Log in
updated 2:19 PM UTC, Jan 19, 2021
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν ενημέρωση για το πως η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων που προκύπτει από αυτόν.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών στις εξής ερωτήσεις:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ);

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το Κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων από αυτόν;

Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μην λειτουργούν χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις, τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5-2 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs), τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως – σύμφωνα με εκτιμήσεις – των 400-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. 

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα μας. 

Εξέλιξη που η ίδια Επιτροπή θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου. 

Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον Υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε.

Όμως, εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται o  κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕΕΠ;

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

Αθήνα, 29.11.2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές :

1. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

3. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

4. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ

6. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

7. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

8. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

9. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)

10. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

12. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

13. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

14. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)

Ανακοίνωση ΝΔ

Με αφορμή τις νέες συκοφαντίες του κ. Δημ. Τζανακόπουλου για το πόθεν έσχες της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ενώ γνωρίζει, βέβαια, ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της βουλής, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι προφανής η προσπάθεια του κυβερνητικού συκοφάντη να απροσανατολίσει τη συζήτηση από το σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θα ξεφύγει από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες: Ποιος έβαλε μεσάζοντα σε μια διακρατική συμφωνία και γιατί χάθηκαν 66 εκ. ευρώ από τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα;».

Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσαν σήμερα προς την Πρόεδρό της αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. 

Επισημαίνουν ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».  

Καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα - εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί - Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».

ΑΙΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

Την Προέδρο της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών 

και Διαφάνειας&Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

ΘΕΜΑ: Σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Σε συνέχεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία» προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τα όσα κατατέθηκαν και εγγράφως ενώπιον του συνόλου της Ολομέλειας της Βουλής την 27.11.2017, εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις.  

Κατόπιν των ανωτέρω, προέκυψαν τα κάτωθι:

• Στις 20 Ιουνίου 2016 και χωρίς να έχει γίνει δημοσίως γνωστή η έναρξη του υποέργου εκποίησης 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας για λογαριασμό του “πελάτη του” την Ιορδανία.

• Στις 27 Ιουνίου 2016 τροποποιείται το άρθρο 107 του ν.3978/2011 που διευκολύνει την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού, καθόσον καταργεί εμμέσως το μακροπρόθεσμο ή/και τριετές πρόγραμμα εκποιήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού και καταλείπει την ευχέρεια στον κο Υπουργό να δύναται να λαμβάνονται ad hoc αποφάσεις εκποίησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

• Στις 10 Αυγούστου 2016, εκδίδεται δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Άμυνας που αφορά τη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου ως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας “Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.” και την ενημέρωση του για τις αλλαγές στη νομοθεσία εκποίησης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει αποχωρήσει σύμφωνα με το ΓΕΜΗ από τη διοίκηση της εταιρίας από το Νοέμβριο του 2016 και η εταιρία του δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα μητρώα κατασκευαστών του υπουργείου Άμυνας.

• Στις 14 Αυγούστου 2016 ο κ. Παπαδόπουλος μετά την επίσημη ανωτέρω συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών κ. Κυριακίδη, υποβάλλει ανεπικύρωτη πληρεξουσιότητα η οποία φέρεται να έχει εκδοθεί το Μάιο του 2016, δηλαδή προγενέστερα της αίτησης για το Βασίλειο της Ιορδανίας, η οποία τον ορίζει ως «νόμιμο εκπρόσωπο για την ολοκλήρωση νομικών, λογιστικών και θεμάτων πώλησης αποθεμάτων αμυντικού υλικού της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με προκαθορισμένες παραγγελίες του Υπ. Άμυνας/ΒΣΑ». Σημειώνεται, ότι από το εν λόγω ανεπικύρωτο πληρεξούσιο το οποίο ουδέποτε θεωρήθηκε από τις αρμόδιες Προξενικές μας αρχές στη Σαουδική Αραβία, δεν προκύπτει η αρμοδιότητα υπογραφής συμφωνίας για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, την οποία στην επιστολή του αναφέρει ως “πελάτη του”.

• Στις 3 Ιανουαρίου 2017 ο κ. Παπαδόπουλος ζητά να επιθεωρήσει τα βλήματα αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας. Όλως περιέργως ως εκπρόσωποι εμφανίζονται  ο ίδιος, ο αδελφός του και ο δήθεν ΑΚΑΜ της ΣΑ στο Παρίσι, που αποκαλύφθηκε ότι δεν κατείχε αυτήν τη θέση. Μάλιστα το ίδιο διάστημα αιτήθηκε να λάβει άδεια εισόδου σε στρατόπεδο ως εκπρόσωπος του Κατάρ για άλλη συμφωνία. Στις 4 και 5 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η Επιθεώρηση χωρίς να συμμετάσχει αρμόδιος αξιωματούχος από το ΒΣΑ.

• Τον Ιανουάριο 2017 συνεδριάζει η αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής και εξουσιοδοτείται ο κ. Καμμένος να υπογράψει διακρατική και μόνο συμφωνία πώλησης των βλημάτων, χωρίς καμία αναφορά στην ύπαρξη μεσάζοντα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Καμμένος δεν αναφέρεται σε κανέναν κ. Παπαδόπουλο και μιλάει για διακρατική συμφωνία. 

• Τον Μάρτιο 2017 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνεται το σχέδιο της δήθεν διακρατικής συμφωνίας με την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου και της εταιρίας του.

• Τέλος Μαρτίου συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής με αντικείμενο την έγκριση της πώλησης 1.000 βομβών ΜΚ82 και 700 βομβών ΜΚ83. Εισηγητής είναι ο κ. Βίτσας. Αξιοσημείωτο, τον Φεβρουάριο του 2017 ο Υπουργός Άμυνας ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ότι δεν υπάρχει υποπρόγραμμα ΜΚ83, καθώς επίσης και ότι ο κ. Παπαδόπουλος προσκόμισε End Users Certificate (ανεπικύρωτα και με εμφανή ορθογραφικά λάθη και άλλες ατέλειες π.χ διαφορετικές γραμματοσειρές, χωρίς ημερομηνία και άλλα ζητήματα που δεν δικαιολογούνται σε επίσημο έγγραφο).

• Τον Μάρτιο 2017, η Πρεσβεία μας στο Ριάντ με επίσημη ρηματική διακήρυξη ζητά να  οριστεί ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΣΑ που μπορεί να υπογράψει τις συμβάσεις. Δεν παίρνει καμία απάντηση, αλλά κανείς δεν ανησυχεί από το υπουργείο Άμυνας ότι κάτι δεν πάει καλά. 

• Τον Απρίλιο 2017 η ΓΔΑΕΕ κοινοποιεί τα προσχέδια των διακρατικών συμφωνιών προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ, ζητώντας τον προσδιορισμό αξιωματούχου εξουσιοδοτημένου για την υπογραφή των συμφωνιών. Τον ίδιο μήνα ο κ. Παπαδόπουλος υπογράφει το προσχέδιο της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας για τις βόμβες ΜΚ82 & ΜΚ83. Αξιοσημείωτο ότι στο  End User Agreement που κατέθεσε ο κ. Καμμένος αναφέρεται αριθμός βομβών κατά πολύ μεγαλύτερος από το ελληνικό απόθεμα. 

• Στις 25 Απριλίου 2017, η ΓΔΑΕΕ αποστέλλει για επίσημη μετάφραση τα κείμενα των διακρατικών συμφωνιών με το ΒΣΑ, τις οποίες διαπραγματεύτηκε ο δήθεν πληρεξούσιος της κ. Παπαδόπουλος και γνωστοποιεί στο Υπουργείου Άμυνας της Σ.Α. την επιθυμία του να επισκεφτεί το Ριάντ και να υπογράψει εκεί τις συμφωνίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παίρνει και πάλι ποτέ απάντηση, αλλά εξακολουθεί να μην ανησυχεί για τη δράση του κ. Παπαδόπουλου.

• Στις 2 Μαΐου 2017 η ΓΔΑΕΕ απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς τον Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε την συμφωνία. 

• Στις 30 Μαΐου 2017, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ, αφενός ότι απαιτείται η επίσημη μετάφραση από την ΕΝΥ/ΥΠΕΞ, πριν τη διαβίβαση προς τη σαουδαραβική πλευρά, αφετέρου ότι από 7 Μαρτίου 2017 έχει ζητήσει από αρμόδιους σαουδαραβικούς φορείς να προσδιορίσουν επισήμως τον αξιωματούχο που θα εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. 

• Την 31 Μαΐου 2017 ο κ.Βασίλειος Παπαδόπουλος ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ ότι «δεν έχουμε ακόμη την ρητή εντολή για να υπογράψουμε τις δύο συμβάσεις…» και ειδικά για τις βόμβες ότι δεν έχει δοθεί η άδεια πώλησης των βομβών από τις ΗΠΑ που είναι υποχρεωτική.

• Στις 12 Ιουνίου 2017, ο κ. Κυριακίδης αποστέλλει εκ νέου έγγραφο προς τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε την συμφωνία. 

• Στις 12 Ιουνίου 2017 ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Άμυνας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κου Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….». Την εν λόγω ηλεκτρονική αλληλογραφία καταθέτει στα πρακτικά της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης.  

• Την 31 Μαΐου του 2017 ο Βασίλειος Παπαδόπουλος ενημερώνει τη ΓΔΑΕΕ ότι «δεν έχουμε ακόμη τη ρητή εντολή για να υπογράψουμε τις δύο συμβάσεις…» και ειδικά για τις βόμβες ότι δεν έχει δοθεί η άδεια πώλησης των βομβών από τις ΗΠΑ που είναι υποχρεωτική.

• Στις 12 Ιουνίου του 2017, ο κ. Κυριακίδης αποστέλει εκ νέου έγγραφο προς τον Βασίλειο Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ και Πρεσβεία ΒΣΑ στην Αθήνα, ότι απαιτούνταν στοιχεία ταυτότητας του εκπροσώπου του ΒΣΑ που θα υπέγραφε τη συμφωνία. Την ίδια ημέρα ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος ζητά τον καθορισμό ημερομηνίας προσέλευσης για υπογραφή της σύμβασης για τα 300.000 βλήματα 105 χιλιοστών μόνο. Το αίτημα του προωθήθηκε και ικανοποιήθηκε άμεσα.

• Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2017 ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, σε απάντηση της επιστολής του κ. Κυριακίδη ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα (δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ) ότι κατόπιν επίσκεψης του στον Σ/χη MOHAMMED ALENIAZI, Δ/ντή Δ/νσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του ΥΠ.ΑΜ/ΒΣΑ, «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κου Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν τη χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε….». 

• Στις 13 Ιουνίου 2017, υπογράφεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας Διακρατική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δια του δήθεν πληρεξουσίου εκπροσώπου του ΒΣΑ κ. Παπαδόπουλου. Αξιοπερίεργο: Η υπογραφείσα σύμβαση είναι γραμμένη και υπογεγραμμένη μόνο στα Ελληνικά.

• Στις 14 Ιουνίου 2017 οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως (το κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος) από το οποίο είναι σαφές ότι η ιεραρχία ενημερώθηκε για την απάντηση του κ. Κλουβάτου και ο υπουργός Άμυνας έδωσε την εντολή μετάβασης του κ. Κυριακίδη και του κ. Παπαδάκη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο. 

• Στις 17 Αυγούστου 2017, η ΓΔΑΕΕ ενημερώνεται από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ότι ο Σ/χης MOHAMMED ALENIAZI με στελέχη του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ πρόκειται να αφιχθεί στην Ελλάδα για έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών (βλήματα 105mm, βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83). Το έγγραφο κοινοποιείται τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στο Διπλωματικό Γραφείο του ΥΕΘΑ.

• Στις 18 Αυγούστου 2017 ενημερώνονται τα ΓΕΣ/ΕΓΑ και ΓΕΑ/ΕΓΑ για την επίσκεψη, προκειμένου να ετοιμάσουν πρόγραμμα επίσκεψης και λεπτομέρειες φιλοξενίας της αντιπροσωπείας του ΒΣΑ. 

• Στις 24 Αυγούστου 2017 η ΓΔΑΕΕ και το ΔΓ/ΥΕΘΑ ενημερώνονται ότι η αντιπροσωπεία του ΒΣΑ θα αφιχθεί την 28η Αυγούστου 2017, ενώ επισημαίνεται ότι από πλευράς Πρεσβείας σημειώνεται πώς εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιθεώρηση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη είναι επισήμως εξουσιοδοτημένα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους, εν προκειμένω και αναφέρεται ρητά ότι είναι οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν οποιαδήποτε διακρατική αμυντική συμφωνία. 

• Στις 24 Αυγούστου 2017, η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει το ΓΕΣ, με κοινοποίηση το ΣΓ/ΥΕΘΑ και Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ότι δεν απαιτείται η επιθεώρηση των βλημάτων 105mm, καθόσον αυτά είχαν επιθεωρηθεί τον Ιανουάριο του 2017 και είχε ήδη υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Σε απάντηση αυτού η Σαουδαραβική πλευρά απάντησε ότι η μη επιθεώρηση των βλημάτων θα καθιστούσε επισφαλή την οποία συμφωνία. Δηλαδή, δεν αναγνωρίζει επ’ ουδενί την δήθεν επιθεώρηση που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Παπαδόπουλος.

• Στις 29 Αυγούστου 2017 οι δυο επίσημες αντιπροσωπείες συναντιούνται. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει στους Σαουδάραβες ομολόγους του ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105mm, τα οποία είχαν ήδη επιθεωρηθεί και δεν έχουν κατατεθεί ακόμη χρήματα για να αρχίσει η παραλαβή τους. Επίσης ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κατάρτιση διακρατικής συμφωνίας για βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83, που δεν έχει υπογραφεί ακόμη, καθόσον απαιτείται η προσκόμιση εγγράφου από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ για έγκριση «third party transfer» από ΗΠΑ, μπορούσαν να επιθεωρήσουν τις βόμβες στη Λάρισα ή στον Άραξο.

• Η επίσημη αντιπροσωπεία του ΒΣΑ με επικεφαλής τον Σ/χη MOHAMMED AL ENIAZI, αναφέρει ότι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ για υπογραφή συμβάσεων και συμφωνιών και ότι δεν ήταν γνώστης της διακρατικής που είχε υπογράψει ελληνική εταιρεία επ’ ονόματι του ΒΣΑ. Για τις βόμβες ΜΚ-82/83 γνώριζε την ανάγκη αλλά δεν είχε χρηματοδότηση, επομένως δεν υπήρχε λόγος να τις επιθεωρήσει. Επιπρόσθετα ζήτησε εάν υπήρχε η δυνατότητα για προμήθεια 100.000 βλημάτων 105mm άμεσα, ποσότητα για την οποία είχε εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση, έστω και ως μέρος της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας. Ζήτησε μάλιστα στοιχεία πιστοποιημένης ελληνικής εταιρίας μεταφοράς που θα μεταφέρουν τα βλήματα μέχρι τα λιμάνια και εν συνεχεία θα παραλάβουν τη μεταφορά οι ίδιοι με τους δικούς τους μεταφορείς, δύο εκ των οποίων, τους συνόδευαν στην επίσημη αποστολή. Αξιοσημείωτο, από την εν λόγω συνάντηση, απουσιάζει ο κ. Παπαδόπουλος.

• 29 Αυγούστου 2017, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κυριακίδης που ενημερώθηκε από τον κ. Παπαδάκη, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολυήμερο πρόγραμμα επισκέψεων έδωσε εντολή να μην ξανασυναντήσει την επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πραγματικές διακρατικές διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας πώλησης των βλημάτων 105 χιλιοστών. 

• Το μεσημέρι της 29ης Αυγούστου 2017, ο κ. Παπαδόπουλος σε τηλεφωνική συνομιλία με  τον κ. Παπαδάκη, τον ρωτάει σχετικά με την πορεία της σύσκεψης.

• Το βράδυ της 29ης Αυγούστου, ο κ. Παπαδόπουλος τηλεφωνεί στο σπίτι του κ. Παπαδάκη και του επιτίθεται γιατί συνεργάτης του έδωσε στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων στους Σαουδάραβες.

• Το πρωί της 30ής Αυγούστου 2017 ο κ. Καμμένος καλεί στο γραφείο του τον κ. Παπαδάκη και ζητά τη σύλληψή του παρουσία στρατονόμων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη μεσολάβηση ανώτερων αξιωματικών, τελικά δεν συλλαμβάνεται αλλά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Ταξίαρχος Παπαδάκης ξηλώνεται από τη θέση του (διευθυντής εξοπλισμών που είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2017) και μετατίθεται σε θέση “ψυγείο”. 

• Τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Καμμένος, με το άρθρο 8 του ν.4494/2017, προσθέτει στο άρθρο 107 του ν.3978/2011 την παράγραφο 5Α που αναφέρει: «5Α. Πολεμικό υλικό ειδικά σχεδιασμένο ή προσαρμοσμένο για στρατιωτικούς σκοπούς που δεν χρησιμοποιείται ή δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ή πυρομαχικό, και χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, μπορεί, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να αξιοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251).».  

Από την αποκάλυψη των ανωτέρω, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα-εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ, για την οποία ουδεμία εξουσιοδότηση είχε ο εν θέματι κ. Παπαδόπουλος. Αφορούσε σε άλλες ποσότητες, διάφορο στρατιωτικό εξοπλισμό, με συνέπεια την αμφισβήτηση του κύρους του Ελληνικού Κράτους, το οποίο εν προκειμένω εκπροσωπεί στον τομέα αυτό ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος. 

Συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων, και σε συνδυασμό με τις ανωτέρω πρωτοφανείς ενέργειες, οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν εξόχως νοσηρό κλίμα στον τρόπο και τη σκοπιμότητα διάθεσης του πολεμικού υλικού, υποσκάπτουν τα θεμέλια της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης αυτών, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, πλήττουν το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας, βάλλουν αφενός κατά του δημοσίου συμφέροντος της χώρας και αφετέρου κατά του κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της. 

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί – Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:

1. Ιωάννης Τραγάκης

2. Χαράλαμπος Αθανασίου

3. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης

4. Όλγα Κεφαλογιάννη

5. Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Την Μάνδρα Αττικής επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, την Μάνδρα Αττικής, που επλήγη πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, με γυναίκες και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με εθελοντές. Επίσης, συναντήθηκε με την Δήμαρχο της Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. 

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με την Δήμαρχο της πόλης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία στάθηκε στο πλευρό της Μάνδρας και των ανθρώπων, οι οποίοι επλήγησαν από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πλημμύρα, από την οποία, δυστυχώς, θρηνήσαμε αχρείαστα 23 θύματα, η Μάνδρα μετράει ακόμα τις πληγές της και, σε μεγάλο βαθμό είναι μια πόλη με κατεστραμμένες υποδομές και με ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. 

Αυτό το οποίο επιβάλλεται σήμερα είναι, το συντομότερο δυνατόν, και χωρίς καμία γραφειοκρατία, άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να πάρουν το έκτακτο οικονομικό επίδομα, ώστε να ξαναρχίζουν να τακτοποιούν τις ζωές τους. Να προχωρήσουν τα έργα υποδομής στο Δήμο Μάνδρας, έτσι ώστε και ο Δήμος να βρει την ισορροπία του. Και, βέβαια, σε απόλυτη προτεραιότητα - και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση - να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεκαετίες τώρα δεν έχουν γίνει. Για τα οποία, δυστυχώς, ενώ υπήρχαν και πόροι, υπήρχαν και μελέτες και υπάρχουν και ευθύνες, τα έργα αυτά δεν έχουν προχωρήσει. 

Και είναι προσωπική δέσμευση δική μου, ως ελάχιστη ανταπόδοση, σε μια περιοχή με μεγάλα ιστορικά προβλήματα, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής να προχωρήσουν. Να ολοκληρωθούν, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε ποτέ θύματα στην Μάνδρα και να μην έχουμε ποτέ ξανά να διαχειριστούμε μια τέτοια καταστροφή. 

Δεν είναι η Μάνδρα η μόνη περιοχή η οποία κινδυνεύει από πλημμύρες. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ολοκληρώσει, το συντομότερο δυνατόν - ως οφείλει να κάνει βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών - ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ώστε και άλλες περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες, να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα και αντίστοιχες καταστροφές. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί, σε καθημερινή βάση, να θέτει στη διάθεση της Δημάρχου τους εθελοντές της, το δικό της μηχανισμό. Κάνουμε και εμείς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την περιοχή αυτή. 

Θέλω, με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ στην Μάνδρα, να συγχαρώ και όλους τους εθελοντές, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους της Μάνδρας. Και όλες τις επιχειρήσεις, που αθόρυβα, η κάθε μια στο μέτρο των δικών της δυνατοτήτων, συνεισέφερε για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, αυτήν την πολύ μεγάλη πρωτοφανή φυσική καταστροφή».

Οι δεσμεύσεις του Προέδρου της Ν.Δ. για τη Μάνδρα και οι δηλώσεις της Δημάρχου

Λίγο μετά τις 9 το πρωί βρέθηκε στο Δημαρχείο της Μάνδρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος για δεύτερη φορά από την ημέρα της καταστροφής την πληγωμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία θρηνεί 23 νεκρούς. Συνοδευόταν από τον Τομεάρχη Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Σερρών κ. Κ. Καραμανλή και τους βουλευτές της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τη Δήμαρχο Μάνδρας, ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και δεσμεύτηκε προσωπικά για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Από την πλευρά της η Δήμαρχος κυρία Γιάννα Κριεκούκη ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη συμπαράστασή του στους δημότες της Μάνδρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την κυρία Κριεκούκη περίπου 1300 σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ βασικές υποδομές, όπως δρόμοι, σχολεία, πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η Δήμαρχος εξήγησε μάλιστα ότι τα δυο νηπιαγωγεία της περιοχής είναι αδύνατον να ξαναλειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον, ενώ λόγω ακαταλληλότητας του οδικού δικτύου, παραμένουν κλειστά και τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία της περιοχής.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη δήμαρχο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον κατεστραμμένο πρότυπο παιδικό σταθμό στη Μάνδρα και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. Συνομίλησε με κατοίκους, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την μέρα της τραγωδίας, ενώ επισκέφθηκε και αρκετά σπίτια που επλήγησαν από τη θεομηνία και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις λάσπες.

Επίσης, ενημερώθηκε από τις εθελοντικές οργανώσεις για το έργο τους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας (στρατού και αστυνομίας) που συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της ομαλότητας στην περιοχή. 

Ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έλαβε από την πρώτη στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Δήμαρχος Μάνδρας αμέσως μετά την επίσκεψη δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την ουσιαστική παρουσία του Προέδρου, εδώ στο δημαρχείο. Στη συνέχεια θα δει και τους κατεστραμμένους χώρους της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά, τον Πρόεδρο, για το ενδιαφέρον του. Πραγματικά μας διαβεβαίωσε ότι ήταν και είναι στο πλευρό μας. Και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη για τις επόμενες μέρες. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.

Μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί σε όλα τα επίπεδα. Και εντός της Ελλάδος και σε επίπεδο Ευρώπης. Ευχαριστούμε πολύ, για άλλη μια φορά, γιατί και ως Κόμμα μας στηρίξατε από την πρώτη στιγμή. Ευχαριστούμε και για τη σημερινή σας προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών της, έχει φέρει το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες της Μάνδρας  στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα με επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή έχει ήδη διανείμει πάνω από 60 τόνους τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης από αυτά που συνέλλεξαν μέχρι σήμερα τα μέλη και οι φίλοι της στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις της Αττικής. Σήμερα, 15 ημέρες μετά την καταστροφή, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αποζημίωση των πληγέντων.

Δήλωση Φωτεινής Αραμπατζή

«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πλήρης δήλωση

«Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016 έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει από πρώτο χέρι το σύνολο του αγροκτηνοτροφικού κόσμου: Τη μεγάλη μείωση  της παραγωγής και του εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά: κατά 4,8% μειώθηκε η αξία της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική πτώση παρατηρείται στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή, στις γεωργικές υπηρεσίες και στις δευτερεύουσες δραστηριότητες. 

Η πτώση δε αυτή είναι κατά δύο μονάδες μεγαλύτερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, χώρες  όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Κρατία, οι οποίες εισήλθαν πρόσφατα στην Ε.Ε. παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση συνολικά, είχαν ατυχώς προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια πλασματική εικόνα βελτίωσης, οικιοποιούμενοι την αύξηση 12,1% στο αγροτικό εισόδημα κατά το διάστημα 2014 - 2015. Αύξηση που οφείλεται και στις πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι όμως γνωρίζουν - πλέον και με αριθμούς - τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε στον πρωτογενή τομέα η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, καθώς και η διόγκωση του κόστους παραγωγής. Και η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ίδιου του κ. Τσίπρα».

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

O αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με αφορμή την πολύωρη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν εκατοντάδες επιβάτες επί δύο εικοσιτετράωρα εξαιτίας της πυκνής ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η  Θεσσαλονίκη έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένη στην τύχη της από την Κυβέρνηση. Το διαπιστώσαμε και πρόσφατα, με όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία και την αφάνταστη ταλαιπωρία που υπέστησαν αμέτρητοι επιβάτες, οι οποίοι έβλεπαν τις πτήσεις τους είτε να ακυρώνονται, είτε να καθυστερούν επί ώρες λόγω...ομίχλης.

Περιμέναμε έως σήμερα κάποια αντίδραση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Ματαίως, όπως φάνηκε, αφού τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και το Γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη δεν θεώρησαν ότι ήταν άξιο λόγου το συμβάν.

Η απίστευτη αυτή ταλαιπωρία οφείλεται στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στα έργα ανακατασκευής του κεντρικού διαδρόμου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αρχική συμφωνία με την εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργία του αεροδρομίου, προέβλεπε ότι τα έργα  θα είχαν προ πολλού ολοκληρωθεί. 

Μετά την πρώτη αναβολή, προγραμματίσθηκαν να γίνουν το  καλοκαίρι, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού πτήσεων. Και τώρα που τα έργα είναι επιτέλους σε εξέλιξη, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εγκατάσταση κάποιου συστήματος υποβοήθησης προσγείωσης στον βοηθητικό διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων που λειτουργεί ως βασικός όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης.

Δεν θα έπρεπε ο κ. Σπίρτζης να είχε ήδη ενδιαφερθεί για την διασφάλιση  της εύρυθμης λειτουργίας του αεροδρομίου, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό όσο διαρκούν οι εργασίες; Καλούμε τον Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του πριν την επόμενη… ομίχλη, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγικές σκηνές αναμονής και ταλαιπωρίας».