Log in
updated 4:45 PM UTC, Nov 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Συνάντηση Τσίπρα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου.  Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.  

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε  ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.  

Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση.   

Η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας.  Η  πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή.  Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.  

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα.  Ο βίος και η πολιτεία  του  κ. Τσίπρα, αλλά και οι ως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ΄ ελάχιστον τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.   

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτε. Άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε, τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής.  Αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εν τέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει πριν από λίγες μέρες. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του.  Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους».   

Μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 35o Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

 «Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας. Η μεγάλη Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, ξέρει να χτίζει, όχι να γκρεμίζει. Και μιλώντας σ’ εσάς, είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε, καλύτερα από τον καθένα, πόσο δύσκολο και πόσο σημαντικό είναι να χτίσεις.

Πριν μερικά χρόνια το να αποκτήσεις δικό σου σπίτι ήταν στόχος ζωής. Και πολλές οικογένειες τα είχαν καταφέρει, καθώς η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Σήμερα, για πολλούς συμπολίτες μας, το να έχεις δικό σου σπίτι είναι μπελάς, καθώς η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, το μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, τη μεγάλη γραφειοκρατία της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Τρίτον, την ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.

Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται ακόμα περισσότερο σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπως το τωρινό, όπου η κρίση παρατάθηκε αναίτια, λόγω των χειρισμών και της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που συνειδητά και απροκάλυπτα εχθρεύεται τη μεσαία τάξη την οποία διέλυσε με την εξοντωτική υπερφορολόγησή της. Όμως, οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να το πετύχουμε.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει λύσεις, που θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων. Έχω δεσμευτεί απέναντί σας για μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Έχω δεσμευτεί για έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

Η γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων θα μειωθεί. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και δεσμεύομαι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά και σε τελικό στάδιο. Και παράλληλα δεσμεύομαι να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους.

Φίλες και φίλοι, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Έτσι ώστε η  “ιδιοκτησία” να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ένα προνόμιο των λίγων, αλλά ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών. Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας».