Log in
updated 9:03 PM UTC, Jun 18, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου

Συνέντευξη Τύπου από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, τον Τομεάρχη Άμυνας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μ. Σπυράκη: Σήμερα, καλέσαμε τη συνέντευξη Τύπου για το θέμα της σύμβασης πώλησης 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα, ρωτάμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για ποιο λόγο συνεχίζει και καλύπτει αυτό το εξόφθαλμο προκλητικό σκάνδαλο. Ποια είναι η θέση του Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα; Γνώριζε ή όχι την επίσημη αλληλογραφία σύμφωνα με την οποία οι προξενικές Αρχές προειδοποιούν ότι ο κ. Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία;

Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ζημιά του ελληνικού Δημοσίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα επιδείξει την ευαισθησία που αρμόζει στην υπόθεση.

Β. Κικίλιας: Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο, πάρα πολύ σοβαρό, θέμα μας απασχολεί όλους - και την ελληνική κοινωνία - και δεν έχει τέλος. Θέλω να σας ενημερώσω για το εξής.

Ο κ. Καμμένος επικαλείται πληρεξουσιότητα, με ένα έγγραφο αμφιβόλου προελεύσεως το οποίο αφορά ένα άλλο οπλικό σύστημα. Έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο για να δικαιολογήσει την πληρεξουσιότητα για τα βλήματα των 105 χιλιοστών, ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στις βόμβες ΜΚ82 αμερικανικής προελεύσεως.

Επαναλαμβάνω: Προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογηθεί για τα αδικαιολόγητα, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο για άλλα οπλικά συστήματα έναντι αυτών που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις.

Θα θέλαμε επίσης, να σας αποκαλύψουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος, μεσάζοντας, φορέας ή όπως θέλει να αποκαλείται εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας.

Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει - και φαίνεται - ότι εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας, προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα. Τα ερωτήματα είναι καίρια. Και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επιτέλους, απαντήσεις.

Ρωτάμε ευθέως τον κ. Καμμένο: Ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί για τα ίδια όπλα το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και κάποια άλλη χώρα;

Και γιατί ακόμα δεν έχουμε απάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επίκαιρη ερώτηση που έχουμε καταθέσει  και θέτει όλα τα ερωτήματα; Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτό. 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Όπως ξέρετε πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ζητήσω από την ανώτατη εισαγγελική Αρχή της χώρας να διερευνήσει αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση. Όπως γίνεται αυτή την ώρα από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, που ερευνά ως προς τα εμπλεκόμενα στρατιωτικά πρόσωπα.

Σήμερα, ημέρα επιστροφής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από το εξωτερικό - διότι προχθές έλειπε - ενημερώσαμε αυτόν που την αναπλήρωνε τον Αντιεισαγγελέα υπηρεσίας.

Ζητούμε και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα ανακλαστικά που αρμόζουν στην περίσταση αυτή για να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Πρόκειται για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως έχω ήδη δηλώσει. Και, σε τελική ανάλυση, αφορά εξοπλισμούς, μεσάζοντες και πώληση όπλων.

Θεωρούμε ότι χρέος της Δικαιοσύνης, αυτή την ώρα, είναι να ξεκινήσει τη διερεύνηση της.

Μ. Σπυράκη: Θα ήθελα να επαναλάβω μια σειρά ερωτημάτων τα οποία διατυπώνουμε -  θα σας τα δώσουμε και σε έντυπο - και τα οποία αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση όπλων. Τα ερωτήματα έχουν ως εξής:

Είδατε από τον κ. Κικίλια το έγγραφο  σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να εκπροσωπεί τον ίδιο μήνα το Βασίλειο της Ιορδανίας. Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος; Τη Σαουδική Αραβία; Την Ιορδανία; Ή και κάποια άλλη χώρα; Και έναντι ποιου ακριβώς κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο;

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει στενότερες σχέσεις με τον κ. Καμμένο από ό,τι έχει με τα Κράτη που εκπροσωπεί.

Έγινε ή όχι η έρευνα για το αν ο κ. Β. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί πράγματι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας; Υπάρχει συγκεκριμένη αλληλογραφία με τις προξενικές Αρχές που προειδοποιεί από την πλευρά του ο πρόξενος στη Σαουδική Αραβία ότι δεν εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Έχει κάνει και άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο;

Σήμερα παρουσίασε, αντί του εγγράφου για τα βλήματα για τα οποία γίνεται συζήτηση, ένα άλλο έγγραφο, προκείμενου να δημιουργήσει σύγχυση. Το έγγραφο αφορά στην πώληση πολεμικού υλικού που χρειάζεται άδεια από τις Η.Π.Α. προκειμένου να γίνει μεταπώληση. Είναι σε γνώση των Η.Π.Α. ότι υπάρχει κάτι τέτοιο;

Έχει υπογράψει και άλλες συμφωνίες με τον κ. Παπαδόπουλο ο κ. Καμμένος;

Το Υπουργείο Εξωτερικών - επιμένουμε - τι σχέση έχει με το θέμα; Σήμερα ο κ. Καμμένος απαξίωσε τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία με τον επιχείρημα ότι φωτογραφίζεται με καμήλες.

Ισχυρίστηκε ότι εμπιστεύεται μόνο τον στρατιωτικό ακόλουθο στο προξενείο. Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά. Αν είχε ενημερωθεί ο κ. Κοτζιάς από την επίσημη αλληλογραφία στο Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία γίνεται σαφές ότι ο κ. Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο τελικά απευθύνεται στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα όπως το θέσαμε από την αρχή. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Κικίλια, το μεμπτό κατά την άποψή σας ποιο είναι; Έχει να κάνει με το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου ότι εμφανίζεται ως εκπρόσωπος κάποιου Κράτους ενώ δεν είναι; Ότι είναι μεσάζοντας; Ποιο είναι αυτό που, κατά την άποψη σας, είναι η παρανομία;

Β. Κικίλιας: Εμφανίστηκε ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή στη Βουλή για πώληση πολεμικού υλικού. Δεν υπάρχει πουθενά στα χρονικά σε καμία σύγχρονη χώρα εκποίηση στρατιωτικού υλικού με προφορική απόφαση του ιδίου.

Αποκαλύφθηκε ότι, στη συνέχεια, στα μέσα του καλοκαιριού - και έχω εδώ τη διακρατική συμφωνία την οποία έδωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος στη δημοσιότητα -  υπεγράφη άρον άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη η εν λόγω σύμβαση.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παράρτημα στο αεροδρόμιο και  δεν το ξέρουμε; Γιατί άρχισαν να έρχονται από την πρεσβεία μας οχλήσεις ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν μεσάζοντα σε διακρατική συμφωνία αγοράς και πώλησης όπλων και ο αρμόδιος διευθυντής εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε να γίνει απευθείας;

Άρα, υπεγράφη στο πόδι σε ένα αεροδρόμιο της χώρας η συμφωνία αυτή. Για να έρθει στις 29 Αυγούστου - όταν πλέον διεφάνη ότι χαλάει η συμφωνία ότι χάνονται χρήματα έσοδα για το ελληνικό Κράτος, επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι, να εγκαλείται ο συγκεκριμένος Ταξίαρχος, που είχε διοριστεί για αυτή τη δουλειά να απειλείται ότι θα συλληφθεί και η συμφωνία να είναι στον αέρα και να μην ισχύει.

Σήμερα, αποκαλύψαμε δυο πράγματα. Πρώτον ότι το έγγραφο που έδωσε ο Υπουργός στη δημοσιότητα αφορά άλλο οπλικό σύστημα. Τις αμερικανικές βόμβες ΜΚ82 και όχι τα βλήματα 105 χιλιοστών.

Και δεύτερον ότι φέρεται ο συγκεκριμένος ιδιώτης να εκπροσωπεί και άλλη χώρα, την Ιορδανία και βλέπουμε.

Μ. Σπυράκη: Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος εκπροσωπεί άλλη χώρα την ίδια περίοδο, επιχειρώντας να πουλήσει το ίδιο υλικό. Το ίδιο υλικό το οποίο είναι ελληνικής κατοχής προϊόν. Είναι του ελληνικού Δημοσίου αυτά τα οπλικά συστήματα. Και επιχειρεί να τα πουλήσει σε δυο διαφορετικές χώρες την ίδια περίοδο, εκπροσωπώντας και τις δυο αυτές χώρες σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ήδη, για την πρώτη χώρα από το προξενείο μας στη Σαουδική Αραβία έγινε σαφές μέσω της επίσημης αλληλογραφίας  - υπάρχει σήμερα στα «ΝΕΑ» - ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία.

Είναι ένα πρόσωπο το οποίο χωρίς να εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπογράφει μια συμφωνία. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο ο κ. Καμμένος λέει ότι δεν γνωρίζει, ενώ την προηγούμενη της υπογραφής της συμφωνίας έχει ενημερωθεί επισήμως από την επίσημη αλληλογραφία από το προξενείο.

Είναι ένα πρόσωπο για το οποίο την επομένη ακριβώς μέρα της επίσημης ενημέρωση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας φεύγει το αεροσκάφος C27 με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για να πάει να υπογράψει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Β. Παπαδόπουλο, συμφωνία που  - όπως καταλαβαίνετε - δεν έχει, μέχρι αυτή την ώρα, εφαρμοστεί.

Θυμίζω ότι η συμφωνία ήταν αξίας 66 εκατ. ευρώ και, μέχρι τώρα, δεν έχουν μπει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου ούτε ένα ευρώ. Έπρεπε η συμφωνία αυτή να είχε δώσει στην Ελλάδα 66 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου.

Β. Κικίλιας: Εδώ μιλάμε για έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει καμία θεωρία. Είναι χαρτιά που έχουν προέλθει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα των ελέγχων των εγγράφων. Έχουν ελεγχθεί αυτά τα έγγραφα; Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για αυτό.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Καμμένος, πέρα από το σημερινό έγγραφο, είχε παρουσιάσει και πριν δύο ημέρες ένα άλλο έγγραφο που υποστήριζε ότι μέσω της πρεσβείας του Abu Dhabi είχε πιστοποιηθεί η γνησιότητα του πληρεξουσίου. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρχει και πλαστογραφία σε κάποια από αυτά τα έγγραφα τα οποία έχουν παρουσιασθεί ως πληρεξούσια του κ. Παπαδόπουλου από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας; Και δεύτερον: Εκ του θεσμικού της ρόλου η Νέας Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει απευθύνει κάποιο ερώτημα προς την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας πάνω σε αυτήν την υπόθεση; 

Β. Κικίλιας: Κατ’ αρχάς  - όπως ίσως κάποιοι παρακολουθήσατε - απαξίωσε τον ίδιο τον Πρόξενο ο κύριος Υπουργός σήμερα το πρωί και είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχει κάνει μπαϊ μπας και μιλάνε με τον στρατιωτικό ακόλουθο. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν από την πρεσβεία υπάρχουν χαρτιά, αν είναι πλαστογραφημένα ή όχι; Αλλά εδώ  - επαναλαμβάνω -  υπάρχει μια σειρά αντιφάσεων, μια σειρά προβληματικών δηλώσεων, μια σειρά ενεργειών που η κοινή λογική δεν μπορεί να εξηγήσει. Και εδώ δεν είναι κανενός το σπίτι, το χωράφι ή το εργοστάσιο. Εδώ είναι το δημόσιο συμφέρον, εδώ είναι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ειδικά σε αυτό το Υπουργείο, ειδικά για τέτοια θέματα. Ειδικά όταν είναι μια πονεμένη ιστορία τα εξοπλιστικά, τα αντισταθμιστικά, οι μεσάζοντες, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Πρέπει να είναι αξιόπιστος. Πρέπει να είναι σοβαρός. Σας λέω, λοιπόν,  η δικαιολογία του Υπουργού είναι ένα έγγραφο το οποίο αφορά άλλο εξοπλιστικό σύστημα και το δίνει στη δημοσιότητα. Σας επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της πρεσβείας.

Μ. Σπυράκη: Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία που σήμερα δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ». Σας παραπέμπω στα «ΝΕΑ» σήμερα όπου υπάρχει επίσημη αλληλογραφία. Ο πρόξενος ενημερώνει επισήμως. Τα «ΝΕΑ» σήμερα δημοσιεύουν ότι μία μέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας νομίζω - για να είμαι ακριβής είναι 12 Ιουνίου 2016 - ενημερώνει τον αρμόδιο Υπουργό δηλαδή, τον κ. Πάνο Καμμένο, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι πληρεξούσιος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία και δεν την αναζητεί κανείς αυτή την επίσημη αλληλογραφία. 

Δημοσιογράφος: Συγχωρέστε μου την άγνοια για αυτά τα θέματα. Ενδεχομένως να παραβιάζω ανοιχτές θύρες, αλλά το ένα σκέλος το οποίο ερευνάται είναι εάν και εφόσον είναι εκπρόσωπος και ποιου Κράτους ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Έχετε στρέψει την έρευνά σας στην κατεύθυνση επονόματος ποιας εταιρείας ή συστημάτων λειτουργεί αυτός ο κύριος και ποιον εκπροσωπεί; Η αν λειτουργεί αυτοτελώς; 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Για αυτό ακριβώς απευθυνθήκαμε στην Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε εδώ τους ερευνητές ή τους ντετέκτιβ. Όμως απευθυνθήκαμε στο θεσμικά αρμόδιο όργανο, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Και να την ερευνήσει ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πολιτών δηλαδή σε αυτή την υπόθεση, όπως ακριβώς σας είπα το κάνει η στρατιωτική Δικαιοσύνη για τους στρατιωτικούς. Το ζήτημα της γνησιότητας ή της νομιμότητας , αν θέλετε της νόμιμης χρήσης εγγράφων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν δηλώνεις ότι πουλάς σφαίρες μέσω πληρεξουσίου και για να δικαιολογήσεις τη νομιμοποίηση των πληρεξούσιων εμφανίζεις ένα έγγραφο πώλησης βομβών και όχι σφαιρών, τότε προφανώς υπάρχει θέμα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, χθες. Η Δικαιοσύνη μπορεί να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Μας το είχε αποδείξει και προσφάτως. Ας επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων και εδώ. Γιατί η υπόθεση αυτή - με συγχωρείτε κάνω μια προσωπική εκτίμηση - είναι πολύ πιο σοβαρή και μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος από οποιασδήποτε άλλες με τις οποίες έχει καταπιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν. 

Δημοσιογράφος: Διευκρίνηση: Ο κ. Καμμένος έδωσε έγγραφο στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος, αλλά για την πώληση άλλου οπλικού συστήματος; Στην πώληση αυτών ΜΚ είναι όντως πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας;

Β. Κικίλιας:  Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί το συνταγματικό της ρόλο. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εάν και εφόσον πρέπει να παρέμβει. Εδώ όμως τρέχει η επικαιρότητα και βλέπετε ότι μόνιμα προκύπτουν κάθε μέρα και καινούργια στοιχεία. Ο κ. Υπουργός βγήκε σήμερα το πρωί να δώσει, προφανώς τις εξηγήσεις που εκείνος ήθελε τηλεοπτικά και μετά ανάρτησε αυτό. Και σας λέω ότι αυτό αφορά άλλο οπλικό σύστημα. 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή. Χθες παρουσιάστηκε ένα πληρεξούσιος , ημέρα Πέμπτη. Και σήμερα Παρασκευή ακούμε για άλλο ένα έγγραφο. Επομένως, κατ’ αρχήν υπάρχει μια καθυστέρηση στην εξεύρεση των σχετικών εγγράφων που νομιμοποιούν τη συμφωνία. Δεν θα το εξετάσουμε αυτό. Θέλουμε ένα προς ένα αυτά τα έγγραφα να εξεταστούν από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνουμε εμείς κρίσεις ως προς αυτά τα έγγραφα ή τη σύμβαση. Ζητάμε να το πράξει η Δικαιοσύνη δια των αρμοδίων οργάνων της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. 

Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για μια υπόθεση μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και εγώ διερωτώμαι αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πέραν των όσων έχετε περιγράψει. Δηλαδή, είναι μέσα στις σκέψεις σας, η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής;

Β. Κικίλιας: Σας υπενθυμίζω την επίκαιρη Επερώτηση την οποία έχουμε καταθέσει ο ίδιος και  σειρά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Περιμένουμε λοιπόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να έρθει ο κ. Υπουργός να απαντήσει και να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις. Προφανώς, όπως σας είπα στην αρχή, αυτή η ιστορία δεν τελειώνει έτσι. Θέλουμε να έχουμε την πραγματικότητα για την αλήθεια. 

Μ. Σπυράκη: Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε περαιτέρω πως εξελίσσονται οι σχέσεις του Υπουργού με τον αποκαλούμενο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας την ώρα που ελληνικές προξενικές Αρχές στη Σαουδική Αραβία προειδοποιούν ότι δεν εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Παραθέτουμε τα στοιχεία και ρωτάμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το ερώτημά μας είναι εάν ο κ. Παπαδόπουλος έχει μεσολαβήσει και σε άλλες συμφωνίες που αφορούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ποια ιδιότητα και με ποια χαρακτηριστικά; Διότι ο κ. Καμμένος σήμερα είπε ότι δεν τον γνωρίζει.  Σήμερα, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν γνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο. Και έχει προηγηθεί η επίσημη ενημέρωση των προξενικών Αρχών στην Σαουδική Αραβία ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Και την επόμενη μέρα της ενημέρωσης, ο κ Καμμένος έχει δώσει εντολή , έχει φύγει το C 27 με εντολή του και έχει μεταφέρει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογράψει συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο.

Δημοσιογράφος: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Έχω αυτή την στιγμή - φαίνεται ότι έχει υπάρξει - μια πώληση βλημάτων και για αυτά τα βλήματα υποτίθεται ότι έχει εισπραχθεί ένα Χ ποσό. 

Μ. Σπυράκη: Δεν έχει εισπραχθεί τίποτα.

Δημοσιογράφος:  Εδώ έχουμε ένα δεύτερο έγγραφο το οποίο το δίνει ο ίδιος ο κ. Καμμένος το πρωί στη δημοσιότητα με το οποίο φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια συμφωνία πώλησης βομβών. Τι έχει πωληθεί  τελικά; Και πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί;

Μ. Σπυράκη:  Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, όμως είναι λάθος οι αποδέκτες. Θα πρέπει να πάτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το έγγραφο το οποίο σήμερα αναρτήθηκε ενώ αφορούσε άλλο οπλικό σύστημα στη συζήτηση. Ο Υπουργός Αμύνης ανάρτησε ένα άλλο έγγραφο που αφορούσε άλλο οπλικό σύστημα. Αφορούσε βόμβες. Και πραγματικά να ρωτήσω πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από την συμφωνία για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία μέχρι τώρα; Εμείς έχουμε την εικόνα ότι το  ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει μηδέν. Και δεύτερο τι είναι αυτό το έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ. Υπουργός έναντι της συζήτησης για την πώληση των βλημάτων; Αυτές, όμως, είναι ερωτήσεις που πρέπει να τις απευθύνετε στον Υπουργό. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι.

Δημοσιογράφος: Παρατήρησα ότι βάζετε στο κάδρο σήμερα και τον κ. Κοτζιά πέραν του πρωθυπουργού. Έχετε στοιχεία επ’ αυτού; Πιστεύετε ότι γνώριζε το Υπουργείο Εξωτερικών ή απλώς είναι ερώτημα δεδομένο ότι έχει γίνει πρωταγωνιστής σε αυτήν την υπόθεση ο πρόξενος οπότε οφείλει να τοποθετηθεί; 

Μ. Σπυράκη: Έχετε κάνει πολλά χρόνια διπλωματικό ρεπορτάζ και είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ότι το τηλεγράφημα περνάει από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Δημοσιογράφος: Από ό,τι καταλαβαίνω, αυτή την στιγμή, έχουμε από τη μία, μια απάντηση στην ερώτηση του κ. Κικίλια από τον κ. Καμμένο όπου έδωσε και κάποια έγγραφα την Κυριακή. ‘Έδωσε κάποια έγγραφα στη δημοσιότητα μέσω του Υπουργείου Άμυνας. Σε ένα από αυτά τα έγγραφα, το οποίο ήταν στην αγγλική γλώσσα, με σφραγίδες της Σαουδικής Αραβίας, έλεγε ότι πληρεξούσιος για να ολοκληρώσει την συμφωνία είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο σωστά; Και φαίνεται επίσημο. Από την άλλη υπάρχουν δύο αναφορές, μια του Ταξιάρχου και μία του προξένου μας που λένε ότι οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν γνωρίζουν κανέναν κ. Παπαδόπουλο. Επίσημο έγγραφο από τη Σαουδική Αραβία που να λέει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι πληρεξούσιος μας υπάρχει; Και αν δεν υπάρχει για ποιο λόγο δεν ρωτάτε την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα να μας δώσει μία απάντηση για να τελειώνει το θέμα;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Είπα ότι το ζήτημα με τα έγγραφα είναι θεμελιώδους σημασίας για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες αυτής υπόθεσης. Όταν εμένα μου ζητάνε προσκομίσω δίπλωμα οδήγησης και εγώ προσκομίζω δίπλωμα ταχύπλοου και τα δύο διπλώματα είναι. Αλλά το ένα αφορά στο ένα και το άλλο στο άλλο. Να το τελειώνουμε. Για αυτό ζητάμε από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει. Κάθε έγγραφο, λέξη προς λέξη, πολύ προσεκτικά. Αλλά αυτό θα το κάνει η αρμόδια να το πράξει, η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό είναι όλο που ζητάμε. Όχι εμείς.

Β. Κικίλιας: Είναι εύλογο το ερώτημά σας. Αλλά στον κ. Καμμένο. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Σπυράκη καταγγέλλετε τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά ότι καλύπτουν τον κ. Καμμένο; Ευθέως σας ρωτάω.

Μ. Σπυράκη: Και τα ερωτήματά μας είναι ευθεία και πολύ συγκεκριμένα. Οπότε νομίζω ότι ζητάμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει εξαρχής.

Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τι θα κάνει με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της σχετικά με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο και, για πολλά νοικοκυριά, η χορήγηση του επιδόματος αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν επίσης να πληροφορηθούν αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το κονδύλι για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2014 ήταν  210 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε μειωθεί στο μισό. Για φέτος, δημοσιεύματα που δεν έχει διαψεύσει η Κυβέρνηση, αναφέρουν ότι αναμένεται νέα μείωση, τόσο στο επίδομα, όσο και στον αριθμό των δικαιούχων.

Με τον Maros Sefcovic συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα ο Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενεργειακής Ένωσης κ. Maros Sefcovic. Συζήτησαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας, την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και τους στόχους της τελευταίας. 

Η πολύ περιορισμένη πρόοδος της σημερινής Κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την ενεργειακή πορεία και σταθερότητα της χώρας ιδίως μετά το 2018, ενόψει  της προβλεπόμενης ιδιωτικοποίησης του 40% της Δ.Ε.Η. 

Ο Πρόεδρος της Νέας  Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν εκτενώς τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας της Δ.Ε.Η στο εγγύς μέλλον. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, όχι μόνο στην ανάγκη ανοίγματος της αγοράς, μέσω της εκπλήρωσης του στόχου ιδιωτικοποίησης του 40% της Δ.Ε.Η., αλλά κυρίως στη διάσωση επιχείρησης. 

Η Κυβέρνηση προχωρά στην πώληση των πιο προσοδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της Δ.Ε.Η. (βλ. ΑΔΜΗΕ), αλλά δυστυχώς στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Οι Ελληνικές Αρχές, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών (οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν ως στόχο την αποεπένδυση από τις αγορές άνθρακα) αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ίδιας της εταιρίας.

Στο ζήτημα της Δ.Ε.Η. επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν εκτινάξει σε 2,4 δις ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.   

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν τη συμβολή της Επιτροπής σε θέματα τεχνογνωσίας  για την ανάπτυξη μη ληγνιτικών περιφερειακών μονάδων ενέργειας. Ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη αποεπένδυσης της χώρας από ληγνιτικές αγορές και ανάπτυξης Α.Π.Ε. και αγορών γκαζιού (βλ. East MED). Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει 520 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για ενεργειακά ζητήματα τα οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει με τη μέθοδο της μόχλευσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (E.I.B.), το  σχέδιο Γιούνκερ και ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Με το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ο κ. Μητσοτάκης και το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ  συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα:

1. Το πολύ μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ σήμερα. 

2. Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

3. Τα φορολογικά κίνητρα αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της χώρας ώστε να πάρει μπροστά η κατασκευαστική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισαν ότι η Ομοσπονδία επικροτεί τις ακόλουθες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:

• Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο και 10% το δεύτερο χρόνο). Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

• Έκπτωση 40 - 50% για εργασίες ενεργειακής/λειτουργικής αναβάθμισης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει το μέτρο αυτό (82η Δ.Ε.Θ.) σε όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή και λειτουργική/αισθητική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων με σαφή στόχευση τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας. Αυτό  θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου (tax credit) – κατόπιν καταβολής όλων των νόμιμων παραστατικών από τον ιδιοκτήτη – η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, του δικαιούχου στα τρία επόμενα έτη. 

• Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο

Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του είναι αλλεργικοί στις επενδύσεις

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις».

Πλήρης Δήλωση 

«Η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι  αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή, στις Σκουριές, η Eldorado Gold αναστέλλει τη λειτουργία της και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εντελώς αδικαιολόγητη άρνηση του κ. Γιώργου Σταθάκη να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες για τη συνέχιση του έργου. 

Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις για τους εργαζομένους, που θα χάσουν τη δουλειά τους. Για τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν εργασία. Για όσους θα ωφελούνταν από την ανάπτυξη των δύο αυτών έργων. Αλλά και για το Κράτος που κινδυνεύει να μην εισπράξει φόρους και εισφορές. Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις». 

Συμπεράσματα 4ου Προσυνεδρίου

«Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» 

Ηράκλειο, 8  Νοεμβρίου 2017

Η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τη φορολογία να αυξάνεται  και τη ρευστότητα να μειώνεται συνεχώς. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιτείνεται και ο περιβόητος εξωδικαστικός μηχανισμός της Κυβέρνησης προχωρά με ρυθμό χελώνας. Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμα σε κάποιο τελικό δικαιούχο! Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών περιορίστηκε ακόμα περισσότερο και το εμπόριο υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βιώσει κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Το 2016, η Ελλάδα σημείωσε χαμηλό 20ετίας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Ελλάδα που είχε φτάσει στο Doing Business Report από την 100ή θέση της ανταγωνιστικότητας το 2012, στην 59η το 2015, κατρακύλησε το 2017 στην 67η θέση, πίσω από όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι χωρίς προηγούμενο επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων, η γραφειοκρατία και ο δογματισμός της Κυβέρνησης αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση επενδύσεων, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. 

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πώς η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Παράλληλα, προωθούμε τη ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η πολιτική μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δις ευρώ μέσα σε μία πενταετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π., καθώς και για αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π. Στοχεύουμε ακόμη στη διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π., και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο. 

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα: 

1. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής μας για επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί μεταξύ άλλων τις ακόλουθες πολιτικές:  

i)  Δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με ελάφρυνσή τους από τα  χρέη σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου και εξαιρετικά σύντομου μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών στη θέση του γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού που θέσπισε η Κυβέρνηση. 

Τα δύο απλά βήματα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν έχουν ως εξής:

α. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

β.  Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 Παράλληλα, απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα με 6 συγκεκριμένες αναθεωρήσεις (η αναλυτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζεται στο https://nd.gr/deltia-tipou/deyteri-eykairia-gia-yperhreomena-noikokyria-kai-epiheiriseis) έτσι ώστε όσοι επλήγησαν από την κρίση  να γίνουν πάλι παραγωγικοί.  

ii) Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών, όπως έγινε στην Πορτογαλία, ώστε να δώσουμε ανάσα σε μικρές αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις.

iii) Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ για να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. 

iv) Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκηρύξεων κάθε χρόνο, για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να προγραμματίζει τις κινήσεις του. Δεσμευόμαστε ότι  τα αποτελέσματα των προκηρύξεων θα εκδίδονται σε 4 μήνες, όπως έγινε το 2013, ώστε να μπει τέλος στις σημερινές καθυστερήσεις. Άμεση  προκήρυξη των δράσεων  «Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση)» και «Εξωστρέφεια - διεθνοποίηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), το οποίο βρίσκεται εν υπνώσει, για να μπορούν οι μικρομεσαίοι να έχουν μια επιπλέον πηγή χρηματοδότησης.

2. Βιομηχανία και Μεταποίηση - Οι Έλληνες να παράγουν ξανά

i) Δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%. 

ii) Καθιέρωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, με το οποίο στις απλούστερες περιπτώσεις η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Στο πλαίσιο αυτό, η διεξαγωγή ελέγχων θα γίνεται από πιστοποιημένους φορείς, δηλαδή αυτό που γίνεται ήδη απολύτως επιτυχημένα με τα ΚΤΕΟ, όπου δεν χρειάζεται το Κράτος να ελέγχει κάθε αυτοκίνητο, αλλά ελέγχει τα ΚΤΕΟ. Προτείνουμε, επίσης, να λειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας. Δεν θα χρειάζεται, δηλαδή, ξεχωριστή αδειοδότηση κάθε επιχείρησης που θα λειτουργεί σε ένα πάρκο. Θα αρκεί η αδειοδότηση μόνο του ίδιου του πάρκου.

iii) Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες. Κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της, καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα κατηγοριοποίησης και μειώνοντας τις γραφειοκρατικές επιπλοκές και την αβεβαιότητα. 

iv) Ολοκληρωμένο σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση το target model της Ε.Ε. Με διάσωση, σε πρώτη φάση, της Δ.Ε.Η. και με εξεύρεση, στη συνέχεια, στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία. Με ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για διευκόλυνση της επανεκκίνησης των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Με προώθηση των διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των εναλλακτικών πηγών (βιομάζα, βιοαέριο, γεωθερμία). 

3. Απόλυτη προτεραιότητα η εξωστρέφεια. Η Ελλάδα δεν πάει πουθενά χωρίς εξαγωγές. 

Η Ελλάδα παραμένει στο τέλος του πίνακα της Ε.Ε. ως προς τις εξαγωγές σε σχέση με το Α.Ε.Π. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αρκεί. Η εκτίναξη των ελληνικών εξαγωγών είναι βασικός μοχλός για μια βιώσιμη έξοδο από τα Μνημόνια. Η πολιτική στήριξης της εξωστρεφούς εμπορικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που υλοποιούσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκαταλείφθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μετά από 3 χαμένα χρόνια πρέπει άμεσα να γίνει μία νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες:

i) Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία και ενεργοποίηση του έργου για την ενιαία θυρίδα (Single window) που απλοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα τις διαδικασίες εξαγωγών. 

ii) Eνοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα. Ο ενιαίος φορέας θα έχει  διοικητική αυτονομία, διευθύνοντα σύμβουλο προερχόμενο από την αγορά και θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη διάγνωση των αναγκών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και για τη χάραξη των κατάλληλων στρατηγικών εξωστρέφειας, στα πρότυπα των αντίστοιχων ολλανδικών και βρετανικών φορέων.

iii) Προτεραιότητα στην ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς. 

4. Στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας  για δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών  υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. 

Σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις  για να βοηθήσουμε τους καινοτόμους νέους επιχειρηματίες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας: 

i) Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), όπως φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις (στα πρότυπα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που έχουν με επιτυχία εισάγει αντίστοιχα κίνητρα).

ii) Έμφαση στη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και στην παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels), ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups. iii) Υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο ΥΟΖΜΑ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος για την καινοτομία στο Ισραήλ και με βάση αυτή του την εμπειρία πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη συνεργασία Πανεπιστημίων -Επιχειρήσεων, την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα (technology transfer offices) τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τρόπο ανταγωνιστικό και όχι επιδοματικό, την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων και  clusters επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. 

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, μέσω της αξιοποίησης της πληροφορικής και της  τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων προτείνουμε:

i) Υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που θα απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με όλους τους φορείς, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο αποδοτική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

ii) Έμφαση στα ανοιχτά δεδομένα, μέσα από τα οποία προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, αλλά και δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

iii) Δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισαγωγής του θεσμού της τηλεσυνεδρίας και της συμμετοχής των μαρτύρων σε δίκη εξ αποστάσεως.

iv) Κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του χάσματος Ε-skills και απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, και ιδιαίτερα για τους κοινωνικά αδύναμους.

v) Σχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία με προώθηση στοχευμένων δράσεων τηλεϊατρικής για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, μαζί με υιοθέτηση ηλεκτρονικού φακέλου για τους ασθενείς. 

6. Τουρισμός - Η Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών. 

Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία. Χρειάζεται, όμως, να υποστηριχθεί από τις κατάλληλες πολιτικές που θα μεγιστοποιήσουν τη συμβολή του στο Α.Ε.Π. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

i) Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό. Ο Πολιτισμός και η ιστορία μας προσδίδουν στη χώρα μας μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και ως αναπτυξιακό όχημα.

ii) Προωθούμε την κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

iii) Σχεδιάζουμε κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες τους και προστατεύουν το περιβάλλον.

iv) Επιταχύνουμε όλα τα ώριμα επενδυτικά σχέδια σε τουριστικές μονάδες, και την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά δίκτυα), με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συμμετοχή του στο κόστος. 

v) Προωθούμε εκ νέου το χωροταξικό πλαίσιο έτσι ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. 

vi) Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην πιο συστηματική ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που προσφέρει η χώρα (τουρισμός υγείας, πολιτιστικός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, συνεδριακών τουρισμών), που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα σημαντικής αναπτυξιακής συμβολής. Καθώς επίσης και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αποτελεσματικότερη τουριστική προβολή της χώρας.

7. Ναυτιλία – Για να γίνει η Ελληνική Σημαία ελκυστική παγκοσμίως.  

Προωθούμε πολιτικές και κίνητρα για να γίνει η Ελληνική Σημαία ξανά ελκυστική και να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. 

i) Ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των ναυτικών. 

ii) Αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από τις συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με μια σύγχρονη πολιτική για λιμάνια και μαρίνες, με συμβάσεις παραχώρησης όπου είναι απαραίτητο, για να γίνει η Ελλάδα επίκεντρο της σχετικής οικονομικής δραστηριότητας. 

iii) Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές, που θα λειτουργούν σε ευγενή άμιλλα με τις δημόσιες. Με στόχο να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας στα ελληνικά πλοία και ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές για τους ανέργους και τους νέους.