Log in
updated 6:48 PM UTC, Feb 16, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι χώρες του Κόλπου αποτελούν ευκαιρία για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξωστρέφεια ελληνικών επιχειρήσεων

«Αισθάνομαι ότι οι χώρες του Κόλπου αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη ευκαιρία και για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και για εξωστρέφεια ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο σε αυτήν την περιοχή». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, με εκπροσώπους των επιχειρηματικών Συμβουλίων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας - Κατάρ, Ελλάδας -  Κουβέιτ και Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Υπάρχει και σήμερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ένα γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Διότι όλοι διαβλέπουν ότι, από την στιγμή που θα υπάρξει μια πολιτική αλλαγή, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξουν γρήγορα και προς το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές εξετάζουν και πάλι την Ελλάδα και σκέφτονται να τοποθετηθούν από τώρα, επειδή δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή και θέλουν να είναι στην αρχή και όχι στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αυτή είναι η εικόνα που εισπράττω από ξένους επενδυτές και από τις αγορές κεφαλαίου, αλλά και από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα μας». 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε μία εκτενής ανταλλαγή απόψεων για τις επενδυτικές δυνατότητες στις χώρες  του Κόλπου, την δραστηριοποίηση των ελληνικών εταιρειών εκεί, αλλά  και για την προσέλκυση επενδύσεων από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα. Συζήτηση υπήρξε και για τις προοπτικές της ενδυνάμωσης συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες αυτές στους τομείς της ενέργειας και του τραπεζικού κλάδου.

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια.

Γι’ αυτό υιοθετούμε μια πολιτική που προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές.  

Προτείνουμε μια επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση το ολλανδικό μοντέλο. Για να διασφαλιστούν στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων οφείλεται και σε αδράνεια του ίδιου του Κράτους. 

Και θέλουμε μια καινούργια αρχή για την εκπαίδευση και την ουσιαστική κατάρτιση των νέων και των μακροχρόνια άνεργων, έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους και κανένας να μην μένει πίσω.  

Διαφορές μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Αλλά είναι ανάγκη, όλοι μαζί, να εργαστούμε για κοινούς παρανομαστές. Για μια κοινωνική συμμαχία, κόντρα στη σημερινή μιζέρια, που θα ωφελήσει, πάνω απ’ όλα, τους εργαζόμενους και τους άνεργους».   

Συμπεράσματα 1ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νίκαια

«Για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.  Δουλειές, δουλειές, δουλειές.  Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων».

Το σχέδιο μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση θέτει ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, που θα προκύψουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας εργοδοτών και εργαζομένων, με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη 4% ετησίως, την ενίσχυση της ποιοτικής και καλά αμειβόμενης απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, που πρέπει να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,6%), και περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες. 

Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ξεκάθαροι: Θεωρούμε τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως το βασικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Για να δώσουμε προοπτική στους ανέργους που δεν βλέπουν σήμερα φως στην άκρη του τούνελ, στους νέους που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και στους εργαζομένους που δεν ξέρουν αν τον επόμενο μήνα θα έχουν ακόμα δουλειά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζουμε, όμως, δεν είναι αυτή που βασίζεται στο μοντέλο της διαπλοκής, της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας και των - νομοθετημένων και μη - καρτέλ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι ένα νέο μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Ένα μοντέλο το οποίο θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήξαμε στα εξής βασικά συμπεράσματα:

1. Πέρα από την οριζόντια μείωση των  φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% σε διάστημα διετίας, προτείνουμε  σειρά από στοχευμένα κίνητρα για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέας και ποιοτικής απασχόλησης για τους εργαζομένους. Σημαντική αναπτυξιακή συμβολή έχουν οι  αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου, η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών (όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία) και η επιπλέον μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φορολογικού συντελεστή για αύξηση κατά 10% των θέσεων  εργασίας μίας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζομένους.

2. Δημιουργούμε ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα είναι φιλικό προς την απασχόληση.  Όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα έχει απέναντί του ένα Κράτος φιλικό. Εισάγονται στην  αδειοδοτική διαδικασία αποκλειστικές προθεσμίες και όταν αυτές δεν τηρούνται τότε η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού. Οι επιχειρήσεις δεν θα εμπλέκονται σε έναν αδειοδοτικό κυκεώνα ο οποίος τελικά καταλήγει στο να αποθαρρύνει τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

3. Προτάσσουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με ουσιαστικότερους ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, και χρήση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων. Και, παράλληλα, διαμορφώνουμε το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία. 

4. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα των εργαζομένων και των εργοδοτών να καθορίζουν οι ίδιοι από κοινού το κοινό μέλλον τους. Για αυτό και οι συμβάσεις εργασίας που καταρτίζονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, εφ’ όσον συνυπογράφονται και από τις δύο πλευρές δηλαδή τόσο από την εργοδοσία όσο και από το εργατικό σωματείο, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Ταυτόχρονα, για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υιοθετούμε το Ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου. Εργοδότες, εργαζόμενοι και – όπου χρειάζεται - η Κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν αύξηση της απασχόλησης και  μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη. Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και η βελτίωση των μισθολογικών και μη παροχών θα βασίζονται πλέον στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και στις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. 

5. Ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο σύστημα επανεκπαίδευσης των ανέργων και των εργαζομένων, το οποίο θα προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα προσφέρονται ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με υποχρεωτική πιστοποίηση των παρεχόμενων γνώσεων και δεξιοτήτων. Το ισχύον καθεστώς με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάρτιση - «μαϊμού» στην Ελλάδα. Κάθε κέντρο κατάρτισης θα αξιολογείται και θα χρηματοδοτείται με βάση το επίπεδο των αποφοίτων του, αλλά και τις δυνατότητες που τους παρέχει για εξεύρεση εργασίας.

Ανακοίνωση ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, ως φιλελεύθερη πολιτική δύναμη αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. 

Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. 

Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα. 

Απαιτείται να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα.

Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού. 

Αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. 

Απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους. 

Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών. 

\Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση που είναι συμβατή με την επιστημονική  εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες: 

Σέβεται την επιλογή του προσώπου 

Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας 

Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα 

-Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του 

Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα 

Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει: 

Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη. 

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες. 

Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε Επίτροπε, σε μια συγκυρία ενδιαφέρουσα, αλλά και δύσκολη, θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Θα ήθελα, όμως, και με αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται, να διατυπώσω τον έντονο προβληματισμό μου για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών,  τους τελευταίους μήνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η εικόνα που έχω είναι ότι η κατάσταση επιβαρύνεται διαρκώς. Υπάρχει μια έντονη - και κατανοητή πια - αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Και είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα χρειαστεί άμεση διαχείριση, με την απαραίτητη πάντα υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Θέλω άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει, διαχειριζόμενος ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Μια δουλειά που είναι ωφέλιμη τόσο για την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Είναι αλήθεια ότι, τον τελευταίο καιρό, έχουμε και εμείς προβληματιστεί γιατί παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση. Συγκριτικά δε με το πώς ήταν τα πράγματα παλιότερα, τον τελευταίο καιρό είναι καλύτερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θα θέλαμε. 

Παρ’ όλα ταύτα, η ευρω - τουρκική συνεννόηση λειτουργεί. Και η λύση είναι περισσότερη συνεννόηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα των Αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού. 

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που παρατηρείται σήμερα θα ξεπεραστεί σύντομα. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή, οικονομικά, πολιτικά, με την διάθεση των στελεχών που απαιτούνται για την καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Στην περίπτωση της Ιταλίας, δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα, γιατί - όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά - η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως χώρες που δέχονται μετανάστες, είναι ότι στην Ιταλία κατευθύνονται παράτυποι μετανάστες, ενώ από την πλευρά του Αιγαίου έρχονται περισσότερο πρόσφυγες. 

Παρ’ όλα αυτά, να εξάρω για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες σύντομα, με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών, των Αρχών της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών του Κράτους, θα ξεπεραστεί. 

Αλλά θα πρέπει να εντατικοποιηθεί περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η Μαρία Σπυράκη νέα Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, νέα Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος αναλαμβάνει η ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη με Αναπληρωτές την κυρία Σοφία Ζαχαράκη, τον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον κ. Νίκο Ρωμανό και τον κ. Σπύρο Σταυρίδη. 

Διευθυντής Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, ενώ παραμένει Αναπληρώτρια Διευθύντρια η κυρία Κύρα Κάπη.

Αναπληρωτής Διευθυντής Γραφείου Τύπου για θέματα Περιφερειακού Τύπου αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο μέχρι τώρα Εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, ενώ ο μέχρι τώρα Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης αναλαμβάνει Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Τα νέα τους καθήκοντα θα τα αναλάβουν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.

Με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα θα συναντηθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 10:45 το πρωί, με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Jens Plötner.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.