Log in
updated 5:34 PM UTC, Mar 25, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών από την Ελίζα Βόζεμπεργκ

Το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έφερε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, σε συζήτηση επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, τονίζοντας ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου.           

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας από την Τουρκία, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, δυο Έλληνες στρατιωτικοί φέρεται να πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και μπήκαν σε τουρκικό έδαφος στην περιοχή της Θράκης, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τέτοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί και από τις δύο χώρες και πάντοτε λύθηκαν εντός ολίγων ωρών σε διοικητικό επίπεδο.

Εν προκειμένω όμως, οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν με χειροπέδες και καλυμμένα πρόσωπα σαν κοινοί εγκληματίες στα δικαστήρια της Αδριανούπολης και ακολούθως σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου κρατούνται παράνομα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Είναι προφανές ότι το σοβαρό αυτό συμβάν προστίθεται στη συστηματική επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος,  στη σκόπιμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου και τη συνειδητή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, εδώ και τώρα, να αντιδράσει στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους της.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν να υποχρεωθεί να τηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα».

 

Σημεία από την εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στην ελληνική κοινότητα του Κολεγίου της Βοστώνης

Η Ελλάδα σήμερα

 • Η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της. Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί και ένα μεγάλο κύμα νέων ανθρώπων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Περίπου 500 χιλιάδες -κυρίως νέοι- άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και αυτή είναι μάλλον η χειρότερη συνέπεια της κρίσης.
 • Υπάρχει γενικευμένη καχυποψία προς την ελίτ, τους ακαδημαϊκούς και το πολιτικό σύστημα. Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονες μας. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι άκρως ανησυχητικό γιατί για να πάει η χώρα μπροστά, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Και ένα από τα καθήκοντα μου ως αρχηγός της Αξιωματικής είναι να μιλήσω γι’ αυτόν τον κοινό στόχο και να πείσω όσο περισσότερους Έλληνες για το όραμα μου για την Ελλάδα του αύριο.

Οι τρεις προκλήσεις για την Ελλάδα: Οικονομία και Ανάπτυξη, Δημοκρατικοί θεσμοί, Γεωπολιτική ασφάλεια και ευημερία.

 • Ποιες είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα; Η πρώτη είναι να επιτύχουμε διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, από την οποία να ωφελούνται όλοι οι πολίτες. Η δεύτερη πρόκληση είναι η οικοδόμηση εκείνων των θεσμών που θα θωρακίζουν τη Δημοκρατία. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, στην Ελλάδα όμως -όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλη δυτικά κράτη- βρίσκεται, έως έναν βαθμό, υπό αμφισβήτηση. Και η τρίτη πρόκληση, η οποία έχει γίνει περισσότερο αντιληπτή τους τελευταίους μήνες, είναι η διασφάλιση της ευημερίας εντός ενός σύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Οικονομία & Ανάπτυξη

 • Το 2017 η οικονομία ξεκίνησε επιτέλους να αναπτύσσεται αλλά αναπτύσσεται με μόλις 1.4% που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4%. Και για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Θα το επιτύχουμε μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα, έχει αυξήσει τους φόρους και έχει χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα που συσσώρευσε για την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος.
 • Το όραμα μου είναι πολύ διαφορετικό. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων και να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών για όλους. Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο 20% χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλους εκείνους τους Έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα. Οι θέσεις εργασίας δε, που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινές και μερικής απασχόλησης.
 • Χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους 80 με 100 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 7 με 8 χρόνια. Μόνον έτσι θα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μόνον μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μία Κυβέρνηση η οποία να είναι προσηλωμένη στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να μεταβούμε από μία κλειστή οικονομία σε μία ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία η οποία θα εστιάζει πολύ περισσότερο στις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών και στην ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.
 • Η Κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι κατά βάση φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό κράτος και να κάνουμε το άλμα προς την ψηφιακή επανάσταση.
 • Δεν σκοπεύω να κάνω πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Και προτίθεμαι να εξηγήσω με θάρρος στους πολίτες γιατί πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες και γιατί -αν δεν εφαρμοστούν- θα αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα.
 • Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα όπως επίσης και ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Και φυσικά χρειάζεται να εστιάσουμε στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
 • 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Αν συγκρίνει κανείς αυτό το νούμερο με τον αριθμό όσων επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, θα διαπιστώσει μόνον ένα πολύ μικρό . Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές και το επισκέπτονται μόνον 450 χιλιάδες κάθε χρόνο.
 • Όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα MME και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα.
 • Πρώτα πρέπει να κάνουμε τα Πανεπιστήμια μας ασφαλή. Το ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει για να εγγυάται την ελευθερία του λόγου μέσα στα Πανεπιστήμια, όχι για να προστατεύει την εγκληματική δραστηριότητα. Ακόμη, πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά ώστε να επιτρέπονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει συνταγματική απαγόρευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο φοιτούν 15,000 Έλληνες φοιτητές. Φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα και φοιτητές που συμβάλλουν στην κυπριακή οικονομία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει το ίδιο.
 • Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περιφερειακό κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας. Θα έπρεπε να μιλήσουμε με μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια και να τους πείσουμε ότι αξίζει να ανοίξουν τμήματα ή ακόμα και περιφερειακά κέντρα τους στην Ελλάδα. Θα έπρεπε τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μας να προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά. Πρέπει ακόμα να συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια μας καθώς και τις τεχνικές σχολές μας με την αγορά. Πρέπει να μιλήσουμε με μεγάλες εταιρείες και να τους πείσουμε ότι αξίζει να ιδρύσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, γιατί έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς.

Δημοκρατικοί Θεσμοί

 • Όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο κράτος δικαίου. Χθες, ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα να κρατείται σε ομηρία από αναρχικούς, καθώς η αστυνομία δεν τολμάει να πάει. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Η Ελλάδα ήταν μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν λιγότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς.

Γεωπολιτικές  ευκαιρίες και προκλήσεις

 • H τρίτη στρατηγική μας προτεραιότητα για το μέλλον της Ελλάδας είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ότι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη.
 • Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ενθαρρύνω την διασπορά μας να υποστηρίξει. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια. Έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, άλλα την ίδια στιγμή είναι είναι αγαπητή και στον Αραβικό κόσμο.
 • Πρέπει ακόμα να αλλάξουμε, αλλά ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια. Εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και ελπίζω, αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία, ότι θα έχω το προνόμιο - σε κάποιο σημείο μετά τις επόμενες εκλογές - να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτό που θεωρώ ότι είναι ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχω μεγάλη πίστη στον ελληνικό λαό. Εάν κοιτάξουμε την ιστορία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κυκλικό μοτίβο εθνικών καταστροφών που ακολουθούνταν πάντα από περιόδους έντονης ανάπτυξης.

Σημεία από τις απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού

 • Θέλω να σας δώσω τη δυνατότητα να ψηφίζετε από εδώ, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν επιτρέπει στους Έλληνες να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τη σχετική νομοθεσία στο κοινοβούλιο. Σας παρακαλώ να διατηρήσετε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, να εξασκείτε τη γλώσσα και να εξετάσετε τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα.
 • Η Ελλάδα έχει ήδη πειραματιστεί με λαϊκιστές κυβερνήσεις και έχει πληρώσει το τίμημα. Ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Οι πολίτες στην Ελλάδα τουλάχιστον γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά μας. Γι’ αυτό θα πάρω το ρίσκο να πω την αλήθεια. Αυτό είναι αναγκαίο για να είναι κανείς  αποτελεσματικός μετά την εκλογή του. Εάν υπονομεύσεις την ατζέντα σου με υπερβολικές και ψευδείς υποσχέσεις, τότε δεν θα πετύχεις όταν ανέβεις στην εξουσία. Επιπλέον, νομίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να αντιληφθούν αν μία υπόσχεση είναι ψεύτικη.
 • Οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι ένα τραγικό υποπροϊόν των καταστροφικών πρώτων έξι μηνών αυτής της κυβέρνησης. Όταν η εμπιστοσύνη επιστρέψει στο πρόσωπο της Ελλάδας τότε αυτοί θα εξαφανιστούν.
 • Το τρίτο πρόγραμμα έρχεται στο τέλος του, ωστόσο έχουμε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε πολλά περιθώρια χειρισμών όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική μας, εκτός εάν επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους. Είναι εφικτό; Ναι, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία όσον αφορά την εφαρμογή μιας ατζέντας επιθετικής μεταρρύθμισης, πριν απευθυνθούμε στους πιστωτές μας για να χαλαρώσουμε τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πράξεις μας συμβαδίζουν με τα λόγια μας, αλλά υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα, δηλαδή ότι η παρουσίαση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατη. Επομένως, αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα, αλλά πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε την πίστη και την αξιοπιστία.
 • Υπήρξαν πολλές περικοπές των συντάξεων και αυτό πρέπει να σταματήσει σε κάποιο σημείο, παρόλο που η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη συμφωνήσει για περαιτέρω περικοπές για τα έτη 2019 και 2020. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις επαναδιαπραγματευτούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για πράγματα που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας.
 • Οι νέοι Έλληνες πληρώνουν τις εισφορές τους όμως αισθάνονται ότι δεν θα αποκομίσουν ποτέ τα συνταξιοδοτικά οφέλη, γι 'αυτό πρέπει να τους βάλουμε στο επίκεντρο του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Θέλω να δημιουργήσω θέσεις εργασίας για τους νέους Έλληνες και δεν θέλω να εξαρτώνται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η σύνταξη είναι το μοναδικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλη την Ελληνική οικογένεια και αυτό είναι τραγικό.
 • Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω στην επόμενη κυβέρνηση ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και θα προσπαθήσω να τους πείσω ότι αξίζει να υπηρετήσουν τη χώρα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Είναι μια θυσία που αξίζει και νομίζω ότι αν ενθαρρύνουμε τους πρώτους καλούς ανθρώπους, θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος. Θέλω να είμαι όσο πιο αξιοκρατικός γίνεται κατά την επιλογή των υποψηφίων μου. Δεν θέλω να παίξω το παραδοσιακό παιχνίδι, εξισορροπώντας τις φατρίες και κρατώντας μερικούς ανθρώπους ικανοποιημένους. Εάν το κάνω αυτό θα υπονομεύσω τις δυνατότητες της επόμενης κυβέρνησης.
 • Ένα από τα καλά υποπροϊόντα της κρίσης είναι ότι δημιούργησε ένα ζωντανό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα με διαφορετικό τρόπο. Στο παρελθόν προτιμούσαν την παραδοσιακή ασφάλεια της απασχόλησης, αλλά νομίζω ότι οι Έλληνες παίρνουν από τη φύση τους ρίσκα και η επιχειρηματικότητα τους ταιριάζει καλά. Υπάρχουν πλέον περισσότερα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals), οι πιο πλούσιοι Έλληνες επιθυμούν να δημιουργήσουν angel funds, ιδιαίτερα οι πλοιοκτήτες, προκειμένου να στηρίξουν τις εταιρείες στα πρώτα τους στάδια. Έχω ένα πολύ σαφές όραμα για το τι πρέπει να γίνει για να στηρίξω αυτό το οικοσύστημα, αλλά υπάρχουν ήδη τα θεμέλια και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.
 • Η Ελλάδα κατάφερε να βγει από τις τραγωδίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφύλιου πολέμου μέσω ενός αξιοκρατικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ήταν η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη της κοινωνικής κινητικότητας. Υπήρχε η αντίληψη ότι εάν προσπαθήσει κανείς σκληρά, δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί κάποιος να καταφέρει. Πρέπει να ξαναβρούμε το πνεύμα αυτό. Οπότε, όσο και αν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμα για να επιτρέψουμε την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, είμαι περισσότερο επικεντρωμένος στην καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων. Και ναι, το σύστημα εισόδου ίσως να μην είναι το πιο αποδοτικό, αλλά τουλάχιστον είναι αξιοκρατικό και βασικά ανταμείβει τη σκληρή δουλειά.

 

Δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκε κατά 127%, από τα 13,7 δις ευρώ στα 31,3 δις ευρώ, ενώ η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς».

Πλήρης δήλωση

«Στα 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκε κατά 127%, από τα 13,7 δις ευρώ στα 31,3 δις ευρώ, ενώ η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς».

«Τα στοιχεία της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης του  Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2017, αποτυπώνουν τις ολέθριες επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο όσον αφορά την περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, όσο και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ι. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία των 100 δόσεων απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα, το προεκλογικό τους αφήγημα κατέρρευσε και επισήμως, καθώς από τους συνολικά 1.204.606 οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενεργοί - με βάση τη ρύθμιση - είναι μόλις οι 28.158! Δηλαδή, 3 χρόνια μετά, επιβεβαιώνεται ότι και αυτή η εξαγγελία, αποτελεί μια ακόμη μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων και αγροτών.

ΙΙ. Από την άλλη, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οι αστοχίες, οι καθυστερήσεις, οι εξοντωτικές εισφορές και οι φόροι οδήγησαν χιλιάδες πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2017 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 127% Δηλαδή, από τα 13,7 δις ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31,3 δις ευρώ στο τέλος του 2017

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Απαιτείται αλλαγή προς μια ρεαλιστική, υπεύθυνη και αναπτυξιακή πολιτική, με στόχο:

 • τη μείωση των εισφορών και τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας.
 • τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, αλλά θέλουν να σταθούν συνεπείς και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
 • την αυστηρή αντιιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

 

Δήλωση της Άννας Καραμανλή

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη θα διέσυρε τη χώρα διεθνώς και θα επέφερε βαριές συνέπειες, όχι μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό.

Kαι αυτό χωρίς να προσφέρει καμία λύση, καθώς τα προβλήματα συμπεριφοράς οπαδών και παραγόντων δεν εντοπίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις οποίες οι κανόνες τηρούνται, αλλά στις εγχώριες, όπου επικρατεί η αίσθηση ασυδοσίας και ανομίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποκλείσει, σήμερα κιόλας, κάθε σχετικό ενδεχόμενο».

 

Δήλωση της Μαρίας Σπυράκη

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής. Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων.

Να γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάθαρση ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού.  Έχουν βουλιάξει οι ίδιοι στη λάσπη της διαπλοκής και είναι ανήμποροι να εφαρμόσουν το νόμο. Και επικίνδυνοι όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τον τόπο. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

 

Δήλωση του Νότη Μηταράκη

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, σχετικά με την απομάκρυνση του κ. Μπακαλέξη από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποπομπή του κ. Μπακαλέξη από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι -εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν στο υπουργείο- τίποτε δεν πάει καλά με τον ΕΦΚΑ».

Πλήρης Δήλωση

«Η αποπομπή του κ. Μπακαλέξη από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι -εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν στο υπουργείο- τίποτε δεν πάει καλά με τον ΕΦΚΑ

Οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν επικαιροποιηθεί, οι υπηρεσίες δε διασυνδέονται μεταξύ τους, τα λάθη στο Μητρώο δεν έχουν διορθωθεί, οι εγκύκλιοι είτε δεν έχουν εκδοθεί είτε εκδόθηκαν με καθυστέρηση και οι υπάλληλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί. Και αντί το Διοικητικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί σε αυτά τα προβλήματα, ασχολείται με την τετράμηνη παράταση των κλιμακίων των υπαλλήλων που δουλεύουν Σαββατοκύριακα.

Όσο συνεχίζεται η εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ -κάτι το οποίο επισημάναμε μόλις σήμερα το πρωί, με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας- χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων παραμένουν εκκρεμείς ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υφίστανται τις συνέπειες της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής».

 

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Μνημείο ψεύδους και ανικανότητας

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειάστηκαν περισσότερα από 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δεκάδες πανηγυρικές προαναγγελίες του προγράμματος  “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” για να επιβεβαιωθεί σήμερα -από την πρώτη κιόλας ώρα υποβολής των αιτήσεων- το προφανές: Δε μπορούν να εκπληρώσουν ούτε τη στοιχειώδη αποστολή προκήρυξης δράσεων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα  “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” θα μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα μνημείο ψεύδους και ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης».

Πλήρης δήλωση

«Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό. Συγκεκριμένα, αναμένεται, θεωρητικά τουλάχιστον, να χρηματοδοτήσει με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ διάφορες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες. Η έναρξη του προγράμματος αποτελεί άλλο ένα μνημείο ψεύδους και ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι Υπουργοί έχουν προαναγγείλει την έναρξη του αναρίθμητες φορές τα τελευταία χρόνια, σήμερα, την πρώτη μέρα λειτουργίας του-και ύστερα από πολλές αναβολές-το πληροφοριακό σύστημα υποβολής δηλώσεων ενδιαφέροντος έπαψε να λειτουργεί από την πρώτη κιόλας ώρα λειτουργίας του.

Επειδή όμως εκείνοι μπορεί να θέλουν να τις ξεχάσουν, ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες δηλώσεις που αφορούν το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” :

-Η πρώτη φορά που αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ήταν στις 22.05.2015, όταν ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”.

-Τον Φεβρουάριο του 2016, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο για το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και ότι ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

- Τον Μάιο του 2016 ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ προανήγγειλε ότι τον προσεχή Ιούνιο (2016) επανεκκινεί το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”.

- Τον Ιούνιο του 2016, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης προανήγγειλε ότι το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2016.

-Στις αρχές του Ιουλίου του2016, σε συνέδριο για την ενέργεια, ο ίδιος μετέφερε την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του ίδιου έτους.

- Αντίστοιχα, στα τέλη Ιουλίου 2016, σε συνέντευξη τύπου, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός κ. Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσαν ότι το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” “θα” προκηρύσσονται εντός του φθινοπώρου του 2016, δίνοντας μάλιστα και στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

- Στις 19.08.2017, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ανακοίνωσε πως “από το Σεπτέμβριο (2017) θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ’”.

- Στις αρχές Μαρτίου 2017, απαντώντας σε ερωτήσεις στη βουλή, Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα αναμένεται “μέσα σε δύο μήνες”, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης βάζει ως χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2017.

- Σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου 2017, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει ότι το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” θα τρέξει εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017.

- Στις 24.05.2017 κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανακοινώθηκε ότι “τέλη καλοκαιριού” ξεκινά το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”.

- Στις 15.11.2017, στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε δημοσίως ότι το νέο “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο του 2017.

Και αντίστοιχα όλο το επόμενο διάστημα η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος μεταφέρονταν από βδομάδα σε εβδομάδα. Τελικά από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων θα ανοίξει στις 28.02.2018, η έναρξη αναβλήθηκε εκ νέου για τις 08.03.2018, ημερομηνία που επίσης διαψεύσθηκε καθώς η διαδικασία των αιτήσεων άνοιξε ηλεκτρονικά στις 13.03.2018 έχοντας σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της, που την καθιστούν ουσιαστικά απροσπέλαστη για τους δικαιούχους».

 

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα 150 εκ. από το ΕΣΠΑ βελτιώνοντας τα Κέντρα Υγείας και να στήσει ένα πραγματικό και καθολικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη, επέλεξε να τα επενδύσει σε μια δομή που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία κομματικού στρατού».

Πλήρης δήλωση:

«Παρά την πρωτοφανή αποδοκιμασία που καταγράφηκε για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μέσα από το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν οι ιατροί για τις προσλήψεις στη συγκεκριμένη δομή, ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Αντιθέτως, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ΤΟΜΥ με σχετικό βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση επενδύει  σε μία δομή που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία κομματικού στρατού. Οι ΤΟΜΥ, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, σε μία περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισής τους, εν μέσω τρίτου μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας  θα μπορούσε τα 150 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσε από το ΕΣΠΑ για την συγκεκριμένη επιλογή, να τα αξιοποιήσει βελτιώνοντας τα Κέντρα Υγείας (που σήμερα βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση) και τελικά να δημιουργήσει ένα πραγματικό και καθολικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας σ’ όλη τη χώρα. Ακόμη, οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ανικανότητα, έλλειψη σχεδιασμού και, κατά συνέπεια είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον από τους ιατρούς για συμμετοχή.

Είναι πλέον φανερό ότι, όπως όλα τα ζητήματα, έτσι και την Υγεία, ο πρωθυπουργός  την αντιμετωπίζει με επικίνδυνο ερασιτεχνισμό».

 

Ενημερωτικό για τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με αξιωματούχους στην Washington DC

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Η.Π.Α., ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από σήμερα στην Washington DC, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών με σημαντικούς αξιωματούχους. Σήμερα το πρωί συναντήθηκε με το Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Mike Lee. Με τον κ. Lee ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε ζητήματα σχετικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, ενώ εστίασε στις θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο κύριος Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Αμερικανό γερουσιαστή την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Ο κ. Lee έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο κρατουμένων Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Το απόγευμα (22:00 ώρα Ελλάδος), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ και διευθύντρια του τομέα Ευρωπαϊκών και Ρωσικών σχέσεων του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, κυρία Fiona Hill.