Log in
updated 10:49 AM UTC, Oct 15, 2019
Ροή ειδήσεων :

Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Κύριο Τα σημερινά νέα της ΝΔ

Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίς το πρωί βρέθηκε στη Σητεία όπου και συναντήθηκε με τον τοπικό σύλλογο αλιέων. Στη συνέχεια μετέβη προς το Δημαρχείο Σητείας όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεταξύ άλλων την εξής επισήμανση για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (BOAK): «Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, από την Σητεία μέχρι την Κίσσαμο, θα ολοκληρωθεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα νησί του μεγέθους της Κρήτης και της οικονομικής σημασίας της Κρήτης, στερείται σήμερα μια βασική υποδομή την οποία διαθέτουν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, έχει εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπάρχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στη χώρα και αυτή είναι ο ΒΟΑΚ. Ο ΒΟΑΚ, λοιπόν, είναι το πρώτο -το τονίζω- έργο πανελλήνιας εμβέλειας και είναι έργο προτεραιότητας για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.»
Σε σχέση με τις αλλαγές που επιχειρεί η Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι «ο Κλεισθένης θα οδηγήσει σε δημοτική ακυβερνησία. Διότι οι Δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας και παρέχουν μια σειρά από βασικές υπηρεσίες, από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα ζωής και τελικά η οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε από τον κ. Σκουρλέτη, ισοδυναμεί με ακυβερνησία ή οδηγεί σε ένα πλαίσιο συναλλαγής, το οποίο δεν θα ευνοήσει τελικά την καλή διακυβέρνηση στους Δήμους. Αποτελεί δική μου προσωπική δέσμευση ότι, σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές -όπως θα το θέλαμε- γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα ξαναλλάξει. Και σε πρώτη φάση, για τις επόμενες εκλογές, θα επιστρέψουμε, για λόγους απλούστευσης και ταχύτητας, στο υφιστάμενο δοκιμασμένο σύστημα»
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το δικό μου αναπτυξιακό όραμα είναι ένα τρίγωνο το οποίο συνδέει τον ποιοτικό τουρισμό με τον πολιτισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αυτό είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για το μέλλον. Δεν είναι μόνον ο τουρισμός όπως τον γνωρίζαμε. Είναι ο τουρισμός ο οποίος σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, αναδεικνύει τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος υπάρχει εδώ στην περιοχή και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, όχι μόνο με τις νέες ανασκαφές, αλλά και με το λαογραφικό και το θρησκευτικό πλούτο τον οποίο διαθέτει η περιοχή»
Επιπλέον σημείωσε πως «είναι αστείο η σημερινή κυβέρνηση, της οποίας το μόνο μέλημα είναι το πως θα μεγαλώσει το κράτος για να σας βάλει περισσότερους φόρους, να πληρώνετε για το μεγάλο κράτος, να κόπτεται ξαφνικά για ιδιωτικές επενδύσεις, όταν τίποτα στον βίο της μέχρι σήμερα δεν μας έχει πείσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία και για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε πράξη το δικό μας σχέδιο και όραμα, το οποίο, αν έπρεπε να το συνοψίσω σε 15 λέξεις, θα έλεγα, πως είναι οι εξής: Λιγότεροι φόροι και εισφορές σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, ασφάλεια και σιγουριά για όλους. Αυτό μπορείτε να περιμένετε από τη Ν.Δ., από την επόμενη κυβέρνησή μας». Τέλος σε σχέση με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους ανέφερε: «Μιλάμε συχνά για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι χρεωμένοι. Και πράγματι πρέπει να δώσουμε μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα έχω κάποιο τρόπο να επιβραβεύσω, έστω και λίγο, τους συνεπείς. Διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί συνεπείς επιχειρηματίες, οι οποίοι αγωνιούν και πασχίζουν και κάθε μήνα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και οι οποίοι αισθάνονται πολύ συχνά σαν κορόιδο. Δεν πρέπει να αισθάνεστε κορόιδο. Ο συνεπής πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβραβεύεται. Όπως πρέπει να δώσουμε - το τονίζω - μια ρεαλιστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που υπέφερε, δεν τα κατάφερε και βρίσκεται σήμερα χρεωμένος. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι σήμερα οι οποίοι δεν βλέπουν πουθενά και κανένα μέλλον».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Ιεράπετρα όπου αρχικά συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο φράγμα Μπραμιανών. Το φράγμα το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘70 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς από το νερό που συγκεντρώνεται αρδεύονται σημαντικές γεωργικές εκτάσεις. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που επισήμαναν και οι κάτοικοι είναι η απουσία υποστηρικτικών έργων στο φράγμα. Ανέφεραν μάλιστα ότι τα τελευταία έργα έγιναν επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση του φράγματος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στις εργασίες που χρειάζονται για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υδάτινων πόρων για την περιοχή.
Κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην Ιεράπετρα και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης
Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με θέμα: «Λειψυδρία στην Κρήτη-Δίνουμε Λύσεις»
Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος τόσο το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κρήτη όσο και άλλα τοπικά προβλήματα τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μεταξύ άλλων τις εξής επισημάνσεις ως προς τη διαχείριση του προβλήματος:
«Πρώτον, ως προς την οργάνωση παραγωγής της πολιτικής, έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης όταν μιλάει για την ανάγκη να διαχειριστούμε ενιαία το πρόβλημα σε επιπεδο Κρήτης. Έχει, επίσης δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να είναι υπεύθυνος: o Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ένας φορέας ο οποίος προήλθε από τη συγχώνευση δύο αναπτυξιακών φορέων και ο οποίος σήμερα δυστυχώς έχει στερηθεί σημαντικών αρμοδιοτήτων επειδή ο αρμόδιος Υπουργός τον έχει καταστήσει στην ουσία ένα αδειανό πουκάμισο»
Επισήμανε κατόπιν τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών από τα οποία θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και τόνισε:
«Είχα βρεθεί πριν απο δυο μήνες στο Ισραήλ. Και συζητούσα με τον Πρωθυπουργό του την τεράστια πρόοδο την οποία έχει κάνει το Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτων. Στην κυριολεξία δεν αφήνουν σταγόνα να πάει χαμένη. Αναφέρθηκαν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ είμαστε σπάταλοι ακόμα με το νερό μας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρήση του νερού, συνολικά. Και αυτό αφορά όλους τους χρήστες, αφορά τους αγρότες, αφορά τους επιχειρηματίες αφορά την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Το 85% των υδάτων πηγαίνουν στην άρδευση και μόλις το υπόλοιπο πηγαίνει στην ύδρευση - άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί - και ένα μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται. Γιατί χάνεται; Γιατί τα δίκτυα μας είναι ατελή και υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Άρα, πριν σκεφτούμε μεγάλα έργα -κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα- ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος ως κάτι πολύ σημαντικό: φθηνό νερό για όλους, αλλά ακριβό νερό για τους σπάταλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη χρήση του νερού με πιο μεθοδικό τρόπο, να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και ενδεχομένως να δίνουμε αντικίνητρα σε αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν σήμερα να είναι σπάταλοι».
Ειδικά για τη δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς, έκανε την παρακάτω επισήμανση:
«Πετάμε στη θάλασσα νερό το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε - υπό προϋποθέσεις πάντα - για άλλες χρήσεις. Έχω υπόψη μου το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κεντρική κατεύθυνση την οποία μπορώ να δώσω στο κράτος είναι να διευκολύνουμε τους Δήμους και τους ιδιωτικούς φορείς στο να μπορούν να επαναχρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις το νερό από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ενθαρρύνει:
«Στα ζητήματα του ιδιωτικού τομέα και της ύδρευσης, ας δούμε τι έχουν κάνει τα ξενοδοχεία τα οποία είναι μεγάλοι καταναλωτές νερού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία συχνά είναι πιο μπροστά επειδή μπορεί να δει το όφελος της εξοικονόμησης και μπορεί να αντιληφθεί και το χρόνο απόσβεσης μιας επένδυσης. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: εμείς θα δώσουμε κίνητρα για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμό ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση κουφωμάτων και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είτε σημαίνει μονάδες αφαλάτωσης. Θα δώσουμε κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι και κίνητρα συντελεστή δόμησης. Διότι το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι θετικό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση».
Για την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με τις τοπικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε:
«Έχουμε μια πολύ δυνατή ερευνητική βάση εδώ στην Κρήτη. Αλλά ταυτόχρονα η έρευνα την οποία κάνουμε συχνά δεν είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Πρέπει να συνδεθεί πολύ περισσότερο. Και στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού θα ήθελα οι ερευνητικοί φορείς της Κρήτης -το Πολυτεχνείο, το ΙΤΕ- να είναι στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη γραμμή, επίσης, της συνεργασίας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο προχωρημένες απ’ ό,τι είμαστε εμείς στα ζητήματα αυτά».
Τέλος, αναφερόμενος στις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και ειδικά του Λασιθίου, έκανε τις εξής επισημάνσεις:
«Η Κρήτη είναι μια, είναι ενιαία και η αναπτυξιακή της δυναμική είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η αναπτυξιακή δυναμική του Λασιθίου είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι είναι ένας τόπος ο οποίος δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη -ειδικά στο Ανατολικό του τμήμα- με την υπόλοιπη Κρήτη και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι λεπτομερές, συγκεκριμένο, οριζόντιο, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιφερειακό. Και στα ζητήματα των μεγάλων προτεραιοτήτων που αφορούν στη Κρήτη -σε συνδυασμό με την Περιφέρεια, η οποία χειρίζεται μεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια- θα δώσουμε λύση. Και κυρίως θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό των Κρητικών, αυτή τη μεγάλη αναξιοποίητη πηγή πλούτου την οποία έχουμε. Θα απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών αυτού του τόπου ώστε να επενδύσουν. Θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, θα απλοποίησουμε τη γραφειοκρατία, θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα, για να μπορέσει η Κρήτη να γίνει πραγματική πρωταγωνίστρια. Έτσι όπως μας αξίζει, έτσι όπως της αξίζει».

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Άγνωστη η τύχη των 226 εκ. ευρώ για την προστασία και τη βιωσιμότητα των ελληνικών δασών, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ από ευρωπαϊκούς πόρους. Αναρμόδιος δηλώνει σε απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης».
Πλήρης Δήλωση
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται την αρμοδιότητα και την ευθύνη του για μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως το Μέτρο 8 “Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών”, κρυπτόμενος πίσω από την προβλεπόμενη εκχώρηση διαχείρισής τους στη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αντί να απολογείται για την αβελτηρία του στην αξιοποίηση πολύτιμων κοινοτικών πόρων, ύψους 226 εκ. ευρώ, δεσμευμένων από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, και να σπεύσει άμεσα να ελέγξει την απορρόφησή τους, ή ακόμη και να ανακαλέσει την εκχώρηση σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου , ως τελικός συντονιστής και εποπτεύων, αποποιείται τις ευθύνες του και ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στον μακροβιότερο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της τελευταίας δεκαπενταετίας, που όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει τα βασικά, κοινοποιούμε τη νομοθεσία προς ενημέρωσή του και προς απόδειξη της πλήρους ευθύνης του.
Ο κ. Αποστόλου, με την παράλογη προσέγγισή του περί εκχώρησης, θα καταλήξει, ακόμη και για τα Προγράμματα των Νέων Αγροτών, για τα Σχέδια Βελτίωσης, για τα προγράμματα Leader, να παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες…
Απαιτείται, επιτέλους, λίγη σοβαρότητα».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 21:20