό επίδομα, παρακαλώ σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι μια παροχή που δόθηκε μια φορά και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης». 

Για τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Μιλήσατε για χαμηλότερη σύνταξη 384 ευρώ. Αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι η σύνταξη αυτή ξεκινάει το 2031. Σε 14 χρόνια από σήμερα!».

Υπογράμμισε, ακόμη ότι επί ημερών του κ. Τσίπρα η ασφαλιστική εισφορά έγινε 27%, οι τιμές πρώτων υλών αυξήθηκαν από την άνοδο του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, αυξάνοντας το κόστος για τους αγρότες, ενώ καταργήθηκε η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και επανέλαβε: «Δεν έχετε σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τον Πρωτογενή Τομέα, στη Βουλή

Κύριε Τσίπρα, άκουσα με μεγάλη προσοχή την πρώτη σας ομιλία, και πρέπει να πω ότι εξεπλάγην από το ύφος το οποίο υιοθετήσατε όταν επιλέξατε να μιλήσετε για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Φοβάμαι ότι, για άλλη μια φορά, η ομιλία σας χαρακτηρίζεται από θράσος και ψεύδος. Διότι, θέλει πάρα πολύ θράσος, κ. Τσίπρα, εσείς να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι υποτάσσεται στους ξένους, όταν εσείς βάλατε την υπογραφή σας για να πάει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 100 χρόνια. 

Εσείς ήσασταν αυτός ο οποίος θα σκίζατε τα μνημόνια. Υπογράψατε 3ο πρόγραμμα, έχοντας οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. 86 δις ευρώ μας στοίχησε αυτή η ιστορία. Και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κ. Τσίπρα, ήταν αυτή η οποία οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα. Και οδήγησε και στον περιβόητο αυτόματο «κόφτη», τον οποίον - απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι - σκοπεύετε να επεκτείνετε και μετά το 2018, ως ένα μόνιμο μέτρο αιώνιας λιτότητας, για να δεσμεύσετε τη χώρα και μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος. 

Εσείς, λοιπόν, που μιλούσατε για μονομερείς ενέργειες, ήσασταν οι πρώτοι οι οποίοι συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών. Και μιας και θέλετε να κάνουμε τη σύγκριση και αναφερθήκατε, με ειρωνικό τρόπο, σε μια αποστροφή του λόγου μου, όπου πράγματι είπα ότι εμείς έχουμε τη βούληση να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας ταυτόχρονα και στοχευμένες δαπάνες, με δική μας πρωτοβουλία, να σας θυμίσω ότι πράγματι η προηγούμενη Κυβέρνηση, κ. Τσίπρα, έκανε μονομερείς ενέργειες.  Τις έκανε, όμως, σωστά και μελετημένα. Εμείς μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση με δική μας πρωτοβουλία. Και πέντε μήνες μετά, το μέτρο αυτό έγινε μόνιμο. Και ξέρετε γιατί έγινε μόνιμο κ. Τσίπρα; Διότι καταφέραμε και πείσαμε τους πιστωτές μας ότι οι δικές τους προβλέψεις σχετικά με την απώλεια εσόδων από τη μείωση του Φ.Π.Α. ήταν υπερβολικές. Και είχαμε δίκιο. Και αποδείξαμε έμπρακτα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να βοηθήσει τη φορολογική συμμόρφωση και να έχει τελικά ένα θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. 

Και εσείς κάνατε, λοιπόν, μονομερείς ενέργειες. Και τι κάνατε μετά από πέντε μέρες, όχι πέντε μήνες; Στέλνατε επιστολές μετάνοιας. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, επειδή είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε κοινοβουλευτικά μετά την αποστολή της επιστολής του κ. Τσακαλώτου στον Πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Ντάισελμπλουμ, να διαβάσω δύο αποσπάσματα από αυτήν την επιστολή, για να τελειώνουνε, επιτέλους, σε αυτήν εδώ  την αίθουσα τα παραμύθια. 

Λοιπόν, διαβάζω στα αγγλικά. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται μετάφραση: «As regards the pension measure». Φαντάζομαι ότι τα καταλαβαίνετε, κ. Τσίπρα. Να σας τα μεταφράσω, λοιπόν.  Μεταφράζω, λοιπόν, απευθείας στα Ελληνικά: «Όσον αφορά το σχετικό επίδομα, παρακαλώ σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια και θα εξακολουθούμε να δηλώνουμε δημόσια, ότι αυτή είναι μια παροχή η οποία δόθηκε μια φορά, (one of payment), και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης». 

Για ποια 13η σύνταξη μιλάτε και σήμερα ακόμα; Ψεύδεστε, κ. Τσίπρα. Και σήμερα ψεύδεστε. Και σήμερα, λοιπόν, ψεύδεστε. Κρατήστε την επιστολή να τη μοιράσετε στους συναδέλφους. Βλέπετε κ. Τσίπρα, όταν σας επισήμανα στην πρωτολογία μου ότι άλλα πράγματα λέτε στο εσωτερικό και άλλα πράγματα λέτε στο εξωτερικό, γιατί αυτή η παρατήρηση ήταν απολύτως ακριβής. Και γιατί αυτή η εξοργιστική διγλωσσία, είναι αυτή που σας εμποδίζει τελικά να κλείσετε την αξιολόγηση και θα φέρετε πρόσθετα, πιο επώδυνα μέτρα, για τους Έλληνες πολίτες. 

Να έρθω στα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες. Μιλήσατε για κατώτατη σύνταξη 384 ευρώ. Από πότε θα ισχύει αυτή; Εθνική σύνταξη. Από το 2031. Αυτό δεν το είπατε, όμως. Καλό είναι να το επισημαίνετε και αυτό για να μην παραπλανάτε το κοινό το οποίο παρακολουθεί αυτήν τη συζήτηση. 

Και εν πάση περιπτώσει, γιατί, κ. Τσίπρα, όλες οι ενώσεις αγροτών και αυτοί οι οποίοι υπέβαλαν το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση, ισχυρίζονται ότι σήμερα το κόστος παραγωγής είναι τέτοιο που καθιστά στην ουσία μη οικονομική την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. 

Είναι ή δεν είναι αλήθεια, κ. Τσίπρα, ότι ουσιαστικά αυξήθηκαν όλες οι τιμές των πρώτων υλών, επειδή αυξήσατε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια και όχι επειδή καταργήσατε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης; 

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ασφαλιστική εισφορά του 2022 θα φτάσει 27%. Και όταν κάνατε τους υπολογισμούς σας και ισχυριστήκατε ψευδώς ότι το 85% των αγροτών θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και εισφορές, γιατί δεν είπατε, κ. Τσίπρα, ότι οι εισφορές θα βαίνουν αυξανόμενες από εδώ και στο εξής; 

Για κάντε τον υπολογισμό τι θα πληρώσει το 2020, το 2021, ένας αγρότης, ας πούμε, με εισόδημα 9.000 ευρώ. Βεβαίως και θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Θα πληρώσει όμως τόσο περισσότερες εισφορές, που η τελική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και η μισή αλήθεια, κ. Τσίπρα, ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ψέμα στη δική σας την περίπτωση. Για άλλη μια φορά, διαστρεβλώσατε τα στοιχεία. 

Ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων: Ξέρετε, αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία είναι και λίγο άχαρη, διότι κάθε φορά προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία και τους αριθμούς.  Πλην, όμως, ξέρετε οι αριθμοί θα πρέπει να λένε τελικά την αλήθεια. Και, προφανώς, την αλήθεια μπορεί να μην την πούμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να την πει ο πιο αρμόδιος, ο οποίος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή μας, του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με την απορρόφηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο, ποια είναι τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε, κ. Υπουργέ, η Επιτροπή; Ποια είναι τα στοιχεία που προσκόμισε το Νοέμβριο; Ότι είμαστε προτελευταίοι. Κανένα θαύμα έγινε τους τελευταίους δύο μήνες; Σταματήστε να κοροϊδεύετε πια τους πολίτες. Προτελευταίοι. Μόνο η Μάλτα έχει χειρότερο αποτέλεσμα από εμάς. Πάρτε τα στοιχεία να τα δείτε. Εκτός κι αν είστε θαυματουργός και πετύχατε κάποια τεράστια μεταμόρφωση αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες. 

