Log in
updated 6:58 PM UTC, Apr 26, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ευρωπαϊκή πίεση ζητά η Βόζεμπεργκ για να επιστρέψει η Τουρκία στη νομιμότητα

Με νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, στηλίτευσε τις νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας υλικές ζημιές. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η προκλητική στάση του Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο ζητά την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ: 

«Ένταση προκλήθηκε χθες κατά τις βραδινές ώρες γύρω από τις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια στο Αιγαίο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αυτή δεν ήταν η μοναδική τουρκική πρόκληση. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου. Παράλληλα, αλλεπάλληλες ήταν και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μερικά εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν δυναμιτίζουν το κλίμα και αποτελούν ευθεία και προκλητική απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της Ε.Ε., Ελλάδας και Κύπρου.  

Δεδομένου ότι η Τουρκία για ακόμα μια φορά σκόπιμα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα η Ε.Ε. επανειλημμένως έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιά πρόκειται να είναι η άμεση αντίδρασή της στην απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα;

- Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας;».

Έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας ζητά η ΝΔ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, απέστειλαν σήμερα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κ. Δουζίνα με αίτημα την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της Επιτροπής.

Προς:Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,  κ. Κ. Δουζίνα

Θέμα:Αίτημα για έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2017, το οποίο έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών. Από τις αρχές του έτους η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά των νησίδων. Ακραία πρόκληση συνιστά ο χθεσινός εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών επιβάλλεται να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε βάθος συζήτηση, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν συνθήκες για την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής στάσης που θα περιορίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα. 

Για το λόγο αυτόν ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής σε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ.

Είμαστε βέβαιοι ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες.

Με εκτίμηση,

1. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

3. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

4. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

5. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

6. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ

7. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

8. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)

9. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

10. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 

11. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)

12. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

13. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τοποθετ ήσεις Βορίδη Παναγιωτόπουλου

Τοποθετήσεις του Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Αττικής, κ. Μάκη Βορίδη και του Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή Καβάλας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών για την υπόθεση Novartis.

Μ. Βορίδης: 

Το πολιτικά ενδιαφέρον μέρος είναι ποιο; Από εκεί που υποτίθεται ότι έχουμε τη συγκλονιστική αποκάλυψη σκανδάλου κατά Παπαγγελόπουλο και το μεγαλύτερο σκάνδαλο που υπάρχει στην κυβερνητική πρόταση έχουμε μια αποτύπωση στην οποία δεν υπάρχει περιγραφή αδικημάτων. Και κατά την οποία το μόνο που θα κάνει η Προκαταρκτική Επιτροπή είναι να πάρει θέση επί του νομικού αυτού ερωτήματος. Δεν πρόκειται να κάνει τίποτε άλλο. Αυτό μας λέει η κυβερνητική πλειοψηφία. Από το όλα στο φως, έχουμε πάει στο όλα έχουν εξαλειφθεί τα αξιόποινα ή όλα στη Δικαιοσύνη. Εκεί βρισκόμαστε. Εμείς, λοιπόν, γι’ αυτό επιμένουμε στο όλα στο φως. 

Υπάρχει μια ωμότατη και αθλιότατη κυβερνητική παρέμβαση. Αυτό είναι το σκάνδαλο. Το σκάνδαλο είναι η κυβερνητική παρέμβαση. Διότι η ουσία την οποία πρέπει να αρχίσει να ψηλαφεί κανένας ποια είναι; Θα σας θέσω ορισμένα, να τα σκεφτείτε και να τα σκεφτούν και οι πολίτες. Οποία τύχη λαμπρή και συγκυρία μετά το συλλαλητήριο του «γνωστού όχλου». Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό Ετερόκλητοι, ήμασταν. Διάφοροι ετερόκλητοι εκεί, «ετερόκλητοι οχλοκρατούντες». Τα είπε όλα αυτά ο κ. πρωθυπουργός. Όποια, λοιπόν, τύχη, την επομένη ημέρα του συλλαλητηρίου, ο κ. Τζανακόπουλος κάνει μια βόλτα στον Άρειο Πάγο.  Κοίτα να δεις μια σύμπτωση! Και μάλιστα υπάρχει και μια αρχική διαρροή. Πως έγινε αυτό; Κάποιος τον είδε. Σκέφτηκε να πει για προσωπική του υπόθεση. Έτσι ξεκινάει η διαρροή. Έκανε μετά και μια δεύτερη σκέψη. «Μήπως με ρωτήσουν ποια είναι η προσωπική μου υπόθεση και δεν θα ξέρω να πω;». Και μετά παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προσωπική του υπόθεση, αλλά πήγε – λέει - να ενημερωθεί. Απλή ερώτηση προς απλούς πολίτες: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπό ποια ιδιότητα ενημερώνεται για μια δικογραφία; Και γιατί του παρέχεται, αν του παρεσχέθη, ενημέρωση; Και γιατί την εζήτησε; Δηλαδή τώρα, άμα κάνει κάποιος πιο περίπλοκες σκέψεις, έχει άδικο; Δεν του δίνει πάτημα ο κ. Τζανακόπουλος; Πρώτον αυτό. Δεύτερον, ποια είναι η διαδικασία όταν έχουμε μια δικογραφία; Η διαδικασία όταν έχουμε μια δικογραφία είναι: Τι λέει το Σύνταγμα; Και έρχεται η δικογραφία αυτή στη Βουλή, η συγκλονιστική. Με τι στοιχεία έρχεται; Με καταθέσεις τριών μαρτύρων. Με αυτό έρχεται. Από όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν και δημοσιεύματα του Documento. Αλήθεια. Άρα, λοιπόν, με αυτά έρχεται στη Βουλή. Με τους τρεις μάρτυρες. Έχω κάνει στη ζωή μου πάρα πολλές δίκες και έχω ανοίξει και πάρα πολλές δικογραφίες. Μάρτυρα που να καταθέτει εννέα φορές δεν βρήκα. Και μου έκανε εντύπωση και ένα άλλο, στις καταθέσεις. Λέει: Καταθέτει ο μάρτυρας επί τρίωρον. Τρεις ώρες κατάθεση, τρεισήμισι ώρες κατάθεση, τέσσερις. Τι εισφέρει; Δυόμιση δακτυλογραφημένες σελίδες τη φορά. Τι λέγανε τέσσερις ώρες για να βγάλουν δυόμιση σελίδες; Τι κουβέντα γινόταν εκεί; Για να βγάλουν δυόμιση σελίδες φάγανε τέσσερις ώρες και του έλεγε «να ξανάρθουμε και την άλλη βδομάδα να το συνεχίσουμε». Και μετά από πέντε μέρες «να το συνεχίσουμε». Και μετά άλλες πέντε μέρες «να το συνεχίσουμε». Μέχρι να το ταιριάξουμε, να το φέρουμε. «Και δεν μου είπες για το Σαμαρά». Το είπαν μετά από ένα μήνα. Έχεις να καταθέσεις για τη δήθεν δωροδοκία του πρωθυπουργού και δεν πας στην εισαγγελέα να το πεις; Τώρα τι συζητάμε; Εδώ έχω τον πρωθυπουργό που τα πήρε!

Εντυπωσιακό, επίσης, είναι - για να καταλάβετε - στην πρόταση που κάνει η πλειοψηφία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν βρίσκεται πουθενά. Το όνομά του δεν υπάρχει στην κατηγορία. Υπάρχει Α.Λ., που αν μπείτε στον κόπο να το συσχετίσετε με τα στοιχεία της δικογραφίας, δηλαδή, να κάνετε τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και δεν έκανε, αν μπείτε, λοιπόν, σε αυτόν τον κόπο, θα διαπιστώσετε ότι οι αποδιδόμενες στον Α.Λ. πράξεις δεν είναι οι πράξεις που αποδίδονται στον Ανδρέα. Εδώ, λοιπόν, αυτός έχει εξαφανιστεί από τη δικογραφία. Δικαίωμά τους, πολύ σωστά κάνουν, ορθά το κρίνουν, απλώς το σφάλμα είναι ότι το κρίνουμε μόνο για τον Ανδρέα και δεν το κρίνουμε για όλους τους υπόλοιπους. 

Ν. Παναγιωτόπουλος: 

Θέλω να κάνω λόγο για μια σειρά λογικών, δικονομικών και θεσμικών παραδόξων, που έχουμε εντοπίσει κατά τη μελέτη τόσο της κυβερνητικής πρότασης, όσο και του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας. 

Πρώτο λογικό παράδοξο: Η παράλειψη από την κυβερνητική πρόταση του Υπουργού Υγείας από τον Ιανουάριο του ’15 και για κάποιο χρονικό διάστημα κ. Π. Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία που ήρθε για να την εκτιμήσουμε. Δεν κατονομάστηκε ο κ. Κουρουμπλής από την κυρία Τ. Χριστοδουλοπούλου, όταν με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώθηκε η έλευση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Όλοι κατονομάστηκαν εκτός από τον κ. Π. Κουρουμπλή. Υποθέτω ότι επρόκειτο για άλλη μια περίεργη σύμπτωση. Η αιτιολογία για το ότι δεν περιλαμβάνεται το όνομα του κ. Κουρουμπλή στην κυβερνητική πρόταση είναι ότι η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων του ’15 για την οποία εγκαλείται, οφείλεται στην επιμήκυνση του χρόνου διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που δημιούργησε κάποια καθυστέρηση λίγων μηνών. 

Αυτό που έχω να πω σε μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν είναι ο μόνος που διαπραγματευόταν με ενδεχομένως κάποια καθυστέρηση μέχρι να φτάσουν σε αποτέλεσμα με τους θεσμούς. Και άλλοι διατελέσαντες Υπουργοί Υγείας διαπραγματεύονταν για μακρό χρονικό διάστημα με τους θεσμούς. Πλην όμως μόνο ο κ. Κουρουμπλής τυγχάνει αυτής της εύνοιας, να εξαιρεθεί από την έρευνα επειδή δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων λόγω καθυστέρησης. Προφανώς ο λόγος είναι διότι, όπως είχαμε συζητήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, για την Εξεταστική για τη διερεύνηση των ζητημάτων περί την Υγεία, τα στελέχη της Κυβέρνησης τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και γι’ αυτό εξαιρέθηκε ο κ. Κουρουμπλής και τότε. 

Δεύτερο λογικό παράδοξο. Η δυνατότητα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Documento να έχει στοιχεία της δικογραφίας – της υποτίθεται μυστικής δικογραφίας – δεδομένου ότι η προανακριτική διαδικασία διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Και τα έχει μάλιστα πριν ακόμα αυτά προκύψουν. Αναφερόμαστε στη γνωστή κατάθεση του μάρτυρα που συνέπεσε με την Κυριακή του συλλαλητηρίου. Η τελευταία κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων, στην εισαγγελέα διαφθοράς, δόθηκε όταν ήδη η εφημερίδα αυτή είχε εκδώσει το κυριακάτικο φύλλο της.  

Άλλο παράδοξο: Το κεντρικό πρόσωπο αυτής της υπόθεσης είναι ο κ. Φρουζής. Ο διευθύνων Σύμβουλος Novartis. Όμως, οι ερευνητικές Αρχές δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να τον καλέσουν να καταθέσει ως μάρτυρας. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση. Θυμίζω ότι η μόνη δημόσια παρέμβασή του ήταν σε συνέντευξη προ ημερών όταν είπε αυτά που είπε, ότι δεν έχει δει κανένα πολιτικό πρόσωπο. 

Έτερο παράδοξο: Ένα αποδεικτικό υλικό που στηρίζεται σε μια σειρά από εικασίες, εκτιμήσεις, θεωρίες, φημολογίες. Εμείς υποστηρίζουμε ότι, εκτός από τις καταθέσεις με δόσεις, προφανώς γιατί υπάρχουν «κενά μνήμης» που επανέρχονται σιγά σιγά, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία, πολλώ δε μάλλον κατά δύο διατελεσάντων πρωθυπουργών, με αποδείξεις του τύπου: «άκουσα», «θεωρώ», «εκτιμώ», «νομίζω», «η πιάτσα λέει ότι» κτλ. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έχει θεσπιστεί και το άρθρο 9 παρ. 4 του νόμου 2928 του 2001, σχετικά με το καθεστώς των προστατευομένων μαρτύρων στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι μόνη η κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων δεν αρκεί για την καταδίκη του κατηγορουμένου. 

Στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων, το καθεστώς των οποίων διέπεται από το νόμο του 2001, αλλά και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου με τον 4524 του ’14, έτσι ώστε να εισάγεται η έννοια του μάρτυρα δημοσίου ενδιαφέροντος: Για να υπαχθεί κάποιο πρόσωπο φυσικό στην κατηγορία του μάρτυρα δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως τροποποιείται αντιστοίχως το 45β του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που εποπτεύει την αρμόδια να κάνει την έρευνα εισαγγελέα διαφθοράς. Εδώ δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει στη δικογραφία που μας έχει διαβιβαστεί, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε κάπου αλλού. Δεν έχει δοθεί αυτή η έγκριση από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελέα διαφθοράς, προκειμένου να υπαχθούν τα φυσικά αυτά πρόσωπα σε αυτό το καθεστώς. Άρα θα μπορούσε να προκύψει και ζήτημα ακυρότητας όλου αυτού του αποδεικτικού υλικού. Είναι μια δικονομική λεπτομέρεια η οποία εκτιμώ ότι έχει τη σημασία της γιατί η τήρηση απαρεγκλίτως της διαδικασίας έχει και συνέπειες ως προς την ουσιαστική εξέλιξη της υπόθεσης, όταν αυτή περνάει μέσα από τους διαύλους της Δικαιοσύνης. Το «κάνουμε ό,τι θέλουμε, κάμπτουμε κάθε δικονομικό κανόνα», αν έχουμε Κράτος Δικαίου, δεν πρέπει να ισχύει. 

Έτερο δικονομικό παράδοξο, αν θέλετε με διασταλτική ερμηνεία. Η επίκληση του εγγράφου του FBI στην κυβερνητική πρόταση, όπου περιλαμβάνονται και επτά ονόματα πολιτικών προσώπων. Ξέρετε αυτά τα επτά ονόματα πολιτικών προσώπων, δεν προκύπτουν επειδή το σχετικό υλικό υπάρχει ως αποδεικτικό υλικό στα έγγραφα του FBI. Προκύπτει επειδή η Ελληνική Δικαιοσύνη δια της εισαγγελέως διαφθοράς, το ζήτησε. Άρα τα επτά πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο έγγραφο του FBI, δεν προκύπτουν από την έρευνα του FBI. Πάλι γίνεται η σχετική εκμετάλλευση για τη δημιουργία εντυπώσεων. Κακώς, λοιπόν, γίνεται επίκληση αυτού του εγγράφου, και απ’ ό,τι καταλαβαίνω σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχει και η δυσαρέσκεια του οργάνου αυτού σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να το περιλάβει, μάλλον να κάνει γνωστό δημόσια το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. 

Άλλο ένα σημείο. Η πρώτη αναφορά μάρτυρα προστατευόμενου σε πολιτικά πρόσωπα γίνεται στις 6 Νοεμβρίου 2017. Άρα, όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Βορίδης, τότε ήταν η πρώτη στιγμή και η μόνη στιγμή κατά την οποία η αρμόδια εισαγγελέας διαφθοράς, θα έπρεπε να κλείσει το φάκελο, κατά το «αμελλητί» του αρθ. 86, και να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά για τέσσερις ακόμα μήνες λαμβάνονταν καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων.

Τέλος, τα θεσμικά παράδοξα έχουν να κάνουν προφανώς με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και όλη αυτή την κεντρική μεθόδευση, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί βασικό πυλώνα του Κράτους Δικαίου για την ύπαρξη του οποίου έχουμε πλέον πάρα πολλές επιφυλάξεις εμείς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και όχι μόνο.  Θυμίζω ότι το Φεβρουάριο του 2017, σε ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού του κ. Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας απάντησε στη Βουλή προαναγγέλλοντας στην ουσία για πρώτη φορά την υπόθεση Novartis. Φεβρουάριο του 2017. Ή αυτό είναι μια εκπληκτική επίδειξη προφητικών ικανοτήτων ή αποτελεί πρωθύστερη γνώση αυτής της κατά τα άλλα μυστικής δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε το θεσμικό παράδοξο.            

Δεύτερη μέρα περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύβοια

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε, σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, τη διήμερη περιοδεία του στην Εύβοια. Χθες επισκέφθηκε τη Νότια Εύβοια και την Κύμη, ενώ σήμερα επισκέφθηκε τη Βόρεια Εύβοια. 

Πρώτος σταθμός του κ. Μητσοτάκη για σήμερα ήταν τα Ψαχνά. Συζητώντας με νέους, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να γυρίσετε στην επαρχία», ενώ σε καταστηματάρχες που τον περίμεναν έξω από τα καταστήματά τους, ανέφερε ότι «το 2018 θα είναι έτος πολιτικών αλλαγών». 

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μαντούδι, όπου, απευθυνόμενος σε πολίτες, δήλωσε: «Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες: Πώς θα βρουν τα νέα παιδιά δουλειά, πώς οι συνταξιούχοι δεν θα δούνε κι άλλο τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται, πώς θα υπάρχει ποιοτική πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα δουλεύει.

Εμείς - όπως ξέρετε - γι’ αυτά επιδιώκουμε να μιλάμε. Και η καλύτερη απάντηση στην τοξικότητα της πολιτικής ζωής και στην προσπάθεια κάποιων να κυλήσουν όλον τον πολιτικό κόσμο στη λάσπη, είναι να μιλάμε για τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών. Διότι, αν κάποιοι επιδιώκουν να το κάνουν αυτό, το κάνουν πρωτίστως για να διχάσουν τον λαό και για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες. 

Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μια αναμέτρηση για το τι έγινε στο παρελθόν. Θα είναι μια σύγκρουση για το πως θα αλλάξουμε το δικό σας μέλλον. Και εμείς θα μιλάμε πάντα με αυτήν τη γλώσσα. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα δεξιά και αριστερά. Προφανώς και θα απαντήσουμε σκληρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης της Παράταξής μας. Αυτό θα το κάνουμε, στη Βουλή, οργανωμένα και συντεταγμένα. 

Ταυτόχρονα, τα ζητήματα τα οποία σας απασχολούν εδώ στο Μαντούδι και τα οποία άκουσα σε όλη την Εύβοια και τα ακούω σε όλη την Ελλάδα, είναι αυτά τα οποία θίξατε. Είναι οι μισθοί, είναι οι συντάξεις, είναι η υγεία, αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι δουλειές. Και για να το ξεκαθαρίσουμε: Δουλειές χωρίς επενδύσεις, δεν γίνονται. Το Μαντούδι είναι μια περιοχή η οποία έγινε σύμβολο της ανεργίας στο παρελθόν, είναι όμως και μια περιοχή στην οποία αρχίζουμε να βλέπουμε πάλι κάτι να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτό το κάτι είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι αποτέλεσμα κάποιων ανθρώπων οι οποίοι ήρθαν και θέλουν να επενδύσουν τα δικά τους κεφάλαια για να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.

Η δική μας η δουλειά είναι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε επένδυση γίνεται σε αυτόν τον τόπο, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται το περιβάλλον και την κείμενη νομοθεσία. Και αυτό θα κάνουμε. Διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας και για να μπορέσει και το Μαντούδι, αλλά και η Βόρειος Εύβοια να αποκτήσει ξανά τη ζωή την οποία είχε στο παρελθόν. Και μια τελευταία κουβέντα, επειδή το άκουσα: Προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Εύβοιας είναι το οδικό δίκτυο, ειδικά της Βόρειας Εύβοιας, και o κεντρικός άξονας, ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να γίνει. Είναι το ένα και μεγάλο έργο το οποίο χρειάζεται αυτή η περιοχή για να μπορέσει να βγει από την απομόνωση. Για να αναπτυχθεί οικονομικά, αλλά και τουριστικά. Είδα τα προβλήματα με τα ίδια μου τα μάτια και κατέληξα στα δικά μου συμπεράσματα».

Στη συνέχεια της περιοδείας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε μονάδα ναυπηγείων, όπου ξεναγήθηκε και συνομίλησε με ναυτεργάτες. Επόμενη στάση ήταν η Ιστιαία. Περπάτησε στα μαγαζιά και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, στην οποία είχε πραγματοποιήσει μεγάλη συγκέντρωση το 1989 ο πατέρας του. Οι κάτοικοι, μάλιστα, του έδειξαν φωτογραφίες από την συγκέντρωση εκείνη, στις οποίες φαινόταν το σύνθημα: «Γιατί να ξεκινήσεις τη ζωή σου με ανεργία;». Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι το ίδιο σύνθημα είναι δυστυχώς επίκαιρο και σήμερα. Μετά την Ιστιαία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε ιχθυοτροφική μονάδα της περιοχής και ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Εύβοια με την επίσκεψή του στην Αιδηψό.

Με ελεύθερους επαγγελματίες στη Χαλκίδα συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί από χθες, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, διήμερη περιοδεία στην Εύβοια. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, είχε χθες, ανοιχτή συζήτηση με ελεύθερους επαγγελματίες στη Χαλκίδα. Κατά την έναρξη της συζήτησης ανέφερε τα εξής:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να μπορέσω να απαντήσω σε ερωτήματα τα οποία θα μου θέσετε εσείς. Βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα από το να επαναλάβω άλλη μια κλασική κομματική ομιλία, που θα σας πω τις σκέψεις μου και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς. Κάθε φορά που κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, συνήθως κάτι χρήσιμο βγαίνει ως συμπέρασμα από αυτά τα οποία ακούω. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα μπορέσουμε να κάνουμε και σήμερα. 

Δεν θέλω να πω πολλά στην αρχή, ίσα ίσα να πω δυο τρεις σκέψεις γενικές για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο, όσο περισσότερο γίνεται, για να απαντήσω σε ερωτήσεις σας. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει μια μεγάλη και προφανής αντιδιαστολή μεταξύ της τοξικότητας του γενικότερου πολιτικού περιβάλλοντος και της δημιουργικότητας και της προσδοκίας που βλέπω στα δικά σας πρόσωπα και σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που συναντώ σε όλες τις περιοδείες που κάνω στην Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα εδώ στην Εύβοια. 

Απ’ τη μια η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, θέλει να γυρίσει τη χώρα στο παρελθόν, να διχάσει, να τη βυθίσει σε ένα βούρκο σκανδαλολογίας. Ίσως διότι ο ίδιος δεν αισθάνεται αρκετά σίγουρος να υπερασπιστεί τα - εντός εισαγωγικών – “επιτεύγματά” του στην πορεία της Οικονομίας. Σήμερα, μάλιστα, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση από τον κ. Βίζερ, απερχόμενο επικεφαλής του Euroworking Group, ο οποίος εκτίμησε το κόστος τους πρώτου εξαμήνου της περιόδου Βαρουφάκη – Τσίπρα στα 200 δις και όχι στα 100 δις που λέγαμε μέχρι σήμερα. 

Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, να κυληθεί όλη η πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα βούρκο, μέσα σε μια λάσπη με εκατέρωθεν κατηγορίες, είναι προφανές ότι θα απαντηθεί θεσμικά από εμάς και θα απαντηθεί στη Βουλή. Διότι δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο πάρα μόνο να προσέλθουμε στη Βουλή και να απαντήσουμε στην Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί, σε όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, που βαραίνουν σήμερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτή τη διαδικασία να βγούνε και οι κουκούλες, να προσέλθουν και όλοι όσοι έχουν να καταθέσουν κάτι και να μπορέσουν και οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και εύχομαι πραγματικά και ελπίζω να δοθεί επαρκής χρόνος σε αυτήν την Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή για να πάρετε, όλες και όλοι, τις απαντήσεις  στα εύλογα ερωτήματα τα οποία έχετε. 

Αυτή, λοιπόν, είναι η μια πραγματικότητα, αυτή που δυστυχώς, σήμερα, μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων. Είχα την ευκαιρία να δω λίγο τα δελτία και σχεδόν είναι μονοθεματικά.  Novartis, Novartis, Novartis. 

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πραγματικότητα, την οποία συνάντησα σήμερα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό το οποίο έκανα στη Νότια και στην Κεντρική Εύβοια. Επιτυχημένοι συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο, ηλικιωμένοι άνθρωποι που μου είπαν “τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό, κάντε κάτι για να τους φέρετε πίσω, να δημιουργήσετε δουλειές, επενδύσεις”. Επιχειρηματίες. οι οποίοι στενάζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και της υπερβολικής γραφειοκρατίας, που δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν ελεύθερα τη δική τους επιχειρηματική δημιουργικότητα. Υποδομές, οι οποίες πάσχουν. Και θέλω να το πω αυτό, ειδικά εδώ στην Εύβοια: Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν είδα οδικό δίκτυο σε τέτοια χάλια, όπως αυτό το οποίο είδα στην Εύβοια. Σας λέω – φαντάζομαι - κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά. Πλην όμως, το οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης για ένα Νομό που στηρίζεται στον Τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα. Και αύριο θα έχω τη δυνατότητα να κινηθώ και προς τη Βόρεια Εύβοια, όπου το οδικό δίκτυο – απ’ ό,τι το θυμάμαι, και φαντάζομαι δεν έχει βελτιωθεί – είναι ακόμα χειρότερο. Πλην όμως η αναπτυξιακή δυναμική της Βόρειας Εύβοιας, δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί αν δεν λυθεί το πρόβλημα των οδικών υποδομών. 

Αυτά μου είπαν σήμερα οι συμπολίτες μας με τους οποίους μίλησα και φαντάζομαι ότι γι’ αυτά θα με ρωτήσετε κι εσείς σήμερα. Διότι τελικά, το πραγματικό διακύβευμα της πολιτικής δεν είναι τόσο να τσακωθούμε για το παρελθόν. Θα γίνεται κι αυτό. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι και για την υπόθεση της Novartis είμαστε πολύ σαφείς: Όλα στο φως, αλλά όλα στο φως με κανόνες και χωρίς στοχοποίηση. Αλλά όλα αυτά αφορούν το παρελθόν. Εσείς θέλετε να ακούσετε από εμένα και τη Νέα Δημοκρατία ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για το μέλλον αυτού του τόπου. Για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος. Για το πώς εσείς θα μπορέσετε να φτιάξετε τις δικές σας ζωές, να φτιάξετε τις δικές σας καριέρες, να κάνετε οικογένεια. Για το πώς μπορείτε να εκπληρώσετε τις δικές σας φιλοδοξίες και τα δικά σας όνειρα. Κι αυτός είναι κι ο δικός μου στόχος: Όσο τοξικό κι αν είναι το κλίμα, καθώς πηγαίνουμε προς τις επόμενες εκλογές - και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είναι πολύ τοξικό - εγώ θα επιδιώκω πάντα να μιλάω για το μέλλον. 

Όλοι και όλες αισθανόμαστε ότι πραγματικά αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα. Αξίζουμε μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο ουσιαστική, λιγότερο εμπαθής. Που θα στέκεται πάνω στα πραγματικά προβλήματα. Που δε θα ασχολείται μόνο με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα. Αξίζετε μια πολιτική η οποία θα μπορεί να ξεκλειδώσει το μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό το οποίο έχει αυτός ο τόπος. Και αναφέρομαι ειδικά, εδώ, στην Εύβοια, έναν τόπο με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως, ακόμα δεν έχουν ξεκλειδωθεί, για λόγους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια. Γι’ αυτά λοιπόν θέλω να συζητήσουμε». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ερωτήθηκε από ελεύθερους επαγγελματίες για ζητήματα σχετικά με το φορολογικό και το θεσμικό πλαίσιο, τη δημόσια διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του σχεδίου του για την επιχειρηματικότητα, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία:

• Πρώτον, στη μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να μη δουλεύει για το Κράτος ο επιχειρηματίας και να υπάρχει πραγματικό κίνητρο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, για μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αλλά και για κίνητρα για επενδύσεις μέσω της φορολογίας, ιδίως για τις νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη κέρδη.

• Δεύτερον, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Έδωσε έμφαση στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, αλλά και σε στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου. Ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο της μικροζυθοποιίας, το οποίο είναι ως έχει από το 1922. 

• Τρίτον, στη βελτίωση της ρευστότητας. Με επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και έμφαση στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την υγιή επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, έδωσε έμφαση στο ζήτημα του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Χρειάζεται, όπως δήλωσε, περισσότερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι δεν αντέχει πολλές τράπεζες η Ελλάδα. Υπό την κατάλληλη εποπτεία ο ανταγωνισμός στις τράπεζες θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αγορά ακόμα δεν είναι αρκετά απελευθερωμένη.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, 

• Τοποθετήθηκε υπέρ της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όμως αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση των τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών σε αυτές.

• Κατήγγειλε την πελατειακή πρακτική αναδιανομής που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση, με τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων μέσω άγριας υπερφορολόγησης. Τόνισε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Επεσήμανε, ειδικά για τον κλάδο του Τουρισμού, ότι τα τελευταία λίγα χρόνια βιώνει μια πολύ ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τώρα επενδύσεις. Υπενθύμισε, δε, τη δέσμευσή του για κατάργηση του τέλους διαμονής. 

Τέλος, ερωτώμενος για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, αναγνώρισε ότι υπάρχει «γυάλινη οροφή» που δεν επιτρέπει σε πολλές γυναίκες να γίνουν ανώτατα στελέχη. Δήλωσε ότι για να σπάσει αυτή η γυάλινη οροφή, χρειάζονται συνειδητές επιλογές και ότι ο ίδιος θέλει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες γυναίκες να εκλεγούν στη Βουλή και να συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και στην ανώτατη διοίκηση.

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής, κυρία Μαρία Σπυράκη, ο Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησαν, σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis. 

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Σπυράκη, ανέφερε: 

«Η Νέα Δημοκρατία είπε εξ αρχής: Όλα στο φως.

Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Είναι φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι ο ίδιος και οι Υπουργοί του παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Και, όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως, αυτή η ίδια πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταθέτει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί η αρμοδιότητα του Σώματος της Βουλής.

Θέτει στη Βουλή νομικά ερωτήματα λες και η  Βουλή είναι ερευνητικό ινστιτούτο. Αυτή η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι την επιχείρηση συγκάλυψης των κατηγοριών κατά του κ. Παναγιώτη Κουρουπλή.

Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Για το λόγο αυτό καταθέτει σύμφωνα με το άρθρο 144 της Βουλής πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο».

Τοποθέτηση Γκιουλέκα για τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τις δηλώσεις, με τις οποίες αποκαλούσε τα Σκόπια “Μακεδονία”, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης ξεπέρασε τώρα και τους πιο σκληρούς Σκοπιανούς. Δήλωσε ότι πρέπει να σκεφτούμε να μετονομάσουμε το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ώστε να μην μπερδεύονται οι επισκέπτες της πόλης και νομίζουν ότι βρίσκονται στα...Σκόπια! 

Είναι απαράδεκτο ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την πρωτεύουσα της Μακεδονίας να αναμειγνύεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα. 

Αντίθετα, έχει την ευθύνη να εκπροσωπεί την Θεσσαλονίκη, σεβόμενος τους πολίτες της Μακεδονίας και την Ιστορία της».

Δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την  επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"».

Δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι αποκλίσεις στην αγορά εργασίας διευρύνονται και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει»

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

«Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, αποκαλύπτουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας της χώρας μας, μετά από τα 3 χρόνια  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ώρα που η απασχόληση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στο γενικό σύνολο της Ε.Ε. ενισχύονται, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες απασχόλησης. Μάλιστα, οι αποκλίσεις, αντί να μειώνονται διευρύνονται, και το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μεγαλώνει.

Πιο συγκεκριμένα, για το 3ο τρίμηνο του 2017, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι άκρως αποκαλυπτικά:

• η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στη Ε.Ε. (58%).

• το 73,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή έχουν παραμείνει εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες.

• καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην Ε.Ε. (15,3%). καθώς και το υψηλότερο ποσοστό πολύ μακροχρόνιας ανεργίας (άνω των 24 μηνών) (11%).

• σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας (-0,8%).

• η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν παρουσιάζει σταθερή τάση βελτίωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι στην Ε.Ε. η κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνεται σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την εργασία).

• το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008.

Η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι σκληρή: Ασθενική αποκλιμάκωση της ανεργίας, χαμηλοί μισθοί, υπερφορολόγηση, εξοντωτικές εισφορές, απόλυτη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, δημιουργία της γενιάς των «φτωχών» εργαζομένων των 342 ευρώ - που πλέον καθίστανται η μεγάλη πλειονότητα των νέων προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή στην Ε.Ε., η ανεργία πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα με σταθερό ρυθμό, καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ (72,3%), η κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνεται σταθερά, με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι μόνιμες θέσεις εργασίας και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. 

Η ανάπτυξη επανήλθε στην Ευρώπη.  Η αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης, όμως, ματαιώνει τις θυσίες των πολιτών και κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη σε συνθήκες μόνιμης κρίσης και υποαπασχόλησης».

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ.  Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Καβάλας με την απόφασή της να εγκαταστήσει ΤΟΜΥ στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας (ΚΚΨΥ), ενώ εγκαινιάζει τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής».

Πλήρης Δήλωση

 «Τη σκυτάλη από τον Υπουργό Υγείας παρέλαβε ο αναπληρωτής του στις κυβερνητικές φιέστες. Αυτήν την φορά ο κ. Πολάκης επισκέπτεται την  Καβάλα και τη Θάσο όπου θα εγκαινιάσει Τοπική Μονάδα Υγείας και τομέα ΕΚΑΒ αντίστοιχα. 

Ο Υπουργός Υγείας εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Καβάλας με την απόφασή του να εγκαταστήσει ΤΟΜΥ στο κτήριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας (ΚΚΨΥ).

Φορτώνοντας νέες δομές στις ήδη υπάρχουσες του ΠΕΔΥ και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την χαρτογράφηση των αναγκών της Περιφέρειας, υποβαθμίζει την παρεχόμενη ψυχιατρική φροντίδα, αφαιρεί από τους ασθενείς το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού και θέτει σε κίνδυνο το ιατρικό απόρρητο. Η νέο - ιδρυθείσα μονάδα κινδυνεύει και από υποστελέχωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στα ΤΟΜΥ πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 30%. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι  πρόκειται για δομή χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αφού τα απαιτούμενα κονδύλια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το  ΕΣΠΑ. 

Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνοεί τις εκκλήσεις των ασθενών και σύσσωμου του προσωπικού του ΚΚΨΥ για αναίρεση της απόφασής της και προχωρά, αντιθέτως, σε κομματικούς εορτασμούς.

Την ίδια ημέρα, η παράσταση μεταφέρεται στη Θάσο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα εγκαινιάσει τον Τομέα ΕΚΑΒ του νησιού, “ξεχνώντας” μία βασική λεπτομέρεια: Ότι δεν έχει εξασφαλίσει τις θαλάσσιες διακομιδές με τα πλοία επιφυλακής. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τις νυχτερινές ώρες ο σταθμός του ΕΚΑΒ θα επιχειρεί μόνο εντός του νησιού χωρίς καμία δυνατότητα διακομιδής προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας!»