Log in
updated 6:34 PM UTC, Jan 22, 2019
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Σάββατο 26-05-2018 ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Κυριακή 27-05-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

ΩΡΑ: 10:30 Ἑσπερινός τῆς Γονυκλισίας.

ΩΡΑ: 19:00-21:00       Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

Δευτέρα 28-05-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ»

Η γιορτή της Σκηνοπηγίας, που διαρκούσε επτά ημέρες και θύμιζε στους Ιουδαίους τη σαραντάχρονη περιπλάνησή τους στην έρημο, πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με το τυπικό της γιορτής λευκοντυμένοι ιερείς μεταφέρουν εν πομπή στο ναό μια χρυσή στάμνα γεμάτη νερό από την πηγή του Σιλωάμ. Αυτή η τελετή θύμιζε τη θαυμαστή διάσωση του Ισραήλ στην έρημο, όταν κρυστάλλινες πηγές νερού ανέβλυσαν από το βράχο και ο λαός ξεδίψασε. Ύστερα από λίγο οι προσκυνητές θα ξαναγυρίσουν στις καθημερινές τους ασχολίες.

Ο Κύριος γνωρίζει καλά πόσο εξαντλητική θα είναι η πορεία, που θα ξαναρχίσουν οι άνθρωποι μέσα σε μια άλλη έρημο, την έρημο της ζωής τους. Γνωρίζει πόσο βασανίζεται η ανθρώπινη ψυχή καθημερινά από μια άλλη δίψα, τη δίψα την πνευματική. Γι’ αυτό «την τελευταία ημέρα της μεγάλης γιορτής στάθηκε ο Ιησούς και φώναξε δυνατά: ‘’Οποιος διψά, ας έρθει σε μένα και ας πιεί».

«Διψάτε για αγάπη;», μας λέει ο Χριστός. «Λαχταράτε να αγαπηθείτε ανυπόκριτα και να αγαπήσετε πραγματικά; ελάτε κοντά μου. Μην μένετε σε αόριστες θεωρίες και σε άψυχα «πρέπει».  Αυτά είναι νερό αλμυρό που δεν ξεδιψά.  Μάθετε να αγαπάτε «καθώς εγώ ηγάπησα υμάς», άδολα, έμπρακτα, τους πάντας και θα αγαπηθείτε και εσείς ειλικρινά. 

Διψάτε για ελευθερία πραγματική; Ποθείτε να κάνετε κάτι ουσιαστικό; Οι άρχοντες και διανοούμενοι υφαίνουν περίτεχνους ύμνους για την ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα πλέκουν βρόγχους για τις ψυχές και τους λαούς. Μόνον όταν ο Υιός του Θεού της αγάπης σας ελευθερώσει από τα πάθη που σας πνίγουν, θα είστε αληθινά ελεύθεροι.

Το νερό δεν ξεδιψά, όταν το περιεργάζεται το βλέμμα μας, αλλ’ όταν φθάνει στη γλώσσα και στα σωθικά μας. Μην περιοριζόμαστε λοιπόν να βρέχουμε λίγο τα χείλη μας, να αγγίζουμε μερικές σταγόνες του λόγου του Χριστού με την σκέψη μας. Όπως το νερό προχωρεί μέχρι το τελευταίο κύτταρο, για να το ζωογονήσει, έτσι και ο Χριστός πρέπει να εισδύσει δια του Αγίου Πνεύματος μέχρι την έσχατη γωνιά των σκέψεων, των αισθημάτων, της υπάρξεώς μας.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διευκρινίζει ότι όταν είπε τα λόγια αυτά ο Χριστός εννοούσε το Άγιο Πνεύμα, το οποίο επρόκειτο οι μαθητές να λάβουν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. 

Με την Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί την Εκκλησία∙ και με την συνεχή ενέργειά Του μέσα σ’ Αυτή μυριάδες μυριάδων άνθρωποι «προσοικειούνται», κάνουν δηλαδή προσωπικά δικό τους το σωτηριώδες έργο του Χριστού.

Για να δοθούν κατόπιν με αυταπάρνηση στη διακονία των άλλων, γενόμενοι με την ενέργεια του Παρακλήτου παρηγοριά και στηριγμός των ανθρώπων.