Log in
updated 4:45 PM UTC, Nov 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ανακοίνωση ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής Συνταγματικής αναθεώρησης που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο.

Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και  εξακολουθεί να υποστηρίζει.

Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε απόψε το νέο βρώμικο ψέμα του περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, όταν όλοι πια έχουν καταλάβει ότι έχει υπογράψει και νέα αχρείαστα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.

 Είχε, δε, το θράσος να μιλήσει και πάλι για δήθεν αποκομματικοποίηση του κράτους την ημέρα που οι ίδιοι οι βουλευτές του αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις κομματικές του επιλογές για τη δημόσια διοίκηση».

 

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως νίκη την παράταση των διαπραγματεύσεων, παρόλο που τα κρίσιμα ζητήματα της μείωσης του Προϋπολογισμού και της εξίσωσης των στρεμματικών ενισχύσεων παραμένουν ανοιχτά».

Πλήρης δήλωση

 «O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική νίκη της Κυβέρνησής του την μη έκδοση συμπερασμάτων στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 19ης Μαρτίου αναφορικά με την πλήρη και άμεση εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων στην κρίσιμη συζήτηση για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020.

Αιτία, βέβαια, της μη ύπαρξης ομοφωνίας, δεν υπήρξε κάποια πίεση που άσκησε η ελληνική πλευρά, αλλά η καταψήφιση του επίμαχου σημείου περί σχετικής εξωτερικής σύγκλισης από πέντε (5) Κράτη Μέλη των χωρών Visegrad (την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία, την Εσθονία και την Σλοβακία), οι οποίες επιμένουν στο καταστροφικό για τη χώρα μας σενάριο της απόλυτης εναρμόνισης των στρεμματικών ενισχύσεων.

Η ολική καταστροφή της διακοπής των άμεσων ενισχύσεων αποφεύχθηκε μεν, αλλά οι κίνδυνοι της εξωτερικής σύγκλισης είναι μεγάλοι και είναι μπροστά μας. Με αβάσιμους πανηγυρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων, ο κ. Αποστόλου σκοπίμως αποκρύπτει ότι η μη ύπαρξη ομοφωνίας του Συμβουλίου, καθόλου δεν σημαίνει επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος. Σημαίνει προς το παρόν μόνο παράταση των συζητήσεων για την δέσμη των μέτρων στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με ορίζοντα τις 2 Μαΐου 2018, που θα εκδοθεί η νομοθετική πρόταση για το ΠΔΠ.

Αντί να προβαίνει σε αβάσιμες θριαμβολογίες, ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει:

 1. Ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του ώστε να διασφαλισθεί στα μέχρι τώρα επίπεδα ο προϋπολογισμός της Μελλοντικής ΚΑΠ;
 2. Πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης κατά τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, προκειμένου να μην πληγούν καίρια οι Έλληνες Αγρότες από τυχόν σύγκλιση των στρεμματικών ενισχύσεων;
 3. Διαθέτει κάποιο σχέδιο δράσης για την προετοιμασία του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με την διαχείριση του απαιτητικού Νέου Μοντέλου Παράδοσης (Delivery Model), ώστε να καταβάλλονται οι άμεσες ενισχύσεις στους Έλληνες Αγρότες;
 4. Τι θα κάνει με το θέμα της επιβολής ανωτάτου ορίου στις άμεσες ενισχύσεις και ποια η θέση του σε ό,τι αφορά τα ιστορικά δικαιώματα και τα θέματα της ΚΟΑ;».

 

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έληξε το 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που -όπως αναμενόταν- δεν ήταν τίποτε άλλο από μία κομματική φιέστα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κυβερνώντες βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να έλθουν στη Θεσσαλονίκη  και -κρυπτόμενοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ-  να μιλήσουν για την ανάπτυξη, που δεν βλέπει κανείς πλην των ιδίων»

Πλήρης Δήλωση

«Έληξε το 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που -όπως αναμενόταν- δεν ήταν τίποτε άλλο από μία κομματική φιέστα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κυβερνώντες βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία να έλθουν στη Θεσσαλονίκη  και -κρυπτόμενοι πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ-  να μιλήσουν για την ανάπτυξη που δεν βλέπει κανείς πλην των ιδίων. Την ώρα βέβαια που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυε το «μεγαλόπνοο όραμά» του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, οι Θεσσαλονικείς παρέμεναν για ημέρες χωρίς σταγόνα νερό στα σπίτια τους.

Η Κυβέρνηση αυτή έχει ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Το μόνο “έργο” που αφήνει η Κυβέρνηση είναι η  ίδρυση ενός πρωθυπουργικού γραφείου, που έχει ως στόχο την επικοινωνία, τις κομματικές φιέστες και την τακτοποίηση κομματικών φίλων. Κατά τα λοιπά, τα “επιτεύγματα” της Κυβέρνησης συνοψίζονται στα εξής:

 • Κρατικοποίησε και υποβάθμισε τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να υφίστανται σε καθημερινή βάση απίστευτη ταλαιπωρία. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η τακτοποίηση ημετέρων στον κρατικό ΟΑΣΘ και η υπογραφή συμβάσεων με κομματικούς φίλους.
 • Άφησαν να καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος στα οποία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ κλειστές παραμένουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 • Οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό.
 • Η ανομία και η βία εντείνεται στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τόσο στο Α.Π.Θ. όσο και στο ΠΑΜΑΚ καταγράφονται σε καθημερινή βάση επιθέσεις, βανδαλισμοί και προπηλακισμοί φοιτητών και καθηγητών
 • Χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο ή μεταπηδούν σε γειτονικές χώρες.
 • Η ανεργία -ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη-  παραμένει σε τραγικά υψηλά επίπεδα.
 • Η Εγνατία οδός γίνεται αδιάβατη με τους δεκάδες νέους σταθμούς διοδίων, που εγκαθιστά η σημερινή Κυβέρνηση.
 • Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μετ’ εμποδίων με αποτέλεσμα το τίμημα να μειώνεται για το ελληνικό Δημόσιο. Πούλησαν το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έναντι 232 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν την επιχειρούμενη από την προηγούμενη Κυβέρνηση παραχώρηση του 51%  έναντι 419 εκατομμυρίων ευρώ. Πούλησαν τον Ο.Σ.Ε.  για 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως αντιπολίτευση φώναζαν για την  πώλησή του έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ! Και σε αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται πλήρως η υποκρισία της σημερινής Κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι η «ανάπτυξη», όπως την εννοούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για όλα τα παραπάνω δεν ακούστηκε τίποτε στο κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό συνέδριο. Ούτε καν μία δημόσια συγγνώμη προς τους βορειοελλαδίτες για την ολιγωρία, τα ψέματα και την αδιαφορία που γνωρίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα,  τα τελευταία  τρία χρόνια!».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την απόσυρση της υποψηφιότητας  του κ. Μαρίνου για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!».

 

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη

Α. Για τους δύο στρατιωτικούς μας

Β. Για το δήθεν “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”

Γ. Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Δ. Για εισήγηση FIFA για Grexit στο ποδόσφαιρο

Ε. Για γενικούς γραμματείς στα Υπουργεία

ΣΤ. Για Κατσίκη και προβολή δηλώσεων από τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Ζ. Συνταγματική Αναθεώρηση

Α. Για τους δύο στρατιωτικούς μας

Η επιστροφή των δύο αξιωματικών μας είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε ράθυμος  στη Βουλή κι έκανε λόγο για “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” οφείλει τώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η συμμετοχή της Πατρίδας μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ώστε να γυρίσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στις οικογένειές τους και την Πατρίδα.

Εμείς εξ αρχής πορευθήκαμε με αυτό το γνώμονα. Ότι δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα η επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα, στις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όσες επαφές είχε εδώ με εκπροσώπους εταίρων και συμμάχων, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την οποία - όπως ξέρετε - καταγράφηκε στα συμπεράσματα η έντονη πίεση προς την Τουρκία για την επιστροφή των δύο αξιωματικών μας. Ούτε θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ένα “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” ούτε με ραθυμία ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και ήρθε στη Βουλή για να μιλήσει γι’ αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Β. Για το δήθεν “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”

Επίσης, θα ήθελα σήμερα, να σας διηγηθώ μια ιστορία “αξιοκρατίας, αποκομματικοποίησης”, η οποία πιστοποιεί παράλληλα το περιβόητο “αριστερό ηθικό πλεονέκτημα”. Ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος είναι ειδικός στην πληροφορική και μέχρι προχθές - και όταν λέω μέχρι προχθές, κυριολεκτώ - μέχρι προχθές, συνεταιριζόταν με πρόσωπο που έπαιρνε δουλειές με απευθείας ανάθεση από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Ο ίδιος ήταν σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Με άλλα λόγια συμβούλευε την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν να παίρνει ο συνεταίρος του δουλειές με απευθείας αναθέσεις. Η Κυβέρνηση, μετά απ’ αυτό, αποφάσισε να επιβραβεύσει τον κ. Μαρίνο γι’ αυτές τις ωραιότατες μεθόδους του και τον προτείνει να διοικήσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, τον ΕΦΚΑ. Να διαχειριστεί, δηλαδή, τα χρήματα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων ασφαλισμένων. Προκειμένου ο κ. Μαρίνος να κρατήσει τα προσχήματα μεταβίβασε στο συνέταιρό του, στον οποίο έδινε δουλειές η Η.ΔΙ.Κ.Α., τις μετοχές του. Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή η τοποθέτηση που κρίνεται σήμερα και είναι απαράδεκτη, καθώς εγείρεται ένα μείζον ηθικό ζήτημα. Σήμερα αποκαλύπτουμε και κάτι άλλο: ότι ο ίδιος ο κ. Μαρίνος έχει ενταχθεί σε έργο της Η.ΔΙ.Κ.Α. μετά τα Χριστούγεννα του 2017, ενώ ήταν σύμβουλος εν ενεργεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για να λάβει αμοιβές που φθάνουν τις 45.000 €. Τα σχετικά στοιχεία είναι εδώ, είναι στη διάθεσή σας και προέρχονται από τη Διαύγεια.

Θα σας παρακαλούσα πολύ να ρίξετε μια ματιά στα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα οποία σας παραπέμπω και από τα οποία θα δείτε ότι υπάρχει υποέργο του οποίου η αμοιβή καταλήγει απευθείας, κατ’ ευθείαν χωρίς άλλο στον κ. Μαρίνο. 

Είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή. Σήμερα κρίνεται η υποψηφιότητά του τελικά. Υπάρχει εκκρεμότητα σε συνέχεια χθεσινής συζήτησης.

Γ. Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Εκδώσαμε ανακοίνωση χθες για την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά για την υπόθεση της αναβάθμισης του γηπέδου του ΠΑΟΚ, την οποία ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έχω να πω τα εξής: Για τη Νέα Δημοκρατία η αναβάθμιση του γηπέδου του ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Να διασφαλιστεί, δηλαδή, ότι δεν θα υπάρχουν παράθυρα για προσφυγές, που θα καταστήσουν το γήπεδο του ΠΑΟΚ, κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας, όπως έγινε με το γήπεδο της Α.Ε.Κ..

Εμείς, ως επόμενη Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να γίνει το έργο με αποτελεσματικό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Και για να προλάβω άλλες ερωτήσεις προφανώς και είμαστε υπέρ της ανέγερσης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα, συνολικό σχόλιο για τη χθεσινή παράσταση του κ. Τσίπρα έγινε από το Γραφείο Τύπου χθες βράδυ, στο οποίο σας παραπέμπω.

Δ. Για εισήγηση FIFA για Grexit στο ποδόσφαιρο

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου να αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό όμως που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι όλη η ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη βαραίνει την Κυβέρνηση. Τρία χρόνια τώρα δεν εμπόδισε κανένας την Κυβέρνηση να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο δεν έκανε. Επαναλαμβάνω ότι όλη η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση και ότι η Νέα Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρεί ότι θα πρέπει η Εθνική Ομάδα και οι μεγάλες ομάδες να πληρώσουν μεμονωμένα περιστατικά. 

Ε. Για γενικούς γραμματείς στα Υπουργεία

Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει τις τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων, με τα κομματικά κριτήρια τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια σαφής πολιτική τοποθέτηση. Και όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση, η θέση μας θα γίνει και πράξη.

ΣΤ. Για Κατσίκη και προβολή δηλώσεων από τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Παρακαλώ πάρα πολύ να απευθυνθείτε στην Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται σε πρόσωπα τα οποία διατυπώνουν τέτοιες  απόψεις, δεν απηχεί τίποτε άλλο, από τη συνολική ατμόσφαιρα που υπάρχει στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να απευθυνθείτε στην Κυβέρνηση, και όχι στην αντιπολίτευση. Από χθες με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τοποθετηθήκαμε για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη. 

Ζ. Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με την κυρία Φώφη Γεννηματά, για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι του παρόντος. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις, που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος πηγαίνει πολύ πέρα από τα σωστά σημεία που θίγει η κυρία Γεννηματά.