Έρχομαι τώρα, κ. Τσίπρα, στο αγαπημένο σας θέμα, το ζήτημα του Δ.Ν.Τ. και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έχω, την επιστολή την οποία είχε απευθύνει  ο κ. Τσακαλώτος στην κυρία Λαγκάρντ στις 23 Ιουλίου 2015, με την οποία ρητά η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, ζητά από το Δ.Ν.Τ. μια καινούργια δανειακή σύμβαση (new loan facility). Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: Έχετε στείλει άλλη επιστολή στο Δ.Ν.Τ. με την οποία να ακυρώνετε αυτήν την επιστολή; Ναι ή όχι; Έχετε στείλει άλλη επιστολή; Διότι, εφόσον δεν έχετε στείλει άλλη επιστολή, η επιστολή η οποία ισχύει είναι αυτή. Λοιπόν, έχετε ζητήσει εσείς οι ίδιοι τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. Δεν έχετε αλλάξει θέση. Και σταματήστε, επιτέλους, να κοροϊδεύετε τους Έλληνες πολίτες. 

Λοιπόν, κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί λέγατε, κ. Τσίπρα, το Σεπτέμβριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε λίγες εβδομάδες; ΤΙ άλλαξε ακριβώς; Ποια δυναμική έχει διαμορφωθεί διαφορετικά όλους αυτούς τους μήνες; Έχει υποχωρήσει κάποιος από τις θέσεις του; Είδατε κάποια διαφοροποίηση στις θέσεις των πιστωτών; Δεν έχω δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άρα, που εστιάζατε την προηγούμενη αισιοδοξία σας; Και γιατί έρχεστε τώρα να λέτε ότι κάποιοι ζητούν παράλογα πράγματα; Δεν σας τα ζητούσαν πριν, κ. Τσίπρα; Λέγατε την αλήθεια το Σεπτέμβριο, όταν ισχυριζόσασταν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα; 

Η πραγματικότητα, κ. Τσίπρα, είναι ότι εδώ παίζετε, για άλλη μια φορά, ένα θέατρο. Προσπαθείτε να διαφυλάξετε κάποιο πολιτικό κεφάλαιο, μέσα από τεχνητές συγκρούσεις που αποβαίνουν σε βάρος της χώρας. Κάθε φορά επαναλαμβάνετε το ίδιο σκηνοθετημένο παιχνίδι. Και κάθε φορά η κατάληξη είναι η ίδια. Την πρώτη φορά που το κάνατε, πληρώσαμε πολύ ακριβά τον κ. Βαρουφάκη. Μας φορτώθηκε ένα 3ο Μνημόνιο. Τη δεύτερη φορά που το κάνατε, στην 2η αξιολόγηση, η  οποία έπρεπε να κλείσει εντός 2 μηνών και τελικά έκλεισε μετά από 14, μας προέκυψε ο «κόφτης». Για θυμηθείτε, κ. Τσίπρα: Η συζήτηση για τον «κόφτη» είχε μπει στο τραπέζι στην αρχή της πρώτης αξιολόγησης ή μας προέκυψε ξαφνικά τον Απρίλιο του περασμένου έτους; Ήταν, δηλαδή, το τίμημα της μεγάλης καθυστέρησης και αυτού του ιδιότυπου θεάτρου, το οποίο επιλέγετε, κάθε φορά, να παίζετε με τους πιστωτές. 

Η πραγματικότητα είναι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Δεν έχετε κανένα σχέδιο για το πως η παραγωγική οικονομία θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί. Και νομίζω ότι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη σημερινή συζήτηση. Δεν άκουσα τίποτα οραματικό, τίποτα πραγματικά θετικό για το πως θα απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών, για το πως θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ελπίδα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι  - κόντρα στις δυσκολίες - παλεύουν σήμερα να παράγουν και να πουλούν και να εξάγουν ωραία, ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα.   

Έρχομαι τώρα σε ένα ζήτημα το οποίο, πραγματικά, στη θέση σας θα είχα προσπαθήσει με έντεχνο τρόπο να το αποφύγω, στο ζήτημα του Δ.Ο.Λ. Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα - διορθώστε με αν κάνω λάθος - εσείς δεν κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη, τέσσερις τον αριθμό, παρέα με μια γάτα πριν από τις εκλογές; Δεν τις έκανα εγώ. Εσείς τις κάνατε. Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μου, κ. Τσίπρα. 

Εσείς, λοιπόν, συναντιόσασταν με μεγάλους εκδότες, μυστικά. Δεν είναι κακό να συναντάει κανείς κάποιον εκδότη. Αλλά το να συναντιέται μυστικά και να αφήνονται υπονοούμενα για διάφορες μεθοδεύσεις, ναι, νομίζω ότι αυτό γεννά κάποια ουσιαστικά ζητήματα. Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Μουλόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, ως τι εμφανίζεται; Τι ρόλο ακριβώς έχει να παίξει ο κ. Μουλόπουλος σε αυτήν την υπόθεση; Μήπως ο ίδιος εκπροσωπεί κάποια μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια; Μήπως ο ίδιος έχει κάποια μεγάλη περιουσία, την οποία θέλει να επενδύσει στον Οργανισμό για να τον σώσει; Και εν πάση περιπτώσει, να το ρωτήσω και αυτό: Υπήρξε συνάντηση, κ. Τσίπρα, μυστική, του κ. Παππά, του κ. Μουλόπουλου και του κ. Ψυχάρη την περασμένη εβδομάδα; Για απαντήστε και σε αυτό. Ρωτάω. Δεν βλέπω τον κ. Παππά εδώ, αλλά θα ήθελα μια απάντηση. Δεν το γνωρίζω, γράφτηκε όμως.

Και επειδή από μυστικές συναντήσεις, έχουμε μάθει μπόλικες, καλό είναι να ξεκαθαρίσετε ποιο είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμιξης στην ενδεχόμενη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος. Διότι πράγματι, έχετε δίκιο να λέτε ότι η επιχείρηση αυτή έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Και προφανώς εάν δεν βρεθεί κάποιος επενδυτής, ο οποίος θα επενδύσει πολλά χρήματα, κατά πάσα πιθανότητα η επιχείρηση αυτή δεν θα επιβιώσει. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι επώδυνο και τραυματικό για τους εργαζόμενους. Αλλά δεν κατάλαβα αυτά τα οποία είπατε, ότι εάν υπάρχει κάποιου είδους διακομματική συναίνεση, μπορούμε να δούμε ένα πλαίσιο, το οποίο να ισχύει για όλες τις εταιρείες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο πιο πολύ αυτό. Διότι, αν είναι πάλι να φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, εμείς σε αυτό, τέτοιες λογικές, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσετε. 

Μου έκανε εντύπωση και πρέπει να πω αισθάνθηκα, κ. Τσίπρα, ένα μικρό συναισθηματικό σκίρτημα, όταν μιλήσατε με τρεμάμενη φωνή για τους εργαζόμενους στο Δ.Ο.Λ. Τους εργαζόμενους στα κανάλια, όταν θέλατε να τα κλείσετε, δεν τους σκεφτήκατε κ. Τσίπρα. Δεν είδα το ίδιο συναισθηματικό ενδιαφέρον, όταν θέλατε να κλείσετε τα κανάλια. 

Κλείνω, κ. Τσίπρα, με το αγαπημένο σας θέμα, το οποίο θέλετε  - φαίνεται - κάθε φορά που βρισκόμαστε, να το επαναφέρετε στο δημόσιο διάλογο. Επαναλάβατε, για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ψέμα. Ότι η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει στην εξουσία θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο. Θα κάνουμε κάποια στιγμή - γιατί έχουμε καταθέσει και μια επίκαιρη ερώτηση - μια αναλυτική συζήτηση για το τεράστιο όργιο παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων, το οποίο δρομολογεί η δική σας η Κυβέρνηση και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες κ. Τσίπρα. Και αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν έρθει η ώρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Και προσέξτε καλά, σας προειδοποιώ. Σας προειδοποιώ να μην αγνοείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Να μην παρεμβαίνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως κάνουν Υπουργοί σας, δίνοντας κατευθύνσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο ρητά απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο. 

Επαναλαμβάνω, λοιπόν και κλείνω με αυτό: Απολύσεις δεν θα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Αλλά, ναι, θα γίνει κ. Τσίπρα μια απόλυση. Και αυτή θα είναι η δική σας, από τον Ελληνικό λαό. Αυτή η απόλυση θα γίνει και θα γίνει και πολύ σύντομα. 

Οικονόμου  - Μηταράκης: Η δημιουργική Ελλάδα στο απόσπασμα

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκο. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση των αλλαγών και των νέων δεδομένων που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ιατρικός κλάδος εξαιτίας των νέων εισφορών.  

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βασίλης Οικονόμου δήλωσε τα παρακάτω:

«Με σύνθημα "η Ελλάδα που δημιουργεί, στο απόσπασμα", η δήθεν αριστερή Κυβέρνηση προχωράει βήμα - βήμα στον οικονομικό αφανισμό των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε ιδεοληπτική της επιθυμία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πορεία οδοστρωτήρα, ισοπεδώνει κάθε υγιές κύτταρο της Ελλάδας. 

Ανάμεσα στα θύματά της, οι γιατροί που στραγγαλίζονται από το ασφαλιστικό σύστημα. Ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες - ιατρούς αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί με τις ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος. 

Είναι απολύτως σαφές ότι το εισόδημα που απομένει στον αυτοαπασχολούμενο ιατρό για να καλύψει τις ανάγκες του είναι πολύ μικρό. Με τον τρόπο αυτό, το επάγγελμα του ιατρού “αφανίζεται” μέσα από τις νέες ρυθμίσεις, συμπαρασύροντας και τις υπηρεσίες υγείας, που πρέπει να παρέχονται στους Έλληνες. 

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει όλες τις παραγωγικές ομάδες που βοηθούν την ελληνική οικονομία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την "Συμφωνία Αλήθειας" δηλώνει παρών, ώστε να σταματήσει ο φορολογικός διωγμός όλων όσοι δημιουργούν κόντρα στην "αριστερή" ισοπέδωση του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε σήμερα μια εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Τα προβλήματα μετάβασης των ιατρών στον ΕΦΚΑ είναι πάρα πολλά και δισεπίλυτα. Οι αλλαγές που φέρνει ο Ν. 4387/2016 δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το σύνολο των επαγγελματιών και ειδικότερα για τον ιατρικό κλάδο. 

Επιπλέον, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, καθιστά ασύμφορο για ένα νέο ιατρό να ανοίξει το δικό του ιατρείο και του στερεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα να ασκήσει το λειτούργημά του.  

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι η φορομπηχτική πολιτική δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε βασικό πυλώνα του νέου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Αυτή η πολιτική, μας οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια».

Με τον Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά. 

Αμέσως μετά, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενημερώθηκα από τον Υπουργό των Εξωτερικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με έμφαση στο ζήτημα της παρωχημένης λογικής των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, το οποίο σήμερα συζητείται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η έως σήμερα προσπάθεια για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση έχει δυναμική που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία και πρέπει να συνεχισθεί. 

Γι’αυτό, Κύπρος και Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει η διαδικασία επίλυσης όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Τόνισα στον κ. Κοτζιά ότι στην προσπάθεια αυτή, θεμελιώδης, απαράβατη αρχή είναι ότι η άρρηκτη ομοψυχία και ο συνεχής συντονισμός  Αθήνας-Λευκωσίας είναι εθνική επιταγή».