Log in
updated 6:57 PM UTC, Jul 29, 2021
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αμφισβητείται η γνησιότητα των εγγράφων Καμμένου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τους Τομεάρχες Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, με θέμα τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Πάνος Καμμένος.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των κυρίων Βορίδη και Παναγιωτόπουλου: 

Μ.Βορίδης: 

Ζητήσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου με το συνάδερφό μου τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συνεχίσουμε λίγο να εξετάζουμε τα στοιχεία τα οποία έχουν, ήδη, εν μέρει έρθει στη δημοσιότητα, για τη δυσώδη αυτή υπόθεση με τα εξοπλιστικά Καμμένου. Kαι να δούμε και την αξιοπιστία ορισμένων εγγράφων τα οποία κατετέθησαν προς απόδειξη ισχυρισμών του Καμμένου, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα της πληρεξουσιότητας του Παπαδόπουλου. 

Συνοψίζω, για να συνδεθούμε με τα προηγούμενα σε αυτήν την υπόθεση. Ζήτημα πρώτο: Στη διακρατική αυτή συμφωνία, τελικώς, υπογραφή υπάρχει από την εταιρία του Παπαδόπουλου. Θυμίζω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Εξοπλισμών απέκρυψε αυτό το γεγονός. Επομένως, η απόκρυψη αυτή ισοδυναμεί - όπως καταλαβαίνετε - με ψεύδος, διότι παραπλάνησε την Επιτροπή Εξοπλισμών, ως προς κρίσιμο θέμα. Όλοι πρέπει να αναρωτηθούν γιατί απέκρυψε ένα τόσο ουσιώδες ζήτημα στην υπογραφή της διακρατικής συμβάσεως, από την Επιτροπή Εξοπλισμών. Όταν ανέκυψε το ζήτημα και προέκυψε πια  δημοσιογραφικά το θέμα της υπάρξεως αυτής της εταιρίας, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι αυτή η εταιρία δεν είναι μεσάζων, αλλά είναι πληρεξούσιος. Εκπροσωπεί δηλ. το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Στην πορεία - σας θυμίζω - ανέκυψε ότι η εταιρία αυτή δεν εκπροσωπεί μόνο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας - αν το εκπροσωπεί - αλλά είχε εμφανιστεί αρχικά ως εκπροσωπούσα την Ιορδανία. Για αυτά τα βλήματα τα 300.000. Ενδεχομένως και για κάποια άλλα οπλικά συστήματα. Και εν συνεχεία - σας θυμίζω - ανέκυψε ότι αυτή η εταιρία ζήτησε να επιθεωρήσει και εξοπλιστικά που αφορούσαν και ενδιέφεραν το Κατάρ. Και μας προέκυψε εν συνεχεία ότι εκπροσωπούσε σε άλλα θέματα και την Κένυα. Γεννιέται εδώ ένα εύλογο ερώτημα: Μια ανώνυμος εταιρία, από την Αξιούπολη Κιλκίς, πως ακριβώς βρέθηκε να είναι εκπροσωπούσα τεσσάρων κρατών και - ώ, του θαύματος - που είχαν όλα ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα όπλα, που είχε βγάλει στην αγορά η Ελλάδα. Ε, προφανώς αυτό γεννά σκέψεις. 

Ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος ότι «εγώ τον Παπαδόπουλο δεν τον ήξερα». Έμαθα ότι έδωσε μια συνέντευξη ο κ. Παπαδόπουλος τώρα, όπου λέει ότι έχουν μακρά γνωριμία, πολυετή. Ο Παπαδόπουλος έδωσε τώρα συνέντευξη, που αναφέρεται στην πολυετή γνωριμία τους. Άρα, εψεύσθη και σε αυτό ο κ. Καμμένος. 

Προσεκόμισε, όμως, ο κ. Καμμένος, προκειμένου όλα αυτά τα παράδοξα τα οποία εδώ ανακύπτουν, να πει ότι αυτός δεν είναι μεσάζων, είναι πληρεξούσιος, κάτι έγγραφα. Γιατί ξέρετε κανείς αναρωτιέται - και το λέω πρακτικά - πως έχει γίνει αυτή η ιστορία; Πως ξαφνικά η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στην πώληση συγκεκριμένων αμυντικών υλικών; Και πως εμφανίζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος λέει ότι θα κάνει διακρατική: Ομολογεί ο κ. Καμμένος ότι έχει κατ’ επανάληψη αποπειραθεί να συνομιλήσει απευθείας με τη Σαουδική Αραβία. Ομολογία στη Βουλή. Ποτέ δεν του ανταποκρίθηκε στο αίτημά του αυτό η Σαουδική Αραβία. Ποτέ δεν συνομίλησε Κυβέρνηση με Κυβέρνηση δηλαδή. Αλλά ξαφνικά εμφανίζεται μια εταιρία από την Αξιούπολη Κιλκίς και λέει παιδιά η Ιορδανία εγώ, Σαουδική Αραβία, εγώ, Κατάρ, εγώ. Και ό,τι άλλο θέλετε εγώ. Πως γίνεται αυτό; 

Λέει ο κ. Καμμένος, εγώ έκανα τα δέοντα. Εμφανίστηκε ένας άνθρωπος ενώπιόν μου και του ζήτησα μια πληρεξουσιότητα. Ποια είναι η πληρεξουσιότητα που του ζήτησε; Τι εμφάνισε ως πληρεξουσιότητα; Εμφάνισε αυτό το κείμενο, το έχετε δει αυτό ενδεχομένως, Μάιος του 2016. Είναι ένα κείμενο το οποίο το υπογράφει ο Αντέλ αλ Σαίφ, Κέρναλ της αεροπορίας. Επισημαίνω σε αυτό το κείμενο τα εξής: Αριθμό πρωτοκόλλου βλέπετε; Που κατετέθη αυτό; Ποιος το έφερε; Σε ποιον το έδωσε; Αυτό το κείμενο, το οποίο προσεκομίσθη είναι πράγματι και το κείμενο που κατετέθη, όπου τυχόν κατετέθη, στο Υπουργείο; Και δεν είναι κανένα άλλο ή παρεμφερές. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα κείμενο το οποίο, όπως βλέπετε, δεν έχει καμία σφραγίδα επικυρώσεως.  Καμία σφραγίδα επικυρώσεως. Είναι μια απλή εξουσιοδότηση. 

Όταν αμφισβητήθηκε αυτό το κείμενο, λέει ο κ. Καμμένος, «μα εμείς κάναμε τα νόμιμα και ζητήσαμε από τη Σαουδική Αραβία, επειδή είδαμε ότι αυτό είναι ένα απλό κείμενο, ζητήσαμε από τη Σαουδική Αραβία να μας βεβαιώσει ότι αυτό το κείμενο είναι πραγματικό». Ποιος το ζήτησε αυτό; Μας το απαντά το έγγραφο με αριθμό Φ184/12073 του ΥΕΘΑ που γράφει: «Επιστολή υπ’ αριθ. τάδε. Θέμα: Διεθνείς σχέσεις με Σαουδική Αραβία. Αίτημα ιδιώτη Βασιλείου Παπαδόπουλου». Όχι το Υπουργείο. Ο κ. Βασίλης λέει ότι ελάτε να πείτε, κάντε ένα αίτημα στη Σαουδική Αραβία, για να σας πει κάτι η Σαουδική Αραβία. 

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο κάνει πλέον το Υπουργείο, στη δεύτερη παράγραφο, επισημαίνεται το εξής: Παρακαλούμε - λέει, λοιπόν - τη Σαουδική Αραβία για την εξέταση αυθεντικότητας της επιστολής. Τι είναι αυτό που σας λέμε από την πρώτη στιγμή; Ότι ο κ. Αντέλ αλ Σαίφ δεν έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει τη Σαουδική Αραβία και να ορίζει πληρεξουσίους. Τι ρωτά το Υπουργείο; Έχει εκδοθεί λέει από την αεροπορία, αλλά αφορά το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Αυτό λέει εδώ. Και προχωρώ. Κάνει αυτήν την επισήμανση - κατόπιν αιτήματος του Παπαδόπουλου - κάνει αυτήν την επισήμανση στο διαβιβαστικό του το Υπουργείο. Και πηγαίνει αυτό στην πρεσβεία μας. Η πρεσβεία στέλνει ένα γράμμα. Το στέλνει προς το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και λέει επιβεβαίωση γράμματος. Ο στρατιωτικός ακόλουθος, υπογράφων, επισυνάπτει λέει στο παρών ένα γράμμα. Ποιο γράμμα; Δεν ξέρουμε ποιο είναι το γράμμα. Ένα γράμμα. Δεν ξέρουμε ότι είναι αυτό το γράμμα το συγκεκριμένο ή ένα άλλο. Είναι ένα γράμμα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι είναι αυτό. Και φτάνουμε στην απάντηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πως απαντά. Το κρίσιμο. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραπάνω αναφερόμενη επιστολή είναι γνήσια και απευθύνεται από τις air forces, την αεροπορία προς την ελληνική πλευρά. Το κρίσιμο, δηλαδή ζήτημα, το οποίο είχε ήδη επισημανθεί, ότι δεν αφορά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μόνο την αεροπορία, επιβεβαιώνεται με την επιστολή που μας καταθέτει ο κ. Καμμένος, ως απόδειξη της γνησιότητας. Επιβεβαιώνεται το προβληματικό της εκπροσωπήσεως. Διότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος κ. Αντέλ αλ Σαιφ έχει τη δυνατότητα να ορίζει πληρεξουσίους. 

Έρχομαι στο επόμενο. Επειδή αμφισβητήθηκε και κατεφάνη προφανώς η μεγάλη αποδεικτική αδυναμία του συγκεκριμένου εγγράφου. Έρχεται ο κ. Καμμένος και καταθέτει δύο ακόμη έγγραφα. Αυτά τα οποία λέει ως end user certificates. Αυτά τα καταθέτει στη Βουλή. Τι είναι το end user certificate; Είναι κάτι πολύ κρίσιμο για τις συναλλαγές τις αμυντικές. Προβλέπεται ως βασικό και απαραίτητο έγγραφο από τις συνθήκες που έχουν υπογράψει κυρίως στον ΟΑΣΕ, που είναι συνθήκες για τον ελαφρύ οπλισμό και λέει το εξής: Ότι όταν καταρτίζονται τέτοιου είδους συμβάσεις, αμυντικές, για τέτοιου είδους οπλισμό, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αυτό το πιστοποιητικό, για να είναι σίγουροι οι συναλλασσόμενοι μεταξύ τους  για το που θα καταλήξουν τα όπλα. Ώστε όταν εγώ πουλάω 300.000, η Ελληνική Δημοκρατία δηλαδή πουλάει 300.000 βλήματα στη Σαουδική Αραβία τα βλήματα αυτά να πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία. Να μη βρεθούν αλλού. Αυτό είναι ένα πιστοποιητικό δεσμεύσεως, πολύ βασικό, προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους συναλλαγή. Έρχεται ο κ. Καμμένος και λέει τι πιο επίσημο έγγραφο από αυτό; Το end users certificate. Και τι μας φέρνει; Μας φέρνει, λοιπόν, αυτά τα πιστοποιητικά. Τα καταθέτει στο Κοινοβούλιο σε φωτοαντίγραφα. 

Ήδη εδώ εμφανίζεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει και άλλο ρόλο πλην αυτού που του απονέμει ο κ. Καμμένος που δεν είναι ο πραγματικός του πληρεξουσίου. Κάνει και κάτι άλλο. Είναι η εξαγωγική οντότητα. Άρα δεν είναι πληρεξούσιος. Είναι η εξαγωγική οντότητα.  Αλλά λέει εν πάση περιπτώσει τον ξέρουν τον άνθρωπο αυτό. Δεν είναι ένας άγνωστος στη Σαουδική Αραβία. Και επειδή φωνάζατε, ότι το άλλο είναι ανεπικύρωτο, δεν έχει βεβαίωση από την πρεσβεία, δεν είναι τίποτε, η άλλη εξουσιοδότηση που σας είχαμε δώσει, τώρα σας έχουμε φέρει με σφραγίδες. Σας έχουμε φέρει με σφραγίδες και βεβαιώσεις γνησίου. Τι φωνάζετε; Και πράγματι απ’ ό,τι βλέπετε στο πάνω μέρος, υπάρχει μια βεβαίωση γνησίου της υπογραφής από την πρεσβεία μας. Τι βεβαιώνει η πρεσβεία μας; Ότι ο αξιωματικός, που υπογράφει, ο κ. Yary Abdulloh Al Asseri υπογράφει όντως αυτό το έγγραφο. Πήγε στην πρεσβεία μας. Το υπέγραψε ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του και επικύρωσε το γνήσιο της υπογραφής. Τι φωνάζουμε εμείς; Τι λέμε; Και κοιτάμε και εμείς οι έρμοι τη σφραγίδα και διαβάζουμε τι γράφει η σφραγίδα και η σφραγίδα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του Abdullah Soud Al Alyani. Δηλαδή, ενός άλλου. 

Αυτό το κατέθεσε ως έγκυρο έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πληρεξουσιότητα του Παπαδόπουλου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αυτής της χώρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχε πει ψέματα. Τώρα, κάνει και χρήσεις πλαστών; Διότι αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αυτό που είναι. Συνδυάστε το λίγο με τα προηγούμενα που σας έχω πει για το πρώτο έγγραφο. Διότι εδώ γεννιούνται πια τεράστια ζητήματα. Τι γίνεται σε αυτήν την ιστορία. Εργώδης η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου. Και φτάσαμε χθες το απόγευμα για να μας πει ο κ. Καμμένος αυτό που περίπου μυριζόμασταν. Δηλαδή ότι ο πληρεξούσιος έπαιρνε αμοιβές, γιατί - είπε χθες ο Καμμένος στην τηλεόραση - έκανε διάφορες δουλειές για τη  Σαουδική Αραβία ο πληρεξούσιος. Ο πληρεξούσιος είναι πληρεξούσιος. Δεν κάνει δουλειές. Ο πληρεξούσιος εκείνο το οποίο κάνει είναι ότι εκπροσωπεί στην υπογραφή με βάση νόμου με εξουσιοδότηση τη χώρα. Τώρα έκανε και δουλείες. Και επειδή έδωσε και μια συνέντευξη ο κ. Παπαδόπουλος  ερωτηθείς σήμερα για το αν είναι πληρεξούσιος ή μεσάζων λέει μεσάζων. Επιτρέπεται - λέει - να αγοράζουμε και να πουλάμε όπλα. Ο άνθρωπος αναφέρθηκε τώρα σε αγοραπωλησίες στο πρόσωπό του. Δεν ξέρω τι εννοούσε. Πάντως είχε μια απλή απάντηση εδώ να δώσει. Είσαι πληρεξούσιος; Ναι είμαι πληρεξούσιος. Δεν μας το είπε αυτό ο Παπαδόπουλος. Παρεμπιπτόντως επειδή είναι προφανές ότι τα νομικά του κ. Καμμένου είναι ασθενή στη δεύτερη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου το οποίο έχει παραβιάσει, που απαγορεύει ενδιάμεσους μεσάζοντες, δηλαδή οποιαδήποτε μορφή τέτοιας παρεμβολής, λέει γιατί καταλαβαίνει ότι μπορεί πράγματι να είναι αναγκαίο σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειάζεται το Κράτος συμβούλους, το αναγνωρίζει ο νόμος αυτό. Και τι λέει ο νόμος μας; Μπορεί το Κράτος - δε λέει το Κράτος, λέει η οικονομική οντότητα - να χρησιμοποιεί δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς ή τεχνικούς συμβούλους. Δεν είχε τέτοιο ρόλο ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν μας είπαν ότι έκανε αυτό, ότι συμβούλευε τη Σαουδική Αραβία. Μας είπαν ότι ήταν πληρεξούσιος και υπογράφει για τη Σαουδική Αραβία. 

Μετά ταύτα, υπάρχει λέει - ρωτήθηκε χθες ο κ. Καμμένος - και δεύτερη σύμβαση εκτός από αυτή διακρατική συμφωνία η οποία αφορά άλλα όπλα; Το αρνήθηκε έτσι; Χθες είπε όχι. Αυτό το κρατάμε για μετά. Θα δούμε αν είναι όχι. Γιατί είναι σωρεία ψεμάτων

Γιατί είναι σωρεία ψεμάτων τα οποία λέγονται και σωρευτικώς θα δούμε. Εκείνο που κρατάμε, όμως, σήμερα είναι ότι έχει αποδειχθεί πως ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές. Ο κ. Παπαδόπουλος καθόλου πληρεξούσιος δεν ήταν, ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μετά βεβαιότητας ενδιάμεσος μεσάζων. Και ότι ο νόμος, μετά βεβαιότητας, έχει παραβιαστεί. Άρα, λοιπόν, ότι κάποιος, συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος, έχει παραβεί τα καθήκοντά του. 

Πάμε τώρα, για ποιο λόγο; Να, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό. Γιατί η ανάκριση τώρα αυτά πρέπει να δείξει. Τους λόγους. Γιατί παρέβη το καθήκον του; Γιατί ενώ υπάρχει νόμος, τον παραβίασε; Ποιόν ήθελε να ωφελήσει και ποιόν να βλάψει; Γιατί χρησιμοποιεί ψευδοέγγραφα στο Κοινοβούλιο; Γιατί λέει ψέματα στην Επιτροπή Εξοπλισμών; 

Αυτά είναι πράγματα εν όψει του τετελεσμένου πια αδικήματος που μια σοβαρή Κοινοβουλευτική σύνθεση θα ήθελε να ερευνήσει. Αλλά αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης, είναι η Βουλή της κυβερνητικής πλειοψηφίας  του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να καλύψει τις παρανομίες του κ. Καμμένου. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και άλλη σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Γιατί όταν έχουμε απαγορεύσει την ύπαρξη μεσαζόντων και  ενδιαμέσου το κάναμε για έναν συγκεκριμένο λόγο: Γιατί οι μεσάζοντες και οι ενδιάμεσοι έδιναν μίζες. Αυτός είναι ο λόγος που θεσπίστηκε αυτή η διάταξη. 

Ξέρουμε τώρα ότι αυτή η διάταξη, με προσπάθεια εργώδη, παραβιάστηκε και καταβάλλεται και τεράστια προσπάθεια για να συγκαλυφθεί η παραβίαση. Ο λόγος; Θα φανεί. Θα φανεί στην πορεία της ερευνητικής και ανακριτικής διαδικασίας. Γιατί αυτή η υπόθεση τώρα ξεκινάει. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εδώ γίνεται μια απόπειρα - σκανδαλώδης απόπειρα - παραπλανήσεως και συσκοτίσεως της κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό. Τέτοια που - οποία αθλιότης - έγινε και απόπειρα να εμφανιστεί ότι δήθεν συνδέεται η σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον κ. τάδε, τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό, ήταν ο κακός μεσάζων που ήθελε να χαμηλώσει το τίμημα σε σχέση με τον καλό μεσάζοντα που είχε βρει ο κ. Καμμένος. 

Είχαμε τον καλό και τον κακό μεσάζοντα. Αυτό το έκανε, το πράγμα το κακό, ο Πρέσβης μας; Ο Πρέσβης ενημέρωνε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη Σαουδική Αραβία, γιατί - έλεγε ο Πρέσβης - η Σαουδική Αραβία θέλει διακρατική, δεν θέλει ενδιάμεσο τον Παπαδόπουλο και θέλει να κάνει αυτή τη συμφωνία όχι βέβαια για τα 300.000 αλλά για τα 100.000 βλήματα, για άλλη ποσότητα. Αλλά θέλει να το συζητήσει απευθείας, έλεγε ο Πρέσβης. Αυτά έλεγε ο Πρέσβης. Αυτά μας είπε ο κ. Τσίπρας τα έκανε γιατί έπαιρνε πληροφορίες από τον Σφακιανάκη, ο οποίος Σφακιανάκης είναι ένας άλλος μεσάζων. Άρα, λοιπόν, ο Πρέσβης είχε καταστεί όργανο του κακού μεσάζοντα, αυτού που ήθελε να βλάψει τη συμφωνία και να χαλάσει την ωραία δουλειά που είχε κλείσει ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο. Ποια η τύχη του Πρέσβεως αυτού; Τι του έκαναν που έκανε όλα αυτά τα κακά πράγματα; Τι του κάνανε; Τι του έχει συμβεί; Γιατί έμαθα χθες επανακρίθηκε και έμεινε στη θέση του. Όλα καλώς; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή έρευνες εναντίον του, τρέχουν διώξεις, ΕΔΕ, πράγματα που πρέπει να γίνουν; Τι έχει γίνει με αυτό τον Πρέσβη που έχει κάνει αυτά τα τερατώδη που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός μας; Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι - πέρα από τις επικοινωνιακές στρακαστρούκες τις οποίες αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι προφανώς δεν πέρασαν πουθενά - κάθε μέρα αποκαλύπτονται πράγματα για αυτή τη δυσώδη υπόθεση. 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ο νόμος έχει παραβιαστεί σε αυτήν τη συμφωνία. Υπήρξε μεσάζων. Έχουν γίνει και γίνονται τρομερές προσπάθειες παραπλανήσεως του Κοινοβουλίου. Είναι υπόθεση στην οποία έχουν τελεστεί αδικήματα. Είναι στην αρχή της, πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι.   

Ν. Παναγιωτόπουλος:

Ο κ. Βορίδης μας απέδειξε ότι υπάρχει - περίπου η βεβαιότητα σε εμάς - ότι τα έγγραφα που κατέθεσε προ ημερών ο κ. Καμμένος στη Βουλή είναι πλαστά. Σοβαρότατες υπόνοιες ως προς τη γνησιότητα αυτών των εγγράφων. Κρατώ ένα εξαιρετικά παράδοξο και σας το αναλύω. Όταν κάποιος δουλεύει για τη Σαουδική Αραβία εισάγει πολεμικό υλικό. Επομένως, το να εμφανίζεται σε ένα πιστοποιητικό τελικού χρήστη and user certificate ως εξαγωγική οντότητα είναι τουλάχιστον παράδοξο. Εξαγωγέας είναι κάποιος που δουλεύει για τη χώρα που πουλάει το εξαγωγικό υλικό, δηλαδή για την Ελλάδα. Όταν είσαι πληρεξούσιος Σαουδικής Αραβίας εισάγεις. Πως το ένα συμβαδίζει με το άλλο είναι κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι μόνο ο κ. Καμμένος μπορεί να μας το εξηγήσει. Αυτό σίγουρα δεν μας το εξήγησε προχθές στη Βουλή. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να στρέψω την προσοχή σας στο νόμο 3978 του 2011 περί συμβάσεων προμηθειών Άμυνας και Ασφάλειας κ.τ.λ. που περιγράφει το νομικό πλαίσιο. Στο άρθρο 9 αυτού του νόμου με τίτλο «Κανόνες Διαφάνειας και καταπολέμησης της Διαφθοράς  που επιβάλλονται στους οικονομικούς φορείς» προβλέπεται ότι: Απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων στον Τομέα της Άμυνας, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε ενδιάμεσο μεσάζοντα ή πράκτορα κατά διαδικασία σύναψης και εκτέλεσης σύμβασης. Είναι σαφής και κατηγορηματική η διάταξη του νόμου που απαγορεύει τη χρήση μεσάζοντα. 

Παρακάτω στο άρθρο 107 που ορίζει το πλαίσιο αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, μας περιγράφεται η διαδικασία. Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει: Πρώτον, απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του ΣΑΓΕ δηλαδή, για πώληση μη αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού. Εδώ τα βλήματα και οι βόμβες ΜΚ 82 και 83. Δεύτερον, γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών σχετικά με τον τύπο της σύμβασης που θα συναφθεί, σχετικά με τον καθορισμό του ελαχίστου ανταλλάγματος, τους όρους επομένως της σύμβασης. Τρίτον, απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από τη διατύπωση της γνώμης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Και τέταρτο και τελευταίο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. 

Ως γνωστόν η έγκριση του ΚΥΣΕΑ πιστοποιείται δια των υπογραφών που μπαίνουν στο σχέδιο της σύμβασης, που θα εκτελεστεί από την ελληνική πλευρά και ως γνωστόν μεταξύ των υπογραφών που μπαίνουν από το ΚΥΣΕΑ είναι και αυτή του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά τα πράγματα νομίζω είναι σαφή και κατηγορηματικά. Άρα, έχει παραβιαστεί ο νόμος 3978 του 2011; Προφανώς έχει παραβιαστεί. Επομένως, έχουμε μια κάποια παράβαση καθήκοντος από αυτούς που έχουν παραβιάσει το νόμο. Τι υπάρχει άλλο; Παραβιάζονται άλλες διατάξεις; Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι παραβιάζονται και άλλες διατάξεις. Αλλά επειδή δεν θα κάνουμε εμείς την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα - είναι και πολλές - και επειδή η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη σε δύο επίπεδα, από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη αφενός και από τη Εισαγγελία Διαφθοράς αφετέρου, εμείς εκφράζουμε την άποψη ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι σχετικές ανακριτικές διαδικασίες και να δούμε τι άλλο υπάρχει. Το ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι όλα είναι καλά καμωμένα, νόμιμα κ.τ.λ., είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να το ισχυρίζεται οποιοσδήποτε. Κάτι υπάρχει. Εδώ υπάρχουν αποδείξεις. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και ονόματα. Ας προχωρήσουν, λοιπόν, οι σχετικές ανακριτικές διαδικασίες από τις αρμόδιες Αρχές. 

Τέλος, θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο, σχετικά με το ζήτημα που δημιουργείται τις τελευταίες μέρες για την ακύρωση της σύμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους. Είναι κακός ο πόλεμος στην Υεμένη, σκοτώνονται παιδιά. Η όποια ακύρωση σύμβασης προφανώς θα οδηγήσει στη μη εκτέλεσή της. Επομένως, σύμφωνα με αυτήν τη λογική που διατυπώνεται πολύ τώρα τελευταία από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον κ. Φίλη και άλλους, σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν υπάρχει «ούτε γάτα ούτε ζημιά», για οποιονδήποτε έχει αναμειχθεί στη σύναψη αυτής της σύμβασης. Το πρώτο σχόλιο είναι ότι αυτή η φημολογούμενη ακύρωση σύμβασης στηρίζεται σε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει - αυτή τη στιγμή  γίνεται συζήτηση στις Βρυξέλλες - που θα προτείνει την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Αυτό το ψήφισμα από μόνο του δε φτάνει. Διότι τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο  Υπουργών της Ε.Ε.  Επομένως, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο, τίποτα τετελεσμένο. 

Έστω, όμως, ότι βάσει αυτού του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου θα δημιουργηθεί η δικαιολογητική βάση στην ελληνική πλευρά να πάει σε εκ των υστέρων ακύρωση σύμβασης. Καταρχήν οι ανθρωπιστικές ανησυχίες στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πολύ όψιμες. Όλο αυτό τον καιρό, πριν έρθουν στο φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα στοιχεία για τη δυσώδη αυτή υπόθεση, δεν είχαμε καμία έκφραση ανθρωπιστικής ανησυχίας από κανένα κ. Φίλη, κανένα κ. Κυρίτση, κανένα στέλεχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τώρα τους προέκυψαν. Επομένως, σκεφτόμαστε, ότι όλα αυτά να είναι τελικά μια προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι και απεμπλοκής των οποιοδήποτε εμπλεκομένων από οποιαδήποτε ευθύνη τους, πολιτική ή ποινική ή οτιδήποτε άλλο. Ερευνητέο, όπως είπαμε, το ζήτημα των ευθυνών. 

