Log in
updated 5:14 PM UTC, Nov 12, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Απαράδεκτη η εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντιπαρατάσσουμε ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται στην Ελβετία. 

Η εμμονή της Άγκυρας  στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη.

Η  Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλει ταυτόχρονα να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα: 

- Γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων;

Σοβαρές παρατυπίες στα αποτελέσματα της επιλογής στελεχών του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταγγελίες συμμετεχόντων στη διαδικασία, αναφέρουν ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στα αποτελέσματα της επιλογής στελεχών του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος της Προκήρυξης για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) απορρίπτονται υποψήφιοι με δεκαετή προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και προηγούνται άτομα με άσχετες ειδικότητες χωρίς ανάλογα προσόντα. Και αυτό λόγω της βαθμολογίας στην Πρόταση Ιδεών. Σε έμπειρα στελέχη αναλογεί ο βαθμός 12, ενώ στα ευνοούμενα άτομα ο βαθμός 32, χωρίς να υπάρχει κανένα πρακτικό αξιολόγησης από τον φορέα και χωρίς να τεκμηριώνεται κάπου η αξιολόγηση αυτή. Επιπροσθέτως κάποια από τα πρώτα ονόματα της λίστας τυχαίνει να εργάζονται κατά το τρέχον διάστημα στο γραφείο του Προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια νόμιμη πρόσκληση που θα αιτιολογεί την απασχόλησή τους στον φορέα.

Το ίδιο φαινόμενο διαπιστώθηκε και στο δεύτερο σκέλος της Πρόσκλησης που αφορούσε στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Υπερπροσοντούχα άτομα με 12 έτη εμπειρία στον φορέα, βρίσκονται με πολύ χαμηλή βαθμολογία για την Πρόταση που κατέθεσαν.

Ύστερα μάλιστα από έλεγχο των φακέλων, εντοπίστηκαν σοβαρές παρατυπίες και παρανομίες, καθώς:

Πτυχία υποψηφίων που δεν είχαν συνάφεια με όσα ορίζονταν από την Προκήρυξη, παρόλα αυτά μοριοδοτήθηκαν για την συνάφειά τους.

Προϋπηρεσίες, που αποκτήθηκαν με τη μορφή παράλληλης εργασίας, μοριοδοτήθηκαν αθροιστικά.

Μοριοδοτήθηκαν κανονικά μεταπτυχιακοί τίτλοι οι οποίοι δεν είχαν αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Μοριοδοτήθηκαν υποψήφιοι για ανεργία, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν επαγγελματική εμπειρία.

Για όλα αυτά, με τους συναδέλφους μου βουλευτές και μέλη του τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, Μαρία Αντωνίου και Χρήστο Κέλλα, καταθέσαμε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας να εξεταστεί η εγκυρότητα των καταγγελιών και να αναληφθούν άμεσες δράσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

- Σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει; 

Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι - σε Κύπρο και Ελλάδα -  αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης».  

Το πάθημα της πυρκαγιάς στη Μάνη να γίνει μάθημα για την Κυβέρνηση

Με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τον Tομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές της Μάνης.

Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα και επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές στο Σκουτάρι, τον Κότρωνα, το Φλομοχώρι και τη Χειμμάρα, όπου συνομίλησαν με κατοίκους που έζησαν τη λαίλαπα της φωτιάς. 

Αμέσως μετά, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Έντονα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για την ολιγωρία της Πολιτείας και τις ευθύνες της κρατικής μηχανής.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αρκεί ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών. Για την κατάσβεσή τους χρειάζονται και τα απαραίτητα μέσα, κυρίως εναέρια. 

Δυστυχώς, υπήρξαν ασυγχώρητες παραλείψεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη θωράκιση του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο παροπλισμός μέρους του στόλου, εναέριου και επίγειου και οι ελλείψεις εναέριων μέσων πυρόσβεσης λόγω καθυστερήσεων στη μίσθωσή τους. 

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ελπίζουμε το πάθημα της Μάνης να γίνει μάθημα για την Κυβέρνηση».

H κυβερνητική ανικανότητα στερεί 5 δις από την πραγματική οικονομία

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αδυνατεί να επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οφειλές που παραμένουν σταθερά υψηλές, πάνω από τα 5 δις ευρώ, υψηλότερες από το τέλος του 2014, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας. Η δε πλήρης αποπληρωμή τους συνεχώς μετατίθεται χρονικά για αργότερα, απόδειξη της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

Μάλιστα, από τα 8,5 δις ευρώ της δόσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της πρόσφατης αξιολόγησης, μόλις 1,6 δις ευρώ, και αυτά τμηματικά, θα μείνουν για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών, όπως είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ενώ, αν οι εκταμιεύσεις εξελίσσονταν ομαλά, θα έπρεπε να είχαμε λάβει επιπλέον 4,5 δις ευρώ για την αποπληρωμή τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση, όπως καταγράφεται – για πρώτη φορά – στο τέταρτο Μνημόνιο, να συμβάλει με ίδιους πόρους στην αποπληρωμή τους. Και μάλιστα με την υψηλή αναλογία 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου.

Δηλαδή, αντί οι ανάγκες της χώρας να καλύπτονται, κυρίως, από τις προβλεπόμενες δόσεις του δανείου, καλύπτονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα, που επιτυγχάνονται με τις θυσίες των πολιτών.

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για την πρόσφατη συμφωνία.

Αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι είναι “Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου”».

“Στον αέρα” η αξιολόγηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτεθειμένος, για μία ακόμη φορά, στα μάτια του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Ενώ διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, περίπου 15.000 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες περιμένουν ακόμη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φακέλων τους για ένταξη στο Πρόγραμμα “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” (Υπομέτρο 6.1) του Π.Α.Α. 2014 - 2020. Παρά τις συνεχείς παρατάσεις, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουνίου. 

Η πρωτόγνωρη διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η ανικανότητά της να διασφαλίσει την έναρξη αλλά και λειτουργία της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των κατά τόπους ΔΑΟΚ να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις στο εναπομείναν μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό καθιστά δυστυχώς “ομήρους” χιλιάδες υποψήφιους Νέους Γεωργούς, που επιθυμούν, να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική ύπαιθρο.

Καθιστά έτσι ελλειμματική την ευκαιρία ενός κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού Προγράμματος, που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας και στην αναγκαία ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. 

Την ίδια στιγμή, η διαπιστωμένη, εδώ και μήνες, ανισορροπία με τις κατανομές των πιστώσεων στις Περιφέρειες της χώρας από το Υπουργείο, υπονομεύει την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος. Κατανομές, που δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε άλλες Περιφέρειες τα κονδύλια να μην επαρκούν για να καλύψουν την υπερπληθώρα αιτήσεων και ενδιαφέροντος και σε άλλες να αφήνουν αδιάθετους πολύτιμους πόρους λόγω μικρού αριθμού ενδιαφερομένων. 

Αναγκαία εργαλεία ανάπτυξης, βρίσκονται δυστυχώς σε χέρια κυβερνώντων, που ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν».

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ζητά την ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε η καταστρεπτική πυρκαγιά  στην Ανατολική Μάνη

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την συγκεκριμένη ερώτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης πρόβλεψης πυρκαγιών, καθώς και τη δυνατότητα αποζημίωσης του κατεστραμμένου κεφαλαίου στη γεωργία και των δημόσιων υποδομών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι πρόσφατες φωτιές στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης  στην Πελοπόννησο προκάλεσαν και πάλι σημαντικές ζημιές. Κατοικίες έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημιά στα χωριά Κότρωνας και Σκουτάρι. Στις δημόσιες υποδομές και στα δίκτυα έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες, δάση και γεωργικό κεφάλαιο καταστράφηκαν και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς ασφαλέστερες παραθαλάσσιες τοποθεσίες. 

Η παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού των δασικών κυρίως πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου είναι γεγονός. Ήδη, η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα δασικά οικοσυστήματα της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσογείου προβλέποντας αύξηση του αριθμού των ημερών έντονου καύσωνα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι αναγκαία η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διακρατικό επίπεδο. 

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις Μεσογειακές Χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών;

- Σε ποιά κοινοτικά ταμεία μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες πολίτες και οι αυτοδιοικητικές Αρχές για την κάλυψη μέρους των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ανατολική Μάνη;».