Log in
updated 10:37 AM UTC, Aug 10, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας εξέφρασε με επιστολή του στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιοχάνες Χαν, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια οι αλβανικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Προσπάθεια που κορυφώθηκε με τα χθεσινά γεγονότα στην Χειμάρρα, όπου, με την αδικαιολόγητη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, επιχειρήθηκε η κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η γειτονική μας χώρα να προχωρήσει ταχύτερα στη υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στο σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνεται και από τα τελευταία γεγονότα, οι προσδοκίες αυτές τίθενται όλο και συχνότερα εν αμφιβόλω.

Η επιστολή

Mr. Commissioner,

With this letter I wish to express my serious concern over the situation of the Greek Ethnic Minority in Albania.

As you well know, all EU Member-States, including Greece, agreed to accord EU candidate status to Albania and in such to provide a strong incentive and catalyst for the country to pursue significant democratic and other reforms, in line with its stated European vocation.

Unfortunately, expectations in this regard have not been met. Serious deficiencies persist in many areas, including the rule of law, combatting corruption and organized crime, as well as respect for human and minority rights, in particular regarding the rights of the Greek Ethnic Minority in Albania. 

Over the past year, we have witnessed numerous attempts by Albanian Authorities to infringe on the property and other rights of the Greek Ethnic Minority. These efforts culminated in yesterday’s events in Himara, where local Authorities, escorted by a disproportionately large police presence, attempted to demolish buildings belonging to members of the Greek Ethnic Minority. 

The stance of the Albanian Authorities in this regard is facilitated by the fact that the “minority zones” they have arbitrarily established by law exclude the Greek Ethnic Minority of Himara and other regions, despite the fact that it constitutes a significant percentage of the population in these areas.

It is a source of further concern that this counter-productive stance is often accompanied by nationalistic rhetoric on the part of the Albanian Government, which affects our bilateral relations between Greece and Albania.

Allow me to express my expectation that these serious concerns will be duly taken into consideration when evaluating Albania’s path towards accession to the EU. 

Οι σκηνές στο Μετρό θυμίζουν εικόνα τριτοκοσμικού Κράτους

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο Μετρό θυμίζουν εικόνα τριτοκοσμικού Κράτους και όχι πολιτισμένης χώρας της Ε.Ε. 

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η ανικανότητα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει, εδώ και καιρό, τις προτάσεις της και έχει αναδείξει το θέμα. 

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση αυτή τα κάνει όλα στο πόδι με πρόχειρο και με λάθος τρόπο».

Δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  αναφορικά με τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Φρανς Τίμμερμανς, για τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «H ερώτηση που έθεσε Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι απλή, αλλά και αμείλικτη: Γιατί ο κ. Μουζάλας δεν αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα; Η Νέα Δημοκρατία τον καλεί να απαντήσει σήμερα. Όχι στο Κόμμα του, αλλά στους πολίτες που ζουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της κυβερνητικής ανεπάρκειας».

Πλήρης δήλωση

 «Μετά τους διεθνείς Οργανισμούς, τους Δημάρχους του Αιγαίου, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τίμμερμανς, ανέδειξε το αυτονόητο: Την παροιμιώδη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

H ερώτηση που έθεσε Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι απλή, αλλά και αμείλικτη: Γιατί ο κ. Μουζάλας δεν αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό -μεταναστευτικό πρόβλημα; Η Νέα Δημοκρατία τον καλεί να απαντήσει σήμερα. Όχι στο Κόμμα του, αλλά στους πολίτες που ζουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Θυμίζουμε ότι, μόλις προχθές, ο κ. Μουζάλας δέχθηκε κριτική, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε άρον άρον από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, για να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Τίμμερμανς.

Ας καταλάβει, επιτέλους, ότι, μπορεί ο ίδιος να κρύβεται, αλλά οι ευθύνες του είναι πια ολοφάνερες, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην Ευρώπη».

Οι πολίτες θέλουν δουλειές και ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος

Με την έναρξη των εργασιών του 3ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα με θέμα «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, που σχεδίασε η ομάδα προγράμματος του Κόμματος, για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 14.894 πολίτες, καταθέτοντας τις απόψεις τους. Με βάση τις απαντήσεις τους οι μετέχοντες:

- Θεωρούν εσφαλμένη και αναποτελεσματική την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με δανεικά.

- Επισημαίνουν ότι η εξασφάλιση δουλειάς αποτελεί σήμερα τον ουσιαστικότερο κοινωνικό στόχο.

- Προτάσσουν την ανάγκη να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

- Απαριθμούν ως κύρια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και υλικά.

- Οι μεγάλες αναμονές και η εικόνα εγκατάλειψης στα κρατικά νοσοκομεία είναι αυτά που τους ενοχλούν περισσότερο.

- Συμφωνούν ότι το επαγγελματικό μάνατζμεντ στη διοίκηση των νοσοκομείων και οι συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες, είναι οι ενδεδειγμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση των κρατικών νοσοκομείων.

- Επιθυμούν πιο ενεργό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

- Επιλέγουν τα φορολογικά κίνητρα για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης ως μια πολιτική που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα.

Η μεγάλη συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο για το 3ο Προσυνέδριό μας, που υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελεί ασφαλώς επιστημονική δημοσκόπηση, αναδεικνύει εντούτοις το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας και του ασφαλιστικού.

Με λόγια δεν χτυπιέται η ανομία»

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη νέα χυδαία επίθεση των οπαδών της Χρυσής Αυγής σε βάρος, σήμερα, δύο γυναικών στο Εφετείο. 

Καλούμε τον υποτιθέμενο αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα, που ισχυρίζεται ότι ζούμε στην πιο ήσυχη χώρα,  να αναλάβει στην πράξη τις ευθύνες του. Με λεκτικές καταδίκες δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η γενικευμένη ανομία».

Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση των φόρων απομυζούν τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το εννιάμηνο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Τα έσοδα από φόρους, παρά την ανελέητη φορολογική επιδρομή, είναι χαμηλότερα από την περυσινή χρονιά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών διογκώνονται. Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση των φόρων, ωστόσο, αδυνατούν να καταλάβουν ότι η υπερφορολόγηση εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

Πλήρης δήλωση

 «H πολιτική της Κυβέρνησης είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά ανερμάτιστη και αδιέξοδη.

Τα έσοδα από φόρους, παρά την ανελέητη φορολογική επιδρομή, είναι χαμηλότερα από την περυσινή χρονιά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών διογκώνονται.  Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση των  φόρων, ωστόσο, αδυνατούν να καταλάβουν ότι η υπερφορολόγηση εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου - εξαιτίας της διόγκωσής του - έχει αυξηθεί, απόδειξη της κρατικίστικης νοοτροπίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι κοινωνικές παροχές έχουν συρρικνωθεί, απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική ευαισθησία.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, παρά τις εκταμιεύσεις του δανείου, εξακολουθούν να είναι αυξημένες σε σχέση με το 2014, ενώ η πλήρης εκκαθάρισή τους έχει παραπεμφθεί στις αριστερές καλένδες, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας.

Τα κυβερνητικά λάθη κρατούν καθηλωμένη την Ελλάδα ζημιώνοντας πρωτίστως τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες».

Έξι θέσεις υποχώρησε  η Ελλάδα στην έκθεση Doing Business για τις μεταρρυθμίσεις και κατά τα άλλα η Κυβέρνηση πανηγυρίζει

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και η μεταρρυθμιστική ατολμία της Κυβέρνησης καταγράφονται πλέον και σε διεθνείς εκθέσεις που δείχνουν την Ελλάδα να υποχωρεί, αντί να ανακάμπτει. Δεν υπάρχει περιθώριο και για άλλα χαμένα χρόνια. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Πλήρης Δήλωση 

 «Η πρόσφατη δημοσίευση της έγκυρης ετήσιας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2018 είναι πραγματικά αποκαλυπτική και δικαιώνει πλήρως της ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις χαμηλές μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις ανύπαρκτες αναπτυξιακές επιδόσεις της. 

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 67η θέση ανάμεσα σε 190 Κράτη, σημειώνοντας υποχώρηση έξι θέσεων συγκριτικά με την περσινή κατάταξη και την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. Οι χειρότερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καταγράφονται στη φορολογία (65η θέση), στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (90η θέση), στην εφαρμογή των συμβάσεων (131η θέση) και στις μετεγγραφές ιδιοκτησίας (145η θέση). 

Είναι πλέον πασίδηλο ότι η εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και η μεταρρυθμιστική ατολμία της Κυβέρνησης υπονομεύουν ευθέως την πορεία της ελληνικής οικονομίας που υποχωρεί, αντί να ανακάμπτει. 

Ταυτόχρονα, όμως δημιουργούνται και ερωτήματα για τη δυνατότητα επίτευξης του αναπτυξιακού στόχου της αύξησης του Α.Ε.Π. κατά 2,4%, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα μας, στα επόμενα χρόνια, να καταγράψει συνεχείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επουλώσουν τα κοινωνικά τραύματα της οικονομικής κρίσης, θα ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά και θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Δεν υπάρχει περιθώριο και για άλλα χαμένα χρόνια. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Στο Νομό Θεσπρωτίας αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, περιοδεία στο Νομό Θεσπρωτίας. 

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στα γραφεία της Περιφέρειας στα Ιωάννινα. 

Στο ξεκίνημα της περιοδείας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με κτηνοτρόφους στην Κορύτιανη Θεσπρωτίας.

Ακολούθως, θα επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας. 

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους.