Log in
updated 6:58 PM UTC, Apr 26, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Οννεδίτισες και Οννεδίτες, Δαπίτισες και Δαπίτες,

Κατ’ αρχάς θερμά συγχαρητήρια. Δεν είναι απλά μια συμβατική κουβέντα αυτό το οποίο σας λέω, διότι έχω εκπλαγεί θετικά από την ενέργεια που έχει δείξει η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της. Και κυρίως από την διάθεσή της να ξεφύγει από τις κλασσικές, στεγανές λογικές των πολιτικών νεολαιών, να ανοιχθεί στην κοινωνία, να κάνει αυτό το οποίο το ίδιο το όνομά της υποδηλώνει. Να είναι μια οργάνωση νέων - του μεγαλύτερου πολιτικού Κόμματος σήμερα στην Ελλάδα - που θα εκφράζει όμως τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ελπίδες των νέων ανθρώπων. Διότι η πραγματικότητα αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, δυστυχώς είναι αυτή που μας παρουσίασες Κώστα. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται, πιστεύουν, ότι θα ζήσουν χειρότερα από τη γενιά των γονιών τους. Στο χέρι σας είναι να μην το επιτρέψετε. Στο χέρι σας είναι να αντιληφθείτε ότι πολιτική πάνω από όλα είναι συμμετοχή. Όταν εσείς δεν συμμετέχετε στα κοινά θα συμμετέχουν κάποιοι άλλοι για λογαριασμό σας. Ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται μόνο από αυτούς οι οποίοι είναι παρόντες και όχι από αυτούς που είναι απόντες. Από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Από αυτούς που στέκονται απέναντι στον κυνισμό μιας γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και που επιλέγουν σήμερα, κόντρα στις αντιξοότητες, να δημιουργούν, να παράγουν, να δραστηριοποιούνται, να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Η δική μας δουλειά είναι να μην αισθάνεται σήμερα κάποιος στην Ελλάδα, ειδικά ένας νέος άνθρωπος, ότι πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκδικήσει απλά τα αυτονόητα. Διότι οι ιστορίες πολλών νέων ανθρώπων τους οποίους συναντήσατε είναι ιστορίες καθημερινών ηρώων. 

Είναι ιστορίες ανθρώπων που αισθάνονται ότι πρέπει να ξεπεράσουν απίστευτες αντιξοότητες για να μπορούν να δημιουργήσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ακριβώς αυτά τα εμπόδια θέλουμε εμείς να βγάλουμε από τη μέση. Και θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να μπορείτε να υλοποιήσετε τα όνειρά σας με θάρρος, με τόλμη, με ελπίδα ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ένα καλύτερο αύριο. Καμία χώρα δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά, η δική σας γενιά δεν πιστέψει πρώτα απ’ όλα στο δικό της μέλλον. Και δυστυχώς ο κυνισμός με τον οποίο πολλοί νέοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σήμερα την πολιτική και την πολιτική δράση είναι μια πραγματικότητα. Και εν πολύς έχει τη ρίζα της στο γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση - που ήρθε ως νέα Κυβέρνηση - διέψευσε πρωτίστως τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Ήρθε ένας νέος πολιτικός Αρχηγός, ένας νέος πρωθυπουργός ο οποίος υποτίθεται ότι θα μιλούσε τη δική σας τη γλώσσα με πιο πειστικό, με πιο ουσιαστικό τρόπο. Και πολλοί νέοι άνθρωποι τον πίστεψαν και πολλοί νέοι άνθρωποι τον εμπιστεύθηκαν μόνο και μόνο για να δουν έναν άνθρωπο, ο οποίος  όμως αναπαρήγαγε τις χειρότερες παθογένειες του πελατειακού συστήματος το οποίο ο ίδιος υποτίθεται ότι θα πολεμούσε. Δεν είναι λοιπόν παράξενο γιατί η ίδια η διαδικασία της Δημοκρατίας αντιμετωπίζεται σήμερα με μεγάλη καχυποψία από τους νέους ανθρώπους. Διότι έχουμε δυστυχώς φτάσει στο σημείο πράγματα αδιανόητα να μας φαίνονται τελείως κανονικά. Και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός. Να αποδεικνύεται παραδείγματος χάρη σήμερα, ότι ο κ. Παπαδόπουλος, εθνικός μεσάζων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι άνθρωπος ο οποίος έχει πουλήσει όπλα στον ISIS στην πιο ακραία τρομοκρατική οργάνωση την οποία έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης. Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Παρατηρούμε και σήμερα ακόμα θεσμικές επιθέσεις στην ίδια τη Δικαιοσύνη που δεν σέβονται τη βασική αρχή του Κράτους δικαίου που είναι η διάκριση των εξουσιών και όλα αυτά να τα θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά. 

Αυτή φίλες και φίλοι, είναι μια διαρκής φθορά του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Μια φθορά εν πολλοίς πιο ανησυχητική και απ’ την ίδια την οικονομική κρίση. Η οικονομία αγαπητέ Πρόεδρε, κάνει κύκλους αν όμως πριονίσουμε το κλαδί της Δημοκρατίας πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε, αν εξασθενίσουν κι άλλο οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, εάν οι λειτουργίες της Δημοκρατίας, απαξιώνονται με τον τρόπο που τις απαξιώνουν οι κυβερνώντες τότε το μέλλον της χώρας και συνολικά το μέλλον της δικής της γενιάς προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο. 

Αλλά εκτός από τις προτάσεις, τις οποίες έχετε συμπεριλάβει σε αυτό το εξαιρετικά καλοδουλεμένο τευχίδιο, μην ξεχάσετε ποτέ ότι η δική σας πρώτη ευθύνη είναι η ευθύνη της πολιτικής συμμετοχής. Και είναι η ευθύνη της διατήρησης των θεσμικών αρμών της Δημοκρατίας μας. Η Δημοκρατία μπορεί να έχει πολλά μειονεκτήματα, αλλά όπως είπε και ο Τσόρτσιλ, είναι το χειρότερο Πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα υπόλοιπα που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Και η ίδια η πολιτική συμμετοχή μέσα από μια πολιτική νεολαία, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι, ναι, εσείς θέλετε να πάρετε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας. Με τη δική σας συμμετοχή, με τη δική σας δράση, με τη δική σας αντίδραση. Μια αντίδραση στον κυνισμό και στην απαξίωση, μια αντίδραση στην αφόρητη ισοπέδωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Μια αντίδραση στην εξισωτική  λογική ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας και ότι όλα θα καθορίζονται από κάποιους εκτός Ελλάδος, διότι λίγο - πολύ όποιοι κι αν έρθουν στα πράγματα, τα ίδια θα κάνουν. Διότι αυτή είναι η μοίρα του τόπου μας, προδιαγεγραμμένη και γραμμένη σε κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων. 

Δεν είναι έτσι φίλες και φίλοι. Και εσείς έχετε πάνω απ’ όλα την υποχρέωση να διαψεύσετε αυτές τις Κασσάνδρες. Και θα το κάνετε. Πως; Το κάνετε καταρχάς βγαίνοντας από τα γραφεία σας, βγαίνοντας από τις αίθουσες των Πανεπιστημίων, συνομιλώντας με την πραγματική κοινωνία. Ακούγοντας αυτούς τους ανθρώπους, με τους οποίους συνομιλήσατε, ρωτώντας τους για τα πραγματικά τους προβλήματα και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι αυτό είναι το κεντρικό νόημα της πολιτικής. Να απελευθερώνουμε τις δυνάμεις των ατόμων, να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες, να τους επιτρέπουμε να φτάσουν εκεί που οι ίδιες οι δυνατότητές τους, τους το επιτρέπουν. Ευκαιρίες και αξιοκρατία. Μην ξεχνάτε ποτέ αυτές τις δύο λέξεις. Ευκαιρίες να πάρετε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σας. Αξιοκρατία που θα σας οδηγήσει τελικά εκεί που εσείς πραγματικά αξίζετε. Χωρίς, όμως, περιττά εμπόδια, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες, χωρίς ένα Κράτος - δυνάστη που σας παίρνει πολλά περισσότερα από τη μία τσέπη για να σας γυρίσει πολύ λίγα από την άλλη. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε και δεν είναι και η Ελλάδα αυτή η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αξίες της Παράταξής μας, έτσι όπως αυτές προδιαγράφηκαν από τον Ιδρυτή μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και έτσι όπως τις υπηρέτησαν όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και έτσι όπως έχω κι εγώ χρέος και ευθύνη να τις υπηρετήσω. Αλλάζει η Νέα Δημοκρατία, όπως αλλάζει και η ΟΝΝΕΔ. Διότι τα Κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει πάντα να έχουν το δάχτυλό τους πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας. 

Και, ναι, η Ελλάδα του 2017, του 2018 σε λίγες εβδομάδες από τώρα, δεν είναι η ίδια με την Ελλάδα του 2008 ή την Ελλάδα του 1998 ή την Ελλάδα του 1988, όταν εγώ βρισκόμουν στην δική σας ηλικία. Γι’ αυτό έχουμε κι εμείς υποχρέωση να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε. Και να μην τη φοβόμαστε την αλλαγή. Εσείς κατεξοχήν, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει να μας οδηγήσετε σε αυτόν το δρόμο. Και θα πρέπει να είστε και πιο τολμηροί από εμάς, από την προηγούμενη γενιά. Και να ταράξετε τα νερά και να καταθέτετε προτάσεις οι οποίες είναι ρηξικέλευθες. Δεν θα δεχθούμε, κατ’ ανάγκη όλες τις προτάσεις, τις οποίες η ΟΝΝΕΔ καταθέτει. Πολλές, όμως, από τις προτάσεις τις οποίες έχω δει, είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον κεντρικό πυρήνα των βασικών μας επιλογών. Είναι προτάσεις για το πως θα μπορέσουμε αυτήν τη στιγμή να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Για το πως θα μειώσουμε τη φορολογία. Για το πως θα χτίσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό. Για το πως θα αισθανθείτε, με άλλα λόγια, εσείς ως νέα γενιά ότι κάποια στιγμή θα πάρετε μια σύνταξη η οποία θα αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες θα πληρώσετε. Για το πως θα μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την Παιδεία μας και να την φέρουμε πιο κοντά στην παραγωγή. Για το πως θα αισθάνεστε ότι τα χρόνια τα οποία περνάτε στο Πανεπιστήμιο, είναι χρόνια γόνιμα, χρήσιμα, δημιουργικά. Είναι χρόνια τα οποία θα σας επιτρέψουν από τη μια να αναζητήσετε τη γνώση για την αξία της γνώσης αυτή καθ’ αυτή και από την άλλη θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε δεξιότητες. Δεξιότητες χρήσιμες και απαραίτητες για μια κοινωνία και έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει δραματικά. 

Η τεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το αποπαίδι της εκπαίδευσης, ούτε μπορεί όλοι οι νέοι άνθρωποι να προσδοκούν ότι θα πάρουν ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, άνω του 60% των αποφοίτων Λυκείου κατευθύνονται τελικά στην τεχνική εκπαίδευση, δεν πάνε στο Πανεπιστήμιο. Κι όμως αυτοί είναι οι νέοι που έχουν σήμερα τις περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Γιατί; Γιατί, η τεχνική εκπαίδευση είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Διότι η αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις προδιαγραφές της τεχνικής εκπαίδευσης και όχι κάποιοι καρεκλοκένταυροι κλεισμένοι σε κάποιο γραφείο στο Υπουργείο Παιδείας. Τέτοιες περισσότερες προτάσεις λοιπόν χρειαζόμαστε και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και εμείς στις προτάσεις, στις οποίες θα καταθέσουμε, θα είμαστε τολμηροί. 

Ολοκληρώσαμε πριν λίγες μέρες τον κύκλο των Προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Επτά Προσυνέδρια και δύο ξεχωριστές θεματικές ημερίδες, πάνω από 100 προσκεκλημένοι ομιλητές, πάνω από 100.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτηματολόγια τα οποία τους θέσαμε και μας είπαν τη γνώμη τους για τις πολιτικές επιλογές τις οποίες τους προτείναμε. Γιατί η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να είμαστε πλούσιοι και υγιείς και όχι φτωχοί και άρρωστοι. Δεν απαντάμε σε τέτοιου είδους αυτονόητα ερωτήματα. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα  διλλήματα την επόμενη μέρα. Η κεντρική όμως κατεύθυνση παραμένει αδιαπραγμάτευτη: Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύουμε στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, πιστεύουμε στη δυνατότητα να απελευθερώσουμε τον καλύτερο εαυτό των Ελλήνων και πιστεύουμε ταυτόχρονα σε ένα Κράτος, το οποίο θα μπορεί να αναδιανέμει την ανάπτυξη την οποία θα δημιουργήσει με πιο δίκαιο τρόπο, πιστεύουμε στην έννοια της αλληλεγγύης. Δεν είμαστε, φίλες και φίλοι, ένα άθροισμα ατόμων. Είμαστε κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγάλο λαϊκό Κόμμα.  Και όταν μιλάμε για λαϊκό Κόμμα, μιλάμε για ένα Κόμμα που δεν έχει ταξικό πρόσημο. Μιλάμε για ένα Κόμμα το οποίο στον πυρήνα του έχει την έννοια των ίσων ευκαιριών και  της κοινωνικής κινητικότητας.  Και καλύτερος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας από την Παιδεία δεν υπάρχει. Το ξέρετε, όλοι εσείς που φοιτάτε σήμερα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, η Παιδεία είναι το εισιτήριο για ένα καλύτερο αύριο.  Όχι κατ΄ ανάγκη η Παιδεία που έχουμε. Η Παιδεία όμως που θέλουμε να αποκτήσουμε. Η Παιδεία που σας αξίζει. Η Παιδεία που θα αξίζει στα παιδιά σας, στα δικά μας εγγόνια, μια Παιδεία που θα σας δώσει πραγματικά εφόδια για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ζωή και έναν κόσμο που αλλάζει με αυτοπεποίθηση. 

Έρχεστε, συμμετέχετε στην πολιτική δράση σε μια εποχή μεγάλων και κοσμογονικών αλλαγών. Ο κόσμος σε δέκα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό κόσμο. Σε 20 χρόνια δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τις αλλαγές οι οποίες θα έχουν συντελεστεί, αλλά ένα είναι βέβαιο: Θα είναι πολύ γρηγορότερες οι αλλαγές σε σχέση με τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αυτές οι προκλήσεις μας υποχρεώνουν να κοιτάμε μακριά και να προγραμματίζουμε με μέθοδο και συστηματικότητα. Τεχνολογική επανάσταση από τη μια, κλιματική αλλαγή από την άλλη, τεράστιες προκλήσεις για την ίδια την ανθρωπότητα. 

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τη ζωή μας, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο μας χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Εσείς όμως θα μας δείξετε το δρόμο. Γιατί εσείς είστε και πρέπει να είστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αλλαγών. Προσβλέπω πραγματικά αγαπητέ Πρόεδρε σε μια ΟΝΝΕΔ δραστήρια, τολμηρή, ρηξικέλευθη. Σε μια ΟΝΝΕΔ η οποία, όπως το έχει δείξει ήδη, θα τολμήσει να αλλάξει και να αλλάξει ακόμα περισσότερο,  για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πάνω από όλα όμως πιστεύω στην καθεμία και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Να πιστεύετε όμως και εσείς. Να πιστεύετε πάνω από όλα στις δικές σας δυνατότητες. Να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να βάλει όρια στις δικές σας φιλοδοξίες. 

Να τολμήσετε να κοιτάξετε ψηλά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Και μην τολμήσει κανείς να σας πει ποτέ  ότι δεν αξίζετε ή ότι αξίζετε λιγότερα. Διότι εσείς πάνω από όλα αξίζετε περισσότερα αρκεί να το πιστέψετε πρώτοι από όλους εσείς. Να είστε  καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σας θέλουμε όλους δυνατά παρόντες στο Συνέδριό μας το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες από τώρα και θα σηματοδοτήσει την αφετηρία του αγώνα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.   

Δήλωσης Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Με πρόστιμο 31,4 χιλ. ευρώ τη μέρα κινδυνεύει η Ελλάδα, λόγω της αβελτηρίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θέσει σε ισχύ Κοινοτική Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Πλήρης δήλωση 

 «Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει τη χώρα μας  η Ε.Ε., λόγω της αβελτηρίας  της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θέσει σε ισχύ  Κοινοτική Οδηγία  για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Παραπομπή που συνοδεύεται από πρόταση επιβολής υπέρογκου χρηματικού προστίμου, που  αγγίζει τις 31.416 ευρώ ημερησίως.

Η Κυβέρνηση  αδιαφόρησε επιδεικτικά να ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016 όπως είχε υποχρέωση. Και παρ’ ότι η Ε.Ε. προειδοποίησε στις 13 Ιουλίου του 2017 ότι η μη συμμόρφωση συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε απολύτως τίποτε. 

Η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης οδηγίας είναι επιζήμια όχι μόνο για το υψηλό πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν εν τέλει οι πολίτες, αλλά και γιατί δεν υλοποιείται ο προγραμματισμός για την αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας γεωγραφικής ζώνης. Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας, της αλιείας και βέβαια των υδατοκαλλιεργειών. Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που θα μπορούσε να αναζωογονήσει πολλές απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας. 

Η Κυβέρνηση των φόρων  χρεώνει με την πρωτοφανή της ανεπάρκεια τη χώρα και υπονομεύει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που παλαιότερα είχε κάνει σημαία του την αποφυγή κοινοτικών προστίμων καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις».  

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη

Α. Για σκάνδαλο Καμμένου – Παπαδόπουλου

Β. Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

Γ. Για παραίτηση Κοντονή

Δ. Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Ε. Για τις δηλώσεις Τσίπρα

ΣΤ. Για τα κανάλια

Α. Για σκάνδαλο Καμμένου – Παπαδόπουλου

 «Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας, όπλα του οποίου βρέθηκαν στον ISIS. Ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφεται στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ως κατασκευαστής σφαιρών, που έφυγαν από την Αξιούπολη του Κιλκίς και κατέληξαν στη Ράκα. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο Πεντάγωνο, από κάτω βρίσκεται ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας εξηγήσει εάν ήλεγξε ή όχι τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου όταν τον υποδεχόταν ως εκπρόσωπο άλλης χώρας, ως μεταφορέα και ως επενδυτή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και είναι αυτονόητο ότι ζητάμε, επίσης, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής».

Β. Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

«Για εμάς το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Για εμάς το θέμα αυτό δεν πρόκειται να κλείσει έως ότου διαλευκανθεί ως το τέλος. 

Σήμερα, σας διανείμουμε αυτή την απόδειξη. Eίναι ένα δημόσιο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφηκε από το σύστημα επιτήρησης πιθανού λαθρεμπορίου όπλων της Ε.Ε. και μάλιστα καταγράφηκε η περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς ως η περιοχή από την οποία προέρχονται τα όπλα.

 Είναι σφαίρες, οι οποίες περιλαμβάνονται επίσης ως φωτογραφίες στο report που θα σας δίνουμε».  

«Το σύστημα επιτήρησης της Ε.Ε. είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα το οποίο καταγράφει. Από εκεί και πέρα εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί, εφόσον κάποια Κυβέρνηση ενδιαφερθεί για το μητρώο συγκεκριμένης εταιρίας ή προσώπου, τότε αυτόματα αυτό φαίνεται και αυτόματα ενημερώνεται. 

Γι’ αυτό και το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν η Κυβέρνηση, πριν αρχίσει να έχει οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο, ρώτησε σχετικά την αρμόδια Αρχή της Ε.Ε.

Είναι σύστημα καταγραφής. Και για να είναι σαφές να πούμε ότι η καταγραφή αυτή έγινε την περίοδο έως το τέλος του 2014. Αλλά, όπως ξέρετε,  η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο.

Με τον κ. Παπαδόπουλο δουλειές έκανε η επόμενη Κυβέρνηση. Δουλειές έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί κ. Καμμένου. Δεν κάναμε καμιά δουλειά με τον κ. Παπαδόπουλο. Δεν είχαμε καμία επαφή με τον κ. Παπαδόπουλο. 

Δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο έκανε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κ. Καμμένου. 

Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε έρευνα, δεν είμαστε στην Κυβέρνηση. Ρωτάμε την Κυβέρνηση αν έκανε την απαραίτητη έρευνα ώστε να γνωρίζει τη διαδρομή του ανθρώπου που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος πολλών χωρών, που ενδιαφέρονταν για οπλισμό. Ως μεταφορέας και ως ενδιαφερόμενος να επενδύσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. 

Θα έχετε στη διάθεσή σας τα έγγραφα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και που η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει διαψεύσει, στα οποία ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να επενδύσει και σε γραμμές παραγωγής στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Όπως θα δείτε από το αποδεικτικό που σας έχουμε διανείμει, πίσω υπάρχει η φωτογραφία της σφαίρας που έχει εντοπιστεί. 

Στο ερώτημα αν είναι ελληνικά όπλα, αν τα έχει πουλήσει η Ελλάδα, η απάντηση είναι: Προφανώς όχι. 

Τα όπλα τα οποία καταγράφονται στο Report προέρχονται από την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου που κατασκευάζει όπλα στην Αξιούπολη του Κιλκίς. 

Γ. Για παραίτηση Κοντονή

Η Δικαιοσύνη, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θεσμικό πρόβλημα. Σας θυμίζω ότι, πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για θεσμικά εμπόδια. 

Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την αποπομπή του κ. Κοντονή.

Δ. Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Αυτό που κυρίως μπορούμε να επισημάνουμε από το λεγόμενο συμπληρωματικό Μνημόνιο είναι ότι περιλαμβάνει ένα στόχο ιδιωτικοποιήσεων, που περιμένουμε να δούμε να τον εκπληρώνει η Κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε, δηλαδή, την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο. 

Όπως μέχρι τώρα όλα δείχνουν, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης . Δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση η Κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζω το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναφέρεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση μάλλον θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, δεδομένου ότι, μέχρι τώρα, το δείγμα γραφής που έχει δώσει είναι ότι τα χρησιμοποιεί ως όχημα προσλήψεων ή ως όχημα υποστήριξης φιλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει και μια σειρά άλλα ζητήματα. Ένα βασικό ζήτημα είναι η υποεκτέλεση των κοινωνικών δαπανών το 2017. Δηλαδή, η Κυβέρνηση περιέκοψε εκ των προτέρων κοινωνικές δαπάνες για το 2018 για να δημιουργήσει τη δυνατότητα να δώσει μέρισμα το 2017. Πήρε από τη μία τσέπη των ανθρώπων, που δεν καταφέρνουν, πολλά, για να τους δώσει πάρα πολύ λίγα στο τέλος του χρόνου.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη το οποίο έπρεπε να κατατεθεί από το Μάρτιο του 2016. Θυμίζω - και είμαι σίγουρη ότι το θυμάστε - ότι είχε συνεδριάσει τότε και το Υπουργικό Συμβούλιο για να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό μετατίθεται στο τέλος του 2017. Είναι ενδεικτικά κάποια στοιχεία. 

Θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριό μας - και θα παρουσιάσουμε και μετά αναλυτικά - τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι κομβικό ζήτημα για μας, να προχωρήσει η Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Και είναι εκφρασμένη η πολιτική βούληση του κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό. 

Ε. Για τις δηλώσεις Τσίπρα

Επειδή σήμερα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διαφοράς για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία - όπως ξέρετε - βρίσκεται στον Ο.Η.Ε. Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes. 

Καλούμε, σήμερα, τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους Έλληνες και ειδικά στους Μακεδόνες τι ακριβώς εννοεί με την δήλωσή του που θα σας διαβάσω. 

«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα.  Αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Aν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και, ταυτόχρονα, αποδεκτεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες». 

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή την φράση ότι «αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

ΣΤ. Για τα κανάλια

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μεταβιβάσεις Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαιτέρως καναλιών. 

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του πόθεν έσχες των νέων ιδιοκτητών και πιστεύουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει πολύ καλά την δουλειά της.

Σύνοψη της μελέτης εξειδικευμένων επιστημόνων που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας  για τα αίτια της καταστροφικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή

Η πλημμύρα του Νοεμβρίου 2017, τα πιθανολογούμενα αίτια,  οι επιπτώσεις της και ο περιορισμός τους με μέτρα

Η βροχόπτωση στο Όρος Πατέρας χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική. Η πλημμύρα στη Μάνδρα εκτιμήθηκε ότι είχε περίοδο επαναφοράς τουλάχιστον 100 ετών ή και μεγαλύτερη, δηλ. πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πλημμυρικό γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο. 

1. Τα αίτια της πλημμύρας ήταν τα ακόλουθα:

Η έλλειψη των απαραίτητων έργων ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις του υφιστάμενου υδρογραφικού δικτύου των λεκανών απορροής που δέχθηκαν την έντονη βροχόπτωση και οδήγησαν εξαιρετικά γρήγορα τα νερά στα ρέματα της περιοχής. 

Τα ατελή έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών, σε συνδυασμό με την ασυνέχεια, τη μείωση των διατομών ή και την κατάργηση των κύριων ρεμάτων, εξαιτίας π.χ. επιχωματώσεων, καταπατήσεων ή μη-ορθολογικής δόμησης.

Τα χαρακτηριστικά της βροχόπτωσης, που χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και καταστρεπτική. 

2. Οι δυνητικές επιπτώσεις από την πλημμύρα αναλύονται σε 4 κατηγορίες: (1) στον πληθυσμό, (2) οικονομικές, (3) περιβαλλοντικές και (4) πολιτιστικές. Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό έχουν προτεραιότητα, και ειδικότερα αυτές που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Στο συγκεκριμένο πλημμυρικό επεισόδιο υπήρξε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, γεγονός που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Όμως, σημαντικότατες ήταν οι επιπτώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες και ιδιαίτερα στις οικονομικές δραστηριότητες.

3. Οι επιπτώσεις της πλημμύρας είναι σημαντικά μικρότερες, όταν γίνεται ορθή διαχείρισή της με κατάλληλα μέτρα που αφορούν τα ακόλουθα: (1) Πρόληψη, (2) Προστασία, (3) Ετοιμότητα, και (4) Αποκατάσταση (ατομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και άλλες μορφές αποκατάστασης). 

Προτάσεις για λύσεις και παρεμβάσεις

Στη διατύπωση των προτάσεων έχει προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, με βάση την οποία προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση των ακολούθων έργων και ενεργειών:

Τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οικισμών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για τη μείωση του υφιστάμενου υψηλού κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου, όπως π.χ. η απομάκρυνση των επιχωματώσεων, ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων, η αποκατάσταση των κατασκευών και υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες κ.α. Τονίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων υγιεινής εξαιτίας της προκληθείσας υποβάθμισης της ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης.

Τα απαραίτητα έργα ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.

Τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ως επείγοντα, οπότε συνιστάται να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής τους με διαδικασίες «επείγοντος» (fast-track), χωρίς καθυστερήσεις, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ώστε να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο σε σύντομο διάστημα. 

Τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας με την ενίσχυση και  οργάνωση της κατάλληλης πολιτικής προστασίας για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: 

Η υλοποίηση όλων των ενεργειών που προβλέπονται στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (ν. 3013/2002, ΥΑ 1299/7-4-2003) και το πρόσφατο έγγραφο 7742/1-11-2017 της ΓΓΠΠ για τις πλημμύρες.

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού Επιχειρησιακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων πρόβλεψης, μέτρησης-καταγραφής, και μαθηματικών μοντέλων υδρολογίας και υδραυλικής (διόδευσης πλημμύρας). 

Η οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης-ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των τοπικών Αρχών, σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε όσες περιοχές κρίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. 

Επίσης, προτείνονται τα ακόλουθα:

Στοχευμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος θα εντοπίσει και θα ιεραρχήσει τυχόντα επιπλέον έργα, τόσο στην ορεινή όσο και στην πεδινή ζώνη. 

Εφαρμογή των Μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν εξειδικευμένες δράσεις στις περιοχές που επλήγησαν.

Αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ – ΥΠΕΝ/ΕΓΥ), η οποία πρέπει να αποτελέσει την ενοποιημένη βάση που θα συγκεντρώνει τα πλέον έγκυρα και πρόσφατα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, από όλους τους Φορείς, με επαρκή χωρική κάλυψη. 

Τέλος, συνιστάται η πραγματοποίηση άμεσων ενεργειών για την επίλυση των διαφόρων χρόνιων προβλημάτων της χώρας που συμβάλλουν, καθένα με τον τρόπο του, σε τραγικά αποτελέσματα. Τέτοια είναι:

Η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ταχεία εξέλιξη των διαδικασιών που σχετίζονται με την παραγωγή έργων. Ειδικότερα, τονίζεται η δυσκολία με την οποία παράγονται οι τεχνικές μελέτες στη χώρα μας, από τη στιγμή που ανακύπτει το πρόβλημα που πρέπει να μελετηθεί μέχρι τη στιγμή που θα «ωριμάσει» ώστε να κατασκευασθούν τα σχετικά τεχνικά έργα. Οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και οφείλονται κυρίως στις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης στην έκδοση εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. 

Ο μη-ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος στις συνήθεις περιπτώσεις στον ελληνικό χώρο ακολουθεί την ανάπτυξη και δεν προηγείται αυτής. Τα ρέματα καλύπτονται για τη δημιουργία δρόμων, προβλέποντας στην καλύτερη περίπτωση κάποιο τεχνικό έργο διόδευσης της ροής που συνέρεε στο ρέμα αυτό. 

Η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η οποία δεν διευκολύνει την απλή και γρήγορη επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν.

Η ευθυνοφοβία, που οδηγεί στην αποφυγή λύσης ενός θέματος, ενόψει ενδεχόμενης κατηγορίας από κάποιον που θίγεται, έστω και καταχρηστικά. 

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατικών φορέων.

Η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Συνήθως, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται τοπικά και αποσπασματικά χωρίς συνολικό σχεδιασμό.

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, ιδίως σχετικά με την ιδιοκτησία και τη χρήση της γης.

Η ανεπαρκής περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι νόμοι της φύσης, άλλοτε από αδιαφορία, άλλοτε από μικροσυμφέροντα, χωρίς συνειδητοποίηση ότι τελικά κάθε πολίτης θα θιγεί από την αντίδραση της φύσης.

Η έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.