Log in
updated 4:30 PM UTC, Jul 12, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ ψηλά στις πολιτικές μας προτεραιότητες το ζήτημα της οδικής ασφάλειας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, την έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών». 

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να επισκεφθώ αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, με θέμα την οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών. Έχετε συλλέξει παραπάνω από 200 ζωγραφιές με θέμα την οδική ασφάλεια, μέσα από την οπτική γωνία παιδιών από 6 έως 14 ετών. 

Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους είναι μια εθνική τραγωδία. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, χιλιάδες τραυματίζονται, καταστρέφονται ζωές. Διότι, δυστυχώς, είμαστε ουραγοί ακόμα στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και δεν έχει μια μαγική λύση. Όμως, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσα από τα μάτια των παιδιών - τα οποία παιδιά με τη σειρά τους μπορούν και να υποδείξουν αλλαγές συμπεριφορών στους γονείς - είναι σίγουρα ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό βήμα για το πως μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. 

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, προτιθέμεθα να θέσουμε πολύ ψηλά στις πολιτικές μας προτεραιότητες το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Και θα έχω την ευκαιρία, εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, να παρουσιάσω το συγκροτημένο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τίτλο, με επικεφαλίδα, ”Προσέχω”.

Πιστεύω ότι στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δεν χωρούν μικροκομματικοί διαχωρισμοί. Είναι ένα εθνικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο έχει στη ρίζα του μια κουλτούρα για το πως αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στο δρόμο, το σεβασμό προς το συνοδηγό, το σεβασμό προς τους συνεπιβάτες μας, οι οποίοι πάρα πολύ συχνά είναι και τα μέλη της δικής μας οικογένειας. 

Όλοι μαζί, λοιπόν, και με μπροστάρη πάντα την Ελληνική Αστυνομία, ας καταλήξουμε σε μια συγκροτημένη στρατηγική για το θέμα της οδικής ασφάλειας. Για να μπορούμε, σε κάποια χρόνια από τώρα, να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Και να μπορούμε να πούμε ότι, ναι, όλοι μαζί σώσαμε ανθρώπινες ζωές, βελτιώνοντας την ασφάλεια στο δρόμο.

Και πάλι τα συγχαρητήριά μου στην Ελληνική Αστυνομία, στη “Συμμαχία για την Ελλάδα”, σε όλους τους χορηγούς, οι οποίοι έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι σε αυτήν την εξαιρετική έκθεση. Και εύχομαι πραγματικά όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία να μπορέσουν να την επισκεφθούν. Και τα νέα παιδιά να προβληματιστούν από αυτά τα οποία θα δουν σε αυτή την πολύ όμορφη έκθεση.

Θέλω να μεταφέρω ένα μηνυματάκι το οποίο είδα σε μια ζωγραφιά που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, από ένα κοριτσάκι 12 χρονών, μπροστά σε ένα ατύχημα, το οποίο λέει: “Φυσικά και ο μπαμπάς μου φορούσε ζώνη, αλλά ταυτόχρονα μιλούσε στο κινητό, κάπνιζε το τσιγάρο του και έπινε τον καφέ του”. Αυτή είναι η οπτική ματιά ενός κοριτσιού 12 ετών για το πως αντιλαμβάνεται, σήμερα, το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας και τις συμπεριφορές των οδηγών. Που φυσικά είναι κατά κανόνα αυτοί οι οποίοι προκαλούν τα πιο πολλά ατυχήματα. 

Οπότε και πάλι συγχαρητήρια. Και εύχομαι πραγματικά την έκθεση αυτήν να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες. Τα παιδιά, εξάλλου, δεν οδηγούν».

Ανίκανοι να αλλάξουν έγκαιρα ακόμη και τα φθαρμένα ελαστικά στα οχήματα της Αντιτρομοκρατικής

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το αίτημα της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης της Αντιτρομοκρατικής για αγορά ελαστικών για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες της, προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνεται καθημερινά. 

Τελευταίο παράδειγμα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, για την οποία το Υπουργείο αδυνατεί να προγραμματίσει και να φέρει σε πέρας ακόμη και την έγκαιρη αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών του στόλου της.

Δυστυχώς, ακόμη και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή ζητήματα ασφαλείας, τυγχάνουν πρόχειρης αντιμετώπισης και ελλιπούς σχεδιασμού από την Κυβέρνηση».

Έκρυθμη η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ανησυχίες που επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. 

Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Η δημόσια στοχοποίηση μιας κορυφαίας εισαγγελικής λειτουργού από φιλοκυβερνητικό έντυπο δημιουργεί εύλογα πολιτικά ερωτήματα.

Ιδίως όταν αυτή η λειτουργός κάνει λόγο για ”παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς” που στόχο έχουν τη συγκάλυψη διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, αφήνοντας επιπλέον αιχμές για ελλιπέστατη θεσμική κάλυψη από την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Και ακόμα περισσότερο, όταν το ουσιαστικό αποτέλεσμά της είναι η αναχαίτιση της έρευνας σε μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου.

Η θέση μας είναι σαφής και καθαρή.

Χρέος της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης της χώρας είναι να αφήσει τους δικαστές και εισαγγελείς ελεύθερους να ασκήσουν απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι τα καθήκοντά τους, παρέχοντας σε αυτούς τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση από ανεπάρκεια, ανικανότητα και αναλγησία έβαλε μπλόκο στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. 

Επέβαλε εσωτερική στάση πληρωμών, φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης. Συγκεκριμένα: 

1ον. Από το Νοέμβριο του 2016, ενώ δεσμεύτηκε ποσό 859.000.000 ευρώ για την κάλυψη 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη.

2ον. Από το Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις.

3ον. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει, ως όφειλε, το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. 

4ον. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε σε 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρυφό έλλειμμα 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί απόλυτο χάος στον ΕΦΚΑ και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν “εξαφανιστεί” αριθμοί μητρώου και ένσημα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προκλήθηκε χάος με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.

Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη».  

Δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει στην απάντησή του ότι ο κ. Γιαν Κρέγκελ ”εκφράζει απόψεις που συνάδουν με την κυβερνητική πολιτική”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κρέγκελ, εκτός από τις γνωστές τοποθετήσεις του περί διπλού νομίσματος από τη θέση του Καθηγητή στο Ινστιτούτο Λεβί, σε συνέντευξή του στην “Ελευθεροτυπία” στις 24 Μαρτίου 2013, δήλωσε επί λέξει ότι ”αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην εξυπηρετήσει άλλο το χρέος της, αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Ούτε η Ε.Κ.Τ., ούτε το Δ.Ν.Τ. θα καταρρεύσουν”. 

Συμφωνεί η Κυβέρνηση με την συγκεκριμένη άποψη του κ. Κρέγκελ;  

 Εκτός αυτού, ο κ. Παπαδημητρίου, αφού παραθέτει αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Κρέγκελ, του οποίου την επιστημονική κατάρτιση δεν αμφισβήτησε κανείς, αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος που του θέσαμε. Απλώς  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ”η συνεργασία επιστημόνων με ανεξάρτητη ή και ετερόδοξη οικονομική σκέψη μπορεί να προσφέρει περισσότερα, εμπλουτίζοντας το πλαίσιο της συνεργασίας με καινοτόμες και εναλλακτικές προτάσεις”.

 Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Υπουργός; Τι μπορεί να προσφέρει ένας επιστήμονας με ”ετερόδοξη” σκέψη στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο που θα καθορίσει το πλαίσιο ανάπτυξης μιας χώρας που έχει αποφασίσει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης;».

Η Κυβέρνηση οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση τη Δ.Ε.Η.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, για την κατάσταση στη Δ.Ε.Η. και το σημερινό άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είναι καιρός να σταματήσουν πια τα πειράματα της Κυβέρνησης με τη Δ.Ε.Η. και την αγορά ενέργειας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η., από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκεστάιν,  που οδηγεί τη Δ.Ε.Η. στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Σήμερα, ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τις επιφυλάξεις της. Και η Κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της Δ.Ε.Η. 

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της που οδηγεί σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας και στη σωτηρία της Δ.Ε.Η., εξασφαλίζοντας τα έσοδα για να προχωρήσει η επιχείρηση στο μέλλον.

Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της Δ.Ε.Η. 

Η Δ.Ε.Η. ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολο της».