Log in
updated 5:30 PM UTC, Aug 14, 2018
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Να κάνουμε πράξη, με αποτελεσματικότητα και χωρίς ταλαντεύσεις, αυτά που έχει ανάγκη η χώρα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε χθες, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση αποφοίτων του Wharton Club of Greece, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Συλλόγου, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δημιουργία προοπτικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Wharton Club για την Παιδεία, την Οικονομία και το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του τέθηκαν. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο όραμά του για την Ελλάδα του αύριο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα διαθέτει ισχυρή οικονομία που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική προστιθέμενη αξία.

«Μπορούμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά δική της επιλογή. Συνειδητά επέλεξε να υπερφορολογήσει την παραγωγική Ελλάδα για να δημιουργήσει μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν για να μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει μέσω επιδομάτων σε κάποιες ομάδες στοχευμένα βοηθήματα». 

Υπογράμμισε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει την κοινωνική δυναμική που θα της επιτρέψει την επόμενη μέρα «να κάνει πράξη, με αποτελεσματικότητα και χωρίς ταλαντεύσεις, αυτά που έχει ανάγκη η χώρα». Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμεύσει την Ελλάδα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, που θα δείξει δείγματα γραφής και θα πείσει τους Ευρωπαίους ότι έχει την ιδιοκτησία των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων».  

«Σήμερα, οι θεσμοί αρχίζουν και δέχονται αυτό που λέμε εμείς: Ότι, δηλαδή, χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που να συνδυάζει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, εξορθολογισμό και καλύτερη αποτελεσματικότητα στις κρατικές δαπάνες, με μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες που σήμερα παρέχει το Δημόσιο».   

Ειδικότερα, για τη μείωση της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για να κάνουμε μια τολμηρή μείωση φόρων θα πρέπει να την εξισορροπήσουμε με μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Επίσης, μπορούμε, μέσω της πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να πραγματοποιήσουμε στοχευμένους ελέγχους και να βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, τόνισε ότι η πολιτική της τωρινής Κυβέρνησης «μας πηγαίνει 40 χρόνια πίσω» και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας, που θα αξιολογείται, θα έχει Συμβούλια Διοίκησης που θα βοηθούν το Πανεπιστήμιο να συγκεντρώνει πόρους, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση».   

 

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, σήμερα το πρωί, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στον οποίον εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα  καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα, να διασφαλιστούν τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να τερματιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

 

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ»

• (Για την κυρία Χριστοδουλοπούλου): Υπερβαίνει κατά  πολύ τον τρόπο που αρμόζει κανείς να συμπεριφέρεται, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Βουλής. Η ευπρέπεια είναι ένα σημαντικό σημείο. Η εξαχρείωση του δημοσίου λόγου, δεν βοηθά.

• Είναι απαραίτητο η υπόθεση της ΝΟVARTIS να διερευνηθεί σε βάθος. Και να αποδοθούν ευθύνες, σε εκείνους που  έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί. Και για το λόγο αυτό στο πεδίο του σκανδάλου, που αφορά πολίτες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους,μια σειρά πρόσωπα, πρέπει η διερεύνηση να προχωρήσει ταχύτατα. Δεν ακούμε κάτι τέτοιο. Στο πεδίο των πολιτικών προσώπων είναι, επίσης, απαραίτητο, να στηθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων μια κάλπη. Και η κάλπη αυτή να απαντήσει στο ερώτημα, αν θα πρέπει, η δεν θα πρέπει, να συσταθεί Προκαταρκτική, Προανακριτική Επιτροπή, για να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα αδικήματα.

• Είμαστε αντίθετοι στις 10 κάλπες γιατί πρόκειται για παρωδία. Είναι παρωδία διότι έρχεται στη Βουλή, ένα ερώτημα πολύ συγκεκριμένο,το οποίο ρωτά τη Βουλή, αν είναι ή δεν είναι αρμόδια, να διερευνήσει συγκεκριμένα αδικήματα η Προκαταρκτική Επιτροπή. Για αυτό ζητείται η σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Και την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια παράσταση, με 10 κάλπες, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για ποιο πράγμα ελέγχονται, ποιοι; Και που είναι αυτό ακριβώς; Διότι, στο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

• Εμείς είπαμε εξ’ αρχής «ναι» στην Προκαταρκτική. Είναι σαφές ότι θέλουμε να τεθεί  το ζήτημα στην ουσία του. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συνέταξαν το ερώτημα προς τη Βουλή, το οποίο πρέπει να απαντηθεί από την κάλπη. Σε εκείνο το ερώτημα δεν περιγράφονται τα αδικήματα, δεν αναφέρεται για ποιο πράγμα ελέγχονται οι 10 άνθρωποι, για τους οποίους θα στηθούν κάλπες σήμερα και δεν έχει ακόμη απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, διότι απλώς, δεν υπάρχει απάντηση. Υπάρχει μια σαφής και προφανής σκοπιμότητα, να σπιλωθούν πολιτικά στελέχη προερχόμενα από τη Ν.Δ.

• Θέλω να θυμίσω ότι, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρείχε καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες στις 9 Φεβρουαρίου, ως μη όφειλε, ενώ δεν είχε πλέον την αρμοδιότητα. Υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων, η οποία σαφώς αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία βάση, όλη αυτή η επιχείρηση. Τι θέλουμε εμείς; Να μην υπάρχει καμία σκιά. Πάμε σε Προκαταρκτική. Να απαντήσουμε στο ερώτημα το οποίο διατυπώνει η πλειοψηφία. Δεν το έχουμε διατυπώσει εμείς. Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ρωτάνε τη Βουλή, αν μπορεί ή δεν μπορεί να ασχοληθεί η Προκαταρκτική με τα συγκεκριμένα αδικήματα. Πάμε να πούμε ναι, εκεί. Όχι όμως σε παράσταση. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια παράσταση σπίλωσης προσώπων για αδικήματα που δεν περιγράφονται, μια παράσταση που μόνο στόχο έχει να μείνει ο λεκές πάνω στην υπόληψή τους. Γιατί είναι προφανές - και το ξέρετε από νομικούς κύκλους - ότι αυτό έχει μια πολύ συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Και ότι αυτή η Προκαταρκτική Επιτροπή, δεν θα μπορέσει να διερευνήσει, εκ των πραγμάτων, την πορεία της υπόθεσης και το θέμα θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

• Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω - και σας το λέω και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή - ότι, είναι απαραίτητο να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως είναι η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή σήμερα για τη NOVARTIS. Και είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να αρνηθεί τη φύση της, που δεν είναι άλλη από το να σπέρνει αβεβαιότητα και να παίζει με τις εντυπώσεις. Πρέπει να κάνει μια προσπάθεια, να αρνηθεί τη φύση της και να μην επιστρέψει, με άλλους όρους, στην εποχή του πρώτου εξαμήνου του 2015. Το λέω γιατί και στην Κυβέρνηση πολύ καλά ξέρουν ότι οι επενδυτές, από τα  πρώτα  πράγματα που ρωτούν από τότε που άνοιξε αυτή η συζήτηση, είναι τι είδους διαστάσεις, πολιτικές, ενδέχεται να λάβει η υπόθεση της ΝΟVARTIS. Το λέω γιατί, όταν ανοίγουν μια τέτοια υπόθεση χωρίς συγκεκριμένο, κατηγορητήριο και χωρίς μαρτυρίες - πέρα από αυτές που είναι προστατευόμενες εκ των υστέρων δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες - τότε το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι εντυπώσεις. 

• Είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος - και προειδοποιούμε, έχοντας ακριβώς γνώση, για το πόσο προβληματικό είναι - η χώρα να καταταγεί στην κατηγορία της Πολωνίας. Τι σημαίνει αυτό, και γιατί κινδυνεύουμε να πάμε εκεί; Η Πολωνία παραβίασε καταστάσεις που αφορούσαν το Κράτος δικαίου, με μια σειρά κινήσεις της Κυβέρνησης, να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε, επιχειρώντας να αλλάξει τον τρόπο λήψης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που τελικά έκανε. Συνέχισε με την αντικατάσταση της ηγεσίας στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την αρμοδιότητα. Και προχώρησε με παρεμβάσεις, σαφείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι η Κομισιόν να στείλει ήδη, 3 προειδοποιητικές επιστολές, με μια κλιμακούμενη σειρά. Και τώρα, πλέον, η Πολωνία, βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό κίνδυνο. Πρώτον να της περικοπούν κοινοτικά κονδύλια, που προέρχονται από τον προϋπολογισμό, αυτό που στην Ελλάδα λέμε ΕΣΠΑ. Και μετά δυστυχώς να υπάρχει δυνατότητα να της αφαιρεθεί και η ψήφος στο Συμβούλιο. Δηλαδή, να αποφασίζουν οι άλλοι ερήμην της. Είναι εξαιρετικά προβληματικό, για μια χώρα να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, εξαιτίας του ότι παραβιάζει - σύμφωνα με τη διαδικασία που κίνησε, για πρώτη φορά στα χρονικά η Κομισιόν - αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα των αξιών της  Ε.Ε. Και το Κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός των  εξουσιών, είναι στον πυρήνα των αξιών της Ε.Ε. 

• Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η Κυβέρνηση να μην παίζει με αυτό. Να μην εργαλειοποιεί υποθέσεις. Να μην παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και μάλιστα απροσχημάτιστα, όπως έγινε με την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου, την προηγουμένη της διαβίβασης της δικογραφίας, στον Άρειο Πάγο. Όπως έγινε με τις εξαγγελίες του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μαξίμου, για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του  ελληνικού Κράτους». Όπως έγινε με τον κ. Πολάκη, που υποστήριζε ότι γνώριζε, τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί, ότι είναι Κυβέρνηση Δυτικής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και ότι ο ρόλος της είναι να ασχολείται με την εκτελεστική εξουσία.

• Ο κ. Αβραμόπουλος, ως Επίτροπος, έχει απόλυτη γνώση των επιπτώσεων αυτών και είναι προφανής ο λόγος που μίλησε γι’ αυτό. Μίλησε ως Επίτροπος, της χώρας στην Ε.Ε. και προκειμένου να αποφύγει, μια τέτοιου είδους συζήτηση. Δικαιούμαστε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολύ καθαρά, να προειδοποιούμε. Και η προειδοποίηση είναι διαφορετικό πράγμα. Προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με αυτό.

• Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μια Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να τη διασφαλίσουμε, ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Αυτό είπε ο κ. Αβραμόπουλος και το διαβάζω κατά λέξη.

• O κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά, ποιες επιπτώσεις έχει όλη αυτή η υπόθεση με την Πολωνία. Κι ως Επίτροπος της χώρας τοποθετήθηκε. Εμείς, ως πολιτικό Κόμμα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να προειδοποιούμε την Κυβέρνηση, να  αποφύγει το κακό παράδειγμα. Η Πολωνία, όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεσή της, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

• Το ερώτημα προς την Κυβέρνηση - και  επιτρέψτε μου να το επαναφέρω - είναι το εξής: Θέλουν ή όχι Προκαταρκτική Επιτροπή; Θέλουν ή όχι να έρθουν όλα στο φως; Θέλουν ή όχι, να εξεταστούν τα πάντα; Θα πρέπει να βάλουν το ερώτημα όπως διατυπώνεται από την πρόταση της πλειοψηφίας. Κι εκεί η Ν.Δ. λέει ναι. Από κει και πέρα να ξέρετε, όμως, πως οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη, εφόσον συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, δηλαδή προανακριτική, η Ν.Δ. θα είναι εκεί. Η Ν.Δ. θα συμμετάσχει. Και η Ν.Δ. έχει τοποθετηθεί εξ’ αρχής ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως. Και τότε θα δούμε πόσο βάσιμο ήταν όλο αυτό και ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η υπόθεση.

 

Διαμορφώνοντας το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού

Εκδήλωση Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές  κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη και κ. Μίλτος Κύρκος, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φιλοξένησαν ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Γιάννη Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον κ. Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντή Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, την κ. Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας «Marketing Greece», και τον κ. Ξενοφώντα Πετρόπουλο, Διευθυντή Επικοινωνίας ΣΕΤΕ. 

Την εκδήλωση τίμησε με χαιρετισμό ο Έλληνας επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΕΤΕ είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος συνομιλητής που εκπροσωπεί συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα.    

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ο άξονας ανάπτυξης της Ελλάδας που αντέχει μεν στους κραδασμούς αλλά είναι και εξαιρετικά ευαίσθητος στις αλλαγές, γι’ αυτό πρέπει να τον προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού.  

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του τουρισμού για την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση των νησιωτικών, παράκτιων και ορεινών περιοχών ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα εμπόδια στη χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχολίασε το ζήτημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και έκλεισε με μία αναφορά στα προσφυγικά - μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων ετών που έπληξαν το τουριστικό προϊόν κορυφαίων ελληνικών προορισμών. 

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), κ. Μίλτος Κύρκος, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε ανάγκη από θριαμβευτικές ανακοινώσεις για νέα ρεκόρ ετήσιας αύξησης αφίξεων που αποκρύπτουν μειώσεις των κατά κεφαλήν εξόδων, αλλά από πολιτική προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού με ενδυνάμωση των εναλλακτικών μορφών, της αυξανόμενης διάρκειας, της σύνδεσης με την αγροτική οικονομία, με την ελληνική – μεσογειακή διατροφή, με τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας. Αυτό αποτελεί και την ευρωπαϊκή επιταγή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιάννης Ρέτσος μίλησε για εθνική προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΣΕΤΕ και έκανε εκτενή αναφορά στις επιτυχίες, αλλά και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, που λειτούργησε σαν ομπρέλα προστασίας για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στο εν γένει κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της χώρας.   

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η αξία του τουρισμού για το μέλλον της πατρίδας μας, η ανάγκη για εξωστρέφεια στον τομέα και περισσότερες συνέργειες καθώς και ο σημαντικός ρόλος του ΣΕΤΕ, που συνεχίζει να  στηρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συλλογικότητα.  

Με μία αναλυτική προβολή η κυρία Ιωάννα Δρέττα παρουσίασε το έργο και τις συνέργειες της «Marketing Greece» που προάγουν τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας και προβάλλουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο τον κόσμο.  

 

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η Ελληνική Γεωργία κινδυνεύει να χάσει πολύτιμα κονδύλια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο αδιαφορίας, θυμήθηκε επιτέλους να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις, που ουδέποτε δυστυχώς προέβαλε στα προηγούμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.».

Πλήρης Δήλωση

«Με καθυστέρηση ενός χρόνου από την έναρξη της διαβούλευσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 ο κ. Αποστόλου θυμήθηκε επιτέλους να τοποθετηθεί για τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανοίξει για την Ελληνική Γεωργία.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, τάχθηκε για πρώτη φορά κατά της Εξωτερικής Σύγκλισης, παρ’ όλο που το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και μήνες.                                                                                                                                                                                                                                                     

Ο κ. Αποστόλου, με τη συνήθη ολιγωρία του, άφησε να χαθούν σημαντικές διαπραγματευτικές ευκαιρίες, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων -σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ- θα πλήξει με βεβαιότητα τους Έλληνες γεωργούς.

Τα ερωτήματα προς τον κ. Αποστόλου είναι πολλά:

● Πού ήταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν οι χώρες Visegrad, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων με τα παλαιότερα Κράτη Μέλη, πέτυχαν να συμπεριληφθεί η θέση τους στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

● Γιατί στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στο Ταλίν (05-09-2017) και στο Λουξεμβούργο 

(09-10-2017) δεν αντέδρασε;

● Γιατί τάχθηκε επί της αρχής με τη δήλωση των χωρών Visegrad στο Λουξεμβούργο;

● Έχει επιδιώξει συμμαχίες με άλλα Κράτη Μέλη προκειμένου να υπερασπιστεί την Ελληνική Γεωργία μετά το 2020;

● Γιατί απουσίαζε από την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του στις 19-12-2017, ο οποίος επίσης εναντιώνεται στην Εξωτερική Σύγκλιση;

● Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αμέσως, με δεδομένο ότι στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους κλείνει η Ανακοίνωση της Επιτροπής από πλευράς Συμβουλίου και τον Ιούνιο βγαίνουν οι Νομοθετικές Προτάσεις;

● Πότε επιτέλους σκοπεύσει να ενημερώσει γι’ αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις την Εθνική Αντιπροσωπεία;

Θυμίζουμε στον κ. Αποστόλου ότι οι χώρες Visegrad πίεζαν και στο παρελθόν για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων.

Όμως τότε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με κατάλληλους διαπραγματευτικούς χειρισμούς και συμμαχίες, πέτυχε τη μερική ανακατανομή και σταδιακή προσαρμογή, εξασφαλίζοντας πόρους 19,6 δις ευρώ (3 δις περισσότερα) στην περίοδο 2014 - 2020.

Δυστυχώς για την Ελληνική Γεωργία “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”».