Αυτό που έχω να πω εν κατακλείδι, είναι ότι όσοι σκέπτονται και υπολογίζουν με αυτόν τον τρόπο, νομίζω θα πέσουν έξω. Διότι δεν εξαλείφονται ευσχήμως με αυτόν τον τρόπο οι όποιες ποινικές ευθύνες. Στο Ποινικό Δίκαιο υπάρχει και η έννοια της απόπειρας. Και η απόπειρα - ως γνωστόν - περιλαμβάνει αρχή τέλεσης μια άδικης πράξης, αρχή τέλεσης, με προειλημμένη την απόφαση για την τέλεσή της. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι κατά το νόμο. Για εμάς το θέμα έχει - θα έλεγα - τεράστια σημασία και η ανάδειξη των μεγάλων ευθυνών στελεχών της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μόλις έχει αρχίσει. Οπωσδήποτε δεν τελειώνει.   

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωσταντίνος Μητσοτάκης». Ήταν μια συμβολική, αλλά και εξόχως τιμητική εκδήλωση για την χώρα μας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber μίλησαν για το πολιτικό έργο και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Ο κ. Tajani πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας που κοσμεί πλέον την είσοδο της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και στην οποία αναγράφονται αποσπάσματα από έργα των Κωστή Παλαμά, Βίκτορος Ουγκό και Γιόχαν Βόλφγκαν Γκαίτε τα οποία συνήθιζε να επικαλείται ο πρώην Πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη - Gourdain, η κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη - Μαυραγάνη, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και μέλη του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε: 

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Μάνφρεντ, 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή για όλη μου την οικογένεια η διοργάνωση της σημερινής τελετής και την ονοματοδοσία αυτής της αίθουσας “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”. Επιτρέψτε μου μερικές σύντομες παρατηρήσεις – όχι μόνο ως περήφανος γιος αλλά, επίσης, ως περήφανος Έλληνας – για την κληρονομιά του, αλλά και για ό,τι μας άφησε πίσω. Μια προσωπική κληρονομιά ακεραιότητας, συμπόνοιας, τιμής και τιμιότητας. Και, φυσικά, μια πολιτική κληρονομιά ειλικρίνειας, πραγματισμού και συνεργασίας. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος, με την αληθινή έννοια της λέξης. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός άνδρας. Ήταν προϊόν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή.  Είχε καταδικαστεί δύο φορές σε θάνατο κατά τη διάρκειας της γερμανικής Κατοχής.  Ωστόσο, δεν ήταν μνησίκακος. Αντιλαμβανόταν ότι τρομερά πράγματα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Αντιλαμβανόταν, επίσης, ότι η ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – όπως ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 – ήταν η διατήρηση της ειρήνης και η εγγύηση της ευημερίας για ολόκληρη την ήπειρό μας.  Και καθώς αυτή η γενιά, που έζησε τον πόλεμο, μας εγκαταλείπει, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πόσο επίκαιρο είναι αυτό το μήνυμα.

Είναι μεγάλη τιμή να φέρει αυτή η αίθουσα το όνομά του, γιατί είναι μια αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόλυτα δεσμευμένος με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Πίστευε βαθιά στις αξίες του δημοσίου διαλόγου, βασισμένου στη λογική και όχι στο πάθος. Και μας προειδοποίησε όλους για τους κινδύνους του λαϊκισμού, πολύ καιρό πριν ο λαϊκισμός εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. 

Απεβίωσε έχοντας ζήσει σχεδόν έναν αιώνα. Αναγνωρίστηκε παγκοσμίως από εχθρούς και φίλους. Αυτή ήταν η ειλικρινής αναγνώριση του μεγαλείου του. Και καθώς το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προχωρά στην επόμενη και πιο φιλόδοξη φάση του, η κληρονομιά αυτού του μεγάλου πολιτικού άνδρα είναι ακόμη επίκαιρη. Και για αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τιμή να τον θυμόμαστε. 

Θα ήθελα να κλείσω κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις τρεις φράσεις που έχουν τοποθετηθεί στις τρεις μαρμάρινες πινακίδες έξω από αυτή την αίθουσα. Από τρεις ποιητές και συγγραφείς που αγαπούσε πολύ. Η πρώτη φράση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά: “Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές μας είναι οι αγέννητοι, οι νεκροί”. Η έννοια της ευθύνης για όλους όσοι ήρθαν πριν από εμάς και για όσους θα έρθουν μετά από εμάς. 

Η δεύτερη φράση ανήκει στον Βίκτωρ Ουγκό. “Το χαρακτηριστικό της αλήθειας είναι η έλλειψη αυταρέσκειας”. Δεν υπήρχε καθόλου αυταρέσκεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση για να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι αυτάρεσκος. Πάντοτε γνώριζε ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας. Και δίδασκε ότι αυτή είναι μια γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να περάσεις. 

Η τελευταία φράση ανήκει στον Γκαίτε. “Γιατί θες περί άλλα να τυρβάζεις; Κοίτα, την ευτυχία δίπλα σου θα βρεις. Μάθε πώς την ευτυχία να αρπάζεις, Γιατί είναι πάντα σε απόσταση αφής”. Ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Και ήταν ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί πάντοτε ζούσε για τη στιγμή. Και κατάφερε να συνδυάσει μια λαμπρή πολιτική καριέρα με το χτίσιμο μιας αγαπημένης οικογένειας. Αγαπήθηκε από τον κόσμο και αγάπησε τον κόσμο. Και για αυτή την αγάπη νομίζω ότι θα τον θυμούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. 

Ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη μεγάλη τιμή για εμάς, για την οικογένεια και για τη μνήμη του».

Για ένα Νέο Πατριωτισμό

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο διεθνής προσανατολισμός της Ελλάδας και η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών είναι αδιαμφισβήτητες αξίες. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη και συνεπή παρουσία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, για να αποκαταστήσει το κύρος της και να αποκτήσει ξανά η φωνή της βαρύτητα. 

Με στιβαρή εξωτερική πολιτική, που θα χαράσσεται στη βάση ενδελεχούς ανάλυσης και κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος. 

Με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. 

Με ενίσχυση του ρόλου της διπλωματίας στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στην αποτελεσματική προώθηση των εθνικών συμφερόντων. 

Με πιο ενεργητική και παρεμβατική παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στις δομές και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργούν με βάση τα δεδομένα της εποχής και να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την ασφάλεια, την άμυνα της χώρας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της. Αλλά και με αξιοποίηση άλλων, ηπιότερων μορφών διπλωματίας, όπως ο Πολιτισμός, που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θεμελιώδες στοιχείο της εικόνας της και που μπορεί να ενισχύσει το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Το 7ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Για ένα νέο πατριωτισμό», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.

Στην  πρώτη ενότητα, με τίτλο «Για μία στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων», θα μιλήσουν οι:

Λουκάς Κατσώνης Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κώστας Υφαντής Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Το 2017 συνεπιμελήθηκε το συλλογικό έργο The Syrian Imbroglio: Regional and International Strategies, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Δημήτρης Καιρίδης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Στη δεύτερη ενότητα που θα εξελιχθεί παράλληλα με την πρώτη, οι ομιλητές θα τοποθετηθούν για την «Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας - πολιτιστικής διπλωματίας». Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:

Βασίλης Λαμπρινουδάκης Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.

Κατερίνα Μαυρομιχάλη Διδάκτωρ αρχαιολογίας- μουσειολόγος. Εργάζεται στον χώρο του Πολιτισμού από το 1996. Από το 2003 εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα ως Υπεύθυνη του Τμήματος  Έρευνας, Δια βίου μάθησης και  Συνεδρίων.

Κωνσταντίνος Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής στην έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Είναι μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.  

Στην τρίτη  ενότητα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη του μέλλοντος», ομιλητές θα είναι οι:

Μαριέττα Γιαννάκου πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην Yπουργός Παιδείας και Υγείας

Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές άλλες επιστημονικές διακρίσεις.

Δημήτρης Σκιαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, που θα αναπτυχθεί παράλληλα, θέμα είναι «Μια Ελλάδα Ισχυρή και Ασφαλής: Η Άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής». Προσκεκλημένοι ομιλητές θα  είναι οι:

Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ιωάννης Ζούκας Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.

Σωτήρης Σέρμπος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρος ερευνητής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μακάριος Λαζαρίδης  Δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

 «Φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να μην είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς θα πάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel «Responsibility to reform Europe» στις Βρυξέλλες. «Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, «το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε ότι, «παρά την οικονομική κρίση, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η Δημοκρατία πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών» και συμπλήρωσε ότι «δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί». «Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να προστατεύονται» είπε και συνέχισε: «Μόνο τότε λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία μας. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι ως Κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν δεχόμαστε τον παραμικρό συμβιβασμό σε θεμελιώδεις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Ιδέες και απολυταρχικές απόψεις από άλλες πλευρές του κόσμου δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξένες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Αναφερόμενος στους ελέγχους Ελλήνων επιβατών σε γερμανικά αεροδρόμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει προσωπική εμπειρία - καθώς ταξίδεψε για Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης πριν από δέκα ημέρες - χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαδικασία και τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό να συμβαίνει κάτι τέτοιο». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι «για να λειτουργεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης πρέπει να υπάρχει κοινός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής τονίζοντας ότι αναμένει «η Ελλάδα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», καθώς, «είμαστε η χώρα που ξοδεύει πάνω από το 2% του Α.Ε.Π. της σε αμυντικές δαπάνες».

Μιλώντας για τη ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι θα βοηθήσει σημαντικά «τους Έλληνες επιχειρηματίες και θα επιτρέψει στη χώρα να μετατραπεί σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων». Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και να γίνει «εργοστάσιο» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 «Όταν συζητούμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κόσμος σκέφτεται ότι μιλάμε για αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας».

Για την άνοδο του λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα υποφέρει από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει και αυτό έχει δώσει, σε κάποιο βαθμό, ώθηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού...  Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει υποστεί ήττες σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχουν οι κινητήριες δυνάμεις που του δίνουν ώθηση. Απαιτείται, πρώτα από όλα, ειλικρίνεια και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων. Δεν γίνεται να υπόσχεσαι προεκλογικά πράγματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις μετεκλογικά».

«Όταν ρωτήσαμε», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «στην Ελλάδα τους πολίτες: Προτιμάτε οι πολιτικοί να σας υποσχεθούν ή να σας πουν την αλήθεια, το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά ενθαρρυντικό καθώς επέλεξαν το δεύτερο. Ο λόγος είναι ότι έχουν καεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις. Άρα, η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν παραδίδεις αυτό που υποσχέθηκες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η δουλειά μας – είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό – είναι να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές τους. Να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και να μην έχουν εμπόδια στο δρόμο τους».

Επίτροπος Corina Cretu:  1,3 δις ευρώ για την Ελλάδα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή

1,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή έχει στη διάθεση της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κυρία Corina Cretu, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Δυτική  Αττική που προκάλεσαν το θάνατο 23  συμπολιτών μας και τεράστιες υλικές ζημιές,  

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη και η ευρωβουλευτής κυρία  Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, αφού είχαν ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του συντονιστή του Ε.Λ.Κ. στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Λ. Βαν Νίστελρόι και της Επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας του Ε.Λ.Κ., κυρίας Ε. Γκαρντίνι, παρενέβησαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισαν την ανάγκη για ευελιξία στη στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεπείγουσα παρέμβαση για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:

 «Απόγνωση είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων 

περιοχών της Δυτικής Αττικής (όπως και του Δήμου Δέλτα στην Θεσσαλονίκη), 14 ημέρες μετά την φονική θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017.  23 νεκροί έχουν ήδη εντοπιστεί (αν και αυτός δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων). Οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Τεράστιες ζημιές σε υποδομές, οδικούς άξονες, δρόμους, σπίτια και αυτοκίνητα, υδροδότηση και την ποιότητα νερού, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η Ελλάδα, αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αντιμετωπίσει μόνη της μιας τέτοιας κλίμακας καταστροφή. Ευχαριστώ τα Κόμματα του Ε.Κ. για την άμεση ανταπόκριση. Ζητούμε κοινοτική αλληλεγγύη και βοήθεια. Να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), με ευελιξία, για να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Να δρομολογήσει άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης, δημιουργώντας τα κατάλληλα νομικά και δημοσιονομικά μέσα.

Να εκπονηθεί ένα πενταετές σχέδιο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/GAtAd4PVYkU

  Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. 

Κυρία Επίτροπε έρχομαι από τη Δυτική Αττική, πριν από λίγο προσγειώθηκα στις Βρυξέλλες. Πήγε εκεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά.  Αυτά που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν.  

Σπίτια βυθισμένα στη λάσπη, άνθρωποι που έχασαν τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, υποδομές κατεστραμμένες, δρόμοι απροσπέλαστοι, ούτε καν καθαρό νερό δεν υπάρχει. 

Δεν είναι η ώρα να επικεντρώσουμε στις ευθύνες. Είναι κυρίως η ώρα να αποφασίσουμε τί να κάνουμε και σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούμε ξεκινώντας από την ανάγκη να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε επιπλέον πόρους και ενίσχυση της Ελλάδος μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση. 

Εξηγώ.  Προτείνω, όπως άνοιξε τη συζήτηση ο κύριος Βαν Νίστελροι και τη συνέχισε ο κ. Κύρκος, την αναθεώρηση του Κανονισμού που αφορά στο ταμείο αλληλεγγύης.  Ζητάμε από την Κομισιόν περισσότερη ευελιξία, ανάλογα με τις περιστάσεις και να μην εμείνει στον κανονισμό του 1.5% του Α.Ε.Π. ανά Περιφέρεια.  Προτείνω να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδος πέρα από ταμείο αλληλεγγύης, όπως έγινε στην Ιταλία. Και τέλος προτείνω να έχουμε ανεξάρτητες διαδικασίες από την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης για να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή σε έργα αντιπλημμυρικά, σε έργα πρόληψης αλλά και σε έργα αποκατάστασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η Ελλάδα χρειάζεται απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας και είναι απαραίτητο να τη δείξουμε σήμερα».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας  Σπυράκη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/JXgKXhmsVsQ

Αναλυτικά η παρέμβαση της κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε, 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαριστούμε όλους πολύ για την πολύτιμη στήριξή σας. Θέλω και εγώ από αυτό το βήμα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των 23 συμπολιτών μου, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στην Αττική. Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοφανή αυτή φυσική καταστροφή είναι ώρα να κινήσουμε άμεσα όλους τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν, τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις, τα σπίτια, τις υποδομές ζωτικής σημασίας που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Παράλληλα, είναι ανάγκη να συνδυάσουμε την κατεπείγουσα βοήθεια με μέτρα πρόληψης, για να προσφέρουμε ανακούφιση στις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής, που βιώνουν ακόμη με το χειρότερο τρόπο αυτόν τον εφιάλτη.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  καλωσορίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενισχυμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που θα ενισχύσει τους προληπτικούς μηχανισμούς, την ετοιμότητα της Ένωσης αλλά και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Πρόκειται για έκφραση αληθινής αλληλεγγύης. Όλοι είμαστε ευάλωτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές και μόνο με συνεργασία και κατάλληλο συντονισμό μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Πρόσφατα στήριξε την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία με κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Ο χειμώνας είναι μπροστά και οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες. Οι συνάδελφοί μου έκαναν πολύ σημαντικές προτάσεις. Εγώ σήμερα κάνω έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων συνανθρώπων μας, που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική. 

Σας ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://we.tl/x8qLMGTwtv

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αθετεί άλλη μια υπόσχεσή της και αυξάνει τα διόδια της Εγνατίας

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες.

Ενώ δεσμεύονταν ότι θα μειώσουν το συνολικό κόστος των διοδίων της Εγνατίας τελικά το αύξησαν.

Παρ’ ότι μειώνουν την τιμή  σε τρεις σταθμούς που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, οι τέσσερις νέοι μετωπικοί σταθμοί που προστίθενται, υπερκαλύπτουν αυτή τη μείωση με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό τίμημα που καλούνται να καταβάλλουν οι οδηγοί. 

Και η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι σταθμοί διοδίων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Και κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αθετεί άλλη μία υπόσχεση του και κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστήριζε».