Log in
updated 9:03 PM UTC, Jun 18, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την άδεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα λόγια που θα πω σήμερα απηχούν τις απόψεις της μεγάλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μιλώ σήμερα, μόνο ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ούτε ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας. Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης, που παρακολουθεί σήμερα το μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας μας, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το πιστόλι της “17Ν” να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή.  Να απολαμβάνει ένα προνόμιο της ελληνικής Πολιτείας την οποία ο ίδιος συνεχίζει να τραυματίζει, όχι τόσο με τις πράξεις του, με το γεμάτο μίσος λόγο του. Γεννιέται ένα ερώτημα νομικό, πολιτικό, φιλοσοφικό: Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; 

Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι επί της αρχής - και εγώ  και η Παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ - είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται, όχι μόνο οι τυπικές, αλλά και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση μιας τέτοιας άδειας. Και ποια είναι η ουσιαστική προϋπόθεση για να πάρει ένας κατάδικος, ένας κρατούμενος άδεια; Να έχει δείξει μεταμέλεια, συμμόρφωση και διάθεση ομαλής κοινωνικής επανένταξης.  

Στην περίπτωση, λοιπόν, του Δημήτρη Κουφοντίνα, η ουσιαστική αυτή προϋπόθεση απλά δεν υπάρχει. Ο Κουφοντίνας, μέσα από το δημόσιο λόγο του, όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνει ότι παραμένει αμετανόητος. Δεν μετανοεί για τίποτα από όλα όσα έκανε. Λειτουργεί - και μέσα από την φυλακή - ως ο ουσιαστικός ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Ουσιαστικά καλεί, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο του, να γίνουν και αυτοί δολοφόνοι. Δείχνει αυτή η συμπεριφορά, άνθρωπο που θέλει να επανενταχτεί ομαλά στην κοινωνία; Αυτό ακριβώς επιβραβεύουμε σήμερα; 

Ζητώ από την Κυβέρνηση, μιας και είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα. Και μην μας πείτε πάλι ότι δεν σχολιάζετε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, διότι εδώ δεν μιλάμε για δικαστική απόφαση. Μιλάμε για μια απόφαση διοικητικού χαρακτήρα. Και μην μας πείτε πάλι ότι και ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε βγει με άδεια. Κακώς βγήκε. Και θυμόμαστε ότι παραβίασε τους όρους και μετά τον ψάχναμε. Και μέχρι να συλληφθεί είχε διαπράξει κι άλλα αδικήματα. 

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση την οποία σύντομα θέλω να αναφέρω: Πότε ακριβώς παίρνεται αυτή η απόφαση; Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Την ώρα που η οργανωμένη βία και η ανομία είναι  σε έξαρση. Πριν από τρεις μέρες, κάποια νέα παιδιά, Έλληνες αστυνομικοί που έκαναν τη δουλειά τους, δέχτηκαν πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ - αυτό έγινε μετά τη συζήτηση που είχαμε στη Βουλή. Την ώρα που, στα Εξάρχεια, δημιουργείται μια νέα γενιά τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με το κοινό ποινικό έγκλημα. 

Αυτή την τραγική πραγματικότητα κάποιοι - και μέσα σε αυτή την αίθουσα - προσπαθούν συστηματικά να την απαξιώσουν. Να την παρουσιάσουν ως μια δήθεν εμμονή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των υπόλοιπων Κομμάτων, που αγωνίζονται μονίμως να αναδείξουν το θέμα αυτό στην επικαιρότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τον οποίο δεν θα πάψουμε ποτέ να προειδοποιούμε. Την ώρα που ομάδες τραμπούκων, που κινούνται συστηματικά εκτός της νομιμότητας με την ανοχή της Κυβέρνησης, απειλούν και κομπάζουν. 

Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως χαρακτήρισε ο αρχηγός του Ρουβίκωνα, με δημόσια ανάρτησή του, σήμερα το πρωί, τον Κουφοντίνα; Το γνωρίζετε; Ως το μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη. Μάλιστα. Έχουμε τρελαθεί τελείως σε αυτή την  χώρα; Ως πότε θα συνεχίσετε όλοι εσείς να αγνοείτε το πρόβλημα; Να υποβαθμίζετε τη δράση αυτών των ομάδων και να αγνοείτε τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη και πίσω από κάθε λόγο; Σας το λέω για άλλη μια φορά: Επιμένετε να κάνετε πως δεν το ακούτε. Κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, από τα πρότυπα, από τις ιδέες, περνάς στις μολότοφ και, κάποια στιγμή, κάποιοι θα καταλήξουν στο καλάζνικοφ και στα σαρανταπεντάρια. Ως πότε θα θεωρείτε, επιτέλους, αυτά τα πρώτα στάδια ακίνδυνα; Και τι συμβολισμοί είναι αυτοί; Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος συμβολισμός τον οποίο θέλω να σχολιάσω.  

Πριν δύο μέρες, ο Υπουργός Παιδείας - προσέξτε, ο Υπουργός Παιδείας - εγκάλεσε δημόσια έναν πρύτανη Ελληνικού Πανεπιστημίου, επειδή λέει καλεί - προσέξτε καλεί - την Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο! Λες και ο εχθρός του Πανεπιστημίου είναι η Αστυνομία και όχι ο κάθε λογής εγκληματίας που το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο ή οι έμποροι ναρκωτικών που κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους του. Τι μηνύματα είναι αυτά; Και τι σόι Κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που ανέχεται σήμερα τους Ρουβίκωνες, κ. Κοντονή, να εγκωμιάζουν τη δράση του Κουφοντίνα και την ίδια ώρα καταγγέλλει πρυτάνεις, επειδή προσφεύγουν στην Αστυνομία για να προστατευτούν από εγκληματίες και τραμπούκους! 

Φοβάμαι ότι έχετε χάσει κάθε μέτρο και κάθε λογική. Κάντε, επιτέλους, αυτό που πρέπει απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή, όχι μόνο απέναντι στις πράξεις τρομοκρατίας, αλλά και απέναντι σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους τις πράξεις τρομοκρατίας. 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, την ώρα που ο κ. Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί μαζί με διάφορους θαυμαστές του, που είδα ότι τον υποδέχθηκαν έξω από τις φυλακές και τον αποθεώνουν, η δική μας σκέψη - και πιστεύω η σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας - είναι στη μνήμη, αλλά και στους συγγενείς, στις μητέρες, στις συζύγους, στα αδέρφια, στα παιδιά, στους φίλους: Του Θάνου Αξαρλιάν. Του Νίκου Μομφεράτου. Του Παναγιώτη Ρουσέτη. Του Δημήτρη Αγγελόπουλου. Του Αλέξανδρου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη. Του Ουίλιαμ Νορντίν. Του Παύλου Μπακογιάννη. Του Ρόναλντ Στιούαρντ. Του Τσετίν Γιορκού. Του Μιχάλη Βρανόπουλου. Του Ομέρ Σιπαχίογλου. Του Κωστή Περατικού. Του Στίβεν Σόντερς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Όμως η Δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική Δημοκρατία, «ναι», αδύναμη Δημοκρατία «όχι». Και η ανοχή σε όλους όσοι εξακολουθούν να δηλώνουν εχθροί της Δημοκρατίας και εργάζονται συστηματικά εις βάρος της πρέπει να είναι μηδενική. Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των οικογενειών τους, οφείλουμε να φωνάξουμε δυνατά από κοινού ένα βροντερό «ΩΣ ΕΔΩ».

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής υποστήριξε σήμερα στην Βουλή ότι ο δολοφόνος Κουφοντίνας πήρε άδεια με νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Ουδέν ψευδέστερον. 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών.

Υ.Γ. Θα είχε ενδιαφέρον οι κατά τα άλλα λαλίστατοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μας πουν πώς σχολιάζουν ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη».

Δήλωση Μαρίας Σπυράκη για την άδεια Κουφοντίνα

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στο θέμα της διήμερης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ανέφερε τα εξής: 

«Οι Έλληνες παρακολουθούν, σήμερα, σοκαρισμένοι την παροχή διήμερης άδειας στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο τρομοκράτης που δεν έχει ψελλίσει έστω μια συγνώμη στις οικογένειες των 11 πολιτών που σκότωσε, θα κυκλοφορεί για 2 εικοσιτετράωρα ανάμεσά μας. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όχι μόνο δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις κατάπτυστες, για τη Δημοκρατία, δηλώσεις του έχει προειδοποιήσει ότι, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ξανασηκώσει το όπλο. 

