Log in
updated 4:45 PM UTC, Nov 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια κατά των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα από την αλβανική Κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας».

Πλήρης δήλωση

 «Καλούμε την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται  κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρρα.

Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Τελικά αυτές τις ουρές εννοούσε ο κ. Τσίπρας;

Σχόλιο Νέας Δημοκρατίας, δήλωση Αναπληρωτή Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Μπακώρου και ενημερωτικό σημείωμα για την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία έχει υποβάλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες η Κυβέρνηση και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.

1. Για ποιο λόγο υποχρέωσαν τους επιβάτες να καταθέτουν ΑΜΚΑ και αντίγραφο ταυτότητας για μια απλή έκδοση μηνιαίας κάρτας στο Μετρό;

2. Γιατί δεν προγραμμάτισαν η έκδοση και η φόρτιση της κάρτας να γίνεται μέσω διαδικτύου;

3. Θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας (κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου) να μην καταργηθεί το χάρτινο εισιτήριο της μιας διαδρομής των 1,4 ευρώ και οι επιβάτες να μην εξαναγκάζονται αναγκαστικά στην αγορά της ATH.ENA Card;

4. Γιατί δεν προβλέφθηκαν στα πακέτα εκπτωτικών εισιτηρίων οι ειδικές κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται μειωμένο (φοιτητές, άνω των 65 ετών κ.λ.π.) με συνέπεια να καταργείται στην ουσία του το εκπτωτικό εισιτήριο;

Είναι τέσσερα απλά και αυτονόητα ερωτήματα που θέτει στον κ. Χρήστο Σπίρτζη η Νέα Δημοκρατία και ο αρμόδιος Τομεάρχης της κ. Κώστας Καραμανλής. Και είναι ακριβώς τα ερωτήματα που έχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν ευλόγως να καταλάβουν γιατί η Κυβέρνηση τους έχει υποχρεώσει σε μια τριτοκοσμική διαδικασία με συνέπεια να ταλαιπωρούνται καθημερινά επί ώρες σε τεράστιες ουρές. Ουρές που είναι προφανές πια ότι προκάλεσε στο Μετρό η παροιμιώδης ανικανότητα του κ. Σπίρτζη. Ο οποίος μάλιστα ζητά εκ των υστέρων συγγνώμη, χωρίς όμως να δίνει καμία λύση στο πρόβλημα που μόνος του προκάλεσε.

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος επισκέφθηκε σήμερα τον σταθμό στην Πανόρμου και συνομίλησε με τους πολίτες που περίμεναν υπομονετικά επί ώρες.  

Στην δήλωση που έκανε εξερχόμενος, σημείωσε τα εξής:

 «Η απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι στέκονται στις ουρές του Μετρό από τα χαράματα και για πολλές ώρες, προκειμένου να εκδώσουν τη νέα ηλεκτρονική τους κάρτα, είναι το τελευταίο δείγμα της παροιμιώδους ανικανότητας της Κυβέρνησης.  Η συγγνώμη του κ. Σπίρτζη κατόπιν εορτής δεν έχει κανένα αντίκρισμα, αφού χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται για μια δουλειά, που κανονικά δεν θα χρειαζόταν πάνω από 10 λεπτά.  

Καλούμε την Κυβέρνηση, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να δώσει λύση σε αυτό το απλούστατο ζήτημα».

Ενημερωτικό σημείωμα Νέας Δημοκρατίας για το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση εισήγαγε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μέρα με τη μέρα, γίνεται πιο εμφανής. Το χάος στους σταθμούς του Μετρό συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά αναμένοντας σε ουρές, μόνο και μόνο για να εκδώσουν ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, μη έχοντας εξοικειωθεί με την τριτοκοσμική διαδικασία του κ. Σπίρτζη, ο οποίος μάλιστα τους έχει βάλει dead line την 5η Νοεμβρίου.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 3 τύποι «ηλεκτρονικών εισιτηρίων»:

Το απλό πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket), του οποίου η αρχική αγορά κοστίζει κατ’ ελάχιστο 4,5 ευρώ, και προσφέρει ημερήσιο εισιτήριο (χρήση για ένα 24ωρο) ή το πακέτο των 22 ευρώ για 3ήμερη χρήση. Δεν «επαναφορτίζεται» με το ποσό των 1,40 ευρώ.

Η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card), που είτε κοστίζει 7 ευρώ, εξασφαλίζοντας στον κάτοχό της 5 διαδρομές, είτε 14 ευρώ για το πακέτο των 10+1 εισιτηρίων. Και τα δύο πακέτα μπορούν να «επαναφορτιστούν» με το ποσό του 1,4 ευρώ. Η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card), η οποία αντικαθιστά τη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, κοστίζει 30 ευρώ και για την έκδοσή της απαιτείται η υποβολή φωτογραφίας, ΑΜΚΑ, αντιγράφου ταυτότητας, αντιγράφου της προηγούμενης κάρτας κ.λ.π.

Για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τις ουρές στα εκδοτήρια, σε σύσκεψη στο Υπουργείο αποφασίσθηκε η όλη διαδικασία να λαμβάνει χώρα… τη νύχτα. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής θα υποβάλουν έναν ανοιχτό φάκελο ο οποίος θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (φωτογραφία, ΑΜΚΑ κ.λπ.). Οι φάκελοι θα συγκεντρώνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας εργαζόμενοι του αναδόχου, μαζί με υπαλλήλους του ΟΑΣΑ θα εκδίδουν τις νέες ηλεκτρονικές κάρτες. Εν συνεχεία, οι νέες κάρτες θα φθάνουν μέσω ΕΛΤΑ στους κατόχους τους. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 31/7/2017 έληξε η συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας να εξετάζει όλα τα εκκρεμή τεχνικά και λειτουργικά θέματα, και πλέον το κόστος των διορθωτικών κινήσεων βαρύνει οικονομικά αποκλειστικά και μόνο τη ΣΤΑΣΥ.

Κάποια απλά σχόλια:

Από το 2015 και μετά η εισιτηριοδιαφυγή έχει γιγαντωθεί. Η αλήθεια είναι πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται μάλλον διογκώνει παρά επιλύει το πρόβλημα. Ο ΟΑΣΑ αρνείται πεισματικά να εισέλθει στον 21ο αιώνα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται πολλά ερωτήματα.

Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:

Η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα θα έπρεπε να ήταν πλαστική (κι όχι χάρτινη όπως είναι σήμερα), όπως είναι π.χ. η Oyster Card στο Λονδίνο. Η σημερινή μπορεί εύκολα να χαθεί και να καταστραφεί. Παρεμφερείς λύσεις έχουν επιλέξει όλες οι προηγμένες χώρες, αλλά η Κυβέρνηση παραδόξως δεν τις υιοθέτησε παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το χάρτινο εισιτήριο θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται για όλους όσοι θέλουν να κάνουν λίγες διαδρομές όπως π.χ. οι τουρίστες, και το οποίο μπορεί να πωλείται σε υψηλότερη τιμή. Η Νέα Δημοκρατία το είχε προτείνει από τις 15 Οκτωβρίου και φαίνεται τις τελευταίες ώρες ο ΟΑΣΑ να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά του. 

Θα πρέπει τα νέα εισιτήρια να αποδέχονται πλήρως τα «εκπτωτικά πακέτα» τα οποία απευθύνονται κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, οι οποίες τώρα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα του εισιτηρίου.

Δήλωση της Νίκης Κεραμέως

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας συνέντευξης τύπου του Υπουργού Παιδείας σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ) της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των ΑΤΕΙ, αλλά οι προωθούμενες αλλαγές φαίνεται να γίνονται με εντελώς πρόχειρο τρόπο και εξυπηρετώντας κυρίως μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα».

Πλήρης δήλωση

 «Τασσόμαστε ρητά και απερίφραστα υπέρ κάθε προσπάθειας ουσιαστικής αναβάθμισης της παρεχόμενης ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Ωστόσο, οι έως τώρα δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού δημιουργούν σοβαρή ανησυχία για τις προωθούμενες αλλαγές. Περιμέναμε ότι, αν μη τι άλλο, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός να ανακοινώσει τα συγκεκριμένα κριτήρια που ιεράρχησε για την επιλογή των ΑΤΕΙ που θα ιδρυθούν ή ενισχυθούν, για τη συγχώνευση ή την κατάργηση τμημάτων, καθώς και για τον ρόλο των πορισμάτων αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ. 

Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτε από τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο επιλέγει να δημοσιοποιήσει για μια ακόμη φορά ασαφείς εξαγγελίες. Φοβόμαστε ότι οι προωθούμενες αλλαγές γίνονται πρόχειρα, αποσπασματικά και κυρίως με γνώμονα μικροπολιτικές συμφωνίες τοπικού επιπέδου.

Για την Νέα Δημοκρατία, η οποιαδήποτε προσπάθεια αναδιοργάνωσης που θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΑΤΕΙ, προϋποθέτει, πέρα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, 

• σαφή κριτήρια συμπεριλαμβανομένων αποτελεσμάτων ενδελεχούς αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και 

• αναλυτικό και εμπεριστατωμένο σχεδιασμό».

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, αναφορικά με τα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Λέσβο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Περισσότερα από 3.000 αιγοπρόβατα έχουν ήδη χαθεί στη Λέσβο λόγω της αδιαφορίας της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα πρόληψης για να μην μεταδοθεί το θανατηφόρο μικρόβιο της ευλογιάς από την Τουρκία».

Πλήρης δήλωση

 «Ήδη από τις 12 Ιουνίου είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με ερώτηση στη Βουλή, να λάβει μέτρα πρόληψης και αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων  ευλογιάς αιγοπροβάτων από την Τουρκία. 

Εδώ και τεσσερισίμιση μήνες, ο κ. Αποστόλου απαξίωσε ακόμη και να απαντήσει. Όπως αποδεικνύεται πλέον, δεν ζήτησε καν έγκριση του προβλεπόμενου από την Ε.Ε. κονδυλίου για τον προληπτικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον δε, ακόμη κι όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπρoβάτου στην Λέσβο, αδιαφόρησε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο αφήνοντας επί ενάμιση μήνα τους κτηνοτρόφους απροστάτευτους.

Ο χρόνος χάθηκε αδικαιολόγητα και χρειάστηκε η εναγώνια έκκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να καταλάβουν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη την ανάγκη να πράξουν το αυτονόητο. Να κηρύξουν τη Λέσβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των διαδοχικών κρουσμάτων ευλογιάς.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, η αδιαφορία της Κυβέρνησης είχε ως συνέπεια  την απώλεια 3.000 και πλέον ζώων. Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες του, δρομολογώντας τα απαραίτητα μέτρα για να προληφθεί η μεγαλύτερη εξάπλωση της ζωονόσου. Και κυρίως να μεριμνήσει το ταχύτερον δυνατόν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τη ζημιά που τους προκάλεσαν οι δικές του παραλείψεις».

Ανακοίνωση ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος από την Κυβέρνηση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Μακάρι το προσφυγικό να ήταν ένα ακόμη εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των 53 και του κ. Μουζάλα. 

Δυστυχώς, όμως, την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στα νησιά μας φέρει στο σύνολό της η Κυβέρνηση, που έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει τα σύνορα, να επισπεύσει την χορήγηση ασύλου, να εφαρμόσει τη συμφωνία επιστροφής των παράνομων μεταναστών και - κυρίως - να αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ε.Ε. 

Καλούμε προσωπικά τον κ. Τσίπρα να συναισθανθεί τις ευθύνες του πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας και ο νοών νοείτω».