Log in
updated 6:34 PM UTC, Jan 22, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η άρνηση του κ. Τόσκα να δώσει απαντήσεις για την ανομία δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη νέα άρνηση -για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα- του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, να προσέλθει στη Bουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για την ανομία στα Εξάρχεια, αλλά και την απροθυμία προσδιορισμού, εδώ και τρεις μήνες, της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξαρση της εγκληματικότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Τόσκας δεν απαλλάσσεται από τις τεράστιες ευθύνες του για την ανομία και την έξαρση της εγκληματικότητας με το να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στους βουλευτές. Και η Κυβέρνηση, αντί να καταφεύγει σε αήθεις κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν βρίσκεται πίσω από εκδηλώσεις βίας, όπως εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ας σταματήσει να αποπροσανατολίζει τους πολίτες και ας φροντίσει να αποκαταστήσουν άμεσα, όπως οφείλει, το νόμο και την τάξη στη χώρα».
Πλήρης Δήλωση
«Για τρίτη συνεχόμενη Πέμπτη, ο κ. Τόσκας εφευρίσκει προφάσεις για να μην προσέλθει στην επίκαιρη ερώτηση που έχουμε καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες των κατοίκων των Εξαρχείων για την έξαρση των φαινομένων ανομίας στην περιοχή τους.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μετά και την απαράδεκτη απόπειρά του να δικαιολογήσει τον Ρουβίκωνα, την ώρα που μέλη του εισβάλλουν στο ΣτΕ, με στόχο να εκφοβίσουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, και απειλούν ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, να γνωρίζει ότι θα επιμένουμε μέχρι να λάβουμε πειστικές απαντήσεις. Γιατί η Κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή σε ομάδες που ασκούν βία και τρομοκρατία; Γιατί δεν αφήνει τις αστυνομικές δυνάμεις ελεύθερες να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ανομίας εντός των Εξαρχείων; Γιατί προτιμά να αφήνει ομήρους τους κατοίκους της περιοχής, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες τους;
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για την ανομία και την έξαρση της εγκληματικότητας είναι τεράστιες. Ας έχει, λοιπόν, υπόψη του ότι με το να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στους βουλευτές δεν απαλλάσσεται ούτε από τις ευθύνες του, ούτε από τις συνέπειες των επιλογών του.
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, έχουν αποδεδειγμένα θέσει σε αμφισβήτηση την τήρηση του νόμου και της τάξης. Αντί, λοιπόν, να καταφεύγουν σε αήθεις κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν βρίσκεται πίσω από εκδηλώσεις βίας, όπως εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ας σταματήσουν να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και ας φροντίσουν, επιτέλους, να αποκαταστήσουν άμεσα τον νόμο και την τάξη στη χώρα».

Σταθερά ασυμμόρφωτος ο Υπουργός ψηφιακής ανεπάρκειας
Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,με αφορμή την έλλειψη ετοιμότητας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ ως προς την υποχρέωση συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 (GDPR), έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που ο κ. Παππάς ασχολείται με την κυβερνητική προπαγάνδα περί καθαρής εξόδου, άλλη μια προθεσμία σχετική με τις υποχρεώσεις του Υπουργείου του εκπνέει. Αύριο τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός GDPR, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2016 με διετή περίοδο προσαρμογής. Λίγες μόλις μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ο Υπουργός θυμήθηκε να συγκροτήσει επιτροπή διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για τον προσδιορισμό του βαθμού συμμόρφωσης του Υπουργείου του στις απαιτήσεις του Κανονισμού.
Καλό θα ήταν ο κ. Παππάς πριν κατακτήσει το διάστημα να ασχοληθεί έστω με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του Υπουργείου του».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του κ. Τζανακόπουλου να συμμαζέψει το χθεσινό φιάσκο του κ. Τσίπρα, αλλά είναι μάλλον πρωτοφανές μια κυβέρνηση να ζητά καθοδήγηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα που προκάλεσε η καταστροφική οικονομική πολιτική της.
Τα πράγματα είναι απλά: Αν η κυβέρνηση πιστεύει όντως ότι τα έχει πάει περίφημα στην οικονομία, δεν χρειάζεται καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν αντιθέτως συνειδητοποίησε επιτέλους το νέο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει στη χώρα, η λύση είναι μία. Να προκηρύξει εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Έτσι θα λύσει ο κ. Τζανακόπουλος και τις απορίες του για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν περιλαμβάνει κανένα μνημόνιο».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη Εκδήλωση Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Συζήτηση για την έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και την αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε. φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Αν. Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σπύρο Λίτσα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες ο κ. Julian Siegl, Αν. Διευθυντής του Γραφείου του Βρετανού Επιτρόπου για την Ένωση Ασφαλείας, Sir Julian King, η Μαλτέζα ευρωβουλευτής και συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κυρία Roberta Metsola, καθώς και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια εισηγήτρια για θέματα προστασίας θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, κυρία Teresa Jimenez-Becerril Barrio.
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στον εισαγωγικό της λόγο ανέλυσε τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. και έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ως εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ηλεκτρονικό έγκλημα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαδικτυακή τρομοκρατία που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών για την πρόληψη, εξιχνίαση και καταστολή σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο καθηγητής κ. Λίτσας προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή του τρομοκρατικού φαινομένου, καταλήγοντας στον τζιχαντισμό, τη δογματική και τις σύγχρονες εκδοχές αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης των τρομοκρατών καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης των υποδομών ασφαλείας στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σύγχρονη τρομοκρατική απειλή. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οργανωμένη στρατηγική των τζιχαντιστών και στην ικανότητα τους να απευθύνονται σε νέα ακροατήρια και να στρατολογούν τρομοκράτες, διαφημίζοντας τον ιδεολογικό τους πυρήνα.
Ιδιαίτερα εύστοχη ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Metsola σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους μηχανισμούς εποπτείας της Ε.Ε., στους ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και στην καλύτερη και ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών, μέτρα που θωρακίζουν την Ευρώπη και βελτιώνουν την ασφάλεια των πολίτων.
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Sir Julian King παρουσίασε την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε., που έχει ως κύριο στόχο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί η Ευρώπη ασφαλέστερη και οι πολίτες της να ζουν αλλά και να μπορούν να μετακινηθούν σε χώρους ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία η κυρία Teresa Jimenez-Becerril Barrio αναφέρθηκε στα θύματα της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή κατηγορία θυμάτων, που έχουν ανάγκη ειδικής μεταχείρισης και αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης κοινωνικής, πολιτικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης.
Η κυρία Βόζεμπεργκ, κλείνοντας τη συζήτηση, υπογράμμισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και ισχυρή πολιτική βούληση.

Κοινή δήλωση Μπακογιάννη Σταϊκούρα
H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση, στο δήθεν σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το ΠΔΕ για δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας την μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων»
Πλήρης Δήλωση
«Η Κυβέρνηση, στο δήθεν σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε, τονίζει τη σημασία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης».
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ΠΔΕ για δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας την μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων.
Συγκεκριμένα:
▪ Το 2017, οι δαπάνες του Προγράμματος έκλεισαν στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει.Με αυτό τον τρόπο στέρησε, σωρευτικά τη διετία 2016-2017, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.
▪ Το 2018 οι δαπάνες του Προγράμματος παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου, με αυξητική μάλιστα τάση από μήνα σε μήνα. Ήδη η απόκλιση ξεπερνά συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2018.
Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και πολιτική βούληση, και όχι ένα ασαφές ευχολόγιο που η ίδια η πραγματικότητα το ακυρώνει».

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Προέδρου της, κάλεσε χθες δύο φορές τον Πρωθυπουργό να πει ξεκάθαρα αν εξακολουθεί να συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Ο κ. Τσίπρας έκανε και τις δύο φορές ότι δεν άκουσε.
Η σιωπή του γεννά στους Έλληνες την εύλογη ανησυχία ότι η απαράδεκτη αυτή πρόταση, που αποτελεί την επιτομή του Σκοπιανού αλυτρωτισμού, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει σήμερα και ξεκάθαρα στην ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει τη νέα μείωση των συντάξεων που ψήφισε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και θα εφαρμοστεί την πρώτη Ιανουαρίου του 2019.
Η Κυβέρνηση να πάψει, επιτέλους, να κρύβεται.
Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν ακόμη και τα 438 ευρώ;
Είναι αλήθεια ότι θα επιβληθούν νέες μειώσεις ακόμη και σε συντάξεις των 600 ευρώ;
Η Κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ μας υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε, για μία ακόμη φορά, στην Άγκυρα τα αυτονόητα: Ότι η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της οποίας η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα.
Κάτι που φαίνεται ότι είτε αδυνατεί, είτε δεν θέλει να κατανοήσει η τουρκική πλευρά».
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο «ανάπτυξης» της Κυβέρνησης στο οποίο γίνεται αναφορά για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο τουρισμός δεν προσφέρεται για ιδεοληψίες. Ύστερα από τρεισήμισι χρόνια αδράνειας, η κυβέρνηση θυμήθηκε το Χωροταξικό».
Πλήρης Δήλωση
«Η Κυβέρνηση, έχοντας αφήσει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο εδώ και τρεισήμισι χρόνια, θυμήθηκε να συμπεριλάβει το χωροταξικό στο “ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης” που παρουσίασε με την προοπτική να το υλοποιήσει το 2019, όταν δηλαδή δεν θα είναι πλέον Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, το χωροταξικό δεν προσφέρεται για ιδεοληψίες. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα δεν μας δεσμεύει.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και θα ενεργοποιήσει άμεσα ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο σχεδιασμός μας, για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες:
1ον: Στην αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
2ον: Στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
3ον: Στην αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου.
4ον: Στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 24 Μάιος 2018 21:18