Log in
updated 7:08 AM UTC, Aug 9, 2020
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Παρασκευή 24-2-2017 ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό Ἱερόν Μετόχιο Ἁγίου Πορφυρίου Γέρακα.

Κυριακή 26-2-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Χρύσας.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως εἰς τόν Ἱερό Μητρο-λιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Τετάρτη 28-2-2017 ΩΡΑ: 18:30-20:00 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Ἀβάτου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΠΩΣ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΜΕ»

Ο πόθος αποκτήσεως θησαυρών συνδέεται με κάτι βαθύτερο, με το αίσθημα της ασφάλειας, της άνεσης, της αξιοπρέπειας. Ο Κύριος όμως εξηγεί, την ασφάλεια που ζητάτε δεν την προσφέρουν οι θησαυροί αυτού του κόσμου.  Εδώ στη γη «ο σκόρος και η σαπίλα τους καταστρέφουν και οι διαρρήκτες τους κλέβουν».  

Βέβαια από την εποχή του Χριστού τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους τρόπους εξασφαλίσεως των αγαθών τους. Σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, καταθέσεις σε Τράπεζες, «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις. Αλλά και οι κλέφτες έγιναν εμπειρότεροι και ανακάλυψαν νέα συστήματα και μεθόδους. Βέβαια εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ο σκόρος και η σήψη. Ποτέ τελικά δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής. Ένας πόλεμος, μια πολιτική αναστάτωση και τα πάντα ανατρέπονται. Ακολουθεί μία οικονομική κρίση και περιουσίες μεγάλες εξανεμίζονται.  Μεταβάλλονται τα οικονομικά δεδομένα και το εμπόριο οδηγεί σε χρεοκοπία. Αλλά κι όταν δεν συμβούν αυτά, συχνά αυτού του είδους ο θησαυρισμός συνδέεται με τόση αγωνία και υπερένταση, ώστε εκμηδενίζονται η αξία και η άνεση που δήθεν προσφέρει. Δεν είναι λίγο το άγχος στην εποχή μας που σχετίζεται με το κυνήγι των θησαυρών.

Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι γήινοι θησαυροί δεν έχουν αξία: αθεράπευτες αρρώστιες, βαρειές μελαγχολίες, νευροπάθειες, οικογενειακές τραγωδίες, ατυχήματα, θάνατοι προσφιλών προσώπων, που δεν θεραπεύονται με το χρήμα. Ο Κύριος επισημαίνει: «Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου».  Συγκεντρώστε θησαυρούς πνευματικούς, αυξήστε την περιουσία της πίστεως, πολλαπλασιάστε τα έργα της αγάπης, φροντίστε να αυξάνει συνεχώς η καθαρότητα της ψυχής σας, η αγνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.  Δώστε τροφή στον πεινασμένο, στέγη στον ξένο, στοργή στον άρρωστο, συμπαράσταση στον αβοήθητο.  

Συγχωρείστε με όλη την καρδιά σας όσους σας πίκραναν, σας αδίκησαν, σας έβλαψαν.  Έτσι θα κερδίσετε τον πιο ανεκτίμητο θησαυρό: τη συγχώρηση, την υιοθεσία του  «Πατρός των οικτιρμών». 

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αρχίζει από αύριο, αυτό τον σκοπό έχει: να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε σοβαρά την πορεία της ζωής μας. Που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Σ’ αυτά που γίνονται αυτές τις ημέρες και ευτελίζουν τον άνθρωπο η στα σεμνά, τα δίκαια, τα υγιή, τα αγνά που διδάσκει η Εκκλησία μας;  Θησαυρίζουμε «θησαυρούς επί της γης» η «εν τω ουρανώ»;                                    

Στις 26 Φεβρουαρίου Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη ὅτι ὁ Ἑσπερινός τῆς Συγχωρήσεως θά τελεσθεῖ τήν 26η Φεβρουαρίου ἐ.ἔ., Κυριακή τῆς Τυρινῆς καί ὥραν 18:00 εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης. 

Παρακαλοῦνται οἱ χριστιανοί ὅπως προσέλθουν εἰς προσευχή καί συγχώρεση ἐν ὄψει τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.