Log in
updated 4:06 PM UTC, Aug 5, 2020
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο θεσμό των λαϊκών αγορών
«Έχω περπατήσει σε πολλές λαϊκές αγορές και είναι πάντα ξεχωριστή η χαρά μου όταν συνομιλώ με τους επαγγελματίες, με τους παραγωγούς, για τα προβλήματά τους, για τις δυσκολίες για το άγχος τους. Νομίζω ότι σήμερα δεν μπορεί να βρει κανείς καλύτερη ακτινογραφία του τι γίνεται στην Ελλάδα από το να πάει να περπατήσει σε μια λαϊκή αγορά και να ακούσει τον πόνο, τον προβληματισμό, αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου. Και μακάρι να τολμούσε και ο κ. Τσίπρας να έρθει να περπατήσουμε μαζί σε μια λαϊκή αγορά. Αλλά βλέπετε ότι δεν βγαίνει τελευταία πολύ από το Μαξίμου γιατί δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με την σκληρή πραγματικότητα που όλοι εσείς βιώνετε κάθε μέρα». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων του Κόμματος με θέμα «Λαϊκές Αγορές: Λειτουργία και Κοινωνική Προσφορά». Και πρόσθεσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι ανάμεσα σε εκατοντάδες εκπροσώπους των λαϊκών αγορών. Ανθρώπους που είναι παντός καιρού. Που ξέρουν τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για το καθημερινό μεροκάματο, που ξέρουν τι σημαίνει να στήνεις ένα πάγκο νωρίς το πρωί και να έχεις το άγχος σου να πουλήσεις την πραμάτεια σου στο τέλος της ημέρας, για να ξεκινήσεις πάλι την άλλη ημέρα από την αρχή. Οι λαϊκές αγορές δεν είναι απλά αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα από την Περιφέρεια στα αστικά κέντρα. Είναι και ένα μεγάλο κοινωνικό χωνευτήρι. Είναι ένας μηχανισμός κοινωνικής συνοχής. Εσείς το ξέρετε καλύτερα, διότι όταν τελειώνει η μέρα εσείς είστε αυτοί που διαθέτετε τα προϊόντα σας, στα κοινωνικά παντοπωλεία. Εσείς στηρίζετε τους αναξιοπαθούντες. Εσείς στηρίζετε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, εσείς στηρίζετε αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης».
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ξέρετε τι σημαίνει να βλέπετε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη να συρρικνώνεται. Να βλέπετε τη νοικοκυρά, τον συνταξιούχο -που του έκοψαν το ΕΚΑΣ- να ψάχνει να βρει το τελευταίο ευρώ στο πορτοφόλι για να αγοράσει ένα κιλό ντομάτες ή να πηγαίνει με ένα μεγάλο καλάθι και να φεύγει τελικά με τα απολύτως απαραίτητα -τα ελάχιστα- για να βγάλει την ημέρα. Να αγωνιά για το πώς θα βγάλει τελικά το μήνα, για το πώς θα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τα εγγόνια του τα οποία δυσκολεύονται σήμερα να τα βγάλουν πέρα. Αυτό μας κληροδότησε, ο κ. Τσίπρας αυτά τα τρεισήμισι χρόνια. Είναι ο ίδιος που υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, θα δώσει 13η σύνταξη, θα αυξήσει το βασικό μισθό και είναι ο ίδιος οποίος υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο μας καταδίκασε σε μια διαρκή λιτότητα».
«Θα σας μιλήσω», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «για το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή στις 20 Αυγούστου τελειώνουν οι δυσκολίες και η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. Το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπα είναι η δήθεν “καθαρή έξοδος”. Μέχρι και γραβάτα είναι ικανός να βάλει ο κ. Τσίπρας για να μας πει ότι έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Μόνο που δεν λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος σήμερα που την ώρα που μιλάει για “καθαρή έξοδο” από τα Μνημόνια έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, από 1/1/2019, αλλά και μείωση του αφορολόγητου την οποία ήδη έχει ψηφίσει. Είναι πρόσθετα μέτρα 5,2 δις ευρώ που φέρνουν την προσωπική σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Για πρώτη φορά με την μείωση του αφορολόγητου άνθρωποι που έχουν εισόδημα 600 - 700 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας αφήνει».
«Δυστυχώς σήμερα ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει το θράσος και διαφημίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα ως μεγάλη επιτυχία. Πλεόνασμα όμως που βγήκε από το δικό σας υστέρημα, το δικό σας κόπο και βγήκε από την υπερφορολόγηση που επέβαλε σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Και πανηγυρίζει γιατί τα πλεονάσματα ήταν μεγαλύτερα από αυτά που του ζητούσαν. Τα χρήματα τα πήρε από εσάς για να μοιράσει ψίχουλα και κοινωνικές παροχές μόνο σε αυτούς που τον βολεύουν και για να χτίσει ένα νέο μεγάλο πολιτικό κομματικό Κράτος για να βολέψει συγγενείς, φίλους και κολλητούς του συστήματος».
Αναφερόμενος, μάλιστα στην παραίτηση του κ. Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, τόνισε: «Εμείς λέμε όχι σε αυτή νέα αναξιοκρατία την οποία επιβάλλει ο κ. Τσίπρας. Και η οποία εκφράστηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο με την εκκωφαντική παραίτηση, ενός σπουδαίου ακαδημαϊκού, ο οποίος τοποθετήθηκε σε μια σημαντική θέση και τα βρόντηξε και έφυγε καταγγέλλοντας αναξιοκρατία, κομματισμό και σκάνδαλα. Στο πρόσωπο του κ. Κριμιζή καθρεφτίζεται η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδος. Και καθρεφτίζονται οι δυο Ελλάδες οι οποίες συγκρούονται σήμερα: Από τη μια η Ελλάδα του κομματισμού και της αναξιοκρατίας. Και από την άλλη η Ελλάδα της δουλειάς, της σκληρής προσπάθειας που εσείς μέσα από τη δική σας δουλειά στις λαϊκές εκφράζεται κάθε μέρα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη που έχει στηρίξει διαχρονικά τις λαϊκές αγορές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα των λαϊκών αγορών είναι πολλά. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που διέσωσε τις λαϊκές αγορές από το βέβαιο αφανισμό το 1992. Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό των λαϊκών αγορών και υπάρχουν πολλά περιθώρια για να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν ακόμα καλύτερες, να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Το 60% των οπωροκηπευτικών προϊόντων διακινούνται σήμερα από τις λαϊκές αγορές και κοντά στους 40.000 ανθρώπους δουλεύουν σε αυτές. Είναι σημαντική η κοινωνική και οικονομική τους προσφορά. Είμαστε εδώ πάντα για έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για το πως μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις λαϊκές αγορές. Πως μπορούμε να τις κάνουμε πιο ανταγωνιστικές, πιο σύγχρονες, πιο μοντέρνες και πιο ασφαλείς. Οι λαϊκές αγορές ήταν, είναι και θα είναι πάντα κοντά στην καρδιά του Έλληνα πολίτη και κοντά στην καρδιά του καταναλωτή».
« Η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αποτροπής του κινδύνου περικοπών των ευρωπαϊκών κονδυλίων που της αναλογούν»
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το διάλογο που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (Π.Δ.Π.) για το διάστημα 2021-2027, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την οριστική της πρόταση για τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027. Η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται το Brexit αλλά και την αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων για την υλοποίηση των νέων προτεραιοτήτων της, όπως η ασφάλεια και το μεταναστευτικό.
Στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία υπάρχει ορατός κίνδυνος να υποστεί η χώρα μας τις αρνητικές συνέπειες ενδεχόμενης μείωσης των κοινοτικών δαπανών για τη Συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αποτροπής αυτού του κινδύνου και να μην περιορίζεται σε γενικές προτάσεις, οι οποίες δεν διασφαλίζουν τις ελληνικές χρηματοδοτήσεις.
Η χώρα μας επωφελείται κατά κεφαλήν περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος - μέλος από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτική Συνοχής. Είναι προφανές ότι στη σημερινή κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία η Ελλάδα δεν αντέχει καμία περικοπή ευρωπαϊκών πόρων».

Δήλωση του Απόστολου Βεσυρόπουλου
O Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης η Ελλάδα στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτά είναι τα «επιτεύγματα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»
Πλήρης Δήλωση
«Η μόνη πρωτιά που καταγράφει η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, είναι η ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια στην αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2017.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα, για τον άγαμο εργαζόμενο, έχουν αυξηθεί κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια, από 39,1%, το 2015 σε 40,8% το 2017.
Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά στις επιβαρύνσεις για οικογένειες με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έως σήμερα πολιτικής της Κυβέρνησης, της μείωσης αφορολόγητου ορίου μέσω της περικοπής της σχετικής έκπτωσης φόρου, της θέσπισης νέας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα των φυσικών προσώπων, και της ακύρωσης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είχε γίνει το 2014.
Είναι δεδομένο όμως ότι με τη νέα, επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσίπρας θα αναδειχθεί και πάλι πρωταθλητής.
Τα πλεονάσματα του κ. Τσίπρα είναι προϊόν άγριας υπερφορολόγησης, η οποία εξαντλεί τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας αλλά και τη φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών.
Τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ αποδεικνύουν ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο, δεν είναι παρά ένα παραμύθι με όλη τη σημασία της λέξης.
Μια χώρα γονατισμένη, με εξαντλημένους πολίτες από τους φόρους και με capital controls εδώ και τρία χρόνια είναι τα “επιτεύγματα” της Kυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
Η Ελλάδα όμως αξίζει μια καλύτερη τύχη.
Η ΝΔ δεσμεύεται να τερματίσει αυτόν τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης, να δώσει ξανά αληθινή ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες».

Δήλωση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προσπερνώντας τις φαιδρές αναρτήσεις του νέου διαστημικού πρόεδρου, ο κ. Παππάς οφείλει να απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα.
Γιατί διόρισε τον κ. Πρωτοπαπά αντί να προκηρύξει τη θέση, όπως προβλέπει ο νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε;
Υπάρχει ή δεν υπάρχει νομικό, αλλά και ηθικό ασυμβίβαστο λόγω της θέσης του κ. Πρωτοπαπά στην Hellas Sat;».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το ποιος πολιτικός αρχηγός έχει ταυτιστεί με το ψέμα και την πολιτική εξαπάτηση το ξέρουν πια και τα μικρά παιδιά.
Όσο για τη δήθεν καθαρή έξοδο, στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία τον παραπέμπει στις δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο περί “ενισχυμένης εποπτείας” της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.
Αν και πάλι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι έχουν καταλάβει το νέο παραμύθι του, ας ξαναδιαβάσει όσα δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος».

Θολό τοπίο για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων
Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, για το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση
«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, εμμένοντας στα λάθη του παρελθόντος, όχι μόνον αγνοεί τη βαθιά ανησυχία του καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά την εντείνει.
Μετά την ψήφιση της ασαφούς και πρόχειρα καταρτισμένης τροπολογίας, που υποδεικνύει προσωρινά την οριακή συνταγματικά λύση της κρατικοποίησης των πνευματικών δικαιωμάτων, έχει και πάλι εφησυχάσει.
Η πρόσφατη επιστολή του Γενικού Διευθυντή του παγκόσμιου δικτύου οργανισμών πνευματικών δημιουργών CISAC προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία.
Mετά το μπαράζ λανθασμένων χειρισμών και καθυστερήσεων στο ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ πρέπει, απέναντι στην δικαιολογημένη αβεβαιότητα του καλλιτεχνικού κόσμου, να απαντήσει επιτέλους με ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στους Τομεάρχες
Φίλες και φίλοι,
Στην πολιτική μετρούν τα γεγονότα και οι αριθμοί. Ορίζουν μια πραγματικότητα που η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει, πόσο μάλλον να αλλάξει. Και η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι Έλληνες πληρώνουν και περιμένουν. Πολλοί πληρώνουν σε φόρους και εισφορές πάνω από το 50% του εισοδήματός τους. Φαντάζομαι ότι είδατε και τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκαν σήμερα για το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης για το μέσο Έλληνα. Κι όλα αυτά, βέβαια, για παροχές που απέχουν πολύ από την ποιότητα των παροχών, που προσφέρουν άλλες χώρες με αντίστοιχες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Η μισή Ελλάδα, οφείλει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 102 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ακόμη χειρότερα: Δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ και αδυνατούν να τα πληρώσουν. Άλλωστε, για πολλούς συμπολίτες μας, αυτός είναι ένας ολόκληρος μισθός. Οι άνεργοι περιμένουν να βρουν δουλειά, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις νέες περικοπές που έρχονται, ενώ τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν για χρόνια να βγει η σύνταξή τους, μια σύνταξη που η Κυβέρνηση παρακρατεί για να φουσκώσει τα λογιστικά πλεονάσματα.
Κλάδοι εργαζομένων που δικαιώθηκαν από τη Δικαιοσύνη, περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά που τους οφείλονται. Οι επιχειρηματίες πληρώνουν τη φοροεπιδρομή, ενώ περιμένουν κι αυτοί ματαίως να βγούμε από τα capital controls, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της Δύσης, η οποία ακόμα έχει κεφαλαιουχικούς περιορισμούς. Και όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι και άνεργοι, πληρώνουμε, εδώ και τέσσερα -σχεδόν- χρόνια, αυξημένο Φ.Π.Α. που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αύξησαν παντού: από τα καύσιμα και τις συγκοινωνίες, ως τα τρόφιμα και τα τηλεφωνήματα.
Όλα αυτά για χάρη της δημοσιονομικής φούσκας των πλεονασμάτων. Πλάι στην οποία έχει προστεθεί μια άλλη φούσκα, η φούσκα της «καθαρής εξόδου», ενώ όλοι ξέρουν ότι αυτή έχει ήδη σκάσει καθώς -δε θα κουραστούμε να το λέμε- έχουν ήδη αποφασισθεί μέτρα 5,1 δισ. ευρώ πρόσθετης λιτότητας που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι το 2022. Με μείωση αφορολογήτου, με νέες περικοπές στις συντάξεις και -ας μη το ξεχνάμε- με ενέχυρο το δημόσιο πλούτο για εκατό χρόνια. Δεσμεύσεις για μετά το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης. Κι όλα αυτά ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να τα παρουσιάζει ως τέλος του Μνημονίου και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Τσίπρας είναι ότι το μόνο που τελειώνει, πραγματικά, είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε, χθες, δημοσίως πόσο σκληρή και τακτική θα είναι η εποπτεία από τους εταίρους και τους δανειστές. Ο Υπουργός Οικονομικών, με μία του φράση, γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου, που επιχείρησε να στήσει χθες ο κ.Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Κομισιόν. Αυτό που περιέγραψε ο κ.Τσακαλώτος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε στην Κύπρο και την Πορτογαλία.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τίθεται ξανά σε αμφιβολία και η οριστική ρύθμιση του χρέους. Θυμίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση, μέσα στα πολλά που είπε για να εκλεγεί, υποσχόταν, καταρχάς, ότι θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Ακολούθως ότι θα το κουρέψει. Μετά ότι θα το ρυθμίσει. Τελικά πέρασαν 4 χρόνια σχεδόν και δεν έκανε τίποτα. Το χρέος, θυμίζω, παραμένει κοντά στο 180% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου 60 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. υψηλότερο από ό,τι ήταν το όταν μπήκαμε στα Μνημόνια.
Θα τονίσω μόνο το απολύτως αυτονόητο μετά από τόσα χρόνια: Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι μία ρύθμιση οριστική. Πρέπει να είναι αυτόματη. Και πρέπει να είναι χωρίς νέες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Χωρίς νέες πολιτικές εγκρίσεις και αξιολογήσεις για την ενεργοποίηση οποιωνδήποτε μέτρων ελάφρυνσής του. Το είπα χθες και στον κ. Γιούνκερ. Χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση. Οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές και θα το πληρώσουν ακριβά οι Έλληνες με άνοδο των επιτοκίων. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά σαφέστατη υπαναχώρηση έναντι της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 που πέτυχε η τότε Κυβέρνηση. Αναμένουμε από τους εταίρους να τηρήσουν το λόγο τους. Και από την Κυβέρνηση να διεκδικήσει το αυτονόητο που η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει.
Ας είμαστε, όμως, απολύτως ξεκάθαροι με τους πολίτες: τα υπερπλεονάσματα, τα οποία διαφημίζει η Κυβέρνηση, ήρθαν από την υπερφορολόγηση και τη δραματική μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων. Δεν ήρθαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Η οικονομία δεν αναπτύχθηκε με το 2,7%, που προέβλεπε ο κ. Τσίπρας. Αναπτύχθηκε με 1,4%, τον περασμένο χρόνο, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Τα υπερπλεονάσματα που γονατίζουν τους Έλληνες και σκοτώνουν την ανάπτυξη δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς.
Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα πλεονάσματα που χρησιμοποιούνται για να δημιουργούνται κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα, το περιβόητο cash buffer. Αυτά δημιουργούνται την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία στενάζει από μία μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα υπερπλεονάσματα, όταν πνίγονται οι Έλληνες και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αφήνει και λιμνάζουν, αχρησιμοποίητα, σχεδόν 28 δισ. ευρώ από το 3ο Πρόγραμμα, με πολύ χαμηλό -προσέξτε με, πολύ χαμηλό- επιτόκιο. Η Κυβέρνηση προτιμά αυτή τη στιγμή να φτιάχνεται το cash buffer, δανειζόμενη με repos, με πολύ ακριβό κόστος, αλλά δεν χρησιμοποιεί τα αδιάθετα του 3ου Προγράμματος, τα οποία έχουν πιο χαμηλό κόστος δανεισμού. Είναι αδιανόητο να παίρνει η Κυβέρνηση πολλαπλάσια μέτρα από ό,τι προβλέπονταν στο 3ο Μνημόνιο, αλλά να μην εισπράττει τις δόσεις της δανειακής σύμβασης που επίσης προβλέπονταν από αυτό. Με άλλα λόγια, παίρνουμε τα μέτρα αλλά δεν παίρνουμε τα φτηνά λεφτά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται ληγμένα ιδεολογήματα περί ταξικής πάλης. Στην ουσία, όμως, η πολιτική της στρέφεται εναντίον όλων. Όπως συλλογική απειλή είναι και η ανασφάλεια. Ματώνει ζωές στο Ζεφύρι αλλά και στην Κηφισιά. Ενώνει ποινικούς και τρομοκράτες, κλέφτες και κουκουλοφόρους, αποφυλακισμένους με το νόμο Παρασκευόπουλου και εκδρομείς του Ρουβίκωνα. Εξομοιώνει τα στενά των Εξαρχείων με τα προαύλια των πανεπιστημίων. Ο κ. Τόσκας κινείται μεταξύ αδράνειας και ανικανότητας. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης μιλούν για ακτιβισμούς και αλληλέγγυους, όταν η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Υποτίθεται ότι αυτοί οι τάχα κοινωνικά ευαίσθητοι θα προστάτευαν τους μετανάστες και τώρα τους ξέχασαν σε φυλακές ανοιχτού ουρανού στα νησιά. Η κατάσταση αυτή είναι θλιβερή, είναι απαράδεκτη για ένα προηγμένο Κράτος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυτιλήνης, την οποία επισκέφτηκε πριν από δύο μέρες κλιμάκιο βουλευτών και τομεαρχών μας. Έχω ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η Κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ας εφαρμόσει επιτέλους τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που έχουμε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ευτελίζει τις ζωές των μεταναστών, αλλά δοκιμάζει ταυτόχρονα και τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών. Και, βέβαια, η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στην απίστευτη αδιαφάνεια στη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
“Follow the money” που θα έλεγε και ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, που παραιτήθηκε προχθές καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Μόνο που αυτό που περιέγραψε είναι μια παράγκα του διαστήματος-με όλους τους συναφείς συνειρμούς. Περιμένω από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει ταχύτατα αυτή την υπόθεση. Τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Όλα αυτά ενώ έξω από τα σύνορά μας τα σύννεφα πυκνώνουν. Θέλω να είμαι προσεκτικός -όπως είμαστε πάντα τα στελέχη της Αντιπολίτευσης όταν μιλάμε για τα εθνικά θέματα- αυτό επιβάλλει εξάλλου η εθνική ευθύνη. Όμως δεν προκαλεί πια καμία εμπιστοσύνη, ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αυτή ασκεί και την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική. Επί των ημερών της ζούμε μια πρωτοφανή κράτηση δύο στρατιωτικών μας. Το Μαξίμου -θυμίζω- την είχε προσδιορίσει σε κάποια 24ωρα. Χθες συμπλήρωσαν 8 εβδομάδες σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πω εδώ ούτε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ούτε για την ανοιχτή πια αμφισβήτηση των νησιών μας από επίσημα τουρκικά χείλη.
Θέλω να σταθώ, όμως, για λίγο στο θέμα των γαλλικών φρεγατών. Τί να πει κανείς για το θέαμα ενός Υπουργού να διαψεύδει τον αναπληρωτή του, εκείνος να επιμένει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον διαψεύδει εκ νέου, ύστερα στον χορό να αναγκάζεται να μπει η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, διαψεύδοντας την Αθήνα, και, τελικά, να εμφανίζονται Υπουργός και αναπληρωτής Υπουργός στο Πεντάγωνο -ο ένας έχοντας πιει το αμίλητο νερό- και να παρουσιάζουν μία τρίτη εκδοχή του ζητήματος; Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα χρονομίσθωσης των φρεγατών, ούτε αγοράς άλλων δύο! Αλλά ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μακρόν μίλησαν για τον τρόπο επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα με τη μορφή χρηματοδότησης για κατασκευές στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά! Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική ιλαροτραγωδία, αλλά για εθνικό εφιάλτη. Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι σήμερα εξαιρετικά τεταμένη και οι στρατηγικές σχέσεις της χώρας, όπως αυτή με τη Γαλλία, πλήττονται σοβαρά, καθώς οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Προέδρο γίνονται τελικά παραπολιτική σπέκουλα. Θα το ξαναπώ για μια ακόμη φορά. Αυτή η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Και την προειδοποιώ επιτέλους να σοβαρευτεί, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Διότι θα ήταν εγκληματικό να επαναλάβει στην εξωτερική πολιτική τη ζημιά που προκάλεσε στην εθνική οικονομία.
Το λέω αυτό γιατί ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στο σκοπιανό. Εκεί όπου η κρυφή διπλωματία έφερε ξαφνικά -και ερήμην όλων- στο προσκήνιο ένα ζήτημα που, όπως φαίνεται, δεν ήταν ώριμο για να λυθεί. Ακόμη χειρότερα: Με το σκοπιανό, η Κυβέρνηση τελικά πέτυχε να ενώσει και να δυναμώσει τους γείτονες μας και αποπειράθηκε να διχάσει τους Έλληνες. Στην αρχή ψιθυρίζοντας μια «λύση σε δόσεις» και μετά χρησιμοποιώντας ένα θέμα εθνικό ως ελιγμό κατά της αντιπολίτευσης. Αλλά ούτε η κοινωνία έπεσε στην παγίδα, ούτε εμείς στην Νέα Δημοκρατία. Μείναμε σταθεροί στο μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Το είπα και το εννοώ: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πρώτα το γειτονικό κράτος των Σκοπίων να αλλάξει το Σύνταγμά του και να άρει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού.
Απολύτως ξεκάθαροι είμαστε και στους εξ ανατολών γείτονές μας: Δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα, μένουμε πιστοί στην ισχύ των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ποτέ δεν κρύψαμε πως θεωρούμε αρνητική εξέλιξη κάθε μέρα που περνά με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και πάντα τονίζαμε ότι ο κύκλος των ψεμάτων, των λαθών, της ανεπάρκειας, της παραπλανητικής δημαγωγίας πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο για την χώρα μας. Με εκλογές που θα συντρίψουν το λαϊκισμό και την ανικανότητα και θα σημάνουν μια νέα αρχή για όλους τους Έλληνες.
Απαντάμε, λοιπόν, τολμηρά στην προπαγάνδα του Μαξίμου και στο παραμύθι του δήθεν τέλους των μνημονίων στα τέλη Αυγούστου: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένα κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Με δημοκρατική προσφυγή στις κάλπες να κριθούν από τους πολίτες όσα υποστηρίζει ότι έκανε η Κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με το δικό μας πρόγραμμα.
Τα πράγματα νομίζω πως είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι «μνημόνια τέλος», ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν αυτή την αλήθεια στις κάλπες. Αν σέβονται όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη Νέα Δημοκρατία, ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της.
Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί θα σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη μέρες στην εξουσία. Αλλά τον προκαλώ και σήμερα, αν όντως πιστεύει το αφήγημά του, να το δοκιμάσει στην πράξη, εκθέτοντας το στην κρίση των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα κάνει η Κυβέρνηση, ο βίος της -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- πλησιάζει στο τέλος του. Και τα διλήμματα της επόμενης μέρας είναι πια πολύ καθαρά.
Πλησιάζει ο καιρός που οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους που υπάρχουν μπροστά τους: Της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας, ή της τυφλής οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού της σοβαρότητας της ασφάλειας, ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας. Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα.
Έστω και αν οι κυβερνώντες δεν το ομολογούν, έχουμε ήδη εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αν οι εκλογές δεν γίνουν φέτος, ο κίνδυνος νέας οπισθοχώρησης είναι ορατός. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδίδεται σε ρουσφετολογικές προσλήψεις και στην ικανοποίηση κάθε παράλογου αιτήματος, αρκεί να εξαγοράσει λίγες ψήφους. Αλλά έτσι οι θυσίες των τελευταίων ετών γρήγορα θα εξανεμιστούν.
Σε κάθε περίπτωση, το Κόμμα και όλοι μας καλούμαστε σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Όχι μόνο οργανωτική, αλλά πολιτική, προγραμματική και, θα έλεγα, και προσωπική και ψυχολογική. Πράγμα που σημαίνει άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Η Νέα Δημοκρατία ως μαζικό, λαϊκό, ενωτικό Κόμμα δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία μας. Με προσυνέδρια, συνέδρια, εσωκομματικές εκλογές. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Στις 13 Μαΐου καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά στην ανάδειξη των Προέδρων των Τοπικών Οργανώσεων, των Προέδρων ΝΟΔΕ και των μελών τους. Ταυτόχρονα είμαστε υπερήφανοι για την εξυγίανση των οικονομικών του Κόμματός μας, που έχει πλέον ως βασική πηγή χρηματοδότησης τις εισφορές των μελών μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά που κάνατε στις περιφέρειες που έχετε αναλάβει. Γιατί πέρα από τις εθνικές προτεραιότητες, η εξειδίκευση του προγράμματος μας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες. Τόνωση και συγκεκριμενοποίηση του Προγράμματός μας και διάδοσή του με λόγο απλό και πρακτικό που να πιστοποιεί αυτό που είμαστε: Κόμμα των ρεαλιστικών, αλλά και γρήγορων αποτελεσμάτων, παράταξη που μπορεί να εμπνεύσει με αλήθεια και δουλειά την Πατρίδα ολόκληρη. Παράταξη που ενώνει όλους τους Έλληνες σε ένα μεγάλο κοινό στόχο. Και, βέβαια, δράση μαζί με τους πολίτες, με σεμνότητα και χωρίς ίχνος αλαζονείας και με διαρκές ενδιαφέρον σε κάθε πρόβλημα. Μακριά από διχαστικές λογικές και με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο που θέλουμε να τον αγκαλιάσουμε.
Από την άποψη αυτή, η Νέα Δημοκρατία καλείται να μετατραπεί σε ένα ευρύ, ανανεωτικό μέτωπο για την αναβάπτιση της πολιτικής ζωής. Μία ενωτική κοίτη των πολλών, με πορεία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, προοδευτική. Ένα μονοπάτι προοδευτικό που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Στο μέλλον που αξίζουμε.
Καλή μας δύναμη!

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 27 Απρίλιος 2018 21:16