Log in
updated 5:38 PM UTC, Mar 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη στο EPP TV, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.)

Δημοσιογράφος: Το τελευταίο διάστημα υπήρξε κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Ελλάδα από την τουρκική πλευρά, κατά τρόπο επίμονο. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει και ποια είναι η θέση σας απέναντι στην Τουρκία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά  και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι εάν θέλει να έχει μια καλή και αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά  και με τους γείτονές της, πρέπει να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και αυτό δεν το έχουμε δει να συμβαίνει. Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα θα είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Πρέπει επίσης η Τουρκία να καταλάβει ότι, προκειμένου αυτή η σχέση να είναι αμοιβαία επωφελής, θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους ενέργειες. Η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες.

Δημοσιογράφος: Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την Ευρώπη καθώς επίσης συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Κατά την άποψή σας, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στην Eυρωζώνη ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία και τη σταθερότητά της;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ένθερμα υπέρ της ευρύτερης συζήτησης για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της μέσω της ενδυνάμωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά ακόμη και για έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά και δομικά ζητήματα. Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ελπίζω ότι θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία έως τα μέσα του 2019. Θα γίνει μια εξισορρόπηση προτεραιοτήτων. Θα ήθελα να δω περισσότερα κονδύλια να κατανέμονται όχι μόνο για την καινοτομία αλλά επίσης και για την ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων, χωρίς, ωστόσο, να παραμελούμε τις παραδοσιακές αρμοδιότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως την πολιτική συνοχής.

Δημοσιογράφος: Είδαμε φέτος ότι έχει δοθεί πολλή προσοχή στα δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε μέχρι και συνέδριο σχετικά με το θέμα αλλά δεν έχουμε ακόμη κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Ποια είναι η θέση σας; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να μείνει ζωντανή και να την ενθαρρύνουμε όλοι. Την ίδια στιγμή, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν με τους γείτονές τους. Αυτό ισχύει ιδίως για Ελλάδα, και αφορά τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία. Είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Και βέβαια, αυτά τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να λυθούν πριν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει.

 

Βασικά σημεία από την ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. στις Βρυξέλλες

 • Υπάρχει τουρκική επιθετικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και εύχομαι στη Σύνοδο της Βάρνας αυτό να αποτυπωθεί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κατανόηση για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Επιμένω στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, διότι ενώ άλλοτε ανάλογα ζητήματα λύνονταν σε μεθοριακό επίπεδο, τώρα κινδυνεύει να γίνει ένα βαθιά προβληματικό σημείο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβαίες κατακτήσεις των δύο λαών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα από την Τουρκία, που σε πρώτη φάση πρέπει να εκδηλωθεί με την απελευθέρωση δύο στρατιωτικών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
 • Η συζήτηση για τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας συχνά περιοριζόταν στη συμφωνία για προσφυγικό. Είναι πλέον ευρύτερη. Αφορά και την Κύπρο: η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά και την Ε.Ε.. Εύχομαι -και αυτό ζήτησα- στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά στα ζητήματα αυτά.
 • Το πλαίσιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αφορά μόνο τις navtex και τις παραβιάσεις. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μην έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες.
 • Ζήτημα αναβολής της Συνόδου της Βάρνας δεν τίθεται. Κανείς δεν κέρδισε τίποτε με το να μην συζητά. Ζητώ τη στήριξη της Ευρώπης μέσα και από τη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίζω η Σύνοδος της Βάρνας να έχει κάποια απτά αποτελέσματα.
 • Για το ζήτημα των Σκοπίων δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Για να προχωρήσει η όποια λύση πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Εμείς είμαστε συνεπείς από την αρχή. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται χωρίς εθνική γραμμή. Δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν διαπραγματεύεται ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο για το ζήτημα των Σκοπίων. Η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια.
 • Για την πορεία του Σκοπιανού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Το πλαίσιο το έχει θέσει από την αρχή η Ν.Δ. και είναι αυτό που συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
 • Σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα: H Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι μία απλή πύλη εισόδου για την αγορά ενέργειας που έρχεται από την Κεντρική Ασία. Μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την καινοτομία στην ενέργεια.
 • Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια. Είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Αν υπήρχε, θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να ακυρώσει μονομερώς τα μέτρα του 2019 και του 2020. Αυτό που θα έχουμε είναι μία τυπική λήξη του προγράμματος. Τα μέτρα, δυστυχώς, είναι ψηφισμένα, όπως και τα υψηλά πλεονάσματα. Το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που έκανε η Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξακολουθεί να μας συνοδεύει.
 • Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να επωμίζονται όλο το βάρος οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης από όλες της χώρες, σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεταναστών, αλλά και όσων ζητούν άσυλο. Πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση κανόνων. Πρέπει να απλοποιηθούν οι συνθήκες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν περισσότεροι στα νησιά μας από όσους φεύγουν. Η κατάσταση αυτή, με τη χρονοβόρα διαδικασία βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Υπάρχει ανησυχητική συγκέντρωση προσφύγων στα νησιά μας και είναι πάνω από αυτήν που αντέχουν οι δομές μας. Και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει στη χορήγηση ασύλου.
 • Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα συνειδητά ο κ. Τσίπρας το υπονομεύει, προκαλώντας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση. Έτσι δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Εμείς σε αυτό δεν έχουμε καμία ευθύνη. Υπενθυμίζω ότι το 2016 προσήλθα στο Προεδρικό Μέγαρο και συμφωνήσαμε για το μεταναστευτικό. Όμως, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Για να υπάρξει εθνική συναίνεση χρειάζεται διάθεση, χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις.
 • Σε ό,τι με αφορά, εντός και εκτός Ελλάδας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Ειδικά εκτός Ελλάδας παρουσιάζω τα θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Προβάλλω την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο πριν από το 2015.
 • Υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης στην αντιπολιτευτική τακτική μας. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος έχουμε ως στόχο να παράγουμε λόγο ουσιαστικό, με προτάσεις κοστολογημένες. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταθέσει τόσο πολλές και τόσο συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.
 • Γυρνάω όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες δεν με ρωτούν για τα σκάνδαλα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα έρθουν επενδύσεις και δουλειές. Τι θα γίνει με την Παιδεία και την Υγεία. Εμείς μιλάμε θετικά και μιλάμε για το αύριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν μας πετούν λάσπη. Δεν θα γίνουμε, όμως, σαν κι αυτούς. Η ευθύνη του πολιτικού λόγου βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα καταδεικνύουμε τα fake news που εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου. Θα μιλάμε περισσότερο θετικά και λιγότερο ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση. Το έκανα αυτό τις προηγούμενες μέρες στην ομιλία μου στη Δ.Α.Π., όπου μίλησα για όλους τους νέους. Μίλησα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν οι νέοι μας. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο πολιτικός μας λόγος όσο πλησιάζουμε σε εκλογές. Δεν αρκούμαι στη λογική του ώριμου φρούτου. Θέλω οι πολίτες να μας πιστέψουν. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα καταδικάσουν απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν τη δική μας εναλλακτική πρόταση.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση αναπτυξιακής πρωτοβουλίας ΤΕΕ

«ONEcliclLIS-μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας»

«Η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο»

Κυρίες και κύριοι

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.

Είχα την ευκαιρία χθες να επισκεφθώ τον Εμίρη του Κατάρ. Συζητήσαμε εκτενώς για τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις από ξένα κεφάλαια.

Όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων ο οποίος εμποδίζει μια μεγάλη οικονομική δύναμη, όπως είναι το Κατάρ, μέσω των κρατικών του κεφαλαίων, να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν μου ανέφερε ούτε την αξία των περιουσιακών στοιχείων, ούτε τη φορολογία, ούτε τις εισφορές στην εργασία. Αντικειμενικά εμπόδια και τα τρία.

Στάθηκε, μόνο, στα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ίσως διότι και ο ίδιος, μέσω της οικογένειας του, έχει πικρή εμπειρία από το τι σημαίνει να προσπαθεί κανείς να επενδύσει στην πατρίδα μας.

Κατά συνέπεια, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να χτίζει, τι μπορεί να χτίζει και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χτίζει, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο. Και αυτό ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. Μπορεί κάποιος να έχει πιο αυστηρές αντιλήψεις για το τι πρέπει να γίνεται κάπου και κάποιος άλλος πιο χαλαρές.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στην πληροφορία πρέπει να είναι δεδομένη, έτσι ώστε να μην έχουμε τους τραγικούς χρόνους, τους οποίους παρουσίασε ο κ. Στασινός στο διάγραμμά του, που δρουν αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επένδυση σήμερα στην Ελλάδα, μεγάλη, μεσαία ή μικρή. Διότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι εξίσου δύσκολες, μερικές φορές πιο δύσκολες, για μικρές επενδύσεις, για την οικοδόμηση μιας απλής εξοχικής κατοικίας,  σε σχέση με μεγαλύτερες επενδύσεις όπου κανείς περιμένει κιόλας ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Σωστά επισημάνατε, κ. Πρόεδρε, ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση διαθέτει αυτήν την πληροφορία. Σε μια σειρά από διαφορετικές φάσεις, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν με πόρους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έτσι ώστε σήμερα η πληροφορία αυτή, σε μεγάλο βαθμό -εξαιρώ το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που είναι έργα τα οποία ακόμα τρέχουν- να είναι διαθέσιμη, μέσα όμως στα γνωστά σιλό της δημόσιας διοίκησης. Είναι διαθέσιμη, αλλά δεν είναι προσβάσιμη.