Δύο από τα τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου της φυλακής υπάγονται στον Υπουργό της Δικαιοσύνης. 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον κ. Κοντονή, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζετε

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ.Χρήστος Σταϊκούραςκαι ηΤομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: 

«Η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν, είναι εντελώς  ανίκανη να την οδηγήσει στην ανάκαμψη».

Πλήρης Δήλωση

«Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μειώνουν την αναμενόμενη ανάπτυξη στο 1,6% από 2,1%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι η μόνη χώρα που ακολουθεί καθοδική πορεία, αποτελώντας –την τελευταία τριετία– τη μοναδική “αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη” της Ευρώπης.

Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η Κυβέρνηση, αφού με τις ιδεολογικές εμμονές της καταδίκασε την οικονομία στην ύφεση την περίοδο 2015-2016, αποδεικνύεται εντελώς ανίκανη να την οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Οι λόγοι είναι προφανείς: Το καταστροφικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, οι ανελέητοι φόροι που έχει επιβάλει σε όλους τους Έλληνες και η ανικανότητά της να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αντί να επαίρεται η Κυβέρνηση για το υπερπλεόνασμα που υφάρπαξε από τους Έλληνες, ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει».

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη

Α. Για την άδεια στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα

Β. Για τον κ. Καμμένο και το μεσάζοντα στην υπόθεση με τη Σαουδική Αραβία

Γ. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δ. Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ε. Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για τις offshore και τις καταθέσεις Υπουργών στο εξωτερικό

ΣΤ. Για τη διανομή του υπερπλεονάσματος

Ζ. Για τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Α. Για την άδεια στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι Έλληνες παρακολουθούν, σήμερα, σοκαρισμένοι την παροχή διήμερης άδειας στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο τρομοκράτης που δεν έχει ψελλίσει έστω μια συγνώμη στις οικογένειες των 11 πολιτών που σκότωσε, θα κυκλοφορεί για 2 εικοσιτετράωρα ανάμεσά μας. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όχι μόνο δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις κατάπτυστες, για τη Δημοκρατία, δηλώσεις του έχει προειδοποιήσει ότι, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ξανασηκώσει το όπλο. 

Δύο από τα τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου της φυλακής υπάγονται στον Υπουργό της Δικαιοσύνης. 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον κ. Κοντονή, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση. 

Β. Για τον κ. Καμμένο και το μεσάζοντα στην υπόθεση με τη Σαουδική Αραβία

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση με τον Τομεάρχη κ. Βασίλη Κικίλια και τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας παραμένουν. 

Γιατί ο κ. Καμμένος επέλεξε το συγκεκριμένο μεσάζοντα, ο οποίος δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία; 

Ποιες είναι οι σχέσεις που έχει ο κ. Καμμένος με το συγκεκριμένο μεσάζοντα; 

Έχει μεσολαβήσει ο συγκεκριμένος μεσάζοντας και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν αμυντικές συμφωνίες; 

Και γιατί, ενώ έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τη συμφωνία, μέχρι το τέλος Ιουλίου, 66.000.000 ευρώ, λόγω της επιλογής του κ. Καμμένου να επιμείνει στην παρουσία του μεσάζοντα, σήμερα 9 Νοεμβρίου, στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου έχουν εισρεύσει από αυτήν τη συμφωνία μηδέν ευρώ. 

Αναμένουμε τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή, εφόσον ο κ. Καμμένος αποφασίσει να απαντήσει στην Επίκαιρη Επερώτηση των βουλευτών μας. 

Στο μεσοδιάστημα μια σειρά δημοσιεύματα και αποδείξεις δείχνουν ότι όσα ισχυρίζεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. 

Γ. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, έχει δώσει δείγματα γραφής για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο μεσοδιάστημα, όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ - θυμάστε ότι εξελέγη με το σύνθημα της σεισάχθειας - άλλαξε τη νομοθεσία και σύμφωνα με απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζεται να παραδέχεται ότι η προστασία που παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αυτό που η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως διαπραγματεύτηκε, φθάνει μόλις στο 60% της προστασίας εκείνης που παρείχε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, το πλαίσιο της Κυβέρνησης Σαμαρά. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία για πλειστηριασμούς με όριο την εμπορική αξία των 300.000 ευρώ, θέλουμε να ξέρουμε που έχει καταγραφεί αυτή η συμφωνία και ποια χαρακτηριστικά έχει; 

Ρωτάμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει αν υπάρχει τέτοια συμφωνία πέρα από τα όσα ο ίδιος ο Υπουργός λέει σε κλειστή εσωκομματική διαδικασία.

