Log in
updated 11:21 PM UTC, May 25, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας οχύρωσε τη Θράκη

Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, που - χωρίς κανείς να αντιληφθεί το λόγο - πριν από ένα μήνα εισηγήθηκε τροπολογία που αφορούσε και την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, λίγο έλειψε να στοιχήσει στη χώρα, εκθέτοντας την σε σοβαρούς νομικούς κινδύνους.

Χρειάστηκε η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η πίεση της οποίας ανάγκασε την Κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία και να μην δημιουργηθούν καταστροφικά τετελεσμένα.

Έστω και καθυστερημένα η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του ζητήματος και αποδέχθηκε πλήρως τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που εξασφαλίσουν πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας.

Πιο συγκεκριμένα, με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που υιοθετήθηκε, έστω και καθυστερημένα από την Κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος ανοίξει ξανά την υπόθεση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τη διοίκηση του συλλόγου, οι Έλληνες δικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεκτιμήσουν τις προβλέψεις τόσο των διεθνών Συνθηκών όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τυχόν νέες προσφυγές άλλων συλλόγων, που ενδεχομένως να προσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να τους αναγνωριστεί αντίστοιχο δικαίωμα.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει το Κυπριακό με αντιλήψεις κατοχικής δύναμης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του αρμοδίου για το Κυπριακό, Αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Recep Akdag, για έναρξη συζητήσεων για την προσάρτηση από την Τουρκία του κατεχομένου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Akdag είναι απαράδεκτες. Συνιστούν άλμα οπισθοδρόμησης που υπονομεύει τις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Guterres, για την επίλυση του Κυπριακού. 

Θέσεις, όπως αυτές, επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Κυπριακό με αντιλήψεις κατοχικής δύναμης, η οποία απλώς προσποιείται ότι επιθυμεί την επίλυσή του. 

Όλοι αντιλαμβάνονται τώρα γιατί η Άγκυρα οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις του Crans Montana. 

Απέναντι στην αρνητική αυτή στάση της Τουρκίας, η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να επιμείνει στη συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Επίλυση που θα επέλθει μόνο με το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης τουρκικής κατοχής τμήματος εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας ανεξάρτητης χώρας, μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε.».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Άμεση αποσυμφόρηση της χώρας από τους υπερπληθυσμούς προσφύγων

Με αφορμή την επίσημη λήξη στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πληροφορηθεί κατά πόσο η χώρα μας αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τα εν λόγω προγράμματα, εγγράφοντας όλους τους επιλέξιμους πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση σε άλλα Κράτη - Μέλη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται σταθερά και μετά τη λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η κυρία Βόζεμπεργκ ρωτά, εάν η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα τη συνέχιση των προγραμμάτων ή την εφαρμογή ενός διαδοχικού αντίστοιχου προγράμματος με σκοπό την ελάφρυνση της χώρας. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ: 

«Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 έληξαν επίσημα τα διετή προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο, η νομική υποχρέωση των Κρατών - Μελών να προβούν σε μετεγκαταστάσεις δεν παύει το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των επιλέξιμων προσώπων, που έφθασαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017.  

Δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, αν και μειωμένες, συνεχίζονται σταθερά και μετά την λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και ότι στις 6 Οκτωβρίου 2017 από την Ελλάδα είχαν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη μόλις 20.471 πρόσφυγες, ερωτάται η Επιτροπή:

- Γνωρίζει εάν καταχωρίστηκαν στην Ελλάδα ως επιλέξιμοι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 όλοι οι πρόσφυγες που είχαν δικαίωμα για μετεγκατάσταση, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα στο έπακρο τον εν λόγω μηχανισμό;

- Πώς προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις μετά τη λήξη των προγραμμάτων;

- Ζήτησε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση τη συνέχιση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης ή την εφαρμογή ενός διαδοχικού αντίστοιχου προγράμματος για την ελάφρυνση της χώρας;».

Από το φιάσκο των 300.000 “παγωμένων” συντάξεων στο φιάσκο των εξοντωτικών εισφορών!

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρωτοφανής ανικανότητα και τα ατοπήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος. Θύματα αυτής της ανερμάτιστης πολιτικής, όπως πάντα, παραμένουν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Αχρείαστες και άδικες μειώσεις - μέχρι και 40% σε σχέση με το 2014 - στις συντάξεις, ιστορικό ρεκόρ μερικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας με το ποσοστό να αγγίζει το 53,5%, “φτωχοί” εργαζόμενοι των 360 ευρώ, 300.000 συντάξεις “παγωμένες” εδώ και δυόμιση χρόνια και φυσικά εξοντωτικές εισφορές, για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. 

Είναι μόλις μερικά από αυτά που φέρουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Όμως, τα ατοπήματα δεν τελειώνουν εδώ. Και αυτό το επιβεβαιώνουν τα νέα σημειώματα των ασφαλιστικών εισφορών για το μήνα Σεπτέμβριο.

Διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ενώ θα έπρεπε - ήδη από το μήνα Ιούνιο 2017 - σύμφωνα με το αρθ.39 του Ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του συμψηφισμού των εισφορών, αυτή ουσιαστικά παραμένει ανεφάρμοστη και μετατίθεται συνεχώς.

Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να καλούνται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2016, όπως προβλέπει ο νόμος.  

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με απόλυτη προχειρότητα, προχώρησε με το νόμο “Κατρούγκαλου” στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, χωρίς προηγουμένως να έχει οργανώσει και προετοιμάσει - ως όφειλε εδώ και 19 μήνες - το μηχανισμό που θα υποδεχτεί και θα υλοποιήσει τις προβλέψεις του νόμου.

Με δεδομένη τη σημαντική μείωση στα εισοδήματα του 2016 - σε σχέση με το 2015 - των εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται σήμερα να καταβάλουν, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που τελικά θα έπρεπε να καταβληθούν. 

Με την ίδια ολιγωρία και ανικανότητα, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να πληρώνουν σήμερα ταυτόχρονα διπλές εισφορές. Δηλαδή, καλούνται να πληρώσουν συνολικά και τις τρέχουσες εισφορές για το 2017 και αναδρομικά για όλο το 2016. 

Αν σε αυτά, προσθέσει κάποιος και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον εισφορά 7% και 4% αντίστοιχα για επικουρική και εφάπαξ, αναδρομικά από 1-1-2017, τότε γίνεται προφανές ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας οδηγείται - μετά από τη φορολογική - και σε ασφαλιστική εξόντωση».

Αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη η Ελλάδα

Ο Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Όλες, εκτός από την Ελλάδα, η οποία συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη.

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για το 2017 και μειώνει δραματικά το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης στο 1%.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχασε τρία χρόνια και αφήνει πίσω της αναιμική ανάπτυξη.

Η πατρίδα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας».

Με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το προεδρείο της Ένωσης κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την πρότασή του για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απών από τον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π.

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 «Απών από ένα ακόμη Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Αυτήν τη φορά από το Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο στις 9 Οκτωβρίου, που είχε στην κορυφή της ατζέντας του το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής με τον σχεδιασμό της νέας Κ.Α.Π.

Και ενώ οι χώρες του Visegrad και της Βαλτικής προτάσσουν την εναρμόνιση των άμεσων ενισχύσεων - προοπτική που θα σημάνει μοιραία και τη δραματική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων για τη χώρα μας στην επόμενη προγραμματική περίοδο - το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας … “πληροφορεί περήφανα” ότι η ελληνική αντιπροσωπεία “συμφώνησε επί της αρχής με τη δήλωση των χωρών για την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης”.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον ορατό κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων ύψους 100.824.699 ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014 - 2020), αφού ένα σχεδόν χρόνο πριν τη λήξη του (31/12/2018) η ελληνική απορροφητικότητα “προσθαλασσώνεται” στο 0,74% (με τον κοινοτικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 12%), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περηφανεύεται ότι ολοκλήρωσε “τις προπαρασκευαστικές ενέργειες διοικητικού οργανωτικού χαρακτήρα, ώστε να προετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο για τις προσκλήσεις των μέτρων”

Καλούμε τον κ. Αποστόλου, αντί να αυτοδοξάζεται για τις μάχες, που τάχα δίνει στην Ε.Ε. για την πρωτογενή παραγωγή, να αντιληφθεί επιτέλους ότι με την πολιτική του ανεπάρκεια εκτίθεται δυστυχώς η χώρα μας και διακυβεύονται τα συμφέροντά της».  

Με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Dušan Spasojević. 

Στη διάρκεια της συνάντησης  εξετάσθηκε η πορεία των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας - Σερβίας και υπογραμμίσθηκε η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμισή τους. 

Ο Σέρβος Πρέσβης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε προς την κατεύθυνση, αυτή η προ ενός έτους περίπου, επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε την προσήλωσή του στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. 

Υπογραμμίσθηκε ακόμα η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο Κομμάτων, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic.  

Κατά τη συνάντηση, έγινε επίσης επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Η χθεσινή ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης του Δ.Ν.Τ. για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook 2017) δυστυχώς επιβεβαιώνει την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων. Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.).

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015 - 2018.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη “αρνητική έκπληξη” της έκθεσης του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα αναπτυγμένα Κράτη, καθώς την περίοδο 2015 - 2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%. Ακόμη χειρότερα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως καταδεικνύεται από τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό Α.Ε.Π. (output gap).

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις. 

Η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Καταλονίας

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με το θέμα της Καταλονίας και την σιωπή της Κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πλήρης σιωπή της Κυβέρνησης στο μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα της ενδεχόμενης μονομερούς απόσχισης και ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Την ώρα που δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συνταγματικής λύσης του ζητήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μην λαμβάνει θέση, για ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας και με προεκτάσεις για την περιοχή μας. 

Πέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία σήμερα κινήθηκαν σε κοινή κατεύθυνση.  

Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως έλαβε σαφή και ταυτόχρονα προσεκτική και νηφάλια θέση κατά της μονομερούς απόσχισης. 

Η Κυβέρνηση, οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση άμεσα».