Log in
updated 4:06 PM UTC, Aug 5, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Συνεδρίαση Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας υπό την προεδρία του Μανώλη Κεφαλογιάννη στις Βρυξέλλες

Συνεδρίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης που προεδρεύει της συγκεκριμένης Επιτροπής στην οποία μετέχουν 80 ευρωβουλευτές και Τούρκοι  βουλευτές τόνισε στην εισήγησή του:

«Καλωσορίζουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους Τούρκους συναδέλφους μας. Η σημερινή συνεδρίαση είναι επιτέλους ένα θετικό βήμα μετά από τρία χρόνια απουσίας συναντήσεων. Αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη εννιά συναντήσεις της Επιτροπής σήμερα είναι πράγματι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια για τις σχέσεις μας.

Είμαστε εδώ γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί έναν δημιουργικό και ανοικτό διάλογο με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την τουρκική Κυβέρνηση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, να μοιραστούμε κοινές προτεραιότητες. Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία. Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς είναι μία πολύ καλή επένδυση στη σταθερότητα και την ευημερία τόσο της Ένωσης όσο και της Τουρκίας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική δοκιμάζονται μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Και εδώ θέλω να τονίσω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα, όμως και μετά στην Τουρκία δοκιμάζεται και το Κράτος Δικαίου. Βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ανανεώνεται διαρκώς με προεδρικά διατάγματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών οι διώξεις και οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 150.000.  Παράλληλα, πολλαπλές είναι οι καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το νέο Σύνταγμα που ενέκρινε το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 δεν ανταποκρίνεται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Η πορεία προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου απαιτεί τη συμμετοχή όλων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων χωρίς αποκλεισμούς.

Αλλά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε την Τουρκία μία χώρα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τα προβλήματα η Τουρκία θα παραμείνει προσηλωμένη στη Δημοκρατία. Θα σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο. Θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών.

Και κλείνοντας δεν θα μπορούσε να μην ζητήσω τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας σε ένα ευαίσθητο θέμα. Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχεδόν ομόφωνο Ψήφισμά του την περασμένη Πέμπτη από το Στρασβούργο ζήτησε και αυτό την άμεση απελευθέρωση».

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Όσα καταγγέλλονται στη μήνυση που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, κ. Μαρία Παπασπύρου εγείρουν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν άμεσης απάντησης από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπήρξε συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης των καταγγελιών των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 8 εκατ. ευρώ από τη διορισμένη από τη σημερινή Κυβέρνηση Διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κ. Παπασπύρου αγνόησε και τις καταγγελίες τους για παράνομους διορισμούς 900 και πλέον ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τη σημερινή διοίκηση του οργανισμού και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Όλα τα παραπάνω αλλά και όσα αναφέρονται περί στοχοποίησης υπαλλήλων υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενισχύουν τη θέση μας περί συμπαιγνίας με στόχο -μεταξύ άλλων- την ενοχοποίηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Κατόπιν τούτων, απομένει μόνον η διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει το καθήκον της, διερευνώντας άμεσα τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες».

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Η Νέα Δημοκρατία σας παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από το δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος Υπουργός Νίκος Παππάς. Πρόκειται για τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά που επελέγη για την θέση του ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε χθες, καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του νέου Οργανισμού.Υ.Γ. Προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά, καθώς μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υποστηρίξει ότι ψεκάζουν και στο Διάστημα».

 

Πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας θα επισκεφθεί κλιμάκιο της ΝΔ

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κλιμάκιο βουλευτών του Κόμματος θα επισκεφθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο απαρτίζουν η Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, η οποία θα επισκεφθεί την Κοζάνη, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη Φλώρινα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πτολεμαΐδα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος οι οποίοι θα επισκεφθούν το Αμύνταιο.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, οι βουλευτές θα συμμετάσχουν σε ξεχωριστές, μικρές συσκέψεις  σε κάθε πόλη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων, των συλλόγων συνταξιούχων Δ.Ε.Η., με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων.

Στόχος είναι η ανάδειξη και η προβολή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τη Δ.Ε.Η. όσο και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

 

Αύριο η συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο, Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 11:00, στη συνεδρίαση των Τομεαρχών, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

 

Πρωτοβουλία της ΝΔ για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία – οι επιπτώσεις στην Κρήτη

Από το Ηράκλειο ξεκινά ο κύκλος συσκέψεων και δράσεων της Νέας Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία – Οι επιπτώσεις στην Κρήτη. Μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κρήτη και την εξεύρεση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων.

Η 1η σύσκεψη με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Λειψυδρία – Οι επιπτώσεις στην ύδρευση» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018, στις 18:00, στο Ξενοδοχείο Ibis Styles Heraclion Central (Κορωναίου 26 & Αγ. Τίτου, Parking Central), Ηράκλειο.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, τον κύκλο συσκέψεων και δράσεων στην Κρήτη συντονίζει ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Πιο αναλυτικά, στην αυριανή 1η σύσκεψη θα συζητηθούν διεξοδικά οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στην ύδρευση στην Κρήτη. Στη σύσκεψη θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων:

  • Καθ. κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Ε.Μ.Π., Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Συντονιστή Ερ. Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης, Σύμβουλο Προέδρου Νέας Δημοκρατίας για περιβαλλοντικά θέματα.
  • Καθ. κ. Βασίλης Διγαλάκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, πρώην Πρύτανης.
  • κ. Θεανώ Βρέντζου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής.
  • κ. Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, Πρόεδρος Ένωσης ΔΕΥΑ.
  • κ. Αριστόδημος Χατζηδάκης, Πολ. Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ. Ο.Α.Κ..
  • κ. Ιωάννης Ρασούλης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ.
  • κ. Γιώργος Αγαπάκης, Τ.Ε.Ε., πρώην Πρόεδρος ΕΥΔΕ Αποσελέμη.
  • κ. Δημήτρης Μηλιός, MSc και Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών στη «Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων».
  • κ. Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος.
  • κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου.

Θα ακολουθήσει επόμενη σύσκεψη στη Μεσαρά με θέμα τις «Κλιματική Αλλαγή και Λειψυδρία – Οι επιπτώσεις στην άρδευση».             

 

Δήλωση της Μαρίας Σπυράκη

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;».

 

Η Μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

 «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής  την  Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, στις 18:00,  στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς».

Η συζήτηση εστιάζει σε ένα πρόβλημα πολυδαίδαλο που υπήρχε πριν την οικονομική κρίση, αλλά εντάθηκε από αυτήν, και παρ’ όλα αυτά επισκιάζεται στο δημόσιο διάλογο από τεχνικά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Η οικονομική κρίση έδειξε την ανεπάρκεια των δομών κοινωνικής προστασίας ήδη από την εποχή που η Ελλάδα έμοιαζε να ευημερεί. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού για τους αδύναμους ή άτυχους της ελληνικής κοινωνίας.

Με την  επιδοματική διαχείριση της φτώχειας να εξυπηρετεί απλώς πρόσκαιρη ψηφοθηρία βυθίζοντας τελικά περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο και τη συστημική ανέχεια,  ο δημόσιος διάλογος είναι ανάγκη να στραφεί στη διάγνωση του προβλήματος και την αναζήτηση αποτελέσματος: Ποιες είναι οι μορφές φτώχειας και αποκλεισμού, με πόσο διαφορετικούς τρόπους πλήττουν μεγαλύτερες και νεαρότερες ηλικίες, ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές για τις διάφορες κατηγορίες πληθυσμού, αποτελούν κεντρικά ερωτήματα που θα τεθούν από επιστημονική και πολιτική σκοπιά στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τις πολιτικές θέσεις του θα καταθέσει απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάλυση «πεδίου» θα κάνουν διακεκριμένοι ειδικοί με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία σε επί μέρους πτυχές των δύο αλληλένδετων φαινομένων (πολλαπλοί αποκλεισμοί, παραβατικότητα, αναπηρία, επισφαλής στέγη, κοινωνικό περιθώριο, ο υποστηρικτικός ρόλος του κράτους, φιλανθρωπικό έργο κ.ά.):

Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου

Γαβριήλ Μ. Αμίτσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Γιάννης Λυμβαίος, Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ

Ιωάννα Περτσινίδου, Μέλος Δ.Σ. της FEANTSA/ Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους

Κωστής Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 26 Απρίλιος 2018 21:58