Log in
updated 5:38 PM UTC, Mar 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Πάει Κατάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί απόψε, στο Κατάρ όπου θα έχει αύριο, Τρίτη 20 Μαρτίου, συνάντηση με τον Εμίρη Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με ανώτατα στελέχη της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ (Qatar Investment Authority).

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυμοι μάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουμένων.

Αυτό επιτάσσει η διαφάνεια σε μια Δημοκρατία. Και δεν εννοούμε βέβαια την εφημερίδα “Δημοκρατία” και τις εμφανείς, πια, σχέσεις της με τα υπόγεια του Μαξίμου».

 

Δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βρούτσης, από τη Σύρο που βρίσκεται για τα εγκαίνια του έργου Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

On camera

«Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Νομού Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε και άρχισε να υλοποιείται από την προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά.

Η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, εγκαινιάζει σήμερα την ολοκλήρωση ενός έργου που όχι μόνο δεν πίστεψε αλλά εμπόδισε ακόμη και την υλοποίησή του.

Αποτέλεσμα ήταν οι εμμονές της να προκαλέσουν μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση 20 μηνών που κόστισαν στον ελληνικό λαό πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

Συμπλήρωση off camera

«Μετά τον σφετερισμό από τον κ. Τσίπρα, της κατασκευής του εμβληματικού αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. -που ο ίδιος είχε καταψηφίσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση- σήμερα επαναλαμβάνεται κάτι ανάλογο με τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Και κάτι ακόμη, άκρως υποκριτικό: Ο κ. Τσίπρας, που κατήργησε το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου, υποσχέθηκε για πολλοστή φορά την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Μετατόπισε, όμως,  το χρόνο εφαρμογής του από το 2018 -που αρχικά είχε υποσχεθεί- για το 2019 που ούτε ο ίδιος θα είναι Πρωθυπουργός, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Κυβέρνηση».

 

Βασικά σημεία από τη συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

  • Κυρία Μπουσδούκου ό,τι κάνει ο κ. Καμμένος, αλλά ό,τι κάνει και ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Η Κυβέρνηση τελειώνει. Ο μοναδικός συνεκτικός ιστός που υπάρχει γύρω από αυτή την Κυβέρνηση δεν είναι άλλος από την παραμονή στην εξουσία. Γι’ αυτό μένουν. Ξεχνούν κάθε διαφορά και μένουν μαζί αγκαλιασμένοι εκεί. Ο κ. Καμμένος θυμώνει και ξεθυμώνει μπροστά στην προφανή ανάγκη του να έχει ασυλία, μπροστά στην προφανή ανάγκη του να μείνει στην καρέκλα. Και ο κ. Τσίπρας αφήνει το Κόμμα του και βουλευτές του και στελέχη του να θυμώνουν και να καταγγέλλουν τον κ. Καμμένο. Άρα προφανώς δεν διαλύει αυτή τη συμμαχία μπροστά στην προφανή ανάγκη του να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του. Αυτού του είδους οι προοπτικές δεν ενδιαφέρουν κανέναν.
  • Υπάρχει μια Κυβέρνηση που φεύγει και υπάρχει και μια Κυβέρνηση που έρχεται. Και επιτρέψτε μου για αυτό να μιλήσω. Να μιλήσω για αυτά που είπε χτες ο κ. Μητσοτάκης στους νέους. Για την κατάργηση του χαμηλότερου κατώτατου μισθού για τη νεολαία που σήμερα είναι 510 ευρώ και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να γίνει 586 ευρώ, όπως ισχύει και σε μας τους πενηντάρηδες. Για την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί. Γιατί το λέω; Ακούσαμε προχτές που πήγαμε σε μια ιδιωτική εταιρεία την Ημέρα της Γυναίκας, κορίτσια στην ηλικία σας, που λένε «θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, δεν μπορούμε να κάνουμε οικογένεια, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε τα βάρη αυτής της οικογένειας». Όταν, λοιπόν έρχεται ένας πολιτικός Αρχηγός ο οποίος θα γίνει Πρωθυπουργός και λέει για κάθε παιδί το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά τα 1000 ευρώ. Όταν λέει ότι δεν υπάρχει για κάτω από τα 25 ειδικός κατώτατος μισθός, υποκατώτατος μισθός. Αλλά υπάρχει ο κατώτατος μισθός των 586. Όταν λέει στα παιδιά που είναι στα Πανεπιστήμια ότι θα καταργήσει τους νόμους, Φίλη, Γαβρόγλου, Μπαλτά και να σταματήσουν τα Πανεπιστήμια να είναι άντρα παραβατικότητας και θα είναι σημεία δημιουργίας. Όταν προτείνει Erasmus μέσα στο ίδιο το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αυτά δεν είναι ενδιαφέρουσες συζητήσεις ειδικά για τους νέους ανθρώπους;
  • Βεβαίως και θα ασκήσουμε κριτική στον κ. Ιβάν Σαββίδη και στον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκε με την Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση αγκάλιασε το συγκεκριμένο επιχειρηματία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Γιατί η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να αγκαλιάσει τη νομιμότητα και να την εφαρμόσει. Διότι η Κυβέρνηση τώρα που είδε το πιστόλι μέσα στο γήπεδο αποφάσισε να πάρει αποστάσεις. Είναι πολύ σαφές - και με βάση τα δημοσιεύματα που είδαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο - ότι εδώ υπάρχει εκλεκτική συγγένεια. Ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες κινήθηκαν με βάση οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου για να ενεργοποιηθούν σε Μέσα Ενημέρωσης, σε ποδοσφαιρικές ομάδες και σε μηχανισμούς επιρροής.
  • Ακούστε κάτι, πολύ καθαρά το λέω. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και έχει δώσει δείγμα γραφής για τη δουλειά του. Ως νέος Αρχηγός δεν έχει ανοίξει κανέναν λογαριασμό με καμία διαπλοκή. Η δέσμευσή του είναι η εφαρμογή των κανόνων, της νομιμότητας και ενός επενδυτικού περιβάλλοντος όπου θα υπάρχει σεβασμός στον επενδυτή. Αλλά και ο επενδυτής δεν θα έχει καμία ειδική μεταχείριση. Δεν θέλουμε επενδυτές με κουμπούρια, κυρία Μπουσδούκου. Θέλουμε ανθρώπους που θα βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας Δικαίου, με σταθερό φορολογικό σύστημα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκείνους που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
  • Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι να έχουμε μια στιβαρή εθνική ηγεσία απέναντι στην κλιμακούμενη οξύτητα που προκαλεί η Τουρκία. Καταφεύγει σε πειρατικές συμπεριφορές, καταφεύγει σε συμπεριφορές που δείχνουν πρόθεση να αλλάξουν το status quo στο Αιγαίο. Απέναντι σ’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία ζητά υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε γεγονότα σαν αυτό της σύλληψης των δύο αξιωματικών μας.

 

Δήλωση του Ιάσωνα Φωτήλα

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ιάσων Φωτήλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Με λύση της τελευταίας στιγμής  οι ιατροί των Κέντρων Υγείας βαφτίζονται οικογενειακοί ιατροί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής με τις ΤΟΜΥ».

Πλήρης Δήλωση

«Με εγκύκλιο που εστάλη στα Κέντρα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους Γενικούς ιατρούς, τους Παθολόγους αλλά και τους Παιδίατρους να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί ιατροί. Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την έως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία  επιφύλασσε αυτόν το ρόλο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Ως εκ τούτου, ευλόγως τίθενται τα εξής ερωτήματα: Μπορούν οι ιατροί των Κέντρων Υγείας -που επιφορτίζονται με εργατοώρες εφημεριών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία- να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού ιατρού για εκατοντάδες πολίτες; Εάν ναι, τότε για ποιον λόγο δημιουργήθηκαν οι  ΤΟΜΥ;

Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως επισημάνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής με τις ΤΟΜΥ και την εύλογη απροθυμία των ιατρών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα που απαξιώνει την εργασία τους. Για να παρακάμψουν αυτά τα εμπόδια, οι κ. Ξανθός και Πολάκης κατέφυγαν σε τεχνάσματα που δεν λύνουν το πρόβλημα και επιτείνουν τη σύγχυση για τους πολίτες και το ιατρικό προσωπικό».

 

Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα:

Άλλο ένα έργο που υλοποίησε η Νέα Δημοκρατία και εγκαινιάζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα αν και η κυβέρνηση εγκαινίασε μόνον την πρώτη από τις τέσσερις φάσεις του έργου με 1,5 χρόνο καθυστέρηση και επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές πάνω από 100 εκ ευρώ. Δεν έχουμε φυσικά την ψευδαίσθηση ότι θα ζητήσει συγγνώμη για αυτό. Θα περιμέναμε, ωστόσο, από τον πρωθυπουργό, αν μη τι άλλο, να αναγνωρίσει ότι το έργο που εγκαινίασε σήμερα είναι αποτέλεσμα των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλλαν προηγούμενες Κυβερνήσεις και κυρίως η Κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά ούτε αυτό έκανε. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να οικειοποιηθεί έργα προηγούμενων κυβερνήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των εγκαινίων του TAP,  τις κυρώσεις των συμβάσεων έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και τα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν να επιδείξουν κανένα έργο και ό,τι ολοκληρώνεται, χάρη στη δουλειά της προηγούμενης Κυβέρνησης, το παρουσιάζουν ως δικό τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει την ικανοποίηση της διότι στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης η παράταξή μας ξεμπλόκαρε και προχώρησε αυτό το σημαντικό έργο που σήμερα παραδίδεται στον Ελληνικό λαό. Ο οποίος καταλαβαίνει ποιοι αρέσκονται να κόβουν μόνο τις κορδέλες.

Το έργο ενεργειακής  διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις, και εξασφαλίζει στην πρώτη φάση την επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30 με 40 χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο θα συνεισφέρει σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών στην ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος της χώρας καθώς και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, με πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή και την εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ξεκίνησε το 1993 και επί της ουσίας μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από την Κυβέρνηση Σαμαρά η οποία αφού υπέγραψε τις συμβάσεις προχώρησε γρήγορα την κατασκευή του, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2016, αν δεν μεσολαβούσαν οι γνωστές παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Οι δύο νέες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού και την αύξηση του αφορολόγητου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ανέπτυξε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση του εισοδήματος των νέων μισθωτών. Συγκεκριμένα, επανέλαβε την κατηγορηματική δέσμευσή του για σημαντική μείωση φόρων και εισφορών και προσέλκυση επενδύσεων. Μίλησε, μάλιστα, για δημιουργία 600 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε 3 χρόνια, με την οποία θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το επίπεδο της ανεργίας.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι, σε αυτό το νέο πλαίσιο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα έχει εισέλθει η οικονομία, «οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ο στρατός της ανεργίας θα μειωθεί και οι πραγματικές αποδοχές θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο». Συμπλήρωσε δε ότι «τότε, με την ανεργία να μειώνεται και την απασχόληση να αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για υπο-κατώτατο μισθό στους νέους».

Και με βάση αυτό το δεδομένο ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε χθες σε δύο ρητές δεσμεύσεις όταν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας:

  1. Την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους νέους έως 25 ετών και την ένταξή τους στον ενιαίο κατώτατο μισθό που είναι σήμερα 586 ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει την υφιστάμενη σήμερα διάκριση σε κατώτατο και υπο-κατώτατο μισθό, που ουσιαστικά δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την ηλικία τους. Με την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ, κανένας εργαζόμενος δεν θα αμείβεται μετά τις εκλογές με μισθό χαμηλότερο από τον ισχύοντα κατώτατο μισθό που είναι σήμερα 586 ευρώ.

  1. Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνουν το αφορολόγητο όριο για όλους κατά 3000 ευρώ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού τόνισε τη σημασία του θεσμού της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία, δεσμεύθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία θα αυξήσει, σε κάθε περίπτωση, το αφορολόγητο όριο κατά 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

Δήλωση του Γιώργου Στύλιου

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Άρτας, κ. Γιώργος Στύλιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα αφήνει τους Έλληνες κτηνοτρόφους απροστάτευτους. Στην ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος, την υπερφορολόγηση και στο υψηλό κόστος παραγωγής, έρχεται να προστεθεί και η αδράνειά της να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Πλήρης Δήλωση

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κάνει άμεσα χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει τις επικίνδυνα πτωτικές τάσεις που παρουσιάζει η τιμή του γάλακτος το τελευταίο έτος. Ελλιπείς ή ανύπαρκτοι έλεγχοι στα τυροκομικά προϊόντα καθιστούν ζημιογόνες τις εκμεταλλεύσεις των κτηνοτρόφων και υπονομεύουν τη φήμη των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώρας μας. Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος ελληνοποιούνται. Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν καταστεί ζημιογόνες και λόγω της υπερφορολόγησης και του υψηλού κόστους παραγωγής. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου οι εκμεταλλεύσεις αυτές να κλείσουν. Η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία στη χώρα μας, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων ενεργειών, θα εξαφανιστούν. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζουν δυστυχώς να βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα και μακριά από τα προβλήματά των κτηνοτρόφων.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι επιβεβλημένο να κάνουν χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Οφείλουν άμεσα να συντάξουν σχέδιο για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματός τους. Είναι, δε, άμεση ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας και παράνομης ελληνοποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων».