Log in
updated 8:37 AM UTC, Sep 14, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κοινή δήλωση Κικίλια Δημοσχάκη

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή δηλώσεις του κ. Βίτσα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βίτσας μπορεί να μην γνωρίζει  τις υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο του. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εξαπατά κατ’ εξακολούθηση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πλήρης Δήλωση

«Τη σκυτάλη του πολιτικού εμπαιγμού  των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων παρέλαβε από τον κ. Καμμένο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε μεν νομοθετήσει το  2014 (ν.4307/14) την επιστροφή του 50% των αναδρομικών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά δεν προσδιόρισε την ημερομηνία υλοποίησης της απόφασης και  χορήγησης των αναδρομικών.

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Βίτσας την υπουργική απόφαση [ΚΥΑ αριθ.οικ2/88371/ΔΕΠ (ΦΕΚ 3093/18-11-2014)] με την οποία η Κυβέρνηση Σαμαρά καθόρισε με ακρίβεια τις ημερομηνίες και τη διαδικασία υλοποίησης της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ για τη χορήγηση των αναδρομικών;

Παράλληλα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετέθεσε τη χορήγηση του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών, για τις αρχές του 2019. Δε γνωρίζει ούτε την απόφαση της τριμελούς επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ που επιτάσσει τη χορήγηση του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών έως τον Οκτώβριο του 2018; 

Ο κ. Βίτσας μπορεί να μην γνωρίζει  τις υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο του. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εξαπατά κατ’ εξακολούθηση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

 

Στη ΝΔ η Κατερίνα Μάρκου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με την ανεξάρτητη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, κυρία Κατερίνα Μάρκου η οποία συστρατεύεται με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να συμβάλει στον αγώνα για την ανόρθωση του τόπου.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την κυρία Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία και αύριο, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, θα γνωστοποιήσει ότι η βουλευτής εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».

 

Δήλωση του Γιώργου Γεωργαντά

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και στην πρόσφατη προκήρυξη για προσλήψεις στους Δήμους η Κυβέρνηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο ανευθυνότητας και εμπαιγμού των ανέργων. Κανείς δεν μπορεί να παίζει ούτε με την αγωνία των ανέργων ούτε με την διαφάνεια και την αξιοκρατία».

Πλήρης Δήλωση

«Η Κυβέρνηση στην πρόσφατη Προκήρυξη (3Κ/2018) για την πρόσληψη 8.166 υπαλλήλων στους Δήμους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ανευθυνότητας και εμπαιγμού των ανέργων. Μετά τις συνεχείς παραβιάσεις των σχετικών διατάξεων και τους νομικούς ακροβατισμούς με τους οποίους νομοθέτησε, και αφού χάθηκαν, με δική της ευθύνη, πολύτιμοι μήνες, διαπίστωσε τώρα ότι είναι αδύνατο μέχρι τις 31 Μαρτίου να δημοσιοποιηθούν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων.

Εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης, το ΑΣΕΠ υποχρεώνεται τώρα να δέχεται δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις για να εκδώσει τους προσωρινούς πίνακες, χωρίς την ταυτόχρονη αξιολόγηση των δικαιολογητικών. Με δεδομένο ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών που θα ακολουθήσει, θα διαρκέσει πολλούς μήνες, είναι βέβαιο ότι η πρόσληψη των επιτυχόντων θα καθυστερήσει πάρα πολύ. 

Κανείς δεν μπορεί να παίζει ούτε με την αγωνία των ανέργων ούτε με την διαφάνεια και την αξιοκρατία».

 

Εξεταστική για Κουρουμπλή, Ξάνθο και Πολάκη ζητά η ΝΔ

Πρόταση συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη καταθέτει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επί  του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 5/2/18 από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η Εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία. 

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το - με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 - έγγραφο που συσχετίσθηκε με την διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο  αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε εξ αρχής αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την Κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των Υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Εισαγωγή

Σύμφωνα με το από 05.02.2018 διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα Υπουργό Υγείας για, τυχόν, διάπραξη του αδικήματος της απιστίας στην Υπηρεσία με αντικείμενο συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 120.000 Ευρώ στρεφόμενης κατά του Δημοσίου. Εν προκειμένω η ζημία, που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ (άρθρα 256 περ. γ, 263α ΠΚ σε συνδυασμό με Ν. 1608/50). Η Εισαγγελέας κατά το διαβιβαστικό της δεν κατονομάζει τον Υπουργό, αλλά αναφέρεται συνολικά στο έτος 2015 και τους, κατά το διάστημα αυτό, διατελέσαντες Υπουργούς Υγείας.

Επιπλέον με το ως άνω διαβιβαστικό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε και το με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 εισερχόμενο έγγραφο στο γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς που συσχετίσθηκε με την διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε καταγγελία κατά την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με Υπουργό Υγείας τον κο Ανδρέα Ξανθό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κο Παύλο Πολάκη όπου καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου 40 εκ. Ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκ. Ευρώ. Περαιτέρω καταγγέλλεται ζημία του δημόσιου εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων που καταστρατηγούσαν τον νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη ανώνυμη καταγγελία αναφέρεται λοιπόν σε παρανομίες κατά την τιμολόγηση φαρμάκων στο δελτίο της 23.12.16 δηλαδή σε υπουργία Ξάνθου με αναπληρωτή υπουργό Πολάκη και  στη μη μείωση τιμών γενοσήμων από Κουρουμπλή. Το έγγραφο υπογράφεται 30.03.17 από την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ραϊκου, η οποία αντικαταστάθηκε 7.4.17, έχοντας καταγγείλει με την παραίτησή της στις 24.03.17 ότι δεν την αφήνουν να κάνει το έργο της και υπάρχουν παρεμβάσεις, μετά από επίθεση εντύπου προσκείμενου στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Με τη διαβίβαση λοιπόν της δικογραφίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από τη στιγμή που η συγκεκριμένη καταγγελία είναι τμήμα της δικογραφίας, οφείλουμε, ως Βουλή, να διερευνήσουμε τα καταγγελλόμενα σε αυτήν.

Όπως είναι γνωστό, η παρούσα κυβέρνηση και προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διαχρονικά καταψήφιζε κάθε μείωση στην τιμή της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άρθρου 22 του Ν. 4213/13 όπου τέθηκε με σαφή τρόπο η μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα μεν πρωτότυπα υπό προστασία στον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών των κρατών μελών της ΕΕ, για τα δε πρωτότυπα που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας σε αυτόματη μείωση στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ή στο μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία και για τα γενόσημα στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.

Για το συγκεκριμένο άρθρο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Νοβάρτις κου Κων/νου Φρουζή εξέδωσε δελτίο τύπου στις 26.11.2013 κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου για την εν λόγω τροπολογία και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε Ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες. Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου υιοθέτησε πλήρως ο νυν πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, προασπιζόμενος τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνέντευξη τύπου εξέφρασε τη θέση του ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, πράγμα που έπραξε κατά την ψήφιση στην Βουλή.

Το συγκεκριμένο άρθρο 22 του Ν. 4213/13 στην παρ. 5 μεταξύ άλλων προβλέπει ρητώς ότι «οι τιμές εκδίδονται εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζονται στην Κοινοτική Οδηγία περί διαφάνειας. Πλήρεις αναθεωρήσεις τιμών πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο και ενδιάμεσα γίνονται τιμολογήσεις νέων φαρμάκων». Ο νομοθέτης λοιπόν θέλοντας να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη, υποχρέωσε τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας να προβαίνει σε αναθεωρήσεις τιμών προς τα κάτω δύο φορές τον χρόνο, πράγμα που προκάλεσε την οργή των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ήδη αναφέρθηκε ανωτέρω.

Έκτοτε και μέχρι το 2015 όλοι οι Υπουργοί Υγείας προέβησαν στην έκδοση δελτίου τιμών δύο φορές κατ’ έτος προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε βάρος προφανώς της φαρμακοβιομηχανίας. Το έτος 2015 εξεδόθη δελτίο τιμών μία φορά και δη στις 14.12.2015. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, καθόλο το έτος 2015 δεν υπήρξε καθόλου μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς το συγκεκριμένο δελτίο τιμών εφαρμόστηκε για το έτος 2016, με αποτέλεσμα αφενός το ελληνικό Δημόσιο να υποστεί κατά το έτος 2015 ζημία σίγουρα άνω των 150.000 Ευρώ από τη μη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου να εξαπατηθούν Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ως χώρα αναφοράς την Ελλάδα καθώς, λόγω αυτής της παράνομης πράξης των τότε Υπουργών Υγείας, οι τιμές παρέμειναν σε αυτές του έτους 2014. Με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρηθούν ίδιες στα συγκεκριμένα σκευάσματα και σε όσες χώρες έχουν ως χώρα αναφοράς την Ελλάδα υψηλότερες απ’ ότι θα έπρεπε.

Την παράλειψη έκδοσης δελτίου τιμών για το έτος 2015 από τον κ. Κουρουμπλή συνομολογεί το σύνολο των βουλευτών της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, και συνεπώς και ο κ. Κουρουμπλής, που υπογράφει την από 12.02.2018 Πρόταση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η πρόταση χαρακτηριστικά αναφέρει ότι λόγω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η «τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση».

Σημειωτέον ότι για την έκδοση δελτίου τιμών την τεχνική επεξεργασία των οικείων θεμάτων διενεργεί ο ΕΟΦ και την Εισήγηση η Επιτροπή Τιμών. Συνεπώς, ο Υπουργός δεν διενεργεί προκαταρκτικές πράξεις αλλά περιορίζεται στην έκδοση της απαιτούμενης εκ του νόμου Υπουργικής Απόφασης ανά εξάμηνο για το δελτίο τιμών.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα Υπουργό κ. Κουρουμπλή

Α) Ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Β) Ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 980/30.03.2017 ανωτέρω μνημονευόμενο έγγραφο δεν εφάρμοσε τον Νόμο που αναφέρει ότι η τιμή των γενοσήμων πρέπει να είναι 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορεί να είναι ακριβότερα από τα off patent με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 256 Π.Κ., η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα Υπουργό κ. Ξανθό

Α) Ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι Υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Β) Ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016 σύμφωνα με το αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.3.2017 ανωτέρω μνημονευόμενο έγγραφο, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια  200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες.  Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

Εξατομίκευση της κατηγορίας στον διατελέσαντα 

Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Πολάκης έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας. Ο συγκεκριμένος Υπουργός, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο κατ’ άρθρο 15 ΠΚ ως εποπτεύων υπουργός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς την αποζημίωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ γνώριζε τα ανωτέρω ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των Υπουργών Υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Νοβάρτις που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν οι ανωτέρω περιγραφόμενες συμπεριφορές των διατελέσαντων Υπουργών Υγείας κκ. Κουρουμπλή και Ξάνθου και αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη σχετικά με την πράξη της απιστίας περί την υπηρεσία, πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 256 περ. γ΄ εδ. ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1608/50 “Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων δια τους καταχραστάς του Δημοσίου” (ΦΕΚ Α’ 301), όπως τροποποιημένο ισχύει.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Ομιλία  του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι, πραγματικά από καρδιάς, καλή επιτυχία στις εργασίες της 111ης Γενικής σας Συνέλευσης. Είμαι τακτικός σας επισκέπτης και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μαζί σας. Ξέρω καλά πως ειδικά εσείς,  στα χρόνια της κρίσης, δώσατε μια μεγάλη  μάχη, τη δική σας προσωπική μάχη, για να σταθείτε όρθιοι. Ξέρω, επίσης, πως ζείτε και εργάζεστε μέσα  στην πραγματική οικονομία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά -ίσως καλύτερα από τον καθένα- τις αγωνίες, αλλά και τις προσδοκίες και τα όνειρα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Η φετινή σας συνέλευσή σας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη  στιγμή για την πορεία της Πατρίδας μας.

Ανακεφαλαιώνω, αν και είναι πράγματα που τα ξέρετε καλά: Σε λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα Προσαρμογής, το τρίτο Μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο αχρείαστο, που επιβλήθηκε γιατί κάποιοι επέλεξαν, το πρώτο εξάμηνο του 2015, να πουν ψέματα, τζογάροντας τις τύχες της χώρας. Δυστυχώς, σήμερα, το 2018, τέσσερα χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε για να βρεθούμε ουσιαστικά  εκεί που ήμασταν στο τέλος του  2014. Μόνο που είμαστε φτωχότεροι, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται και το «χάσμα της φτώχειας», δηλαδή ο βασικός δείκτης των κοινωνικών ανισοτήτων δυστυχώς μεγαλώνει. Δεν είμαστε μόνο φτωχότεροι. Είμαστε και λιγότεροι, καθώς πολλές εταιρίες και «μπλοκάκια» έκλεισαν και εκατοντάδες, χιλιάδες νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν. Είμαστε ταυτόχρονα περισσότερο χρεωμένοι. Όχι μόνο ως χώρα, καθώς το δημόσιο χρέος έχει φτάσει το 180% του Α.Ε.Π., είμαστε περισσότερο χρεωμένοι και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα. 100 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και 31 δις ευρώ οι υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Περίπου 100 δις ευρώ  το ύψος των κόκκινων δανείων που πρέπει να διαχειριστούν σήμερα οι τράπεζες. 

Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Και συζητάμε για το πως θα είναι η επόμενη μέρα. Η Κυβέρνηση λέει ότι θα υπάρχει μια «καθαρή έξοδος» από το τρίτο Μνημόνιο. Με μόνη χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες θα καθησυχάσουν -λένε οι κυβερνώντες-  γιατί θα  υπάρχει ένα επαρκές ταμειακό απόθεμα, ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούν να δανείζουν την Ελλάδα με σχετικά χαμηλό επιτόκιο. Είναι -νομίζω το ξέρετε και εσείς- μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα της Κυβέρνησης, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Και εξηγώ γιατί. Για τρεις λόγους:

1ον . Τα περί εξόδου από το Μνημόνιο είναι νέο μεγάλο ψέμα της Κυβέρνησης. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το τέταρτο Μνημόνιο έχει ουσιαστικά ήδη υπογραφεί από την στιγμή που η σημερινή Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από τον Αύγουστο του 2018, καθοριστική ημερομηνία λήξης του τρίτου προγράμματος. Σας θυμίζω ότι, σε 10 μήνες από τώρα, την 1/1/2019 θα υπάρξει νέα ήδη νομοθετημένη  περικοπή συντάξεων που θα φτάσει και το 18%. Περικοπή που είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ. Το οποίο απλούστατα σημαίνει ότι το 2020 -ενδεχομένως και το 2019- θα πληρώνουν φόρο ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ. Είναι αυτοί τους οποίους η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι προστατεύει. 

2ον. Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM, με ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου, πριν από λίγες εβδομάδες, μας δείχνει τι ενδεχομένως πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Θέλω να σας θυμίσω ότι η  Ελλάδα δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο περίπου 0,9%, αλλά δανείστηκε από τις αγορές με επιτόκιο 3,5%. Ακολούθως -για λόγους που νομίζω ότι είναι λίγο πολύ γνωστοί σε όλους σας και έχουν φυσικά να κάνουν και με το τοξικό κλίμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης- οι αποδόσεις αυτού του ομολόγου ανέβηκαν αμέσως πάνω από το 4%. Προσέξτε: η Ελλάδα φυσικά και θα πρέπει να δανείζεται, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Αλλά θα πρέπει να δανείζεται με ένα λογικό κόστος δανεισμού. Αυτήν τη στιγμή δανειζόμαστε πολύ ακριβά για να φτιάξουμε έναν «κουμπαρά». Αυτό το λεγόμενο cash buffer. Ο κουμπαράς όμως αυτός υπάρχει ήδη. Είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα ύψους περίπου 25 δις ευρώ, από το 3ο Μνημόνιο. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν -ενώ έχουμε υπογράψει μια δανειακή σύμβαση, που ακόμα είναι σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2018- να παίρνουμε από τη μια νέα, πρόσθετα, μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος και από την άλλη να μην αξιοποιούμε πλήρως τα χρηματοδοτικά εργαλεία του 3ου προγράμματος; Η κυβερνητική θέση σε αυτό το ζήτημα είναι εθνικά απαράδεκτη, αλλά και οικονομικά ασύμφορη για τη χώρα. 

3ον. Η Ελλάδα, δυστυχώς, όπως είδατε, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών. Εξαιτίας της σημερινής Κυβέρνησης έχουμε δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. τουλάχιστον μέχρι το 2022. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έχουν παρθεί συνολικά μέτρα ύψους σχεδόν 15 δις ευρώ τα οποία κατά την άποψή μου βασίζονται σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής, με υπερφορολόγηση και με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές. Και όλα αυτά από μια Κυβέρνηση η οποία φαίνεται να έχει αλλεργία στις πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά βάζουν φρένο στην οικονομική δυναμική την οποία μπορεί να έχει η χώρα μας. Θέλω να σας θυμίζω ότι είμαστε σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης, η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, στην οποία  ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 παρέμεινε αναιμικός. Ήμασταν η μόνη χώρα το 2017, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, ενώ για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο. Και δυστυχώς, αυτός ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης, σε όλα τα μοντέλα ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, είναι ο βασικός παράγοντας που διατηρεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το Α.Ε.Π. για τις επόμενες δεκαετίες. 

Επομένως, οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα, η οποία όσο δεν αποκτά ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, τόσο θα είναι ευάλωτη σε πιέσεις. Και, αντί να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα, αντί να πούμε ανοιχτά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες, να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να κυλά την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη. Είναι αυτά τα ψέματα και ο πολιτικός καιροσκοπισμός τον οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά δεν μας αξίζουν. Αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι ένα μείγμα αποτυχημένο. Και εσείς το ξέρετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Διότι το βλέπετε κάθε μέρα στη δουλειά σας.

Το μείγμα πολιτικής το οποίο ακολουθείται σήμερα είναι ένα μείγμα το οποίο βασίζεται στην υπερφορολόγηση και στη διαρκή λιτότητα. Που κρατά καθηλωμένη την οικονομία, αποθαρρύνει την εργασία, ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή, διαλύει τη μεσαία τάξη και την κοινωνική συνοχή. Ήρθα σήμερα εδώ για να σας πω ότι αυτό το  μείγμα πολιτικής θα το αλλάξουμε. Και αντιλαμβάνομαι ότι και εσείς γνωρίζετε ότι δεν πάει άλλο. Και θα το πετύχουμε με ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα είναι δική μας ιδιοκτησία. Δεν θα μας το επιβάλει κανείς ξένος. Θα ζητήσουμε την έγκριση και τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού και ισχυρή πολιτική εντολή για να μπορούμε να το εφαρμόσουμε εμείς. Και θα είναι το  Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο μετά το 2018. Αυτό το  Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά θα περιλαμβάνει και μια σειρά από στοχευμένες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα μπορούμε να εφαρμόσουμε γρήγορα για να πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας και να γυρίσουμε οριστικά σελίδα. Και βασική προϋπόθεση σε αυτό το νέο μείγμα πολιτικής αποτελεί και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία. 

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης,  αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Αλλά και η διαμόρφωση φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις. Έχω μιλήσει αναλυτικά και δεν θέλω να επαναλάβω σήμερα το σχέδιό μας για τη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία προωθούμε. Θα προσθέσω μόνο στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, την πεποίθησή μου ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια σειρά από φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, όπως είναι ενδεικτικά οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη,  η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση προγραμμάτων golden visa/non-dom για την προσέλκυση κεφαλαίων, αλλά και αλλοδαπών επενδυτών. 

Αυτή η μείωση φόρων εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και της  παραοικονομίας. Μια παραοικονομία που θέλω να σας θυμίσω  ότι και το 2016 διαμορφώθηκε στο 21% του Α.Ε.Π., σε 40 δις ευρώ περίπου και αφορά  ουσιαστικά μια φοροδιαφυγή η οποία ξεπερνά τα 15 δις ευρώ. Δεν χρειάζεται να το πω σε εσάς -το γνωρίζετε καλά- ότι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτικές. Και δυστυχώς αυξάνουν και άλλο. Αλλά δεν είναι μόνο οι εξοντωτικές εισφορές. Η ανταποδοτικότητα σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή και η πεποίθηση των νέων ασφαλισμένων, των νέων που μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας, ότι κάποτε θα πάρουν, έστω αυτή την κουτσουρεμένη σύνταξη, είναι δυστυχώς ανύπαρκτη. Οι πιο πολλοί νέοι πιστεύουν σήμερα ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Γιατί το σύστημα εξακολουθεί και σήμερα να γεννά ελλείμματα, να ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και να υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.

Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα είναι από τα βασικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μεταξύ του 2000 και του 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός υποστήριξε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με ποσό το οποίο ξεπέρασε αθροιστικά τα 200 δις ευρώ. Και δυστυχώς το σύστημά μας και σήμερα ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί με έναν οριστικό και με ένα δίκαιο τρόπο και δεν έχει καταφέρει να ακουμπήσει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το έχουμε ακόμα μπροστά μας. Έγιναν πολλές περικοπές από το 2010 έως το 2014 και  ακολούθησαν κι άλλες μετά και πολλές προσπάθειες εξορθολογισμού και βελτίωσης της διοίκησης του συστήματος. Κι ενώ πιστέψαμε ότι φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, στο τέλος του 2014 ήρθε και ένας νέος γύρος περικοπών με νέες μειώσεις συντάξεων, νέες αυξήσεις εισφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα πιο έντονη η αμφισβήτηση ότι έχουμε πετύχει τελικά την οριστική εξυγίανση του συστήματος. 

Το σημερινό αδιέξοδο σύστημα που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ένα σύστημα -και πιστεύω αυτό που θα σας πω και συμφωνώ και με τις απόψεις του Προέδρου σας, αλλά και πολλών ειδικών που ασχολούνται με τα συστήματα της ασφαλιστικής αγοράς- ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών. Όπως για παράδειγμα οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν προχωρήσει, εδώ και καιρό, σε μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση του δικού τους ασφαλιστικού συστήματος: Ο 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα (Public & Private Pension Fund Companies). Τέλος ο 3ος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να δούμε που πάει ο κόσμος σήμερα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, πρέπει να αλλάζουμε και εμείς, αν θέλουμε να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα και όχι να αποτελούμε τον αδύναμο κρίκο. Το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην πορεία προς τις εκλογές. Το έχω πει πολλές φορές: Η δική μας συμφωνία με τους πολίτες θα είναι μια συμφωνία αλήθειας. Μια συμφωνία αλήθειας που θα επιτρέψει στους Έλληνες να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Έρχομαι τώρα σε ορισμένα πιο συγκεκριμένα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο σας:

Σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, η επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων, χωρίς υπερβολικό ρίσκο, είναι δύσκολη υπόθεση. Και ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Δυστυχώς, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το τραύμα που προκάλεσε -πριν από κάποια χρόνια- η υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ» υπονόμευσε ακόμη περισσότερο τη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Κάθε κρίση όμως, γεννά και ευκαιρίες. Σήμερα, το εποπτικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας, η διαφάνεια στη συλλογή στοιχείων και ο έλεγχος αυτών των στοιχείων είναι πολύ καλύτερος και πολύ πληρέστερος. Το γνωρίζω καλά διότι μερικές φορές δημιουργεί και αυστηρές υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όμως, η ασφαλιστική αγορά σήμερα, στο αυστηρό όντως αυτό πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας «Solvency II», είναι από τη μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και από την άλλη καλύπτει όλους τους απαιτητικούς δείκτες φερεγγυότητας, γεγονός που πρέπει να ενισχύει την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που είναι η λέξη κλειδί για να μπορέσει η ασφαλιστική αγορά να παίξει το ρόλο που πρέπει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και στην εθνική οικονομία. 

Σήμερα, με βάση όλους τους διεθνής δείκτες, η Ελλάδα παραμένει μια πολύ μικρή ασφαλιστική αγορά. Τα συνολικά ασφάλιστρα είναι κάτω από 4 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Η απασχόληση στον κλάδο παραμένει, με βάση τα στοιχεία τα οποία μου αποστείλατε, γύρω στα 25.000 άτομα, οι επενδύσεις που διαχειρίζεστε δεν ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ. Αν προσεγγίζαμε το μέσο όρο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, θα έπρεπε να μιλάμε για επενδύσεις που διαχειρίζεστε που θα αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Ο στόχος εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Αυτές οι αναιμικές επιδόσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς πρέπει να πολλαπλασιαστούν, όχι απλά να αυξηθούν. Και μια γνήσια, τολμηρή, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα δημιουργούσε αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. Αποθεματικά που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα φέρνοντας επενδύσεις, φέρνοντας δουλειές και φέρνοντας ανάπτυξη. Αλλά και θα επιβάλλουν και σύνεση στη διαχείριση αυτών των πόρων, αυστηρή εποπτεία, ορθολογική κατανομή στη διασπορά και στο ρίσκο που εμπεριέχονται πάντα στις επενδυτικές αποφάσεις. 

Δεν υπάρχει ιδιωτική ασφαλιστική αγορά χωρίς τους ανθρώπους της. Αυτούς που σήμερα εκπροσωπούνται στη γενική συνέλευση και τους δεκάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους των κλάδων. Και σήμερα πολλές χιλιάδες από εσάς, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, διαμεσολαβητές, brokers, υποφέρετε από την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές εισφορές που μαζί φτάνουν να απομυζούν το 60-70% του κόπου σας. 

Καταλαβαίνω πως νιώθετε ότι «αδικείστε». Διότι εσείς κατ’ εξοχήν δεν είναι εύκολο να αποκρύψετε φορολογητέα ύλη, όπως ίσως, κάποιοι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θέλω όμως εδώ να είμαι τελείως ξεκάθαρος απέναντί σας. Δεν θέλω να νιώθουν αδικημένοι όσοι είναι συνεπείς. Θέλω όσοι είναι σήμερα ασυνεπείς να συμμορφωθούν, πληρώνοντας ταυτόχρονα χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Δεν θέλω η παραβατικότητα να θεωρείται ούτε όρος επιβίωσης, αλλά ούτε και «μαγκιά». Θέλω να θεωρείται αυτό που είναι: Αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει τις κοινές προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εγώ θα κάνω το πρώτο βήμα. 

Πέραν των φόρων, και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων στην οποία αναφέρθηκα. Και θα μειωθούν σημαντικά. Ώστε να μην νιώθετε ότι σας κλέβουν με την χαμηλή ανταποδοτικότητα και τις χαμηλές υπηρεσίες που αγοράζουν οι υπερβολικές εισφορές σας. Και για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί και η ιδιωτική ασφάλιση στο δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα. Αλλά οι εισφορές θα μειωθούν για όλους, για να βελτιωθεί τελικά η συμμόρφωση, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία, να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και να οικοδομηθεί η τίμια συμφωνία που κάνουμε με όλους. Και η συμφωνία αυτή ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις είναι πολύ απλή: Θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα. Αυτό μπορείτε εσείς οι επιχειρήσεις του κλάδου να περιμένετε από εμένα. Αυτό το οποίο εγώ περιμένω από εσάς είναι να επενδύσετε στη χώρα σας, να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, να προσέχετε και να φροντίζετε τους εργαζομένους σας και να μην αγνοείτε ποτέ τον πυλώνα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τόσο σημαντικός είναι στις δύσκολες στιγμές που σήμερα περνάει η χώρα μας. Καθαρές κουβέντες για να πάμε όλοι μπροστά! Είναι μια δίκαιη συμφωνία την οποία πιστεύω ότι θα προσυπογράψει η παραγωγική ελληνική κοινότητα. 

Κλείνω την ομιλία μου με μια σύντομη αναφορά στα θέματα της Υγείας. Ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή και είμαι ανοιχτός στις προτάσεις σας για πολύ μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας. Ένας πρέπει να είναι ο γνώμονας: Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες στο καλύτερο δυνατό κόστος, για τον πολίτη ο οποίος σήμερα πληρώνει πολλές εισφορές, αλλά δεν απολαμβάνει αντίστοιχες υπηρεσίες.

Δυστυχώς, η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τις συνθήκες στα νοσοκομεία δεν είναι καλή. Αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι δαπάνες που καταβάλλουν «από την τσέπη τους», αυτό το οποίο αποκαλούμε “out of pocket expences”, είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Είτε μιλάμε για υγεία, είτε μιλάμε για φάρμακο. Ταυτόχρονα, η δυσαρέσκεια με το σύστημα είναι πολύ μεγάλη. Κατά συνέπεια -και εδώ θέλω να είμαι κατηγορηματικός- χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία θα συνεισφέρουν όχι μόνο στον έλεγχο του κόστους, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρακτικές, όπως η καθολική εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων δεν μπορεί επιτέλους να καθυστερούν άλλο. Και πρέπει να δώσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα ώστε όλη αυτή η “out of pocket” δαπάνη, η οποία γίνεται σήμερα -είναι χρήματα τα οποία αποταμιεύει ο Έλληνας πολίτης- να μεταφερθεί οργανωμένα και συστηματικά προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Πιστεύω ότι αυτά είναι αυτονόητα πια πράγματα και η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει για να μπορούμε, όχι απλά να τα συζητήσουμε, αλλά και να τα υλοποιήσουμε. Και περιμένω, κύριε Πρόεδρε, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τις δικές σας συγκεκριμένες προτάσεις  πάνω στα θέματα αυτά.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση: Μετά από πολλά χρόνια έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά με μεγαλύτερη ωριμότητα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όλες οι ψευδαισθήσεις έχουν πια διαλυθεί. Οι έμποροι των εύκολων λύσεων έχουν απαξιωθεί. Τώρα πια ξέρουμε καλά τι δουλεύει και τι όχι. Ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα, ξέρουμε τι χρειάζεται η οικονομία. Περισσότερη ελευθερία. Πίστη στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Λιγότερη γραφειοκρατία. Χαμηλότερους φόρους. Περισσότερο σεβασμό στον πολίτη και στα δικαιώματά του. Και εμείς αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, για να φύγει επιτέλους η Πατρίδα μας μπροστά, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε πράξη. Και μεγαλύτερος σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας που θέλουν να δουν ξανά τη ζωή τους καλύτερη σε μια χώρα η οποία θα ξανά γίνει δυνατή και περήφανη. Γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Και γιατί πιστεύω ακράδαντα, όπως το πιστεύετε και εσείς, ότι μπορούμε καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και για την πρόσκλησή σας στη Γενική σας Συνέλευση.