Log in
updated 9:14 AM UTC, May 24, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Δήλωση Μαρίας Σπυράκη

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Καταθέσαμε σήμερα και νέα ερώτηση στη βουλή για τις παράνομες πωλήσεις αμυντικού υλικού από τον κ. Καμμένο. 

Ο κ. Τσίπρας κρύβεται και σιωπά εδώ και 16 μέρες. Πόσο χρόνο χρειάζεται άραγε ο πρωθυπουργός για να αντιληφθεί ότι ο συναρχηγός του είναι αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους;». 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο

ΘΕΜΑ: Πωλήσεις 300 Αεροπορικών Βομβών ΜΚ-82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

ΣΧΕΤ: α. Ερώτηση και ΑΚΕ 954/77//06-11-2017 Βουλή των Ελλήνων

β. Φ.900α/1390/15737/07-11-2017/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

γ. Επίκαιρη Επερώτηση 9/7//8-11-2017 Βουλή των Ελλήνων

κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια των (α) και (γ) σχετικών εγγράφων μας που αφορούν στον προβλεπόμενο, από τον κανονισμό της ΒτΕ, κοινοβουλευτικό έλεγχο σχετικά με την αξιοποίηση – πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού – πυρομαχικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε Αραβικές Xώρες, καινούργια δημοσιεύματα παρουσιάζουν και αποκαλύπτουν και άλλη «σκοτεινή» εξαγωγή – πώληση πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). 

Την 27-04-2015, στην επιτροπή της ΒτΕ, εισηγηθήκατε και ζητήσατε την αξιοποίηση – πώληση 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ.   

Από τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την ως άνω αξιοποίηση – πώληση, προκύπτει ότι: 

- Ο αριθμός των βομβών ΜΚ-82 που εξήχθησαν – επωλήθησαν  προς τα ΗΑΕ ήταν 1000 και όχι 300, 

- Δεν υπήρχε Διακρατική ή άλλη Συμφωνία – Σύμβαση για την πώληση, 

- Δεν υφίστατο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ κλπ.

Επιπρόσθετα από τα εν λόγω δημοσιεύματα, προκύπτει ότι λόγω έλλειψης Διακρατικής Συμφωνίας – Σύμβασης, τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά 78 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο και από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους 2017 περίπου, υφίσταται ετεροχρονισμένη έγκριση του ΚΥΣΕΑ στη Διακρατική Συμφωνία ή Δωρεά.

Επειδή, όπως ήδη σας έχουμε τονίσει, η αξιοποίηση του υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων αφορά σε μια πολύ ευαίσθητη και σοβαρή διαδικασία με πολιτικοοικονομικές και διπλωματικές συνέπειες και απαιτείται η απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα ενεργειών, ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Υφίσταται ή όχι Διακρατική Συμφωνία – Σύμβαση για την αξιοποίηση – πώληση των 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ, όπως εισηγηθήκατε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της ΒτΕ, στις 27 Απρ.2015; Εάν όχι με ποια διαδικασία και Σύμβαση έγινε η υπόψη πώληση;

2. Ποια ακριβή ημερομηνία υπογράφηκε η ως άνω Διακρατική Συμφωνία ή όποια άλλη Σύμβαση; 

3. Ποια ακριβή ημερομηνία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η υπόψη Διακρατική Συμφωνία ή όποια άλλη Σύμβαση; 

4. Ποια ακριβή ημερομηνία έγινε η μεταφορά των εν λόγω αεροπορικών βομβών, με ποιόν μεταφορέα και με ποιο μεταφορικό μέσο;

5. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πωληθέντων αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στα ΗΑΕ:  300 βόμβες ως η εισήγηση σας στην Επιτροπή της Βουλής ή 1000 βόμβες όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του τύπου;

6. Με ποια διαδικασία υλοποιήθηκε η πληρωμή των 300 ή 1000 πωληθέντων αεροπορικών βομβών τύπου ΜK-82 στα ΗΑΕ; Με τραπεζική συναλλαγή ή άλλη διαδικασία; Κατά την διάρκεια υλοποίησης της πώλησης, υφίστατο ανέγκλητη πίστωση, ως εγγύηση της είσπραξης χρημάτων;

7. Εκδόθηκε αρμοδίως και όπως προβλέπεται, με μέριμνα του Πωλητή, το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Τελικού Χρήστη (End User Certificate); Είναι καταλλήλως υπογεγραμμένο από τον πωλητή, τον αγοραστή και υφίσταται έγκριση του κατασκευαστή των αεροπορικών βομβών ΜΚ-82;

8. Τα ΗΑΕ προβήκανε σε δωρεά 78 εκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα της έλλειψης Διακρατικής Συμφωνίας ή άλλης Σύμβασης; Εάν ναι, ποια ακριβή ημερομηνία έγινε η δωρεά, με ποια έγγραφα, ποιος κρατικός φορέας την έκανε αποδεκτή (ΚΥΣΕΑ, ΥΠΕΘΑ, ΥΠΟΙΚ)  και σε ποιόν Π/Υ πιστώθηκαν τα χρήματα; 

Σε συνέχεια των παραπάνω, αιτούμαστε όπως μας καταθέσετε:

1. Τη Διακρατική Συμφωνία, εφόσον υπάρχει, για την αξιοποίηση – πώληση των 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ, όπως εισηγηθήκατε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της ΒτΕ, στις 27 Απρ.2015.

2. Την εισήγηση σας στο ΚΥΣΕΑ και την αντίστοιχη απαιτούμενη έγκριση αυτού (ΚΥΣΕΑ), στο Σχέδιο της Διακρατικής Συμφωνίας ή άλλης Σύμβασης, που αφορά στην ως άνω πώληση των ΜΚ-82 βομβών στα ΗΑΕ.

3. Τα δικαιολογητικά απόδειξης της πιστοποίησης και εξουσιοδότησης των εκπροσώπων των δύο χωρών, που υπογράφουν τη Διακρατική Συμφωνία ή άλλη Σύμβαση.

4. Το προβλεπόμενο Πιστοποιητικό Τελικού Χρήστη (End User Certificate) και το αντίστοιχο έγγραφο Έγκρισης Αλλαγής Τελικού Χρήστη (Third Party Transfer).

5. Την προβλεπόμενη Άδεια Εξαγωγής από την Ελλάδα των 300 Αεροπορικών Βομβών τύπου ΜΚ-82.

6. Το αντίγραφο  της ενέγγυας – ανέγκλητης πίστωσης, που έχει καταθέσει ο «αγοραστής» και αντίγραφα των δικαιολογητικών είσπραξης των χρημάτων (δικαιολογητικά τραπέζης κλπ).

7. Τα παραστατικά μεταφοράς και παράδοσης των εν λόγω βομβών στους «αγοραστές». 

8. Τα αντίγραφα έγκρισης και αποδοχής της δωρεάς, εφόσον έγινε αυτή, των 78 εκ. ευρώ από τα ΗΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές,

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α’ Αθηνών 

 Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου

Η Κυβέρνηση παρέλαβε κερδοφόρες τις συγκοινωνίες και δημιούργησε έλλειμμα 58 εκατ. ευρώ

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το επιβατικό κοινό για μια ακόμη φορά ταλαιπωρείται αναίτια από τη νέα απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Μετά τον τραγέλαφο της έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τώρα φαίνονται και οι καταστροφικές οικονομικές επιλογές της Κυβέρνησης. 

Παρέλαβε κερδοφόρες τις συγκοινωνίες και "κατάφερε" να δημιουργήσει έλλειμμα 58 εκατ. ευρώ».  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το τέλος της εποχής του «σουρεαλισμού

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα EU Observer.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος αντί της πολιτικής της λιτότητας που εφαρμόζεται, σήμερα, με τη συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων, στη χώρα.  

«Η λιτότητα δεν πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πολύ μεγάλη λιτότητα στην Ελλάδα και πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο 49χρονος Μητσοτάκης και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται ο επικρατέστερος επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έως τώρα, δυστυχώς, κάθε φορά που συζητούσαμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που ερχόταν στο μυαλό των πολιτών ήταν η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές στις συντάξεις» ανέφερε. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, χωρίς να αποφεύγουμε τις υποχρεώσεις μας, να μεταθέσουμε το βάρος των πολιτικών μας υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που προϋποθέτει ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον».

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019. Αλλά με το τρέχον πρόγραμμα στήριξης να λήγει το επόμενο καλοκαίρι και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ηγείται ενός εύθραυστου συνασπισμού ανάμεσα στο ριζοσπαστικά αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιό Κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν εντός του επόμενου έτους. 

«Καμιά εκλογική μάχη δεν είναι δεδομένη», είπε ο Μητσοτάκης. «Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα επικρατήσουμε και θα νικήσουμε με σημαντική διαφορά, αλλά και πάλι θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία «το μόνο πολιτικό Κόμμα που έχει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα πέρα από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».

«Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι δύσκολος και πολλά θα εξαρτηθούν από την βούλησή μας να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις και να διατυπώσουμε ξεκάθαρα τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θεωρούμε τις πιο σημαντικές για τη χώρα» ανέφερε.

Επέμεινε ότι ο Τσίπρας «δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δεν γνωρίζει πως γίνονται στην πράξη πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια «καθαρή έξοδο» από το 3ο Πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, και θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ένα 4ο Πρόγραμμα είναι εκτός συζήτησης για όλους» αλλά «θα υπάρξει μια διευθέτηση» για να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας 

Σε έκθεσή του την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπογράμμισε, για παράδειγμα, ότι το 2019, η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 δις ευρώ για πληρωμή κεφαλαίου και τόκων του χρέους της.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «είναι δουλειά του Τσίπρα να το διαπραγματευτεί» αλλά τόνισε ότι «όσο μεγαλύτερη συναίνεση λάβουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

«Ιδανικά, θα επιθυμούσαμε μια όσο πιο καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους» είπε.

«Το μόνο πράγμα που διαρκώς επαναλαμβάνει ο Τσίπρας είναι πως θα βγούμε από το Πρόγραμμα χωρίς να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το τι θα συμβεί μετά» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «η λογική για μια καθαρή έξοδο συγκρούεται με την πραγματικότητα ενός σκληρού πακέτου λιτότητας που θα λειτουργήσει περιοριστικά για την επόμενη Κυβέρνηση».

Οι πιστωτές έχουν μερίδιο ευθύνης

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι συμφωνώντας σε ένα πακέτο μέτρων 5 δις ευρώ για το 2019 - 2020 και ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% έως το 2022, ο Τσίπρας αποδέχθηκε μέτρα «που πάνε πιο μακριά από τη θητεία της Κυβέρνησής του».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι τόσο σουρεαλιστικό» ανέφερε και κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι έχει «υπερφορολογήσει την πραγματική οικονομία» και «σκοτώσει την όποια ανάπτυξη μπορούσαμε να έχουμε».

«Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα» επέμεινε και συνέχισε «οι πρώτοι μήνες του 2015 και η διαρκής αναβλητικότητα του Τσίπρα έκτοτε είναι καταστροφή». 

«Το πείραμα Τσίπρα μας κόστισε 100 δις ευρώ» είπε.

Προσέθεσε ότι «οι πιστωτές έχουν το μερίδιο ευθύνης τους» στην κατάσταση καθώς δέχθηκαν «ένα λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν έχει βοηθήσει καθόλου αναπτυξιακά την οικονομία».

Τους τελευταίους μήνες, ο Μητσοτάκης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος και σύμβουλος στον τραπεζικό τομέα, συνομιλεί με επιχειρηματικούς κύκλους και πολιτικούς εκτός Ελλάδος προκειμένου να δώσει τα διαπιστευτήριά του ως δυνητικός κυβερνητικός ηγέτης. Κάποιες επαφές έχουν γίνει και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Απάντησε στις ερωτήσεις του EU Observer στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την πολιτική του οικογένεια που περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιουνκέρ αποτελεί μέρος των θεσμών – μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που έχουν επιβάλλει σκληρούς όρους στην ελληνική Κυβέρνηση, ενώ η Κυβέρνηση της Μέρκελ είναι εκείνη που αντιτίθεται περισσότερο στη χαλάρωση των όρων και στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας.

Ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων

Ερωτηθείς πώς σκοπεύει να πείσει τους πιστωτές και τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις όπως τη Γερμανία να είναι πιο ελαστικοί, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό από εκείνον που μερικές φορές τους δίδεται».

Είπε ότι δεν θα σχολιάσει την αποχώρηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν αναμένει δραματικές αλλαγές» στις θέσεις της Γερμανίας από την επόμενη Κυβέρνηση της χώρας. 

Υποστήριξε ότι «όσο λιγότερο αξιόπιστες είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκούν στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές» και ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη» είπε και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη μόχλευση της ανταγωνιστικότητάς μας και στην προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων».

