Log in
updated 8:37 AM UTC, Sep 14, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Επενδύσεις και Τσίπρας δεν είναι λέξεις συμβατές

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, μόνος του σήμερα, αποκάλυψε ότι δεν πίστευε καν ότι υπήρχε επιχειρηματίας να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ήταν μια από τις ελάχιστες στιγμές ειλικρίνειας του πρωθυπουργού. 

Η πραγματικότητα είναι ότι επενδύσεις και Τσίπρας δεν είναι λέξεις συμβατές.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Σκουριές και το Ελληνικό.

Προτρέπουμε τον κ. Τσίπρα, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, να περάσει και από τις Σκουριές και να εξηγήσει στους εργαζόμενους την πολιτική του.

Οι επενδύσεις χρειάζονται σχέδιο, αξιοπιστία και μεθοδική δουλειά.

Χαρακτηριστικά που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαθέτει».

Ορατός ο κίνδυνος  αποκλεισμού μεγάλου αριθμού υποψηφίων από τα δημόσια Ι.Ε.Κ. εξαιτίας της πρόχειρης αλλαγής της διαδικασίας εγγραφής

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόχειρη αλλαγή από την Κυβέρνηση της διαδικασίας εγγραφής στα δημόσια Ι.Ε.Κ. δημιουργεί τον κίνδυνο αποκλεισμού μεγάλου αριθμού υποψηφίων. 

Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 9 του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. (Φ.Ε.Κ. 1807/2-7-2014/τ.Β’) οι εγγραφές στα Ι.Ε.Κ. πραγματοποιούνται από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη ρύθμιση, τα δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας έχουν ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν εντός του Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν την αίτηση εγγραφής. 

Αιφνίδια όμως, την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, με έγγραφο που δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, ενημέρωσε τους Διευθυντές των δημοσίων Ι.Ε.Κ. ότι η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω πληροφοριακού συστήματος το οποίο, με βάση το έγγραφο, ανοίγει την Παρασκευή 25/8/2017 (δηλαδή την ίδια ημέρα της ενημέρωσης) και κλείνει την 1/9/2017, δηλαδή την ημέρα που σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. ξεκινά η διαδικασία της εγγραφής. 

Περαιτέρω, στην ενότητα των συχνών ερωτήσεων του ηλεκτρονικού συστήματος αναφέρεται πως οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής. 

Ως εκ τούτου, όσοι δεν ενημερωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ότι αλλάζει η διαδικασία εγγραφής και σε αυτή προστίθεται το στάδιο της ηλεκτρονικής αίτησης, χάνουν τη δυνατότητα εγγραφής. Προφανώς, δημιουργούνται νομικές επιπλοκές αφού με απλή αναφορά, άγνωστου συντάκτη, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προστίθεται ένα υποχρεωτικό στάδιο στη διαδικασία εγγραφής των ΔΙΕΚ, και μεταβάλλεται επί της ουσίας η δημοσιευμένη σε Φ.Ε.Κ. Υπουργική Απόφαση. 

Κυρίως όμως, δημιουργείται τεράστιο ηθικό θέμα άδικου αποκλεισμού όλων εκείνων των υποψηφίων, που -  χωρίς δική τους ευθύνη - δεν θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εντός του Αυγούστου, διότι καλόπιστα ακολουθούν τις προβλέψεις του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας, που προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου».

Ξεκίνησε τις επαφές για τη ΔΕΘ Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από σήμερα, Τρίτη 29 Αυγούστου, σειρά επαφών ενόψει της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.). 

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Μακεδονία και συζήτησε τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ).

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει σειρά επαφών με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Μακεδονίας, καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Θα συναντηθεί, επίσης, και με το Σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που πραγματοποιεί  μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Οι αυριανές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της παρουσίας του στην 82η Δ.Ε.Θ., θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του Κόμματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η επιστροφή από τις διακοπές, για όσους πολίτες μπόρεσαν να φύγουν για λίγο, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Τους φέρνει και πάλι αντιμέτωπους με μια σκληρή, οδυνηρή θα έλεγα, πραγματικότητα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να την περιγράψω. Επισημαίνω απλά ότι μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να καταβάλει φόρους ύψους έξι χιλιάδων ευρώ, ένα αντικειμενικά δυσβάστακτο ποσό. Με τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ να προκαλούν ήδη απόγνωση στους περισσότερους Έλληνες.  Ναι, είναι ο ίδιος ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί το 2014 ότι θα καταργήσει και το 2016 ότι θα μειώσει. 

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας την οποία ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει στην Θεσσαλονίκη, στο τέλος της άλλης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει και πάλι τους Έλληνες. Η επίθεση της Κυβέρνησης στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι πιο βίαιη από ποτέ. Και δυστυχώς τα σημάδια φορολογικής εξάντλησης της κοινωνίας είναι πλέον ορατά.  Οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της αντοχής τους. Δεν αντέχουν άλλο την άδικη υπερφορολόγηση. Και οι πιο πολλοί  δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Άλλωστε, τα μόνα έσοδα που πάνε καλά είναι αυτά που προέρχονται από κατασχέσεις. Όλα αυτά, ενώ η στάση πληρωμών του Κράτους συνεχίζεται με τις προφανείς συνέπειες. Ενός Κράτους που αδυνατεί να εκπληρώσει - έστω και στοιχειώδεις - υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.  Και, πάλι, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα έχετε αναδείξει και εσείς μέσα από τις παρεμβάσεις σας: 

Νοσοκομεία υπολειτουργούν. 

Καρκινοπαθείς καθυστερούν - πολλές φορές ακόμη και μήνες - να υποβληθούν σε θεραπείες. 

Ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα. 

Όλα αυτά - δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω - ενώ τα μέτρα 5,1 δις που συνυπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι προ των πυλών. Και είναι μέτρα που θα πλήξουν τους πάντες και προπάντων  τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα. 

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και σήμερα μια θλιβερή εξαίρεση μέσα σε μια θετική διεθνή συγκυρία.  Το λέω γιατί η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.  Σύμφωνοι, ο τουρισμός πήγε  και πάει καλύτερα, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και της συστηματικής δουλειάς του ιδιωτικού τομέα. Όμως αυτό δεν φτάνει. Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες και ενώ στην υπόλοιπη Ζώνη του Ευρώ οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς το καλύτερο, στην Ελλάδα αναθεωρούνται προς το χειρότερο. Για 2,7% ανάπτυξη μιλούσε πριν από λίγους μήνες η Κυβέρνηση και σήμερα η ίδια μιλάει για 1,8%.  Οι εκτιμήσεις για μέσο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια έπεσαν από το 1,9% στο 1%, στο μισό δηλαδή.  Δεν χρειάζεται να το πω πως όσο πέφτει η ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι φόροι - το ανέφερα ήδη στην αρχή.  Όπως δεν χρειάζεται να σας ξαναπώ και ότι το Α.Ε.Π. μας είναι, σήμερα, μικρότερο κατά 30 δις από όσο θα ήταν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι μια πραγματικότητα την οποία βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Πρωτίστως, όμως, τη βιώνουν οι Έλληνες με χαμηλά εισοδήματα.

Η όποια μικρή βελτίωση υπάρχει σε κάποιους τομείς - προσέξτε το αυτό γιατί είναι κρίσιμο - είναι σε σχέση με το χείριστο σημείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει καν στα επίπεδα του 2014. Παρά ταύτα κάνοντας σύγκριση του κακού σήμερα με τον δικό τους χειρότερο εαυτό, και όχι με την κατάσταση που επικρατούσε το 2014,  θριαμβολογούν και μιλούν για έξοδο από την κρίση.

Θέλω  όμως για μια κόμη φορά να είμαι ξεκάθαρος:  Ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει περάσει. Προχωράμε αργά και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. Με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνει. Απομακρυνόμαστε αργά, αλλά σταθερά, από τον ευρωπαϊκό πυρήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.  Και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από πολιτική αλλαγή, την οποία μπορεί να εγγυηθεί μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία 

Οι πολίτες που βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν έχουν σήμερα καμία αυταπάτη.  Ό,τι κι αν λέει η Κυβέρνηση, ό,τι κι αν μεταδίδει ένα επικοινωνιακό - και όχι μόνο - σύστημα που επιχειρεί να τη στηρίξει. Και αυτή την πραγματικότητα το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να την αποκρύψει. Με κάθε τρόπο. Σηκώνοντας σκόνη. Με σενάρια συνωμοσίας. Με τεχνητές συγκρούσεις στο εσωτερικό. Με διχασμό των Ελλήνων. Και φυσικά με νέα ψέματα. 

Η πλήρης κυβερνητική ανεπάρκεια μπροστά στο πρόβλημα των  πυρκαγιών αποδόθηκε σε δήθεν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Για να το ανασκευάσει η ίδια η Κυβέρνηση, αφού ξεσηκώθηκε το πανελλήνιο. 

Η δήθεν κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων μεταλλάχθηκε στο διπλασιασμό τους. Με τους μαθητές και τους γονείς να παρακολουθούν άφωνοι μία άσχετη Κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες της νέας γενιάς. Και, τελικά, να προτείνει ένα σχέδιο που, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση, εντείνει την κόπωση και την αγωνία των παιδιών και αυξάνει, αντί να μειώνει, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Την κατακραυγή για το νόμο Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια, η Κυβέρνηση προσπάθησε να την ξεπεράσει με λαϊκίστικες εμπνεύσεις, όπως η κλήρωση των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Και τη συμμαχία με ένα τυχοδιωκτικό - καιροσκοπικό Κόμμα της ακροδεξιάς, τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την καλύψει στα μάτια της αριστερής πελατείας του, με δήθεν προοδευτικές επιλογές, όπως η ανοχή σε αυτούς που τα σπάνε και τα καίνε με κάθε ευκαιρία. 

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση καλύπτει πλήρως, για τους δικούς της λόγους, τις πράξεις και τις πρακτικές του Υπουργού Άμυνας.  

Δεν χρειάζεται να πω ότι μόλις ξεκίνησαν 1.400 πλειστηριασμοί την ημέρα, με τον ΕΝΦΙΑ - θυμίζω τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν - να ξανάρχεται και με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος να «τρέχει», τότε ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ιστορική αναδρομή στα σκοτεινά χρόνια του ναζισμού και του σταλινισμού.  Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθω στη συνέχεια. 

Αυτό που θέλω να επισημάνω τώρα είναι πως αυτή η Κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα. Είναι, όμως, παντελώς ανίκανη να κάνει κάτι για να βελτιώσει έστω και στοιχειωδώς τη ζωή των Ελλήνων. 

Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά η Δ.Ε.Θ., είναι ένα μόνιμο σκηνικό ψεύδους. Ένας βωμός όπου η αλήθεια θυσιάζεται για λόγους καθαρής πολιτικής ιδιοτέλειας. Και δεν είναι μόνο τα ψεύδη που ειπώθηκαν το 2014, πριν τις εκλογές. Το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των Μνημονίων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που συνεχίζει ακάθεκτος. Είναι και τα ψέματα που ακολούθησαν ακόμη και όταν είχαν, υποτίθεται, τελειώσει οι «αυταπάτες»… 

Ψέματα ακούστηκαν και στη Δ.Ε.Θ. του 2015. Υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη φορολογία. Ότι δεν θα παραδώσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds. Ότι θα πουλήσουν μόνο εννέα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.  Έκαναν τα ακριβώς αντίθετα...  

Ψεύδη ακούστηκαν, όμως, και το 2016. Για ανάπτυξη, για  χρέος, για  ποσοτική χαλάρωση, για  πλεονάσματα, για νέα φορολογικά μέτρα, για ακατάσχετο λογαριασμό, και για άλλα πολλά. Επισημάναμε, με νηφαλιότητα, δεκατρία μόνο από αυτά τα ψεύδη. Αλλά, βέβαια, απάντηση δεν λάβαμε, διότι κάποιοι μάλλον είναι πολύ απασχολημένοι με το να ετοιμάζουν τα ψεύδη του 2017. 

Ξέρουμε τί θα πουν. Δεν θα μας εκπλήξουν: 

Θα πουν ότι δήθεν τελειώνουν τα Μνημόνια, όταν έχουν ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε βαριά λιτότητα για πολλά χρόνια.

Θα υποσχεθούν δουλειές από τη Δ.Ε.Θ. την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Χαλκιδική, υπονομεύουν - συστηματικά και καθημερινά - μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που γίνεται στη χώρα μας, από την «Ελληνικός Χρυσός».

Θα μιλήσουν και πάλι για αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, την ώρα που ετοιμάζονται νέες περικοπές και την ώρα – θα το επαναλάβω και πάλι - που έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα μειώσεις μισθών, μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου για τα επόμενα χρόνια. 

 Θα στήσουν, βέβαια, και φιέστες για τις επενδύσεις που εμείς δρομολογήσαμε και αυτοί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αποδεχθούν όταν τις πολεμούσαν  για πολλά χρόνια. 

Όπως έγινε με τον Ο.Λ.Θ.. Όπως έγινε με την Cosco. Όπως έγινε με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως έγινε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Όπως έγινε με το «Ελληνικό». Όπως πιθανόν θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, για τις οποίες - να θυμίσω – ότι κάποτε διοργάνωναν τοπικά δημοψηφίσματα. Ας το κάνουν. Έστω και αργά, έστω και με τον τρόπο αυτό, είναι θετικό για τη χώρα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Το καλωσορίζουμε, όπως καλωσορίζουμε στην Πατρίδα μας κάθε επενδυτή.  Και όπως καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν και κάθε ξένο ηγέτη, που θέλει να ενισχυθούν οι οικονομικές μας σχέσεις. Και όπως δεσμευόμαστε και εμείς ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας, θα συνεχιστεί. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς καλούμε επενδυτές. Δεν ξεσηκώνουμε τον κόσμο εναντίον τους, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Εμείς στηρίζουμε ειλικρινά και έμπρακτα την ελληνική οικονομία.  Και είναι σημαντικό ότι πλέον όλοι - και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές, θα προκύψει μια σοβαρή Κυβέρνηση, που θα δώσει πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα. Και αυτό δημιουργεί συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και αυτό είναι κέρδος για την χώρα. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Είχε τις ευκαιρίες της, δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το μόνο που τους έχει μείνει, είναι οι καρέκλες τους. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν να μας σύρουν διαρκώς σε πόλεμο λάσπης.  Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτήν τη λογική. Η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βλαβερή για την Πατρίδα μας. Ο πολιτικός ανταγωνισμός - όπως είχα την ευκαιρία να γράψω και σε ένα άρθρο πριν από δύο μέρες - είναι σκληρός από τη φύση του. Δεν χρειάζεται να γίνεται με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Εμείς δεν θα ρίξουμε νερό στο μύλο όσων θέλουν να ξεπλύνουν τις αποτυχίες τους με ένταση και πόλωση. Το δικό μας βλέμμα είναι στην επόμενη μέρα. Και αυτό που με απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Έλληνες, ανοίγοντας τα τραύματα του 20ου αιώνα. 

Επισημαίνω για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Η Παράταξή μας αποκατέστησε την δημοκρατική ομαλότητα. Είναι  η Παράταξη που  έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε την ευρωπαϊκή Ελλάδα της Δημοκρατίας και των ελευθεριών. Νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφήνοντας πίσω ταραγμένες περιόδους της Ιστορίας μας και δημιουργώντας ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν. Και η Νέα Δημοκρατία, πολύ πρόσφατα, συγκυβέρνησε με τον παραδοσιακό της πολιτικό αντίπαλο για να σωθεί η χώρα. Και βέβαια η  Παράταξή μας έχει πληρώσει φόρο αίματος για τη Δημοκρατία. Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες, εκεί που κάποιοι ύψωναν τείχη. Η δημοκρατική παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδειχθεί, και συνεχίζει σήμερα να είναι, εγγύηση για τη χώρα. Και, πάντως, δεν θα απολογηθούμε σε αυτούς που για να συσπειρώσουν ό,τι απέμεινε από το ακροατήριό τους, δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο. Και, βέβαια, δεν θα απαντήσουμε στις γελοιότητες όσων μιλούν για ακροδεξιές αποκλίσεις την ώρα που οι ίδιοι συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο.  

Η Νέα Δημοκρατία  κοιτάει μπροστά.  Ενώνει και δεν διχάζει. Δεν μας νοιάζει τι ψήφιζε χθες ο κάθε Έλληνας. Είμαστε ένα Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία. Καλούμε όλους τους Έλληνες, ό,τι κι αν ψήφισαν χθες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενισχύοντας τη Νέα Δημοκρατία, για να δώσουμε στην Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει. Ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο, ασφαλές και ευρωπαϊκό αύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση. Και πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπερβάσεις. Όπως κάνουν όλοι οι πολίτες, για να ξεφύγουμε από μια παρατεταμένη κρίση που πάει να εξελιχθεί σε εθνική παρακμή. Οι νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θα χτιστούν επάνω σε πραγματικά ερωτήματα. 

Στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και απασχολούν και εμάς. 

 Πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές;  

Πώς και με ποια σειρά θα μειώσουμε τους φόρους; 

Πώς θα γίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες; 

Πώς θα φτιάξουμε καλύτερα σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία; 

Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς; 

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας. Την κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως την υπογεννητικότητα η οποία κινδυνεύει να αφανίσει το Ελληνικό Έθνος;  

Πώς θα επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη που αλλάζει;

Πως θα είμαστε στον πρώτο κύκλο των συζητήσεων που γίνονται και όχι απλά ουραγοί, να παρακολουθούμε κάποιους άλλους να αποφασίζουνε για εμάς.  

Σε αυτά θα σταθούμε. Και σε αυτά τα ερωτήματα δίνουμε και δώσουμε απαντήσεις σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αύριο ως Κυβέρνηση. Και είναι σίγουρα πιο δημιουργικό από το να συζητάμε για τις ιστορίες άλλων, να δούμε με ποιο τρόπο θα γράψουμε εμείς την δική μας ιστορία.  Την πολιτική ατζέντα την καθορίζουμε εμείς. Και την καθορίζουμε με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Και όταν το κάνουμε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μας παρακολουθήσει σε αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό σάς θέλω ακόμα πιο παρεμβατικούς στους τομείς ευθύνης σας. Να αναδεικνύουμε θέματα. Να αξιοποιούμε τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Να εστιάζουμε την κριτική μας , αλλά και τις προτάσεις μας σε αυτά που απασχολούν τους πολλούς, κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς πλήττει η πολιτική της Κυβέρνησης. Οι έμμεσοι φόροι, η μείωση του αφορολόγητου, η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.  Αυτούς που δεν μπορούν να προσφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην ιδιωτική Υγεία και στην ιδιωτική Εκπαίδευση. 

Και η βαριά βλάβη που προκαλούν στο θεσμικό οικοδόμημα της Δημοκρατίας μας, αλλά και στην οργάνωση της οικονομίας δεν συμψηφίζεται με μερικά επιδόματα για ψηφοθηρικούς σκοπούς. 

Τους επόμενους μήνες θα ξεδιπλώσουμε μαζί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου μας. Πέρσι στην Δ.Ε.Θ. παρουσιάσαμε το περίγραμμα της Συμφωνίας Αλήθειας. Τον τελευταίο χρόνο καταθέσαμε πολλές θετικές προτάσεις πολιτικής που δεν έτυχαν όσης προβολής θα ήθελα. Φέτος στην Θεσσαλονίκη θα μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.  Αλλά και το πώς η Πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Θα μιλήσουμε για το μέλλον, όχι για το παρελθόν. Θα μιλήσουμε για τις δουλειές και την ασφάλεια των πολλών. Θα μιλήσουμε για τη ζωή που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Για την Ελλάδα των ευκαιριών, για όλους και όχι για τους λίγους. Ο στόχος μας είναι απλός: Να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Να ξαναζωντανέψει η ελπίδα τους. Αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε να ασκούμε, υπεύθυνα και ασυμβίβαστα, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι έχουν να κάνουν με μια Κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει, και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί. Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο.  Τώρα ήρθε  η ώρα να δείξουμε στους πολίτες που θέλουμε να πάμε τη χώρα, που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. 

Κυρίες και κύριοι, 

Κλείνω με αυτό που έγραψα πριν από δυο ημέρες μέσα από την καρδιά μου: Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Πιστεύω στους Έλληνες. Αξίζουμε και μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά. Να πιστέψουμε πραγματικά όλοι μαζί στις αστείρευτες δυνατότητες της πατρίδας μας.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ώρα δράσης, για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας,  με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και φέτος τη χώρα μας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα πλησιάζει στο τέλος του αφήνοντας πίσω του πολύ σημαντικές καταστροφές σε περιβάλλον, δάση, αγροτικές περιοχές και ιδιωτικές περιουσίες. Τώρα, όμως είναι η ώρα να περάσουμε από τα εύκολα λόγια “περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας” της στιγμής. Από “θριαμβολογικές” συγκρίσεις καμένων ανά Κυβέρνηση… σε θετικές ενέργειες. Να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ώστε να περιορίσουμε αν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια. 

Α. Ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, μπορούμε να παρέχουμε στήριξη για την πρόληψη και την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων, σύμφωνα με το άρθρο 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1305/2013. Αντίστοιχα το μέτρο είναι το Μέτρο 8 “Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών».

Το εν λόγω Μέτρο, αποσκοπεί μέσω των σχετικών υπομέτρων:

• στη δημιουργία δασών και δασωδών εκτάσεων σε γεωργικές και μη γεωργικές εκτάσεις αγροτικών περιοχών 

• στη δημιουργία ή/και βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος προστασίας των δασών και δασωδών εκτάσεων από τις πυρκαγιές

• στην αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και στην επανεγκατάσταση του δάσους ή της δασώδους βλάστησης μετά από πυρκαγιές 

• στη δημιουργία και αναβάθμιση μικρής κλίμακας υποδομών, οι οποίες θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν τον κοινωνικό ρόλο των δασών και ειδικότερα τις υπηρεσίες της δασικής αναψυχής και του δασοτουρισμού

Η τρέχουσα έκδοση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 166.700.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενεργοποίηση.

Β. Επερώτηση ευρωβουλευτών του Νότου για βελτιώσεις του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πυρκαγιές

Μαζί με 53 ευρωπαίους ευρωβουλευτές υποβάλλαμε μείζονος σημασίας επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί στη Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στην οποία μεταξύ άλλων ζητούνται:

1. Μεγαλύτερη ευελιξία, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές,

2. Δημιουργία ενός κοινοτικού οργανισμού για την προστασία των δασών που θα αξιοποιεί όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης, με τα κατάλληλα νομικά και δημοσιονομικά μέσα,

3. Υποβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένων προτάσεων οδηγιών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και της ξηρασίας στην Ε.Ε., όπως γεωργικές ενισχύσεις για τη δημιουργία και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να επιτύχει καλύτερο συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών για το θέμα αυτό και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κοινοτικά μέσα. 

Γ. Αποκλεισμός από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού των πιστώσεων για την αποκατάσταση των πυρκαγιών.

Άλλα Κράτη  - Μέλη (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) έχουν κάνει ήδη προτάσεις στην Επιτροπή, η οποία και τις έχει αποδεχθεί ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα - όπως ο αποκλεισμός από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού των πιστώσεων που θα χρειαστεί να κινητοποιήσουν για την αποκατάσταση ζημιών, τη στήριξη των θυμάτων και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και πολιτικής προστασίας για την προστασία του πληθυσμού από παρόμοιες καταστροφές.

Δ. Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ενεργοποίηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για την προμήθεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης που θα συνδράμουν αποφασιστικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» έχει στηρίξει την απόκτηση εξοπλισμού από το Πυροσβεστικό Σώμα σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Οι επιλεγείσες δράσεις αντιστοιχούν σε 23.500.000 ευρώ, οι συμβάσεις σε 12.300.000 ευρώ και οι πληρωμές σε 2.000.000 ευρώ. 

Ε. Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί έγκαιρα το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (ΜΠΠΕ) για να ζητά βοήθεια από τα συμμετέχοντα κράτη για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Μετά την ενεργοποίηση του ΜΠΠΕ, η Επιτροπή συντονίζει την παροχή βοήθειας και εξασφαλίζει ότι η βοήθεια που παρέχεται είναι αποτελεσματική.

ΣΤ. Πρόληψη

Αλλά το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε δραστικά τις πυρκαγιές. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, η αναδάσωση, η διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης, ο προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη, η διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος το οποίο θα παρεμβαίνει άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και η χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά στη μείωση των  δασικών πυρκαγιών».

Σε καθεστώς ανυποληψίας η Ελλάδα με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μπαλάφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τηv στιγμή που η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με τις συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις παράνομων μεταναστών, ο αποκλεισμός της από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δείχνει το διεθνές “κύρος” που έχει προσδώσει στη χώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Η πρόσκληση, δε, των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος, αποδεικνύει πως η χώρα μας έχει περιέλθει σε καθεστώς ανυποληψίας, με τη συμμετοχή της στις κοινοτικές αποφάσεις να μην είναι πλέον απαραίτητη.

Ο κ. Μπαλάφας επιχείρησε, σήμερα, να υποβαθμίσει το θέμα και να “ρίξει στάχτη” στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Εμφανίζεται, μάλιστα, πρόθυμος να “συζητήσει” τις αποφάσεις που ελήφθησαν για εμάς, χωρίς εμάς.

Είναι πρόθυμος, δηλαδή, να παραδεχθεί την αποτυχία του ίδιου και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».