Log in
updated 8:37 AM UTC, Sep 14, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης:Προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους και να δει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους των δικαστηρίων. Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Επισκέφθηκα, σήμερα το πρωί, το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας. 

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες - δικηγόροι, αλλά και το προσωπικό των δικαστηρίων - μέσα από μια διαδικασία, η οποία οδηγεί νομοτελειακά στην μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης. 

Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Δεν θα σταθώ μόνο στην ανάγκη να στηριχθούν οι δομές με κάποιες επιπρόσθετες προσλήψεις. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να περιορίζεται η φυσική πρόσβαση στα δικαστήρια. Να μπορούν οι πολίτες και οι δικηγόροι να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους είτε από το σπίτι, είτε από ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.  Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση. Και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. 

Δεν ήταν, δυστυχώς, ωραία εικόνα η οποία αντίκρυσα, παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες  των δικαστών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων εδώ στην  Ευελπίδων. 

Θα ήταν καλό και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να έρθει μια βόλτα εδώ να δει την κατάσταση του μεγαλύτερου δικαστηρίου, αντί να αρκείται στο να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του».

Η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας

Με πρωτοβουλία της Tομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης  κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την πορεία και τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών νόμων, καθώς και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η κυρία Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις, έστω για αναιμική ανάπτυξη, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 

Η σημαντική καθυστέρηση - κατά ενάμιση χρόνο - στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνέβαλε στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, αποτρέποντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016 - 2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε “σημαντική μείωση των επενδύσεων”, συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Εθνικοί Λογαριασμοί), το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 17,1%.

Αν σ' αυτό το ήδη αποτρεπτικό για επενδύσεις πλαίσιο συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των φορολογικών βαρών, αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα διασυνδέει τους διαθέσιμους πόρους και θα μοχλεύει νέους, καθώς και τις διάσπαρτες δράσεις, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις:

- Γιατί καθυστερεί η απορρόφηση του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης;

- Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για μία επένδυση από τη στιγμή της κατάθεσης του αιτήματος ελέγχου μέχρι την τελική αποπληρωμή;

- Γιατί καθυστερεί η υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων (κρατικών και κοινοτικών), με αποτέλεσμα να στερείται πόρων η χειμαζόμενη οικονομία;

- Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα βελτιώσει τα καταστροφικά δεδομένα και τους αρνητικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας που αναφέρονται στην έρευνα της  ΓΣΕΒΕΕ;

- Για ποιους λόγους παρατηρούνται τόσες σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων; Πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το πρόβλημα και ποιες ενέργειες έχει πραγματοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή;

- Ποιος είναι ο δημοσιονομικός στόχος για την εισροή κοινοτικών πόρων για το έτος 2017 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους; Έχει αναθεωρηθεί ή υποβιβασθεί εντός του τρέχοντος έτους;

- Ποια είναι η μέχρι σήμερα εισροή κοινοτικών πόρων για το έτος 2017, συνολικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα;».

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μπορεί να μην πήραμε ποτέ απάντηση από τον κ. Τσίπρα ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της “Αυγής”. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο οι δυσμενείς εξελίξεις για την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ευχόμαστε οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης να δώσουν λύση, η εφημερίδα να μείνει ανοιχτή και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους. 

Γιατί κ. Τσίπρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».

Ερώτηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις καταστροφικές ζημιές στη Σαμοθράκη - Διερευνούν επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση του νησιού από την Ε.Ε.

Επείγουσες δράσεις για χρηματοδότηση στη Σαμοθράκη διερευνούν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης,  κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένου ότι η Σαμοθράκη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να μάθουν κατά πόσο μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να αιτηθεί για τη Σαμοθράκη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., λόγω ης συνθήκης νησιωτικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, για να μπορεί η Σαμοθράκη να λάβει ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει οι καταστροφές στο νησί να ανέρχονται στο 1,5% του Α.Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Παράλληλα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δικτύων και των βασικών υποδομών του νησιού έχουν καταστραφεί, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν την Κομισιόν ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενεργοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και για την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης.

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

 «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Σαμοθράκη λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί από το βράδυ της Δευτέρας. Λόγω ισχυρής βροχόπτωσης σχηματίστηκαν χείμαρροι μεγάλης εντάσεως, οι οποίοι οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθώς και στην καταστροφή υποδομών, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση της γέφυρας στο 5ο χλμ. Καμαριώτισσας -Λακκώματος, αλλά και η αποκοπή του νοτίου τμήματος του νησιού από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. 

Η πλήρης καταγραφή της καταστροφής τόσο στις υποδομές όσο και την συνολική οικονομία του ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ διατυπώνονται σαφείς ανάγκες ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του,  αλλά και την θωράκιση του ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Παρότι η Σαμοθράκη ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , θα μπορούσε ως νησί να αιτηθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.  λόγω της συνθήκης νησιωτικότητας;

2.     Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει η Ε.Ε. για έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δίκτυα και αγροτικές καλλιέργειες αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πρόληψης;».

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια

Α. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει, δεν μπορεί!

Β. Ανίκανη Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας

Γ. Υποχρέωση της Πολιτείας η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

Δ. Προσβλητική για τους Έλληνες η ανοχή της Κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα

Ε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Συνέδριο  αρχών και θέσεων.

Α. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει, δεν μπορεί!

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρική απέναντι σε κάθε είδους επένδυση. Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη.  

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. 

Και καλά, ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή…

Δε μπορεί να αποπέμψει ούτε τον κ. Καμμένο…

Δεν έχει τη δύναμη να αποπέμψει ούτε τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του Κ.Α.Σ.;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή της, αν έστω και στοιχειωδώς ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει για το Ελληνικό».

Β. Ανίκανη Κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας

«Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ παρακολουθήσαμε άλλον ένα Υπουργό να αποδεικνύει ότι αυτή η ανίκανη Κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας. 

Ο κ. Τσακαλώτος βλέπει περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχουμε, την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις, με ιστορία στην Ελλάδα, κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποχωρούν. 

Του θυμίζουμε ότι μια και μόνο μια επένδυση έχει μείνει στη χώρα. Αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων, με έσοδα 1,3 δις, που ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα πολέμησε, εμπόδισε, καταψήφισε και για την οποία τώρα υποκριτικά πανηγυρίζει. 

Οι πολίτες γονατίζουν από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια, ενώ ο κ. Τσακαλώτος βλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

Ενώ μιλάει για αντίμετρα, οι συνταξιούχοι χάνουν δύο συντάξεις και οι μισθωτοί ένα μηνιάτικο, λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της μείωσης του αφορολόγητου. 

Προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση η ανικανότητα, η άσκοπη φλυαρία της Κυβέρνησης Τσίπρα και η υποκριτική αναντιστοιχία λόγων και έργων». 

Γ. Υποχρέωση της Πολιτείας η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης

«Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Πρωτοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων. Διαπίστωσε τη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται πολίτες, δικηγόροι και το προσωπικό των δικαστηρίων, μέσα από μια διαδικασία που οδηγεί νομοτελειακά στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, επιτέλους, συνολικά στο έργο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί η απονομή της.

Θα ήταν καλό ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης να περάσει από την Ευελπίδων και να δει την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας, αντί να επιτρέπει στο Ρουβίκωνα να εισβάλλει στο Υπουργείο του».

Δ. Προσβλητική για τους Έλληνες η ανοχή της Κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα

«Η χθεσινή επιδρομή του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. 

Οι εικόνες μιας «συλλογικότητας» να φτάνει ανενόχλητα μέχρι το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, μας προσβάλλει όλους, εκθέτει τη χώρα και στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. 

Εξίσου προσβλητική είναι η αντίδραση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη που ανέχονται αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Ουδείς συλλαμβάνεται. Απλά συνομιλούν με τον κ. Τόσκα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους πριμοδοτεί με ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ OPEN. 

Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των πολιτών, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». 

Ε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Συνέδριο  αρχών και θέσεων.

«Απέναντι στον κατήφορο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της πιο ανίκανης  και επικίνδυνης που έχει γνωρίσει ο τόπος στη Μεταπολίτευση, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η μοναδική σίγουρη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. 

Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. 

Αυτό είναι το κεντρικό μας μήνυμα που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. 

Αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα και στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στην πορεία για το οποίο θα γίνουν 7 Προσυνέδρια. 

Στόχος του Συνεδρίου μας είναι να συνεχιστεί το μεγάλο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, στην δημιουργική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Οι εφτά θεματικές ενότητες που έχουμε επιλέξει για τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες, είναι:

- Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

- Για τους νέους.

- Για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

- Για την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

- Για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Για καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και για θέματα ποιότητας ζωής για όλους τους Έλληνες πολίτες. Και 

- Για ένα νέο πατριωτισμό, που θα δυναμώνει το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.

Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι κάνει πράξη το άνοιγμα προς την κοινωνία, ότι ακούει τους πολίτες, αντιλαμβάνεται τα προβλήματά τους και είναι εδώ για να δώσει πραγματικές λύσεις και να βελτιώσει της ζωή τους».

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω της ενεργοποίησης του Συστήματος “TRACES” για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης  Κεφαλογιάννης, με αφορμή τις αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων που πλήττουν την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών με την ενεργοποίηση του Συστήματος Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές «TRACES».

Αναλυτικά η ερώτηση:

 «Το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές – “TRACES”, βελτιώνει τον έλεγχο και δίνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές και την κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και προϊόντων μη ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για τη διατροφή ζώων. Παράλληλα, δίνει επαρκείς πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων αυτών σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μου εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και κρέατος που εισάγονται στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό και για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αφού τα προϊόντα αυτά πωλούνται στην εγχώρια αγορά σαν ελληνικά.

1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το σύστημα “TRACES” είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στη χώρα μου;

2. Θεωρεί ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών στην Ε.Ε.;».