«Αυτό προϋποθέτει ένα φιλικό περιβάλλον, δέσμευση προς ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, σταδιακή μείωση των φόρων, και την ίδια ώρα βελτίωση της ικανότητάς ελέγχου και συλλογής φόρων» ειδικότερα μέσα από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής μικρής κλίμακας στο Φ.Π.Α. . 

Ο Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσεων γης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη να επιδιώξει η χώρα ιδιωτικοποιήσεις «ξεμπλοκάροντας ορισμένες από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και το ορυχείο της Eldorado Gold στα βόρεια της χώρας.

Δεν υπάρχει ακόμη success story

Σημείωσε ότι ο Τσίπρας, όταν έκανε αντιπολίτευση στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά – και στην οποία ο ίδιος ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – απειλούσε «κάθε επενδυτή που σκόπευε να επενδύσει στην Ελλάδα λέγοντας βασικά ότι όποιο συμβόλαιο και εάν υπέγραψε θα ήταν άκυρο».

«Εγώ δεν κάνω το ίδιο πράγμα. Δρω με πολύ υπεύθυνο τρόπο» επέμεινε ο Μητσοτάκης.

Την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση και οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την 3η αξιολόγηση του Προγράμματος, που θα επικεντρωθεί γύρω από ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά ενέργειας, οι συντάξεις και η διοικητική μεταρρύθμιση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάλεσε τον Τσίπρα να αποφύγει τις καθυστερήσεις.  

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα «χτίζει ένα success story», σημείωσε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση».

«Όταν αυτό αλλάξει, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικό success story» είπε.

«Το 2015 θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω μιας προληπτικής γραμμής» σημείωσε. «Τώρα, μπαίνουμε στο 2018 και ζούμε την ημέρα της μαρμότας».

Το link της συνέντευξης: https://euobserver.com/beyond-brussels/139940

Προϋπολογισμός λιτότητας και αναπτυξιακής καχεξίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναιμική ανάπτυξη. 

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι η φετινή υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, δεν οφείλεται στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς αυτός “ψαλιδίζεται”, για μία ακόμη φορά, στο 1,6%, αντί 2,7% της αρχικής πρόβλεψης. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής, ανελέητης, φορολογικής και ασφαλιστικής κυβερνητικής επιδρομής και της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Που καθρεφτίζεται:

- στις 1.000.000 κατασχέσεις που ήδη έχουν επιβληθεί, ενώ επιπλέον 733.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο,

- στη μη - απονομή 300 χιλιάδων συντάξεων, και 

- στην αναστολή δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Ενώ το 2018, νέα μέτρα, ύψους 1,9 δις ευρώ, θα επιβληθούν, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. 

Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία.

Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και νέα διακυβέρνηση».

Κλιμάκιο της ΝΔ στη Μάνδρα

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε ξανά στην Μάνδρα για να παραδώσει τη δεύτερη δόση αγαθών που συλλέγονται στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις Αττικής της Νέας Δημοκρατίας. Την παράδοση έκαναν οι αναπληρωτές Εκπρόσωποι  Τύπου, κυρία Σοφία Ζαχαράκη και ο κ. Νίκος Ρωμανός, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα και ο Γραμματέας Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων, κ. Γιώργος Σταμάτης.

Παραδόθηκαν συνολικά 40 τόνοι τροφίμων και 20 τόνοι εμφιαλωμένων νερών. Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς ξεκίνησε το Σάββατο με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζεται με πολύ μεγάλη συμμετοχή χάρη στη συγκινητική ανταπόκριση των φίλων και μελών της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη Δυτική Αττική, η ηθική και υλική συμπαράσταση στους πολίτες που δοκιμάζονται δεν είναι παρά μία ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πληγέντες συμπολίτες μας. 

Απάντηση της ΝΔ στην Δούρου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με την κυρία Δούρου. Η περίπτωση της, άλλωστε, θα εξεταστεί από την Δικαιοσύνη στην οποία η ίδια προσέφυγε για να διερευνηθούν οι ευθύνες της».

Να πάρει θέση το Υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, που ανέφερε ότι « η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Μόλις πέντε ημέρες μετά τις πολυδιαφημισμένες ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις της Κρήτης και την υπεραισιοδοξία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Άλβανίας, κ. Έντι Ράμα προέβη σε νέες προσβλητικές και προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα. 

Προφανώς ο κ. Ράμα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Κοτζιά

- Μετά από 48 ώρες σιωπής το Υπουργείο των Εξωτερικών έχει να πει κάτι;

- Θα αντιδράσει και εάν ναι, πως;

Η Νέα Δημοκρατία πάντως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως».

Κοινή δήλωση Οικονόμου Καλαφάτη

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  στο Άμστερνταμ και τον αποκλεισμό της Αθήνας από την πρώτη ψηφοφορία, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

« Η Αθήνα έχασε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων λόγω της κακής προετοιμασίας της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής»

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

«Και  στη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε στην αξιολόγηση  του Σεπτεμβρίου σημαντικές ελλείψεις στην πρόταση μετεγκατάστασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, με συνέπεια η Αθήνα να αποκλειστεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Και αυτό παρ’ ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαίωνε για υποβολή “πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου υποψηφιότητας”.

Ο εν λόγω Οργανισμός, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο και θα μεταφερθεί στο Άμστερνταμ μετά το Brexit. Απασχολεί περίπου 900 μόνιμους εργαζόμενους και ενισχύει σημαντικά το συνεδριακό τουρισμό της πόλης στην οποία εδρεύει. Μόνο το 2015, 36 χιλ. επισκέπτες ταξίδεψαν στο Λονδίνο σε περισσότερες από 500 συσκέψεις.

O αποκλεισμός της ελληνικής πρότασης επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία προσέγγισαν το ζήτημα τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής. 

Χάθηκε έτσι άλλη ευκαιρία ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

6ο προσυνέδριο της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πώς, για να αφήσει η Ελλάδα οριστικά πίσω της την κρίση, πρέπει να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Με μια Δημόσια Διοίκηση που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του πολίτη, παρέχοντας ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και διευκολύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και που, παράλληλα, θα δείχνει έμπρακτο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, με διαφάνεια και με λογοδοσία. 

Με θεσμούς στιβαρούς και αποτελεσματικούς, και με μια Δικαιοσύνη που θα εγγυάται την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, και δεν θα λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Και με βαρύτητα στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας. Προκειμένου να γίνουν τα παραπάνω, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία του.  Αλλαγές που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υλοποιήσει. 

Το 6ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα. 

Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τρείς ενότητες με τους παρακάτω τίτλους:

• Δημόσια διοίκηση: Σεβασμός στα χρήματα των πολιτών.

                Οι ανάγκες του πολίτη οδηγός των αλλαγών στο Δημόσιο. 

                Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ο πολίτης αποκτά λόγο, η διαφθορά περιορίζεται. 

ΣΔΙΤ και Συμπαραγωγή Δημόσιων Υπηρεσιών: Κινητοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα.

• Για μια Δικαιοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης.

        Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα.

Αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη.

• Σκληροί στο έγκλημα: Ασφαλείς πόλεις και γειτονιές.

Συνταγματικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της Δημοκρατίας.

Ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης.

Στην  πρώτη ενότητα με τίτλο Δημόσια Διοίκηση - Σεβασμός στα χρήματα των πολιτών θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής.

Κώστας Τρυποσκούφης, Οικονομολόγος και στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο την παρακολούθηση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την επιχειρησιακή υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α..

Νίκος Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος με ειδίκευση στο  διοικητικό δίκαιο με σπουδές στην Ελλάδα και στη Μ.Βρετανία.

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεματικής, πρ. Πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρ. Γεν. Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, στη δεύτερη ενότητα οι ομιλητές θα τοποθετηθούν πάνω στα θέματα της Δικαιοσύνης. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:

Χάρης Μεϊδάνης, Δικηγόρος με Διδακτορικό στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Ειδικεύεται σε θέματα δικαίου διεθνών συναλλαγών και δικαίου των επιχειρήσεων και ασχολείται ενεργά με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών (διαιτησία, διαμεσολάβηση).

Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναπλ. Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών. 

Σπύρος Αντωνέλος, Δικηγόρος και Διαμεσολαβητής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών με επιτυχείς διαμεσολαβήσεις σε διαφορές στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α..

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα θα αναπτυχθεί το ζήτημα της εγκληματικότητας και της απονομής Δικαιοσύνης. Θα μιλήσουν οι:

Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος με πολύχρονη εμπειρία στο  αστυνομικό ρεπορτάζ.

Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. και ηλεκτρονικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρώην επικεφαλής της Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μάνος Καραγιάννης, αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Αμυντικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. Από το 2016 είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης και τρομοκρατίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.