Δ. Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη λύση του προβλήματος του ΕΔΟΕΑΠ. Περιμένει από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση για τον κλάδο. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζουν και τα επικουρικά ταμεία και των περιφερειακών ενώσεων συντακτών. Και η λύση οφείλει να είναι συνολική.

Ε. Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για τις offshore και τις καταθέσεις Υπουργών 

στο εξωτερικό

Επανερχόμαστε σε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη σιωπή της Κυβέρνησης μετά τις χθεσινές συζητήσεις που έγιναν γύρω από τη δραστηριότητα των offshore εταιρειών και ρωτάμε: 

Είναι μέτοχος ή όχι offshore εταιρεία στην εφημερίδα «Αυγή», το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ; 

Ο κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης ο κ. Νίκος Παππάς συνεργάζεται ή όχι στενά με τον ειδικό στις offshore τον κ. Αρτέμη Αρτεμίου; 

Και μιας και μιλάμε για το τι γίνεται ακριβώς με τους λογαριασμούς στο εξωτερικό, τις οικονομικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, θα θέλαμε να μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας γιατί κορυφαίοι Υπουργοί του επιλέγουν να βάλουν τις αποταμιεύσεις τους, το αποτέλεσμα των κόπων τους, τις οικονομικές τους δραστηριότητες, σε οικονομικούς κολοσσούς που έχουν έδρα το εξωτερικό; 

Αναφέρω την εταιρεία Black Rock, την JP Morgan και μια σειρά χρηματοοικονομικούς κολοσσούς. Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής επιλέγουν ως προορισμό των καταθέσεών τους και των μετοχών τους το εξωτερικό; 

- Έχω απαντήσει σε ό,τι αφορά την καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, η οποία νόμιμη δραστηριότητα έκλεισε το 2012. 

- Τα ερωτήματα που τίθενται προς την Κυβέρνηση αφορούν τα πρόσωπα των Υπουργών, αφορούν επίσης την εμπλοκή της «Αυγής» με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιρίας off shore. Αφορούν, επίσης, την εικόνα που όλοι γνωρίζετε της στενής συνεργασίας του κ. Παππά με τον ειδικευμένο στις off shore δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου. 

ΣΤ. Για τη διανομή του υπερπλεονάσματος

Να φέρει η Κυβέρνηση την πρότασή της στη Βουλή για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και να τη δούμε. 

Αυτό που, σε κάθε περίπτωση λέμε, είναι ότι η δική μας κατεύθυνση έχει τους εξής άξονες: 

Πρώτος άξονας. Οι μακροχρόνια άνεργοι. Σε εκείνους προορίζεται εφάπαξ βοήθημα. 

Δεύτερος άξονας. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αφορά όλους τους Έλληνες. Είναι, όμως, σημαντικότερο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε εκείνους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, άρα και μικρότερη περιουσία από εκείνους που έχουν υψηλότερα εισοδήματα και άρα και πολύ μεγαλύτερη περιουσία. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να προτείνει την κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ. 

Τρίτον, η αποπληρωμή ή μερική αποπληρωμή - διότι τόσα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά, είναι ογκώδη - χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το υπερπλεόνασμα - το επαναλαμβάνω - είναι προϊόν υπερφορολόγησης, είναι προϊόν μέτρων μιας απόδοσης και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι προϊόν στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Είναι ανάγκη ένα μέρος αυτού να αναδιανεμηθεί με βάση τα κριτήρια που ήδη έχουμε προτείνει. 

Ζ. Για τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο κ. Αυγενάκης μέχρι τώρα είναι πληρέστατες. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρέμβουμε σε επιλογές και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι, όμως, προφανές ότι αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη την ίδια ταχύτητα και την ίδια ευαισθησία για δημοσιεύματα που αφορούν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τα οποία εμφανώς έχουν οσμή σκανδάλου. 

Το αυριανό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενεργειακής Ένωσης κ. Maros Sefcovic. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. 

Στις 11 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την Πρέσβη της Αργεντινής κυρία Carolina Pérez Colman.

Οι συναντήσεις με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και την Πρέσβη της Αργεντινής θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.