Η δική μου εμπειρία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έκανε να πιστεύω ότι πολλές φορές  όταν μιλάμε για έργα πληροφορικής δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να σχεδιάζουμε μεγαλεπήβολα έργα από την αρχή. Αρκεί τα έργα αυτά να είναι έργα έξυπνης διασύνδεσης υφιστάμενων βάσεων, έτσι ώστε η πληροφορία να ρέει απρόσκοπτα από και προς αυτούς που έχουν  πραγματικά  τη δυνατότητα και την υποχρέωση να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Και ακριβώς σε αυτήν τη λογική κινείται και η πρόταση την οποία παρουσίασε σήμερα ο Γιώργος Στασινός με το επιτελείο του. Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την οποία βρίσκω προσωπικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Διότι μπορεί ακριβώς να συγκεντρώσει αυτήν τη διαθέσιμη πληροφορία σε ένα κοινό σημείο και να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στους βασικούς όρους δόμησης και στους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν θεωρητικά. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε οικόπεδο στην πατρίδα μας, είτε είναι μεγάλο είτε είναι μικρό.

Προφανώς, μια τέτοια πλατφόρμα, από μόνη της, δεν θα λύσει όλα τα εμπόδια. Θα είναι, όμως, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία που τόσο σημαντική είναι στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Θα είναι, επίσης, και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε στη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις. Αλλά είναι πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη και απλούστερη. Όχι απλά ευκολότερη και απλούστερη, αλλά εν προκειμένω γλιτώνουν και χρήμα. Διότι όπως σωστά ειπώθηκε στην εισαγωγή, όταν μιλάμε για μια επένδυση, ο χρόνος είναι χρήμα.

Είτε μιλάμε για την κατασκευή μιας κατοικίας, είτε για μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, ο επενδυτής, ο οποίος κάνει το πρόγραμμά του, πρέπει να γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα υλοποιήσει αυτήν την επένδυση για να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να μπορεί να προβλέψει βέβαια και ποια θα είναι η απόδοση αυτής της επένδυσης. Άρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε την πληροφορία και πρέπει να είμαστε και στη λογική εκείνη που η διοίκηση, είτε να είναι υποχρεωμένη να τηρεί αποκλειστικές προθεσμίες, είτε να βρούμε άλλους τρόπους να παρακάμψουμε την καθυστέρηση της  όταν αυτή εκ των πραγμάτων προκύπτει.

Δεν θέλω να σχολιάσω εκτενώς αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός διότι δεν είναι σήμερα το πεδίο για μια κομματική αντιπαράθεση. Και πιστεύω ότι σε πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούμε να βρούμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και όχι αυτά τα οποία μας χωρίζουν. Να επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας, εδώ και αρκετό καιρό -εδώ και δύο χρόνια- δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Παρ’ ότι το έργο ήταν ουσιαστικά δρομολογημένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι θα εκδοθούν, έστω και με καθυστέρηση, διότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο κουμπώνει στο πάζλ των έργων που αναφέρθηκα πριν.

Επίσης, θέλω με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο, διότι οι αποστολές τις οποίες επιτέλεσε στο παρελθόν σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, όπως π.χ. ο νόμος περί αυθαιρέτων κατάφερε και τις επιτέλεσε με ακεραιότητα και με αποτελεσματικότητα. Και δεν πρέπει να είναι έκπληξη αυτό για μας. Διότι είναι ένας φορέας ο οποίος είναι κοντά στην αγορά. Εκφράζει στην ουσία, την ίδια την ελεύθερη οικονομία. Και κάποια στιγμή πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντάς σας και πάλι συγχαρητήρια για αυτήν τη πρωτοβουλία. Και εγώ και το επιτελείο μου θα τη μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος. Και αυτό το οποίο θα ήθελα απλά να επισημάνω, είναι ότι στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να κάνουμε την ίδια δουλειά δύο φορές. Αν είναι να επιλέξουμε αυτήν την πλατφόρμα για να συγκεντρώσουμε την πληροφορία  να το κάνουμε. Αν δεν πρέπει να είναι αυτή, να είναι μία άλλη. Αλλά να αποφύγουμε μια παθογένεια του συστήματος, η οποία ταλάνισε όλες τις κυβερνήσεις: τον κατακερματισμό των έργων. Στην ουσία την επανάληψη έργων με παρεμφερές αντικείμενο, χωρίς να έχουν πάντα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και τη διαφάνεια.

Οπότε και πάλι τα συγχαρητήριά μου αγαπητέ Γιώργο για αυτήν την πρωτοβουλία και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περαιτέρω ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην πρόταση την οποία καταθέσατε. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτός τόπου και χρόνου στο υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για θέματα αρμοδιότητάς τους με αποτέλεσμα οι παράνομες περικοπές στις συντάξεις συνεχίζονται».

Πλήρης Δήλωση

«Εδώ και 21 μήνες -με πρόσχημα το άρθρο 96 του Ν.4387/2016- συντελούνται αναιτιολόγητα και άδικα παράνομες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.300 ευρώ.

Από το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, γίνονται απόλυτα αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των παραπάνω ποσών. Αφ’ ενός, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι “θα” υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστροφή -ύστερα από αίτηση- των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Αφ’ ετέρου, η αρμόδια Υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προαπαιτεί συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου απαιτείται η συναίνεσή τους για την επιστροφή των κρατήσεων. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Είναι δικαίωμά τους να εκτίθενται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους θεσμούς. Αποτελεί απλά μια συνειδητή επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει, σήμερα κιόλας, να σταματήσει τις παράνομες περικοπές και να επιστρέψει άμεσα το σύνολο που έχει παρακρατηθεί στους δικαιούχους και μάλιστα χωρίς αίτηση!».

 

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε αναφορικά με την  Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.  για τα δημόσια έργα, την ακόλουθη δήλωση:

«Σε σχέση με την  Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.  για τα δημόσια έργα υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Σπίρτζη τα ακόλουθα:

 1. Η Νέα Δημοκρατία, στην περίοδο 2000 - 2004 και 2009-2011, ήταν στην Αντιπολίτευση. Είχε δε κατ’ επανάληψη ασκήσει σκληρή κριτική  σε σχέση με την πολιτική στα  δημόσια έργα. Ας μην καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματα τα οποία είχαμε πρώτοι καταγγείλει εμείς. Όσον αφορά δε στον κ. Σπίρτζη, του υπενθυμίζουμε απλώς ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της  περιόδου 2000 - 20014 ήταν προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Επομένως τι παριστάνει σήμερα με τις καταγγελίες;  
 2. Το 2007, υπογράφηκαν από την Κυβέρνηση Καραμανλή και με Υπουργό τον κ. Σουφλιά οι συμβάσεις παραχώρησης των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία. Είναι έργα πνοής, ορισμένα εκ των οποίων εγκαινιάστηκαν διθυραμβικά από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.  Ας επιλέξουν, λοιπόν, αν τα εκθειάζουν ή τα καταγγέλλουν.
 3. Το 2012 – 2013, η Κυβέρνηση Σαμαρά κατόρθωσε, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πετύχει την επανεκκίνηση των έργων αυτών, που - λόγω της μεγάλης κρίσης - είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Εάν η επανεκκίνηση δεν επιτυγχανόταν, τα έργα δεν θα είχαν ολοκληρωθεί και θα είχαν καταβληθεί ποινικές ρήτρες αρκετών δις. Άρα τα χιλιόμετρα που θα είχαν κατασκευαστεί θα ήταν τελικά πολύ λιγότερα και το κόστος τους θα ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο.
 4. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που σήμερα παριστάνει τον τιμητή για τα δημόσια έργα, ευθύνεται -λόγω της περιβόητης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, του σκουπίσματος των  ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου και των capital controls- για τη διακοπή  των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους το 2015. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, ο κ. Σπίρτζης έδωσε “πανωπροίκι” 500 εκ. ευρώ στους εργολάβους για να επανεκκινήσουν.

Κρείττον το σιγάν, λοιπόν!».

 

Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος επιβεβαιώνουν την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.

 • Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ.
 • Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους χρωστούν στην εφορία.
 • Και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις.

Κατά τα άλλα η ανερμάτιστη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για μια δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Έλληνες πολίτες».

 

Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλώσει το κράτος με πελατειακές προσλήψεις, την κατάλαβαν πλέον και στις Βρυξέλλες

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ON CAMERA

«Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλώσει το Kράτος με πελατειακές προσλήψεις, την κατάλαβαν πλέον και στις Βρυξέλλες. Είναι πρωτοφανές και ντροπιαστικό για την χώρα, αξιωματούχοι της Κομισσιόν να εγκαλούν την Kυβέρνηση για την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγγείλει, εδώ και καιρό, τις κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν και το ΑΣΕΠ. Τους προειδοποιούμε για μία τελευταία φορά. Όλες οι παράνομες προσλήψεις θα καταγγελθούν την επομένη των εκλογών και θα ισχύσει η αξιοκρατία, η αξιολόγηση και η διαφάνεια παντού».

OFF CAMERA

«Η διαδικασία επιλογής των δήθεν αποκομματικοποιημένων Γραμματέων τετραετούς θητείας έχει καταντήσει τραγέλαφος και εκθέτει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει, εδώ και καιρό, τις μεθοδεύσεις στη διαδικασία επιλογής, που έχουν ως τελικό στόχο την τακτοποίηση των κομματικών φίλων της Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα:

 1. Την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης στο νόμο.
 2. Τη εσκεμμένη δίχρονη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, ώστε να συγκεντρώσουν οι σημερινοί κάτοχοι των θέσεων, συγγενείς και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την απαιτούμενη εμπειρία.
 3. Τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις.
 4. Το γεγονός πως η τελική επιλογή γίνεται από τους Υπουργούς.

Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, σήμερα έρχονται στο φως και καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ και την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης: Παρεμβάσεις για παραίτηση των μελών που δεν κάνουν τα κυβερνητικά χατίρια, -όταν την ίδια στιγμή διατηρούνται στη θέση τους μέλη που έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο εδώ και 13 μήνες!».

 

Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους η Κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους και τους περιμένει άλλη μια από το 2019 που έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα.

Με φωτογραφική εγκύκλιο, του επιτρέπει μάλιστα, παράλληλα με τη βουλευτική του  αποζημίωση, να εισπράττει ολόκληρη την σύνταξή του από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία - σημειωτέον - δεν ζήτησε καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους της.

Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ: Να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά».

 

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια εάν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας, που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει. Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μία κίνηση καλής θέλησης, η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, επειδή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς λόγο, εδώ και 20 μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ζητήσετε μέσα στη Σύνοδο αυτό από τους ηγέτες, να γίνει πριν από τη Σύνοδο της Βάρνας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και θα ζητήσω να υπάρξει μία επίσημη τοποθέτηση, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά ακόμα καλύτερα και σε επίπεδο της Συνόδου Κορυφής. Διότι είναι απαραίτητο, σε αυτές τις περιπτώσεις, να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστική και  παραγωγική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος. Όπου- θυμίζω- η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια, ανταποκρινόμενη κι αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της. Αλλά εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι συμπεριφορές όπως αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, πώς αντιλαμβάνεστε τις  διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων επί τη βάσει και στο πλαίσιο της συνολικής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η δική μας θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. Ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά-καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Η δική μας, όμως, θέση -θέλω να ξεκαθαρίσω- ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή συζητείται ο κοινωνικός προϋπολογισμός αυτές τις μέρες στα Ευρωπαϊκά όργανα, διαβλέπετε κίνδυνο για τη χώρα από τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να τονίσω, είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα του 2019 και να μην υπάρχει άλλο αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει μία διαφύλαξη, τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και των πολιτικών συνοχής, που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας. Ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την προστασία που πρέπει να δίνεται στους μικρούς αγρότες που συγκροτούν τον κορμό των αγροτών στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα προφανώς και πρέπει να υπάρχουν νέες δράσεις, που αφορούν και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η Ελλάδα και, φυσικά, η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ε.Λ.Κ. προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση πάντα με καλή και δημιουργική διάθεση. Ευχαριστώ.

 

Η τουριστική περίοδος αρχίζει και η έκδοση βίζας βραχείας διαμονής, στα λιμάνια νησιών του Αιγαίου, είναι στον αέρα

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν στα λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται στον αέρα. Η Κυβέρνηση που μετέτρεψε τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μένει απολύτως αδιάφορη μπροστά στην πιθανή κατάργηση ενός μέτρου που στηρίζει σημαντικά το τουριστικό εισόδημα»

Πλήρης Δήλωση:

«Το πιλοτικό πρόγραμμα ευέλικτης και ταχείας διαδικασίας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν, που εφαρμόζεται από το 2012 στα σημεία εισόδου συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο, βρίσκεται, κυριολεκτικά, στον αέρα. Η συγκεκριμένη εμπλοκή οφείλεται στις επιφυλάξεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να διαλύσει αυτές τις επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε ήδη από το φθινόπωρο του 2017 να είχε διασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν για την παράταση εφαρμογής του μέτρου και για το 2018. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αν δεν ισχύσει και φέτος η συγκεκριμένη διαδικασία, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό εισόδημα. Και αυτό μάλιστα με ευθύνη της Κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».