Log in
updated 9:44 AM UTC, Sep 23, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη νομική αναγνώριση αλλαγής φύλου

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για μια υπόθεση που είναι πάνω από όλα ανθρώπινη. Είμαστε εδώ γιατί όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε - με το καλύτερο δυνατό τρόπο - ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και να αναγνωρίσουμε μια κοινωνική πραγματικότητα, όπως έχουν κάνει πριν από μας πολλά ευρωπαϊκά Κράτη.

Το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο Κράτους δικαίου. Συνιστά αποτύπωση της αρχής που ενσωματώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα».

Η προοδευτική Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, ήταν εκείνη που πρώτη έφερε ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, ήδη από το 1976 (Ν.344 άρθρο 14, περί μεταβολής της αστικής κατάστασης). Ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πολύ μπροστά από την εποχή του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η Παράταξη, που - με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις - έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ίσης ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.  Ιδίως με ένα σημαντικό Νόμο που ψηφίσαμε το 2005, το Νόμο 3304/2005, για την «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Νόμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν και αυτός. 

Συνεπώς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε εδώ, σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Με πρώτο τον κ. Τσίπρα ο οποίος αγόρευε χθες μπροστά στα κενά έδρανα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Αυτά τα ψευτομαθήματα, πείτε τα στους ΑΝΕΛ, τον κυβερνητικό σας εταίρο ή μάλλον τον παρτενέρ σας σε αυτόν τον αλλοπρόσαλλο θίασο που έχετε δημιουργήσει και παριστάνει, εδώ και χρόνια, ότι τάχα είναι ομοιογενής Κυβέρνηση. Αν και από ό,τι βλέπω, κύριε Υπουργέ, δεν τους έχετε πείσει όλους. Θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της  ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 3. Για να δούμε αν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τελικά δεδηλωμένη σε αυτό το Κοινοβούλιο. Αλλά δεν θα μείνω σε αυτό, γιατί το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Κι ας είναι σε όλους προφανές ότι το φέρατε άρον άρον στη Βουλή λίγο πριν από τον προϋπολογισμό σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς. 

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το θέμα της ταυτότητας φύλου δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, διότι αφορά πολύ λίγους συμπολίτες μας. Κάνουν λάθος. Είναι λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Μια ανοιχτή δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να φροντίζει για όλους. Και να προστατεύει, πάνω από όλα, αυτούς που αισθάνονται και είναι μειοψηφία. Το είπα από την αρχή. Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για μας δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πολίτες με μειωμένα δικαιώματα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μας απασχολεί αν αυτή η ομάδα είναι αριθμητικά μικρή. Μας είναι αδιάφορο αν είναι ένας ή ένα εκατομμύριο. Κι αυτό, γιατί τα ατομικά δικαιώματα εκφράζουν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε φιλελεύθερης Παράταξης. 

Μην μπερδεύεστε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάω για το Κόμμα σας. Και θα σας παραδώσω εγώ τώρα ένα αυτονόητο μάθημα Δημοκρατίας. Εν αντιθέσει με αυτό που εσείς ανέκαθεν πρεσβεύατε, πάγια και αυτονόητη αξίωση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από την ίδρυσή της, είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα της μειοψηφίας. Και δεν αναφέρομαι μόνον στην κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάθε μειοψηφούσας άποψης που εμείς πρώτοι επιβάλαμε. Μιλώ για τα αυτονόητα δικαιώματα που οφείλει κάθε σύγχρονη κοινωνία να διασφαλίζει σε κάθε πολίτη, ακόμη και αν αυτός αισθάνεται την πλειοψηφία ως τυραννική για τον ίδιο.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω - κοιτώντας προς όλα τα έδρανα του Κοινοβουλίου - ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα που να μην αναγνωρίζει την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το έχει, άλλωστε, καταστήσει απαραίτητο και αυτονόητο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το έχει καταστήσει και υποχρεωτικό η ίδια η πρόοδος των κοινωνιών και η αποδοχή την οποία οφείλουμε όλοι να δείχνουμε απέναντι στη διαφορετικότητα.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, εδώ και χρόνια. Δεν θέλω, όμως, σήμερα να σταθώ μόνο στις νομικές διατάξεις και στον αυτονόητο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, που είναι το θεμέλιο του νομικού μας πολιτισμού.  Επαναλαμβάνω ότι, πάνω από όλα, μιλάμε σήμερα για ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο. Αφορά βαθιά προσωπικά κάποιους συνανθρώπους μας. Δεν νοείται να εξακολουθούμε να αφήνουμε σήμερα στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν, συχνά από μικρή ηλικία, με μια κατάσταση δύσκολη, ιδιαίτερα δύσκολη για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους. 

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει σε αυτούς τους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να διαχειριστούν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι νομίζουν καλύτερα. Να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Και ταυτόχρονα να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως παράδειγμα ότι η αλλαγή ταυτότητας φύλου προϋποθέτει  χειρουργική επέμβαση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία σύγχρονη κοινωνία. 

Παρεμπιπτόντως, σημειώνω - το ανάφερε και ο κ. Θεοδωράκης - ότι η διάταξη αυτή, ευτυχώς παρακάμπτεται από τα δικαστήρια. Αλλά θέλω να θέσω ένα ερώτημα σε όσους αντέδρασαν και στη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης, ακόμη και με τον ανεύθυνο τρόπο που την προκάλεσε στην Βουλή η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. 

Ειλικρινά αναρωτιέμαι τί θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν δογματικά κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα; 

- Θα πάψουν να υπάρχουν διεμφυλικά άτομα; 

- Θα πάψουν να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα; 

- Θα πάψουν να υπάρχουν παιδιά που υφίστανται μπούλινγκ στα σχολεία; 

- Θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που θα αισθάνονται φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα; 

Όσοι αρνούνται έστω και να συζητήσουν ένα τέτοιο θέμα απλά υπεκφεύγουν. Πιστεύω συνεπώς ότι αν η Κυβέρνηση εξηγούσε με ψυχραιμία το όλο θέμα - τί οφείλει να κάνει η Πολιτεία, τί πρέπει να αλλάξει και ποιους αφορά - η πλειοψηφία των Ελλήνων, όχι απλά θα συναινούσε, αλλά θα στήριζε ανεπιφύλακτα μια τέτοια θεσμική αλλαγή. Μια αλλαγή που, επί της ουσίας, θα χάριζε ξανά σε κάποιους συνανθρώπους μας την κρυμμένη τους ζωή. 

Η Κυβέρνηση, όμως, αντί να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αντί να συνεννοηθεί με όλα τα Κόμματα, τους αρμόδιους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, αντί να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη, αντί να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε και πάλι την επικοινωνιακή διαχείριση, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι εν ου παικτοίς, ενώ θα όφειλε να κάνει πολύ προσεκτικά και καλά προετοιμασμένα βήματα. 

Καλούμαστε να αποφανθούμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι πρόχειρο και κατά την άποψή μας ανεύθυνο. Η Κυβέρνηση - και λυπάμαι ειλικρινά που το λέω - επιδιώκει να νομοθετήσει και πάλι χωρίς να επιδιώξει τις αναγκαίες συναινέσεις. Αδιαφορώντας για τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, και κυρίως επιδιώκοντας να προβοκάρει και την Εκκλησία της Ελλάδος, για να αποδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της.

Η Κυβέρνηση εισηγήθηκε, κατά δήλωση του κ. Κοντονή, ένα νομοσχέδιο «ακόμα πιο προωθημένο» από αυτά των υπολοίπων Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιάζει, ο κ. Τσίπρας, να ψάχνει απεγνωσμένα ένα παρελκυστικό άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας που έχει, χωρίς λόγο, επιβάλει στους πολίτες, εδώ και δυόμιση χρόνια. Και πιστέψτε με ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σας κίνητρο. 

Φέρατε, με ανεύθυνο τρόπο, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για να ξεφύγετε από το αδιέξοδό σας. Και σας καλώ να το αντιληφθείτε, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα, και να υιοθετήσετε τη δική μας πρόταση γιατί το νομοσχέδιοό σας επιχειρεί να ρυθμίσει ένα υπαρκτό ζήτημα με τελείως λάθος τρόπο. Και επειδή είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ, θα σας το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Πάμε, λοιπόν, να  δούμε τα πραγματικά δεδομένα.

Η ταυτότητα φύλου αποτελεί διεθνώς και με αναμφισβήτητο τρόπο ένα ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Και περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση που έχουν τα διεμφυλικά άτομα για το ίδιο τους το σώμα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει τη λεγόμενη δυσφορία φύλου. Το ίδιο κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Γι’ αυτό, όμως, ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - σε πρόσφατη απόφασή του - δέχεται ότι κάποιας μορφής ψυχική διάγνωση επιτρέπεται να είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών. Από τις 43 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 38, δηλαδή σχεδόν σε όλες, η διαδικασία αναγνώρισης προϋποθέτει - θέτει δηλαδή ως απαράβατο όρο - να υπάρχει κάποιου είδους ιατρική διάγνωση, για παράδειγμα αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Με απλά λόγια, όλες σχεδόν οι προηγμένες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα δεν είναι μόνον ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει με ψευδεπίγραφο τρόπο η αλλοπρόσαλλη Κυβέρνησή σας, αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη ιατρική διάσταση. Η νομική διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι ένα μόνο στάδιο σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία που, σε όλα τα στάδιά της – ας μην κοροϊδευόμαστε -  απαιτεί ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν είναι - και δεν πρέπει να είναι - μια στιγμιαία πράξη, ούτε μια σύμβαση που μπορεί να συνταχθεί με μια απλή δήλωση. Προφανώς πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου και να εγγυάται συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα, να εγγυάται τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου, να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και να λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα.

Πρώτα από όλα, για να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής ταυτότητας φύλου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι ενήλικος. Για μια τέτοια μείζονα απόφαση ζωής απαιτείται ωριμότητα την οποία μόνον η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει. Κατά την άποψή μου είναι αδιανόητο κάποιος στα 15 του χρόνια να μην μπορεί κατά τον νόμο να πιει αλκοόλ ή να οδηγεί δίκυκλο, αλλά να του επιτρέπεται τελικά να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη για τη ζωή του απόφαση, όπως η αλλαγή της ταυτότητας φύλου. Ούτε είναι δυνατόν να επιτρέπεται η διαρκής και απεριόριστη δυνατότητα δήλωσης αλλαγής φύλου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει  να παρέχεται μια φορά και - για το λόγο αυτό - σε ηλικία που θα διασφαλίζει την ωριμότητα στη λήψη της απόφασης.

Το πιο σημαντικό, όμως, για εμάς είναι άλλο. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνεται η απόφαση αυτή από τον ενδιαφερόμενο χωρίς να έχει διασφαλιστεί κάποιου είδους εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση. Και κυρίως η μέριμνα, η φροντίδα, μέσω της οποίας θα βεβαιώνεται ότι η επιλογή του προσώπου είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασής του και ότι από τη διόρθωση δεν προκύπτουν αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα, εφόσον αυτά υπάρχουν. 

Η εντελώς ανεύθυνη πρόταση που καταθέσατε δεν προβλέπει τίποτε σε αυτήν την κατεύθυνση. Παραγνωρίζει ότι υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο μια εξαιρετική υποστηρικτική δομή που χειρίζεται τα θέματα των διεμφυλικών συμπολιτών μας με απόλυτη επιστημονική επάρκεια, με αφοσίωση και με εχεμύθεια.

Αυτήν τη δομή εμείς προτείνουμε να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Θεωρούμε απαραίτητο να ζητείται η γνώμη της προκειμένου κάποιος να προχωρήσει στην νομική επικύρωση μιας απόφασης που θα τον συνοδεύει για μια ζωή. Αυτήν τη διαδικασία, κύριε Υπουργέ, σας την υποδεικνύει ως απαραίτητη όλη η επιστημονική κοινότητα. Αλλά επιλέγετε να μην την ακούσετε. Και το κάνετε γιατί αντιμετωπίζετε το ζήτημα αυτό με ανευθυνότητα. 

Κύριε Θεοδωράκη, διαβάσατε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο, το οποίο έγραψαν τρεις σημαντικοί ψυχίατροι, με πολύ μεγάλη εμπειρία, στο ζήτημα αυτό. Μόνο που διαβάσατε μόνο ένα απόσπασμά του. Επιτρέψτε μου να διαβάσω όλη την παράγραφο στην οποία αναφερθήκατε. «Η αντιμετώπιση της δυσφορίας φύλου», γράφουν οι τρεις ψυχίατροι, ένας εκ των οποίων είναι ο κ. Παπαγεωργίου, διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου, «αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό πρόβλημα και συχνά εκτιμάται ότι προσφέρει όφελος, όταν προτάσσεται ο ιατρικός έλεγχος και έπεται η νομική αναγνώριση, στη φάση που είναι απαραίτητη για την καλύτερη προσαρμογή του προσώπου. Σε αρκετές περιπτώσεις», λένε οι ειδικοί - δεν το λέω εγώ - οι ειδικοί που χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις, «χρειάζεται προσεκτικός αποκλεισμός καταστάσεων, που δεν εμπίπτουν στη δυσφορία φύλου και μερικές περιπτώσεις απαιτούν πολύμηνη τακτική παρακολούθηση με διαβίωση στο ρόλο του επιθυμητού φύλου πριν από τη λήψη μη αντιστρέψιμων αποφάσεων». Αυτά μας λένε οι ειδικοί. 

Μίλησα με έναν από αυτούς για να πληροφορηθώ καλύτερα την ουσία του προβλήματος. Κάτι που πολύ αμφιβάλω αν εσείς κύριε Υπουργέ ή ο κύριος πρωθυπουργός έχετε κάνει. Μου διηγήθηκε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Πραγματική ιστορία, κ. Υπουργέ. Και μου λέτε εσείς ότι είναι προοδευτικό να αδιαφορείτε για την πιθανότητα ενός παιδιού 18 χρονών να πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υπάρχει μια ιατρική δικλείδα ασφαλείας. Αυτή είναι πραγματική ιστορία, κ. Υπουργέ. Και, με το νομοσχέδιό σας, αυτός ο άνθρωπος, ναι, μπορεί να προβεί σε αλλαγή φύλου και να το βρει μπροστά του αυτό το πρόβλημα για μια ζωή. Χωρίς να έχουν αυτοί οι άνθρωποι πλήρη συναίσθηση των συνεπειών που μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει σε ολόκληρή τους τη ζωή

Ήρθε χθες, ο κύριος Τσίπρας, ενώπιον μόλις του ενός τρίτου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, να μας κάνει μια διάλεξη περί φιλελευθερισμού. Αλλά για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα δεν είπε λέξη. Ίσως ο λογογράφος του να το αμέλησε. Ίσως δεν γνωρίζει το θέμα σε βάθος. Ίσως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανθρώπους αυτούς. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε ένα ακόμη σόου δήθεν αριστερού προοδευτισμού, την ώρα που ασκείτε την εξουσία με τον πιο συντηρητικό και αναχρονιστικό τρόπο.  

Σας ζητώ, όμως, κύριε Υπουργέ να σταθείτε στο ύψος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιότητά σας. Και να συνειδητοποιήσετε ότι η μόνη υπεύθυνη πρόταση γι’ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα είναι αυτή που σας έχουμε καταθέσει. Σας προσφέρω τη δυνατότητα να ψηφίσουμε όλοι μαζί. Αν δεν το πράξετε θα φέρετε ακέραιη την ευθύνη. Η Νέα Δημοκρατία, για λόγους που αντιλαμβάνεστε - και που αντιλαμβάνονται και όλοι οι πολίτες, που μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν τη σημερινή συζήτηση - δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας. Και όταν γίνουμε Κυβέρνηση, θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση Νόμου για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης. 

Υπάρχει μια διαφορά. Εσείς δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα στα οποία έχετε βάλει τη χώρα. Εμείς έχουμε τη δική μας άποψη για το πως πρέπει να τους υποστηρίξουμε. Και αυτό λέμε στην πρότασή μας: Να ακολουθήσουν το δρόμο που οι ίδιοι διάλεξαν, έστω και αν είναι δύσβατος. Όμως, αφού είμαστε σίγουροι ότι πήραν την απόφασή τους συνειδητοποιημένα και όχι ασυνείδητα και ανεύθυνα. Όπως, δηλαδή, εσείς κυβερνάτε αυτόν τον τόπο.

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη νομική αναγνώριση αλλαγής φύλου

Θα σας συνιστούσα, καταρχάς, κ. Τσίπρα, να είστε λίγο πιο ψύχραιμος, όταν έρχεστε σε αυτήν την αίθουσα. Να μη δείχνετε τόσο πάθος για ζητήματα τα οποία καταλαβαίνω ότι σας δημιουργούν ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Διότι φοβάμαι ότι και το ζήτημα αυτό, το εξαιρετικά ευαίσθητο, το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε τη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γι’ αυτό το κάνετε και για κανέναν άλλο λόγο. Και μιας και μιλάμε για παρόντες και απόντες, για άλλη μια φορά, δεν ήσασταν στην ομιλία μου, ενώ εγώ είμαι σε κάθε ομιλία σας. Αλλά αναρωτιέμαι, μας είχατε ειδοποιήσει ότι θα μιλούσατε σήμερα; Εγώ, κ. Τσίπρα, είμαι παρών. Ενημερώθηκα ότι μιλήσατε, ήρθα αμέσως να απαντήσω. 

Ο κ. Καμμένος που είναι ακριβώς; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών, μιας και μιλάτε για «κωλοτούμπες». Αυτός ο οποίος πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι «θα ρίξω την Κυβέρνηση, αν χρειάζεται», τώρα βάζει την ουρά στα σκέλια. Δεν τολμάει καν να είναι σε αυτήν την αίθουσα. Και φυσικά ο ίδιος, για να κρατήσει την καρέκλα την οποία του έχετε υποσχεθεί, ψηφίζει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλιτου κυβερνητικού σχηματισμού, που δυστυχώς μας κυβερνάει δυόμιση χρόνια τώρα. 

Ας έρθουμε, λοιπόν, στην ουσία της υπόθεσης. Ξέρετε, είναι θλιβερό, κ. Τσίπρα, μια πραγματική ιστορία - την οποία μου ανέφερε ένας άνθρωπος ο οποίος 40 χρόνια τώρα, με μεγάλη ευθύνη και με απίστευτο επαγγελματισμό, χειρίζεται τα ζητήματα των διεμφυλικών - να την ευτελίζετε με αυτόν τον τρόπο. Εσείς την ευτελίσατε, διότι εγώ χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ακριβώς ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ή μπορεί να πιστεύουν ότι θέλουν να αλλάξουν φύλο, για λόγους που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το πραγματικό περιεχόμενο του πως οι ίδιοι βιώνουν τη συναίσθηση του φύλου τους. Και ότι ναι, γι’ αυτές τις περιπτώσεις μια υπεύθυνη Πολιτεία, κ. Τσίπρα, επιβάλλει να υπάρχει ένα φίλτρο ασφαλείας και μια διάγνωση. Μια διάγνωση ζητάμε. Τίποτα παραπάνω. Είναι τόσο οπισθοδρομικό αυτό, κ. Τσίπρα; Να πάει κάποιος σε έναν ειδικό. Και δεν σας λέμε οπουδήποτε, γιατί άκουσα και ισχυρισμούς ότι υπάρχουν σκιτζήδες γιατροί και όλα τα σχετικά. Σας λέμε να πάει στο πιστοποιημένο κέντρο, στο Αιγινήτειο, να τον δει ένας άνθρωπος, να τον διαβεβαιώσει, αν μη τι άλλο, για τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας. Είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι σε ανθρώπους  που γνωρίζουν και οι ίδιοι - μας ακούν και γνωρίζουν πολύ καλά, κ. Τσίπρα, αν θέλετε πραγματικά να μπούμε στην ουσία αυτής της υπόθεσης - ότι η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξουν ταυτότητα. Η δύσκολη απόφαση είναι πότε θα πάρει την απόφαση ένα παιδί, ένα αγόρι, να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αυτή είναι η δύσκολη απόφαση. Και γι’ αυτό χρειάζεται βαριά ψυχολογική υποστήριξη. Και μη μιλάτε για επιχειρηματολογίες περί δήθεν ψυχιατρικοποίησης του προβλήματος. 

Το ζήτημα έχει και ιατρική διάσταση. Και εθελοτυφλείτε αν δεν το βλέπετε. Και είστε ανεύθυνος αν δεν το βλέπετε απέναντι στα νέα παιδιά. Λοιπόν, μη μας κουνάτε το δάχτυλο για ένα θέμα, το οποίο μάλλον δεν γνωρίζετε καλά. Και να ρωτήσω και κάτι ακόμα: Γιατί ναι, επειδή με νοιάζει το θέμα, ασχολήθηκα προσωπικά. Και ναι, μίλησα και  με την κοινότητα. Και αναγνώρισα - και αναγνωρίζω και σήμερα - το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Και αναγνώρισα - και αναγνωρίζω - ότι οι παρωχημένες λογικές περί εγχειρήσεων και ορμονικών θεραπειών  ανήκουν στο παρελθόν. Λέω, όμως, ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε και μια δικλείδα ασφαλείας. Προσέξτε τώρα την ειρωνεία. Τη δικλείδα ασφαλείας αυτή, κ. Τσίπρα, τη δέχεστε εσείς για τους δεκαπεντάχρονους, για τους δεκαεξάχρονους και τους δεκαεπτάχρονους. Αλλά δεν τη δέχεστε για το δεκαοχτάχρονο. Και ρωτώ, γιατί; Αναγνωρίζετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή, η διαδικασία αυτή ενέχει στοιχεία που απαιτούν την εμπλοκή ενός ψυχιάτρου. Το αναγνωρίζετε εσείς οι ίδιοι. Αυτό, λοιπόν, το οποίο αναγνωρίζετε κ. Τσίπρα - κακώς κατά την άποψή μας, το λέμε ξεκάθαρα, κακώς, διαφωνούμε σε αυτό, θεμιτή η διαφωνία - για το δεκαπεντάχρονο, δεκαεξάχρονο, δεκαεπτάχρονο, σας λέμε το ίδιο πράγμα ακριβώς να το κάνετε και για το δεκαοχτάχρονο και για το εικοσάχρονο. Και να σας πω κάτι ακόμα; Εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Και το ξέρετε πολύ καλά. Σας το εξηγήσαμε. Είναι πολύ απλό, κ. Τσίπρα. Μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αποσύρετε το νομοσχέδιο και ελάτε να ψηφίστε τη δική μας πρόταση Νόμου, αν θέλετε πραγματικά να συμφωνήσουμε σε αυτό. Εμείς δεν υπεκφεύγουμε, κ. Τσίπρα. Θα διευκολύνετε με αυτόν τον τρόπο και κάποιους συνοφρυωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν το άρθρο 3. Θα διευκολύνετε, με αυτόν τον τρόπο, τον κυβερνητικό σας εταίρο. Μπορείτε να τον φέρετε και πίσω από τη Βραζιλία με αυτόν τον τρόπο, να μην κρύβεται, να μη φεύγει από την αίθουσα μπροστά στο βάρος της απίστευτης δικής του προσωπικής ασυνέπειας. 

Ας είμαστε, λοιπόν, λίγο σοβαροί, κ. Τσίπρα, και ας κοιτάξουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Εμείς, λοιπόν, είμαστε τελείως ξεκάθαροι. Και το λέμε χωρίς καμία περιστροφή. Και το λέμε ανοιχτά και στην κοινότητα τη ΛΟΑΤΚΙ, με την οποία έχουμε έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας, άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Λοιπόν, το λέμε ξεκάθαρα. Το ζήτημα αυτό - το είπα και στην ομιλία μου - δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τον κ. Κοντονή με την ιδιότητά του ως Υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων. Εθελοτυφλείτε εάν πιστεύετε ότι δεν είναι ταυτόχρονα και ιατρικό ζήτημα. Αυτή είναι η άποψή μας. Την καταθέτουμε με παρρησία. Καταθέτουμε πρόταση Νόμου. Σας ζητούμε να την ψηφίσετε. Δεν θα την ψηφίσετε. Θα την ψηφίσουμε εμείς όταν γίνουμε Κυβέρνηση.  

Τελευταία παρέμβαση

Ο κ. Καμμένος δεν είναι βασικά ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι, κ. Τσίπρα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ας με διορθώσουν οι πρακτικογράφοι, δεν θυμάμαι τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον κ. Καμμένο να είχαν ψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης. Με τον κ. Καμμένο στην Κυβέρνηση, ψηφίσαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης που ο κ. Καμμένος δεν ψήφισε και το ψήφισα εγώ, κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει. Το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές μας, γιατί δεν θέσαμε κομματική πειθαρχία. 

Κοιτάξτε, κ. Τσίπρα. Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός, θα έχει ημερομηνία λήξης. Για τον μεν κ. Καμμένο, προφανώς, θα καταδικαστεί στην πολιτική αφάνεια, διότι δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αντιληφθεί τις απανωτές του πιρουέτες. Δεν έχουν καμία άλλη ερμηνεία, παρά μόνο την ανάγκη να κρατηθεί στην καρέκλα. Επομένως, τον κ. Καμμένο στη Βουλή δεν τον βλέπω να μπαίνει. Εκτός και αν του προσφέρετε διέξοδο και του δώσετε μια θέση στο δικό σας ψηφοδέλτιο Επικρατείας.   

Επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών ο κ. Μουζάλας

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την απόφαση του κ. Μουζάλα για τη δημιουργία πέντε νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα σωρευμένα ψέματα και η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποκαλύπτονται σήμερα με τον πλέον αμείλικτο τρόπο.

Γιατί - κόντρα σε όλες του τις διαβεβαιώσεις προς τους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, που βλέπουν καθημερινά τα νησιά τους να “βουλιάζουν” από παράνομους μετανάστες -  ο κ. Μουζάλας εγκαθιστά σήμερα με την υπογραφή του πέντε νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot-spots) προσφύγων και παράνομων μεταναστών. 

Μάλιστα, η τοποθεσία τους παραμένει άγνωστη, με τον ίδιο να ενεργεί “εν κρυπτώ”, ακόμα και από τις τοπικές κοινωνίες. 

Επιλέγει, δηλαδή, αντί να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρησή των νησιών μας, να τα μετατρέψει, ουσιαστικά, σε μόνιμες “αποθήκες” για χιλιάδες παράνομους μετανάστες. 

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Μουζάλα στη Βουλή, προκειμένου να καταλάβουν όλοι  το μέγεθος της ανεπάρκειάς του.

Και, προκειμένου, να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι είναι επιβλαβής  για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών».

Τα λάθη της Κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στην κοινωνία

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, με τους γνωστούς “χαλαρούς” ρυθμούς της, έχει μεταθέσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στην καλύτερη περίπτωση, για το τέλος του έτους.

Μια αξιολόγηση που θα πρέπει, με βάση όσα η ίδια έχει πρόσφατα δεσμευτεί, να κλείσει τέλος του μήνα. 

Τέλος Οκτωβρίου, όμως, έχει μετατεθεί και η υποδόση των 800.000.000 ευρώ, διαθέσιμη από 1η Σεπτεμβρίου, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν “σκαρφαλώσει” στα 6 δις ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.  

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της. 

Λάθη που κοστίζουν πολύ ακριβά στην Ελληνική κοινωνία».

Με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Jens Plötner.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κύριοι Μητσοτάκης και Plötner, συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία, για την πορεία  της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα θα συναντηθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα, κ. Dušan Spasojević.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος.

• Πλάνα από τη συνάντηση θα διανεμηθούν από την Ε.Ρ.Τ. και φωτογραφικό υλικό από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. 

Δήλωση της Νίκης Κεραμέως

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, για την απώλεια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννη Παντή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Γιάννη Παντή, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του. 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους συνεργάτες του».