Log in
updated 4:17 PM UTC, Oct 15, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Αρχίζει αύριο ο νέος κύκλος σεμιναρίων της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας

Ξεκινά αύριο, Σάββατο 31 Μαρτίου, ο νέος κύκλος σεμιναρίων της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η οποία στοχεύει στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο θεσμός της Πολιτικής Ακαδημίας ο οποίος ξεκίνησε το 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς 12 κύκλους στους οποίους έχουν συμμετάσχει πάνω από 750 στελέχη του Κόμματος.

Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ενόψει της αυριανής ημερίδας:  «Η επιμόρφωση των στελεχών μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Η Νέα Δημοκρατία, ως ένα σύγχρονο φιλελεύθερο Κόμμα, αντιλαμβανόμενη την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της εποχής λειτουργεί την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών. Στόχο2ς είναι η επιμόρφωση του πολιτικού και στελεχιακού δυναμικού της, ούτως ώστε αυτό να αποκτήσει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης στα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, αλλά και ως εργαλείο που θα ενισχύσει ποιοτικά τον δημόσιο λόγο των στελεχών του Κόμματος και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της σκέψης τους».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε ότι: «Η Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι ο σημαντικότερος πόρος της χώρας στην προσπάθειά της για επιστροφή σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και προόδου. Ως εκ τούτου, η Πολιτική Ακαδημία σκοπεύει να παρέχει στα στελέχη τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά το απαιτούμενο έργο που κάθε φορά τους ανατίθεται».

Μέσα από την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνει πολιτικά στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πειστικά και αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του Κόμματος, έχοντας εμβαθύνει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη χάραξη της πολιτικής όσο και με ζητήματα πολιτικής στρατηγικής.

 

Δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. σχετικά με την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου στο Σούνιο και τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της Κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του Κ.Α.Σ. να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό  χώρο στο Σούνιο για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρετανικής τηλεοπτικής σειράς.

Εδώ και καιρό προειδοποιούμε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι παραμένει άβουλος παρατηρητής στην προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να αποσπάσει τον κινηματογράφο από τον φυσικό του χώρο και να τον ενσωματώσει στην εργαλειοθήκη της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Δυστυχώς, οι εισηγήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Hellenic Film Commission για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογραφικών παραγωγών σε αρχαιολογικούς χώρους, παραμένουν ακόμη στον αέρα.

Τα αποτελέσματα της απραξίας είναι πλέον ορατά σε όλους.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τον Πολιτισμό».

 

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που  συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση.

Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».

 

Με στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου, με  στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών που προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τα νέα στελέχη του Μητρώου: 

«Χαίρομαι που σας έχουμε σήμερα μαζί μας. Χαίρομαι διπλά που και εσείς όπως και εμείς πήραμε ένα ρίσκο. Το ρίσκο το οποίο πήρα εγώ όταν ξεκίνησα την πρωτοβουλία του Μητρώου Στελεχών ήταν να πείσω ένα καχύποπτο Κόμμα και μια ακόμα πιο καχύποπτη κοινωνία ότι τα Κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να ανανεωθούν εφόσον απευθυνθούν με ειλικρίνεια στην κοινωνία των πολιτών και ζητήσουμε από συμπολίτες μας, που δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά μέχρι σήμερα ή δεν είχαν ενεργά με τα κοινά μέχρι σήμερα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κόμμα και κατά συνέπεια στην Πατρίδα, με ένα όμως διαφορετικό πλαίσιο και μια διαφορετική λογική. Πάντα αγωνιζόμουν και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να επιβάλω την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία θεωρώ ότι βρίσκεται στον πυρήνα μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει τα Κόμματα και οι πολιτικοί να αναπτύξουν με την κοινωνία. Και επιμένω πάρα πολύ στη λέξη εμπιστοσύνη διότι κάτι έχει τρωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι μόνο η απώλεια του εθνικού πλούτου, αλλά είναι κυρίως η διάρρηξη αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ηγεσίας -  πολιτικής και όχι μόνο - και της κοινωνίας των πολιτών.

Και, δυστυχώς, τα Κόμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της αμφισβήτησης. Βλέπετε τι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πως τα κύματα του λαϊκισμού αμφισβητούν κομματικούς μηχανισμούς που υπήρχαν για πολλές δεκαετίες. Το ίδιο, σε ένα βαθμό, έγινε και στην Ελλάδα. Μόνο που εμείς ζήσαμε την έφοδο του λαϊκισμού  νωρίτερα απ’ ό,τι την αντιμετωπίζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα. Στον πυρήνα τους, όμως, όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν την έντονη αμφισβήτηση ότι τα Κόμματα μπορούν να αλλάξουν πραγματικά τις ζωές των πολιτών ως προς το καλύτερο. Και ότι τα Κόμματα είναι ανοιχτοί οργανισμοί προς την κοινωνία. Μπορούν να γίνουν, δηλαδή δέκτες μηνυμάτων, αλλά και προσώπων. Έτσι ώστε, μέσα από τα Κόμματα, να εκφράζονται οι ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές αλλάζουν. Το Μητρώο, λοιπόν, για εμένα, για όλους μας, ήταν μία τολμηρή προσπάθεια να σπάσουμε αυτά τα στεγανά και αυτές τις προκαταλήψεις. Και θέλω να συγχαρώ και την Ρεβέκκα, και όλα τα στελέχη του Κόμματος, αλλά και όλους τους εθελοντές μας - κάποιους από τους οποίους γνωρίσατε και εσείς στην διάρκεια των συνεντεύξεων - για την προθυμία με την οποία μας υποστήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Όπως είδατε και εσείς -  και με ενδιαφέρει να ακούσω στη συνέχεια κυρίως από εσάς τις δικές σας ιστορίες - για πολλούς αυτή η εμπειρία ήταν μια έκπληξη. Θέλω να ελπίζω ευχάριστη. Ευχάριστη ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι παλιά, για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην ηγεσία, για να διεκδικήσει ενδεχομένως  θέση σε ένα ψηφοδέλτιο, αρκεί να είχε κάποια γνωριμία με τον Πρόεδρο ή με κάποιον ο οποίος ήταν κοντά στον Πρόεδρο. Ένα σύστημα, δηλαδή το οποίο στηριζόταν στις πελατειακές σχέσεις και στη γνωριμία. Αλλά δεν στηριζόταν στην αντικειμενική αξιολόγηση, ούτε και στην αξιοκρατία. Αυτό, λοιπόν, επιχειρήσαμε και επιχειρούμε να σπάσουμε μέσα από τη διαδικασία του Μητρώο. Η Ρεβέκκα μπορεί να πιστοποιήσει ότι δεν έχω κάνει ποτέ καμία παρέμβαση σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είπα ότι εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που την τρέχουν, που κάνουν την αξιολόγηση και στη συνέχεια θα δω το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας όπως αυτή εξελίσσεται. Και θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι και εσείς εκτιμάτε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό και σήμερα βρίσκεστε εδώ.

Ξέρω ότι η ενασχόληση με τα κοινά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Για κάποιους από εσάς μπορεί να σημαίνει την επιθυμία να συμμετέχετε σε ένα ψηφοδέλτιο. Κάποιοι άλλοι μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποιοι μπορεί  να προσβλέπουν να έχουν κάποιο ρόλο σε ένα κυβερνητικό σχήμα την επόμενη μέρα. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αρκούνται απλά στο να είναι πολιτικά στελέχη ή policy makers για να συνεισφέρουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τις σκέψεις τους και θα ξέρουν ότι αυτά δεν θα πάνε χαμένα. Ότι κάπως, κάπου, κάποιος θα λογαριάσει την άποψή τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι μια διαδικασία η οποία εμπλέκει πια συνολικά περίπου 2.500 άτομα. Είναι μεγάλοι αριθμοί. Το ενδιαφέρον είναι ότι συνεχίζεται αυτή η ροή -δεν φαίνεται να σταματά- κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μέσα από τα πρόσωπα. Δεν αλλάζει μόνο από την ηγεσία. Δεν αλλάζει μόνο από τις δομές. Δεν αλλάζει μόνο από τις διαδικασίες. Τα πρόσωπα συμβολίζουν την αλλαγή. Διότι τα Κόμματα είναι πάνω από όλα οργανώσεις προσώπων. Και γι’ αυτό αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη διαδικασία. Καθώς σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τις εθνικές εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν αυτές -το Φθινόπωρο, του χρόνου την Άνοιξη, δεν αργούν εν πάσει περίπτωση- αυτή η ανάγκη να εκφράσουμε έναν θετικό λόγο με πρόσωπα τα οποία είναι φρέσκα, τολμώ να πω και άφθαρτα και τα οποία παίρνουν το ρίσκο της συμμετοχής στα κοινά, θα γίνεται ολοένα και πιο επιβεβλημένη.

Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στον πόλεμο λάσπης τον οποίο επέλεξε. Αντιθέτως, χρέος μου είναι να παρουσιάσω στην ελληνική κοινωνία ένα όραμα, αλλά και ένα σχέδιο για το πως μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη για όλες τις Ελληνίδες και για όλους του Έλληνες. Και σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλω όλες και όλους αρωγούς. Δεν είναι μια προσπάθεια την οποία μπορεί να σηκώσει ένα πρόσωπο μόνο του. Είναι κατ’ εξοχήν μια ομαδική δουλειά. Όσο κι αν μιλάμε συχνά για νέες ιδέες και παράγουμε ως Νέα Δημοκρατία πολλές νέες ιδέες, τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους. Είτε μιλάμε για την Αθήνα, είτε μιλάμε για την Περιφέρεια, όπου όντας πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσα από την άμεση επαφή.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Η ενασχόληση με τα κοινά εμπεριέχει πάντα την ανάληψη κάποιου ρίσκου. Η δημόσια έκθεση δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά την περίοδο που η πολιτική ζωή γίνεται όλο ένα και πιο τοξική. Η έκφραση δημόσιας γνώμης μπορεί να οδηγήσει σε όλων των ειδών τις αντιδράσεις. Όσοι -και είστε αρκετοί - δραστηριοποιείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά. Η λύση δεν είναι, όμως, να πούμε ότι αυτή η υπόθεση της πολιτικής αφορά κάποιους άλλους και όχι εμάς. Αφορά όλους μας. Και, αν δεν συμμετέχουμε εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα, τότε θα συμμετέχουν κάποιοι άλλοι. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Δεν υπάρχει κενό στην πολιτική. Δεν υπάρχει κενό στη ζωή.  Τα κενά γεμίζουν. Το ερώτημα είναι ποιος θα τα γεμίσει. Και εμείς έχουμε επιλέξει σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης που κάνουμε, να δώσουμε λόγο και ευκαιρίες σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ασχοληθεί ενεργά με τα κομματικά δρώμενα μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η ιστορία του μητρώου.

Ίσως μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ιστορία να καθρεφτίζεται η δική σας προσωπική ιστορία. Και θα έχουμε την ευκαιρία και να γνωριστούμε καλύτερα. ‘Εχω δει τα βιογραφικά όλων σας. Και είναι πραγματικά βιογραφικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ο καθένας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία να πει. Μακάρι να μπορούσα να τις ακούσω όλες σήμερα. Επειδή είμαστε αρκετοί δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, αλλά είναι βέβαιον ότι είμαι εξοικειωμένος με το βιογραφικό της καθεμίας και του καθένα σας.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, διότι για εμένα αυτό το οποίο κάνουμε έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Και να ξέρετε ότι αυτή η προθυμία, αυτή η φρεσκάδα την οποία βλέπω στα πρόσωπα και στη διάθεσή σας να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια, όχι απλά δεν θα πάει χαμένη, αλλά θα είναι μια επένδυση την οποία όλοι μας, όλοι μαζί, κάνουμε, όχι μόνο στο μέλλον του Κόμματος, αλλά και στο μέλλον της Πατρίδας μας.  

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».        

 

Συνεδρίασε σήμερα η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) ενόψει των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών της 13ης Μαΐου για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων της πανελλαδικής οργάνωσης του Κόμματος.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τις πόρτες τις στα μέλη της υλοποιώντας την κεντρική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανανεωμένο.

 

Δήλωση της Άννας Καραμανλή

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα Καραμανλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού grexit.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις παρεμβάσεις, τις σκοπιμότητες και την ανευθυνότητά της, έσπειρε ανέμους και κινδυνεύει να θερίσει θύελλες.

Η ικανότητά της να καταστρέφει οτιδήποτε αγγίζει, είναι πλέον παροιμιώδης». 

 

Δήλωση του Κώστα Καραμανλή

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που ο κ.Τσίπρας, με το μισό του υπουργικό συμβούλιο, βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη τάζοντας και πάλι μεγάλα έργα, κατέρρεε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Είναι ντροπή, εν έτει 2018, να μένει μια πόλη για 4 μέρες χωρίς νερό. Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τα μεγάλα λόγια κι ας ασχοληθεί με τα πραγματικά  προβλήματα των πολιτών. Εκτός, αν φροντίζει να ξεκινήσει για κάποιους νωρίτερα η Εβδομάδα των Παθών».

 

Δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπόθεση του κ. Μαρίνου εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση. Και φυσικά δεν τελειώνει με την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Οι ευθύνες για όσους έστησαν ένα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων στην ΗΔΙΚΑ, αφορούν ευθέως και την αρμόδια Υπουργό.

Η κ. Αχτσιόγλου, που παραμένει άφωνη εδώ και δύο ημέρες, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί επέλεξε τον κ. Μαρίνο και -κυρίως- γιατί ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος».

 

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους αγρότες όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από ένα χρόνο ομηρίας και ταλαιπωρίας των Νέων Αγροτών, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την πληρωμή των  επιλαχόντων, ενώ για άλλη μία φορά υπόσχεται να καταβάλει όσα οφείλονται στους τευτλοκαλλιεργητές για μια καλλιέργεια, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, φέτος χάνεται».

Πλήρης Δήλωση

«Από το βήμα του  Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την ένταξη όλων των επιλαχόντων του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020. Από ό,τι φαίνεται, στην Κυβέρνηση ανακάλυψαν ξαφνικά ότι τελικά τα νούμερα “βγαίνουν”.

Είχε βεβαίως προηγηθεί  μια δεκάμηνη περίοδος αβεβαιότητας που αποθάρρυνε χιλιάδες νέους αγρότες από το να επενδύσουν στην γεωργία. Είχε προηγηθεί δύο φορές ο αποκλεισμός τους,  μέσω της επιβολής  άδικων και άνισων  κριτηρίων κατανομής κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας. Είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα, που εκτός του ότι είχαν τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος, προσέθεσαν φόρτο εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έστω και τώρα, με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου και ύστερα από τις αλλεπάλληλες και ισχυρές πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισαν τελικά να πράξουν τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε σε ελάχιστο χρόνο, εντάσσοντας πλήρως τους 12 χιλιάδες ενδιαφερόμενους Νέους Αγρότες και τους 3 χιλιάδες επιλαχόντες. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν τελικά θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού και από πού θα βρεθούν οι επιπλέον πόροι.

Μίλησε, όμως, ο κ. Τσίπρας και για το μέλλον της πολύπαθους Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διαβεβαιώνοντας τους τευτλοπαραγωγούς ότι “θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους”.

Αυτό βεβαίως που δεν είπε, είναι ότι ακόμη και σήμερα  να υλοποιούνταν οι υποσχέσεις του για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση καταβολής όσων οφείλονται για την σοδειά του 2017, το πλήγμα στην τευτλοκαλλιέργεια είναι τεράστιο. Και αυτό διότι αφενός είναι -ευλόγως- απρόθυμοι οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν ξανά και αφετέρου  η φετινή περίοδος καλλιέργειας ουσιαστικά χάθηκε, αφού ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Το μόνο που κατάφερε τελικά ο Πρωθυπουργός με την αναφορά του στους αγρότες είναι να μας θυμίσει την προχειρότητα, τους ερασιτεχνισμούς και τις ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική της Κυβέρνησης και στον πρωτογενή τομέα».