Log in
updated 6:58 PM UTC, Apr 26, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπεναλί Γκιλντιρίμ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπεναλί Γκιλντιρίμ.

Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί.

Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Αλλά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Ενημερωτικό σημείωμα:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε κοινή βούληση για βελτίωση των ελληνο - τουρκικών σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο, σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης μειζόνων προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχει σημαντική συμβολή και στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων, που να βασίζονται στον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν ένταση.

Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, την οποίαν ως γνωστό η Ελλάδα υποστηρίζει. Ανέδειξε, επίσης, τη διεθνή διάσταση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιβεβαιώνοντας έτσι το διαρκές ελληνικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (1990 - 1993) σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των Θρακιωτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ενώ επεσήμανε πως η Θράκη αποτελεί ένα επιτυχημένο πρότυπο ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.  

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξή του στη Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας (18/3/2016), εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ενόψει και της Διάσκεψης στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το νησί και κατάργησης του ξεπερασμένου πλέον συστήματος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Να δοθούν εξηγήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις επαφές Καμμένου με ισοβίτη

Ο Τομεάρχης  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου, ερώτηση προς τον Υπουργό  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή με αφορμή δημοσίευμα για  παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινική υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος. 

Επισημαίνει ότι ανακύπτει «σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα από το δημοσίευμα της Εφημερίδας “Καρφί” της 17ης Ιουνίου, το οποίο εμφανίζει τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος». 

Υπογραμμίζει, ότι «ο εν λόγω ισοβίτης σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, 28/5/2017 της Εφημερίδας “Real News”, είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον Εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο, ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

Αφού επισημαίνει ότι η προφανής αυτή παρέμβαση «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας σε χθεσινή του ανακοίνωση», ρωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης εάν «είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας» και «εάν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες περεμβάσεις αναρμόδιων Υπουργών».

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Manfred Weber

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 11:00, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Manfred Weber. 

Η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η Νέα Δημοκρατία έχει διευκρινίσει ότι δεν συμμετέχει στη διοργάνωση της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας “ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ” στην Πλατεία Συντάγματος. 

Θεωρούμε, όμως, απαράδεκτες τις επιθέσεις που δέχονται όσοι πρωτοστατούν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Είναι αυτονόητο το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν συγκεντρώσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους με δημοκρατικό τρόπο».

Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης και ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση, μετά την δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι πλήρως εκτεθειμένη, αλλά και πολιτικά και ηθικά υπόλογη τόσο απέναντι στους εργαζόμενους όσο και στους αιρετούς των Ο.Τ.Α. Ενώ το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά και ξεκάθαρα τις παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η Κυβέρνηση το αγνόησε σκόπιμα.

Αντί να συμμορφωθεί στις φωνές της υπευθυνότητας και της νομιμότητας, προχωρούσε συνεχώς σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.  

Δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι - αυτήν τη στιγμή - αισθάνονται εξαπατημένοι και απογοητευμένοι.

Εγκλώβισε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια σε μια αδικαιολόγητη αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα αρμόδια Υπουργεία.

Έπαιξε με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών. 

Δημιούργησε κλίμα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και έλλειψης δικαιοσύνης στην κοινωνία.

Επέδειξε εγκληματική ανευθυνότητα και αδιαφόρησε στις συνεχείς και στοιχειοθετημένες ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση ας καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το Σύνταγμα. 

Αλλά και ότι έχει υποχρέωση να βρει τρόπο ώστε να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους συμβασιούχους».

Ερώτηση Ελίζας Βόζεμπεργκ για τα πλοία στη Μεσόγειο που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία

Με αφορμή την επίσημη καταγραφή ύποπτων κινήσεων από εκατοντάδες πλοία στη Μεσόγειο, τα οποία απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού τους και πραγματοποιούν αμφίβολες στάσεις πριν την είσοδό τους σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη νέα ασύμμετρη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξηγεί ότι το φαινόμενο έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πιθανότατα υπάρχει σύνδεση των πλοίων αυτών με τη διεθνή τρομοκρατία και τη δράση του ισλαμικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητά από την Επιτροπή να λάβει ειδικά μέτρα ασφαλείας και να συνεργαστεί με την Europol, προκειμένου να αναλύσει τον πραγματικό κίνδυνο και να προληφθούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:   

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα μία νέα απειλή έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη Μεσόγειο, καθώς μεγάλα πλοία κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους για να εξαφανιστούν από τα συστήματα παρακολούθησης, αφού έχουν κάνει ύποπτες στάσεις προτού προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί με εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, ενώ ειδικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι πιθανότατα τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο τα τρωτά σημεία της ασφάλειας στη θάλασσα προκειμένου να μεταφέρουν όπλα και ανθρώπους στην Ευρώπη.  

Μάλιστα, έχει καταγραφεί ότι συνολικά 2.850 πλοία μετατράπηκαν σε “φαντάσματα” λίγο πριν την είσοδό τους στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ πολλά από αυτά εισήλθαν στην Ευρώπη από την Λιβύη, κοντά στο σημείο όπου έχει βάση το ισλαμικό κράτος, μετά την απενεργοποίηση των συσκευών εντοπισμού τους.  

Δεδομένου ότι το εν λόγω φαινόμενο είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία και τον ISIS και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο που οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος έχουν αυξηθεί και η εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. απασχολεί την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών, ερωτάται η Επιτροπή: 

- Ποιες είναι οι επίσημες πληροφορίες που έχει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα; 

- Έχει γίνει πραγματική εκτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές (Europol); 

- Έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου»;