Log in
updated 10:28 AM UTC, Feb 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Γιενς Πλέτνερ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 27 Ιουνίου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε στον Γερμανό Πρέσβη ότι θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν στην ελληνική Βουλή.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψει κανείς τον κ. Καμμένο. Η δήλωσή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού.
Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, όποια πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας.
Κατά τα λοιπά, είναι αναγκαίο για τον τόπο αυτή η κυβερνητική φαρσοκωμωδία που παρακολουθούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Χθες, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής απεδείχθη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου έχει παρέμβει στην προδικασία ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, καθιστώντας όλη τη διαδικασία άκυρη.
Επιπλέον, ζητά εκδικητικά την απόλυση των υπαλλήλων που αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις της. Μεθοδεύσεις για τις οποίες ελέγχονται πλέον από τη Δικαιοσύνη και οι επιθεωρητές της κυρίας Παπασπύρου. Ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις ανθρώπων εν έτει 2018».

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη
Α. Εισαγωγικά σχόλια
1. Σκοπιανό
Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε στις Πρέσπες μια κακή συμφωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πληγωμένη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες της. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε ό,τι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έως τώρα δεχθεί από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Δηλαδή Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική γλώσσα. Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.
2. Eurogroup
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup η Ν.Δ. όπως γνωρίζετε εργάζεται για την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε κατά σειρά τον κ. Ντομπρόφσκις, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του ESM, είχε επαφές στο ΕΛΚ όπου επανέλαβε και δημόσια ότι απαιτείται μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 4ο μνημόνιο δεν είναι εδώ. Με ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και με πολύ βαριά μέτρα. Άλλωστε για να θυμηθούμε, το 3ο Ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται και για το οποίο η Κυβέρνηση επιχαίρει δεν επιβλήθηκε παρά μόνο γιατί είχαμε το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα, όπως όλοι οι διεθνείς παίκτες επισημαίνουν, θα είχε βγει από το πρόγραμμα, θα είχε προχωρήσει χωρίς πρόγραμμα αν δεν είχε ανακοπεί η ανάκαμψη της το πρώτο εξάμηνο του 2015.
3. Κουφοντίνας
Είδαμε την υποδοχή του τρομοκράτη από τον επικεφαλής του Ρουβίκωνα. Η ΝΔ δηλώνει ότι ο νόμος θα αλλάξει. Άνθρωποι που έχουν προβεί σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις δεν πρέπει να παίρνουν άδεια. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει παραδώσει το περίστροφο του και τη γραφομηχανή της 17Ν. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει μετανιώσει ποτέ για τις πράξεις του.
Β. Σημεία από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των Πολιτικών Συντακτών
1. Για τη στάση της Ν.Δ. ως προς τη συμφωνία, αν είναι αυτή στην Κυβέρνηση
Στο άρθρο 4 στη παράγραφο Ζ επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να φέρουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία που υπέγραψαν τα κοινοβούλια τους και σας διαβάζω λέξη προς λέξη: «Μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία». Επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα.
2. Για το δημοσίευμα της FAZ
Ο κ. Μητσοτάκης λέει στο εσωτερικό, ό,τι ακριβώς λέει και στο εξωτερικό. Λέει στο εξωτερικό, ό,τι ακριβώς λέει και στο εσωτερικό. Και η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ήδη απάντησα δημόσια στο δημοσιογράφο της FAZ καλώντας τον να ελέγξει τις πηγές του.
3. Για τα επεισόδια και τις αντιδράσεις σε βάρος κυβερνητικών στελεχών
Η Ν.Δ. καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις της βίας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται. Σεβόμαστε τις διαμαρτυρίες των πολιτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουμε ανοχή στη βία σε οποιαδήποτε μορφή της.
4. Για τη στάση των εταίρων της χώρας στο εξωτερικό και τη στάση της Ν.Δ. στο ονοματολογικό
Αν η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι είχε αποδεχθεί την είσοδο της γειτονικής χώρας με την ονομασία FYROM στο ΝΑΤΟ, όλοι θα χειροκροτούσαν. Είμαστε εδώ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μια πολιτική δύναμη που έχει σηματοδοτήσει την ιστορία της Ελλάδα για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον.
5. Θα είστε στη βουλή για να καταψηφίσετε τη συμφωνία;
Προφανώς και θα είμαστε στη Βουλή.
6. Για τις δηλώσεις του κ. Σγουρίδη
Η Ν.Δ. κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να προλάβει τα αποτελέσματα, τα οποία παράγει η υπογραφή της συμφωνίας. Προχώρησε στην πρόταση δυσπιστίας προκειμένου οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να τοποθετηθούν επ’ αυτής. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού τοποθετήθηκαν. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα θέμα που οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού καλούνται να λύσουν μεταξύ τους. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, υπέγραψαν χέρι-χέρι αυτή τη συμφωνία, που δημιουργεί τετελεσμένα.

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι όψιμες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες ζητά να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κ.Α.Π. τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, αν και καλοδεχούμενες, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν την ηχηρή απουσία του από τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσον καιρό. Ο κ. Αποστόλου και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να ενημερώσουν αναλυτικά την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές, που υπερβαίνουν χρονικά την παρούσα Κυβέρνηση».
Πλήρης δήλωση
«Οι όψιμες δηλώσεις του κ. Αποστόλου, με τις οποίες ζητά να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κ.Α.Π. τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, αν και καλοδεχούμενες, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν την ηχηρή απουσία του από τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσον καιρό. Ούτε μπορούν να αναπληρώσουν τη μηδενική επιχειρηματολογία του για την ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού, σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και υφίσταται πρωτοφανείς υφεσιακές αγροτικές πολιτικές.
Η αλήθεια είναι ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα θα λάβει μόλις 18,2 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έναντι των 19,6 δις, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2014-2020. Οι μειώσεις θα αγγίζουν το 3,9% για τον Πυλώνα Ι και το 15% στον Πυλώνα ΙΙ και αυτό σε τιμές 2018, χωρίς τις αναπροσαρμογές του πληθωρισμού.
Αντί όμως απλώς να θέτει τους προβληματισμούς του στον Επίτροπο Γεωργίας, καλό θα ήταν ο κ. Αποστόλου να ασχοληθεί έμπρακτα με τις προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας. Η χώρα μας, με βάση τα σχέδια των κανονισμών οφείλει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλει το Εθνικό Στρατηγικό της Σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να λάβουν επιδοτήσεις το 2021 και να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και θα πρέπει από τώρα, με συλλογικές διαδικασίες και συνεννόηση με όλους τους φορείς, να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική.
Ενδεικτικά, θα πρέπει να αποφασιστούν:
1. Η παραμονή ή όχι στο σύστημα των ιστορικών δικαιωμάτων, με την υποχρέωση “εσωτερικής σύγκλισης”, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένα δικαίωμα ενίσχυσης δεν θα έχει αξία μικρότερη από το 75% της εθνικής μέσης αξίας έως το 2026
2. Ο καθορισμός του ανώτατου ορίου πληρωμών
3. Το μοντέλο αναδιανεμητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα
4. Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα
5. Η στρατηγική αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση. Έχουμε καλέσει τον κ. Αποστόλου, ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαπραγμάτευση της νέας Κ.Α.Π., να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την διαπραγματευτική θέση του Υπουργείου, το χρονοδιάγραμμα, τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει και την τεκμηρίωση τους, όχι με ευχολόγια αλλά με στοιχεία και αριθμούς.
Ο κ. Αποστόλου και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να ενημερώσουν αναλυτικά την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές, που υπερβαίνουν χρονικά την παρούσα Κυβέρνηση».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 20 Ιούνιος 2018 21:10